Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#24849) Miklós315 válasza MageRG (#24848) üzenetére


Miklós315
aktív tag

"Az előző kérdéseimmel pont ezt szerettem volna kideríteni."
Hát ez jó körülményesre sikerült :) De megérkeztünk.

Isten akarata ott van a Bibliában (Kinyilatkoztatásban).
Az Ószövetség - nagyon zanzásan - arról szól, hogy ha Istent követed, akkor jól mennek a dolgok, ha elfordulsz Tőle, akkor minden széthullik (tekintsd példatárnak). Utóbbi esetben ellentétek alakulnak ki, züllés, gyengeség vesz erőt a közösségen (család, törzs, állam, nép), és az elveszés határára jut. Az előbbi esetben viszont kb. egységes, erős, potens (élettel teli) a közösség, gyarapodni képes és fejlődni, és ellenállni a külső kihívásoknak.
Az Újszövetség pedig arról szól, hogy Isten mindenki számára közel van (de nem "elidegeníthetetlenül jár", hanem "elveszthető"), és hogy hogyan lehet együtt élni a Földön, no meg, hogy mi vár ránk (itt is törekedni kell a legjobbra, de nem az anyag a minden).

Az istenhit és a világ megismerése iránti vágy (tudomány) egyaránt az emberbe van kódolva. Kiegészítik, nem kizárják egymást.

"Nem kivételezünk egyik vallással sem, mert csak így biztosítható a vallásszabadság."
Nem így biztosítható, mert eleve nem "kivételezés": Európa szervesen fejlődött a kereszténység (és persze más) hatására azzá, ami ma: moráletika, jogrendszer, tudomány, világkép, stb. által meghatározott, de változatos nép-gyűjtemény egy földdarabon.
Ma mégis le akarja tagadni, de lerí róla. Ez feszültséget okoz: természetellenes töréseket igyekszik felrángatni magára, de "mérethelytelen" az új viselet - az "egyszerű népek" értetlenkednek a politikai-ideológiai (és párhuzamosan, de nem függetlenül a kulturális) trendek miatt, mert se füle se farka, se jelentősége ezeknek (legalább hangsúly tekintetében), mint amennyire felfújják, központi szerepbe helyezve ezeket a tematikákat. Önveszélyes és életellenes dolgok: elveszejti a közösséget hosszú távon, de legalább semmit nem ad (ezért nettó árulás a vezetők részéről - erre hegyeződik ki a politikai diskurzus a tömegek kommentjei és a politikusok kampányai keretében).

A vallásszabadság! Az mi? Otthon a négy fal közt sutyiban elsuttoghatod az imádat és legyél érte hálás a toleranciapribékeknek?
A vallás=megvallás=közösségi megélés. KÖZÖSSÉGI ÉLET.
A politika közügy. KÖZÜGY.
KÖZ, KÖZÖSSÉG - politika, vallás. EMBEREK vallják, cselekszik, érvelik, élik meg ezeket.
A világról alkotott képedet meghatározza mindenféle dolog: így aztán ateista, hívő, politikus, apolitikus, tudományos vagy művészi vénájú, széles látókörű vagy szakbarbár, stb. lehetsz: jogod (mi több kutyakötelességed) hangoztatni az álláspontodat, ha vitára kerül sor, mert így derül ki, hogy hányan, mit, hogyan gondolnak. Ebből lehet alkotni.
Ugyanezért óriási iparág a manipuláció (marketing, lobbi, kultúra, politika), mert véleményt befolyásol a sajátja irányába.

A szekuláris állam ellentéte nem a magyar vagy a lengyel állam, hanem az iszlám (a vallásjogával, mely kizár minden más megfontolást - ez az, amit te vádolsz).
A keresztény alapú alkotmány az életet védi, de azon túl sok nem keresztény mozzanat is behatással bírt rá, az iszlám viszont merev, csak vallás alapú, és az élet be van árazva: ahogy a nők, úgy más csoportok is levehetők a tábláról és ez nem "probléma", hanem a "jog=Isten akarata".
A keresztény állam akkor lenne aktuális, ha kötelező lenne a keresztény templomokban imádkozni, büntetés terhe mellett (ha megtagadod). De nem! Vallás- (és vallástalan) szabadság van. Viszont az évszázadok alatt szervesen fejlődött etika, jog és hagyomány, valamint világkép meghatározza az élethez való hozzáállást is: abortusz-szabályozás (ami a gócpontja a számonkérésednek). Ennyi, nem több.
A másik, az lmbtqip+ "egyenlőségi törekvések" téma meg olyan túltolt lobbi, ami a farok csóválja a kutyát képhez hasonló: a világon egyedülálló zsidó védettség elérését tűzte ki célul, csak épp hiányzik mögüle a "hajtóerő" (múlt és képviselők). Ezért vitatéma lehet (szemben a másikkal), és igenis végiggondolható mennyiség, minőség, hozam és érték szempontjából: megmérettetett és könnyűnek találtatott: életellenes erőltetett bomlasztás, egy ideológiai - megalapozatlan - trend, nem több.

"A demokrácia meg nem a többség diktatúrája"
Dehogynem, ébresztő, jóreggelt!!!!! Áltathatod magad, de az '50+1' alapvetés pont ezt jelenti.

"A kisebbség tolerálása meg nem zsarnokság."
Ez így, kiragadva - önmagában - teljesen igaz, kivéve, ha parancs és retorzió áll mögötte.

[ Szerkesztve ]

"Szerintem."

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.