Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2801) endre84 válasza BB9000 (#2800) üzenetére


endre84
csendes tag

Köszi!

> 1. lehetséges oka, hogy van egy olyan fogyasztód a hálózaton, ami ha áram alá kerül, akkor megrántja a hálózatot és áramlökés keletkezik. Ezt az áramlökést a túlfeszvédő elosztó(k) a védőföldre vezeti(k) és ettől az ÁVK ismét leold.
Ilyen "áramrongáló" fogyasztó tud lenni egy rossz hűtőgépmotor, vagy egy tetszőleges rossz elektromotor, vagy egy hibás kondival rendelkező -egyébként jól működő- tápegység.

Ez a szcenario csak akkor lehetséges, ha az "áramrongáló" fogyasztó ugyanazon a körön van, mint a túlfeszvédő elosztó?
Pl. hűtő nálam teljesen egyedül van egy kismegszakítón, akkor kizárható hogy a hűtő + másik kismegszakítón lévő túlfeszvédő eredményezi?

[ Szerkesztve ]

(#2802) BB9000 válasza csubuka (#2782) üzenetére


BB9000
senior tag

Ha a fali doboz egyébként stabilan áll a falban, csak az a része van kikopva, amibe a karmok belekapnának, akkor abba két komponensű ragasztóval bele lehet ragasztani egy gyűrűt, amibe már rendesen bele tud kapni a konnektor kampója. Ilyen gyűrűt magad is tudsz csinálni, pl: veszel egy másik szerelődobozt, levágod az elejét 2-3 cm vastagságban. Ezt a gyűrűt belepróbálod a falban lévőbe. Ha az még nincs annyira kikopva, hogy könnyedén belemenjen a gyűrű, akkor a gyűrűt el kell vágnod és ki kell vágnod belőle egy kb fél centis darabot. Ha így már bele tudod illeszteni, akkor mehet a beragasztás. Ragasztás után már nem fog kijönni belőle a konnektor. Konnektor szerelés előtt minden esetben kötelező az áramtalanítás !!!!! Még akkor is, ha téged nem ráz az áram. (ami egyébként is egy h#lyeség, mert mindenkit meg tud rázni.)

Nekem olyan problémám is szokott lenni, hogy az olcsóbb szerelvényeken olyan gyenge anyagból van ez a karom, hogy ahogy betekerem a rögzítőcsavart, elhajlik.
Ilyenkor nincs más, mint konnektorcsere. A Legrand dupla-karmos rendszere jó, az nem szokott elhajolni.

A gombnyomásra kiadó konnektorokkal az a baj, hogy abból ki lehet húzni a dugaszt gomb nélkül is és mindig akad aki megpróbálja. Tehát hiába a gomb rajta, mert aki okosan használja, az amúgy se tépi ki a falból, mert két kezét használja és lefogja, de aki nem figyel rá, az a gombosból is csak kirántja a porszívót /vagy bármit/ és rögtön jön vele a konnektor is.

(#2803) BB9000 válasza endre84 (#2801) üzenetére


BB9000
senior tag

Ez az áramrongáló lehet akár másik körön is, de a túlfesz védő elosztóval azonos fázison kell keresni. Ennek a mondatnak akkor van értelme ha több fázis jön be a lakásba/házba.
A hűtő "áramrongálása" tehát fentiek alapján így még nem zárható ki.
Legkönnyebben úgy tudod kizárni, hogy amikor jön a hiba, akkor visszanyomod egyből az ÁVK-t. Ha lecsapja, akkor kihúzod a hűtőt a konnektorból és semmi mást nem változtatsz, és próbálod visszanyomni. Ha akkor sem sikerül, akkor nagy valószínűséggel nem a hűtő okozza, vagy nem csak a hűtő.

[ Szerkesztve ]

(#2804) Fr@nkieWilde


Fr@nkieWilde
senior tag

Sziasztok!

4 lakásos társasház egyik lakása a tárgy.
Szeretnénk igénybe venni a jelenlegi lakásfelújítási támogatást.
Ennek keretén belül új villamoshálózatot húzattunk a lakáson belül és a fűtésrendszert a konvektorról kondenzációs kazánra cseréltettük.
A fűtést akkor vette át a meo, ha a gáztűzhelyhez vagy egy aktív szellőzőt szereltettünk volna be, vagy a gáztűzhelyet villanytűzhelyre cseréltetjük le.
Ez utóbbira esett a választás.
De sajnos úgy tűnik kevés lesz az áram teljesítmény. Ugyanis vettünk egy szabadonálló, villanytűzhelyet. 4 főzőzónás (2x1700 W + 2x1200 W) + villanysütő.
pár napja jött a meglepetés, a tűzhely sütő részét szerettük volna használni, valamint párhuzamosan ment a mosógép is és egyből leverte az óránál a biztosítékot.
3x10 Amper nappali és 16 A éjszakai óránk van.
A tűzhely specifikációjában nincs benne a minimális amper mennyiség, de egy emberke azt állítja, hogy vagy 1x32A vagy 3x16A kell ahhoz, hogy mellette tudjon működni más készülék is. A tűzhelyet be lehet kötni 1 vagy 3 fázisra is.
32 A-ig ingyenes a mérőhely kialakítás az ELMŰ-ÉMÁSZ-nál.
De nem tudom, hogy itt arról van szó, hogy ha mondjuk megkérem ÉMÁSZT, hogy a 3x10A-ből 1x32 A-t létesítsenek, akkor minden munkát ők végeznek és minden ingyenes, vagy csak az amperek után és az esetleges óra csere után nem kell fizetnem. Vagy nem minden munkát végeznek ők ilyen esetben?
hogy működik ez az egész?
Egyáltalán valóban elbírja a 32A a lakást a tűzhellyel együtt vagy 3x16A kellene? Mert ennél a teljesítménynél már súlyos árak vannak. :(

[ Szerkesztve ]

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#2805) bluemirage válasza Fr@nkieWilde (#2804) üzenetére


bluemirage
őstag

Nagyon klasszikus és gyakori kérdés. 1x32A vagy 3x16A :U

- Ha az áramkörök jól szét vannak bontva és ismert, hogy melyik kismegszakító mennyivel van terhelve, akkor el lehet jól osztani 3 részre a lakást és így van értelme 3x16-ot kérni. Mivel azt írtad, hogy most lett új villamos hálózat, ezért biztosan min. 12-16 kismegszakító van... :U így azokat könnyű 3 részre szétszedeni.
Az alábbiaknak külön kismegszakítón kellene lenni, hogy a nagy fogyasztók csoportosíthatóak legyenek : fürdői konnektorok / porszívozós konnektor(ok) / klíma / mosógép / szárítógép / vasaló / vízforraló / kenyérpirító / tűzhely (min. 3 fázisra kialakítva)

- Ha spórolásból csak kevés áramkör lett kialakítva, akkor értelmesen nem szedhetők szét 3 csoportra a nagy fogyasztók. Ez esetben marad az 1x32A. Azzal is összejöhet.... csak egy kicsit koppos'

És igen... az 1x32 sokkal erősebb, mint a 3x10A... ahol áganként a 10A szűk keresztmetszetet okoz, tehát előrelépés az 1x32 is.

[ Szerkesztve ]

Meliora sunt bono inimica

(#2806) Fr@nkieWilde válasza bluemirage (#2805) üzenetére


Fr@nkieWilde
senior tag

Jelenlegi kismegszakítók:

[kép]

Annyi van, hogy a villanytűzhelyhez két részre lett kiepítve, 3db megszakító a főzőlapoknak (direkt bekötés), és 1db a sütőnek (lengőkábel, de erre végül T elosztóval a mikró és a hűtő került, mert a lengőkábel nem kellett a tűzhely bekötéséhez).

Szóval a nagy fogyasztók azok, amiket írtál Te is. Úgy gondolom ha a 3x10 ampert felváltom 1x32-re, akkor csak a szolgáltató felé nem kell fizetnem az amperek után, de ugyanúgy kell új mérőhelyet kialakítani, kintha 3x16 vagy ettől is több ampert akarnék, csak itt már kell az amperek után is fizetni.

Klíma nincs, mert szükségtelen.

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#2807) Zolabol válasza Fr@nkieWilde (#2804) üzenetére


Zolabol
tag

Úgy tudom, hogy 32A-ig ingyenes. Viszont ha nem szabványos a villanyórád elhelyezése, akkor annak a költségét is fizetned kell. Illetve ha a hálózat maga nem bírja terhelést akkor nem kötik rá, át kell vezetékezni. De cáfoljatok ha nem így van.

(#2808) bluemirage válasza Fr@nkieWilde (#2806) üzenetére


bluemirage
őstag

Ha ennyire kevés áramkör lett kialakítva, akkor őszinte leszek, de én sem tudnám úgy csoportosítani ezt a keveset, hogy valahol tuti ne lépje túl a 16A-t... miközben készül a vasárnapi ebéd :F

1x32A esetén nyilván nincs ilyen probléma... az 32A-ig enged mindent. Szerencsére van hely, mert széles FI relé kijönne ebben az esetben és helyére bekerülne 2 egyfázisú. Egy a lakásra és egy pl. a hűtőre, ami pont ott fent.

De ez a megoldás 16A-el kevesebb és ezért necces... Tudom, hogy utólag okos az ember, de nem szabadott volna ilyen kevés áramkört 2021-ben kialakítani, ha már nekiálltatok.

A körülményeket figyelembe véve az 1x32 irányába tudtok menni, vagy további áramköröket kellene még kialakítani a lakásban, ahogy korábban írtam.... úgy lenne mozgástér a 3x16 elosztásához. De könnyen lehet, hogy ez rombolással' járna.

De majd mások is írnak. Én így gondolom.

szerk:
Hja igen... a lépcsőházi felmenő' cseréjét is rád várhetik. Tehát ami az óra előtt van... ha a régi 3x10A-t, 1x32-re cseréled.... de ugyanez lenne 3x16-ra való csere esetén is.

[ Szerkesztve ]

Meliora sunt bono inimica

(#2809) csubuka válasza BB9000 (#2802) üzenetére


csubuka
addikt

Köszönöm szépen a választ neked is! :R

Rendben, megpróbálom ragasztással. Persze, kismegszakítók le lesznek kapcsolva, meg még utáni is piszkálgatok fázisceruzával, az ördög nem alszik alapon.

(#2810) Fr@nkieWilde válasza bluemirage (#2808) üzenetére


Fr@nkieWilde
senior tag

Nem én alakíttattam ilyenné. Én csupán mondtam a villanyszerelőnek, hogy a régi alumínium vezetékek helyett réz vezetéket akarok és lesz beszerelve pluszban egy kazán és egy villanytűzhely is. Én sajnos nem értek az elektromos áramhoz, semmilyen téren.
Akkor, ha jól értelmezem inkább 1x32A, mint 3x16A.
De azért lehet a 16tól több is, most csak hasraütésszerűen mondjuk 3x20A.
A lényeg, hogy ne legyen a lakáson belül bontás.
Most költöztünk be.
Ha 30-50 ezerrel többet kell már fizetni a plusz amperek miatt "nem érdekel".
Hosszú távon gondolkodom, bontás nélkül. :K

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#2811) makkmarce válasza Fr@nkieWilde (#2810) üzenetére


makkmarce
őstag

megpróbálhatod hozzávetőlegesen kiszámolni.
Egyszerűen el kell osztani a teljesítményt (pl sütőlap 2300W) a feszültséggel (jelen esetben legyen mondjuk 230V) Ha kW-t látsz akkor az 1000-rel szorzandó. Minden eszközre rá van írva mennyit kér.
Tehát a 2300/230 = 10A villany kell annak az 1 sütőlapnak.
Ha a 32A-nél valami perverz ötlettől vezérelve bekapcsolod a villanybojlert, a 4 sütőlapot meg a villanysütőt, és akkor az asszonynak eszébe jut, hogy ő megszárítaná a haját a 2000wattos hajszárítóval, na akkor az megint nagyon karcsú lesz.
Ami még érdekes, az az indítóáram, néhány eszköz egy pillanatra megtudja rántani a hálózatot.
Ha 3 fázisod van, akkor lehet úgy tervezni, hogy a fontosabb eszközöknek (pl számítógép, és mondjuk a világítás, ami LED lámpáknál nem tényező), egy védettebb fázist teszel, így nem lesz az, hogy folyton azt csapkodja le, de a 3x10 nagyon karcsú szerintem ha villannyal megy minden.

okoskodom, tehát vagyok

(#2812) bluemirage válasza makkmarce (#2811) üzenetére


bluemirage
őstag

Bojler külön éjszakain' van neki. De egyébként igen. A 32A is el tud fogyni. De jóval később, mint 3x10.. A 3x16 pedig nehezen osztható nála, mert szerintem kevés kört csináltak neki. A másik lehetőség, hogy eladja a villanytűzhelyt és vesz gázost, ha ott van még neki az előző gáz kiállás. Én tuti ezt csinálnám. A gázt, most már nem kell átvetetni. A fűtése kész

Meliora sunt bono inimica

(#2813) csemberlen válasza bluemirage (#2812) üzenetére


csemberlen
őstag

Én 3 fázisról nem lépnék vissza 1-re 3*20 az tuti elég.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#2814) makkmarce válasza csemberlen (#2813) üzenetére


makkmarce
őstag

igen, én is inkább 3x25-re bővítettem, akkora teljesítményt meg nem is adna az EON 1 fázison szerintem.

okoskodom, tehát vagyok

(#2815) Fr@nkieWilde


Fr@nkieWilde
senior tag

Nagy általánosságban elmondható, hogy a nagy fogyasztók mindegyike megáll 2kw-nál. A probléma az, ha ezeket az eszközöket egyszerre kellene üzemeltetni, mint pl legutóbb a mosógép és sütő kombinációja.
Mivel az asszony még otthon van a gyerekkel tud az idővel játszani mikor mi menjen, de ennek szeptembertől vége, mert megy a fiam óvodába, az asszony pedig dolgozni.
Nagy baj még az is, hogy a pénzünk elfogyott, ugyanis a teljes ház felújításra 5+ millió ment el, számolgatásaim szerint pedig most egy teljesítmény módosítás 250-400 ezer forintot is kóstálhat függően attól, hogy 1x32 vagy 3x16 vagy mondjuk 3x20 amper lesz a vége.
Ma felhívtam az elmű-s figurát, aki másfél hete az eph jegyzőkönyvet készítette, azt mondta, hogy a mérőhelyet akkor is módosítani kell, ha 1x32-re állunk át. Ez pedig a villanyszerelő munka és anyagdíja. 32 amperig pedig a szolgáltató irányába nem kell fizetni csak felette. Tehát ez a mozzanat is alsó hangon negyed millió forint.

A másik: az asszonnyal közösen utáljuk a villanytűzhelyet, de már nincs lehetőség a gázos visszaállítására, kint van a garázsomban egy 2,5 éves gáztűzhely, amit a beköltözésünkkor vettünk. A meo már átvette a fűtésrendszert, a bejövő gáznál már nincs opció új gáz kiállást kreálni, hisz pár hete lett levágva a régi kiállás a villanytűzhelyre váltás miatt. A lakás kifestve, 1 hete költöztünk vissza, itt már nem lehet semmit fúrni-faragni, vésni, hegeszteni stb.
Kéményes konvektorjaink voltak + gáztűzhely, soha semmi baj nem volt, 3 honeywell szénmonoxid mérőnk volt, 1x sem jeleztek.
Ha a rohadt szabályok nem pofáztak volna bele, ma is vígan a gáztűzhely lenne használatban. De ugye bejött a szellőztetés téma, és mivel amiatt nem akartuk pont a nyugati falat megbontani ahonnan állandóan fúj a szél, a szellőzés elhagyása mellett a villanytűzhelyre esett a voksunk. Csak ebbe nem gondoltunk bele, hogy kevés lesz a 3x10A.
De vagy szellőzésnek kellett lennie, vagy villanytűzhelynek, mert különben a meo nem veszi át a gázzal kapcsolatos munkákat, a fűtést.

Amúgy csütörtökön jön a villanyszerelő, megbeszélem vele a részleteket. Ő végezte a teljes hálózat cserét.

A pénzt elő tudom végülis teremteni, akár az 1x32-re, akár a 3x16-ra, de a 3x20-ra is, de az is tény, hogy próbálnám minél költséghatékonyabban megoldani a dolgot, de az is, hogy bontás kizárt már. Meg az is tény, ha ez is egyszer meglesz, nem akarom megint, hogy valami leüsse a megszakítót.

[ Szerkesztve ]

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#2816) csemberlen válasza Fr@nkieWilde (#2815) üzenetére


csemberlen
őstag

Indukciós tűzhelyet kellett volna venni.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#2817) Degeczi válasza csemberlen (#2816) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Ott sem lenne elég a 3x10A, mert a főzőzónák azokon is 7kW fölöttiek, +a sütő is 3kW körüli. Nyilván nem megy egyszerre mind, de az reális, h sütés közben néha két főzőlap is dolgozzon (sőt, közben a mikróban melegedjen a fagyasztóból kivett vmi), akkor pedig már a tűzhely el is vitte a 3x10-et.

A 3x16A valóban min. kell, de inkább 20 vagy 25-re bővítve azt a fázist, amin a mosógép is van.

(#2818) makkmarce válasza Fr@nkieWilde (#2815) üzenetére


makkmarce
őstag

elég borsosan hangzik, én most mentem 16-10-10-ről 25-25-25-re és megállt 200 alatt (a mérőhelyem majdnem szabványos volt, csak az utóbbi 3 év módosításait kellett elvégezni).

okoskodom, tehát vagyok

(#2819) Goldshadl válasza lappy (#2793) üzenetére


Goldshadl
újonc

Nem tudom, mi a neve a vezetéknek, sajnos nem értek hozzá. Vékonyabb, mint a vasaló, vagy a mikró zsinór, vagy egy lengő kábel. Csak egy egyszerű spot lámpa, közönséges lámpa kapcsolóval megszakítva.

Mint laikus fordultam ide ebbe a fórumba.
Tegnapi válaszod köszönöm, de sajnos nem értem. Nem tudom, egy átlag radiátor télen hány fokra tud felmelegedni sajnos. Ez távfűtés. Hogy a radiátor mögött 2-3 cm cm-re milyen hőmérséklet tud kialakulni, sajnos erről sincs infóm. A hőmérséklet intervallum, amit leírtál, amire figyelnem kell, konkrétan mire vonatkozik?
Kérlek, írd le, hogy mire gondoltál, és azt, hogy ha a zsinór mögötte van, de nem ér hozzá, pl. te odatennéd-e, azaz elvezetnéd-e ott. Azért vezettem el ott, mert így nem látszik. De ha azt írod, így kára lehet neki, elvezetem inkább alatta, és inkább akkor nézegetem.

Köszi mégegyszer.

Tegnapi kérdésem emlékeztetőül:

Egy olyan kérdésem volna, hogy egy kislámpa vezetékét vezettem el a radiátor mögött, úgy, hogy odarögzítettem a radiátor akasztó részébe, és a fal mellett fut, így nem ér a radiátorhoz, de elég közel, 2-3 cm-re van tőle, maradhat-e így, lesz-e így baja a vezetéknek, ha beindul a fűtés, vagy inkább keressek más megoldást az elvezetésére?

[ Szerkesztve ]

(#2820) lappy válasza Goldshadl (#2819) üzenetére


lappy
őstag

Szia!
Mivel konkrét adatok nem állnak rendelkezésre de nagy valószínűséggel ilyen vezeték van a lámpánál. A megadott hőmérsékleti tartományban lehet használni a kábelt és én sem tudom, hogy mekkora hőmérséklet lehet a radiátor mögött. De ha nem akarod hogy bármi baja legyen és mégse látszódjon vegyél egy mü. iii csövet 13,5 méretben és abba húzd bele a vezetéket.

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#2821) Goldshadl válasza lappy (#2820) üzenetére


Goldshadl
újonc

Szia!
Köszönöm, igazad van, hogy ez nem jutott az eszembe!
Gondolom, arra a műanyag csőre gondolsz, amibe a falban is be szokták húzni a villany vezetékeket, vagy kábeleket? Ezek bírják a hőt ezek szerint, nem sima műanyagok?
Ha ez elfér a radiátor mögött, méretre vágva és felakasztva a két radiátort tartó elemre, akkor ezt fogom tenni.
Köszönöm mégegyszer!

[ Szerkesztve ]

(#2822) lappy válasza Goldshadl (#2821) üzenetére


lappy
őstag

Igen arra gondoltam

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#2823) Fr@nkieWilde válasza makkmarce (#2818) üzenetére


Fr@nkieWilde
senior tag

Nekem új mérőhelyet kell kialakíttatnom mindenképpen, régi van. Még az amit anno beépítettek a ház építésénél. A házat 82-ben építették. Azóta csak óra lett cserélve.
Akár 1x32 vagy 3x16 vagy 3x20 lesz mindenképpen kell új mérőhely kialakítása. Csak ez 200-300k, amit a munkát végző villanyszerelőnek kell fizetnem. Plusz ezen felül, ha 32A-nél többet akarunk, akkor amperként 4xxx forint (pontosan nem tudom mennyi, plusz csatlakozási díj, meg a kábelt is lehet fizetnem kell stb. Ezt már a szolgáltató irányába kell fizetni. Így jön ki a minimum 200k, és akár 500k közeli végső ár.

Amúgy asszony testvéréék kb 2 éve költöztek új építésű ikerház egyik felébe, 1x32 amper van, nekik is full villanytűzhely, meg a többi (mosógép, kazán, mikró, mosogatógép, hajszárító, vasaló stb.) és nincs gond nekik. Lehet maradok az 1x 32A-nél, aztán ha kevés lesz, akkor megyünk tovább. De nagyon csábít a 3x20 is.

Nem igazán tudom mi legyen... :F

[ Szerkesztve ]

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#2824) makkmarce válasza Fr@nkieWilde (#2823) üzenetére


makkmarce
őstag

A kérdés az, hogy mi lesz még rákötve.. mondjuk a klíma az idei nyárból kiindulva lehet lassan egy jó lenne ha lenne elem :)
azért a 3x20 (60 amper) közel a duplája a 32-nek. 32 mindenképp jár, 28x4000-ret kell csak az elműnek lecsengetni.
Azt sajnos nem tudom mennyibe kerül egy új mérőhely kiépítése, mert én kiharcoltam még a banktól. Ha árba nem fér bele, lehet a 3x16-al jobban járnál, mert onnan még mindig van felfele, de az 1 fázis 32A-ről megint kezdheted újra az egész macerát. (sima teljesítménynövelésnél meg kijön a villanyász, kicserélik a biztosítékot azt kész..)
Azért az 500k-t kicsit sokallom, bár nekem is legutóbb a kazáncserére 1.5m-t mondtak (úgy , hogy ebből a kazán 300k, és nem lett volna túl sok munkájuk vele).

okoskodom, tehát vagyok

(#2825) demars


demars
addikt

Üdv!

Nagyon jó áron tudnak nekem "szerezni" YSLCY-JZ ( árnyékolt) kábelt (3x2,5 mm).
Még nem volt dolgom ilyen kábellel, sosem használtam.
Használhatok ilyen kábelt (védőcsőben) dugaljakhoz, pl lakásban, műhelyben?

Köszönöm

Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

(#2826) bluemirage válasza demars (#2825) üzenetére


bluemirage
őstag

Szerintem nagyon nem illik ilyet használni lakossági részen, pláne nem másnak kivitelezve. A fázis/nulla színjelölés hiánya miatt.

Bár nálam is a melléképületek világítása ysly -vel (árnyékolatlan) van csinálva... nyilván ez volt kéznél' ;)

Meliora sunt bono inimica

(#2827) csemberlen válasza bluemirage (#2826) üzenetére


csemberlen
őstag

Számmal jelölt kábelnél a szabvány megengedi kék szinnel lejelölni a nullát.

demars: azért macerásabb ezzel szerelni mint MCu-val.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#2828) demars válasza csemberlen (#2827) üzenetére


demars
addikt

Szia.
Erre voltam kíváncsi, hogy ha kék zsugorral jelölöm a nullát, úgy megfelelő e?
Melléképületekbe, illetve lakásban a külön körre kötött fogyasztóknak gondoltam (hűtő, klíma, mikró, sütő).
Kábellel mindig macerásabb, én ha tehetem védőcsőben mcu-t húzok. Könnyű bővíteni, cserélni.
Tényleg baromi jó áron jutottam hozzá, vétek lett volna elpocsékolni.

Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

(#2829) lappy válasza demars (#2828) üzenetére


lappy
őstag

Eleve nem erre van kitalálva a kábel, inkább olyan helyre ahol zavarok hathatnak rá (frekiváltó betápja), de persze el lehet térni tőle, de ha ez van kéznél :)

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#2830) Shade45


Shade45
senior tag

Van közöttünk Eon-nál regisztrált villanyszerelő? :U

(#2831) M0ng00se


M0ng00se
őstag
LOGOUT blog

Sziasztok újra urak.
Pár poszttal ezelőtt írtam, hogy bekötöm az ÁVK-mat a mostani albérletembe, ezt meg is tettem, működik szépen.
Viszont elég ocsmány módon voltak a kötések, nem is kinézetre gondolok ezt elnézem, mert kicsi a doboz, de az hogy réz és alu több helyen is össze volt kötve az ultra gáz...
Két konnektor volt bekötve rézre->alu módszerrel, ezeket átmenetileg megszüntettem.
Viszont szükségem lesz ezekre a dugaljakra is.
Emlékeim szerint olyat tanítottak nekünk, hogy "speciális" sorkapocsba össze szabad kötni őket, úgy, hogy fizikailag az alu és réz, ne érjen össze, hanem csak a "köztes anyagon keresztül".Meg hallottam a pasztáról, de azt hanyagolnám.
Hogyan köthetem össze szakszerűen a rezet és alut?

[ Szerkesztve ]

V6

(#2832) csubuka válasza BB9000 (#2802) üzenetére


csubuka
addikt

Szia!

Vettem ilyen sima fali dobozt szétgányolásra. De milyen anyag ez? Nagyon felirat nincs rajta... Főképp, azért, hogy mivel ragasszam... Szilóval talán?

(#2833) lappy válasza csubuka (#2832) üzenetére


lappy
őstag

műanyagot anyag lehet: ABS. PE. PP. PS. PVC) írnak általában

[ Szerkesztve ]

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#2834) BB9000 válasza csubuka (#2832) üzenetére


BB9000
senior tag

Pattex epoxi ragasztó jó lesz neki. A sziló az gyenge ide.

(#2835) csubuka válasza lappy (#2833) üzenetére


csubuka
addikt

Az a baj, hogy ez tényleg a legolcsóbb 50 Ft-os termék és semmi nincs ráírva :D

#2834 BB9000:
Köszönöm, megnézem hátha van valami hasonló ragasztó az itthoni készletekben.

(#2836) BB9000 válasza csubuka (#2835) üzenetére


BB9000
senior tag

Uverapid 20 ez is kiváló és marad belőle bőven, amit más célra fel tudsz használni.

[ Szerkesztve ]

(#2837) Guszti válasza Fr@nkieWilde (#2823) üzenetére


Guszti
aktív tag

Csak hogy legyen meg 1 velemeny, ami tovabb neheziti a valasztast :)
Ha mar van 3 fazis, en se allnek vissza 1-re. Merje ki a fozolapot meg a sutot pontosan a szerelo. Mivel oda mar ugyis megy 5 szal drot, ket fazis legyen akkora, h csak ezeket pont elbirja (10-10 lehet hogy eleg), a harmadik meg akkor meg a maradek ami kell a fozolapnak + minden egyeb (25 csak eleg?) es akkor "csak" 13 ampert kell a 32 folott pluszba fizetni a szolgaltatonak. Igy megmarad a lehetoseg kesobb barmire. Merjen ki mindent pontosan es mondjon ra valamit. De akar a 32+6+6 is opcio lehet meg ugy is, hogy a 6+6-ot most nem hasznalod semmire, csak 2 kismegszakitoba bemegy a szekrenybe hogy megse uresen logjon a vege, aztan ha ugy alakul 1-1 3.5-os klimat pont elbirnak kesobb. A kerdes csak az, hogy mennyit er ez most meg Neked. :)

[ Szerkesztve ]

(#2838) csubuka válasza BB9000 (#2836) üzenetére


csubuka
addikt

Köszi ezt a tippet is :-)

(#2839) makkmarce válasza Guszti (#2837) üzenetére


makkmarce
őstag

hát, szerintem az, hogy mennyit + ampert kér, az a legkisebb tétel az egészben. Ha családi ház, én még a villanyautó töltést is beleszámolnám.. (na az meg 1 fázisról veszett fejsze nyele).
A másik, hogy kérdés mennyire erős ott a hálózat, mert azt is el tudom képzelni, ha majd felfutnak a villanyos járgányok, akkor limitálni fogják a kérhető ampereket egy jóideig.

okoskodom, tehát vagyok

(#2840) Fr@nkieWilde válasza Guszti (#2837) üzenetére


Fr@nkieWilde
senior tag

Most már úgy vagyok vele, hogy próbálok a jövőre is nézni, mert ami most pont elég, az lehet később már nem. Sokat vaciláltam, hogy 1x32 legyen vagy sem.
De végül úgy döntöttem, hogy 3x20A lesz.
Egyszer kell túlesni az egész procedúrán, aztán már csak fizetni az elhasznált áram után.

Klímára nincs szükségem, mert a lakás északi fekvésű, így sötétebb az átlagnál, de hűvösebb is. Mások klímával hozzák azokat az értékeket, amiket mi anélkül.

Az autó lehet még opció egyszer, bár ez még szerintem távoli jövő. És nem rajongok ezért sem...

Ma beszéltem épp a villanyszerelővel, nem tud ma jönni, elvileg kedden jön az elműs szakemberrel, aki múltkor már az érintésvédelmi jegyzőkönyvet elkészítette.

Remélem "gyorsan" megy majd a dolog, nem lehetünk sokat villany nélkül, és nem akarok már ismét költözni, mert épp főzni és fürdeni sem tudunk áram hiányában.

De mint ahogy a többieknek is, úgy Neked is köszönöm. Sok segítséget kaptam az elmúlt pár napban. :R

[ Szerkesztve ]

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#2841) endre84 válasza BB9000 (#2803) üzenetére


endre84
csendes tag

>Ez az áramrongáló lehet akár másik körön is, de a túlfesz védő elosztóval azonos fázison kell keresni. Ennek a mondatnak akkor van értelme ha több fázis jön be a lakásba/házba.
A hűtő "áramrongálása" tehát fentiek alapján így még nem zárható ki.
Legkönnyebben úgy tudod kizárni, hogy amikor jön a hiba, akkor visszanyomod egyből az ÁVK-t. Ha lecsapja, akkor kihúzod a hűtőt a konnektorból és semmi mást nem változtatsz, és próbálod visszanyomni. Ha akkor sem sikerül, akkor nagy valószínűséggel nem a hűtő okozza, vagy nem csak a hűtő.

Köszi az eddigi segítséget!

Elindultam ebbe az irányba. Eddigi tesztjeim alapján úgy tűnik, hogy ha a hűtőt vagy a szünetmentest kihúzom, sokkal jobb a helyzet, az ÁVK-t majdnem mindig simán vissza tudom kapcsolni. (Bár néha így sem sikerül elsőre.)

Hozzáteszem, pont a hűtő körének kismegszakítója murdált meg 1.5 éve, cserélni kellett. Onnantól kicsit csökkent is az áramszünetek gyakorisága.

Innentől gondolom elég valószínű, hogy a hűtő által generált áramrongálás a problémák forrása. Lehet esetleg még a fali dugaljjal, vagy az ahhoz vezető falban lévő kábellel valami probléma?

Mindenesetre most átdugtam másik dugaljra a hűtőt tesztelni -- remélem nem nyírja ki azt a kismegszakítot is. :O

Ha veszünk egy új hűtőt, a régivel mint érdemes csinálni szerinted? Gondolom ha a fenti áramrongálás tipp beigazolódik, a régi hűtő jelen pillanatban veszélyes, így nem adható/adományozható el.

[ Szerkesztve ]

(#2842) RandomName válasza csubuka (#2835) üzenetére


RandomName
aktív tag

Eredeti problémára:
Befúrsz a doboz aljába 4‐es vagy 5-ös fúróval, bele műanyag tipli, és ha az jól fog, akkor 3.5*50 csavar fefogja a szerelvényt. Ha olyan a falszerkezet, akkor azt a csavar lehet először tipli nélkül is meg lehet próbálni behajtani. Maga a régi 65-ös doboz olyan vastag hátlappal rendelkezik, hogy az a menet fogni fog benne a következő festésig amikor kicseréled azt a dobozt.
Másrészt, ha olyan szerelvényed van, akkor annak a szerelvénylába ráfog a csavaron lévő menetre és ezzel pluszban tud segíteni a kicsúszás ellen.
Anno amikor fiatal voltam, és bohó, a '90-es években az öreg szakik azt tanították, hogy csinálj 2 kicsi faéket, üsd be a doboz, és a gipsz közé, így a doboz, és a szerelvényláb között egy kúpos kötés jön létre, ami annál jobban feszít minél jobban húzod. De ezt pár éven belül kinőttem.... igazából ez is csak a következő festésig tartó megoldás.

[ Szerkesztve ]

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001

(#2843) csubuka válasza RandomName (#2842) üzenetére


csubuka
addikt

Köszönöm szépen a választ!

Ha jól értem valami olyasmire gondoltál, mint amit a csatolt képen írnék körül nem? Tehát a szerelvény középső csavarja nem a fém alaplemezbe kapaszkodna, hanem a falban levő (10cm tégla válaszfallap van ott) tiplibe? Ez azért tönkretenné magát a szerelvényt is, ha jól gondolom...

De talán egy viszonylag gyors megoldás valóban.

Lehet aztán nekiesek és kicserélem a fali szerelvénydobozt, csak a lélek kevéssé visz rá arra a munkára...

(#2844) RandomName válasza csubuka (#2843) üzenetére


RandomName
aktív tag

Nem. A szerelvény két oldalsó "kulcslyuk" alakú pontján gondoltam a csavarozást.
Hívj szakembert. Az megoldja.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001

(#2845) csubuka válasza RandomName (#2844) üzenetére


csubuka
addikt

Így már értem, köszönöm a választ :)
Lehet az a legjobb megoldás, de egy ilyenért nem is nagyon tudom, hogy bárki kijön-e manapság...

(#2846) demars


demars
addikt

Sziasztok!
Társasház napelemes rendszer hogy működik?
Minden lakás kiselosztóban van kötve az inverter AC része? Vagy társasháznál a közös költséget csökkenti?

Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

(#2847) lappy válasza demars (#2846) üzenetére


lappy
őstag

Inkább az utóbbi (panel szerű társasház) esetén.

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#2848) Blackmate


Blackmate
senior tag

Adott egy ilyen békebeli 5 férőhelyes panel-lakáselosztó:

"Természetesen" minden vezeték alumínium.
Mennyire van rendben, ha behúztam egy konnektorhoz direktben 2,5-es MCu kábelt, aminek a fázisát egy külön kismegszakítóra tettem?
A nullát és földelést pedig az alsó sínekre kötöttem, szintén dedikáltan, úgy, hogy ne érintkezzen direktben az alu vezetékekkel.

[ Szerkesztve ]

(#2849) lappy válasza Blackmate (#2848) üzenetére


lappy
őstag

Akkor nem lesz gond de a régi kismegszakítókat is érdemes lecserélni.

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#2850) Blackmate válasza lappy (#2849) üzenetére


Blackmate
senior tag

Az természetes, az összes Bakony Művek repült.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.