Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Antonio
senior tag
Egyébként én vagyok hülye vagy tényleg nincs webáruháza a kontaset nek? [link]
ami van az ott nagyon szép csak vásárolni nem lehet. Pedig a linkelt termék lenne a megfelelő. De most látom hogy mindenhol csak ez a rackes megoldás elérhető (árukeresőn). Vagy nézem másik megbízható márkát. -
BB9000
senior tag
válasz
Antonio #4047 üzenetére
Ez az elosztó egy rack-ba szerelhető típus. Normál felhasználása során egy rack-es szünetmentes áramforrásba kell csatlakoztatni. Pl ilyen.
Ha véletlenül vettél rosszat, akkor megfontolandó a visszaküldés és csere.
Ha nem szeretnél bajlódni visszaküldéssel, akkor egy normál PC tápkábellel is használhatod. Arra figyelj, hogy a PC tápkábelek 0,75-ös kábelből készülnek, ezért az elosztót ilyenkor csak 10A-ig terhelheted! -
Antonio
senior tag
Sziasztok a tanácsotokat szeretném kérni egy pitiáner ügyben
Rendeltem 2 db Kontaset [link] elosztót reménykedve az átlagos Kínai termékeknél jobb minőségben. Viszont csak itthon vettem észre hogy nem jót rendeltem, mivel átlagos laikusként nem is gondoltam hogy nem Schuko csatlakozóval is létezik (gondolom ipari környezetben ez normális). Szóval otthon rácsodálkoztam hogy ez mi a szösz ...
Kérdés: tudtok ajánlani normális márkájú (mert úgy látom kontaset nem gyárt) Schuko/C14 átalakítót mi kb pariban van Kontasettel, mert nem akarom hogy ha már kiadtam ennyi pénzt ne valami utólag vásárol kínai vacak legye a szűk keresztmetszet.
köszönöm:
-
lappy
őstag
válasz
Speederer #4044 üzenetére
Kismegszakító lehet B vagy C ugyanis elég nagy hiány van most az anyagokból
A 6kA elég
Az ÁVK inkább csoportokra használnám bár 2 db is
elég de ekkora elosztó esetén többet raknék
Okos rendszer esetén a kapcsolokhoz nem árt majd a nullát is behuzni (később könnyebb átalakítani)
Túlfeszültség védelem az elosztószekrénybe mehet -
313313
addikt
válasz
Speederer #4040 üzenetére
1. Minden áramkört kismegszakítóból (zárlatvédelem) indítunk.
2. Ha ennyi nindent akarsz berakni 1+1 Fí relé nem biztos elég lesz. A kinti dolgokat érdemes külön Fí relére rakni. Ha több minden van, akkor többet. (Szauna, jakuzzi, kültéri dugaljak/lámpák,...)
3. Ez passz ki kell számolni hány hely kell hagyni rá némi tartalékot és ha megvan a szám neten keresel valami pofásat.
4.Figyasztó áramfelvételére méretezed a vezetéket, és a vezetékre a kismegszakítót. Ha nagy a távolság (20 méter felett) elosztószekrény és végpont között akkor keresztmetszetet eggyel növelni kell.
Dugaszoló áramkör, ha 2,5mm2-es vezeték 16A, 1,5mm2 vezetéknél 13A.
Világítási áramkört max 10A-ra lehet biztosítani, mivel a kapcsolók csak ennyit(általában, vannak 16A-os kapcsolók, de drágábbak) kapcsolhatnak.
5. T1+T2-es túlfesz védelmet berakod az elosztóba és kész. Ami nagyon drága védheted még T3-al, vagy túláram védős hosszabítóval. Betápnak én minimum 20 mm2 vagy 25mm2-es alut választanék, és akkor nem lesz gondod még a 3*32A-al sem.
6. Távolságtól függően minimum 5*2,5mm2-es vezetéket vinnék az a biztos.Hirtelen ennyi. Ha már ennyit ráköltesz a házra én húzatnék minden szobába legalább 1db Cat5e-s UTP kábelt. Ha a sebesség a lényeg Cat6-ot. És akkor érdemes megfontolni milyen tv/internet/telefon szolgáltatásod lesz, mert akkor annak is lerakni gégecsövet a kaputól ha kell utp mellé koax és telefon kiépítése...Aztán ott a kaputelefon, elektromos kapu....
Szerk.: Nálam resi9 4k Amperes van, az óra mellé a szolgáltató 6k Amperest rakott.
Erős és gyengeáram egy védőcsőbe se mehet és ilyen szempontból egy szekrénybe se volna ildomos rakni. -
Speederer
senior tag
válasz
Degeczi #4041 üzenetére
Oké, akkor minden kábel végére veszek egy kismegszakítót, az a tiszta. Szinte mindenhol a Schneider-t látom, amennyit olvastam róla az alapján szerintem rendben van. De hogy őszinte legyek kicsit elvesztem itt is. Mert az oké, hogy B-s vagy C-s karakterisztika, meg mondjuk 10-13-16A-es névleges áram. De ezeken kívül mit nézzek? 6kA-est? Resi9-est? Láttam van Acti9-es széria is, az talán az ipari verziója, persze ez árban is meglátszik. Tehát ha nincs nyomós érv az Acti9 mellett, akkor maradnék a Resi9-nél.
2.: oké, akkor lesz 2 fi relé, 1 kintre + 1 bentre és figyelek arra, hogy A-s legyen, ne AC-s.
csemberlen: az okos rendszer már most is tervbe van, csak arra nem tértem ki. Azért van minden külön kábelezve, hogy ez a része egy helyről megoldható legyen, kábelen.
Csak erre az volt a kósza gondolatom, hogy a gyengeáramú dolgokat külön szekrénybe rakom, bár akár mehetne minden egy nagyobb szekrénybe is, ez talán részletkérdés. A 96 modulost viszont a gyengeáram nélkül is kevésnek érzem, hasonlóan lappy kollégához.
Közben látom vannak itt tényleg szekrény méretűek: [link] Megkérik az árát, bár ebbe legalább elférhetne minden cuccom.lappy: tehát a T1+T2-t a házban lévő elosztószekrénybe rakassam? Kintre nem kell semmi?
-
lappy
őstag
válasz
Ha mindent bele akarsz tenni egy szekrénybe akkor a 96 modul kevés lesz 120 vagy 144 modul ha pontosabb számot tudsz kismegszakító ÁVK túlfeszültségvedo sorkapcsok
Túlfeszültség védelem elég a háznál kialakítani + földelés
Főzőlap + sutő ha 3 fázisú akkor inkább 5x4 mm2 -
Degeczi
nagyúr
válasz
1. praktikus, és ennél számít az is amit a másodikhoz írtál, h egy zárlat ne vágjon le mindent
2. a fi relé nem reagál a zárlatra, és ideális esetben abból egy is elég - de pár hete is írt itt vki, aki belefutott abba, h sok kapcsolóüzemű eszköz zavarszűrésén szivároghat át annyi , ami már levágja. De ezzel ráérsz akkor foglalkozni ha így lenne, szóval hely legyen a kapcsolószerkényben egy esetleges második fi relének.
4. Mindig a vezetékre kell méretezni, azt védi a kismegszakító! Általában nincs gond a B20-al sem, az min. háromszoros értéknél, vagyis kb. 60A fölött old le azonnal (a C20 pedig min. ötszörösnél, azaz 100A fölött), itt is a kapcsolóüzemű cuccok kavarhatnak be, induláskor nagyot rántva. -
Speederer
senior tag
Sziasztok,
Teljeskörű felújítást csinálunk a házunkon és lenne pár villanyos dolgot érintő kérdésem.
Mondhatjuk, hogy csillagpontosan van (lesz) szinte minden bekötve. Ezt úgy kell érteni, hogy mindenhez külön kábel megy a kapcsolószekrénytől, annyi könnyítéssel, hogy az "egy csokorban" (közvetlen egymás mellett [sorolt]) lévő konnektorok ugyanazt a kábelt fogják használni. A világítás és a redőnyök viszont mind különálló körön lesznek.
Tehát jó sok kábel lesz (nagyrészt 3*1,5mm2) és ezekhez próbálnám most a megfelelő kismegszakítókat, fi reléket és túlfeszültség védőket beszerezni.
Kb 80 "kör" megy a konnektorokhoz és a lámpákhoz + van 10 redőny és ebbe a kinti/udvari dolgok még benne sincsenek. Ha minden kört le akarok választani egy kismegszakítóval, akkor úgy tűnik, hogy egy termetes doboz illetve szekrény fog kelleni.
A kérdéseim:
1.: kell-e/érdemes-e mindegyik kábel végére kismegszakítót rakni?
2.: a fi reléből is érdemes többet használni? gondolom igen, hogy egy esetleges zárlat ne vigyen magával mindent. De hogy érdemes szeparálni a köröket?
3.: tudtok ajánlani ennyi kütyünek valami dobozt? a falra szerelhető szokványos dobozoknál valami nagyobb kellene, de ezekkel nem vagyok képben.
4.: kismegszakítót mi alapján érdemes választani? A vezetékre kell méretezni vagy a fogyasztóra? 3*20A a bejövő áram, a kedves szolgáltató pedig B20-as biztiket rakott be. A villanyos emberkém a C-seket rakná be a legtöbb helyre, de a most ideiglenesen fent lévő C25-ös kismegszakítókkal is az a bajom, hogy általában a kinti villanyszekrényben lévő fő kismegszakító előbb limitál le, ami nem túl praktikus. Vagy pl C13-asokat használva már inkább a C13-as kapcsolna majd le és nem a kinti B20-as?
5.: szeretnék túlfeszültség védőt és tudom, hogy kell belőle T1, T2 és T3 is, hogy érjen is valamit. Földkábelen jön be a fővezeték, ez kint van a ház előtt az előkertben. A kapcsolószekrény ettől kb 30m-nyire lesz, ez miatt az első helyiségek 20m feletti kábellel érhetőek csak el, a hátrébblévők már azért közelebb vannak. Ilyen adottságoknál hogy érdemes a túlfesz védelmet kialakítani? A T1+T2 (egyben) legyen a benti kapcsolószekrénynél? Vagy inkább már a kintiben? T3-ból a 10m feletti távoknál a konnektorba építhetőt gondoltam, lehetőleg ami hangot is ad, hogy feltűnjön, ha cserélni kell. Ami közelebb van 10m-nél ott meg talán lehetne a sínre szerelhető is. Jól mondom?
6.: a konyhába a főzőlaphoz érdemes lehet 5 eres kábelt behúzni? Még mielőtt megrendeltem a kábeleket, a villanyosom azt mondta, hogy elég a 4*2,5-ös a főzőlaphoz és 3*2,5-ös a sütőhöz. A főzőlapot ugyan már megrendeltem, ahogy látom elég neki a 4 vezeték, de gondolva egy későbbi cserére, felmerült bennem, hogy talán inkább 5 ereset kellene behúzni, azzal biztos nem lesz baj később sem. -
Ne így!
Avagy hokuszpok villanyt szerel.https://youtu.be/G7xQ1fkGom8 [link]
-
313313
addikt
válasz
sztiviii #4036 üzenetére
Lakás áramtalanítás után a vezetékeket ki kehet csipogni. Akár a legközelebbi kötődobozba akár a lakáselosztó elmenő felébe.
Vagy ha szerelő csinálja: vezetékvégeket levagózni, és a vagó szabad felét összemérni. Fázis nulla -230 volt, fázis föld - 230 volt, nulla föld - 0 volt (ha magasabb lesz egyéb baj is van a házban) Ha ez megvan, áramtalanít és akár egy konnektorból folytonosság mérővel megnézni melyik a föld (konektor alsó/felső "pöcke" a föld), amelyik két vezeteték között 0 volt van, az egyik. -
sztiviii
tag
válasz
Degeczi #4035 üzenetére
Biztosan van védőföldelés, mindenhol van a lakás többi részén is. Megnéztem a többi lámpát ahol volt lehetőség be is volt kötve. 4 eres mm fal van az összes lámpa kiállásnál. Szóval továbbra is az a kérdés, hogy lehet így kideríteni akár méréssel akár más úton. Köszi azért a választ.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
sztiviii #4034 üzenetére
Biztosan van földelőkábel is? Ahol aluvezetéket használtak, ott jellemzően még a konnektorokban sem mindig volt, nemhogy lámpáknál... (ahol többnyire nem is kell)
A fázist egyszerűen megtalálod fázisceruzával, ez célszerűen az foglalat talpérintkezőjére megy, h még akkor se lehessen véletlenül megérinteni, ha fölkapcsolt állapotban cserélne vki izzót (míg fordított bekötéssel, ha a menetes részre kerül a fázis, előfordulhatna. Más jelentősége nincs)
-
sztiviii
tag
Sziasztok!
Régi alu mm-falvezetékkel bekötött lámpát leszedték. A vezetékek színei nem lettek visszajelölve, ráadásul ez még a régebbi fajta mm fal aminek a barnás szürke szigetelése alatt nincs másik színes szigetelés csak az alu vezeték. Nincs fi-relé. Érdekelne hogyan tudnám kideríteni melyik a nulla és melyik a védő földelés, illetve mi történik, ha véletlenül felcserélve kötöm be? Válaszokat előre is köszi
-
törölt tag
Döntöttem hagyom a padláson való szerelést, a házban vezetve oldom meg.
Az órától menne 3x6mm vezeték kb 20m hosszan hátra a konyhába, a konyhába kiépítés majd a konyhából tovább viszem a műhelybe, (pár méter) és majd oda csatlakozva a hosszabbítót viszem tovább ha szükséges.
Ez így rendbe van, hogy nem csinálok külön kört az órától a műhelybe? -
törölt tag
Ebben a kalkulátorban való számítás nagyjából rendben van? [link]
Beállítások pl réz kábel 3 x 2,5mm 4200W 20A, hossza 50m
A 230V-ból 50m-en 216V lesz és 13,5V a veszteség kb? -
313313
addikt
Ha időben beér a mérő ami valahol Kína és Bp között bolyong igen, ha nem örülni kell, hogy be lesz kapcsolva :)
Kicsit kevésbe viccesen(mondjuk tényleg várjuk/várják a mérőket) HMKE-ra csak Smart mérőt rakunk fel, amiből az óraállást nyomon követheted az MVM next appban. -
snooze
veterán
sziasztok!
olyan kérdésem lenne,hogy 3fázisu digitális méröóra is okos már,vagy csak az ad-vesz órák azok?arra gondolok,hogy az mvm next appba lehet nyomon követni a fogyasztást.. köszönöm! -
törölt tag
válasz
bluemirage #4020 üzenetére
Meleg lesz a padon de nap nem fogja érni.
Arra gondoltam, hogy belerakom KPE vízcsőbe az védi a melegtől is és a rágcsálóktól is.
Amennyi pára meg kicsapódik a csőben azt a kábel meg csak elviseli... -
válasz
#20584850 #4019 üzenetére
Felejtsd el ezt a 2,5-es vezetéket.
50 méteren, ha tényleg terhelni is akarod még a végig 3x6-os sem túlzás. Főleg, hogy egy része padláson megy, ahol simán lehet 60 fok felett is. Ha neked 12 méteren 6-os vezeték jön be, akkor 50 méteren szerinted 4-es+2,5-es kombó jó megoldás?Ha az utolsó szakaszon hosszabbítóról akarsz dolgozni, mert az utolsó szakaszra kell a mobilitás és ezért nem oldható meg az utolsó szakasz fix szerelése... akkor nyilván nincs ott más választás, mint 3x2,5-es hosszabbító. Kültérre a hosszabbító kábele gumikábel, ami jellemzően fekete színű:
H05RR-F vagy H07RR-F, a mechanikai igénybe vételtől függően. Vékonyabb, vastagabb. Ez jobban bírja a napot, taposást, tekerést, hidegben sem merev.A padláson való szerelés nem biztonságos és normális villanyszerelő! ilyet csak ritkán és kellő körültekintés mellett csinál. 100x volt erről itt már szó. A kábelt védeni kell rágcsálóktól, hűvősebb lenti részen kell vezetni, meg kell akadályozni a kondenzvíz lecsapodást, a padláson lehetőleg ne legyen kötés. Ha mégis kell oda kötés, akkor nagyon odafigyelve kell megoldani. Akár gyantával is ki lehet önteni... mindegy. Mindezeket azért, hogy ne kelljen egy tűzeset utáni kivizsgáláson részt vennie a szerelőnek.
-
törölt tag
Üdv.
A villanyórám kint van az udvaron és kb 12m hosszú vezetékkel jön be a házba A05VV-F 3G6.
Kiépítem, hogy a padláson elvezetem hátra a műhelyhez 3x4mm kábellel kb 20-25m hosszan. Majd innen 3x2,5 hosszabbítóval még 25 méter hosszan ha dolgozok a 230V- ból kb mennyit vesztek? -
hNp88
aktív tag
jaja, nagyon durva káosz van egyéb területeken, Nálatok azért ahogy látom rend van, ezt semmiképp sem rosszból írtam az előző kommentben
vannak kérdések amiknek totál egyértelműnek kéne lennie minden regszer részére, valahogy mégsem működnek a dolgok. a DÉMÁSZ szigorúbb szabályozása ahogy látom ezt kiküszöböli.
btw szabványosítás alatt ELMŰ/ÉMÁSZ területen sem feltétlenül a cserét értjük tipizált szekrényre, a mért fővezeték cseréje 10-es H07V-K vezetékre + földelés telepítése már megfelel egy szabványosításnak, elég sok ilyen melót csinálok. viszont itt a szonda felszálló vezetékeként elfogadott a 10-es MKH.
földelési ellenállás mérését, jegyzőkönyvezését Ti megkövetelitek?
-
313313
addikt
Azért nem eszik olyan forrón a kását. Kisebb káosz ez, mint máshol a "bárki is" (regszerelő) csinálhat "bármit".
Ahogy feletted írtam ha egszer szabványos volt a mérőhelyed és karbantartod pár év/hónap múlva nem kell ismét szabványosítani.
Kerítésbe tehető 2 órás szekrény valahol 230-250k, ebbe bármilyen órát rakathatsz szinte 80A-ig(nyilván teljesítménynek megfelelően át kell vezetékezni a belsejét). A méretlen föld/légkábelt nem teljesen a fogasztó fizeti, hanem van amit a Démász áll...
Kb fél éve kisnegszakító cserés teljesítmény növelésnél (1-ről 3-fázisra átállás kivétel) maradhat a mérő lakáson belül, csak vizes helységbe ne legyen... -
hNp88
aktív tag
az sem rossz, respect
múltkor olvastam pont a regszerelős csoportban fb-n, hogy Nálatok aztán van szigor rendesen, sima regszer sokmindenre nem is elég, jóformán csak a partnerek csinálhatnak bármit is, új mérő csak kerítésbe telekhatárra, óra kifelé, kmsz befelé fordítva...
fura innen MVM ÉMÁSZ területről nézve nem kicsit...
-
313313
addikt
Ha versz le plusz szondát jó, ha van már nem kell. Hivatalosan (szabvány szerint) a zöldsárgának ha másik elosztóba/EPH-ba viszed kell a min 6mm2.
Hivatalosan van közdarab az ötrétegűbe, amire rakod az EPH bilincset. Ha kiépíted jó, ha nem nem, megoszlanak a vélemények (jelenleg nálam sincs EPH-ba kötvke semmilyen cső)
H!a ekég a 16-20A fázisonként, elég a 4mm2-es is(első leírásodból az jött le az órától viszel akkorát a lakás elosztóba)
EON-nál egekben a szabványosítás/reg szerelő díja...
Démásznál parner van csak (szerződött reg szerelő...) és a bekötéskori szabványt nézik, teljesítmény növelés/h tarifa/etc nem új bekötésnek számítanak, jó állapotú faszekrény is jó. -
pbujna
aktív tag
A hátsó részhez elég a + szonda vagy vigyem oda a védő vezetéket külön 6mm2-rel is? Mit kell bekötni EPH-ba, ha nincs gázcső, víz ötrétegűn megy, nincs kád, gyakorlatilag semmi fém, amit be lehetne kötni. Korábban azért szóltak meg, mert itthon 2,5-re cseréltem a villanyszerelő által kiépített 1,5 rendszert a műhelyben. Most 9,5m 4mm2-es vezetéket húzok, de ez is kicsinek tűnik… Én már nem tudom követni. Lassan ott tartunk, hogy a kávéfőzőnek is 10mm2-es vezetéket húzunk külön fi-vel, direktbe kötve a kismegszakítóra.
A H kap külön fi-t, 2 kismegszakítót. Hagyok a szakinak 1 méter gégecsövet, kábelt, de még ervéghüvelyt is kis zacskóban a gégecsövön. Remélve, hogy így csak 160-at fog kérni… -
Zolabol
tag
sziasztok.
Betáp vezetékem alu (éjszakai óra -> 2P kismegszakító között).
Talán 10-es és 16-os vezetékek vannak.
Kismegszakítóba direkt beköthetem, vagy érvéghüvelyezni kell?
Esetleg más megoldás?Picit melegedik a 2P-s C10 , ~8A terhelésnél. Vezetéket megtapiztam, nem éreztem melegnek, csak a kismegszakítót. Ez lehet az alu nem megfelelő érintkezése, vagy normális?
köszi
-
313313
addikt
EPH/védő vezetőt írtam.
Olvasatamban 4mm2-es vezetékkel akarja elvinni a földelést egy másik elosztóba. Kérdés oda mit köt be, ha EPH-nak is visz oda vezetéket máris bejön.
Az oké, hogy mindig van feszültség, ha az óra fent van.
Ha nincs fent az óra, akkor rakjuk fel, ha méretlen elő van készítve, a h elosztótól a vezeték a méretlen mellett van(lehet mérőtábla alatt, szekrénybe falon/földve ásva. A h elosztóban ugye van fí relé, vannak kismegszakítók és a klíma direktben van csatlakoztatva a h elosztóba, konnektor+dugalj. Ha felrakom az órát, lepróbáljuk, hogy indul-e a klíma... Természetesen földelés legyen, kolégám ha nincs 16mm2-es a földelő szondától az elmenő, máris csomagol...
Ha odaérkezéskor nincs előkészülve mért/méretlen, nincs papír, a klíma a nappaliról megy, kivitelező hibával elhagyom a helyszínt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Eladó elektromosan állítható magasságú gamer asztalok (Fekete és Fehér)
- Babzsák fotel (Dr. Relax - Gamer, sötét zöld, keveset használt, hibátlan)
- Egyedi ékszerdobozka
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest