Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1892) BB9000 válasza bluemirage (#1891) üzenetére


BB9000
senior tag

Nálam hasonló a helyzet, mint amit elrettentő példának írtál. A ház építésekor 3x16A lett bekötve és ez van most is. Összesen 18 áramkör van kialakítva, a fázisok átgondoltan lettek elosztva. Soha nem volt semmi gond egészen addig, amíg utólagosan be nem lett szerelve egy klíma, aminek a max fogyasztása viszonylag magas. Doksija szerint 13,9A kell neki. (Operating Current (MAX) Ez sajnos valós adat lehet, mert ha megy a klíma néha előfordul, hogy levágja azt a fázist, amire kötve van. Ez olyankor történik meg, amikor egyszerre megy valamelyik nagy fogyasztóval. Van a házban 3 fázisú főzőlap, sütő, 2 mosógép, szárítógép, mosogatógép, vízforraló, vasaló, porszívó stb. és minden szokásos háztartási eszköz, tehát nem tudom úgy elosztani a 3x16A-t, hogy semmiképp ne ütközzön a klíma egyetlen más nagyfogyasztóval se. A nyarakat, úgy vészeltük át, hogy ha klímáztunk, akkor nincs mosás, főzés, takarítás, mosogatógép indítás. Megelégeltem ezt és arra a következtetésre jutottam, hogy bővítek. Rövid távon elegendő lenne csak az egyik 16A-es kört kibővítenem 25A-re, és arra kötni a klímát, de ha már bővítés, akkor a 3x25A az előremutató opció. Affelé hajlok.
A 3x32 -höz egy Elmü-s szaki szerint már valószínűleg a légvezetéket is cserélni kellene, de a 3x25-öt még elviszi a meglévő is. De nem csak a légvezeték cseréje az érdekes, hanem az Elmü-nek fizetendő ár is. 3x25A = 123 444 Ft, de a 3x32 már 219 456 Ft.
Másik lehetséges opció a H vagy G tarifa lenne a klímára. A klíma teljesíti azokat a feltételeket, amiket az Elmü előír. Be lehetne kötni külön mérős olcsóbb tarifás áramkörre is. Némi kábelezési és kábelvezetési munka azért itt felmerül.
Kérdésem: Ha megigényelem a 3x25A-re bővítést az Elmütől, akkor mire számítsak? Mit fog előírni? Szerintem a meglévő belső hálózat minden eleme jó és nem kell hozzányúlni semmihez. Beleértve az óraszekrényt is, amibe majd az új óra kerül. Az áramkörök egyenként 16A-es kismegszakítóval védettek. Ez így is marad. A földelés megfelelőségét le kell ellenőrizni és tanúsítani kell valakinek, hogy jó lesz 3x 25A-re is. Itt is látok némi bizonytalanságot, de bízom benne, hogy az is jó. Tudtok ajánlani Elmü regisztrált szakit, aki megbízható és normálisan dolgozik? Jön, ha megígéri és korrekt. Ennyi igényem lenne.
Ha van javaslat, privátban küldd. Köszi

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.