Hirdetés

2023. január 31., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-05-14 12:08:27

LOGOUT.hu

Synology routerek

RT6600ax (2022) / MR2200ac (2018) / RT2600ac (2017) / RT1900ac (2015)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1) Kendek


Kendek
MODERÁTOR

Sziasztok,

köszöntök minden tulajdonost és érdeklődőt a Synology routerek topikjában! ;)

Ugyan jelenleg nem túl sok ilyen eszköz létezik (pontosan kettő), de azok olyan minőséget képviselnek a NAS kiszolgálók mellett, hogy kár lenne figyelmen kívül hagyni a cég ezen termékeit. A jó hardver mellett a Synology Router Manager nevű operációs rendszer a legnagyobb ütőkártya, mely nem csak forradalmian új kezelőfelülettel rendelkezik, de meglehetősen funkciógazdag is.
A téma összefoglalóban leírtam pár fontosabb dolgot amely sokak számára érdekes lehet. Az Entware telepítésével nem hiányozhat senkinél sem a gyári Transmission kliens. Az NFS megosztás segíthet a TV-nkre eljuttatni a különböző audiovizuális tartalmakat (és sok minden másra is jó). Illetve az OpenVPN igencsak fontos részét kell, hogy képezze a routerünk és a belső hálózatunk távoli elérésének.

Jómagam személy szerint egy RT2600ac-vel gazdagítom a felhasználók táborát. Melyet próbálok minél jobban megismerni és kihasználni. Osszuk meg hát tapasztalatainkat és segítsük egymást! :)

<-ƘƘ->

(#2) appel


appel
őstag

Ó de hiányzik nekem ez az alap tűzfal gui az asuswrt-ből :(

(#3) Kendek válasza appel (#2) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Ez nagyon tetszik nekem is az ASUS után, de emellett vannak még más, hasonló jóságok is a SRM-ben. Szerintem nyugodtan mondhatjuk, hogy az átlag és az expert felhasználóknak is eléggé izgalmasak a Synology routerei. Számomra pedig különösen szimpatikus a dpkg csomagkezelő jelenléte (gyakorlatilag Debian csomagokat tartalmaznak a kisebb rendszerfrissítések). :)

<-ƘƘ->

(#4) jeni válasza Kendek (#3) üzenetére


jeni
félisten

Üdv!
Van eltérés a tied és e között?
Az,hogy drágább is volt az egy dolog. Látszólagosan egyforma hardverrel szereltek.
Picit olcsóbb is. Esetleg a típus elején levő RT2600AC amiben már eltérnek egymástól?

[ Szerkesztve ]

(#5) Kendek válasza jeni (#4) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Úgy tűnik, hogy hardveresen eléggé egyformák, csak apróbb dolgokban térnek el, főként a Synology előnyére. Viszont a ZyXEL-nek az operációs rendszere a gyenge pontjának tekinthető, míg véleményem szerint a Synology-nak az pont, hogy az erőssége. Érdemes elolvasni a PH!-s tesztet.

<-ƘƘ->

(#6) Mate


Mate
nagyúr

Vendégeskedik nálam egy RT1900ac. Gyárilag elég szerény a telepíthető kiegészítők listája. Így pont a legnagyobb előnye nem ér sokat.

Mint router jól konfigolható, sokat tud. Viszont az árát szerintem annak éri meg, aki nem használ külön nas-t. Ha csak routert akar az ember, akkor egyelőre azt mondanám, hogy inkább asus,

(#7) Gubek-Einste válasza Mate (#6) üzenetére

Remélhetően idővel lesz több kiegészítő is.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#8) Kendek válasza Mate (#6) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Hivatalos kiegészítőcsomagokból tényleg nincs valami fergetegesen sok. Plusz azoknak is egy része olyan, hogy az AsusWRT alapból tudja, vagy legalábbis valami hasonlót (pl. letöltéskezelő, VPN szerver, médiaszerver).
Sőt, tulajdonképp az ASUS-nál is ugyanúgy van FTP, SMB és Merlinnel NFS is, ha már NAS funkciókról van szó.
Szóval ha csak sima router kell amit egyszer beállít az ember majd el is felejt (ami persze nem túl bölcs dolog), akkor valóban nem feltétlenül a Synology a legjobb választás. Én is inkább egy kis Linuxos számítógépként tekintek rá, ami folyamatosan üzemel. :)

(#7) Gubek-Einste: Bizonyosan lesznek még, de egyébként milyen extra funkciókra lenne szükségetek, például?

<-ƘƘ->

(#9) Mate válasza Kendek (#8) üzenetére


Mate
nagyúr

Jó lenne például egy automatikus internet sebesség mérés. Ami X időnként mérne egy sebességet és logolná.

(#10) Kendek válasza Mate (#9) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Különös szükséglet, mondjuk nekem ilyesmi eszembe sem jutott volna. Annyiból érdekes a dolog, hogy a sebességet csak valamihez lehet mérni, illetve azt is erősen befolyásolhatja a többi szolgáltatás és a kapcsolódó kliensek. Szóval nem gondolom, hogy minden alkalommal valós eredményt lehetne kihozni, mindenesetre valami információértéke lehetne.
Ez a parancssoros alkalmazás úgy tűnik megfelelő lenne, a speedtest.net-et használja. Kipróbáltam a routeren, simán működik. Habár a feltöltés látszik, hogy nem fullos, mivel megy a Transmission is. Viszont egyszerűen összehozható hozzá egy szkript ami időnként automatikusan futtatja, naplózva egy fájlba. :)

<-ƘƘ->

(#11) Multibit válasza jeni (#4) üzenetére


Multibit
veterán

Egy routernél (NAS-nál, mediaplayernél stb, stb...) soha nem a hw a nagy dobás, hanem az sw! Sok príma hardver létezik, gyalázatos szoftverrel. Ahogy az Armor 1-es topikját olvasom, sajnos a Zyxel nem áll a helyzet magaslatán szoftver tekintetében :( Persze lehet, hogy az Armor 2 "ég és föld" lesz az elődjéhez képest, de én inkább nem lennék naiv.

Salivili hipput tupput täppyt äppyt tipput hilijalleen

(#12) gabesz79


gabesz79
csendes tag

Sziasztok,

megvettem a csúcs synology routert. A célom az volt, hogy az otthoni mozi streamelés "akadálymentes" (a szó szoros értelmében) legyen. Adott egy apple time capsule, ami zsinórral kapcsolódik a synology routerhez, amelyhez vezeték nélkül az apple tv. Így próbálok streamelni ami többé kevésbé sikerül is.

Eddig úgy tűnt a synologyval ez szinte mindig működik, be tudtam streamelni 10 gigás filmeket is. Viszont tegnap egy egy gigás sorozatrészt már nem, akadt mint a franc. Pedig ez még nem is nagy.
A gond, hogy nem értem a folyamatot, mitől függ, hogy laggelés van, mi ebben a sorban a gyenge, vezeték nélküli kapcsolat sebessége, vagy nem jól bufferelnek az eszközök? Segítsetek légyszi.

(a netflix amúgy hibátlanul működik, kár h nincs minden meg ott)

(#13) Kendek válasza gabesz79 (#12) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Streamelés alatt a UPnP médiaszervert érted? Amit ezek szerint nem is a routerről, hanem az Apple termékéről futtatsz? Ergo a Synology csak egy egyszerű közvetítő eszköz, igaz?
Én személy szerint a routerre kötött SSD-ről nézem a videókat, amiket NFS-sel osztok egy, OSMC-t futtató Raspberry Pi 3-nak, vezeték nélkül. Ezzel a megoldással a legnagyobb méretű filmek esetén sem találkoztam még akadással.
Amit javasolni tudok az az, hogy köss egy háttértárat a routerre, és lődd be azon is a médiaszervert, ami a csomagkezelési központból elérhető. Aztán csekkold le, hogy azzal hogyan viselkedik.
Illetve ha jól látom, akkor ez az Apple TV támogatja az NFS-t is, így érdemes lehet kipróbálni azt is. Főleg akkor ha a legelső generációjáról van szó és te is OSMC-t használsz.

<-ƘƘ->

(#14) gabesz79 válasza Kendek (#13) üzenetére


gabesz79
csendes tag

Hú köszi. Nem teljesen értettem mindent. A routerre van a time capusle rákötve, és azt éri el az apple tv. osmct sajnos csak az első generációs apple tvn lehet futtatni.
Azt mondod h a routeren csináljak egy médiaszervert? Jól értem?

(#15) Gubek-Einste válasza gabesz79 (#14) üzenetére

Jól érteted.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#16) Kendek válasza gabesz79 (#14) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Csak javaslom, egy próbát megér, hiszen különben nehéz kideríteni, hogy mi miatt akadozik.
Plusz igazából érdemes a fájlmegosztást is tesztelni (ez az NFS, SMB, esetleg FTP), mert a médiaszerver sem mindig működik olyan jól és emiatt is előfordulhat probléma a lejátszás közben.

<-ƘƘ->

(#17) mano42


mano42
aktív tag

Sziasztok. Vajon a wifit fel lehet turbózni nagyobb antennákal?

[ Szerkesztve ]

(#18) Gubek-Einste válasza mano42 (#17) üzenetére

Általánosságban az antenna csere nem jelent jelentős többletet, ideálisabb egy másodlagos eszköz beüzemelése lehetőleg kábeles kapcsolattal.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#19) Kendek válasza mano42 (#17) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Nekem a gyárinál nagyobb antennák vannak rajta, konkrétan ilyenek. Hasra nem estem a cserétől, bár tudni kell, hogy az RT2600ac-n eleve elég nagy nyereségűek vannak, vagyis 4,5 (2,4 GHz) és 3,6 (5 GHz) dBi-sek.
Emellett főleg a 2,4 GHz-es rádiót viszonylag jobban fel lehet turbózni ha átváltja az ember a régiót egy olyanra ahol magasabb TX Power engedélyezett. Bár ez bekavarhat az 5 GHz-es rádió csatornáiba...

<-ƘƘ->

(#20) mano42 válasza Kendek (#19) üzenetére


mano42
aktív tag

Köszönöm a választ. Esetleg valami ötlet, hogy valami ds audio alternatívát ráheggeszteni amit androidos telefonról elérek?

(#21) mano42


mano42
aktív tag

Én egy asus rt56u-t váltottam le a synology rt1900ac-re, és ami nagyon hiányzik az egy asus aicloud stílusu app amin keresztül elértem a teljes belső hálózatot, így pl a zyxel nasról tudtam zenét hallgatni, illetve elértem a Transmission letöltések mappát, vagy akár a pc-t is. Valahogy be lehet állítani, hogy a synology is lássa a nas tartalmát?

(#22) Kendek válasza mano42 (#21) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Én OpenVPN-t használtam ASUS routeren és most is. Azon keresztül el lehet érni a belső hálózatot, és ráadásul még biztonságos is a teljes titkosítás miatt. Az összefoglalóban talász némi infót róla.

<-ƘƘ->

(#23) Kendek


Kendek
MODERÁTOR

Egy eléggé zavaró problémára szeretném felhívni a figyelmet.
Az újabb, RT2600ac router vezetékes hálózati összeköttetés esetén korai procilimitbe fut (túl magas sirq %) USB porta kötött adattár írása közben. Ez azt jelenti, hogy 30 MiB/s fölé nem nagyon tud menni az átviteli sebesség. Ami egy igen komoly kompromisszum ahhoz képest, hogy a letöltési (USB -> LAN) irány gyakorlatilag a gigabites kapcsolat sebességét is eléri.
Ezzel szemben WiFi-n hozza a kétszeres sebességet is, sőt, bár megfelelő hardver híján gyakorlati mérést nem tudtam csinálni, de 4x4-es összeköttetés esetén magasabb érték is összejöhet, mert tartalék még van a prociban.
Egyértelműen valamilyen hibáról vagy optimalizálatlanságról van szó, ezen a téren egy jobb ASUS router is komolyabb eredményt produkál. De sajnos hosszas huzavona után a support arra jutott, hogy bár végre valahára tudták reprodukálni a problémát és elismerték, hogy a magas CPU használat az oka, nem tudnak, vagy legalábbis nem hajlandóak tenni semmit sem azért, hogy javítsanak rajta.
Szóval vélhetően ez egy örökös probléma marad, úgyhogy ha valaki a NAS funkciók miatt is választaná ezt a routert, akkor jobb tisztában lenni eme korlátjával. Amely ugyan nem annyira vészes, de egyértelműen a vezeték nélküli összeköttetés az erősebb benne.

<-ƘƘ->

(#24) fito válasza Kendek (#23) üzenetére


fito
újonc

Sziasztok!
Amit írtál szíven ütött. Synology NAS-om van 2db USB 2-es porttal. Ha nincs HDD csatlakoztatva a porthoz, akkor 60 MiB/s feletti kommunikáció van a NAS és a PC-m között (vezetékelve vannak a fix pontok). Szükségem van még egy meghajtóra, amit eddig a NAS-hoz csatlakoztattam USB-n keresztül. A teljes rendszer sebessége leesett 30 MiB/s alá, de inkább az eredeti sebesség harmadára. Most szeretnék venni egy új routert és az RT1900AC-ról sok jót olvastam. (Már meg is rendeltem, keddre várható.) Gondoltam a rajta levő USB 3-as porttal tehermentesíthetem a NAS-t és így a sebessége a rendszernek ismét 60-70 körül lesz. Ha jól értem a hozzászólásodat, akkor ezzel a routerrel nem oldom meg a problémát. Sőt amit az RT1900AC tud azt a NAS-on keresztül már biztosított.
Talán egy olcsóbb ASUS RT-AC68U-val jobban járok és a rendelést is tudom még módosítani.
Kérlek erősítsd meg, ha az RT1900AC-hez USB3-on keresztül külső HDD-t csatlakoztatok, akkor a rendszerem sebessége nagy valószínűséggel 30MB/s alá esik? Az ASUS router esetében valószínűleg ez nem történik meg? :F

(#25) Kendek válasza fito (#24) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Nekem RT2600ac-m van, ami Qualcomm chipeket használ. Az RT1900ac viszont Broadcom alapú, természetesen eltérő vezérlőszoftverekkel. Sebességtesztet végeztem még több ASUS RT-AC87U routerrel is, azok szintén Broadcom-osak (régebbi chipekkel), és LAN -> USB teljesítményben hoztak olyan max 50 MiB/s sebességet. Úgy gondolom, hogy a Broadcom firmware miatt az RT1900ac is hasonlót tudhat.
Mindenesetre ez a probléma egyáltalán nem befolyásolja a PC <- router -> NAS vezetékes kapcsolaton keresztüli kommunikációját. Vagyis a legrosszabb esetben is (mármint ha a routerre kötött vinyó lassú marad) a NAS sebessége vissza kell, hogy álljon.

<-ƘƘ->

(#26) mano42 válasza fito (#24) üzenetére


mano42
aktív tag

Most teszteltem a legújabb firmware-el (múlt heti) 50-60 mega között van usb-3 kapcsolaton. Én mivel csak backupra használom és nem fontos a sebesség kikapcsoltam az usb 3 opciót, és usb 2-t használok a wifi interferencia elkerülése végett. Ez sajnos az asussal is így volt, és ott is kikapcsolható az usb3 ugyanebből az okból.

(#27) Kendek válasza mano42 (#26) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Ez az 50-60 MiB/s az USB-s adattároló vezetékes hálózati kapcsolaton keresztül történő írási sebessége, igaz?
Sajnos ez az érték az RT2600ac routernél 30 MiB/s-nál tetőzik, és csak AC-s WiFi-vel megy lényegesen feljebb.
Az USB 3.0 a 2,4 GHz-es rádióba tud bezavarni, de nem kell annyira félni tőle. Ha megfelelően le vannak árnyékolva a vezetékek és a rájuk aggatott eszközök, akkor nincs probléma. Ráadásul ma már egyre inkább az 5 GHz-es AC-s kapcsolatokra helyeződik a hangsúly, aminek egyébként is magasabb az átviteli teljesítménye.
Igazából eddig csak HUB-bal találkoztam ami ténylegesen gondot okoz a 2,4 GHz-nél, mivel ezek az eszközök általában egyáltalán nincsenek árnyékolva. Nálam gyakorlatilag le is kapcsolja magát a WiFi, ha rákötök egy 3.0-ás HUB-ot. Ezt a problémát alufóliával tudtam megoldani. Ami bár nem a legszebb, de annál hatásosabb megoldás. Viszont önmagukban az USB-SATA adapterek nem okoznak interferenciát.

<-ƘƘ->

(#28) fito válasza Kendek (#27) üzenetére


fito
újonc

Köszönöm, hogy megosztottátok a tapasztalatotokat. Ki próbálom az RT1900-ast. Legrosszabb esetben élek a 14 napos visszaadási jogommal, ha a sebesség helyzet nem javul. Majd beszámolok az eredményről.

(#29) #72959488 válasza fito (#28) üzenetére


#72959488
törölt tag

Sziasztok!

Kedves RT1900AC tulajok

Van bármi jellegű problémátok a routerrel? Olvastam nemzetközi fórumon hogy a wifi néha eldobál, és restartnál elfelejt csatlakozni az internethez...
Ellenben megrendeltem már és mielőtt magamhoz venném, megfontolnám a tapasztalataitok alapján az átvételt...

Főleg az ujdonsült gazdák véleménye érdekelne a legotolsó SRM-mel felszerelkezve.(Fito mester beszámolójára például :D )

Köszönöm,
üdv
Mark

(#30) Kendek válasza #72959488 (#29) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Nekem ugyan újabb, RT2600ac modellem van, de az SRM az javarészt közös, és egyszerre is frissítik őket. A frissítések pedig nagyjából havonta érkeznek, és szépen javítgatják a problémákat. Amiket írtál, azokat lehet javítani, és szerintem mostanra már ezeket ki is gyomlálták. Az utóbbi időben én csak teljesítménybeli panaszokról olvastam, bár sok esetben kiderül, hogy feltette a delikvens az Intrusion Prevention csomagot, ami még az erősebbik routert is teljesen belassítja (max 50 Mbps-ig lehet érdemes használni).
Egyébként a support az egészen jó, ha megírod a routeren a panaszodat, akkor felveszik veled a kapcsolatot a kis kínai szakemberek, és tényleg azon vannak, hogy megoldják a problémádat. Szóval adott esetben érdemes lehet velük is próbálkozni mint egyből lemondani a routerről. Mert problémák bizony máshol is vannak, pl. az ASUS sem igazán jobb.

<-ƘƘ->

(#31) #72959488 válasza Kendek (#30) üzenetére


#72959488
törölt tag

Szia Kendek,

Köszönöm a visszajelzést, az SRM-től elvárom hogy legalább annyira foglalkozzanak vele mint a DSM-mel a NAS-oknál, ebben nem kételkedek, többször nitottam már náluk ticketet és eddig pozitiv volt a support tapasztalatom...
Az IDM valóban hasznos, de az elég vészes, hogy egy hivatalosan támogatott beépülő tizedére tudja fojtani a sebességet. Tiszta, hogy ennyiért ez jár, lehet verni érte az asztalt de minek.

Igazából ami érdekel az az, hogy a vasnak ne legyenek kizárólag fizikailag javitandó hibái, mert jártam már pórul rossz vassal (tplink 1043 v1).

Ha valakinek van még gyakorlati tapasztalata akármelyik routerrel kapcsolatban ne fogja vissza magát.
Köszönöm

(#32) caris1 válasza #72959488 (#29) üzenetére


caris1
tag

Szia!

Kb. másfél hónapja van RT1900AC routerem, semmi ilyesmit nem tapasztaltam. Teljesen stabilan működik, a WiFi-t nem dobálja, restart után is csatlakozott az internethez.
Egyaránt használok 2,4 és 5 GHz-es eszközöket, minddel jól működik. A lefedettségével sincsen bajom egy 2 szintes családi ház minden helységében működik a WiFi.

We buy things we don't need with money we don't have to impress people we don't like.

(#33) Bogie_


Bogie_
csendes tag

Sziasztok!
Én is beszereztem egy RT-2600-at. Gondoltam a NAS tökéletes, legyen a router is Synology. Sajnos eddig egy kicsit csalódás. A jel nem ér el addig, mint a korábbi Asus router, de ahol még van, ott jobb a sebesség. Egy ismerősömnél egy Asus AC87 közelről hozott wifin 90\90 et a 100-as netből telefonon mérve, ez általában 20-50\90-et. Nektek hozza a sebességet? Az indulásnál kiírta, hogy a csatlakozás nem gigabites (Digi kötötte be a netet) Ezzel összefügg? Mit lehet csinálni vele?

(#34) Kendek válasza Bogie_ (#33) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Alapvetően mindegyik ma kapható router, legalábbis a legfrissebb firmware-jével kicsit rosszabbul teljesít adásteljesítményt tekintve. Köszönhető ez a különböző törvényi szabályzásoknak (FCC...). Az ASUS-nál is konkrétan letiltották még annak a lehetőségét is, hogy a TX Power állítható legyen (akár külső firmware-ből is).
Itt a Synology-nál legalább annyiban állítható a sugárzási teljesítmény, hogy csökkentésre van két szint (alacsony/közepes), illetve szabadon állítható a régió. Ha olyan országot választasz, akkor megnő a 2,4 GHz-es rádió TX power értéke, bár az 5 GHz-es rész csatornái elállítódhatnak olyanokra amiket az itthoni klienseszközök nem kezelnek (mert illegális lenne az adott csatornák használata).
A 100 Mbps nethez elvileg nem kell gigabites kapcsolat, hiszen akkor az is 100-as. De ha vezetékkel összekötöd egy géppel, akkor biztosabb mérést tudsz végezni.
Pontosan hogyan végezted a telós mérést? Ez azért függ a környezettől, a beállításoktól, a kapcsolat típusától és a használt csatornától is. Általánosságban elmondható, hogy 2,4 Ghz-en a tipikus (kliens oldaláról) N-es 150 Mbps kapcsolat hoz max 70-80 Mbps-ot. 5 GHz-en egy tipikusabb 2x2-es 867 Mbps-nél összejön max a fele, tehát átszámolva ~50 MiB/s (1x1-el meg ~25 MiB/s, ami 200 Mbps).

<-ƘƘ->

(#35) Bogie_ válasza Kendek (#34) üzenetére


Bogie_
csendes tag

5 GHz-en mérve, kb. ugyanolyan távolságból. Talán 1 m ha volt. Megpróbálom az országot átállítani, hátha lesz változás.

(#36) Kendek válasza Bogie_ (#35) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Azt kevésbé hiszem, hogy az 5 GHz-en bármit is segítene az ország variálása.
A vezeték nélküli mód, a csatorna szélessége, a csatorna száma, az aktív PMF-támogatás, az átviteli teljesítmény és a MU-MIMO mind-mind befolyásolják a sebességet. Elsőként a csatorna szélességének állítgatásával és a MU-MIMO kapcsolgatásával kezdeném a tesztelést.

<-ƘƘ->

(#37) ATM_automata


ATM_automata
őstag

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Kis céges hálózathoz keresnék routert és elgondolkodtam a Synology-n. alapvetően a NAS-okat ismerem és nagyon szeretem őket használni, ügyfelekhez letelepíteni.

Lehetne Mikrotik, de igazából nem értek hozzá, a grafikus felületekkel viszont még sose volt bajom. Több megoldandó probléma miatt keresnék valami komolyabb routert, de nem tudom, hogy a Synology szoftvere megoldást kínál-e ezekre.

- Jó lenne szabályozottabbá tenni, hogy ki mit csinálhat a hálózaton. Facebook és egyéb oldalak kitiltása lenne a fontos, akár gépenként is. Lényeges lenne, hogy az ASUS, D-Link stb routerekkel szemben tudjon HTTPS-t is blokkolni, mert manapság már minden nagyobb oldal ezen fut.

- Jó lenne ha tudnánk blokkolni torrentet.

- Láttam, hogy tud mindenféle használati infót mutatni, a kérdés, hogy látható-e esetleg, hogy a hálózat mely gépe terheli szét éppen a sávszélességet?

- VPN-en lehessen hozzá csatlakozni

Nagyjából ezek a jelenleg megoldatlan problémát, amiket egy ASUS routerrel nem lehet már kivitelezni (vpnt tudnak)

Előre is köszönöm a segítséget! :R

What else?

(#38) Kendek válasza ATM_automata (#37) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

- Létre lehet hozni különböző szűrőket, melyekben alapból vannak általános kategóriák, mint pl. közösségi háló. De egyéni tartományneveket is hozzá lehet adni, pl. facebook.com. Ekkor akár az IP címét beírva is blokkolva lesz az oldal, és mindegy, hogy https vagy sem.
Lehet definiálni alapértelmezett tiltólistát (ez tökéletes beépített reklámszűrő is egyébként), illetve MAC cím alapján hozzá lehet ezeket rendelni az egyes kliensgépekhez is.

- A torrentforgalom blokkolása bonyolultabb kérdés (bármilyen routeren), mivel nehéz kiszűrni, hiszen trükközni lehet a titkosítással, portokkal, miegymás. Gépekre levetített sávszélességgel, illetve a portok blokkolásával (van külön tűzfal-beállító felület is) lehet játszani. Na meg alapvetően tiltani lehet a torrentoldalakat, illetve van rá általános szűrő is warez címen (bár persze nem minden az).

- Készülékekre levetített sávszélesség-használat, illetve statisztika is elérhető, akár napi/heti/havi jelentés is generáltatható, mely e-mail-ben is kiküldheti neked a megtekintéshez a linkeket.

- Eléggé fullos VPN szolgáltatást nyújt a VPN Plus Server csomag. Számomra ebből az SSL VPN elég (gyorsabb és egyszerűbb, de eléggé biztonságos), de akár az OpenVPN is belőhető. Nem beszélve a profibb megoldásokról (pl. Site-to-Site VPN, WebVPN).

Nekem RT-AC87U-m volt mint ASUS router ez előtt, de az SRM tényleg sokkal jobb. Kivéve a QoS-t (forgalomvezérlés), mert az csak MAC alapon megy, és az internet sávszélességének meghatározásával lefojtod a belső adatmozgásokat is (pl. FTP kapcsolat két gép között). Bár igaz, hogy az általános titkosítás (pl. https) miatt most már az ASUS routerekben levő Trend Micro-s, adatbázisos megoldás sem éppen hatékony.

<-ƘƘ->

(#39) ATM_automata válasza Kendek (#38) üzenetére


ATM_automata
őstag

Nagyon köszönöm az infókat! Sokat segítettél! :R Egy demó felületet azért csinálhatott volna neki a synology, hogy az ember ki tudja próbálni. :F

What else?

(#40) Kendek válasza ATM_automata (#39) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Igen, ezt anno én is hiányoltam, mert a DSM-ből találtam. Én annyit tudok felajánlani, hogy ha szeretnéd, akkor készítek pár képet a felületről.

<-ƘƘ->

(#41) Multibit válasza Kendek (#38) üzenetére


Multibit
veterán

Ha nem hagyatkozunk csak a grafikus felületre, mennyire rugalmas a Syno? Scriptelhető úgy, mint a Mikrotik ROS, vagy az OpenWRT?

Salivili hipput tupput täppyt äppyt tipput hilijalleen

(#42) Kendek válasza Multibit (#41) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Tudni kell, hogy itt nagyobb a beépített táhely mint egy tipikus router esetében, és a rendszer is normál módon van telepítve (mint egy hagyományos Debian telepítés), nem Squashfs, hanem írható is a root fájlrendszer.
Nincs NVRAM, illetve semmilyen hasonló, egy helyre gyűjtött beállítástároló. De minden beállításnak meg van a helye, ha megtalálod, hogy mit és hol kell állítani, akkor bármit átkapcsolhatsz. Ez tipikusan egy fájl tartalmának átírását, illetve a szolgáltatás újraindítását jelenti. Ha Linux alapú rendszerekben jártas vagy (főleg Debian, mert arra épül), akkor nem lesz idegen a Synology sem. A szkriptek automatikus indítása pedig pofonegyszerű.

<-ƘƘ->

(#43) ATM_automata válasza Kendek (#40) üzenetére


ATM_automata
őstag

Azt megköszönném! Leginkább egy Facebook szűrés érdekelne, mert az https. Illetve az a felület, ahol a portforwardokat lehet beállítani, mert lenne kamera rendszer amihez kellene. :R

What else?

(#44) Multibit válasza Kendek (#42) üzenetére


Multibit
veterán

Ez jól hangzik! Akkor - megfelelő szakértelem mellett - akár kis céges felhasználásra is jó lehet. (Nem tudom, hogy mennyire jellemző a home routerek használata céges környezetben. Ahol eddig én dolgoztam, nem volt jellemző.)

Salivili hipput tupput täppyt äppyt tipput hilijalleen

(#45) Kendek válasza ATM_automata (#43) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Csináltam pár képet, főleg azokról amik érdekelnek. Ha valami még kellene, illetve kérdésed lenne még, akkor szólj. :)

<-ƘƘ->

(#46) ATM_automata válasza Kendek (#45) üzenetére


ATM_automata
őstag

Húha! Ez nagyon állat! A riporttól leesett az állam! Nagyon köszönöm. Elsőre szerintem ez elég infó. Ha sikerült beszerzési engedélyt kapnom a cuccra és lekezdem konfigurálni, akkor biztos lesz még ezer kérdésem. :R

What else?

(#47) Gubek-Einste válasza Multibit (#44) üzenetére

Cég méret és igény kérdése, hogy mennyire használható/használt az ilyen router-ek céges környezetben.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#48) Gubek-Einste válasza Kendek (#45) üzenetére

A publikus IP címedet cenzúrázhattad volna.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#49) Kendek válasza Gubek-Einste (#48) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Jah, utólag gondolkodtam én is. De annyira azért nem kritikus infó (egyébként is publikus adat, és jó esetben nehéz vele visszaélni), meg amúgy is változó. Viszont azért már leszedtem a megosztást. :)

<-ƘƘ->

(#50) ATM_automata válasza Kendek (#49) üzenetére


ATM_automata
őstag

Ígérem nem élek vele vissza :R Amúgy fel se tűnt, annyira másra figyeltem.

[ Szerkesztve ]

What else?

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.