Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
demars
addikt
válasz
csemberlen #1012 üzenetére
Üdv!
Ma végzek a munkával. 45 m nyomvonal kiépítése ház, melléképület oldalán. Két garázs szerelése falon kívüli technikával (4-5 dugalj mindegyik garázsba, egyikbe 2 lámpatest, másikba 4 lesz, külön Kapcsolóval) , 6 db csillár felszerelése a lakóházban, egy kültéri lámpa átszerelése (2 m -rel eltolni).
Kb mekkora összeget lehet ezért a munkáér elkérni? Anyag az nem lesz benne, csak munkadíj érdekelne!Köszönöm
-
BB9000
senior tag
válasz
bluemirage #1040 üzenetére
* Engem is bosszant, de sajnos nálam is a 2,5-es "mindenes" kábelen lett hátravezetve a kis házhoz a három fázis. ( 16 méter hosszú a "nagy" ház!
* Ráadásul a padláson is elég sok vezeték lett vezetve. Szürke pvc csőben vannak ott is a kábelek. (ahol még nem ment szét.)
* Négy helyett csak egy fi relé van mindenre. A hiányzó háromnak nem érzem a hiányát. Amikor a hűtőgép testzárlatos lett, hamar rájöttem, hogy az veri le a fi relét. ( kb 5 perc volt ) Egyébként 18 áramkör van kialakítva a házban, de még ez is kevés, mert az utólag beszerelt klímának nincs külön. -
törölt tag
Sziasztok
32A-hez mi a szukseges minimum keresztmetszet, hogy biztonsagos legyen? -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
bluemirage #1040 üzenetére
Egyértelmű hogy fogyasztóhoz kell [link] méretezni a kábel keresztmetszetét. Ezt már az iskolában is bele verik a nebulók fejébe.
-
Olvasgatom a hogyan csinálnám részt... nekem bosszantó dolgok is jutottak eszembe.
Annyival egészíteném ki, hogy családi háznál szerintem min. 4 Fi relé (többször írtam, hogy csak a Lajta innenső oldalán tűnik luxusnak):
1., gázkazán / fűtési rendszer
2., - hűtő / mélyhűtő
3., - külső körlet, kültéri konnektorok
4., - minden más a házban
Szóval a fűtés 7/24-es üzeméről se feledkezzünk meg... ne csak a sör legyen hideg 7/24-benSzerintem mindkettő fontos
Van 4 dolog ami bosszantani szokott, ha látom:
A 2,5-es joker kábel:
A 2,5-es kábelt az öregek részéről szerintem még mindig sokan mindenhatónak képzelik, mint a legvastagabb kábelt a családi ház épületvillamosságánál. Már egy családi háznál is vannak olyan távolságok, ahova az áramot 4-es kábellel kell szállítani és megérkezve lehet 2,5 és 1,5 kábelekkel tovább dolgozni. Tipikus, hogy a villanyórától hátra... a melléképületekhez is a 2,5-es joker kábel megy.UTP/FTP vs villanyszerelés
Sajnos ez is a villanyszerelőre marad és sokak közülük nem értik, hogy ez mennyire érzékeny rendszer. Gyakori, hogy UTP kábelt visznek árammal párhuzamosan vagy annak közelében. Az FTP-t hírből sem ismerik és annak szakszerű patchpaneles földelését sem.
Ha egyáltalán emiatt pont nem szakadozott az internet a megrendelőnél és nem voltak egyéb zavarok, akkor jövőre induló 1Gbit--> 2,5Gbit átállásnál ez már tuti gondot fog okozni... már a CAT6-os hálózatnál is.Padláson nem vezetünk semmit. Konnektort a padlás világításáról illik ott tovább kötni és alacsony értékre biztosítani... Pl. B6. Így nincs áram a padláson. Ha meg van, akkor a világítással együtt kapcsolva van egy kevés... pl. kéziszerszámnak vagy műhelylámpának. A kapcsoló nyilván nem a padlás szinten van.
A nap gonosz dolog és az MT kábel sem UV álló. Ezt külső szerelésnél illik észben tartani. Rendesen könyökkel átvezetni a MÜII-es csöveket a kanyarokban és napsütötte helyen nem MT kábelt használni, hanem pl. gumi kábelt stb... RN-F. Nem kevés málló kábelt láttam...
-
benito86
csendes tag
Sziasztok,
Most költöztünk be a lakásba, ahol a teraszon lévő 6db világítás kapcsolását 1db impulzusrelével oldották meg. (bentről több helyről kapcsolaható egyszerre az összes kültéri világítás). Azonban baromira hangos/zavaró a relé kattanásának a hangja ha meghúz. Jelenleg egy Hager EPN510 van betéve. Valami ötlet a hangtalan kapcsolásra? Esetleg egy kisebb teljesítményú relé elég lehet?
Köszi -
retesz147
addikt
válasz
radi8tor #1037 üzenetére
-"Betáp kérdésre passz, én behúztam a 3x10-est"- pedig jó lenne tudni. De majd a "villanyszaki" remélem tudni fogja.
-"védőföld kábelt nem is ajánlott félúton (kapcsoló mögött) megbontani/toldani."- toldható, nincs baj a toldással, ha az szakszerű.
-"Karakterisztikákat ismerem, csak a sütőnél érte volna meg a B-set választani de abból meg nem tudtak kétpólusút adni. Tuché."-->Ezzel vitatkoznék. Én inkább B-t teszek, mert a túlterhelés része nem enged csak 3-5x a névlegesnek. Az más kérdés, hogy valóban ohmikus fogyasztókhoz ajánlják, míg a C-ket induktívakhoz, csak a C-nek 5-10x a gyorskioldója, így lassabban old ki, több áramot enged felvenni hirtelen. Bár zárlatnál elvileg mindegyik azonnal old...Tehát túlterhelésnél a B-s elvileg azonnal old, vagy rövid időn belül, míg a C-s engedi a túlterhelést bizonyos ideig (ez karakterisztikából olvasható).
-- 3. ok, ahogy gondolod
- 4. ok, ahogy gondolod
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
retesz147 #1036 üzenetére
Betáp kérdésre passz, én behúztam a 3x10-est aztán a minősített villanyszaki majd az áramszolgáltató emberrel karöltve beköti így vagy úgy.
(nem igazán voltak együttműködőek a helyiek ezért időhiány miatt ez volt a megoldás)
Világításra osztom a védőföld dolgot de bonyolította volna a dolgokat - és ha jól rémlik a védőföld kábelt nem is ajánlott félúton (kapcsoló mögött) megbontani/toldani.
Villanysütő sorry.
Karakterisztikákat ismerem, csak a sütőnél érte volna meg a B-set választani de abból meg nem tudtak kétpólusút adni. Tuché.
Képre:
- 1. még nincs bekötve az új kábel, majd valamikor ha úgy gondolja a szolgáltató és a villanyszaki akkor kézenfogva kivonulnak és sok tízezerért bekötik.
- 2. még a levegőben lóg ez is a villanyóránál ezért nem kötöttem rá a sínre nehogy elkezdjenek problémázni a villanyszakik a távollétemben
- 3. ez az egyetlen fali kábel amit használtunk, mert nem akartuk a fürdőszobát szétvésni, ez a fürdő és a WC világítás alu kábele szabályosan Wago-ban toldva alupasztával ami meggátolja a kialakuló galvánhatást
- 4. nem tudtam annyira jól elrendezni azt a 15 vagy hány kábelt a kanyarban hogy rámenjen a fedele ezért még az egyenesben megcsupaszítottam. (plusz a kábelek súlya először le is rántotta a falról a kapcsolószekrényt - jobb így hidd el.)
-
retesz147
addikt
válasz
radi8tor #1035 üzenetére
Kérdéseim, észrevételeim:
-"3x10mm2 húztunk betápnak"---> Tehát TN-C-S rendszer van (TN-S nem nagyon lehet, mert nem alkalmazzák)? Azaz fázis, nulla, föld érkezik be a lakásba és egyszer már szétválasztották a panel csatlakozó fóelosztójánál? Vagy PEN érkezik be TN-C-vel--->leírásod alapján nem? Vagy ne adj isten TT rendszer?
-"Világítás 2x1-el", jobb lett volna 3x1 vagy 3x1,5, mert azért bizony van olyan lámpatest, ahova be lehet kötni a PE-t is és van is miért, mert fém a külseje.
-" Gázégős rezsó van " az előbb még villanytűzhely volt....Szóval, ahogy van szerintem: Gáztűzhely, elektromos sütővel? Ha igen, annak elég a 2,5Cu 16-al.
- Kismegszakító karakterisztikákat ismered? Célszerűbb C karakterisztika helyett B-t használni, de erről sok a vita. Én inkább B-t használok.
Kép:
1. Ha 3x10 van és érkezik be rendes földelés a panelből, aminek megfelelő az ellenállása, akkor ugye az átkötő PE MKH-t kivettétek már?
2.Ez érkezik be a panelből, mint PE? Tehát TN-C-S ugye ? Ott még elvileg piros a mai zöldsárga. És rákötöttétek a PE sínre és levettétek az átkötést?
3.Ilyet egy villszerelő nem igazán csinál. Tudom, szükség nagyúr. Ha helyén van kezelve, akkor csukott szemmel....
4.Ez már csak nettó kekeckedés: MBCU köpenyeket el lehet vinni az elosztóig, egészen bele és akkor megmarad a védelem.
A többi sztem okés. Másnak vélemény róla?
"A te javaslataid szerintem túl vannak méretezve. Miért raknál egy szimpla párszáz wattos fogyasztót 13 vagy 16A megszakítóra?"
Első körben vezetékeket védünk a kismegekkel. 1,5-ös Cu vezeték szabvány szerinti védelme 13A, 2,5-és 16A. Nyilván rakhatsz rá 10-est, 6-ost is, költséghatékonyságból (kb 200Ft az árkülönbség) meg korlátozhatóságból, ha korlátozni szeretnéd az áramfelvételt. De ha csak szigorúan a vezeték védelmét nézzük, akkor a 1,5Cu->13A, 2,5Cu->16A. Ha korlátozni szeretnél, akkor mehetsz lejjebb, mondjuk hűtőnél 10A-ra mondjuk, led-es világításnál 6A-ra. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
retesz147 #1033 üzenetére
3x10mm2 húztunk betápnak, most lesz bővítve 25A-re (32A sajnos a ház felszállóága nem bírja el)
Sütőhöz 2,5-es ment. Klíma és minden dugalj 1,5-est kapott. Világítás 2x1-el lett betáplálva, kismegszakítók alatt összepárhuzamosítva, a párhuzamosítás 2,5-essel ment
Itt egy werkfotó. (itt még a régi alukábel betáplálás van ne lepődjetek meg a levegőben lógó 10-es kábelektől)
10A ment mindenhez kivéve sütőhöz 16A.Konyha nem lesz nagyon átvariálva, egy helyre kerül minden fogyasztó nagyjából (mikró, vízforraló és kávéfőző). Gázégős rezsó van szóval nem mozdítható az sem túlságosan. Mosogatógép nem volt tervben (pénzhiány) - ez még tényleg bejöhet később a képbe, (de azt akár lehetne tenni a 2000W sütővel egy körre ha nagyon muszáj).
A te javaslataid szerintem túl vannak méretezve. Miért raknál egy szimpla párszáz wattos fogyasztót 13 vagy 16A megszakítóra?
(hűtő, mosogatógép, stb...) -
retesz147
addikt
válasz
radi8tor #1032 üzenetére
Nem látok benne kivetnivalót. Leírás alapján jó. De nem látom, mi mit véd, milyenek a kismegek értékei, nem látom a vezetékelést és azok keresztmetszeteit.
Ahogy én csinálom/csinálnám:
-1 fi relé az elektromos bojlernek, ha van. Külön 2P-s kismeggel, 2,5-ös Cu B16
-1 fi relé minden másra
-1 fi relé a hűtőre (na ez már luxus, de magamnak így csinálnám)
- külön áramkör 2,5 Cu a sütőnek B16-tal
- külön áramkör a főzőlapnak, ha 1 fázisú 6 MKH-val (B25), ha 3 fázisú 5x2,5MT-vel (B16)
- külön áramkör hűtőnek 1,5 Cu B13
- esetleg külön áramkör mikrónak 1,5 Cu B13, de ez is luxus manapság....
- külön 1-2-3 áramkör világításnak 1,5 Cu, B10-B13
- külön áramkör a szobai dugaljaknak 2,5 Cu B16, szobánként, max 2 szobánként, ha az egyik kisebb és nem 28 dugalj kell/szoba...(ennek van egy alternatívája a 2,5-ös gerincek, ebből 2,3,4 db külön gerinc, attól függ mekkora a lakás, majd a leágazásoknál 1,5-es rézzel. Ekkor B13-as biztivel, bevállalósabbak B16-ot is rátehetik, de akkor ott már helyén kell kezelni a hálózatot).
-klímának külön áramkör, ha a távolság nem indokolja a 2,5-t, akkor 1,5-lel és B13-ra biztosítom.
-ha van gáz cirkó, akkor külön áramkör 1,5 rézzel, 2P B10-zel, figyelni a fázishelyes bekötésre a kazánnál, érzékenyek rá.
- riasztó külön áramkör 1,5 Cu, B10
- külön áramkör mosógépnek, nyugodság miatt 2,5 Cu B16 (de egyébként elég lenne a 1,5 B13 is)
- külön áramkör a szarítógépnek is, mosógéppel megegyező paraméterekkel, bár oda is elég lehet a 1,5 B13.
- külön áramkör mosogatógépnek 2,5 Cu B16 (bár ide is elég a 1,5Cu B13)
- külön áramkör fürdőnek 2,5 Cu B16 a csodálatos hajszárító és hajvasaló együttes működése miatt.Figyelni az IP védelmekre (ip védett scapfedeles dugaljak fürdőbe ahova kell, vezeték védelmekre (gégecső, MBCU alkalmazása, stb.)
Lehetőség szerint áthúzhatóra csinálni a rendszert, gégében, MÜ csőben, végső eset a vakolat alá MBCU.
Lakás kiselosztóban hagyni kb 20-30% helyet, ha új igény merülne fel.Viszont amikor dedikált dugaljunk van 1,5-ös Cu-val, az addig jó, amíg valóban annak az eszköznek van csak dedikálva. De 5-10 év múlva kap a ház/lakás egy átrendezést, majd ahol eddig a mikró volt 1,5 Cu-val, oda most a sütő lesz bedugva, akkor az már vérszegény ugye. Így ha engedi a pénzbeli keret és fizikailag is kivitelezhető a 2,5 Cu, akkor inkább azt. Tudom, ez 2,5 Cu fejnehézség, meg nem épp költséghatékony, de hát a fenti példával már találkoztam, hogy ami eddig pár 100Wos eszközt vitt, arra rádugták a sütőt a hűtővel és a mikróval egy hosszabítón...Pifff...
Nem mellékes a betápunk, mit kapunk/kaphatunk a nagyságos szolgáltatónktól, mire vannak ugye lehetőségek. A fentiek az "ideális", amikor paks22 rendelkezésre áll.
Hát valahogy így.
Családi ház esetén:
Fentiek+
- 1 fi kültéri dugaljaknak, világításnak
- túlfesz levezető
- hőszivattyúk fix betáppal, megfelelő keresztmetszettel, védelemmel.Kikérném más kollégák véleményét is. Jók az elgondolásaim, jól csinálgatjuk? Túlbiztosítom? (igen, lehet)
Kössetek bele, azért van, tanuljunk egymástól. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
retesz147 #1031 üzenetére
Tényleg mi szól mondjuk egy ilyen setup ellen panelben?
Külön áramkörre tettem a lakás egyik meg másik felén a világítást. Minden szoba/helység külön áramkörön kapja a konnektor betápot. Van egy villanytűzhely és klíma is.
Egy kismegszakító maradt szabadon. -
retesz147
addikt
válasz
radi8tor #1030 üzenetére
Nyilván, rendszerekbe kell gondolkodni, a betáptól az elektromos felhasználói eszközökig bezárólag.
A FI, a túlfesz levezető, a vezetékelés minden egyéb ezeknek a rendszereknek a pontjai, így hogy teljes, jól működő rendszert kapj mindent meg kell tenni érte és végül nem elhanyagolni a felhasználó eszközöket.Ha viszont a rendszer nem megfelelő, az is működhet jól, csak helyén kell kezelni a dolgokat, tudni kell, mivel állunk szemben.
Csak ezzel meg az a baj, hogy laikusnak ezt nehéz elmagyarázni, elfelejti, stb. Ezért inkább a mai trendi a túltervezés túlméretezés, túlbiztosítás--->egyébként szerintem se ez a hosszútávú megoldás, de jelenleg ez van. Ésszel kellene, költséghatékonyan. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
retesz147 #1029 üzenetére
Apám villanyszereléssel is foglalkozott, nem egy 40 éve épült házat kell elképzelni hanem egy kb 90-es években vett és felújított házat. Azóta már lehet van benne FI relé mert az egész tető tele van napelemekkel és még szünetmentes is van a 3 inverter egyikére kötve. 2 darab hőszivattyú van + 1 db ami csak a melegvizet adja a medencének. (15 éve már nem élek ott sokat bütyköli a rendszert)
Csupán annyit akartam ezzel mondani hogy nem a FI relétől lesz biztonságos egy lakás (én is bütyköltem már 14 éves korom óta), hanem attól miket dugsz a konnektorba, stb.Nem vettem magamra, szeretek vitázni - ez viszi előre a dolgokat.
-
retesz147
addikt
válasz
radi8tor #1027 üzenetére
Nokia 3310-sel sem volt soha gond, ma se lenne, mégis váltott a világ (legalábbis nagy része, van aki még mindig 3310-est használ, lehet jól teszi, lehet nem, Ő tudja).
Hogy ez több pénzbe kerül, igen. Nagyobb biztonságot ad (telefon kényelmet, funkciót, stb), igen. Hogy közben fejlődik a világ, igen. Hogy fogyasztói társadalomban élünk, igen. Hogy ma már ajánlott a túlfesz levezető, igen (na ezt még szinte senki nem rak, még ördögtől való. az ára meg sokaknál kiveri a biztosítékot. De amikor feszcsúcsok vannak (szolgáltatói visszakapcsolás, napelemek szennyezése, esetleg vihar-villám), akkor meg lehet kidobni méteres papírTV-t, a beszélő kétajtós hűtőt, a csilliódolláros pijonyír hifit erősítővel? Na ez így összesen hány milla is, jah értem.)Tibi megmondta: Azt hiszed okos vagy?....Nem vagy
(Argo2)
És ezt most tényleg nem Rád értem!!!!!! Kérlek ne sértődj meg!
De gondoljunk bele. Anno szüleid háza mire volt tervezve/felkészülve?
1-2 képcsöves TV-re (nyilván akkoriban arányában az is pont annyiba került, mint most a papír TV-k), 1-2 rádió, mosógép, vasaló, rakéta porszívó, konyhában 1-2 konyhai gép, wolfram szálas izzók.
És ezek többé kevésbe az örök élet +1 évre voltak tervezve, nem finom elektonikával.Ma mi is van? Minden ház mellé kell egy Paks22?
Temérdek papírTV, hifi, hűtő-fűtő levest főző klímák, erőművet igénylő főzőlapok, mikrók, mosó-szárító gépek, telefonok, tabletek, finom "műszerek", LED izzók. Telis-tele hulladék, elavulásra tervezett "finom/szutyok" elektronikával.Nyilván értem én, hogy drága, meg, ha eddig is működött, ezután is fog--->ez valahol igaz is, csak az nem mindegy, hogy hogy működött, hogy fog működni. Épp csak áll a lábán, vagy nyugodtan biztonságosan üzemel.
Biztosítók már kikötik, hogy túlfesz levezető hiányában nem is fizetnek, nem hiába.Én egy új építésnél nem érzem nagy beruházásnak az egész bekerülés mellet nagy költségnek 1-2-3-4 FI relé normális beépítését( több nem is kell, egyszerűen nem kellhet) és egy rendes túlfesz levezető beépítését. Fázisfigyelésről, fesz figyelést még engedjük el.
Nyilván egy panel lakás, vagy egy felújításnál nincs rá lehetőség, adottság ezt mind kivitelezni, értem/tudom. De egy "panel" lakás elektromos berendezései is ma már bőven súrolják a millát, vagy meg is haladják.
Szóval ennyi, bocs a hosszúért, fröcsögésért, csak kikivánkozott belőlem így a vasárnapi ebéd előtt. Ne vegye senki személyesnek!
Béke!, jó étvágyat mindenkinek a húsleveshez! -
radi8tor
MODERÁTOR
-
retesz147
addikt
válasz
radi8tor #1024 üzenetére
Fi relé nem a nedvesség miatt kell. Ha amiatt kellene, akkor pont kültérre volna a legnagyobb értelme feltenni a folyamatos hőmérséklet ingadozás miatt keletkező pára miatt (mint ahogy van pára a fürdőben is ugye).
A Fi relé a hibaáramok ellen véd, azaz konyhanyelven, ha az áramkör nem szabályosan záródik, azaz fázis-fogyasztó-nulla útvonalon, hanem "elkóborol", mondjuk a földelés felé egy meghibásodott gép miatt, vagy pára, nedvesség miatt, vagy emberi testen keresztül záródik a föld fele, vagy bárhova máshova, ami nem üzemszerű.
Márpedig a konnektor pont egy olyan levételi hely, ahol el tud kóborolni az áram, ha valami gond van, ezért kell, javasolt a Fi a konnektorhoz.
-
Ferike81
senior tag
Feleslegesnek nem felesleges, maximum kényelmetlen kirohangálni ha lekapcsol. Ha a kényelem oltárán szeretnél áldozni, akkor retesz147 kollega útmutatása a mérvadó. A 3 fázisú firelé mehet be a lakáselosztóba (ha kifogástalan állapotú, bár nem nagyon vagyok híve az áthelyezésnek), és az óra alatti kismegszakítóról külön ágon betenni egy egyfázisút a külső dugaljnak.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Az ilyen 3 pólusú csatlakozóval rendelkező bútorvilágításokhoz létezik mondjuk 1,5 méteres bekötő kábel?
Amit adnak hozzá gyárilag 10 cm-es az kb nem sokra elég és jó lenne megspórolni 1 toldást a bútor mögött. -
-
retesz147
addikt
Szia!
Az áramvédő kapcsoló ami kint van az most 1 vagy 3 fázisú?
A konnektor miatt tette ki a villszerelőd, hogy az a konnektor is védve legyen az esetleges fellépő hibaáram ellen.Ha 3 fázisú, akkor nem kell a házba betenned egy újabbat, DE én tennék. Most az a cca 10+ ezer Ft annyit számít?
Amit én csinálnék:
-Vennék egy egyfázisút kintre a konnektornak és ha kint most 3 fázisú van, azt pedig bevinném a lakáselosztóba (feltéve, ha jó állapotú, nem évek óta kapja a nedvességet, stb...). Persze ez csak akkor, ha most kint 3 fázisú van. Vennék főáramköri elágazó sorkapcsokat és azzal csinálnám meg a kinti elosztás, amelyből leágaznék a konnektornak Fi relén keresztül, a többi dolgot pedig vinném a ház fele a fővezetéki sorkapcsokból és a házban fogadnám egy 3 fázisú Fi relébe. Persze, ha van hely ezt véghezvinni odakint/bent.És nyilván, áramtalanítás után! És nyilván villanyszerelői végzettséggel nyúlhatsz hozzá! Ha nincs ilyen végzettséged, akkor bízd villszerelőre a dolgot!--> Ez a hivatalos eljárás.
-
vamzi
senior tag
Sziasztok,
Ha van kint a villanyóra után közvetlenül a mérő dobozban egy 40A 30mA áramvédő kapcsoló, akkor szükséges a lakáselosztóba is kialakítani?
Ha nem szükséges, akkor betudom hozni a lakáselosztóba? Ez a kérdés inkább arra vonatkozik, hogy kint a mérődobozban mit tegyek a helyére.
Jelenleg így néz ki: 3x16A áll rendelkezésre. Az óra után egyből jön az áramvédő kapcsoló. 1. fázisról leágazik egy dugalj majd bemegy a házba. 2-3 fázis leágazás nélkül megy be a házba. A dobozban ki van alakítva a közös nulla sín és a közös föld sín, amikről leágazik az előbb említett dugalj, majd pedig bemegy a házba a 3 fázissal.
Köszönöm, ha tudtok segíteni.
-
demars
addikt
válasz
csemberlen #1012 üzenetére
Köszönöm!
-
demars
addikt
válasz
csemberlen #1010 üzenetére
Szia.
40-45 m távolságra, falon kívüli szerelésnél milyen kábelt ajánlasz? (Típus, keresztmetszete )
Garázshoz kellene , ott lesz 2 hűtő, más nagyobb fogyasztó elvileg nem.
Villanyórától vinném a vonalat, ház oldalán csatornában, a melléképülethez viszont levegőben (acélsodronyt feszítek ki) , levegőben kb 2,5 m lenne.
Köszönöm a segítséget! -
r6man123
senior tag
Sziasztok!
Nagy kezdő kérdés.
Hol és milyen néven keressek olyan kültéri műanyag falra szerelhető dobozt, amibe pluszban maradt optikai kábel van (bekotve, csak rohadék sokat hagytak a telekhatáron), illetve bele tudok rakni valahogyan egy 4es aljzatot. -
hedzs
csendes tag
válasz
bluemirage #1006 üzenetére
Eredetileg konnektoros volt a sütő, de kértem, hogy fixen legyen bekötve - főleg azért mert a fenti képemen lett egy helyre kivezetve az elektromosság a főzőlaphoz és a sütőhöz.
Igen, az az MT kábel közvetlenül megy a sütőbe, kb J alakban - lent a szekrény alatt majd fel egy állószekrényben a sütő aljába.
-
A kötődobozra +1
Azt tűnt még fel, hogy az elmenő kábelek MT kábelek. Miközben az eddig általam látott sütők kábelei szilikon szigetelésű, azaz hőálló kábelek... bordó vagy fekete...A képről nem látom, hogy a 3 fázis az MT kábelen a sütőhöz közvetlen megy? Hogyan van elvezetve ott? Egy ilyen kábel max 60-70C-ra van tervezve. Ennél forrób környezetben nem illik használni.
-
hedzs
csendes tag
Igen, valahogy sejtettem hogy saját magának nem így csinálná meg valaki - pedig
rendesszerelő volt. Megyek vissza reklamálni a céghez. Köszi nektek -
BB9000
senior tag
Magamnak nem így csinálnám meg. Ha egy szerelő csinálta volna így nekem, akkor nem fogadnám el. Kell egy kötődoboz, ami kettős szerepet tölt be: A fröccsenő víztől védi és a kábelek rángatásának is valamelyest ellenáll. Tehát ha bármelyik kábelt meghúzod, akkor nem a kötésből szakad ki. Akkor is rátetetném a kötődobozt, ha most úgy tűnik, hogy egyik hatás se érheti a bekötést, mert a gyakorlat az, hogy éri. Víz egy beázás vagy alapos takarítás során esetén érheti, rángatás pedig a sütő/főzőlap cseréjekor vagy ha bármi miatt kihúzod/leveszed. (pl tisztítás)
-
hedzs
csendes tag
Sziasztok,
Nemrég szerelte be az új konyhába a főzőlapot és a sütőt az eladó szervízpartnere - ilyen módon:
[kép]Én arra számítottam, hogy szépen kötődobozban meg lesz csinálva (így is lettek kialakítva ott a polcok, hogy legyen bőven hely, akár a hátlap további kivágása nélkül) - de a képen látható a végeredmény.
Sajnos nincs sok összehasonlítási alapom, előző helyen szépen kötődobozban volt megcsinálva minden, így a hozzáértőket kérdezném, rendben van ez így a levegőben lógva?
Üdv,
h. -
Teaway
veterán
válasz
douggutaby #1000 üzenetére
Elvileg átmenőnek kéne lenni a menetnek.
Itt látod hátulról is ► link
Új hozzászólás Aktív témák
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- OLED TV topic
- Politika
- Gaming notebook topik
- Építő/felújító topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, 5db Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről BOMBA ÁRON!
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- TAVASZI RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest