- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- WhrlpoolMind: Az eredeti lemez utánozhatatlan illata
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- sziku69: Szólánc.
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- GoodSpeed: AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 9 9900X Cinebench R23 & R24 Benchmarkokban mérve
Aktív témák
-
Batman
őstag
Hali!
Most először fekszek neki komolyabban az ubuntunak, vagyis inakbb a kubuntunak, megkéretek ,hogy rakjak fel egy gépre linuxot és ugy döntöttem nem inkább ubuntut mint gentoo-t , mert az gyorsabban felmegy.
De ezután jöttek a problémák, pl a grafdikus telepítésnél nem lehetett kiválasztani a particiókat, ok menjünk text modba ott kitudtam őket válogatni, de nem dobott fel lehetőséget a swap kialakítására.....
Na jo hagyuk így menjen fel a rendszer , ami fel is ment viszonylag gyorsan , azután fel akatam tenni pár ''alap'' programot, pl mplayer, opera , amsn....
Kikeresgéltem neten milyen adatbázist kell megadni ,hogy megtalálja az apt-get , majd mikor telepíteni akarom milliónyi függőség amit persze nem tud és nem is akar feltenni, lehet hogy ez egy nagyon jó disztró és én vagyok kevésbé jártas ebben vagy , inkább nagyon hozzászoktam a gentoo csomagkezelséshez ami szerintem verhetetlen.
Ez csak egy kis szösszenet volt eddigi tapasztalatokról, most jön az olvasás fázis a goggle és a forumok olvasgatása...
üdv -
Sianis
addikt
válasz
Vilmoskorte #4198 üzenetére
Ezért használok Thunderbird-öt. Sokkal dinamikusabban fejlődő, támogatott, had ne soroljam.
Elég sokan tiltakoztak ellene hivatalos fórumon, lehet, hogy hamarosan a Thunderbird lesz az alapértelmezett levelezőkliens a Ubuntuban.
Sianis -
Vilmoskorte
tag
Újra itt, jó régen írtam már a fórumba
Dapperben nektek működik az evolution tökéletesen? Nekem induláskor sokszor írja, hogy nincs szinkronban a beérkezett levelek mappája, kilépéskor meg ált elszáll memória írással. Instabil a cuccos nagyon.
-
Bero
aktív tag
Tudnátok mondani egy tükröt, ahonnan le tudom tölteni a dvd-s ubuntu magyar változatát? előre is kösz!
-
-
válasz
peterszky #4186 üzenetére
hát igen. szerintem mentsd le az origi particiokat egy ghostal azt gyaluld halálra mindent. majd csinálj egy particiot és tegyél feel egy gyári xp-t stb ne pedig az oem hozzáadottat. az egy gombos rendszervisszaállítás visszacsap mint egy ostro. amugy sata -s lehet a vinyo azért nem eszi meg a win lehet...
-
Eperfa
tag
lúzerkérdés: hogy lehet (kde) a taskbarra kitenni bal alulra egy hide all windows(show desktop) ikont?
-
peterszky
őstag
válasz
Forest_roby #4187 üzenetére
Mindkét oprendszer jól működik, csak nem szeretném leformázni az egészet + újra telepíteni. Le tudok mindent menteni, csak gondoltam hátha van más út is.
[Szerkesztve] -
peterszky
őstag
válasz
peterszky #4176 üzenetére
Erre senki?
Notira tettem fel ( IBM R60 ). WinXP telepítő cd, particion magic és a Linuxban cfdisk paranccsal sem mentem semmireWinXP telepítő cd még a merevlemezt sem ismerte fel, mondjuk ez eelég furcsa. Partition Magic 7 és 8 is ezzel a hibaüzenettel lép ki: ''Init failed errer: 117 Partitions drive letter cannot be identified''
-
Forest_roby
őstag
Van akinek a gnome jobban bejön!
Rádaásul, gnome alatt grafikus programokat írni ( nekem ) egyszerűbb, -főleg azért mert gőzöm sincs, hogy kde-s progikat hogyan kell írni
mod:
böngészés! Egyet értek veled, szerintem is lasabb linux alatt az ff, de meg lehet szokni a csak IE -re írt oldalakról a véleményem az, hogy szarok.
[Szerkesztve] -
Eperfa
tag
Na, énis feltettem az ubit itthonra desktopnak, egykét tapasztalat ha érdekel valakit.
(kubi pontosabban)
Kiváló install, igazi user-friendly minden, nem kérdez sokat, meglepően gyorsan felmegy, tetszik.
elsőre kcisit meglepődtem az mp3 és egyéb kodekek hiányán de ez elég gyorsan orvosolható.
most feltettem adeptel a jre-t, ez mondjuk elég vicces volt. beraktam h teygen fel pár progit köztük eztis aztán továbbáltam böngészni. visszanézem 10 perc múlva az ablakot és még mindig prepering. na ekkor kattintottam h more info és ott várt a dpkg-s kék beállítóképernyő, ilyenkor mondjuk szólhatna
ntfs read support nagyonjó, bár most veszem észre h írni nem lehet rá uh megyek és ezt még orvosolom..
szóval teljesen elégedett vagyok vele, azt hiszem egy ilyen distro már nagyon hiányzott a világnak.
ma du láttam vkinél egy sima ubuntut (gnomeal), de itthonra végül a kdeset tettem. számomra ez sokkal meggyőzőbb, arra lennék kíváncsi h miért részesítik sokan előnyben a gnomeot? csak kíváncsiság, nincs vele semmi baj amúgy, csak számomra a kde sokkal közelebbinek tűnt.
az egyetlen dolog amivel nem vagyok megelégedve (bár ennek semmi köze az ubuntuhoz, általános linux-dolog), azok a öbngészők... lehet mondani mindent, de úgy érzem h a ff és az opera is jobban teljesített win alatt. a csak IE alatt megjelenő oldalakkal meg sokat nem lehet kezdeni eheh.
happy customer -
kövi héten új ubi?
-
Sianis
addikt
-
GD
őstag
lesz/van még olyan ubuntu ami olyan debianos style-ban telepíthető? azaz, nemcsak grafikusan? mi a neve? a live fílinges az LTS vagy mi?
-
asturel
őstag
Evolutiont nem ismerem, thunderbird install : sudo apt-get install mozilla-thunderbird
btw, valaki hasznal ntfs3g-t ubuntuval? probaltam ntfsfix-el legyalulni a journalt az ntfs-rol de mountolni se tudja
root@rucs:/# ntfsfix /dev/hda2
Mounting volume... FAILED
Attempting to correct errors...
Processing $MFT and $MFTMirr...
Reading $MFT... OK
Reading $MFTMirr... OK
Comparing $MFTMirr to $MFT... OK
Processing of $MFT and $MFTMirr completed successfully.
Setting required flags on partition... FAILED
Error setting volume flags. -
mkbla
senior tag
hi all!
problémám támadt a levelezővel, Evolution, hogy kell a leveleket megnézni. vagy letolteni vele?
esetleg hogy tudnám feltenni a thunderbird-et? -
peterszky
őstag
Azt szeretném kérdezni, hogy az Ubuntu Linuxot tartalmazó partíciótól hogyan lehet elvenni tárhelyet? Installnál félreértelmeztem a szöveget és így a Windowsnak maradt 10 Gb hely és a Linuxnak adta a maradék 60 Gb-ot.
Új install kellene? -
Fawkes
őstag
Nautilusnál észrevettem, hogy általában kevesebbet lát bármelyik partícióból mint agparted pl.Mi lehet ennek az oka?
-az előzőhöz, a fw-et a legújabbara cseréltem ez sem segített. -
Fawkes
őstag
1)Újraraktam az ubuntut és a home könyvtárat meghagytam, mivel másik partíción volt.(nem lett formatálva)majd home mount pontként beállítottam az új rendszerhez.Mineden szépen működik, de valami miatt nem telepítette föl a via(alaplapi) és a Sb live 24bit(pci-os creative)drivereket, és csakis oss-ből lehet hangot kicsiholni.
-a Rendszer->hangok:Nem válassztható ki alapértelmezett eszköz
-alsa mixer, driver és a többi dolog az alsa-hoz telepítve van.
Tegnap próbáltuk Sianissal, de nem nagyon sikerült életre kelteni.
2)Van egy Iaudio M5 mp3 lejátszóm, és mint usb háttértárat használom általában.Ment is szépen, de egyik alkalommal mikor átmásoltunk róla egy windowsos gépre(áthelyezéssel)adatot, azután csak 1,6giga szabad helyet lát rajta, mind az mc, mind a nautilus, viszont a gparted 18,x giga szabad helyet mutat rajta.(pedig teljesen üres a lemez, ugye formázás szóba sem jöhet)
-meg lett nézve rejtett file-ok mutatása bekapcsolva
-több filekezelővel
-windows os-en látszik az összes szabad hely, mint ahogy a gparteden
-fat filerendszer van rajta
ezek a problémáim adótak az elmúlt napokban, ha esetleg valakinek van ötlete(vagy konkrét megoldása)szívesen várom:- )
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
az ilyen kényelmi feature-ökhöz nem értek, alapból ki szoktam kapcsolni. de legjobb tudomásom szerint van ilyen lehetőség, majd aki használ ilyet, az megmondja.
mivel floppy már rég nincs a gépemben, de cd-t is kézzel szoktam mountolni, ezért én ilyen apróságokra (régi debianos berögzüléseim miatt) írtam 1-2 alias-t, és azt használom. -
mkbla
senior tag
válasz
ngabor2 #4170 üzenetére
aham, koszi szépen, érdekes dolgok vannak... ugy látom jobb lesz megismerkednem az ubuntuval is, majd szépen rákeresek és letöltöm iso-ban.
vmi 1szerűbb módon nem lehet megoldani? mármint nem miattam hanem a felhasználók miatt h pl jobb gomb felcsatolás/leválasztás ilyesmik...?
tehát akkor sudo mount... beolvassa a floppyt, rámásolom amit akarok, és sudo umount... -al pedig rámenti a floppyra a dolgokat és kész? -
ngabor2
nagyúr
-
mkbla
senior tag
hi all!
az a nagy helyzet h félig-meddig rámszakadt egy ubuntus rendszer, szeretném ha néhány dologban segítenétek, mivel eddig mandrake-t használtam. Szóval a ez lenne az első és egetverő gond hogy, hogy lehet floppy meghajtóra másolni? próbáltam a mount parancsal de ahoz supervisor jelszó kell... az meg nincs, vagyis van de nem nekem... szóval vhogy ugy néz ki h az egész h ez totál kezdő felhasználók használják és nekik kell segitenem és megoldanom külömböző problémákat megoldani ez lenne az első... tehát grafikus felület elindul meg minden és azt szeretném tudni hogy kell floppyra másolni? meg azt hogy milyen tomorítők vannak ubuntu alatt, illetve hogy kell használni?
előre is thx a válaszokért, és bocs ha kicsit láma kérdésket teszek fel de higyétek el én sem vagyok vmi könnyű helyzetben.... -
válasz
dr_strange #4167 üzenetére
Thx, megvan.
-
Hulye kerdes: beallitottam, h a gnome-panel ne legyen automatikusan szethuzva. Viszont igy nem tetszik, de most nem tudok jobb klikkel rakattintani, h elerjem a beallitasait. Most mit tegyek?
-
ONE-T
csendes tag
köszi a segitseget mindjart kiprobalom.
MAsik kérésem: Turboprinter telepitésében segitsen valaki aki már csainálta ubuntu alatt és müködött is neki, akár MSN en is konzultálnék az illetővel. Köszi -
rene85
aktív tag
Olá. Sianis és az ''öreg rókák''
már biztos ismerik ezt, de itt egy ubuntu blog. sokat lehet belőle tanulni szerintem, és egyébként minden hír megtalálható az ubunturól.
[link] -
ONE-T
csendes tag
Nah re
megy a kXdocker és csak annyi a bajom vele hogy nem tudok rá ikonokat huzogatni, a fogd és vidd modszer nem igazan jött be, a menüje meg valami olyan istentelen hogy az valami fogalom ebben kernek segitseget
köszi.. -
rene85
aktív tag
Hát. az ubuntu a legjobb, meg a (nekem) legkönnyebben használható disztrib. de asszem ezt még sokat fogom mondani itt.
-
rene85
aktív tag
válasz
Jester01 #4158 üzenetére
Most esett le hogy hülye vagyok! csak beléptető jelszó volt a linuxban, külön a könyvtárakat nem jelszavaztam le. a boot.lst-t viszont egy windowsos progival simán le tudtam másolni az ubuntu partíciójáról. windowsban meg nem lehet hozzáférni. de értem mit mondasz egyébként
És hogy működik ha lejelszavazol egy könyvtárat? akkor win alól gondolom a ''nem olvasható'' vagy valami hasonló üzit adja, és nem tesz ki egy ablakot hogy akkor abba írd a kódot...
[Szerkesztve] -
Jester01
veterán
Nem, a linuxra gondoltam. A win ugyanis magát az adatot titkosítja ha jelszóval véded, ezért nem lehet tiszta winnel sem hozzáférni. Nem tudom te hogy adtál jelszót a linuxon, de ott is lehet adattitkosítást csinálni (többféleképpen is) amit utána hiába is próbálsz meg a jelszó ismerete nélkül máshogy (akár win alól is) kiolvasni.
-
rene85
aktív tag
Afene, akkor ezt is ki kell próbálnom
na még pár perec és lenn van a mandriva 2007 dvd-je, remélem jobban járok vele mint a cd-vel. de itt nem fogok reklámozni másik disztribet, főleg nem ezt...
Jester01: ez most tejjjjesen off, de azért megkérdezem: a windowsra gondoltál itt? lehet tévedek (szokásom) csak úgy emlékszem a windows akkor se enged hozzáférni egy adott felhasználó dokumentumok könyvtárához, ha le volt jelszavazva a könyvtár, és naivan az ember rátesz egy új tiszta windowst hátha akkor már nem lesz jelszó.
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
válasz
dr_strange #4154 üzenetére
És készülgetünk a magyar dokumentációkkal is, de pszt!
Sianis -
dr_strange
senior tag
-
rene85
aktív tag
Jihááá!! Ezt már ubuntu alól írom. annyit csináltam hogy windows alatt leszedtem a menu.lst-t az ubuntus meghajtóról, aztán beillesztettem a mandriva grubjába az ubuntus sort. ennyi! ez így nekem nagyon príma.
ez ha esetleg kernelt kell fordítani, akkor is működik, ugye?
az meg azért elég félelmetes, hogy windows alól simán lehet olvasni a linuxos meghajtókat, hiába vannak lejelszavazva... a windows nem engedi ha jól tudom, még belenézni se abba a könyvtárba, amihez nincs jeszavad.
dr_strange, mit mondasz a gentoo-ról? kezdőknek ajánlott? nem ugye? valami ilyesmit olvastam róla idáig hogy mindent magadnak kell fordítani+feltenni, nem figyel a függőségekre, stb
[Szerkesztve] -
dr_strange
senior tag
ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz;-)
nálam most:
xp (gyütt a géppel) - gentoo - swap - ubuntu (dísznek) a sorrend, aztán amikor az ubuntu felment, feltette a maga grubját, én meg - lustatság fél egészség - szépen abban írom át a gentoos kerneleket is, valahányszor újat fordítok -
Sianis
addikt
Ne vitatkozzunk, kell!
Hallgas rám, tudom, hogy egyszerűbb lesz így. Az is elég, hogyha fogod és átnevezed a /boot/grub/menu.lst-t menu.old-ra. Telepítés után pedig az új menu.lst soraiba belerakod a a menu.old sorait. Remélem, hogy mikor /boot-ra rátelepül a buli nem szedi ketté az ott lévő grub-ot
Sianis -
rene85
aktív tag
Na még jó hogy időben hazaértem és élőben tudom nézni a vitát, háhá
. az adatpartíció annak jön igazán jól szerintem akik emule-t vagy valami p2p progit használ, hogy linux alatt is tudjanak töltődni a kis dolgaik.
dr_strange: akkor átcsináljam ilyenre? hmm. 1-2 óra másolgatás aztán csak meglesz
még mindig nem írtátok hogy akkor a menu.lst-t a /bootra kell-e tenni (habár mondjuk úgyis meglátom ha feltettem egy új linuxot). most majd varázsolhatom vissza az ubuntut valahogy, mert a mandriva az istennek se tölti be, de: megoldom.
a hely nem igazán számít. de akkor kell ilyen vagy nem végülis??a menu.lst-t lemásolom mielőtt új rendszert telepítek, aztán visszateszem, miután feltettem az újat, persze kiegészítve az új oprendszer sorával. ez így nem jó?
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
válasz
dr_strange #4147 üzenetére
adatpartíció minek kell? Én ~ 1 hónapja használom az ntfs-3g-tés eddig hiba nélkül megy.
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
dr_strange #4145 üzenetére
De mint olvashattad ő Windows + Ubuntu + ccserélgetett disztró rendszert akar üzemeltetni. Ide azért nem árt, hogyha van egy külön /boot partíció nem? A verziók nem számítanak, hiszen a grub a menu.lst-t bármikor kiolvassa, betölteni meg mindegyik tud!
Sianis -
dr_strange
senior tag
Ha úgyis cserélgeti a rendszereket, nem mindegy, hogy külön van-e a /boot vagy sem? Ha egymás mellé akarna telepíteni 6 disztribúciót, akkor megértem, hogy egy /bootban tartaná az összes kernelét, bár akkor nem tudom- nem kavar-e be, hogy a disztribek telepítéskor folyton cserélgetik a grubot a saját verziójukra.
-
Sianis
addikt
válasz
ngabor2 #4142 üzenetére
Ok, de rene85 kolléga cserélgeti fogja most a rendszereket telepítni. Na most egy feletelül, nincs külön partíció, a másik csak úgy tud települni, hogyha formázza az előzőt, tehát /boot is ugrik, ha nincs máshol. Én a megoldást mondom, nem a kötelezőt!
Tudom, hogy lehetnek hülye ötleteim...
Sianis -
Sianis
addikt
Nem kell itt ámulni bámulni!
Az MBR-be csak egy kis program kerül. Telepítéskor megkapja, hogy hol keresse a saját részeit ( erg hol van a /boot ). Onnan utánna már betölti a kernelt és a megfelelő paraméterekkel indítja a kiválasztott rendszert. Az MBR túl kicsi egy Grub-nak, hiszen képes mindenféle fájlrendszerről behozni a kernelt és Windows-t is tud undítani, tehát kell neki némi hely, de azért nem vészes. A menu.lst azért kell, hogy ne te jegyezz meg egy szép hosszú parancssort.
Méret dolog: 100 bőven elég, ha nem sajnálod persze!
Sianis -
ngabor2
nagyúr
én speciel leszoktam a külön boot partícióról. ha komoly szerver lenne, akkor lenne értelme. de mivel ''csak'' egy otthoni gép, ezért nme igazán látok. de ez már tényleg hozzáállás kérdése. a méret meghatározása megintcsak érdekes kérdés: ha mindig 2, vagy 3 kernel van fenn, akkor elég egy pár megás, amit viszont könnyen ki lehet nőni. ha meg 100-megás, vagy nagyobb, akkor feleslegesen foglalja a helyet. leginkább emiatt hagytam a /-ben a /boot-ot.
-
rene85
aktív tag
Na ilyenkor ámulok és bámulok... a grub egy rendszerek felett álló külön kis program, és ezek szerint a grub menu.lst-t kell átmenteni minden installkor. azt a /bootra kell tenni? ezek szerint a kernelek is a /booton tárolódnak. tehát akkor azt mondjuk legalább 100 megásra kéne hagyni? alapból ezeket a rooton tárolja.
-
Sianis
addikt
Kell egy /bott partíció, de úgy, hogy az ne formázza a telepítéskor, mert akkor ugranak a kernelek.
Ez ugye beállítható.
Plusz jó lesz minden új telepítéskor a grub menu.lst beállító fájlját elmenteni, hogy megmaradjanak a régi indítási beállítások. Kb ennyi a trükk.
Remélem érthető.
Sianis -
rene85
aktív tag
válasz
ngabor2 #4138 üzenetére
Sajnos nem javították. Az ubuntut úgy tudtam feltenni hogy a grub menjen, hogy lehúztam az atás vinyót, aztán utólag mountolgattam az ntfs-eket. ha jól emlékszem installnál nem is lehet megadni az mbr helyét ubuntu-nál. debiannal is szenvedtem, az se ment volna máshogy, most már biztos vagyok benne. a suse valamiért megcsinálja, fene se érti.
szóval a lényeg: csak egyszerűen csináljak egy /boot-ot valahova? és aztán mi lesz?innentől mindegyik linux oda teszi a dolgait? akkor minek az mbr?...
mod: na ilyenekből látszik (hogy az nem sda1 hanem sda...) hogy totál kezdő vagyok, a ''birkózásomat'' dokumentálom a linux disztribekkel
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
nem, az mbr az legfeljebb /dev/sda lehet. az 1024 cilinderes határ egy ideje már nem számít, ha a legutolsó logikai partíció a /boot, a grub akkor is megtalálja. a win partícióját ne bántsd, mert ha átteszed, akkor 99%, hogy nem fogod tudni életre kelteni.
mintha valahol olvastam volna, hogy a grub satás vinyókkal mostohán bánna... remélem csak régi, javított bug. -
rene85
aktív tag
Hollári-hó. csinálnám én a /boot partíciót de nincs hova. az új mandrivát próbáltam ki elsőnek (ez itt nem a reklám helye, az ubuntu után pff...de ez még csak a live cd, most jön a dvd.) naszóval. a mandrivában be lehetne állítani hogy mit bootoljon (a grubot be lehet állítani úgy értem), de hiába adom meg neki az ubuntu kernel-file nevét, az istennek se akarja elindítani...
szóval hova menjen a /boot? az mbr az sda1 nálam, azon van a windows is, gondolom így már bonyolultabb. az Ubuntu sda8, a többi linuxot a másik vinyóra telepíteném, ami atás (annak is az első partíciójára). ha okoskodhatok, akkor arra a bizonyos 1024 cilinderre kéne tenni a /boot-ot ami a vinyó legelején van? hogy fog így indulni a windows(mert ugye így majd másik partícióra kerül...), azt nem akarom újratelepíteni semmiképpen.
De ha úgy a legegyszerűbb hogy minden telepített oprendszer a satás vinyón van, akkor megcsinálom úgy. Köszi a válaszokat!
mod: ..... és a bíztatást
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
az első hibával nem érdemes törődni, majdnem minden progi ír ki ilyet nálam. valami bele van forgatva, amihez nincs eszköz, annyi. a második... az komolyabb. a google se igazán tudott segíteni, csak kérdést találok a liblibKXDesignPanther.so-val kapcsolatban, megoldást nem. valami lib, és/vagy a lib devel csomagja hiányzik hozzá.
-
Jester01
veterán
Igény szerint = átlagos desktop felhasználás esetén nyugodtan hagyd egyben.
Amúgy kb.
/ = 250MB
/var = 500MB (szerver esetén több)
/tmp = 250MB
/usr = 5GB
/usr/local = 4GB
Ha a /usr külön partíció, akkor azt lehet csak olvashatóan becsatolni, aminek több kellemes mellékhatása is van. A /var azért jó ha külön van, mert oda kerülnek a logok amik rossz esetben megtölthetik a partíciót. A /tmp-t pedig egyfelől szintén a megtöltődés miatt érdemes külön venni (ide ugyanis minden felhasználó szabadon írkálhat) illetve ha olyan a rendszer, hogy gyors eszközre tudod tenni (külön lemez esetleg ramdisk). De ezek a dolgok leginkább csak szerverek esetén fontosak.
Egyébként mindenki a saját partícionálási rendszerére esküszik -
ONE-T
csendes tag
válasz
ngabor2 #4117 üzenetére
Szia, felraktam 1.1.4-et, nagy nehezen, végülus kde-t kellett felrakni de nem indul el, kiir 628 db hibát...ilyeneket:
X Error: BadDevice, invalid or uninitialized input device 169
Major opcode: 147
Minor opcode: 3
Resource id: 0x0
és
/opt/kde/share/apps/kxdocker/plugins/liblibKXDesignPanther.so: nem lehet megnyitni megosztott objektum fájlt: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
ilyeneket, de ebből eléág szép számmal, főleg a másodikból. Vajon mi a teendő? -
Magic
tag
Hali!
Merevlemezem 160 gigás, 3*52 gigára partícionálva (mivel három fejes így láttam legjobbnak...). Van 2 ntfs partíció és egy ''üres''.
Ubuntut erre szeretném feltolni és az lenne a kérdésem: hagyjam h saját maga ossza fel az 52 gigát ahogy ő szeretné v én magam osszam fel és ha az utóbbi hogyan parícionáljak...??
Gondolom okosabb dolog manuálisan felosztani, csak tanácstalan vagyok miből mennyit.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
majd ha sikerül végre átrágnom magam a manualon... ami igen lassan megy, mert sosincs időm. azt már megtanultam, illetve nagyon régóta tudom, hogy kérdezés előtt illik olvasni. mivel utoljára valamikor középsuliban láttam valami kezdetleges adatbázis-kezelőt, és abba se mélyültem bele, ezért e téren a tudásom kb. 0, azzal meg nem akarlak zaklatni.
-
Sianis
addikt
válasz
paramparya #4123 üzenetére
Ha pl egyáltalán nem nyúl hozzá a terminálhoz, hanem mindent megpróbál grafikus felületről elintézni...akkor nem biztos...furcsa lehet, de meg lehet próbálni.
Sianis -
Sianis
addikt
Bátran előre!
Miért ne működne?Csak kéne csainálni egy külön boot partíciót, mert anélkül eléggé furcsán fognak viselkedni, amúgy meg mind képes egy helyre berakni a boot partícióját. Csak megfontoltan csináld a dolgot, mert könnyen baj lehet belőle. Előbb kérdezz amit nem értesz, aztán cseleked!
Jó látni, hogy valaki követi a Linux-os bűntetteimet.
Sianis -
rene85
aktív tag
Helló evriván! egy linuxos blogot indítottam. az olyan elb@szott fickóknak szólna mint én, akik windowsos aggyal gondolkodnak, de linuxot akarnak. a végső formája a dolognak igen képlékeny, a lényeg az lenne hogy az új linux disztribeket kipróbálnám, mennyire (gyorsan) használhatóak, lesznek érthetőek egy windows-agyú ember számára. átnéztem a következő megjelenéseket és ezekre gondoltam: fedora, ubuntu, debian, suse.
a kérdésem az lenne hogy hogy lenne legyegyszerűbb a partícionálás, stb. van egy szuperül működő ubuntu dapper-em, azt meg akarom hagyni és a windowst is. az új disztribek kapásból meglátják mindkettőt (most konkrétan az ubuntu érdekel), és csak más lesz a boot menü (annak a linuxnak a bootja lesz, amit épp utoljára feltettem)? működik-e az úgy, hogy 1. partíció windows, 2. ubuntu, 3. cserélgetős, épp az aktuális linux van fenn rajta? köszi a válaszokat!
mod: és Sianistól eltérően én csak végleges állapotú disztrókat merek kipróbálni, néha még azok is elég érdekes állapotúak, lásd suse 10.1...
[Szerkesztve] -
Nedudgi
aktív tag
[link] az 1.3-nak nincs már ez a baja (más baja van, de jobban működik) NE ijedj meg ha lefagy tőle a linux (úgy szó szerint mintha minden megállna). Ilyenkor a skype valami hangot akar kiadni, és kb 1 percen belül tovább megy minden. ha az ember türelemmel vár. Ha 1 szer eljátszotta, akkor utána egy darabig nem csinálja.
-
mkbla
senior tag
válasz
ngabor2 #4105 üzenetére
thx, én eddig ugy probálkoztam mint ahogy le volt irva a itt a nagy linux topicban, a grub-nál beirni h linux init=/bin/bash, meg ilyesmik, de nem igazán jött össze a kernel pánikon kivül más.... tehát akkor ezt a sudo passwd-t konsolban irjam be...? és kész? csak az az igazság h nem én raktam fel a linuxot és ugy volt megoldva h user neévvel alapból minden jelszó nélklü belépett, tehát ahol fel volt rakva tökre nem tudnak semmi jelszót.... de azért thx megpróbálom, csak kb a jövö héten ülök majd magint a gép elé.... kösz a segítséget!
valaki esteleg a skype-os témára nem tud +oldást????
thx -
ONE-T
csendes tag
hát ezt én is megprobaltam, marmint az xgl-t csak nem engedte tovabb csinalni kb mikor a felenel tartottam a konfigolasanak mert azt irta hogy hianyzik egy csomag, pedig mar be tudtam jelentkezni xgl-el...nemtudom mi lehet a baj, szerintem hogy még nagyon béta...
Az előző kérdésemre senki nem tud válaszolni? nevezetesen az ikonsáv csináló programról lenne szó. -
chaby7
aktív tag
Hello
Van egy gépem amin nincs net, és letöltöttem a DVD verziós Kubuntu 6.06-ot.
A kérdésem az lenne hogy az adept-et hogy tudom ugy beállítani, hogy mirrornak a DVD pool könyvtára legyen megadva.
/etc/apt/source.list
Ebben a file-ban kéne megadni az elérési utat?
A dvd-n elég sok cucc van és jó lenne ha müködne, mert igy nem tudok felrakni szinte semmit mert minden a függőségekért nyavajog. -
rene85
aktív tag
Helló. Beállítottam az xgl-t, beryl-t használok most hozzá ( a többi módszernél mindig függőségi gondokat jelzett, pl a csm-et nem tudta telepíteni). a kérdés, hogy lehet-e két képernyőt használni ha xgl van? az lenne ám csak a tuti! két vidkártya van a gépben (adataimnál, a 915 is tudja már az xgl-t állítólag), az xorg.conf be is van lőve a dologra, csak ötletem sincs hogy +1 xgl szervert hogy indítsak...
más. érdekelne engem is az utolsó alsás kérdés. enemy territoryt játszom, és közben jó lenne zenét hallgatni... -
emitter
őstag
hy!
Hogyan tudhatom meg, hogy hova telepített az apt-m egy programot? KID3-ról van szó, locate kid3 semmit nem dob..
köszi -
ONE-T
csendes tag
pls valaki mondja meg hogy mi a neve annak a programnak ami egy kis ikonsávot hoz létre mint egy tálca és az ikonok mozognak ha ráviszem a kurzort. Ennek a programnak a neve kellene, pedig kerestem mar egre foldre, persze ubiba. köszikösziköszi
-
ngabor2
nagyúr
a könnyebbik kérdésre válaszolnék: a root jelszó megváltoztatása: sudo passwd
kérni fogja a user jelszavát, majd 2x a root-ét.
a skipe-ot nem ismerem, de alsa-val egyszerre 1 eszközt használhatsz. asszem esd a cucc neve, amivel egyszerre több hangot is le lehet játszatni. de a hozzáértők úgyis mindjárt megmondják pontosan -
mkbla
senior tag
hi all!
a kérdést már láttam a forumban 2000 kérdéssel ezelőtt, de a választ rá sajnos nem (lehet h én vagyok vak) tehát ubuntu linux és skype, a hang tökéletesen műxik pl filmek lejáccásánál, de skype-ban hol műxik hol nem, és kiirja h problem with sound device, nagyon sokat nem tudok kezdeni mert igazából root jelszo is kellene de az meg a kanyarba... probálkozom megszerezni de nem akarja az igazságot mindig kernel pánikba ütközök... nagyon megköszönném ha vki elárulná h mi a baja a skype-nak és h hogy leheet root jogot szereznem...? előre is thx -
GD
őstag
válasz
Forest_roby #4101 üzenetére
amúgy kb innen kellene indulni:
lerakni egy script-et file-ba ami indul rc2.d szinttől
legyen benne:
echo ''1'' > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.1.1/24 -o ppp0 -j MASQUERADE
lehet dhcp-t rakni de 1 gépnek fölös
aztán a kártyákat konfigolni
ppp-kártya akiben a modemkábel van annak ne legyen lan-os ip-je se alhálója vagy fake (akár ez is mehet scriptbe)
/sbin/ifconfig eth0 1.1.1.1 netmask 0.0.0.0 up
aztán a továbbítógép másik kártya 192.168.1.1 stb
fogadó gép 192.168.1.2 gw az elsőgép mask meg a szokásos, resolv kézzel megadod neki (dns) /etc/resolv.conf a szolgáltatódat vagy bárkit aki dns szerver
meg sok google, fórum, ping és hajtépés
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
Forest_roby #4101 üzenetére
ebben a témában ngabor2-nek voltak kalandjai
őt egy router váltotta meg, ha nem akarsz korán őszülni.. lehet neked is az lesz a megoldás
kicsit többet kellenne tudni, hogy maskolni is akarsz, tűzfal, NAT, proxy, vagy miaszösz.. miről milyen net jön megy
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
Hi!
Hogy tudom a netet megosztani ubi alól?
Van két db hálókártya a gépemben alapból, az egyikbe bemegy a netem, és a másikból szeretném megosztani egy db gépnem crossos kábelen keresztűl. Ezt hogy kell? Van vhol vmi leírás erről? Vagy alapból tudja?
Előre is köszi a válaszokat!
Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
- Bomba ár! Dell Latitude E6530 - i7-3720QM I 16GB I 160SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090 - 3 év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen, CW90
- Designer 4K Monitor - BenQ PD-2700-U
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest