Hirdetés

Aktív témák

  • Sky D.

    tag

    válasz tajcsi #37681 üzenetére

    Pedig egyszerü..

    A víz mindig arra folyik, amerre a legkisebb ellenállásba ütközik a nagyobb átmerőjű csőnek kisebb az ellenállása , mint a kicsinek. felületi súrlódás, belö örvények . ecetera ecetera.

    Például.:
    pumpa>Y könyök >
    1.ág 10-es csö> CPU >VGA >
    2.ág 6-os csö> minden más blokk>
    Y könyök > radi > tartály > Pumpa>
    A fent említett esetben 1 liter folyadék esetené, a 10 es csöben több vagy=7 deci fog átfolyni míg a 6 os csövön kevesebb vagy = mint3 deci fog átfolyni egy azon nyomás alatt.
    Sacc per KB

    A 10 es csövet is le kellene szűkíteni egyazon átmérőre, (6-osra ) alap estben és a csőnek is ugyan olyan hosszúnak kellene lennie , + a 2 ágon levő blokkoknak is azonos ellenállásúaknak kellene lennie , hogy azonos mennyiségű víz foglyon a két csövön...
    Hú de szépen megírtam írtam... érthető volt?!?!?! Nem ?

    WOW ötlet :)
    Wikipédia :D

    Áramló folyadékokban természetesen ébred a viszkozitásból eredő belső súrlódás, azonban ez a sebesség függvénye + a blokkok ellenálás.

    miattad elővettem a régi FIZIKA könyvem ..

    HÁT baljóslatú eredmény... akár állhat is a kisebb csőben a víz...
    egyszerű a magyarázat idézet:

    Kísérletileg igazolható, hogy a folyadéksúrlódás következtében fellépő erő nem a súrlódó felületekre ható nyomóerőtől, hanem a folyadék viszkozitásától, az egymáson elcsúszó folyadékrétegek sebességkülönbségétől és e rétegek felszínének nagyságától függ. Ez az úgynevezett belső súrlódás.

    Ha a folyadék kis sebességgel áramlik, akkor a belső súrlódás hatására az egyes folyadékrészecskék egymással párhuzamosan áramlanak, sebességük azonban a cső falánál nulla, közepe felé fokozatosan nő. Az ilyen áramlást réteges áramlásnak (lamináris áramlás) nevezik. ( minnél szélesebb a cső, annál kisebb az belső folyadéksúrlódás a víz a kisebb ellenállás felé folyik így a nagyobb csövön több fog átfolyni. )

    képek az első linkben.

    A sebesség növekedésével egy úgynevezett kritikus sebesség fölött a különböző sebességű részecskék keveredése következtében turbulens áramlás (turbulencia) jön létre.
    Ilyen esetben a súrlódási ellenállás nagymértékben megnő, a részecskék átlagsebessége - a határréteget(a csö falánál) leszámítva - megközelítően egyenlő.

    A súrlódási ellenállást lényegesen befolyásolja a csővezeték belső falának simasága, a keresztmetszet változása, görbülete, törése,(blokkok belső ellenállása, blokkok mennyisége ) stb. Ilyen esetekben helyenként erős örvénylések keletkeznek, ami jelentős energiaveszteséget okoz.

    [link]
    Ha ki szeretnéd számolni + az "áramló folyadékok és gázok" ról se árt 1 picit olvasni..
    :
    [link]
    [link]

    Visszatérve a képre ... az egyetelen megoldás az, ha a két különböző méretű csőre, 2 pumpát szerel az ember :

    elsö Y-könyök >
    -1. ág 1. pumpa 10mm-es csö> blokkok>második Y könyök 1 ág
    -2. ág 2. pumpa 6mm-es csö> blokkok>második Y könyök 2. ág
    második Y könyök 3.ága >Radiátor >Tartály > és vissza az első y könyökök 3. ágához.

    Ha ki akarod hagyni valamelyik pumpát, akkor a 10-es csövet kell leszükítened, pl golyós csappal, hogy azonos legyen a víz áramlása a 2 csőben, de ez felveti a szükségét, 2 db átfolyás jelezőnek, hogy be tudd szabályozni a 10-es csőben a víz folyását golyós csappal.
    Emellett nem jó a hagyományos subcoolingos 6000 forintos jelző, hanem speciális kell, mi meg tudja különböztetni, hogy a cső most 10-es vagy 6 mm-es.
    pl2 db ilyen. egyik a a 10-es csőre a másik a 6-osra.
    [link]elektronika mely erősíti és ütemezi, csőnek megfelelően az inpulusokat. átfolyás jelző hozzá.
    A fent említett 2 átfolyás jelző fordulatát szinkronba kellene hozni... s csak akkor lesz azonos a 2 csőben az áramlási sebesség.

    vagy a jól bevált sorba kötés...

    remélem érthető volt :( jobban nem tudom elmagyarázni ..

    PS Faszom a Firefox hibajavítóba !!!!

    [ Szerkesztve ]

    Írj Privát üzenetet ha megkérhetlek!!! All I have in this world is my balls and my word and I don't break them for no one. Do you understand?

Aktív témák

Hirdetés