Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1651) Zaji válasza kirkri (#1649) üzenetére


Zaji
őstag

Szia,

A garázsban lévő dobozban van elég helyed? Válaszd szét ott a PEN-t egy fővezetéki sorkapocsban. Már ha van lehetőség onnan a lakáselosztóig fűzni még egy kábelt.

(#1652) kirkri válasza Zaji (#1651) üzenetére


kirkri
addikt

Köszi a segítséget!

A garázsban lévő dobozban van helyem, az elmenő cső már kérdésesebb, de szerintem ott sem lenne gond.


A képen szemben a nagyobb védőcsőben jön be a 4 eres földkábel, mellette a kisebb védőcsőben jön be a zöld-sárga vezeték. Majd a képen felül látható védőcsőben mennek tovább a lakáselosztó felé. (A zöld-sárga itt megszakítás nélkül.)
Akkor, ha jól értem, annyit kellene csinálnom, hogy a valahonnan jövő zöld-sárga vezetékem (gondolom az eleje valamilyen módon egy földelt pont lehet) elvágom a garázsban lévő dobozban és rákötöm a PEN-re? Mert ezzel a szétágaztatás megtörténne, hiszen ebből a dobozból már eleve három vezeték megy ki a lakáselosztó felé, csak eddig a zöld-sárga megszakítás nélkül ment tovább. Beérkezve a lakáselosztóba a zöld-sárga menne a PE sínre, a kék meg először az áramvédelmi kapcsolóba, onnan az N sínre.

[ Szerkesztve ]

21 éve a Prohardveren! ™

(#1653) kirkri válasza kirkri (#1652) üzenetére


kirkri
addikt

Értem ezt úgy, hogy elvágás után az említett zöld-sárga vezeték mindkét "végét" rákötöm a PEN-re, így azon túl, hogy ezzel kialakítom onnantól a szétválasztott PE és N vezetékeket, le is földelem ezt a szétválasztási pontot. Ha helyes az elgondolásom, ezzel ugyanazt érem el, mintha húznék be egy új vezetéket a dobozból a lakáselosztóhoz, mert ennek a behúzandó vezetéknek a vége ugyanabba a PE sínbe csatlakozna, amibe a zöld-sárga vezetékem, csak akkor ott a sínben valósulna meg helyileg a földelés, ha meg elvágom a zöld-sárgát és nem húzok be új vezetéket, akkor a dobozban.

Jól gondolom? :F

21 éve a Prohardveren! ™

(#1654) Zaji válasza kirkri (#1652) üzenetére


Zaji
őstag

Nem.
"a valahonnan jövő zöld-sárga vezetékem"
Ez a helyi földelés. Valahol, jó esetben, egy földelő szondára van kötve. Ennek ebben a formában kell tovább mennie az elosztóban lévő PE sínre.
Két megoldás közül is tudsz választani:
A, A mellékelt képen látható dobozból elfűzől egy zöld-sárgát a lakáselosztó felé, ami a kékkel és a feketével azonos keresztmetszetű. A dobozban három vezetéket kell közös pontba kötni: lakáselosztó felé menő kék és zöld sárga valamint a bejövő zöld-sárgát.
A lakáselosztóban a kötődobozból érkező zöld-sárgák mennek a PE sínre (védővezető és helyi földelés) a kék mehet az ÁVK-ba. ÁVK másik oldali kékje a N sínre.

B, Ez nem annyira elegáns, de gyakorlatilag ez is jó. A lakáselosztóba érkező kéket és zöld-sárgát kötöd a PE sínre. Innen mehet az ÁVK-ba majd az ÁVK másik felét az N sínre.

A két sín összekötését mindkét esetben megszünteted!!

[ Szerkesztve ]

(#1655) kirkri válasza Zaji (#1654) üzenetére


kirkri
addikt

Világos, köszönöm a segítséged!

Azon gondolkodtam, hogy az A verziód mivel másabb, mint amit leírtam és azt hiszem rájöttem. Kérlek ne vedd kötekedésnek, tényleg a tanulás a célom.

Igazából amit leírtam annyiban különbözik, hogy a PE sín helyi földelése térben eltolva a dobozban történik az én verziómban, nem a lakáselosztóban. A PE sínben mindkét esetben megvan a PE vezeték és a lokális védőföld is, csak az én verziómban ez a PE vezetéken keresztül van megvalósítva. (Megértettem, hogy ez így nem jó, nem győzködni akarlak a vélt igazamról). :R Az N vezetékre azért nem térek ki, mert az igazából a jelen helyzetben "nem számít", mert az eddig is a PEN folytatása volt fizikailag és ezután is az lesz, csak már PE nélkül. Gondolom életvédelmi oka lehet, hogy a PE és a lokális védőföld vezeték közösítése csak a PE sínen történhet meg, mert az esetemben a garázsból a lakáselosztóba tartó PE vezeték szakadása esetén a lokális védőföld is megszűnik.

Annak viszont örülök, hogy legalább a B verzióra sikerült ráéreznem a 1649-es hozzászólásomban. :)

21 éve a Prohardveren! ™

(#1656) Zaji válasza kirkri (#1655) üzenetére


Zaji
őstag

"Gondolom életvédelmi oka lehet, hogy a PE és a lokális védőföld vezeték közösítése csak a PE sínen történhet meg, mert az esetemben a garázsból a lakáselosztóba tartó PE vezeték szakadása esetén a lokális védőföld is megszűnik."

Ahogy mondod. :R

(#1657) kirkri válasza Zaji (#1656) üzenetére


kirkri
addikt

Értem, köszi.

Lenne még egy felvetésem teljesen más témában. Az egyik ismerősöm pár háztartási eszközét kinyírta a nyáron egy közeli villámcsapás. Így mivel most hozzányúlok a hálózathoz, gondoltam beépítek túlfeszültség levezetőt is.

Még csak most tanulmányozom milyen lehetőségek is vannak, így előre elnézést kérek, ha hülyeséget írok. Azt már látom, hogy T1-T2-T3 védelmi eszközök vannak (és látok B-C-D jelölést is, remélem ez ugyanazt jelenti, nem további kategória bontást). A T1 és T2 az ami foglalkoztat. Láttam, hogy van kombinált T1+T2 is, de ha jól gondolom ezt nem a lakáselosztóhoz kellene tennem, mert ide már csak 4mm2-es vezetékek mennek, azon meg nem tudom mennyire lehet levezetni az esetlegesen fellépő több kA-es áramot. (Ha nem probléma, akkor már nincs is több kérdésem) Szóval ha jól gondolom, az lenne számomra a járható út, hogy kellene egy T1 a kültéri szekrénybe a betáphoz és egy T2 a lakáselosztóba. A T2 bekötésével nincs probléma (még a T1 és a T2 közötti előírt 10m távolság is megvan), viszont a T1-nél nekem nem áll rendelkezésre földelés, ott csak a L1 vezetőm van és a PEN. (Esetleg egy gázvezeték, de nem tudom szerencsés-e azon levezetni egy ekkora túlfeszültséget, a gáztól meg jobban félek, mint az áramtól :) ). Megoldható, hogy ott a betáp szekrény mellett leütök egy földelő szondát és azt kötöm rá a T1-re földelésként?

21 éve a Prohardveren! ™

(#1658) Zaji válasza kirkri (#1657) üzenetére


Zaji
őstag

Ma a T1,T2,T3-at használják a VDE B(10/350 μs) ,C(8/20 μs),D(1,2/50 μs)osztály helyett.
Jó amit írsz egy dolgot leszámítva:

"Esetleg egy gázvezeték"
Nem ajánlott 12,5 kA -t ráküldeni a gázvezetékre egy villámcsapás esetén. :N

(#1659) szabifotos válasza JóGéza (#1637) üzenetére


szabifotos
senior tag

Amiket linkeltem én mindet szivesen használom. A krimpelők ezekhez képest nagyon túlárazottak itthon. Ami alin 3-4k az itthon 10k is lehet. Persze nem tudom, ha naponta több órát használnám, meddig bírná, de szerintem elég jók.
Fázisceruzából ilyenem van. Ezzel sincs bajom, teszi a dolgát. Úton van ilyen.

Multiról csináltam tesztet.
Áramkörkeresőm is van. Kezdőként még nem nagyon volt rá szükség, de igyekszem betárazni a jövőre nézve.
Lakatfogó teszt.

(#1660) bluemirage válasza szabifotos (#1659) üzenetére


bluemirage
őstag

Nincs gond szerintem azzal, hogy kezdőként az ember még nem a véglegesnek gondolt szerszámparkot akarja megvenni, hanem kisebb beruházással indul, tapasztalatot gyűjt és idővel meglesznek majd a profi szerszámai. Amiket írtál és ajánlottal nyilván ezek még nem azok. :)

A jó szerszámok, műszerek szinte örökösek, megbízható adatokat szolgáltatnak és ami a legfontosabb: az életedet is rájuk bízhatod. A napi használatos cucokból csak ilyet érdemes venni. Ha egy nap elején, közepén egy szerszámod elromlik és emiatt bukod azt a napot... akkor megtudod, hogy milyen drága is volt az, ami olcsó.

Pl.: Egy automata blankolónál jó minőségű, cserélhető pengés a tuti. Ha a nap elején veszed észre, hogy azt a kábelt már nem viszi, vagy törik/görbül a szerszám tőle... akkor csinálhatod az egészet kézzel.

Ha kiderül egy multiméterről, hogy érzékeny a zavarokra, vagy a nap közben egy elektronikai lökéstől, falsch' értéktől meghal, mert nincs benne profi védelem az ilyen esetekre.

Ha nehezen bemenő csavaroknál a kezedben egy csavarhúzó feje lenyalódik' és a nap folyamán nem lesz jó csavarozásra stb... Rosszabb esetben a csavart is tacsra vágja, amit onnantól se ki, se be....

Amikor megbízható két vezetékes, több funkciós vezetékkeresőd hiányában az általam csak csipogónak mondott értintésmentes néhány dolláros cucc meghal, mert leesett a földre, vagy csak úgy általában ennyi.... akkor rájösz, hogy az ilyen csipogó csak egy okos kiegészítő cucc, de a profi, bevált és robusztus technikát nem helyettesíti.

Amikor szétreped a műanyag szerzámosládád és őlbe kell bevinned benne cuccaidat a megrendelőhöz.

Ha megkapik egy UTP-s krimpelőd és már nem rögzíti rendesen a dugókat rá és kombinát fogóval próbálsz még rányomni, mert aznap még vagy 1-2 tucat ilyet krimpelned kellene.

Ha a hengeres blankolód belevág egy adatkábelbe (koax harisnyát, vagy UTP ereket sértve), de már eleve rövid volt és így nincs elég kábel, azaz lekukáztad végleg a kábelt vele.

Amikor kezedben leég a vésőgép. Amikor nem tudsz átfúrni egy betonfödémet, mert pl. gép vagy furószár minősége ezt nem engedi...

... és itt most kb. abba is hagyom. Tehát első körre, tapasztalat hiányában nem gond, ha kínai filléres cucokkal kezdesz, de idővel úgy kell pénzt keresned, hogy teljen Wiha, Knipex... és más tartós márkákra. :R

Szerk: vagy bármire, ami tapasztalatod, kollégák... ajánlások.... alapján nem okozza a fenti eseteket és minden téren megbízhatóak.

[ Szerkesztve ]

Meliora sunt bono inimica

(#1661) bluemirage válasza szabifotos (#1659) üzenetére


bluemirage
őstag

Az áramkereső ajánlásod nagyon tuti. Egy olyat berendelek én is a játszós dobozomba, mert néha tényleg jól jöhet egy ilyen cucc egy idegen vagy nem(jól) feliratozott helyen. Az alkalmi használathoz pedig teljesen jó az ára is!

Meliora sunt bono inimica

(#1662) radi8tor


radi8tor
MODERÁTOR

Erősítsétek meg légyszi, hogy a lakásban hálózatfelújítás/kismegszakítók cseréje után a 6-os számút kell a kivitelezőnek kitölteni? :)

5-öst annak kell, aki majd a villanyóránál beköti az új 3x10mm rézkábelt?

MSZ 447:2009 - MEE VET

[ Szerkesztve ]

⭐ Stella

(#1663) Zaji válasza radi8tor (#1662) üzenetére


Zaji
őstag

Az 5. pontban foglalt nyilatkozatot csak regisztrált szerelő tölthet ki. Csatlakozó vezeték nem 3x10.

[ Szerkesztve ]

(#1664) radi8tor válasza Zaji (#1663) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Jaja én is így értelmeztem a linkelt MSZ doksi alapján. :R Csatlakozó vezeték ami a villanyóra előtti betáp.

⭐ Stella

(#1665) kirkri válasza Zaji (#1658) üzenetére


kirkri
addikt

Köszi!

Akkor járható út, hogy leütök egy 2 méteres földelő rudat és arra kötöm a T1 földelő kapcsát?
Gondolom N kapocsra meg mehet a PEN.

21 éve a Prohardveren! ™

(#1666) szabifotos válasza bluemirage (#1660) üzenetére


szabifotos
senior tag

Persze, nyilván ez az egész amit felvázoltál, step by step megvalósul egy több éves tanulási folyamat alatt.
Kezdtem az ezer forintos piacos multiméterrel és ma már szemezek a huszonötezressel.
Ez is a szakmai fejlődés része. De mivel még szakmám sincs, és nem is dolgozok benne, ezek több, mint tökéletesek.
Ugyanakkor sokszor alábecsüljük ezeket a kínai cuccokat. Múltkor egy villanyszerelő dicsérte a 2000Ft-os konnektor tesztert, mert új lakás szerelésnél végigment a konnektorokon vele és kiderült, hogy több 10V különbség van. Így derült ki a nullaszakadás az oszlopon. Multival nem biztos, hogy végigment volna, de ezt csak bedugta a szerelés után egy mozdulattal és egyből látta az értéket. Szóval a helyén kell kezelni ezeket és nincs gond.

[ Szerkesztve ]

(#1667) Zaji válasza kirkri (#1665) üzenetére


Zaji
őstag

Tudsz mindent. ;)

(#1668) t256


t256
őstag

Sziasztok,

Apróbb villanyszerelési munkákat már megcsinátam itthon. Dugalj meghúzása, lámpacsere.
Most is lámpát kéne cserélnem, de ehhez nincsen sorkapocs.
A lecserélendő lámpán van egy, ami hozzá járt. Arra gondoltam, hogy rajta hagyom.

Az új lámpához vettem egy ilyet. Pontosan nem ezt. Az értékei: 32A, 0,5-4 mm2, 450 V, 12 db.
Gondolom ez tördelhető. Pl.: Ha csak kettőt akrok használni, akkor letörhetek a 12-ből annyit?

Az értéknél figyelnem kell valamire? Ez max értékhatár?

Spock says, “Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.” Captain Kirk answers, “Or the one.”

(#1669) radi8tor válasza t256 (#1668) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Simán szikével/sniccerrel/csípőfogóval lehet darabolni a sorkapcsot.
Tökéletes lesz a célra. :K

⭐ Stella

(#1670) zoli03 válasza t256 (#1668) üzenetére


zoli03
őstag

3 dologra kell figyelned: feszültség (maximum érték), hogy mekkora vezetéket tud befogni (tól-ig érték), és mekkora árammal terhelhető (maximum érték).
A lámpád 230V-os, így az rendben van, a kábel valószínűleg 0,75 vagy 1 mm2, így azzal sincs gond, és kb egy tized ampert vesz fel a lámpád a hálózatból (vagy kevesebbet), szóval az áramerősség is rendben van.
Amúgy maximum a kötés minőségével lehet a baj, nem a sorkapocs lesz a szűk keresztmetszet. Ha nem laza a kötés, akkor normális esetben többet kibír, mint az áramkörön levő kismegszakító.
Ahogy radi8tor is írta, sniccerrel egyszerűen darabolható, ahogy szeretnéd.

(#1671) t256 válasza zoli03 (#1670) üzenetére


t256
őstag

Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget!
Akkor nem nagy ördöngősség ez sem.

Kérdeznék egy bonyolultabbat. A nappaliban három lámpa van. Kettő az egyik falon, egy pedig a szemköztin. Egy kapcsoló működteti mindhármat. Hogyan tudom megoldani, hogy az egyik lámpát (ami a szemközti falon van) külön kapcsoljam?

Elég egy csillárkapcsolót berakni és arra külön bekötni vagy rosszul gondolom és vésni, kábelezni kell.

Vagy megoldom okosizzóval, aminek állítható a fényereje.

Spock says, “Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.” Captain Kirk answers, “Or the one.”

(#1672) sketchifun


sketchifun
senior tag

Sziasztok.

A tanácsotokat szeretném kérni.

A terv, hogy egy hagyományos quad vázába elektromos meghajtást építek.

A kérdésem az lenne, hogy milyen típusú elektromos motorban gondolkodjak?

A teljesítmény számít, hagyományos Quadként szeretném majd használni.

Gyerekek! Az a lényeg, hogy van pénz lóvéra! © Jakab Zoltán

(#1673) Zaji válasza t256 (#1671) üzenetére


Zaji
őstag

Nagy valószínűség szerint egy kötődobozban vannak a lámpaszálak a kapcsolószállal közösítve.

[ Szerkesztve ]

(#1674) Land


Land
veterán

Sziasztok!
Remélem jó helyre írok, mert a kérdésem félig az áramról szól, félig tűzhelyről. Elromlott anyum gáztűzhelye (gáz főzőrész, gáz sütő) és úgy néz ki nem lehet megjavítani.
Lefotóztam a villanyóráját, melyból ki szeretném deríteni, hogy elbírná-e a hálózat:

a: teljesen elektromos tűzhelyet: tudtommal ehhez kell a legkomolyabb hálózat, vélhetően ehhez vésni, faragni kellene és lehet vezetéket cserélni is
b: kombinált tűzhely: a többség ilyen, így ha ez sem megoldás, akkor marad a ritkább teljesen gázos verzió. Vajon ha csak a sütő elektromos, akkor ahhoz mennyire kell komoly áramerősség?
c: marad a teljesen gázos, mert a hálózat alkalmatlan a többire
d: esetleg vehetne egy elektromos mini sütőt (kb 42 l-es), mely talán a legkevésbé energiaigényes. A jelenlegi tűzhelyének csak a sütő része rossz, főzni tudna még azon.

Ha van a topicban villanyszerelő, akkor elküldeném neki itt privátban vagy emailben a képeket, hogy az alapján ő mit lát. Azzal pedig tisztában vagyok, hogy ha a villanyóra alapján működőképest mondjuk az "a" vagy "b", esetleg "d" verzió, még a vezetékeket is meg kellene nézni, hogy milyen. Köszi!

Pixel 8 8/128 Gb | Sendiy M2 & KZ ED9 & QCY C13 és C17 | Citroen C5 Tourer 3.0 V6 HDI Exclusive

(#1675) demars válasza Land (#1674) üzenetére


demars
addikt

Szia. Töltsd fel ide nyugodtan, van itt több rutinos kolléga is (rajtam kívül :) ).
Kíváncsi vagyok én is a válaszokra!

Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

(#1676) Land válasza Land (#1674) üzenetére


Land
veterán

Pixel 8 8/128 Gb | Sendiy M2 & KZ ED9 & QCY C13 és C17 | Citroen C5 Tourer 3.0 V6 HDI Exclusive

(#1677) csemberlen válasza Land (#1676) üzenetére


csemberlen
őstag

80 as évekbeli elosztót cserélni kell új elosztóra. Gondolom 25A a nappali áram, kombináltat elbír. Jó lenne külön dugaljat kiépíteni hozzá. Társasház ha jól látom.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#1678) Land válasza csemberlen (#1677) üzenetére


Land
veterán

Egy régi családi ház. Van dugalj (ha konnektorra gondolsz) a tűzhely mellett. Megoldható, hogy más ne legyen rádugva. Elosztó alatt mit értesz a képen?

Pixel 8 8/128 Gb | Sendiy M2 & KZ ED9 & QCY C13 és C17 | Citroen C5 Tourer 3.0 V6 HDI Exclusive

(#1679) csemberlen válasza Land (#1678) üzenetére


csemberlen
őstag

Kérdés, hogyan van vezetékezve, alu, kötödobozok stb.
A fehér guman táblára gondolok.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#1680) Land válasza csemberlen (#1679) üzenetére


Land
veterán

Összefoglalva: egy kombinálthoz lehet elég a hálózat, de kell egy villanyszerelő egy kis upgradehez. A mini sütőhöz ha jól sejtem nem kellene semmilyen beavatkozás.

Pixel 8 8/128 Gb | Sendiy M2 & KZ ED9 & QCY C13 és C17 | Citroen C5 Tourer 3.0 V6 HDI Exclusive

(#1681) csemberlen válasza Land (#1680) üzenetére


csemberlen
őstag

A minisütő is képes tartósan 9 A körül 2000W-ot felvenni.
Szerintem rá kellene nézni egy villanyszerelőnek, erre, nehogy tűz legyen belőle.

[ Szerkesztve ]

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#1682) t256


t256
őstag

Sziasztok,

Lámpacsere közben észrevettem, hogy a lámpa fázis és nullvezeték végén a réz sodronyon van valami, ami egyben tartja. Valamilyen hüvely.
Mi ennek a pontos neve? Ha esetleg vágnom kell a kábelből, akkor jó lenne rakni rá, hogy szerelés közben ne jöjjön szét.

Tehetek ilyet a falból kijövő vezetékre is?

Spock says, “Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.” Captain Kirk answers, “Or the one.”

(#1683) Teaway válasza t256 (#1682) üzenetére


Teaway
veterán

Levághatod, és tehetsz rá újat. Egy hozzávaló fogó kell hozzá, és érvéghüvelynek hívják.

Nincs itthon csokid??

(#1684) Frenky89


Frenky89
őstag

Sziasztok!

Egy kis értelmezési segítséget szeretnék kérni. A helyzet az, hogy az áramszolgáltatónál (NKM, jelenleg MVM) 48A normál + 20A vezérelt konfigurációban vagyunk a szerződés szerint. Az óra dobozban viszont az alábbi kombó található: [kép] A B20 részt még értem, vagyis gondolom az a vezérelt rész. Ellenben a B32, de főleg a C2 rész az mi a szösz? Házon belül egyébként így folytatódik a dolog: [kép1] [kép2] [kép3] [kép4]

(#1685) Zaji válasza Frenky89 (#1684) üzenetére


Zaji
őstag

Szia,

Légy szíves a fogyasztásmérőket fényképezd le.

(#1686) Frenky89 válasza Zaji (#1685) üzenetére


Frenky89
őstag

Elég koszos/párás a kémlelő ablak belülről, de holnap megpróbálok alakítani valamit. Viszont pont emiatt, kérhetek egy támpontot: mire vagy kíváncsi, mire figyeljek, milyen részletet keressek?

(#1687) Zaji válasza Frenky89 (#1686) üzenetére


Zaji
őstag

Erre vagyok kíváncsi. Mindkét óra mellett található olyan kismegszakító, amelyek plombálva vannak. Ezekről próbálj meg kérlek képet csinálni.

(#1688) Frenky89 válasza Zaji (#1687) üzenetére


Frenky89
őstag

Nem igazán jártam sikerrel. Így néz ki a szekrény. Az alsó ablakot korábban mutattam (ott vannak a B32, C2, B20 megszakítók). Sasoltam az órák mellett: [kép] [kép] [kép] [kép] nem látok egyéb megszakítót, kinyitni pedig a plombálás miatt nem tudom.

(#1689) Teaway válasza Frenky89 (#1688) üzenetére


Teaway
veterán

Próbálok olyan élethelyzetet elképzelni, hogy a Démász miért rakott oda C2-t, de nem sikerült.
A többi oké, 32A normál, 20A vezérelt.

Nincs itthon csokid??

(#1690) Frenky89 válasza Teaway (#1689) üzenetére


Frenky89
őstag

A 32A úgyis oké, hogy szerződés szerint 48A? Bele van kalkulálva a kioldási karakterisztika?

(#1691) Teaway válasza Frenky89 (#1690) üzenetére


Teaway
veterán

Az nagyon nem oké, hogy 48 helyett csak 32-t kapsz. A szolgáltatót kell kérdezned, hogy a papír és a valóság miért nincs szinkronban.

Nincs itthon csokid??

(#1692) kirkri


kirkri
addikt

Napelem rendszer kiépítése miatt elképzelhető, hogy nem tudom elkerülni a 3 fázisra bővítést. :W A jelenlegi 1x32A-t lenne bővítve 3x16A-re.

Az világos, hogy az áramszolgáltató felé ki kell csengetni a 1x16A után a csatlakozási díjat.
A másik oldal nem világos, hogy a regisztrált villanyszerelőnek mire és mennyit kell fizetni? Van ilyen irányú tapasztalata valakinek? (akár ügyfélként, akár szakemberként)

Azt már látom, hogy a mérőszekrényem sajnos csak egy fázisra jó, azt így majd cserélni kell, tehát egy szimpla felülvizsgálattal nem fogom megúszni. A mért fővezeték szerencsére elő van készítve 3 fázisra, a mérőszekrény és a garázsban lévő elosztódoboz közé be van húzva a 4 eres kábel, a keresztmetszete is megfelelő. Innen a lakáselosztóig húzok be még két 4mm2-es vezetéket, az nem probléma. Idáig érdekli a villanyszerelőt a történet, vagy a jelenlegi egyfázisú kialakítást is neki kell szétosztani a lakáselosztóban?

21 éve a Prohardveren! ™

(#1693) swoody


swoody
senior tag

Sziasztok!

Fürdőszobában van egy búra, amiben a képen látható foglalat van, és az egyik oldalt ilyen fura zöld, mintha korrodált lenne?

Havonta kimegy benne az égő, most egyből tönkre is ment az egyik amit beleraktam. Lehet a korrodáltság miatt, vagy annak semmi köze ehhez?

(#1694) kirkri válasza swoody (#1693) üzenetére


kirkri
addikt

A réz (és bronz) anyagok felületén képződik ez a zöld réteg, patinának hívják. Az érintkező felületén nincs ha jól látom, biztosan nem az okozza, hogy havonta kiég az izzód. Nézd meg, hogy a vezetékrögzítő csavarok a foglalatban meg vannak-e rendesen húzva és ha van multimétered, akkor mérj feszültséget. Laikusként nagyjából ennyit lehet tenni. Illetve nem tudom milyen izzókat használsz, szerintem inkább ott lehet a probléma.

21 éve a Prohardveren! ™

(#1695) swoody válasza kirkri (#1694) üzenetére


swoody
senior tag

Köszönöm a segítséd.

Holnap majd húzok a csavarokon, hát hogy a multiméter az milyen messze van tőlem, mármint foggalmam sincs, hogy hogyan kell használni. :))

Rabalux ledes izzót használok szinte mindenhol, de itt már pár hónapon a belül 3.-at nyüvi el.

(#1696) demars válasza swoody (#1695) üzenetére


demars
addikt

Hali. Kirkri jó tippet adott, de az én javaslatom:
(Mivel írtad, hogy a multiméter távol áll tőled, így feltételezem nem sok közöd van az elektromossághoz! Tehát amit írok segítő szándékkal, azt csak lekapcsolt kismegszakító mellett végezd el, vagy hívj egy szakit!!!)
Ha meggyőződtél, hogy nincs a foglalatban dzsúdó, nézd át a bekötéseket, (sodrott vezeték esetén sodord újra, új bekötéssel, mindent oda vissza ahol volt), ha kell húzz a csavarok után!
Ha ezek rendben vannak, a következő lépés, hogy az érintkezőket kicsit megtisztítod (amire írtad, hogy talán oxidáció, az a kép alapján fekete inkább, tehát kontakt hibára utal), ezt megteheted egy vékony lapos fejű csavarhúzóval is.
Amint ezzel is meg vagy, jön a lényeg: mind a kettő érintkezőn kicsit hajlíts beljebb! Ez azt jelenti, hogy a fenék érintkezőt picit hajlítsd feljebb, kis csavarhúzó segítségével. Az oldalsó érintkezőt picit beljebb!
A lényege: amikor becsavarod az izzót az érintkezők szorosabban érnek az izzóhoz, így javul a kontakt!
Ezek ilyen hajlított réz lapok, idővel elveszítik azt a rugalmasságukat, előfeszítésüket amit gyárilag kaptak és a laza kontakt miatt okozhat problémát.
Ez szokott segíteni.
De kérlek tényleg áramtalaníts mindent! Ne legyen gond belőle!!

Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

(#1697) swoody válasza demars (#1696) üzenetére


swoody
senior tag

Köszöntem, este felé majd kipróbálom a tippeket, viszont mi az a dzsúdó. :)

Hát panel lévén nem fogok sodorni vezetéket, mivel jó kis alu kábelek vannak. :)

(#1698) demars válasza swoody (#1697) üzenetére


demars
addikt

Dzsúdó: villany, áram, fázis, delej, feszkó, feszültség, stb.
A lényeg, hogy áramtalaníts!

Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

(#1699) swoody válasza demars (#1698) üzenetére


swoody
senior tag

Haha erre gondoltam én is, de mondom ki tudja milyen szaknyelven mit jelent. :)

Köszi ismét, természetes, hogy áramtalanítok. :R

(#1700) BB9000 válasza swoody (#1693) üzenetére


BB9000
senior tag

Látva a foglalatot, én rögtön egy foglalatcserében gondolkodnék. Az érintkező már elég rossz állapotban van, azon én nem reszelgetnék. A csere nem drága és egyszerű megcsinálni (nekem). További hibalehetőség a villanykapcsoló. Ott is érdemes lenne körülnézni és ha szükségesnek látod, akkor azt is kicserélheted. Gyakran előfordul, hogy azért égnek ki az égők sorra, mert a kapcsoló prellez.
A kapcsolócsere általában nehezebb kérdés, mert pont ugyanolyan kapcsoló nem szokott lenni tartalékban, emiatt több kapcsoló és konnektor együttes cseréjét szokták igényelni az egységes kinézet miatt.
További javaslat: Led égő használata. Nekem a Philips vált be. Itt válogathatsz. Különösen kerülendő minden noname márka és a Landlite, ami az Obiban és az Auchanban gyakran felbukkan a polcokon. Ezt megvenni pénzkidobás!

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.