Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2651) swoody


swoody
senior tag

Sziasztok!

Adott egy panellakas WC-je, ahol a lampa kap kraftot 2 aluvezetekbol.

Hogyan tudnam megoldani, hogy pluszba ra tudjak kotni egy elszivot?

A csokibol vezessek ki ket kabelt egy masik csokiba?

Koszonom szepen.

(#2652) lappy válasza swoody (#2651) üzenetére


lappy
őstag

Igen ha úgy csinálod akkor a venti akkor megy ha a lámpa is

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#2653) swoody válasza lappy (#2652) üzenetére


swoody
senior tag

Oksi, koszi, az nem problema.
Az nem baj, hogy a fazis alu es a csokibol, ami megy lampba meg elszivohoz azok pedig rez kabelek? Egyszer valahol olvastam vagy mondtak annyira nem szerencses, bar mindenhol igy van szoval nem tudom.

Van megy egy olyan megoldas, hogy egy csoki lesz es a lampaba es elszivoba meno kabelt osszesodrom? :) ez gondolom nem szerencses? Vagy erre van mas megoldas, hogy ne ket csoki legyen?

(#2654) RandomName válasza swoody (#2653) üzenetére


RandomName
aktív tag

Ha külön lyuk van az alunak, és a réznek akkor nem gond.
Arra azért vigyázz, hogy panelben valami miatt a nulla van szakítva a vizesblokkban. (Legalábbis a régi HMÁÉV területen biztosan) Emiatt ha csak a kapcsolót kapcsolod le a művelet előtt, még lehet delej a vezetékben.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001

(#2655) hNp88 válasza atus72 (#2647) üzenetére


hNp88
aktív tag

optokapuval vezérelni a relét? jobb most nekem se jut eszembe

milyen berendezés, készülék lesz ez? csak támpontként kérdezem, hogy mekkora hellyel lehet számolni

ps. behúzótekerccsel antiparallel kapcsolt diódával is durva fesz. tüskék voltak a vezérlő oldalon?

[ Szerkesztve ]

Beatam Mortem Expectans. "kötél&diófa - business solutions"

(#2656) swoody válasza RandomName (#2654) üzenetére


swoody
senior tag

Ahhh mindig biztosra megyek, lekapcsolom mindig a fokapcsolot, utanna pluszba meg fazisceruzaval is vegig nezegetem a kabeleket. :)

Ugy erted kulon lyuk, marmint a csokiba? Egy bejovo alu es kimeno rez? :) bocsi kicsit satu vagyok az aramhoz, mindig megkerem a boltba is mondjak el, amit eppen szerelek. :))

Vettem multkor vago kis csoki szeru cuccot, ami nagyon megtetszett nekem, viszonr utanna olvasva nem is jo alu es rez kombohoz csak, ha alu pasztaval meg kinyomom. Pedig olyan jo kis szerkenytu lett volna, nagyon megkonnyitette volna a dolgom mindenben.

[ Szerkesztve ]

(#2657) makkmarce válasza swoody (#2656) üzenetére


makkmarce
őstag

úgy érti, hogy nem egy helyre csavarod az alu-t és a rezet, mert akkor hozzáér egyik a másikhoz.
de ahogy nézem még így se nagyon ajánlják a szakik:
https://www.villanylap.hu/blog/5242-aluminium-es-rezvezetek-kotese-meg-kotoelemmel-is-kerulendo

okoskodom, tehát vagyok

(#2658) RandomName válasza swoody (#2656) üzenetére


RandomName
aktív tag

Igen, a csokiba ne közösüljön a réz az aluval.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001

(#2659) swoody válasza makkmarce (#2657) üzenetére


swoody
senior tag

Nah de akkor hogy? :)

(#2660) makkmarce válasza swoody (#2659) üzenetére


makkmarce
őstag

hát, ahogy a szakik írták lentebb, WAGO-nál a 222-est, a hozzá való pasztával. A WAGO oldalán találsz segítséget, vagy gondolom a villanyos boltokban is tudnak segíteni.

kicsit hasonló móka: Nekem kedvencem a bosch villanybojlerem volt, ahova a bojler leírása szerint kötelező volt galvanikus leválasztót tenni. Természetesen nem adtak hozzá. A forgalmazónak szintén nem volt. Felhívtam a márkaszervízt, akik szóltak, hogy ha nagyon kell, akkor adnak 5.000ft/darab áron, DE eddig senki se kérte.
Namost a garanciakönyvben benne van, ha nem teszek, nincs garancia... komolyan meghülyült már mindenki... (aztán a 20. eldugott kis boltban kaptam 600ft/darab áron)

[ Szerkesztve ]

okoskodom, tehát vagyok

(#2661) Agostino


Agostino
addikt

sziasztok

a következők kapcsán kérnék tanácsot: hogyan lehet egészen biztosan megtudni, hogy egy házban mennyi amper áll rendelkezésre? a ház pár éve újra lett kábelezve, új kapcsolótábla, új minden, újra lettek a belső fogyasztók is csoportosítva, ennek ellenére például egy mikrohullámú sütő és egy forraló nem tud egymás mellett menni, lecsapja magát a hálózat. akkoriban úgy voltunk vele, hogy kérünk még ampert és ennyi, akkor ez elsikkadt, most viszont szeretnénk klímát is berakatni, az pedig fogyaszt.

beszéltem az eon-nal, ők mit látnak, szerintük 45 amper áll rendelkezésre, de ezt a fentiek fényében nagyon-nagyon nehezen tudom elhinni. áprilisban volt óracsere, utanéztek fotón is, szerintük tuti 45-el gazdálkodhatunk, hiszen a fotón is látják: van három 16A-s kismegszakító, tehát a szám szerintük helyes. létezhet az, hogy ők bár valóban ennyit látnak fizikailag, de attól még ténylegesen sokkal kevesebb áll rendelkezésre? nyilván ha ez igaz, akkor ampert bővíteni fölösleges, de egy két-három éve nulláról, eon regisztrált szerelő által bekábelezett és átcsoportosított hálózat így nem viselkedhet, ha valóban ennyi kraft lenne ott. pár kép az óráról [1] [2] [3] hátha van rajta valami érdekes, nekem nem sokat mondd, azon túl, hogy ki kellene takarítani

[ Szerkesztve ]

                          hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse

(#2662) BB9000 válasza Agostino (#2661) üzenetére


BB9000
senior tag

"hogyan lehet egészen biztosan megtudni, hogy egy házban mennyi amper áll rendelkezésre?"
Megnézed a szerződést, amit a hálózati elosztóval kötöttél. Abban pontosan benne van.
A képek alapján a 3 x 16 A valós lehet. 3x16 = 48.
A tapasztalt hibajelenséget okozhatja a nem optimális házon belüli bekötés is. Ahogy te hívod: csoportosítás, de okozhat ilyet egyéb helytelen bekötés, nem szakszerű kivitelezés is a hálózatodban.
Ha egy szakember átvizsgálná a teljes hálózatod, az nem lenne felesleges. Lehetőleg egy másikat hívj, ne azt, aki ezt "elkövette".
Klíma felszerelésekor számításba jön a kedvezményes tarifa igénybe vétele is. Ahhoz is kell egy szaki, aki megcsinálja. Annak esetedben az lehet a hozadéka, hogy nem a meglévő 3 x 16- ból jön le, hanem amellé pluszban kapod meg (vagy inkább veszed meg).

[ Szerkesztve ]

(#2663) BB9000 válasza Agostino (#2661) üzenetére


BB9000
senior tag

Annyi jutott még eszembe, hogy magad is könnyedén le tudod ellenőrizni, hogy a három fázis megfelelően van-e szétosztva a nagyobb fogyasztók között. Az óra alatt lévő 3 db e-on feliratú Tracon kismegszakítók közül egyet lenyomsz és megnézed, hogy mi nem működik a házban. Na az van arra a fázisra kötve. Ezt a műveletet megismétled mindhárom kismegszakítóval és így lesz egy képed arról, hogy mely fogyasztó/melyik konnektor/melyik lámpa mely körön van.
Érdemes rajzolni.
A nagy és sokat működő fogyasztókat érdemes külön fázisra tenni: elektromos sütő, bojler, főzőlap, klíma. A vízforraló, hajszárító, régi porszívó, vasaló stb is nagy fogyasztók, de viszonylag ritkán vannak bekapcsolva. Annyi fázisod nincs, hogy minden külön legyen, de észszerű csoportosításukkal 3 x 16 nak elégnek kell lenni.
Ha elektromos autót is tervezel otthon tölteni, akkor már kevés lesz a 3 x 16 A, mert az autótöltés önmagában el tud vinni rengeteg áramot, a töltő gyorsaságától függően. Ha beindul mellette egy-két nagyobb fogyasztó, akkor annak már nem jutna elég áram.

[ Szerkesztve ]

(#2664) zoli03 válasza Agostino (#2661) üzenetére


zoli03
őstag

Vízforraló fel tud venni 2200 wattot is, mikróval együtt kb 3000 wattnál vagy, ha még a hűtő is megy, akkor is el kéne vinnie a C16-os kismegszakítónak.
Nem tudom, hogy a köröket hogyan kötötte be nálad az előző szerelő (lehet a konyhai körre mást is kötött), de 3x16 amperrel bőven elvan egy átlagos ház.
Egy átlag klíma 4-5 ampert vesz fel csúcsban, az nem sok, a jelenlegi hálózatodnak el kéne bírnia gond nélkül.

(#2665) Agostino válasza BB9000 (#2662) üzenetére


Agostino
addikt

köszönöm szépen! kellene új szakember, ez jogos, annyira én sem vagyok elégedett, csak ő lakott közel és igazából mindenki jót mondott róla, nameg eon approved... de több értelmét látom, hogy egy friss szem nézi meg a dolgokat. valami nagyon nem kerek az biztos, de én ehhez annyit értek, mint delfin a kerékpározáshoz. a klímás ötlet nagyon klassz, felteszem a listára, illetve egyben lebeszélem az újjal, hogy ilyesmit is szeretnénk. azt már féle kérdem, hogy hol lehet jó szakembert keresni, milyen platformon, szombathely melletti településről lenne szó, nekem tippem sincsen

zoli03 - Vízforraló fel tud venni 2200 wattot is, mikróval együtt kb 3000 wattnál vagy, ha még a hűtő is megy, akkor is el kéne vinnie a C16-os kismegszakítónak.

köszi! igen, ezen dióztam én is, hogy azért ezeket mindenhol látom menni, gond nélkül

[ Szerkesztve ]

                          hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse

(#2666) BB9000 válasza Agostino (#2665) üzenetére


BB9000
senior tag

Nálam is 3 x 16 A van és egy körön van a forraló, a mikró, a hűtő, a mosogatógép és a kávéfőző is, és elviszi mindet együtt is rövid ideig. Nálam a szolgáltató az Elmü és ők C16- os kismegszakítókat tettek fel. Itt tudsz olvasni erről bővebben: Link
Jó szakembert csak Bp-en tudok. Rengeteg melója van, nem hiszem, hogy lemenne vidékre munkáért.
A klímám 13,9 A max áramfelvételt tud produkálni, emiatt már volt hogy levágta, amikor együtt ment a mosás, főzés és a klímázás. Kértem árajánlatot bővítésre, de elég drága lenne és ritka eset, hogy minden egyszerre kelljen. Egyenlőre marad így.

[ Szerkesztve ]

(#2667) Degeczi válasza zoli03 (#2664) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Gondolom nem is a saját C16-ost vágja le nála, hanem a szolgáltató B16-osát. Egy vízforralás, mikrózás idejére 18-19A sem jelenthetne gondot, szóval valszeg 20A fölötti terhelés lehet.
A vezérelt B10-esen valszeg bojler lehet, tehát az legalább nem ezt terheli.

(#2668) Agostino válasza Degeczi (#2667) üzenetére


Agostino
addikt

igen, a b10 az az éjszaki áram ha jól mondom a nevét és azon a bojler van csak külön. amikor lecsakodja magát, akkor a lenti három közül kell mindig visszanyomnom az elsőt.

                          hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse

(#2669) Degeczi válasza Agostino (#2668) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Akkor ahogy BB9000 is javasolta, nézd meg ha lekapcsolod azt a fázist, mi megy el a házban. Vmi nagy fogyasztó kell még legyen azon a körön, pusztán a mikró és vízforraló még nem lenne elég.

(#2670) Hauptmann


Hauptmann
addikt

Nem tudom, hogy ez a legjobb topic a kérdésemnek, de mást nem találtam.

Túlfeszültség- illetve túlterhelésvédő hosszabbítót keresnék, 3 aljzatos elég. Van valami ajánlott típus?

(#2671) lappy válasza Hauptmann (#2670) üzenetére


lappy
őstag

Túlfeszültség védős hosszabbító csak akkor hatásos ha van előtte T1 T2 védelem

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#2672) radi8tor válasza Hauptmann (#2670) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Önmagában egy ilyen hosszabbító nem véd jól.

⭐ Stella

(#2673) makkmarce válasza radi8tor (#2672) üzenetére


makkmarce
őstag

azt értem, hogy a villámot nem fogja meg, de a szolgáltatói ingadozást se?

okoskodom, tehát vagyok

(#2674) radi8tor válasza makkmarce (#2673) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Azt meg aztán főleg nem.
Arra mondjuk egy online rendszerű szünetmentes való.

⭐ Stella

(#2675) makkmarce válasza radi8tor (#2674) üzenetére


makkmarce
őstag

nem lefele ingadozásra gondoltam, az nem baj, ha kikapcsol. Arra gondoltam, ha véletlen 220 helyett belőnek mondjuk 320V-ot 1 fázison, vagy mikor ujraindul és jön egy 0.5kV-os tüske.

okoskodom, tehát vagyok

(#2676) radi8tor válasza makkmarce (#2675) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

[link] részletesen


[ Szerkesztve ]

⭐ Stella

(#2677) makkmarce válasza radi8tor (#2676) üzenetére


makkmarce
őstag

hmm.. szóval az ábra alapján a szolgáltatói bénázást nem lehet kivédeni, a villámot igen, de a túlfeszvédős elosztóknak eszerint semmi, de semmi értelme nincs, max villám ellen, ha jó az együttállás a csillagokkal.

[ Szerkesztve ]

okoskodom, tehát vagyok

(#2678) radi8tor válasza makkmarce (#2677) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Ez így van.
Ellenben ha valódi villámvédelem megvalósítása a cél akkor ahogy lappy is mondta: T1 T2 védelem kell. A konnektorba szerelt védelem váltható ki ilyen elosztókkal, kicsit jobb védelem mint a sima konnektoros.
De ami neked kell, arra szerintem az online szünetmentes való. (és még lehet az is kinyiffan tőle)

⭐ Stella

(#2679) Teaway válasza Hauptmann (#2670) üzenetére


Teaway
veterán

Van ilyen topic ► Túlfeszültség ellen védő elosztó

Nincs itthon csokid??

(#2680) radi8tor válasza Teaway (#2679) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

És mire jó az a topik? :D

⭐ Stella

(#2681) TonTomika


TonTomika
aktív tag

Sziasztok!

A korábbi szétégett sorkapcsot kicseréltem átmenetileg wago-ra, jövő héten csinálnánk az újravezetékelést.

Megterveztem, hogy mit hogyan kötnék be.

Háttérsztori:
Nem túl régóta élek itt, ez a menyasszonyom lakása. Eredeti alukábelek vannak, a lakáselosztót kicserélte már neki egy villanyszerelő, de ez sem mostanában volt, szeretnénk az egészet biztonságossá és szabványossá tenni.

A lakás alaprajza itt [kép] megtekinthető. A sárga helyen van a mérőóra meg a lakáselosztó, a zöld elemek a sütő, klíma, mosogatógép. A folyosón lemezszekrények vannak, ebben mennek a strangok, így itt gondoltam elvezetni a falon a konyhai kiegészítő vezetékeket, természetesen védőcsőben. Ha itt nem javasolt, akkor a konyhabútor mögött, a falon kábelcsatornában vinném. A lakásban minden gyárilag be van csövezve, így a falat nem kell most bontani. Egyedül a lámpákkal vagyok bajban, ez még a klasszik fent konnektor és lengőkábel kombó, ez egyelőre marad így, majd egy későbbi felújításnál ezt is tervezzük megszüntetni.

A mérőóránál 20A-es kismegszakító van, innen jön fel a nulla, fázis, föld (piros). Ehhez én nem fogok nyúlni. Ha szükséges lenne, akkor erre mindenképpen hívnánk egy villanyszerelőt.

- A betápot sínre szerelhető modullal kettéosztom, onnan 10-es vezetékkel megyek az ÁVK-ig.
- 1 ÁVK -> B16, 2.5-es vezetékkel a konnektorig, ez a hűtő sajátja lesz
- 1 ÁVK -> minden másnak
- B20, 3x4 MT kábel a sütőnek, direktbe kötve
- B16, 3x2.5 MT kábel a mosogatógépnek, végén lengődugaljal
- B13, 3x1.5 MT kábel a klímának, direktbe kötve. Nincsen messze, az elosztótól max 3 méter kábel, max áramfelvétele 1600W.
- B16, 3x2.5 MT kábel a konyhai konnektornak, kábelcsatornával, fali konnektorral, mert jelenleg ez is kókány, nincsen csövezés a falban
- B16, 3x2.5 MT kábel a mosógéphez (Most is így van, csak C16-tal)
- B16, 3x2.5 MT kábel a szárítógéphez (még nincs, de tervben van, hogy lesz)
- B16, 3x2.5 MT kábel a fürdő dugaljhoz, ha meg tudom oldani. Van valami csövezés, a lámpához, de nem biztos, hogy belefér más is.
- B16, 2.5-es MKH vezetékek a szobai dugaljakhoz, szobánként bontva, ha a védőcsőbe befér, akkor a TV szekció külön körön.
- Ha nem fér el, akkor 2.5-ös gerinc szobánként, a leágazások pedig 1.5-ös kábellel és B13 kismegszakítóval.
- B10, 1.5-ös MKH vezetékek a lámpákhoz 2-3 lámpakör lenne az egész lakásban
+1 csengőtranszformátor
+ Kismegszakítók alá fázissín, végén lezáró kupakok, szekrényre matricák, kábelekre, kismegszakítókra szintén feliratozás.

Főbb kérdések:
1: Túlterveztem, vagy ez így megfelelő lehet? :)

2: MKH vagy inkább MCU vezetékkel érdemes dolgozni? MKH-ról írták, hogy könnyebb behúzni, viszont nyilván mindenhol érvéghüvely, amihez krimpelőt is kell vennem (bár nem árt, ha legalább egy van a családban).

3: Elég, ha nulla és védőföld sínnel dolgozik az ember, vagy jobb megoldás a sínre szerelhető sorkapocs?

4: Ha a nullát és a védőföldet sínnel oldom meg, akkor a lakásból jövő fázisokat, sínre szerelt sorkapoccsal illik megoldani, ha egy körre kell kerülniük? Vagy itt lehet más megoldást használni? (Azt tudom, hogy csak egy eret szabad bekötni a kismegszakítóba, kivéve, ha dupla érvéghüvely kerül alkalmazásra.)
5: Van jó pár vezeték, amit nem tudok, hogy merre megy, ezeket milyen technikával érdemes kideríteni? Rákötök egy hosszú vezetéket és multiméterrel kicsipogtatom? Vagy van egyszerűbb megoldás is?

6: Kihagytam valamit? :)

Előre is köszönöm a válaszokat, véleményeket!

(#2682) bluemirage válasza TonTomika (#2681) üzenetére


bluemirage
őstag

MCU-t használnék a dugaljas bekötéseknél.
Ahol van csövezés ott csak indokolt esetben kell MT kábel... főleg ha dugaljban végződik... Egyébként helytakarékos és megfelelő megoldás az MCU kábel.

A lámpák az körülményfüggő. Ha csövezve van, akkor MCU mehet oda is, ha meg nincs csövezve, akkor MMCU is szóba jöhet (lapos... vakolat alatti kábel. Én pl. imádok ezzel dolgozni... mások meg kerülik, mint a fostos macskát)

Jobb a 2-3 lámpakörhöz 2-3 kismegszakítót tenni (pl. B6)... külön külön... Ha van hely rá szekrényben.

Hirtelen ennyi...

Meliora sunt bono inimica

(#2683) TonTomika válasza bluemirage (#2682) üzenetére


TonTomika
aktív tag

Szuper, köszönöm!

Vakolat, festés nem lesz most bántva, arra nincsen kapacitás, ezért lesz áthúzva az alu rézre.

Rendben, akkor a lámpákhoz B6 megy majd, hely az lesz a szekrényben, mert abból is új kerül fel, egy 2 soros 24 modulos egységet néztem ki.

Már csak jó lenne olyan helyet találni, ahol méterre is lehet venni, mert mindenhol 100m az egységcsomag, az kicsit sok lenne. :) Főleg, hogy többféle kábel keresztmetszet van. Úgy számolok, hogy kb a fele, 50m elég lenne mindegyikből.

Vagy nem kell aggódni, mert a maradékot el lehet adni? :)

(#2684) lappy válasza TonTomika (#2683) üzenetére


lappy
őstag

Nem szoktak 1x 1.5 2.5 vezetéket bontva eladni
Kisebb boltok talán, de akkor drágább is a fm ára
MT kábeleket lehet méterre is venni
Vásárlásban is tudnék segíteni, de nem vagyok Bp-i.

[ Szerkesztve ]

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#2685) Teaway válasza radi8tor (#2680) üzenetére


Teaway
veterán

Nem tudom, de sokkal régebbi, mint ez :D

Nincs itthon csokid??

(#2686) zoli03 válasza lappy (#2684) üzenetére


zoli03
őstag

Onlinevill is ad el MCU-t 10 méterenként.

(#2687) Weetjoue


Weetjoue
csendes tag

Sziasztok!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy felújítanám a lakáselosztó dobozomat. Nem vagyok villanyszerelő, ami van tudásom azt az elmúlt hetekben youtubeoztam össze, illetve gyengeáramú villamosmérnök vagyok, de ez sokat nem segít ebben az esetben.

Mostani állapot valós kép:
[kép]
Mostani állapotról dummy ábra:
[kép]
Tervezett új lakáselosztó:
[kép]

Következőek a kérdéseim:
1. Jól gondoltam-e a kábelezést az új dobozban?
2. Tudtok segíteni abban hogy milyen dobozt tudok venni ami befér erre a helyre, illetve hogy egyáltalán milyen dobozt célszerű venni? (kell-e a 4 kalapsín, kell-e bele PE/N sín, vagy az külön is beszerelhető utólag, stb.)
3. Ha külön veszek PE/N sínt, akkor nem értem hogy ez hogyan rögzíthető az elosztódobozba, ezt meg tudja valaki mondani?
PL ilyen sín esetén: [link]
4. Ami fontos hogy a lakásban vezetékezést nem cserélem, ami sajnos alu. Ezért kérdezném hogy ezeket az alu kábeleket ha csatlakoztatom a kismegszakítóba, illetve a PE/N sínre, akkor ezt hogyan kellene (mert láttam hogy ez a sín néha vörösréz). Ha igen mivel? Érvéghüvely kellene a tömör alura minden ilyen csatlakozási pontnál? A dobozon belül természetesen sorolósínt, vagy rézvezetéket használnék.

Köszöm a válaszokat, és észrevételeket!

(#2688) lappy válasza Weetjoue (#2687) üzenetére


lappy
őstag

1. szerintem jó (bár én lehet a N nem kapcsolnám csak a fázisokat)
2. méret alapján ez fér el, bár lehet nézni más elosztót is, de a mélységet is ismerni kellene
, de lehet venni szerelőlapot (méret alapján) is és arra rögzíted amit szeretnél, csak kellenek majd távtartók
4. csak akkor kell alu-réz összekötő ha közvetlen találkoznak egymással, de mivel csak a kismegszakítóba lesznek kötve akkor ott nem lesz gond
PE sín esetén meg használhatsz elosztótömböt
megjegyzés: az az ÁVK nem is jó oda 100mA! neked csak 30mA kell

[ Szerkesztve ]

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#2689) Weetjoue válasza lappy (#2688) üzenetére


Weetjoue
csendes tag

Köszi!

1. Ennek van valami oka? :)
4. Én attól féltem hogy a PE/N sín réz, és emiatt nem köthető bele alu vezeték. Ezek szerint az hasonló bevonattal rendelkezik mint a kismegszakítók és a sorkapcsok, és ezért minden rendben lesz?

Az ÁVK-s kommentet nem értem, nem is jelöltem meg milyen ÁVK-t tervezek betenni, de tudom hogy 30mA-nél nem szabad nagyobbat.

(#2690) Weetjoue


Weetjoue
csendes tag

Közben felmerült még két kérdésem:

-Mi a különbség aközött hogy szétválasztom a három fázist és mindhárom kap egy 1 modulnyi helyet foglaló 25A-es kismegszakítót, vagy aközött hogy egy 3 modulnyi helyet foglaló 3 fázisú 25A-es kismegszakítót használok? Nem értem mire jó a 3 helyet foglaló eszköz ha ugyanazt tudja.
-Láttam hogy létezik kalapsínre szerelhető túlfeszültség levezető. Ilyen érdemes beépíteni? A házon van villámhárító.

(#2691) radi8tor válasza Weetjoue (#2689) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

1. Magyarországon nem előírás és drágább a kismegszakító, macerásabb a bekötés.

⭐ Stella

(#2692) lappy válasza Weetjoue (#2690) üzenetére


lappy
őstag

Az egybeépített kismegszakító egyszerre fog működni bármelyik fázishiba esetén, de ezt úgyis csak a betap helyen vagy olyan fogyasztó esetén kell ami 3 ~ megy. Ha van külső villámvédelem akkor célszerű belső túlfeszültség védelmet is kialakítani.

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#2693) Weetjoue válasza lappy (#2692) üzenetére


Weetjoue
csendes tag

Jaaa értem, akkor mégis 3 fázisú fog kelleni. Igaz a rajzon nem jelöltem de a szétválasztás előtt a 3 fázis elmegy a garázsba ahol viszont van 3 fázisú fogyasztó. Viszont akkor nem értem hogy a mostani esetben hogyan volt megoldva, mert ha jól veszem a mostani elrendezést akkor fázisonként van 3 olvadóbiztosító :D.

Köszi, akkor veszek olyat is :D

(#2694) Guszti válasza Weetjoue (#2687) üzenetére


Guszti
aktív tag

Szia!
Kicsit túlzásnak érzem a kapcsolókat. Az óra előtti 3 kismegszakítóval meg tudod szakítani a 3 fázist, a fi relével pedig a nullát is, ha szükséges, utána pedig lesz szintén még kismegszakító. Ettől függetlenül gond nincs vele.
Én biztos nem raknám külön sorba a 3 fázist, van erre 3 fázisú sín a kismegszakítók alá (hager fázissínek), és akkor az egymás mellettiek szépen sorba másik fázist kapnak betápnak alulról.
Szekrény van bőven olcsóbb is drágább is (hensel kv, gewiss, hager, legrand, schneider....), a nagyon olcsóval az a baj, hogy hulladék benne a PE/N sín, illetve kicsi a szekrény. Érdemes minél nagyobbat keresni (ezt úgy értem, hogy ha pl. keresel 3*12 modulos szekrényt, akkor az legyen minél nagyobb, tehát ugyanannyi kismegszakító fér el benne, de több a hely benne dolgozni, ill. elvezetni a drótokat). Általában a normálisabb gyártók árulják ugyanazt a szekrényt több verzióban, pl PE/N sín nélkül is, esetleg 2db sínt adnak hozzá, van átlátszó ajtós verziója, teli ajtós verziója, stb...
Szekrény méretnél vedd figyelembe, hogy az is előfordulhat, hogy a következő óracserénél jön valami gyökér, és azt mondja, hogy kötelező szabványosítani jó drágán, ami jelen pillanatban úgy néz ki, hogy a mostani 23 cm-nél amit rajzoltál többet fog szélességbe foglalni a villanyóra. Mostanában ilyenekbe is rakják a villanyórát, ami szélességben kb. 30 centit visz el. (nem valószínű, de érdemes hagyni akkora helyet, hogy ha mégis, akkor ne kelljen másik szekrényt venned, és újraépíteni a belsejét)
A végére a legfontosabb:
Vezeték csere nélkül ennek nem sok értelme van. A legnagyobb gondod az lesz, hogy ahova szeretnéd rakni az új szekrényt oda kb. egyetlen drót se fog elérni... :(

[ Szerkesztve ]

(#2695) radi8tor válasza Guszti (#2694) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Na ja, nem kell ipari méretű kapcsolószekrényt csinálni otthon. :)

⭐ Stella

(#2696) Atomgeszi


Atomgeszi
veterán

Új építésűben most milyen sorrendben építik ki a belső hálózatot? Már hallottam olyat is, hogy vakolás után vágják meg a falat.
Én még a vakolás előttiről tudok.

(#2697) radi8tor válasza Atomgeszi (#2696) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Elképzelhetetlennek tartom hogy ez lenne a bevált processz. Kivéve akkor ha a villanyszerelő nem jön időben. :U

⭐ Stella

(#2698) WaterWawe


WaterWawe
őstag

Sziasztok!

Telkünkre köttetjük be a villanyt. A fűtés és hmv hőszivattyúval lesz megoldva, valamint napelemeket is tervezünk. Szerintetek van értelme H tarifát kérni külön a hőszivattyúhoz így, hogy napelem is lesz, vagy engedjem el és menjen minden a nappali áramról? :R

(#2699) Weetjoue válasza Guszti (#2694) üzenetére


Weetjoue
csendes tag

Szia!

Köszi a hosszú választ és a tippeket! Meggyőztél, ez a 3 fázisú sín tetszik, nem tudtam hogy létezik ilyen. A drótos kommented is jó mert arra sem gondoltam. Nagy kókányság lenne toldani a vezetékeket pl WAGO-val?

(#2700) lappy válasza Weetjoue (#2699) üzenetére


lappy
őstag

Ha felrakod a szekrényt akkor meg kell nézni hova esnek az elmenő vezetékek, sorkapocsba kötöd őket majd onnan mehet a szekrényben lévő szerelvényekhez és nem kell wago, könnyen rendben is tartható.

Bámulatos hol tart már a tudomány!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.