Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2901) csemberlen válasza demars (#2899) üzenetére


csemberlen
őstag

Félig kihúzod a kart, és bekötöd véletlenszerűen az hosszabbitó/wago duóba. Egyből kiderül melyik merre viszi.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#2902) demars válasza csemberlen (#2901) üzenetére


demars
addikt

Köszi, akkor így teszek!
Neked is köszi lappy!

Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

(#2903) ati888 válasza csemberlen (#2898) üzenetére


ati888
senior tag

Köszi, de ha az aljzatra teszik (gondolom a hőszigetelés alá), akkor az elosztó és más dobozokat hova rakják? A falba vésik?

(#2904) Zolabol


Zolabol
tag

Sziasztok.
Tudnátok ajánlani megbízható vezeték keresőt? Falban szeretném megtalálni merre vezethették anno a villanyt :)
Nem iparira gondoltam, amolyan elérhető árú, otthoni használatra, ha van ilyen.
Köszi

(#2905) demars válasza ati888 (#2903) üzenetére


demars
addikt

Itt egy rövid video. Ez a symalen csöves technológia, és igen, a dobozokat a falba vésik.
Másik lehetőség a "hagyományos" technológia, az az mindent a falakba vésnek, a fal felső részén viszik el az összes csövet, ott lesznek a kötő dobozok. Azokból jönnek le a csövek a dugaljakhoz, kapcsolókhoz.

Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

(#2906) lappy válasza Zolabol (#2904) üzenetére


lappy
őstag

Fal anyaga?

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#2907) Zolabol válasza lappy (#2906) üzenetére


Zolabol
tag

Vegyesen, van tégla , és vályog. Régi alu vezetékeket vakoltak be. Random mélységben. 2-4 cm kb

(#2908) swoody


swoody
senior tag

Sziasztok!

Adott egy konnektor, ahol van 3 vezetek, ugye a fazist megtudom nezni fazisceruzaval, viszont a nulla meg fold kozott, hogyan teszek kulonbseget?

Koszonom szepen.

(#2909) lappy válasza swoody (#2908) üzenetére


lappy
őstag

L-N 230V
L-PE 230V
N- PE 0V
igaz angol leírás, de van benne sok- sok kép ami segít ha nem megy az angol :C

[ Szerkesztve ]

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#2910) Edorn


Edorn
aktív tag

Kis segítségwet, tanácsot szeretnék kérni.

Földelést köttetnék be hozzánk és akkor már villanyórát is átrakatnánk, meg úgy általában újragondolnánk a konnektorszámot/elhelyezkedést, stb.

Első körben: Földelés, villanyóra áthelyezés és az "irodának" kijelölt szoba újrahúzása. Második kör tavasszal: összes többi szoba és kert újrahúzása.

Ami jó lenne szerintem:
- A ház négy "része" teljesen külön "blokkon" legyen külön fi-relével. A négy rész: iroda, gyerekszoba, háztöbbirésze, kert. Ha valahol lecsap a fi, vagy akármi, akkor a többi rész menjen tovább.
- Talán a leginkább kérdéses: irodán belül lenne egy szünetmentes, viszont azzal szeretnék két olyan dolgot védeni, ami két ellentétes falon van, kb 3 méterre egymástól. Arra gondoltam, hogy falba elvezetünk kábelt hozzá, ami gyakorlatilag két aljzatot fog összekötni. Egyik oldalon a szünetmenteshez tákolunk egy kábelt, aminek a kétvége gyakorlatilag két villásdugó. Egyik menne a szünetmentesbe, másik a fali aljzatba. Így gyakorlatilag bevezetem a védett aljzatot a falba és kijön a túloldalt egy dugaljban, amibe már a védendő eszközt tudom dugni a hozzá tartozó villásdugójával. Jó az elképzelésem, hogy ez így működhet? Vagy lenne erre jobb megoldás? (persze a spéci villásdogó fejére raknánk valami védelmet, hogy csak a spéci dugaljba lehessen beledugni, véletlenül se a normálba, ezzel áramot vezetve a szünetmentes kimenő ágára)
- Maga a villanyóra kapcsán érdemes valamire odafigyelni? Valószínű a 32-es elég lesz nekünk, mert nem vagyunk nagy fogyasztók (ha a gyerek nagyob lesz és megnő a fogyasztás, gondolom egyszerűen lehet nagyobbat igényelni). Olyasmire gondolok, hogy pl villanyóraleolvasók tudnak már olyat, ha támogatja a villanyóra, hogy kerítésen kívülről, távolról leolvassák pl? Vagy pl házfalra kerül az óra, ahol kb egész nap éri a nap. Bejöhet túlmelegedés, ha nem megfelő a doboza? (csak villanyóra lesz kint a falon, az elosztók, fi relék, kapcsolók, stb házon belül lesz pár méterre az órától.) De van olyan bármi alap dolog amire érdemes odafigyelni, vagy valami technikai újítás, amit érdemes kérni, mert jó?

+1 Ha már vésünk, akkor UTP kábelt is kihúznám minden szobába. Feltételezem külön árnyékolt csőben érdemes húzni. Viszont mehet az áram mellett, vagy külön marjunk neki helyet a falban legalább x méterre az áramtól?

AMD Ryzen 5 5600 3.50GHz AM4, SAPPHIRE RX580 4GB, EX2220 (1920x1080), crucial MX500 SSD, CRUCIAL 16GB Ballistix DDR4 3200MHz, MSI B450 GAMING PLUS | Tárhely, domain: https://nokturn.hu

(#2911) lappy válasza Edorn (#2910) üzenetére


lappy
őstag

Szünetmentes: igen működhet hiszen a 3 m lévő dugaljban csak a szünetmentesen keresztül lesz csak feszültség.
A betápláló részhez inkább vmi eltérő színű dugalj vagy ilyen ipari jellegű dugalj tennék.
Ha már áthelyezésre kerül a villanyóra akkor érdemes elgondolkodni a bővítésen (egy kalap alatt meg lenne) ha nem használod most fel később sokkal egyszerűbb.
UTP esetén csak ne egy csatornába legyen.

[ Szerkesztve ]

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#2912) Edorn válasza lappy (#2911) üzenetére


Edorn
aktív tag

Szünetmentes mindenképpen eltérő szín lesz, de ez a spéci ipari nagyon jó ötlet és nem is kell vele barkácsolni.

Fogyasztás bővítés:
Amit használunk:
- Gép 500W, de ezt háromszorozzuk, mert egyszer csak lesz a gyereknek is és x év múlva kitudja mennyit fog fogyasztani
- Mosógép ?W
- TV 42 inch plazma ?W
- Modem, router, NAS... bár ezek minimálisak
- Elektromos fűtés 1db 1000W + várhatóan lesz még egy talán 2000W-os.
- Fűnyíró, kútszivattyú, de ezek nem érik el az elektromos fűtést és azzal egyidőben tuti nem lesznek használva.
- Talán majd elektromos sütő, bár próbálom elkerülni ha egy mód van rá

Ezeken felül max ha gyerek nagyobb lesz és kell neki valami hangrendszer, vagy ilyesmi, de nem hinném, hogy az nagyon megdobná...

Ezek csak beleférnek 32-be... De ha határeset, akkor megigénylem. Ha jól tudom szolgáltató felé telepítéskor van valami többletköltség és annyi.

AMD Ryzen 5 5600 3.50GHz AM4, SAPPHIRE RX580 4GB, EX2220 (1920x1080), crucial MX500 SSD, CRUCIAL 16GB Ballistix DDR4 3200MHz, MSI B450 GAMING PLUS | Tárhely, domain: https://nokturn.hu

(#2913) Blackmate válasza Edorn (#2912) üzenetére


Blackmate
senior tag

32x1 fázis? Én inkább 3x16A-ra bővítenék. 32A felett 3600+áfa Amperenként.

Látva, hogy komplett nagyfelújítást tervezel az elektromos hálózaton és méginkább elektromos fűtést (nem is beszélve az esetleges sütőről), úgy jobb választás a 3 fázis.

[ Szerkesztve ]

(#2914) lappy válasza Edorn (#2912) üzenetére


lappy
őstag

Szerintem érdemes ha már úgyis hozzá kell nyúlni igaz + költség, de később csak emeli a ház értékét és könnyebb is bővíteni ha mégsem lenne elég ami akkor lenne.

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#2915) Edorn válasza Blackmate (#2913) üzenetére


Edorn
aktív tag

Biztos hülye kérdés, de 3x16A esetén kapcsolószekrénynél ezek egyesülnek és a 48A-ból gazdálkodik a rendszer ahogy épp kell, vagy úgy kell kisakkozni a dolgot, hogy az egyes 16A-s ágak egyikére se kerüljön 16A-nál nagyobb terhelés?

Mondjuk a fokozatos felújítás miatt (tavaszi második fázis, amikor a ház nagy részében cseréljük a vezetéket) akárhogy is, a 3*16A már jobb, mert villanyszerelő is mondta, hogy a régi vezetékeknél lehet gond a fi relével ha jól értettem. Mert ahol most cserélünk mindent, ott nem lehet gond, de a ház többi részének is működnie kellene a tavaszi nagy felújításig... De ha 3*16A, akkor feltételezem meg lehet azt csinálni, ha hosszútávon össze is lesz kötve egy 48A-ra, ideiglenesbe meg lehet csinálni, hogy a ház régi vezetékes része felé mondjuk csak 16A menjen ebből külön fi relével, vagy akár anélkül. Aztán tavasszal megcsinálni ott is rendesen.

AMD Ryzen 5 5600 3.50GHz AM4, SAPPHIRE RX580 4GB, EX2220 (1920x1080), crucial MX500 SSD, CRUCIAL 16GB Ballistix DDR4 3200MHz, MSI B450 GAMING PLUS | Tárhely, domain: https://nokturn.hu

(#2916) Blackmate válasza Edorn (#2915) üzenetére


Blackmate
senior tag

3x16A esetén kapcsolószekrénynél ezek egyesülnek és a 48A-ból NEM*
* a 3 fázis nem köthető össze, mert abból lesz a nagy bumm :)
48A-t úgy tudsz vételezni, hogy mindhárom ágon megközelíted a 16A-es fogyasztást. Tehát egy fogyasztó, ami mondjuk 4600 W-os (20A*230V) és 1 fázisú nem tudsz üzemeltetni.

A 3 fázisnak egyértelműen elektromos sütőknél látja hasznát egy háztartás, mert a komolyabbak minimum 2 fázist igényelnek (pl. 5000 W és 2500 - 2500 W-ot vesz fel a két fázisról).

Másfelől ha valami gond van egy fogyasztóval (pl. zárlat, hirtelen megugró áramfelvétel, ami nagyobb, mint 16A), akkor nem megy el az egész ház áramellátása, hanem csak azé a fázisé, amire kötve van.

Harmadrészt, ha netán tervezel napelemet, akkor megintcsak a 3 fázis a nyerő, mert 1 fázis esetében a szolgáltó már csak 2500 W-os rendszer telepítését engedélyezi, annak termelése pedig nem biztos, hogy fedezi a fogyasztásodat.

az egyes 16A-s ágak egyikére se kerüljön 16A-nál nagyobb terhelés IGEN
Természetesen érdemes egyenletesen elosztani az össz terhelést a 3 fázis között. Pl 30-30-30%

A villanyszerelő FI relés ötlete akkor működhet, ha a régi részeket nem köti be a FI relébe, mert 3 fázis esetén az figyeli mindhárom fázist.

[ Szerkesztve ]

(#2917) Edorn válasza Blackmate (#2916) üzenetére


Edorn
aktív tag

"A villanyszerelő FI relés ötlete akkor működhet, ha a régi részeket nem köti be a FI relébe, mert 3 fázis esetén az figyeli mindhárom fázist."
Az az én ötletem volt, Ő csak mondta, hogy a régi vezeték gondot okozhat, még nem mondta, hogy Ő hogyan orvosolná...

Viszont Fi-relléből én alapból többre gondoltam. Mehet egy minden elé, ha az kötelező/szabvány/stb. De én raknék egyet külön az iroda elé, meg legalább egyet minden más elé (de inkább a fenti 4 elkülöníthető hely mindegyike elé egyet). Így ha a konyhában levágja valami az oda tartozó fi relét, akkor az nem zavar be az irodába.

De ha már 3*16A, akkor lehet mondjuk 3 Fi-rellé, amiből az egyik 16A dedikáltan csak az irodáé, még ha nem is használja ki... A másik kettő meg valahogy okosan elosztva minden másra.

AMD Ryzen 5 5600 3.50GHz AM4, SAPPHIRE RX580 4GB, EX2220 (1920x1080), crucial MX500 SSD, CRUCIAL 16GB Ballistix DDR4 3200MHz, MSI B450 GAMING PLUS | Tárhely, domain: https://nokturn.hu

(#2918) lappy válasza Edorn (#2917) üzenetére


lappy
őstag

Amit szoktak javasolni és kötelező, hogy a fürdőszoba és minden dugalj áramkörnél legyen ÁVK. Ez lehet összesen 1 vagy ahány ilyen helyiség (áramkör) van.
Ha 3 fázis lesz akkor egy 3 ~ ÁVK majd áramkörönként mehet ÁVK vagy kombinált ÁVK(kisebb helyett foglal)

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#2919) swoody válasza lappy (#2909) üzenetére


swoody
senior tag

Nah f@sza. :) Koszonom szepen.
Szeretem, ha valami kepekkel van illusztralva. :)

Majd ma jol megnezem. :)

[ Szerkesztve ]

(#2920) bluemirage válasza Edorn (#2910) üzenetére


bluemirage
őstag

UTP kábel: külön cső, ezt írták. Szerintem egy jó arasz távolság elég és akkor a sok KW-os terhelést sem szedi be az UTP kábel. De van aki ennél nagyobb távolságra esküszik.

Ha hozzáértőbb vagy és ezért path panelre érkezne meg az UTP, akkor inkább legyen FTP kábel, path panel oldali földeléssel és FTP betétek a fali aljzatokban. FTP esetén annak csöve már áramhoz közelebb is futhat.

2,5Gbit és 5Gbit eszközök már a boltokban... Ahogy a Gigabit feletti internet is van.... Ezért 30 méter felett az alap CAT6 helyett a CAT6A szerelést is érdemes megfontolni. Egy lakásnál ez nem életszerű, de nagyobb ingatlannál a CAT6 már nem időtálló. :R

[ Szerkesztve ]

Meliora sunt bono inimica

(#2921) Edorn válasza bluemirage (#2920) üzenetére


Edorn
aktív tag

Ilyesmi fali aljzatokba fognak végződni mindkét irányba: [link] (nem pont ebbe, csak gyorsan rákerestem)
Innen meg az egyik vég patch kábellel megy a routerbe, a másik oldalon meg az éppen adott eszközbe ugyancsak patch kábellel.

A tervek szerint...

És igen, a következő két kérdés az lenne, hogy a falba milyen kábel menjen, illetve milyen bekötési mintával, mert ha jól rémlik a falban menőre mást szoktak használni valamiért.

Mondjuk ezt a kérdést már valami hálózatos topikban terveztem feltenni...

AMD Ryzen 5 5600 3.50GHz AM4, SAPPHIRE RX580 4GB, EX2220 (1920x1080), crucial MX500 SSD, CRUCIAL 16GB Ballistix DDR4 3200MHz, MSI B450 GAMING PLUS | Tárhely, domain: https://nokturn.hu

(#2922) bul07


bul07
nagyúr

Most jött meg az éves zárás

Szerintetek az normális hogy egy szem 120l Hajdú bojler 1800W fűtőszállal többet fogyaszt egy év alatt mint minden más?

Éves
Nappali 2200
Vezérelt 2490

( ͡° ͜ʖ ͡°) Samsung Galaxy A52S / Samsung UE48H6400 / Touran 1.9PDTDI 90LE (2005)(BRU) ( ͡° ͜ʖ ͡°) ---->"A nők pedig olyanok, mint a parkolóhelyek. A jobbak mind foglaltak, a maradék meg vagy rokkant, vagy fizetős..." - By:elfelejtette

(#2923) bluemirage válasza Edorn (#2921) üzenetére


bluemirage
őstag

A falban nincs kötés nem értem.... A classic T568B szerinti kötés szerintem jó. Én mindenhova azt használom. De a hálózatos topikban biztosan segítenek. Teszter, krimpelő és megfelelő gyakorlat hiánya esetén szerintem kérj meg valakit, aki segít, vagy megcsinálja.
A linkelt aljzatból szerintem hiányzik lényeg, azaz a keystone modul.
Ha még vésés előtt vagy, akkor szerintem a süllyesztett aljzat az esztétikus. Nem az amit linkeltél... De Te tudod...

A falban csak akkor van értelme FTP kábelt használni, ha az árnyékolását földeled. Ha ez nem oldható meg profi router vagy path panel segítségével, akkor használj sima UTP kábelt és tarts távolságot az erősáramú vezetékektől.. főleg amikor párhuzamosan futnak...

De mivel ez ide off... ezért a hálózatos topikban biztosan segítenek. :R

Meliora sunt bono inimica

(#2924) bluemirage válasza bul07 (#2922) üzenetére


bluemirage
őstag

2490 kWh a vezérelt. Ez osztva 1,8 kW.... az 1383 óra/év
osztva 365 nappal --> 3,7 óra
Teljesen reális, hogy egy bojler átlagosan napi 3,5-4 órát fűt és így reális a vezérelt fogyasztás is.

Az, hogy kinél mennyi a nappali áram... az teljesen mindegy. Értelmetlen az összehasonlítás. Van olyan 10x10es kádárkocka', ahol 20 eFt-os a havi áramszámla... máshol ugyanilyen házban 6 eFt/hó.

Meliora sunt bono inimica

(#2925) bul07 válasza bluemirage (#2924) üzenetére


bul07
nagyúr

Kösz

Hát akkor ezzen nem tudunk spórolni.

Sajnos zuhanyzunk :D

Nappali meg azon se nagyon, utolsó évben már a PC-m se ment folyamatossan, pár éve még az is 24órába üzzemelt

Van egy jó 30-40éves fagyasztóládánk talán azt lehetne de ugye a pénz nagy úr csak úgy kidobni egy újért, lehet előkapom a fogyasztásmérőt és megnézem emnnyit zabál
De ha havi mondjuk 1e Ft-ot spórolnánk újra cseréléssel akkor is 60-70hónap alatt 2térülne meg , így ez se érné meg

( ͡° ͜ʖ ͡°) Samsung Galaxy A52S / Samsung UE48H6400 / Touran 1.9PDTDI 90LE (2005)(BRU) ( ͡° ͜ʖ ͡°) ---->"A nők pedig olyanok, mint a parkolóhelyek. A jobbak mind foglaltak, a maradék meg vagy rokkant, vagy fizetős..." - By:elfelejtette

(#2926) lappy válasza bul07 (#2925) üzenetére


lappy
őstag

fűtőszál mikor lett cserélve, esetleg tisztítva?

[ Szerkesztve ]

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#2927) bul07 válasza lappy (#2926) üzenetére


bul07
nagyúr

6-7éves bojler, tavaszra terveztem a tisztítást de őszre maradt, tehát még hátra van a tisztítás, már megvettem hozzá mindent

( ͡° ͜ʖ ͡°) Samsung Galaxy A52S / Samsung UE48H6400 / Touran 1.9PDTDI 90LE (2005)(BRU) ( ͡° ͜ʖ ͡°) ---->"A nők pedig olyanok, mint a parkolóhelyek. A jobbak mind foglaltak, a maradék meg vagy rokkant, vagy fizetős..." - By:elfelejtette

(#2928) lappy válasza bul07 (#2927) üzenetére


lappy
őstag

lehet ezzel is csökkenni fog a fogyasztás

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#2929) zoli03 válasza bul07 (#2925) üzenetére


zoli03
őstag

Nekünk is kb annyi a vezérelt áram fogyasztásunk, mint a nappali (új 120 literes Hajdú bojler). De nekünk erről megy a mosogatás is, télen langyos vízben mosok kezet, nem hidegben.
Szóval szerintem is reális az a fogyasztás.

(#2930) RandomName válasza bul07 (#2927) üzenetére


RandomName
aktív tag

Ha olyan a víz, hogy 6-7 év alatt körbefogta a vízkő a fűtőszálat, akkor először a vízkövet melegíted, utána a vizet. Ez hosszabb melegítést eredményez, kevesebb hasznos melegvíz mellett, ezért takarítás után alacsonyabb fogyasztást jósolok....
Szerk.:
Vízkeménységtől függően amúgy 1-3 év a javaslat a vízkőmentesítésre....

[ Szerkesztve ]

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001

(#2931) csemberlen válasza RandomName (#2930) üzenetére


csemberlen
őstag

Szerintem ez urban legend. Az a része, hogy többet fogyaszt a vizköves fűtőszál. Hova megy el a hő? Az igaz, hogy lassabban reagál a 230V-ra, viszont tovább tartja, mintegy pufferként müködik a vizkő. Nem mondom, hogy hasznos jószág. :O

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#2932) RandomName válasza csemberlen (#2931) üzenetére


RandomName
aktív tag

Igen, hallottam erről.
A víz jellemzően homogén.
A fűtőszál-vízkő-víz jellegű vízmelegítésnél a vízkő a hőátadási tényezője miatt inkább szigetelő tud lenni a víz-fűtőszál vonalhoz képest.
És amikor a vízkő kialakul víz, és levegőzárványokkal lesz tele. Ezek hamarabb melegednek fel, a vízkő szigetelőképessége miatt, azaz van az a vízkőréteg, amit belülről fűt a fűtőszál, de a víznek rossz hatásfokkal tudja átadni az energiát, és ez emeli a költséget.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001

(#2933) bul07 válasza RandomName (#2930) üzenetére


bul07
nagyúr

Idén mindenképp megejtem a takarítássát, csak ebben a melegben fennénk nincs kedve csinálni

Gondolkoztam klímán Romániából, de most ezért új villanyóra szekrényt csináltattni, mert jelenleg csak 1db 10A kismegszakító van arról megy minden, és erre klímát nem jó ötlett
Így is van hogy mosógép meg miegymás és mikró bekapcsolásra le is csapja :)

( ͡° ͜ʖ ͡°) Samsung Galaxy A52S / Samsung UE48H6400 / Touran 1.9PDTDI 90LE (2005)(BRU) ( ͡° ͜ʖ ͡°) ---->"A nők pedig olyanok, mint a parkolóhelyek. A jobbak mind foglaltak, a maradék meg vagy rokkant, vagy fizetős..." - By:elfelejtette

(#2934) CsodaPOK


CsodaPOK
senior tag

Sziasztok!

Nem teljesen villanyszerelési kérdés, de talán ide vág a leginkább. Évről évre, ahogy egyre szélsőségesebb az időjárás, felmerül bennem a gondolat, hogy sose lehet tudni, hogy mikor lesz sok órás, több napos áramszünet.
Ilyenkor jó lenne, ha lenne tartalékban egy aggregátor, ami a legszükségesebb berendezéseket el tudja látni árammal. Hűtő, hűtőláda, fás kazán keringető szivattyúja, némi világítás, laptop (munka - home office), stb.

A kérdésem, hogy ehhez milyen aggregátor lenne megfelelő? Régebben mintha úgy olvastam volna, hogy nem mindegyik olyan jelet ad ki magából, amit az ilyen "finomelektronikás" eszközök szeretnek (talán négyszögjel vs szinusz vagy hasonló szövegek rémlenek, de lehet tök hülyeséget írok). Ma is probléma még ez? Mit kellene keressek az aggregátorok adatlapján, hogy a megfelelőt válasszam?

Köszi szépen a segítséget!

(#2935) BB9000 válasza CsodaPOK (#2934) üzenetére


BB9000
senior tag

Ha ilyen előrelátó vagy, akkor az aggregátor megvétele előtt azt is ki kell találnod, hogy hogyan jut majd el az aggregátor által megtermelt áram a fogyasztókhoz. Egyik lehetőség az, hogy kiépítesz/kiépíttetsz egy önálló hálózatot . A másik, hogy használod a meglévőt. Némi átalakítás szükséges lesz, hogy az aggregátorral csak a te fogyasztóid áramellátását biztosítsd, és a szomszédokét ne. :)
Aggregátor választásához néhány tanácsot találsz itt: Ezermester 2011 cikk

(#2936) MrZed001 válasza CsodaPOK (#2934) üzenetére


MrZed001
tag

Az aggregát nem megoldás sajna. Vettem, 3kW-os inverteres (ez az a típus ami nem csinálja ki az érzékeny elektronikákat mint TV, PC, hűtő), itt porosodik a dobozába.
Ha több napos áramszünet van, max akkor indítom be. Piszok hangos. Este beindítod, szomszédok meglincselnek :D

Nem véletlen építek ház UPS rendszert magamnak :D
2 db 5kW-os inverter, 14,4 kWh-ás LiFePO4 aksi (ez a nem tűzveszélyes lítium), napelem.

(#2937) csemberlen válasza MrZed001 (#2936) üzenetére


csemberlen
őstag

Elég rossz részen lakhatsz ha ilyenre kell beruházni.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#2938) MrZed001 válasza csemberlen (#2937) üzenetére


MrZed001
tag

Na igen, kint a messzi vidéken lakok ... 5 percre az M0-tól :D

(#2939) CsodaPOK válasza BB9000 (#2935) üzenetére


CsodaPOK
senior tag

Ez a része nem gond. Melléképületen keresztül, padlás irányából húznék be kábelt a ház közepéhez (meg a kazánházba), onnan meg hosszabbítókkal szétosztom. Aminek kell áram, azt szépen átdugdosom. A ház hálózatára nem akarom rákötni (az sok mindent bonyolítana, meg engedélyezés, meg stb.). Mivel csak kivételes esetben kellene, valószínűleg ekkor a legkisebb gond lenne, hogy X ideig kerülgetni kell néhány kábelt lakáson belül.

(#2940) CsodaPOK válasza MrZed001 (#2936) üzenetére


CsodaPOK
senior tag

Köszi szépen, akkor az "inverteres" szó lesz, amit én keresek.

Szomszéd nem gond, egyrészt távol van, másrészt amilyen jó a viszony, legszívesebben az ablaka alá raknám az aggregátort, hogy átélje egy picit mindazt, amit mi kénytelenek vagyunk elviselni miatta...

Napelem van amúgy, de az akkupakk és az átalakítás több, mint egy nagyságrenddel nagyobb költség, mint amit én erre költeni akarok. Illetve annyira nem rossz a helyzet szerencsére, hogy ilyenbe kelljen gondolkodjak.

(#2941) MrZed001 válasza CsodaPOK (#2940) üzenetére


MrZed001
tag

Na igen, a szokásos "van napelemem, de sötétben ülök az áramszünetben ... mit tehetnék ?" eset :D
Annyira sok ilyen kérdés volt, hogy írtam egy leírást is a különböző hibrid napelemes rendszerekről:
https://prohardver.hu/tema/napelem_de_csak_finoman/hsz_10858-10858.html

Az aggregát nem véd meg továbbá a megugró fesz, a megugró freki, meg az 1mp-es be-ki-be-ki áramszünetek és géppusztító mellékhatásai ellen sem.

Csak szólok, mert nem te vagy az első ... és mindenki ezen az úton indul el.
Vesz aggregát, meg PC+NAS+riasztó+kamerarendszer(+keringető szivattyú) részére 2-3 UPS (sőt nem filléreskedik, nagy szinuszos és online UPS). Na de UPS-ek manapság kb a kuka kategória. 1-2 év max, és amikor éppen kellene egyik-másik egy hirtelen áramszünetben fogja és lekapcsolja magát (szerviz, aksicsere, hát néha túléli áramszünetet, néha lekapcsol).
Vesz újak, azok is 1-2 év és néha nem marad bekapcsolva áramszünetkor.
Majd kidobja az összeset és vesz egy normális invertert :D

(#2942) csubuka


csubuka
addikt

Sziasztok!

Egy erősen elméleti kérdésem lenne, hogy hivatalosan mondjuk már egy fali aljzat cseréjét sem végezhetné az ember végzettség nélkül? Vagy hol van a határ meghúzva, ha van ilyen? Lb gyakorlatban annyi van, hogy szabvány megoldásokra fizet csak a biztosító nem? De ha szabvány amit az ember magának csinált, (mondjuk egy konnektor cserénél nem tudom, hogy lehet nem szabvány valami) akkor az még okés lehet jogilag?

(#2943) lappy válasza csubuka (#2942) üzenetére


lappy
őstag

A szabványos szerelést bárki megcsinalhatja, de a biztosító meg akkor fogadja el ha végzettséggel rendelkező csinálta. Szóval ebbe bele köthet és e miatt nem fog fizetni.

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#2944) Degeczi válasza lappy (#2943) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Max. ha az okoz tüzet és ez az bizonyítható, meg az is, h hibás szerelés miatt történt.

(#2945) lappy válasza Degeczi (#2944) üzenetére


lappy
őstag

Az esetek nagy % - ban elektromos hiba okozza.

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#2946) Degeczi válasza lappy (#2945) üzenetére


Degeczi
nagyúr

A tüzet igen. De olyan a világon nincsen, h a biztosító elkezd nyomozni, melyik konnektort ki szerelte és volt-e papírja, "különben nem fizet".
Ha bizonyítható, h a tüzet hibás szerelés okozta, akkor képzelhető el ilyesmi. De ez nagyon-nagyon ritka.

(#2947) Atomgeszi


Atomgeszi
veterán

Használ valaki forrasztókádat(Ónfürdőt)?

Milyen ónt használtok vele és hány fokon, hogy a belemártott vezetékvéget szépen körbefussa?

(#2948) RandomName válasza Atomgeszi (#2947) üzenetére


RandomName
aktív tag

20 éve használtam kb utoljára.
Sima "bádogoscin" van benne, semmi extra.
Addig kell melegíteni, amíg a szennyeződés pilleszerűen kiül a tetejére. Ezt egy darab aluval leszeded, és mehet bele a folyasztószerbe mártott munkadarab.
Akkoriban a folyasztószer horganylemez darabokkal oltott sósav volt.
De ez rég volt, ma már egyrészt direkt sav alapú folyasztószer nem használható, másrészt a forrasztott vezetékvégek, saruk helyett a korszerűbb megoldásokat KELL alkalmazni.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001

(#2949) Atomgeszi válasza RandomName (#2948) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Mondjuk sima forrasztó ónnál is észrevettem, hogy azért a fahrenheit ón sokkal jobb, mint mondjuk a somogyis nagytekercses.
Abból megmaradtad dobtam be a kádba. Múltkor tök jól befuttatta a vezetékért, de most nem.

Kinti lámpának akarok csinálni bekötést, nem nagy áram lesz, 12W LED izzó lesz rajta, szóval attól nem kéne félni, hogy melegedés miatt elfolyósodik a forrasztás.
Arra akarok gyantás zsugorcsövet rámelegíteni.
Mivel 20 db kinti lámpáról van szó, felfűzve, ezért mellőzném a direkt gyantát kötődobozzal, a maga 8 ezer Ft-os árával. :D

(#2950) RandomName válasza Atomgeszi (#2949) üzenetére


RandomName
aktív tag

Jellemzően a mai forraszanyagok ROHS, azaz ólommentes/ólomcsökkentett/rugalmasság pótlós(?) kivitelűek.
Az ólom hiánya miatt a kész kötés törékennyé, rázkódásra érzékennyé válhat. (Fun fact: állítólag egyes országok honvédelme felmentést kapott ez alól, és a mozgatott hadi elektronikák továbbra készülhetnek ólmos forraszanyaggal)

Nem az a lényeg, hogy hány milyen fogyasztó kerül rá most.
Az a lényeg, hogy forrasztást nem használunk épületvillamosságban. Tökmindegy hogy 20 lámpa, vagy 1, válassz olyan kivitelezési technológiát, ami a jelenlegi szabványoknak megfelel.
Engem az sem érdekel, ha forró bitumennel öntöd ki, mint régen a malacot, de azért a villanyszerelés nem úgy működik, hogy van pénzed 20 lámpára, és megbarmolod. Ha van pénzed majomra, akkor legyen pénzed banánra is.
Ne forrassz.
Köszi. :)

[ Szerkesztve ]

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.