Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:42:15

LOGOUT.hu

WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#48651) krealon válasza golfvariant (#48650) üzenetére


krealon
Topikgazda

"Mi a különbség a 2x2 MIMO és a 3x3 MIMO között?"

GYIK --> Wifi kapcsolati sebesseg.

(#48652) Kékes525


Kékes525
félisten

Sziasztok!

Tudnátok segíteni ebben?

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#48653) And válasza Kékes525 (#48652) üzenetére


And
veterán

A szélső csatornák - rádiós szempontból - egyáltalán nem problematikusak. Sőt, kifejezetten előnyösek abból a szempontból, hogy mivel a sáv szélén vannak, legalább a 'túlsó', sávon kívüli oldalról nem zavarhatóak (legalábbis wifi-vel nem). Ha sok nagyságrend - többször tíz dB - különbség van a saját hálózatod jelszintje és az azzal átfedésben lévő idegen hálózatok térereje között, akkor majdhogynem mindegy, melyik csatornára konfigurálod a sajátod, csak hát ez a 2,4 GHz-es sávban, zsúfolt helyen nem nagyon szokott teljesülni (ilyen > -30 dBm vételi szintek is csak az AP / router közvetlen közelében képzelhetők el). Ha viszont a sávban egyáltalán nem lehet tiszta, átfedéstől mentes csatornát találni, és az idegen AP-k vételi szintje összemérhető a saját hálózatodéval, akkor jobban járhatsz, ha ugyanarra a csatornára települsz, amit a szomszéd is használ, mert akkor legalább lehetősége lesz az eszközeidnek arra, hogy a pillanatnyilag felszabadult csatornán forgalmazzanak, egymást váltogatva illetve kivárva. Természetesen az átvitel lassulását így sem úszod meg, de még mindig kevésbé drasztikus lehet a sebesség csökkenése, mint ha az idegen hálózat csupán zajként értelmezhető (a szomszédos, részben átfedésben lévő csatornák forgalma már ez az eset).
Mod.: mégis, a 13-as csatorna annyiban lehet gond, hogy ha olyan klienseid vannak, amelyek az amerikai (USA) régióra vannak konfigurálva, és ez esetleg meg sem változtatható rajtuk, mivel ebben az esetben nem támogatják a 11-es feletti csatornákat. Sajnos volt már ilyen kliensem, egy hordozható eszköz, és abban ezen nem lehetett változtatni, nem volt hajlandó a 12-es vagy a 13-as csatornákon működni (a 14-es pedig már Európában sem támogatott).

[ Szerkesztve ]

(#48654) Kékes525 válasza And (#48653) üzenetére


Kékes525
félisten

Köszi szépen a kimerítő választ. :)

"Ha viszont a sávban egyáltalán nem lehet tiszta, átfedéstől mentes csatornát találni, és az idegen AP-k vételi szintje összemérhető a saját hálózatodéval"

Ha jól értelmezem a válaszodat, mivel nálam ez a helyzet, különösen akkor, ha távol vagyok a WiFi forrástól, akkor nálam a 8-as csatorna lehet a jobb választás?

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#48655) And válasza Kékes525 (#48654) üzenetére


And
veterán

Erre azt tudom csak írni, hogy ki kell próbálni, mivel a helyzet nem egyértelmű. Épp a 8-as csatornán nincs másik hálózat, és az oda belógó idegen AP-k jele meglehetősen gyenge. Az az 'ASUS..' nevű háló, amely eléggé önző módon - a sávban szinte egyedüliként - 40 MHz széles spektrumot foglal, a sáv közepétől, a 6-os csatornától felfelé telibe szórja a sáv mintegy felét, és a 8-ason éppúgy átfedésbe kerülsz vele (viszont ott más, igaz gyengébben vehető hálózatokkal is), mint a 13-ason. Utóbbin viszont már messzebb kerülsz az ő spektrális csúcsától, illetve ott egyéb wifi-ből sincs más. Ráadásként a két csatolt képeden ez a széles sávrészt használó szomszéd nem elhanyagolható jelszintbeli különbséget produkál, a saját wifi-d pedig mindkettőn lehetetlenül erős. Tehát ha a 13-as nem válik be, akkor teheted akár a 10-esre is, mivel az a bizonyos szomszéd is azon van, és így a te eszközeid számára az ő jele sem csak egy zaj lesz a többi közül, hanem egy értelmezhető hálózat, amellyel lehet osztozni a csatornán.
Amúgy ez mind csak elméleti okoskodás, mivel ez a függvény sokváltozós: szomszéd hálózatból elég sok van, azok nem is feltétlenül állandó csatornán vannak (lehetnek automata csatornaválasztási beállításon is), nem feltétlenül látszik az összes az adott napszakban, beeshet más, csak időszakosan működő AP jele is, stb.

(#48656) Kékes525 válasza And (#48655) üzenetére


Kékes525
félisten

Köszi szépen a válaszodat. Most a 13-ast tesztelem, aztán meglátom, hogy melyik jön be.

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#48657) Gubek-Einste válasza zorzy4 (#48644) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

A linkelt oldalon le van írva.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#48658) zorzy4 válasza Gubek-Einste (#48657) üzenetére


zorzy4
őstag

Köszönöm

A világon csak kétfajta ember létezik, jó és rossz. Mobilmementók!

(#48659) sellas


sellas
tag

Sziasztok!

Adott egy TP-link TL-WR1043ND router, egy TP-Link TL-WA855RE jelerősítő, és egy TP-LINK TL-WN822N wi-fi vevő. Ezzel a kombinációval sikerült elérnem, hogy viszonylag tűrhető jelet és sebességet kapok egy másik házban lévő számítógéphez (az albérletben egy főházban van a router, tudom az ultimate megoldás UTP-kábel lenne, de az több szempontból nem lenne igazi). De ez a tűrhető sebesség (ha jó napja van mindennek, akkor 40-50 mpbs, 58-70 dbi) nyáron, ha benövik a növények, a lombok a kertek, vagy ha éppen olyan napja van, akkor azért nem mindig az igazi.

Próbáltam tehát ezt tovább fejleszteni, egy Edimax EW-7811DAC wi-fi vevőel, aminek jobbak az antennái, mint a tplinknek (ez 10 dbi), jobb is a vétel (50 dbi), de sajnos a sebesség nagyon ingadozik (pedig alapból sokkal gyorsabb, de aztán elkezd ingadozni, majd a nullához konvergál, mintha periodikusan elvesztené a wi-fi jelet, bár inssieder szerint konstans 50 dbi), ezért nagyjából használhatatlan, ma vissza is viszem. Kérdésem tehát, hogy van-e valakinek tapasztalata, vagy javaslata, hogy milyen wi-fi adaptert érdemes venni, aminek szintén jó dbi-s antennája van, és nem ingadozik, tartja stabilan a sebességet, leküzdi a kerti akadályokat, mint a kis, olcsó tp-link? Néztem ezt a 12 ezres netvadászt pl Vagy esetleg egy erősebb repeater? De már ez se volt olcsó, bár hihetetlenül sokat is segített.. Köszi, hátha valaki szembesült hasonló problémával.

Nokia 3210 -> 3310 -> 3410 -> 3510 -> Sony Ericsson T310 -> Nokia E61i -> Iphone 3G -> Motorola Defy -> Samsung Galaxy S Advance -> Jiayu G4S -> Xiaomi Redmi 3S -> Mi 8 Lite -> Mi 8 -> Samsung Galaxy S21 FE

(#48660) bot1978


bot1978
senior tag

Sziasztok, Lenovo notihoz külön van olyan , hogy wifi WAN driver valami Ericsson gyártású holmihoz. Ez jelentheti azt, hogy lehet repeaterként használni és adni is tud? Vagy ez tök más? Igazából a WAN-t nem értem, hogy itt mit akar jelenteni, mi az hogy wifi WAN én leragadtam ott, hogy a WAN az a külső lába a Routernek a LAN meg a belső

(#48661) krealon válasza bot1978 (#48660) üzenetére


krealon
Topikgazda

"Lenovo notihoz külön van olyan , hogy wifi WAN driver valami Ericsson gyártású holmihoz. Ez jelentheti azt, hogy lehet repeaterként használni és adni is tud?"

Nem.
Azt jelenti, hogy mobilinternet SIM kartyat lehet a gepbe helyezni, es mobilinternet kapcsolat (3G / 4G) hozhato letre. Igy nem kell kulso mobilinternet stick-et hasznalni.

Es mellesleg Wireless WAN-eszkoznek hivjak, nem wifi WAN-nak.
WAN = Wide Area Network = Internet

[ Szerkesztve ]

(#48662) ricsi081


ricsi081
tag

Sziasztok!

Tegnap óta hiba lépett fel a hálózatomban, egyszercsak elkezdtem ezt az üzenetet kapni a böngészőmben: „Az Ön kapcsolata nem privát.”( NET::ERR_CERT_AUTHORITY_INVALID). Viszont nem minden oldalnál írja ezt, kb 10-ből 2 működik, pl a speedtest megy és az alapján minden rendben.

A neten olvasgatva 2 dolgot említenek mint lehetséges hibaforrás: elállítódott dátum, és vírus. Az első kizárható, és szerintem a második is, mivel több számítógépen sem mennek az adott oldalak, sőt mobiltelefonokról sem.

Továbbá ezeket próbáltam, de egyik sem vezetett eredményre:
-inkognitó mód
-másik böngésző
-vírusirtó kikapcsolása
-router újraindítás

Ezek alapján van bárkinek ötlete? Mivel lehetne még próbálkozni? (szolgáltatót már felhívtam, a központban nem láttak semmi rendelleneset; szakembert pedig csak végső esetben szeretnék hívni..)

(#48663) bot1978 válasza krealon (#48661) üzenetére


bot1978
senior tag

Világos. Nagyon köszönöm. :R

(#48664) krealon válasza ricsi081 (#48662) üzenetére


krealon
Topikgazda

"A neten olvasgatva 2 dolgot említenek mint lehetséges hibaforrás: elállítódott dátum, és vírus. Az első kizárható"

Az elallitodas PC-ken szokott elofordulni, amikor az alaplapi RTC gombelem lemerul es a BIOS / EFI beallitasok alapra allnak.
Ellenorzese: megynyitod a "Datum / ido beallitasa" menupontot az orara jobbkattintva, es ellenorzod, hogy a datum illetve az ido nagyjabol stimmel-e.

"ERR_CERT_AUTHORITY_INVALID"

Az uzenet mellett szokott lenni link, amivel a hitelesito adatok reszletei megtekinthetok. Az ott levo adatok alapjan lehet folytatni a hibakeresest.

(#48665) csepelball


csepelball
tag

Sziasztok!

A napokban vásároltam egy Asus USB-N13 nevű kütyüt és azt a jelenséget csinálja, hogy néha eldobálja a wifi jelet. Ezt követően a windows 10 látja az eszközt, de "nem található wi-fi hálózat" feliratot mutat.
Próbáltam az energiagazdálkodásnál az usb-knél letiltani, hogy kikapcsolhassa az eszközt,de nem oldotta meg a problémát. Ha bármely debugger progit tudtok ajánlani, vagy ötletet adni, ne kíméljetek!

Köszi
Dudu

(#48666) csepelball válasza csepelball (#48665) üzenetére


csepelball
tag

Előreláthatólag megoldódott a probléma. NE a házon található első USB aljzatot használjátok :D
A hátsóval tökéletesen működik, terhelés esetén sem dob le. Ezt gyorsan lezártam :)

(#48667) ricsi081 válasza krealon (#48664) üzenetére


ricsi081
tag

Így ellenőrizve is stimmel az idő. Azért is mertem ilyen határozottan állítani, hogy ez kizárható hibaforrásként mert valószínűtlen, hogy több gépen egyszerre lemerüljön +gondolom ha ez lenne a hiba telefonon minden oldal betöltődne. :)

"Az uzenet mellett szokott lenni link, amivel a hitelesito adatok reszletei megtekinthetok. Az ott levo adatok alapjan lehet folytatni a hibakeresest."

Nem tudom sajnos, hogy itt pontosan milyen linkre gondolsz, nincs semmi olyan ami hasznos lehetne.(csak google-s súgóoldalakhoz van link)

Ha az "ERR_CERT_AUTHORITY_INVALID" szövegre kattintok ez jelenik meg:

Subject: UBNT
Issuer: UBNT
Expires on: 4755. júl. 28.
Current date: 2017. okt. 5.
PEM encoded chain:
-----BEGIN CERTIFICATE-----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-----END CERTIFICATE-----

Erre gondoltál?
Valamint a speciális fülre kattintva ez a szöveg fogad:
A(z) prohardver.hu webhely rendes esetben titkosítást alkalmaz az Ön adatainak védelme érdekében. Amikor a Google Chrome most csatlakozni próbált, a(z) prohardver.hu webhely szokatlan és helytelen hitelesítési adatokat küldött vissza. Ez olyankor fordulhat elő, amikor egy támadó megpróbálja magát kiadni a(z) prohardver.hu webhelynek, vagy valamilyen Wi-Fi-bejelentkezési képernyő megszakította a kapcsolatot. Adatai továbbra is biztonságban vannak, mivel a Google Chrome még azt megelőzően megszakította a kapcsolatot, hogy bármiféle adatcserére sor kerülhetett volna.

A(z) prohardver.hu webhelyet pillanatnyilag nem tudja felkeresni, mert a webhely HSTS-t használ. A hálózati hibák és támadások rendszerint átmenetiek, ezért az említett oldal működése később valószínűleg helyreáll.

(#48668) csepelball válasza csepelball (#48666) üzenetére


csepelball
tag

Mégsem jött be. Sajnos 1-2 órát követően ismét lekapcsolt és nem találta a wifi egyik közelben lévő jelet sem.
Driverfrissítést próbáltam már.

(#48669) sellas válasza csepelball (#48668) üzenetére


sellas
tag

Ezt az én tp-linkem is csinálja, de azért nem 2 óránként, hanem mondjuk kéthetente 1x, olyankor újra bedugom és kihúzom, és jó. Próbáld szerintem visszavinni, ha webshopon keresztül vetted, akkor pedig élj az elállási jogoddal.

Nokia 3210 -> 3310 -> 3410 -> 3510 -> Sony Ericsson T310 -> Nokia E61i -> Iphone 3G -> Motorola Defy -> Samsung Galaxy S Advance -> Jiayu G4S -> Xiaomi Redmi 3S -> Mi 8 Lite -> Mi 8 -> Samsung Galaxy S21 FE

(#48670) csepelball


csepelball
tag

Köszi! Még kipróbálom egy másik gépen is, hogy ott is hasonlókat csinál-e.

[ Szerkesztve ]

(#48671) bigrock válasza ricsi081 (#48667) üzenetére


bigrock
addikt

Próbálj meg Firefox-ot használni. Az internet nem véletlenül mikrohullámon jön be?

(#48672) ricsi081 válasza bigrock (#48671) üzenetére


ricsi081
tag

De igen, erre ráhibáztál, mikrohullámú. :) (böngésző cserén kívül van esetleg ötleted a problémára?)

(#48673) bigrock válasza ricsi081 (#48672) üzenetére


bigrock
addikt

A log-ból tippeltem Ubiquiti rádióra. Ott lesz valami titkosítási mizéria, telepíteni/frissíteni kellene rajta a cert-et. Ubiquiti fórumon néznék utána helyedben.

(#48674) Kékes525


Kékes525
félisten

Az új modemem (F@ST 3686 V2 MAGYAR TELEKOM) tudja az 5 GHz-es WiFi-t is. Kérdésem az, hogy azt hogyan tudom használni (Galaxy S6) és egyáltalán mire jó? Miben nyújt többet, mást mint a 2.4 GHz-es?

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#48675) wrongduke


wrongduke
aktív tag

Sziasztok!

Cimborám szereté anyukájával megosztani a netet, ebben szeretném kérni a segítségetek.
A trükk a dologban, hogy a két ház kb 300 méterre van egymástól légvonalban. Akadálymentesen rálátni a tetőről a másik házra, se fa, se ház nincs útban.

Milyen hardverek kellenek ehhez?
Megéri-e kiépíteni ilyesmit?

Nyílván egy mezei router antennája kevés lesz. Egyik oldalon sincs hatalmas internethasználat. Adó oldalon egy ASUS RT-AC58U van, vevő oldalon még semmi, 10 Mbit net van.

"A tigris az mindig egy jellem, sőt, jellem és tigris az egy!" Discord: wrongduke#6214

(#48676) tibi970307


tibi970307
tag

Sziasztok!

Telekomos ZTE H368 HGW WI-FI-je elég gyenge, 50Mbit megy rajta át maximum és az is csak bizonyos hatótávolságon belül.
Először néztem WI-FI repeatert, de az nem oldaná meg az alacsony sávszélességet.
Jelenleg egy kábeles router csatlakozik rá, azzal van megosztva az internet kábelesen a médiaplayerre, erősítőre, notebook dokkolóra. Ezt akarom kicserélni egy WI-FI routerre.

Először megláttam a Gearbesten egy ASUS RT-N12+ modellt, amire rákerestem a milyen routert topikban, meg is vásároltam és csak a vásárlás után láttam, hogy a D1 modell az ajánlott és nem a plus.
Mivel volt pontom, kuponom és GB Wallet egyenlegem így csak 3300Ft-ba került. Nagyon nem lőttem mellé, igaz? Nekem csak annyi lenne a lényeg, hogy tudja hozni azt a 75-80Mb/s sebességet, amit tudna kábelen a HGW is.

Továbbá hogyan érdemes konfigurálni?
Jelenleg az is a gond, hogy a HGW-től legmesszebb lévő szobában már nem annyira erős a jelszint, így olyan 10Mb/s megy át oda. Arra gondoltam, hogy ugyanazt az SSID-t és jelszót adva neki Acces Point-ként használnám. Érdemes így? Vagy úgy is erősebb lesz a routert WI-FI-je és nem lesz szükség a HGW WI-FI-jére?

(#48678) ricsi081 válasza bigrock (#48673) üzenetére


ricsi081
tag

Rendben megpróbálok ott megoldást találni, köszönöm szépen a segítséget! :)

(#48679) -G-


-G-
csendes tag

Sziasztok!

Kéne egy kis help, hogy mi lehet a hiba oka:

Adott egy T-home-os internet 100/10Mb-és.

A modem be van kötve egy Gigás 24 portos switchbe és onnan megy minden felé a ház különböző pontjaira cat5e kábellel.

Van 2 TP-link AC1750 Vezeték nélküli Dual Band-es Gigabites Router külön külön szinteken.

A probléme az, hogy ha Viberen vagy Facetimeon (iphone) készüléken keresztül beszélünk akkor elkezd beszaggatni a hang és ez nagyon idegesítő.

Speedtestel megnéztem a pinget a telefonon és 14-20ms közt van.

Ha viszont a modemnek a Wifijére csatlakozok a telefonnal akkor ilyen 7-9ms és ez esetben nem szaggat a beszélgetés.

Próbáltam másik kábellel is tesztelni ami csak 2-3 méteressel de akkor is ugyan ez volt a jelenség.

Mi okozhatja ezt és van e bármi megoldás erre?
Azon kívül, hogy állandóan lemenjek a pincébe mivel a modem ott van. :W

Előre is köszönöm

(#48680) Gubek-Einste válasza Kékes525 (#48674) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Adjál meg egy a 2,4 GHz-s hálótól különböző nevet az 5 GHz-snek.
2,4 vs 5 GHz

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#48681) Gubek-Einste válasza wrongduke (#48675) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Egy ilyen rendszert kellene kiépíteni.
AP1 és AP2 lehet egy-egy kültéri antennával egybeépített AP is.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#48682) Gubek-Einste válasza tibi970307 (#48676) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

A legjobb egy szép hosszú kábellel elvezetni a router-t egy távolabbi helyre és ott AP-ként használni.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#48683) Gubek-Einste válasza -G- (#48679) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Pontosan milyen típusúak a használt eszközök?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#48684) Pilács


Pilács
senior tag

Sziasztok.

Ha csinálok egy nyílt WiFi elérési pontot, hogyan tudom azt megakarályozni, hogy további repeater/jelismétlők ne tudjanak hozzá csatlakozni? Tehát ne tudják tovább osztani (ne legyen értelme), csak az adott körzetben lehesen így csak használni. Mi ennek az elméleti menete? Talán a double NAT tiltás az egyik, de ha a repeater bridge módban kapcsolódik, akkor azt nem fogja meg ugye?

Köszönöm!

Ajándék szesznek ne nézd a fokát!

(#48685) -G- válasza Gubek-Einste (#48683) üzenetére


-G-
csendes tag

iphone 5s-6s-7 illetve ipad mini minden tesztelve és mindig szaggat a hang.

(#48686) Gubek-Einste válasza -G- (#48685) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Szolgáltatói eszköz/switch/router-ek?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#48687) Gubek-Einste válasza Pilács (#48684) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

A nyílt hálózatnak pont az a lényege, hogy bárki/bármi tud rá csatlakozni.
MAC szűrést lehetne használni de azt könnyű megkerülni.
Milyen eszközzel üzemeltetnéd a wifi-t?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#48688) -G- válasza Gubek-Einste (#48686) üzenetére


-G-
csendes tag

Modem: Cisco EPC3925
Switch: TL-SG1024
Wifi router: TP-link: TL-WDR4300 és TL-WR1043ND (próbáltam mind a 2,4 és 5Ghz-ét mind a kettő szagatott)
(a rendszerben van még 2 ip tv-box ők egyből a modemből kapják a netet
illetve egy Qnap-453Pro a swichből kapja a kraftot.
Minden Gigás csatin megy illetve Cat5e kábel.

(#48689) eagles01


eagles01
csendes tag

Sziasztok

200 Megás net van hozzánk bekötve a szolgáltató által adot ZTE ZXHN H298N routerrel (kb 3éve kaptam).

Kábelen stablian jön a garantált sebesség, viszont a jel erőssége annyira gyenge, hogy a router-től 7-8méterre már el sem érem a wifit. (Router előszobában nappaliban kb nincs jel...) Biztos belejátszik a beton a szobák közt(panel lakás), viszont azt nem gondolom ennyire szétszórná a jelet...
TV, 2 laptop, 2 teló max ami csatlakozik a Wifi-re de a sebességet, illetve az elérést teszteltem úgy is ha csak 1 eszköz csatlakozott. Ugyanolyan gyenge...
A szolgáltatót mindenképp felhívom. (bár amikor egyszer jeleztem anno hogy gond van megmérték kábelen, aztán fél méterről Wifin (természetesen minden oké), és elintézték annyival, hogy sajnos ahány eszköz annyival gyengébb a jel...)
Kérdéseim:
Valós-e ekkora sebességcsökkenés, volt-e valakinek hasonló problémája?
Mi a véleményetek érdemes lenne-e kipróbálni egy hatótávnövelőt?
Pl ezt:

https://edigital.hu/jelerosito/d-link-dap-1320-n300-vezetek-nelkuli-hatotavnovelo-range-extender-p247931

Köszi előre is

[ Szerkesztve ]

(#48690) sellas válasza eagles01 (#48689) üzenetére


sellas
tag

Nekem TP-Link TL-WA855RE jelerősítővel, és TP-LINK TL-WN822N USB-s wifi adapterrel átjön 50-es netből 30-40, néha 50 wi-fin. Kb. 7 méter a távolság, kerten keresztül, fák, bokrok rontják a jelet, és a két ház vastag fala. De a router is kétantennás tp-link, tehát mind a router, mind az erősítő, mind az adatpter. SImán a jelerősítő nálam nem lenne elég (telón a sebesség 2mbps..), külső, kétantennás wi-fi vevő nélkül, de panelben, ugyanabban az épületben más lehet a helyzet, és ott bejátszhat a szomszédok jele. .

Nokia 3210 -> 3310 -> 3410 -> 3510 -> Sony Ericsson T310 -> Nokia E61i -> Iphone 3G -> Motorola Defy -> Samsung Galaxy S Advance -> Jiayu G4S -> Xiaomi Redmi 3S -> Mi 8 Lite -> Mi 8 -> Samsung Galaxy S21 FE

(#48691) Pilács válasza Gubek-Einste (#48687) üzenetére


Pilács
senior tag

Persze,lehessen rá csatlakozni, csak a jelismétlővel ne vigyék tovább a "jelet", csak az alap szórás körzetében lehessen használni.
Mikrotik lenne a router. Csak az elmélete érdekelne, a többit megoldom... csak mi alapján lehet fogni a jelismétlőket, akár híd, akár nem :) :R

Ajándék szesznek ne nézd a fokát!

(#48692) Gubek-Einste válasza eagles01 (#48689) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Inkább kábele kellene egy újabb külső antennás eszköz csatlakoztatni a szolgáltatói eszközre de az lenne a legjobb ha a ZTE menne bridge módba és egy saját külső antennás router-t használnál elvezetve valami központi helyre.

Repeater-ből inkább egy normál méretű külső antennás típus lenne ajánlott. Az ilyen konnektorban dugós típusokkal főleg az a baj, hogy a konnektor a padló közelében és/vagy rejtett helyen van ami jelentős árnyékoló tényező. A másik jelentős hátrányuk, hogy beépített kicsi antennákkal rendelkeznek azáltal gyengén veszik az elődleges eszköz által üzemeltet wifi hálózatot és gyengén is tudják csak továbbítani azt, valamint a lefedett terület sem lesz olyan nagyságú mint a normál méretű külső antennás eszközöknél.
Repeater-nek a legjobb egy normál wifi router-t használni, van amelyik gyári firmware-rel is képes rá (Asus N12 D1) de a legtöbb csak CFW telepítésével tehető rá alkalmassá.
Kaphatóak multifunkciós AP-k is amelyek szintén tudják gyári firmware-rel a repeater módot is de az áruk ugyan annyi vagy több mint a sima wifi router-eké így nem éri meg a megvásárlásuk, a wifi router-ek előnye, hogy később még router-ként is lehet őket használni.
Ha megoldható akkor inkább az a javasolt, hogy kábeles kapcsolattal használjál egy második wifi router-t AP módban.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#48693) Gubek-Einste válasza Pilács (#48691) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

MAC cím alapján (ami hamisítható) lehetne tiltani az egyéb eszközöket de szélmalom harc lenne.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#48694) Pilács válasza Gubek-Einste (#48693) üzenetére


Pilács
senior tag

De azzal korlátoznám az alap területen lévő csatlakozást... én csak a jelismétlőket/routereket akarom kizárni...

Ajándék szesznek ne nézd a fokát!

(#48695) Gubek-Einste válasza Pilács (#48694) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Kb milyen szinten gondolkodsz mert vannak komolyabb megoldások is amelyeket már nem olyan könnyű megkerülni (pl UPC Wi-Free) de nem lehetetlen.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#48696) Pilács válasza Gubek-Einste (#48695) üzenetére


Pilács
senior tag

Csak annyit szeretnék elérni, hogy egy alap felhasználó, ne tudjon egy jelismétlővel rácsatlakozni, hogy mondjuk még a saját lakásában mindenhol tudjon netezni :) Kb csak ennyi a cél....

Ajándék szesznek ne nézd a fokát!

(#48697) eagles01 válasza Gubek-Einste (#48692) üzenetére


eagles01
csendes tag

Szia Köszi a választ!

Az utolsó két-három mondatod kínai :) azaz túl technikai nekem :B

Ahogy értettem akkor azt a megoldást javaslod, ami nekem is a B verzió volt csak kicsit másképp:

A bejövő kábelt hosszabbítottam volna meg valamilyen "eszközzel" a nappaliig és ott dugtam volna rá a ZTE-t.
Ennek a hátránya, hogy a kábelt el kell vezetni valahogy a szobába... (falfúrás, kábeltakaró stb)

A Te javaslatod szerint ez a eszköz maradjon a ZTE router (kb egy hosszabbítóként) és onnan vezessem tovább a kábelt egy másik routerig amelyik a szobában van?

(#48698) lumpy92


lumpy92
aktív tag

Sizasztok!
Vettem egy kis Tenda N3 routert, azonban a kábeles csatlakoztatása egyenlőre nem megoldható.
Kérdésem az, hogy haszánlható-e meglévő Wi-Fi hűlózat jelének az erősítésére?
Köszi a válaszokat!

"never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"

(#48699) Gubek-Einste válasza Pilács (#48696) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Sajnos amit szeretnél ilyen egyszerűen nem megoldható, próbálkozzál az időkorlátozással (x idő használat, y idő kitiltás).

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#48700) Gubek-Einste válasza eagles01 (#48697) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Nagyjából igen.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.