Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Argos: Az vagy, amit megeszel
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GAI: Retro GPU-k mindörökké: a végleges koncepció, és a szereplők bemutatása
- eBay-es kütyük kis pénzért
Aktív témák
-
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Jester01 #4792 üzenetére
Character devices:
1 mem
2 pty
3 ttyp
4 /dev/vc/0
4 tty
4 ttyS
5 /dev/tty
5 /dev/console
5 /dev/ptmx
6 lp
7 vcs
10 misc
13 input
14 sound
29 fb
81 video4linux
116 alsa
128 ptm
136 pts
171 ieee1394
180 usb
189 usb_device
195 nvidia
216 rfcomm
(a blokk eszközöket nem teszem be, az nem érdekes. itt itt van a video4linux, úgyhogy nem értem...)
megcsináltam... akkor sincs ilyen eszköz. -
Jester01
veterán
válasz
wassermann #4785 üzenetére
/etc/default/rcS:
# Set UTC=yes if your system clock is set to UTC (GMT), and UTC=no if not.
UTC=no
(valami dpkg-reconfigure is biztos van rá, a telepítő is szokta kérdezni) -
ngabor2
nagyúr
lenne egy kis problémánk... Hauppauge wintv pvr-350 tévékártya.
google megvolt, ivtv modul lefordítva, betöltve... de a tvtime továbbra se szeresse.
01:05.0 Multimedia video controller: Internext Compression Inc iTVC15 MPEG-2 Encoder (rev 01)
valakinek tapasztalata fenti kártyával?
lsmod | grep ivtv
ivtv 199312 0
v4l1_compat 15108 1 ivtv
i2c_algo_bit 10376 1 ivtv
tveeprom 16144 1 ivtv
videodev 10752 2 ivtv,quickcam
i2c_core 23424 11 msp3400,saa7115,tda9887,tuner,ivtv,cx25840,i2c_algo_bit,tveeprom,i2c_ec,nvidia,i2c_nforce2 -
wassermann
addikt
Segítsetek légyszi, ugyanazon a gépen használok Ubuntut és XP-t, egyetlen gondom van: az Ubuntu mindig elállítja a BIOS-om óráját, így ha UB után XP-t használok az órát mindig előbbre kell állítanom, ami kicsit idegesítő. Tud valamelyikőtök megoldást?
-
Fawkes
őstag
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy main restricted
deb-src http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy main restricted
## Major bug fix updates produced after the final release of the
## distribution.
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-updates main restricted
deb-src http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-updates main restricted
## Uncomment the following two lines to add software from the 'universe'
## repository.
## N.B. software from this repository is ENTIRELY UNSUPPORTED by the Ubuntu
## team, and may not be under a free licence. Please satisfy yourself as to
## your rights to use the software. Also, please note that software in
## universe WILL NOT receive any review or updates from the Ubuntu security
## team.
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy universe
deb-src http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy universe
## Uncomment the following two lines to add software from the 'backports'
## repository.
## N.B. software from this repository may not have been tested as
## extensively as that contained in the main release, although it includes
## newer versions of some applications which may provide useful features.
## Also, please note that software in backports WILL NOT receive any review
## or updates from the Ubuntu security team.
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-backports main restricted universe multiverse
deb-src http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-backports main restricted universe multiverse
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu edgy-security main restricted
deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu edgy-security main restricted
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu edgy-security universe
deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu edgy-security universe
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy universe multiverse
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy universe multiverse -
fila
senior tag
Hi!
nem tudom megynyitni a többoldalas képeket(tif) kubuntu alatt.
Csak az első kép jelenik meg.
Valakinek ötlet? -
ngabor2
nagyúr
lett egy ilyen notim: hp nc6320
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS/940GML and 945GT Express Memory Controller Hub (rev 03)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 01)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 01)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 3 (rev 01)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 4 (rev 01)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI #1 (rev 01)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI #2 (rev 01)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI #3 (rev 01)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI #4 (rev 01)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 01)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 01)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7 Family) Serial ATA Storage Controller AHCI (rev 01)
02:06.0 CardBus bridge: Texas Instruments Unknown device 8039
02:06.1 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments Unknown device 803a
02:06.2 Mass storage controller: Texas Instruments Unknown device 803b
02:06.3 Class 0805: Texas Instruments Unknown device 803c
02:06.4 Communication controller: Texas Instruments Unknown device 803d
02:0e.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetXtreme BCM5788 Gigabit Ethernet (rev 03)
08:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 3945ABG Network Connection (rev 02)
amivel problémáim vannak:
- a kártyaolvasót [link] alapján életre keltettem, most már megy. hogy miért nem megy alapból, azt nem tudom.
- az ujjnyom-olvasóhoz eddig semminemű programot nem találtam. nem mintha jelenleg lenne értelme használni...
- a 6310-hez hasonlóan itt is szükség lenne egy bios-frissítésre a speedstep miatt, de attól tartok, hogy akkor ott se lenne max. kihasználtság a procinál. úgyhogy ez egy darabig elmarad.
a gigabites hálót még nem próbáltam ki rajta, de valszeg működik. -
sziasztok! buher közeben sztem megvan a speedstep bibim
szval első modprobe speedstep-centrino such device hibával elszáll. másodikra meg megy...
-
adam_454
tag
érdekesség: nvidia leguljabb drivere támogatott a netes oldal szerint:geforce 2 mx/mx 400 nvidia-installer: nem támogatott ha felszenvedem pl suse alá csomagból: támogatot,megy a beryl is tökéletesen ubi alá probálom elszenvedni de az nvidia-installer lehal miután leforditja a kernel modult, megprobáltam make-val csinálni az is leforditja jolvan de sajna utána nem pakolja fel az xhez szükséges fáljokat ha valaki csinált már iet vagy tudja h mivel tudnám beforgatni a modulon kivuli fáljokat is akkor azt szivesen meghalgatom és megköszönném ( a mostani ubis driver kicsit régi és szenved vele a beryl
)
-
adam_454
tag
ha esetleg megtalálná valaki a suse 10.2ben debüteló uj kde menüt vagy csomagban (debnek örülnék az ksitott ubihoz) vagy forrásban és adna egy linket az nagyon megköszönném. addigis guglizok de több szem többet lát
-
adam_454
tag
nos a linuxra kb 2 ével ezelőtt összesen 400-500 virus volt melyek legtöbjike egyszerü kernel bugot használt v a felhasználó hülyeségét van virusirtó linuxra is bár én több év suse mandriva és ubi használatál sem kaptam még 1 gyenguska viruskának látszó valamit. a linuxokban általában alapértelmezetten bevan kapcsolva 1 tűzfal ami elég jó
jah a virusok töbsége nem megy vagy már kihaltak. ugyh nem kell félni!
[Szerkesztve] -
nem kell. létezik vírus tuti csak szerinem azt mind 1 kezemen megtudom számolni (ami valamire is jó unix vírus). spy, virusirtó ezért nemkell. amugy meg van a linuxban neépített tűzfal. elnézést mindenkitől ''a tűzfal''. egyébként sudo apt-get install firestarter ezzel könnyen eléred és konfigurálhatod.
IRC: /server irc.freenode.net, /join #ubuntu -
Fawkes
őstag
[link]
Feltetted az ubuntut életedben először.Linuxot szintén.Ez tényleg nagyon jó, csak együtt jár azzal is, hogy megtanulja az ember az eszét használni, mert itt nem csak a tovább gombra kell kattintani(sok esetben).
Jó olvasgatást.
*Szeretünk segíteni, tényleg, de ha minden héten valaki megkérdezi ugyan azt, akkor könnyű kitalálni...* -
REDeath
őstag
ha tudsz angolul menj fel ubuntu irc-re, ott általában megoldják a makacs dolgokat...
(nem vagyok biztos benne, de ha jól emlékszek ubuntu is az irc.freenode.net szerveren van #ubuntu szobában)
(nekem kubuntu van, ezért nem akarlak félrevezetni, mert ne mtudom hogy ubuntuban ugyanúgy megy-e)
[Szerkesztve] -
Csöves
őstag
Kell a linux alá spykereső és vírusírtó?
Elég a router tűzfala?
Nem röhög, tanuló! -
adam_454
tag
válasz
REDeath #4756 üzenetére
először is nem tudom h engedélyezted e az universe és multiverse tárolókat. legjobb emlékeim szerint az nvidia driver universe tárolóban van egyébként ha ubuntu akkor synapticot használ azt elinditod keresés gombra kattintva beirod h nvidia. ezután ha geforce 2 vagy ujabb akkor nvidia-glx et jelölsz (a függőségeket bejelöli és esetleges neki nem tetszö csomagokat mint pl nvidia xsettings melyet a glx alapból tartalmaz kijelöli eltávolításra) egyébként glx-legacyt. aztán alkalmazod. utána rendesen fent van es ajonlom gnome alat a geditet (sudo gedit /etc/X11/xorg.conf ha kdet akkor sudo kate /etc/X11/xorg.conf a naont addig nem ajnlom mig nem ismered a billetyűparancsait. a conf fáljban megkeresed a deviceben az nv szócskát és átirod nvidia ra majd mented x restart ha jól csináltad akkor 1 nvidia logo fog fogadni.
a tárolókat az adminisztráció menüpontban vagy a synaptic menüjéből érheted el a lényeg h engedéjezve legyen az universe és multiverse de frissítésre is.
jah és a felbontást is tudod álítani gnomból nem kell szerkesztgetni semmitsem
[Szerkesztve] -
REDeath
őstag
Ezt gondolom konsoleba írja ki. mégpedig azért mert az nvidia-glx csomag már tartalmazza a settings csomagot is! tehát azt előbb el kell távolítani, addig nem megy fel a glx...
De ajánlom neked hogy használd az AdeptManager-t, az megoldja a függőségeket is.
pl. kell egy csomag, ami függ másik 3 tól. akkor ő automatán letölti a másik 3 csomagot is... ugyanígy ha egyik csomag akadályozza, akkor azt leszedi...
Egyetlen hibája, hogy sajnos egy-két csomag valamiért inkompatibilis vele (nem tudom ez hogy lehetséges) és azokat csak konzolból lehet feltenni apt-get-el... de ezeket folyamatosan javítják. -
Csöves
őstag
válasz
REDeath #4753 üzenetére
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
linux-restricted-modules-2.6.17-10-generic már a legújabb verzió.
Néhány csomagot nem lehetett telepíteni. Ez talán azt jelenti, hogy
egy lehetetlen állapotot kértél vagy ha az unstable disztribúciót
használod, akkor néhány igényelt csomag még nem készült el vagy ki
lett mozdítva az Incoming-ból.
Az alábbi információ segíthet megoldani a helyzetet:
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
nvidia-glx: Ütközik: nvidia-settings de csak 1.0-3ubuntu7 telepíthető
E: Törött csomagok -
REDeath
őstag
válasz
ngabor2 #4748 üzenetére
a -phigh -t azért érdemes beírni, mert másképp mindent , még a billentyűzetet is újra konfigolja (tapasztalatból mondom hogy nem túl jó ez
legalábbis bilentyűzetet nem célszerű elállítani
)
szóval szvsz így jobban jár:
sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
De én úgy csináltam, hogy miután apt-get-el leszedtem a glx-et, és feltettem, nem konfiguráltam újra, hanem nano-val átírtam simán az nv-t nvidia-ra.
(a Device rész alatt lesz, hogy driver: ''nv'', ezt kell átírni.)
sudo nano /etc/X11/xorg.conf
reconfigure szerintem azért nem kell, mert alapban amúgyis valami 1900+-os felbontás a max. -
válasz
ngabor2 #4748 üzenetére
jah ezis egy megoldás. az elözö hszm ha ellenszenves bocsi én ati mester vagyok
szval felvettelek msn majd ott diskuráljunk okk. nemtom de nem tölti be a bootkor a speedstep-centrino modult ennyi a bibi. sokadikra meg betölti ha baztatom terminálból. na további jó sörözést!
-
ngabor2
nagyúr
jó helyen jársz.
apt-get install linux-restricted-modules-2.6.17-10-generic nvidia-glx nvidia-settings
aztán dpkg-reconfigure xserver-xorg és kiválasztod, hogy nvidia driverrel menjen, a képernyő felbontását beállítod, végül újraindítos az X-et (ctrl-alt-backspace).
most megyek vissza sörözni, nem tudom, leszek-e ma este... -
Csöves
őstag
Tisztelettel.
Életemben először raktam fel Ubuntut, meg persze linuxot.
Szépen fel is ment csak a natív felbontást nem tudom kicsiholni, mivel nincs Nvidia driverem linuxos.
Valami elemi szinten tudnátok segíteni?
Köszönöm. -
ngabor2
nagyúr
höh, mi nincs? milyen idézőjelbe tetted a which cpu-selector parancsot? ha normálba, akkor amiatt. ha fordítottba (alt-gr 7), akkor gubanc van.
(ami fordított idézőjelek között van, annak a kimenetét illeszti a parancssorba, nem a beírt dolgot. lustaság előbb megkeresni, hogy hol van a file, mikor van rá progi is...)
-
REDeath
őstag
egy kopetes kérdés: kopete-ben hogy lehet elmenteni a kapott spéci smileykat? mert csak látom őket, de nem tudom lementeni hogy én is elküldhessem őket.
(0.12.3-as verzió)
pozitív(kubuntu): pár napja kijött az update az X-hez meg a hozzá tartozó restricted modules frissítés, így nvidia driver már nem öli meg az X-et edgy-ben. és belekerült a glx-be a settings csomag is.
[Szerkesztve] -
adam_454
tag
egyébként nem tud valaki egy olyan programot szkriptet v akármit ami egy telepített rendszerből csinál telepítő lemezt? ha jól emlékszem az ubi oldalán láttam ilyet pár hete (vagy a csomagok közt???) de már nem találom.
ui olyan jól beállítottam a mostani rendszert h nem lenne szivem ujratelepíteni és mindent a defaultról kezdeni
[Szerkesztve] -
dbius
veterán
válasz
adam_454 #4733 üzenetére
thx a javaslatot, de gnome nem jön be. Tudom, hogy ubuntuból tudok kubuntut, vagy fordítva is csinálni, csak a csomagokat kell leszedni v. feltenni.
''az első felvedt user jelszava lesz a nemlétező rooté is.''
Ezt nagyon jól tudom. De live cd-n nincs felvett user, csak a live által előre beállított ubuntu nevű, ott pedig nincs jelszó. És ilyen felállásban nem akarta feloldani a screen lockot jelszó nélkül (kipróbáltam kb. 100 variációját mindenfajta ubuntu-s cuccnak, de semmit nem fogadott el)
Ez sztem bug, hiszen az ubuntu felhasználónak a live cd-n beállított, ''nem létező jelszavát, azaz az üres jelszó mezőbe lenyomott entert'' nem fogadja el a screen lock -
adam_454
tag
Üdv! én személy szerint inkább ubuntut telepítenék fel és utána mellé a kde-t és ha nem kell a gnome akkor azt rendszerbeállítás után leirtani. ezzel a kubuntuban előforduló hibák tömkelege nem fog előfordulni ha fent hagyod a gnome vezérlőpultjából 1-2 elemet mint például a felbontást akor később azt is tudod kde alól álítani ha kell sajna kde-ből kifelejtették ezt (mármint a kubis csomagokból
) + eddig nekem a 3ds asztalt csak ubuntu alatt sikerült beüzemelni a kubuntu hanyatvágta magát véglegesen... a raidról meg ha jól emlékszem alapból nem szeret raidolni a telepítő viszont ha van hozzá kedved és türelmed akkor setup start előtt kiválasztod az adveced optionst (grub menüben f6 v f5 nem tom már v 2 hónapja nem telepítetem ubit azóta is jól megy) aztán mindent fog tőleg kérdezni kivéve h mien csomagokat pakolj fel
ui:. ha megtetszett neked a lilo pl régebbi suse v madriva alól itt ne mert a setup hanyatvágja magát és restart telepítési folyamat. persze ez az f6olás csak az alternate cdről megy liveből megkell nézni h jól kötötte e be. illee a fórumnyitó topichoz csak annyi h ha elolvassuk a telepítőt akkor irja h az első felvedt user jelszava lesz a nemlétező rooté is. -
ngabor2
nagyúr
ls -l `which cpufreq-selector`
mit mond?
nálam
-rwxr-xr-x 1 root root 15688 2006-06-15 17:38 /usr/bin/cpufreq-selector
tehát nem biztos, hogy az a baj. mondjuk ezen a gépen nem használom, a notin holnap tudom megnézni.
lehet, hogy nem is ennek kell suid, hanem valami másnak (lásd még: nem megfelelő lib esetén bejövő no such file hibaüzenet). -
dbius
veterán
válasz
ngabor2 #4727 üzenetére
Nézd meg a korábban - és tegnap online - linkelt leírást. A raid kötetnek a megfelelő partícióját mountolja fel a /dev/target-be és oda megy a telepítés, tehát jó helyre - a raid kötetre.
Esetemben biztos nem ez a gond, hanem elképzelhető, hogy a leírás tényleg csak a 6.06-os verzióhoz jó, vagy még mást is kellene csinálni 6.10 alatt, amit előző verziónál nem- én egyébként a nyilvánvalóan korábbi kiadásra vonatkozó részeket az edgy-re átírva használtam -
Majd körbenézek fórumokon. Végülis nem fogok belehalni, ha nem tudom rágyömöszölni a raid tömbre, de mindent megteszek az ügy érdekében... -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #4728 üzenetére
nagyon szívesen, de ne köszöngesd meg annyiszor, mert elpirulok
-
ngabor2
nagyúr
tisztán spekuláció: ha a beállított / nem a raid tömb telepítés során, akkor nem arra telepít. tehát valahogy rá kellene venni a rendszert, hogy már a telepítés előtt a raid tömböt lássa. a live cd-vel vajon rá lehet? ha igen, akkor már félig nyertünk is, mivel már azt lehet /-nek választani.
(eddig nem foglalkoztam raid-del, csak okoskodok.) -
dbius
veterán
Tegnap délután nekiestem a korábban linkelt leírás alapján a raid 1 tömbre történő Kubuntu 6.10 telepítésének.
Itt szeretném megköszönni ngabor2 telepítés közben nyújtott online segítségét!
Én már win alatt korábban partícionáltam a tömböt, azon létrehoztam egy ext3 fájlrendszert egy 40 gigás partíción.
A dmraid csomag telepítését követően a partícionáló progik egyike sem látt magát a tömböt, csupán a két különálló vinyót. a dmraid lekérdezés azonban azt mutatta hogy a raid tömb OK.
Ezt követően a leírás alapján folytattam az egészet.
Sajnos a telepítés folyamata során, mikor a letöltött csomagokat a raid tömbre telepítette kb. 20 csomag telepítésekor hibát dobott vissza, és köztük volt a dmraid csomag is
Mindezt a sudo apt-get install linux-386 kubuntu-desktop dmraid grub hatására (ekkor töltött le kb. 630 csomagot, össz. 505 megát, majd a csomagok telepítésének a végén írta ki úgymond összesítve, hogy az alábbi csomagok telepítése során hibák voltak)
Ekkor sejtettem, hogy vmi nem lesz ok az egésszel, de azért folytattam.
A végén a grub telepítése is megtörtént, majd következett a reboot pillanata.
Nagyon érdekes dolgot tapasztaltam: rescue módban elindult a betöltés, de egy idő után leállt. Nem írt ki semmi hibaüzenetet, csak egyszerűen nem folytatta a betöltést.
Eddig jutottam tegnap este, ma még próbálkozok, de sajnos van egy olyan érzésem, hogy a kubuntu nem a raid tömbre fog kerülni, hanem egy másik finyó egyik partíciójára!
Volt egy kellemes tapasztalatom is, azaz öröm az ürömben. Mikor a csomagoknak kb. a 90%-át már leszedte, az x behalt, de olyan szinten, hogy se konzolra se más sessionra nem tudtam váltani, kénytelen voltam resetelni. Reset után a leírás egyes elemeinek ismétlését követeőn folytatta a csomagok letöltését ahol megszakadt az egész folyamat
A másik nagyon kellemes érzés az volt, hogy ment live-cd-ről a rendszer, közben neteztem, ment a kopete - online támogatás by ngabor2-, és ugyanakkor emellett a raid tömbre történő rendszertelepítés
- no ezt csinálja meg bill bácsi
-
Ugyanakkor volt egy kellemetlen tapasztalat - amiből minő csoda, ismét ngabor2 segített kimászni-
Live-cd-ről indulva ugye a usernév: ubuntu, jelszó nincs. Nos nekem két kicsi gyerkőcöm otthon természetesen azt lesi, hogy mikor hagyom a gépet felügyelet nélkül, és akkor szeretnek közelebbről ismerkedni a billentyűzettel, ezért hogy elkerüljem a problémákat screen lock, majd monitor kikapcs. - elég kicsi az valószínűsége, hogy csak üres entert nyomjanak -.
pár perc múlva ültem vissza a géphet - egyébként most kivételesen nem akarták buzerálni a bill-ta gyerekek -, oldanám fel a screen lockot, és nem sikerült... de hát könyörgöm, nincs jelszó, akkor miért nem fogadja el csak entert nyomva a jelszó mezőben???
nyitottam egy új session-t, majd ngabor2 hozta a fényt a sötétségre, sudo passwd ubuntu, beállítottam egy jelszót, visszaléptem a másik sessionra, és hálistennek elfogadta, tudtam továbbfolytatni az egészet.
Meg is említettük egymás között, hogy amennyiben nem volt még jelezve ez a véleményem szerinti bug, úgy kellene egy bugreportot küldeni erről a fejlesztőknek.
Ezektől eltekintve nem ment el a kedvem az egésztől, mivel igenis meg akarom mélyebben ismerni a linuxot, és ez a disztró tetszett meg a legjobban - kb. 10-et töltöttem le eddig és próbálgatok már vagy 2-3 éve, de csak mezei userszinten különösebb belemélyedés nélkül -
Ma ill. hétvégén még próbálok vmit hátha sikerül a raidre rávarázsolni a disztribet. -
hát passz. suod -s módszerrel minden megy ha kézzel betöltöm amugy meg nem...
na mind1 majd azért még próbálkozom...
-
ballington
addikt
na végre megoldódott a problem:
itt van egy kis történet:
megcsináltam mindent ezen [link] alapján, de ekkor a következőt csinálta:
az about:config-ban a mousewheel.horizscroll.withnokey.action 0-s értékkel a scroll nem működött, 2-es értékkel viszont ugyanazt csinálta, mint a két oldalsó gombbal, tehát előre és vissza lapozott.
aztán kisebb kutatás után rátaláltam a következő [link]-re, amit végrehajtva megoldódott minden.
így a beállítások: mousewheel.horizscroll.withnokey.action értéke 2; az xorg.conf pedig a következőt tartalmazza ezen részlegben:
Section ''InputDevice''
Identifier ''Configured Mouse''
Driver ''mouse''
Option ''CorePointer''
Option ''Device'' ''/dev/input/mice''
Option ''Protocol'' ''ExplorerPS/2''
Option ''Buttons'' ''7''
Option ''ButtonMapping'' ''1 2 3 6 7''
Option ''ZAxisMapping'' ''4 5''
EndSection
hogy az első linken említett imwheel kell-e, azt nemtom, hiszen a Munkamenetek-ben a Jelenlegi munkamenetek között nem szerepel, holott az Automatikusan elinduló programok között ott van.
a lényeg, h megy
[Szerkesztve] -
ballington
addikt
na végre megoldódott a problem:
itt van egy kis történet:
megcsináltam mindent ezen [link] alapján, de ekkor a következőt csinálta:
az about:config-ban a mousewheel.horizscroll.withshiftkey.action 0-s értékkel a scroll nem működött, 2-es értékkel viszont ugyanazt csinálta, mint a két oldalsó gombbal, tehát előre és vissza lapozott.
aztán kisebb kutatás után rátaláltam a következő [link]-re, amit végrehajtva megoldódott minden.
így a beállítások: mousewheel.horizscroll.withshiftkey.action értéke 2; az xorg.conf pedig a következőt tartalmazza ezen részlegben:
Section ''InputDevice''
Identifier ''Configured Mouse''
Driver ''mouse''
Option ''CorePointer''
Option ''Device'' ''/dev/input/mice''
Option ''Protocol'' ''ExplorerPS/2''
Option ''Buttons'' ''7''
Option ''ButtonMapping'' ''1 2 3 6 7''
Option ''ZAxisMapping'' ''4 5''
EndSection
hogy az első linken említett imwheel kell-e, azt nemtom, hiszen a Munkamenetek-ben a Jelenlegi munkamenetek között nem szerepel, holott az Automatikusan elinduló programok között ott van.
a lényeg, h megy -
Eastman
addikt
Nagyon nagy help! Van valaki, aki keni az Ubuntut, és online?
-
ballington
addikt
aztán mégsem ez a legnagyobb gondom...hanem az, hogy a görgővel is léptet az oldalak között az egér oldalsó gombok mellett.
-
ballington
addikt
már csak azt kell megtudnom, mivel állíthatom be h a görgető többet görgessen.
-
Magic
tag
Merevlemez egyik nap elkezdett érdeksen dolgozni. Újratelepítettem Ubuntut és rátelepítés után elveszett néhány adatom. Lehetséges ezeket visszahozni v tegyek le róla?
-
Jester01
veterán
válasz
ballington #4712 üzenetére
Remek. Akkor már csak azt kellene megtudni milyen desktopod van (kde, gnome, ...) és mit is akarsz a gombokkal kezdeni.
-
dat
senior tag
''a notebook-al is meg másképp is a wifi teret hódit, erre a linuxnak is odafigyeléssel kell (kellene) lennie''
Sajnos ez nem csak a linux hanem a gyártók hibája is. Driverek nélkül a legjobb oprendszer se nagyon tud mit kezdeni egy hardverelemmel. Leírások nélkül meg nehéz drivert készíteni. A gyártók meg általában magasról tesznek a Linuxra...
Atheros chipes kártyákkal elég pozitív a tapasztalat, de érdemes a help.ubuntu.com -on utánanézni, nagyon jó táblázat van arrafelé, hogy melyik kártya mennyire használható Ubuntu alatt.
Itt is érdemes szétnézni: [link]
A hiányosságokat pótolja az Ubuntu közösségépítő ereje.
(Ezt szépen mondtam)
-
Jester01
veterán
válasz
ballington #4709 üzenetére
Terminálablakba beírod, hogy xev + enter.
Utána a megjelenő ablakban nyomogatod a gombokat (miközben lehetőleg nem lökdösöd az egeret, mert akkor jó sok fölösleges eseményt generálsz.)
Ha gombnyomáskor ilyesmit látsz:
ButtonPress event, serial 23, synthetic NO, window 0x2200001,
root 0x75, subw 0x0, time 312139227, (109,37), root120,752),
state 0x10, button 2, same_screen YES
ButtonRelease event, serial 23, synthetic NO, window 0x2200001,
root 0x75, subw 0x0, time 312139347, (109,37), root120,752),
state 0x210, button 2, same_screen YES
akkor az X rendben van.
MOD: persze a button 2 helyén valami nagyobb számot kellene látnod. 4,5 és 6,7 a két görgő két iránya szokott lenni, a további gombok feltehetőleg 8tól kezdődnek.
[Szerkesztve] -
ballington
addikt
válasz
Jester01 #4708 üzenetére
na nekem már ez is magas...
hogyan nézem meg xev segítségével? az X configba hogyan tudok belépni?
desktop környezet alatt csak a mutatók kinázete, a mozgatás érzékenysége, sebessége és a duplakattintás állítható.
nincs valami kiegészítő driver hozzá?
MS Intelli mouse 1.0A a kérdéses egér. -
Jester01
veterán
válasz
ballington #4707 üzenetére
Először is megnézed xev segítségével, hogy az X látja-e a plusz gombokat. Ha nem, akkor gondolom az X configban be kell állítani valamit.
Ha látja, akkor az adott alkalmazásban kell hozzárendelni a funkciót. Ugyanez igaz a görgetésre is, pl. firefox esetén az about:config oldalon a mousewheel kezdetű sorokat lehet piszkálni.
Desktop környezet esetén (gnome, kde) biztos van valami közös beállítási lehetőség. -
ballington
addikt
el tudná valaki magyarul magyarázni, hogyan lehet azt megcsinálni, h használható legyen a plusz két gomb egeremen?
hálás lennék.
mod: még valami, hogy hogyan lehet beállítani azt, hogy egy görgetésre többet lapozzon.
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
Na én vagyok a hülye.
powernowd tudja kezelni 0.97 verzió felett, tehát az sem lehet baj.
Ellenben lehet próbálkozni, hogy mit szól hozzá ha kikapcsolod őket. cpufreq-selectort használ minden. Nem tudom, hogy most a gnome-os kisalkalmazás mit piszkál, tehát, hogy a powernowd-t vagy a cpufreq-selectort. Nekem most nincs a közelemben ennyire skálázható vas, tehát rá kell próbálni.
Sianis
Aktív témák
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- PC Game Pass előfizetés
- Clevo 1060 6GB Mxm 3.1 laptop videó kártya ingyen házhoz szálitással
- Samsung Galaxy Z Fold 7 Újszerű állapot, hajlítható csúcstechnológia 12/512 GB Gyári garanciával!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5500 / RX 5700XT 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion Go S 32GB/1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 256GB Midnight Green -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3370,94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest