- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
Új hozzászólás Aktív témák
-
dellfanboy
őstag
lenne egy amator kerdesem. adott egy 4eres sodort rez kabel. ezt megis mire/hol lehet felhasznalni? marmint en ugy tudom van a fold,fazis,0. nah most itt van fekete,barna,kek zold sarga kabelem. de mire jo ez?
-
triklin
tag
Sziasztok!
Tömör vezetékre körsarut-érvéghüvelyt lehet szakszerűen préselni?
Mi a szabály abban ez esetben, ha két tömör vezetéket szeretnék egy (csavaros) csatlakozási pontba kötni? Kell iker érvéghüvely?
Tömör vezeték esetén mi a szabvány szerinti minimum hajlítási sugár?Felfedeztem, hogy a villanyszerelő néhol úgy oldotta meg a sodort és tömör szálak kapcsolatát, hogy 5ös tömör vezetéket fogadó wago-ból egy pár cm-es vezetékkel átment egy kettes karos wagoba, illetve ahol kevés volt az 5 ös wago ott ugyanígy kötött össze két wagot. Nem látom életveszélynek, csak kókánynak. Hagyjam?
Köszi
-
Zaji
őstag
Szia,
Ne használj MT-t! Nem földbe való még csőben sem. NYY-J a javasolt. Amennyiben van elegendő hely illetve megoldható a beton mellett kötődoboz elhelyezése akkor azzal jobban jársz. NYY kábelt használva elég a betonból kilógatni egy csövet. Használhatsz WAGO gélboxot is. A gélbox használata esetén figyelj oda, hogy az előírt sorkapocs darabszámnak meg kell lennie akkor is, ha azokba nem kötsz vezetéket.
-
Jabby
őstag
Az a 48W nem okoz nagy feszültségesést, mehetne a 3x1 mm2-es vezeték, de nézd meg, hogy ez az áramkör milyen biztosítóval védett. Ha 10-es, akkor 3x1-essel húzd, ha 13-as, akkor 3x1,5-össel.
Lámpáknál a betápnál szinte biztos, hogy csokira megy, fizikailag be fogod tudni kötni. -
demars
addikt
Szia. Igen, kerti oszlopos lámpákat néztek ki. De nem a 2 m magasat. Ahogy néztem ez 81 cm magas, 6 Watt, Ledes cucc.
Persze nem akadály a 3X1,5 csak tudjam bekötni!
Talán ezt nézték ki!
Csak nem tudom hol a bekötés és mekkora hely van ott?!
Régi cső kuka, 2x0,75 vezeték volt benne. Azt már a kutya elintézte -
Jabby
őstag
Szia!
Kerti oszlopos lámpák lesznek? LED panelesek?
Feszültségeséshez tudni kellene még a magasságukat, s a teljesítményüket is. Ha még nem tudható, akkor 3x1,5-es MT-t használnék.Régi csőbe ha nem húzható be az új vezeték, akkor én KPE csőbe húznám be.
S ha esztétikusan megoldható, akkor mindenképpen raknék a lámpákhoz kötődobozt. -
HENE
aktív tag
Köszönöm mindenkinek az ötleteket. Tegnap nagyon hamar meglett a hiba, sokkal egyszerűbben, mint ahogy számítottam rá. Tanulságképpen megosztom a hibakeresés eredményét.Volt egy régi négyes elosztó bedugva (fogyasztó most nem volt benne), szerelt dugvillával. Gondoltam megnézem a csatlakozásokat a dugvillánál és dugaljakná isl. A dugvillánál érvéghüvelyeztem a vezetékeket, majd amikor szétszedtem az elosztó részt láttam, hogy a nulla vezető rézlemeze majdnem összeér a szigeteléshiányos fázisvezetővel, a burkolat belsején pedig határozott égésnyomok látszanak. Mivel a rézlemez is sérült, így ment az egész elosztó rész a kukába. Azóta semmi gond.
-
demars
addikt
Sziasztok!
Kis segítséget, tanácsot kérnék!
Tavasszal ( de ha az idő engedi még idén) egy "ügyfél" szeretne kültéri lámpákat telepíteni a bejárati kaputól a hátsó garázsig. A teljes hossz 30-32 m lenne, 8 db lámpát terveztek ( talán az OBI-ból vennék). A kapcsolást a kapu elektronika végezné ( eddig is így működött). A "régi" lámpák már tönkre mentek, a kábelezésük sérült, stb így azokat kiszedték, tehát teljesen újra kell vezetékeznem az egészet.
Tervek szerint minden lámpa helyére tennének a földbe egy zsalu követ, vagy pincefalazót amit kiöntenek betonnal és erre kellene rögzítenem a lámpákat.
A vezetékezést hogy oldanátok meg és milyen kábelt használjak?
Első ötletem: Lépésálló gégecsővel beállok az első zsalukőhöz és onnan tovább a másodikhoz, stb... Gégecsőben 3x1,5 MT kábel ( vagy elegendő lenne a 3x1,0 ??)
Ezzel az a gond, hogy nem láttam a lámpát, nem tudom milyen a bekötése, lesz e elegendő helyem, hogy rendes sorkapoccsal megkössem?!
Másik öteletem: Minden lámpánál oldalt a földbe tennék egy IP védett kötődobozt és a lámpákhoz csak egy kábellal ( csőben) állnék be?Mit javasoltok?
Köszönöm a segítséget!
-
HENE
aktív tag
Eddig nem ázott be semmi (legalábbis nem láttam), de akkor ezt is figyelembe veszem.
Ha valami állandó probléma lenne (mint a víz a lámpában), akkor gondolom azonnal lecsapná, így viszont csak időként megy, ahogy írtam főleg éjjel.
Zárlat alatt a fázis és nulla vezető érintkezését értjük, ugye? -
Exian
addikt
"Jól tudom, hogy kismegszakító a határérték feletti áramerősség miatt old le?"
Alapvetően igen. Persze vannak különböző karakterisztikájú megszakítók egy adott értéken belül is.
Ahogy írod, ha nincs fogyasztó, akkor leginkább zárlat okozhaz ilyet. De nem biztos, hogy folyamatos, lehet, hogy valahol van egy "zizegő" csatlakozásod, ami csak random "generál" olyan jellegű zárlatot, ami fejbe kólintja a megszakítót. De egy ilyen csatlakozás tűzveszélyes is lehet.
"Milyen tápegység hiba lehet? PC? Router?"
Bármi. Főleg a mai jó kis mindenféle ócska kínai elektronikai kütyük világában. Mondjuk azok inkább szépen elégnek, mint szépen lecsapják a megszakítót
Azt írod, családiház. Beázás nem lehetséges? Tesóméknál volt az, hogy időnként lecsapta valami egy bizonyos részhez tartozó megszakítót. Nem jöttek rá, hogy mi. Aztán kiderült, hogy az egyik lámpa beázott a garázsnál és az csapta le, de nem csak pont akkor, amikor esett az eső, volt, hogy napokkal később, elég durván megállt benne a víz. Én is láttam, egy dusztosüvegnyi víz folyt ki a búrából, meg fölötte a kábelcsatornából, amikor megbontottuk. Ki lett kötve az a kábel, el is tűnt a lecsapkodás.
-
HENE
aktív tag
Igen, ezt terveztem, hogy megnézem konnektorokat. (azok elvileg 10 éve lettek újonnan betéve)
Jól tudom, hogy kismegszakító a határérték feletti áramerősség miatt old le?
Ha nincs fogyasztó a csatlakoztatva, akkor mi okozhat hirtelen áramerősség növekedést? Rövidzárlat okozhat, de az folyamatosan fennáll, nem?
Ha lazák a kötések az melegedést okozhat, nem? Az áramerősség is megnő olyankor?
Csak érdekel a technikai része, hogy jobban ki tudjam szűrni a hibát.
Milyen tápegység hiba lehet? PC? Router? -
Exian
addikt
Hibás tápegység simán, lehet, hogy mindössze annyi van, hogy rövid időre (akár egy pillanatra), de jelentősen megrántja a hálózatot amperileg. Ilyen tápegységem volt már, random lecsapkodta a megszakítót, meghúzva jóval több amperrel, mint amit bírt a megszakító. Tápegység csere után elmúlt a dolog.
Első körben érdemes lenne villanyszerelővel átnézetni az érintett szakaszt kábeleügyileg, meg a konnektorokat, esetleg villanyóránál lekapcsolt megszakítóval te is megnézheted, hogy a konnektorok hogy néznek ki, kötéseket/csavarokat meghúzni, stb.
-
HENE
aktív tag
Köszi. Ez billenőkapcsolós. Ha kismegszakító hibás, akkor is lecsapja a villanyórán lévőt?
Szerintem 25-30 éves lehet, ennyi idő alatt tönkremehet?
Esetleg valamelyik eszköz hibás tápegysége okozhat ilyet? (de akkor az nem folyamatosan lenne?)
Most reggel is lecsapta, amikor éppen senki nem volt otthon. -
Exian
addikt
Konnektorok kötéseit, kötődobozokban a kötéseket kellene első körben ellenőrizni. Emellett a kismegszakítót is cserélheted, ha nagyon régi, hátha az fáradt el. Persze a villanyóránál lévőt nem tudod, azt a szolgáltató cseréli, ingyen, amennyiben ők is úgy látják, hogy csereérett (nálunk is cserélték, még az a régi benyomós fajta volt, nem a billenyőkapcsolós. Zúgott, recsegett, melegedett, és lecsapódott hamar).
Ha továbbra is fennáll a lecsapkodás, akkor lehet mélyebben is gond (falban vezetékprobléma), illetve akkor kezdheted egyesével tesztelni az elektromos eszközöket, hogy vajon melyik jelenlétekor csapódik le.
-
HENE
aktív tag
Sziasztok,
a családi házunkban az elmúlt néhány napban az egyik kismegszakító és a villanyórán lévő hozzá tartozó megszakító (3 fázis van) teljesen véletlenszerűen leold. 3x éjszaka, egyszer nappal történt. A kismegszakító körén van egy sütő, illetve az emeleten egy szoba, amiben számítógép, router, nyomtató van. Amikor éjszaka leold, akkor természetesen nincsenek használatban (a router és a Digi ONT-ja megy). Ahogy észrevesszük, simán vissza lehet kapcsolni, tehát nincs folyamatos rövidzárlat a rendszerben (ha jól gondolom). Mivel a villanyóra egyik megszakítóját is lecsapja, így az egész emelet egy részén elmegy az áram.
Hogyan tudnám kideríteni, mi a gond? Vagy ehhez villanyszerelő kell speciális tudással és szerszámokkal? -
Exian
addikt
Óvatosan az ilyen ezer csillió éves hálózattal... Előző lakásunkban nekünk is olvadó biztosító volt, amit persze rögtön cseréltünk rendes kismegszakítósra, de a vezetékelés nagy része maradt az eredeti. Na, a konyhai konnektornál az elosztót, amibe pl. a mikró volt csatlakoztatva, meg időnként olajsütő, na, azt költözködéskor úgy kellett kivésni a konnektorból, annyira belesült :D feketére sült a konnektor széle. Érdekes módon maga a dugvilla sértetlen volt
Az új lakásban, ahova költöztünk, úgy kezdtem, hogy a konyhába 4db zsír új vezetékelést húztam ki, 3x1.5 és 3x2.5 kábelekkel. A többit nem cseréltem (szobákban a konnektorok), mert itt már legalább minden réz és viszonylag bika kábellel. De a konyhában nem akartam a véletlenre bízni, oda húztam új kábelt mindennek külön, saját kismegszakítóval (külön a sütőnek, főzőlapnak, mikrónak, még a hűtő is kapott külön).
-
persil
nagyúr
válasz
radi8tor #1225 üzenetére
Uhum. Illetve mar masodjara az elmult durvan 1 honapban.
Nyilvan a legvaloszinubb, hogy szimplan szar mar a vezetekeles, de a kov nehany napban semmi idom ezzel foglalkozni, a sutom meg kellene, szoval egyelore csak csere.
De csak akkor akarnek nagyobbat, ha eredetileg is nagyobb volt benne(tehat belefer, na erted :D ), hatha csak a tulaj vagott bele 16-ost a 20-as helyett.
Mokolni, meg veszelyeskedni semmikepp nem akarok. -
persil
nagyúr
válasz
bluemirage #1223 üzenetére
"Ha eredetileg tudott 20A-t fogadni"
Na ez az, amit nem tudok, illetve azt sem, hogy lehet kideriteni."akkor elvileg nem fér bele a 20A-es biztosíték."
Ebben biztam, hogy van ennyire hulyebiztos a dolog. :D"vezeték és a kötések bírnak-e egyáltalán 20A-t"
Hat ez a felelmem, ilyen ezer eves epuletben. Valszeg csoda, hogy van aram. :/Koszi a valaszt!
Nem baszakszok, belerakom megint a 16-osat es viszlat, nem akarok arra ebredni, hogy nem ebredek tobbet. :D -
Ha eredetileg tudott 20A-t fogadni, akkor abba mind a 20A, mind a 16A belemegy.
Ha 16A-re volt kialakítva, akkor elvileg nem fér bele a 20A-es biztosíték.
Ez a műszaki válasz.DE!!!
De ha bele is férne, akkor is hívnék szakembert, aki megnézi, hogy a vezeték és a kötések bírnak-e egyáltalán 20A-t. Szerintem nem... De nyilván ezt meg kell néznie valakinek.
Simán lehet tűz is, ha túlterheled a vezetéket és a kötéseket.Bár már lehet, hogy eleve meg vannak égve a kötések és jellemezően alumínium vezetékek.
-
persil
nagyúr
válasz
bluemirage #1221 üzenetére
Igen szurke. De ezt csak magan a biztositon latom, a kis csavaros hogyishijjak, amibe beletekered az ugyanolyan mindnel. Meg tudom valahogy "kivulrol" allapitani, hogy eredetileg, hivatalosan milyen kellene bele?
Tehat nincs e most valamiert kisebb, mint kellene.Ezert, amikor csereltem, szimplan olyat tettem bele, amilyen volt. 2 szurke 16-os es ket piros 10-es.
-
-
persil
nagyúr
Figyeljetek, ha olvadobiztosito tablaba(nem tudom igy hivjak e) belefer egy nagyobb biztosito, mint ami jelenleg benne van(16 helyett 20 amper), akkor nyugodtan tehetem a nagyobbat?
Nem tudom lehet e erteni mire gondolok. Szal elmeletileg a nagyobbat nem szabad belerakni, de ez bele sem fer, a kisebb viszont igen. Javitsatok itt is, ha tevedek!
Na most, ha valamilyen okbol kifolyolag jelenleg kisebb van benne, mint lehetne, akkor amennyiben fizikalisan gond nelkul belefer a nagyobbik, beletehetem e nyugodt szivvel, vagy ebben az esetben sem szabad?A sztori: a suto hosszab mukodes utan(ilyen masfel oras sutes mondjuk) levagja a biztositot. Multkor kicsereltem(16-os volt benne, szoval megint 16-osat tettem bele, csak a biztonsag kedveert) es minden ment is zsirul. Ma viszont megint lekurta sajna, aztan eszembejutott, hogy mi van, ha eleve alul volt/van meretezve. Ezer eves alberlet, tulaj nem sokat torodott vele, szoval el tudom azt is kepzelni, hogy csak bele van rakva valami es josag van...
-
Voice24
őstag
-
Zaji
őstag
válasz
csemberlen #1215 üzenetére
-
at1990
csendes tag
sziasztok! mosogatógép bekapcsolása után pár perccel valószínűleg a mosogatógép csapta le az áramot, visszakapcsolás után ment minden simán, viszont a hűtő mögötti dupla külső konnektor megadta magát. a kismegszakítók ki lettek cserélve kb. 3 éve 16 amperesre (ha jól emlékszem). a mosogatógép kb. 1 éves Bosch, eddig semmi problémát nem okozott, a hűtő 3 éves Gorenje. most, hogy elkezdett sötétedni felkapcsoltam volna a nappaliban a villanyt, az sem működik...az a tippem, hogy zárlatos lett a konnektor, de egyáltalán olyan létezik, hogy a nappali vezetékét és a konyhai konnektort egybe kötik?
-
Voice24
őstag
Hali!
Felmerült bennem, hogy valahogyan meg kellene oldanunk a wc foglaltság jelzését. Nézegetem a jelzőfényes kapcsolókat, de amiket találtam, azok lekapcsolt állapotban "világítanak", azaz jeleznek. Van ezeknek "fordított" változata is, ami akkor jelez, ha úgymond üzemben van? Vagy van rá valami értelmesebb, ötletesebb megoldás?
Jelenleg egy dupla Prodax kapcsoló van a wc-nél, a másik fele folyosói váltókapcsoló. -
Jabby
őstag
válasz
Yodafon #1197 üzenetére
"Az elso mondatot kifejtened?"
Bármelyik fázis és a N között a feszültség 230V, de fázisok között 400V a feszültség!
Tehát ha megszakad a N vezető, akkor a rákapcsolt háztartási eszközökre 400V megy, ami jó eséllyel az elhalálozásukat okozza."Van olyan csoki ami eloszt 1 agat ket masikra?"
Most, hogy megemlítetted, hogy két eszközt szándékozol bekötni, marad a Wagos megoldás.
-
maglew
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy garázs - lakás közötti kb 60 méteres terület. Áram nincs, világítás viszont nagyon kellene. 220V-ot nem akarunk kiépíteni, így altervantívákra lenne szükségem:
- Létezik-e olyan megoldás, hogy egy (autó) akkut megtáplálok egy nagyobb méretű napelemről, majd 12/24/48 V-os LED szalagot végigviszek a területen? Valahol azt hallottam hogy 12 V esetén a túl nagy táv nem jó, mert a végén nem fog világítani a led szalag? ( Nem tudom hogy függ össze de azt mondták hogy minél nagyobb feszültséggel oldjam meg)
Melyik feszültség lenne jó erre a célra szerintetek?
Ti hogy oldanátok meg?
Az ilyen kínai mozgásérzékelős lámpák eddig nem váltak be, mert kb akkor kapcsol be ha a lámpa alá érek, illetve sok esetben nem tölt fel az akkuja télen (mert elég kicsi a kapacitása) -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
csemberlen #1201 üzenetére
Olvastad az egész szálat? Egy szabadonálló indukciós főzőlapot szeretne csak bekötni (villásdugós).
-
Zaji
őstag
Szia,
Tapasztalati számítások alapján 0,075-0,080 kW/m². Ez az érték maximum fűtési értéket jelenti. Egy napsütéses téli napon 6°C esetén, 6kW is elegendő a fűtéshez. A legtöbb mai gáz illetve elektromos kazánnál már opció lehet a külső hőmérsékletérzékelő, aminek használata jelentős megtakarítást eredményez.
(#1197) Yodafon
"Van olyan csoki ami eloszt 1 agat ket masikra?"
Pár hozzászólással korábban posztoltál róla egy fotót, Wago. Van egy bejövő és két elmenő vezetékér.
Hány fázis van a lakásban/házban? 1 vagy 3?(#1196) Jabby
A silányabb sorkapoccsal szerelt sem olcsó ez való igaz. Egy kábelkivezető szerelvény jobb megoldásnak lehet, ha van elég hely és megfelelő a dobozolás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 dokkoló (5TW13AA) (DisplayLink)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 PRO - Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest