Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- WhrlpoolMind: Búcsú a HD3870-től
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
- Oldman2: A KOReader ebook olvasó program
- Klaus Duran: Nem csajos Samsung Z Flip
Aktív témák
-
Sianis
addikt
Az agyamat eldobom!
Gnome-ék most nagyon elkezdtek keverni
A CPU freki irányítót egybe fogják olvaszani valami általános applet csomagba. Emiatt gondolom most áll a bugjavítás és hasonló fontosabb dolgok.
Ellenben az Ubuntuban lévő cpufreq-selector ( 0.97 -től felfelé ) kezeli a Core Duo-t. Tehát akkor ha az rendben van és nem megy ... akkor vagy az applet kezel be ... vagy nem tudomEgyelőre ennyit tudtam kikutatni.
Sianis -
Sianis
addikt
Az a hsz-ed kissé értelmezhetetlen volt!
Bocsi
Szóval igen, úgy kell, hogy ami nem kell azt kiszeded. A drivereken kívül óvatosan bánj a kernelben lévő dolgokkal! Inkább több maradjon benne, minthogy kevesebb legyen. És érdemes megtartani a régi kernelt, mielőtt bootolnál az újjal, mert elég szar mikor dob egy kernel panic-ot és nincs miről bebootolni.
Sianis -
Sianis
addikt
A cpufreq-selector mindenképp kell a működéshez. Ha nincsen jogod semmilyen módon használni, akkor bizony bajos lesz a kezelés.
-rwsr-xr-x 1 root root 14060 2006-10-11 12:13 /usr/bin/cpufreq-selector
nekem ilyen jogokkal van és tökéletesen működik a A64 3000+ procimmal. Tehát neked inkább az lesz a kavar, hogy Core Duo. Nem tudom, hogy mennyire van erre felkészülve a jelenlegi Ubuntu.
Sianis -
Sianis
addikt
Hiszed vagy nem, le lehet szedni az Ubuntu kernelének forrását is.
sudo apt-get install linux-source - Linux kernel source with Ubuntu patches
Tehát ez tartalmazza az összes olyat patchet és további driver-t amitől nem akarsz megválni. Valamint forgathatsz magadnak egy kissebb, specifikusabb kernelt.
Sianis -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #4689 üzenetére
asszem azt, hogy semmit nem kérdez, csak felpakol egy kész rendszert. oem-eknek jó, telepítés indít, aztán legközelebb már csak csomagolni kell a gépet, mert kész.
-
Sianis
addikt
válasz
ballington #4686 üzenetére
Mikor a telepítő elindul, akkor lehet kiválasztani ezt a telepítás fajtát.
Sianis -
GD
őstag
a notebook-al is meg másképp is a wifi teret hódit, erre a linuxnak is odafigyeléssel kell (kellene) lennie
atheros chip-hez madwifi driver régóta létezik, az összes (95%) router gyártó rájuk építi a broadband wifi routereket.. /ez azért már jelent valamit/ (persze mini linux figyel a gépekbe), mai napig nem rakták bele kernelbe...
hogy jót is mondjak: broadcom wifi-t már látom a 2.6-ban, majd teszek egy próbát a notin mit szól ha beleforgatom kernelbe
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
Mindent ők sem tudnak megalkotni.
Wifi meg kényes ügy, mert a gyártók legtöbbje megcsinálja a Windows drivert és szarik bele a többibe. Nem ad se dokumentációt, se egyéb segítséget. Ndiswrapper ad némi segítséget, de akkor is nagy fájdalom a wifi dolog. Úgy érdemes vásárolni, hogy előtte megnézni a Linux kompatibilitását. Ez az egyetlen bolondbiztos megoldás.
Sianis -
-
sziasztok! kéne egy kis help! hogy tudom beállítani gnome alatt hogy a speedstep mennyen? intel core duo t5500 proci de nemhajlandó
pedig már jogot is adtam neki (a gonme appnak). kézzel megy csakhát nem az az igazi. köszi!
-
balco
aktív tag
válasz
ngabor2 #4661 üzenetére
ballingtonnak is: OEM módban oem lesz a username, de ezt ha ki is írja, akkor sem túl feltűnően. => innen kezdve pedig egy magam fajta láma csak nézi a monitort és szitkozódik!
Tehát módosítok: kezdő ne telepítsen OEM módban. Ha mégis akkor tudja, hogy oem lesz a username!
[Szerkesztve] -
REDeath
őstag
Azt tudja valaki hogy az áttetszőség alól hogyan lehet egy-egy alkalmazés kivétel? konkrétan a Knotes-ra kéne valami
mert így foylton halvány mint az inaktív ablakok
-
Sianis
addikt
Inkább maradjunk annyiban, hogy az alap ( vanilla ) kernel-t a különféle disztrók elég jól telenyomkodják. Főleg extra meghajtókat és néhány patchet nyomnak bele. Ellenben nem kell megijedni, a vanilla kernel is elég jól használható, sokan használják.
Meglepődnél amúgy, hogy mennyi minden benne van alapból a kernelben...meg azon is, hogy milyen alap dolgok hinyoznak. Csinálni kell, ez a Linux lényege, a többi meg majd jön.
Sipi szavaival élve vagy inkább egy filmből idézve: ''Harcra fel győzni kell, halál reám ha ezt hagynám''
Sianis -
GD
őstag
fel lettem okosítva hogyan is csinálják ezek a disztrok a mindent tudó kernelüket: telerakják az összes újabb hw patch-el ami csak létezik + mindent beleforgatnak legalább modul szinten..
ergo ha én kis naív magamnak multimédiás kernelt akarok a perverz chipsetemnek meg egyéb hw nyalánkságoknak akkor ha jól gondolom:
A. nekiállok patch-elni az alap 2.6 kernelt (höhö..persze)
B. a gyári kernelsource-ben fordítok sajátot kiszedve a gyári conf által berakott de nekem nem szükséges cuccokat
megerősítést kérek -
dbius
veterán
Üdv!
Nos, most készítettem egy raid1-es tömböt két vinyóból, amire a wint már felpakoltam az előbb.
Fel akartam rakni a kubuntu 6.10-et, de partícionáláskor külön látta a két vinyót, viszont a raid tömbön belüli partíciókat látta helyesen.
Na, gondoltam, hogy ez így nem jó, ezért megszakítottam az egészet, livecd-ről bootoltam és rákeresve az ubuntura és a raid-re ezt találtam: [link]
Egyenlőre nem fogok hozzá, mert nekem ehhez már késő van - eltartana sztem linux töketlenségem miatt hajnalig is -, csupán azt szeretném kérdezni, hogy ha vki telepített már ubuntut v. kubuntut raid tömbre, akkor a linkelt leírás megállja a helyét, vagy van egyszerűbb módja is??
Thx előre is
dbius -
-
dat
senior tag
Na így jár aki a kérdésnek csak a felét olvassa el.
Kernelben van madwifi támogatás régebbi emlékeim szerint, ha az eredeti ubuntu kernel configját másolta le a kolléga, akkor valószínű azért nem fordult bele, mert az eredeti ubuntu kernelben nincs benne (a szokásos licensz problémák miatt) -
Blaise
veterán
üdv !
ubuntuban hogyan állíthatom be az ADSL internetet ?
A hálókártyát hol tudom felismertetni. Asus p4p800 e-deluxe alaplapi integrált Marvell gigabites kártya -
GD
őstag
a /boot-ban található system.map és config-nak mi a szerepe? saját kernel esetén szenvedem hiányát? (kernel + initrd-t)
-
REDeath
őstag
valaki le tudná írni szájbarágósan, kezdők számára, hogy hogyan kell helyesen feltelepíteni az nvidia vga drivert?
(mert mondtak nekem már mindent, hogy universe meg multiverse tároló, de tudtommal pont hogy a restricted tárolóba van az nvidia-glx , vagy nem?)
sudo apt-get install nvidia-glx parancsra letölti de valami nem tetszik neki, pedig fent van a legújabb restricted modules csomag, legalábbis mikor ezt akartam leszedni, akkor kiírta hogy már a legújabb van, ezé nem tölti le... -
balco
aktív tag
biztos láma kérdés:
most barátkozok linuxszal, teljesen véletlenül kezdtem ubuntuval (6.06). Feltettem kért egy jelszót az install közben. Újraindítás. Eddig nem volt nagy művészet.
Bootol, nick/jelszót kér de mit? Mi a nick? Mi a jelszó? -
Fawkes
őstag
Csak nem benned tisztelhetjük az előadót?:- )
nekem a hálózattal egy problémám van az pedig az azureus.Ha letöltök, akkor nagyon lassú olykor teljesen lehetetlen mellette netezni.Ez egy dx vagy egy ff-es letöltésnél nem jelentkezik, persze a net belassul, de simán betölti az oldalakat.Nem tudom másnál is így van e ez azureus alatt, érdekelne, elég bosszantó.
Mai nap konklúziói: (1)Az áruházakban hozzánemértő emberek vannak általában, eladó formájában.(2)Aki Linuxon akar játszani az keresse meg a tuxgames-et és rendeljen, a populáris játékboltokban kiröhögik az embert ha linuxos játékról beszél.(persze oda is csak azért mentem be lássam mi a reakció, hát nem csalódtam).Az oldalon ami készül, lesz szó a ''Játék linuxon'' nagy kérdésről is, mostmár majdnem minden alternatívát ismerek úgy érzem, így talán egy objektív képet adhatok majd. -
REDeath
őstag
A konferencián nem volt szó arról a problémáról ami nálam fennáll?
-
REDeath
őstag
srácok lécci segytsetek, mert megőrülök...
Feltettem operát, mert azt szoktam meg, és jó is... aztán jött volna az nvidia vga driver...
a baj az hogy se konqueror, sem opera nem tudta letölteni a fájlt... ez már önmagában nem túl jó így... (winen simán lejött a fájl)
aztán meg mivel még nem rendezketdtem be linuxra, az alap kopete messengert használtam.... de foylton megszakadt a kapcsolat a szerverrel, de eleinte jó volt, és csak most délután kezdett el folyton váltogatni az online-offline állapotot, meg néha nem küldte el üzit stb... eccer meg kiírja hogy megszakadt a kapcsolat msn szerverrel... wtf? mert a net az ment, épp nézegettem myvipet, meg stb...
jóvan, haver mondja ő firefoxot meg gaimet használ. firefoxot apt-get-el szedem, meg gaimet is. frankón le is jöttek, de az furcsa volt, hogy meg-meg állt a letöltés számláló. (pl. megállt 44%-nál aztán fél perc múlva ment tovább)
Gaim-el meg nem tudtam egyáltalán írni senkinek, belépett nagy nehezen, de minden üzenet visszajött egy idő után... és itt is az ominózus online-offline harc...
Jah és délután IRC is szórakozott... szakadozott a szerverrel a kapcsolat, (épp kubuntu.com irc-n tanulgattam) de ők látták amit írok, csak épp nem láttam hogy ők mit írnak.. aztán egyszer hirtelen megjelent az összes üzi amit írtak...
Mondom az a fura hogy délelőtt nem volt ilyen gond
(létezik hogy vírus? azt hittem linux biztonságos(abb)...)
Pls. help! főleg ha valakinek volt hasnoló gondja akkor kérem írja le hogy oldotta meg, vagy mi volt a gond egyáltalán.
ui: ja és opera van amit fél perc míg megnyit, míg konqueror meg egy másodperc alatt... ezé kell sajnos firefoxra álljak, feltéve hogy nem törlöm le napokon belül linuxot ha nem oldható meg ez a mitudomén hogy hívják, ''netszakadozás'' -
GD
őstag
félreértés-vol2:
fix vinyós ntfs partíció vidáman íródok fstab-ban bentvan... a kérdés az automountos (on the fly) mikor már fut a rendszer, gnome, rátolok egy usb mobil vinyót, ntfs-el és felcsatolja ugyan, de nem írható, ergo nekem kell kézzel umount, majd ntfs3g mount...ezt akarok megspórolni...
ui: azt olvastam hogy a vista keményen bezavar mindenkinek aki ntfs írással próbálkozik linux alatt duál OS esetén...
ez olyan jellemzően sunyi M$ húzás...
ui2: aláírást gyűjtök az uniFS szabványhoz!
[Szerkesztve] -
Gucunya
tag
tudtok mondani egy jó linuxot(lehetőleg magyar)??
és azt meg tudjátok mondani hogy egy vinyót 2 particióval, fel lehet etnni rá a windows xpt, a másik particióra a linuxot???
vagy ha másik vinyót veszek?
h döntöm el melyiket akarom épp használni??melyiket bootolja??
mien progi kell hozzá?
prticio magic -kel pl??
előre is kösz. -
REDeath
őstag
Na ha már itt járunk akor a DHCP az elvileg a szolgáltató miatt nem ossza ki az IP címet ugye? kábelnet, és új ip-t ritkán adnak annak ellenére hogy nem fix ip-m van... csak elég gáz lenne mindig havonta megnézni xp-ben, és beírni linuxba.
szóval ez szolgáltató miatt lehet? -
REDeath
őstag
SIKERÜLT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Beírtam fix ip-t meg átjárót meg minden szart és MŰKÖDIK!!!!!!!!!!!!!!!!
Már csak a DHCP-t kell működésre bírnom, de addig is van netem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! -
ngabor2
nagyúr
válasz
REDeath #4631 üzenetére
dns-t azt elvileg kap, de ha beírod, az nem árt (/etc/resolv.conf). a dhcp-szerver címét szerintem a gateway adja.
amúgy nem egészen úgy volt. napokig nem tudtam linux alól felmenni, aztán egyszercsak fel tudtam.
folyamatosan kell hívogatni a szolgot, hogy a hiba náluk lesz, és ha a szerződésben nincs lefektetve, hogy csakis és kizárólag win alól lehet használni a netet, akkor legyenk szívesek nagyon sürgősen lehetővé tenni a linux alóli használatot. -
ngabor2
nagyúr
válasz
REDeath #4629 üzenetére
régebben nekem is volt vele gondom. úgy vettem észre, hogy a szolgnál kellett valamit megpöckölni, és akkor ment. kis szolgáltatónál ez még elmegy, de nagynál... nem tudom. itt is egyszerűen nem kapott címet (dhclient), vagy egyenesen választ nem kapott (timeout for waiting PADO packet). aztán egyszercak... ment. semmit nem állítottam rajta.
-
REDeath
őstag
válasz
Jester01 #4628 üzenetére
külön be kell állítani?
azt nem veszi ki magától a hálókártyából?
de amúgy ifconfig az látta, és ugyanaz mint xp-n...
irc-n írták hogy állítsak be mindent: dns ip címét, dhcp ip-jét, (és gondolom a maszkot is )
ezt kde-n hol lehet? mármint így konrétan beírni
[Szerkesztve] -
REDeath
őstag
srácok, ide valami nagy Linux mester kéne...
kábelnetem van (dhcp-vel kapok ip-t), és kubuntu 6.10... és net nincs.
haver aki már nem kezdő, ő sem tudott mit kezdeni... (interface fájlban sem)
hálókártyát látja, küldi is a dhclient a kérést, de nem kap választ...
ubuntu.hu irc-n se nagyon tudnak megoldást -
Jester01
veterán
-
dat
senior tag
Aki lemaradt az októberi Ubuntu Konferenciáról, az most pótolhatja, aki meg ott volt az repetázhat: [link]
-
Fawkes
őstag
válasz
Jester01 #4621 üzenetére
Amit mondtam azt azért mondtam, mert:
(1)Tesztekből kiderült, hogy nem gyorsabb, kizárólag serverekhez nagyobb memória megcímzése végett vezették be a 64 bitet desktopon ezt nem nagyon használható ki.(meg persze parasztvakítás)
(2)32bit sokkal jobban támogatott, nincs vele közel sem annyi gond.Úgy gondolom, neki, mint kezdőnek ez fontos, amellett meg főleg, h 64 bittel semmit nem gyorsulna a rendszere.
[Szerkesztve] -
-
REDeath
őstag
Egy fontos kérdés!! Athlon64-es procim van, ehhez a 64 bites verziójú linux kell? vagy megy a sima verzió is?
és ha 64 bitest teszek akor erre csak 64-es progik mennek majd, vagy itt is van emulátor mint xp64-ben?
(egyáltalán gyorsabb a 64 bites változat??????)
Akinek van tapasztalata azt nagyon szépen megköszönném ha leírná ezzel a 64 bitel kapcsolatban linux alatt!!!!!!!!!!!!!!
ui: meg mi a helyzet a bővítésekkel, az ilyen aero AIO, mg a naptárak stb... ezek is mind emulátorba mennek?
[Szerkesztve] -
dbius
veterán
Operához van valamilyen download manager, amit kubuntu alatt is lehet használni?? - mint pl. win alatt flashget -
-
Fawkes
őstag
válasz
REDeath #4616 üzenetére
kubuntu:igen
theme:lehet álíltani ablakkeretet átlátszóság szín stb...A themen belül választható pl ablakkeret a human theme alapján az asztal tálca meg mondjuk gentle theme alapján.
Aki akar cikekket írni az szóljon elkezdtem egy oldalt, ha lesz értelme folytatni is fogom, az egész lényege, hogy Ubuntu-hoz egy olyan wiki-t nyújtana ami átfogná a nem általános és kezdő témákat is, ami pl a topicban felmerül és lenne rá válasz akkor mehetne föl az oldalra.
1) nem kéne mindig ugyanarra a kérdésre válaszolni, a felhasználók is gyorsabban igazodnának el, nem kell válaszra várniuk stb. -
REDeath
őstag
sziasztok!
a hétvégén feltenném a linuxot (kubuntut, ez ugye csak annyi hogy gnome helyett KDE felülettel megy ugye?)
és a kérdés hogy ez a bootolást nem kavarja össze ugye? tehát a wint gond nélkül tudom majd indítani?
másik hogy valaki el tudja mondani röviden hogy hogy is mennek ezek a theme dolgok?
kde-look.org oldaon nézegettem, csak nem értettem még meg teljesen hogy hogy is megy ez. a kde az egy alap felület. erre lehet themeket tenni, eddig tiszta.
de pl ott van a karamba, az is csak egy theme?
aztán még vanak ilyen window decorationok. ezek gondolom csak az ablakokra vonatkoznak nem az egész felületre, pl. áttetszó ablakkeret stb... ezek minden theme-ben használhatók?
harmadik dolog meg hogy mi is az a deKorator? ez is egy theme? mert ezt külön is említik az odlalon, és egyes windecorationhez ez kell... (karamba is külön van az odlalon, azért merült fel bennem a kérdés hogy sima theme-e az is)
előre is köszi, és ha nem ebbe a topicba való akkor pls mondjátok meg merre faggassam az embereket -
dbius
veterán
válasz
ngabor2 #4604 üzenetére
Időzközben lejött a kubuntu 6.10 32 bites verziója és inkább felraktam azt. Ez alá minden gond nélkül felment az opera.
Mivel annyira nem értek még a linuxhoz, ezért - még- a számomra könnyebb utat választottam - és lehet h. számodra is
-
az eddigi segítséget, szerintem még fogok jelentkezni
dbius -
GD
őstag
üdv!
hogy tudom elérni hogy az automount ntfs esetén a ntfs-3g-vel történjen (tehát írhatóra)
usb mobil vinyók esetén lenne nagy segítség.. (hol a conf, mi kell bele..)
köszi -
x.geo
aktív tag
kérdés???
sajna nem ubuntu, vagy kubuntu, hanem debian
postfix: a pop3 mükszik a courier-pop-nak köszönhetően, de az smtp nem jó??? mi lehet a gondom.
beállitottam hogy a postfix fogadhat leveleket a 127.0.0.1/8, 192.168.1.0/24-ről.
töröljem a 127-est? -
Fawkes
őstag
KVM kernel alapú virtualizációval vajon csatasorba lehet e állítani a 3D-s teljesítményt?
Azaz kernel alapú virtualizáció->windows xp->fog e futni rajta game?
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
a 2.0 érdekelne majd, de a file az linuxos. nem tudom, hogyha csak úgy simán (tc-vel, vagy egyéb cuccal) belenézel, látol-e benne valamit, hogy 32, vagy 64 bites.
megvan, ldd kell neked. pontosabban:
ldd `which opera`
(azért nem tettem kódba, hogy tudd másolni, mert fordított aposztróf kell bele, alt-gr 7). ez majd kiírja, hogy mi nincs meg neki. -
dbius
veterán
válasz
ngabor2 #4600 üzenetére
Ok, ezeket beírom és megnézem az ldconfigot is.
/usr/lib/-ben két libglib fájl van:
libglib-1.2.so
libglib-2.0.so
(most win alól nézem)
/etc/ld.so.conf.d/*.conf
Ezen elérési út alatt egyetlen fájl van: x86_64-linux-gnu
Ennek a tartalma:
# Multiarch support
/lib/x86_64-linux-gnu - ezen elérési út üres, nincs benne semmi
/usr/lib/x86_64-linux-gnu - ez is tök üres
- közben a biztonság kedvéért csorog lefelé a 32bites kubuntu... -dbius
-
tildy
nagyúr
Néha fullra nem reagál a laptopon az ubuntu a billentyűzetre, miután előtte sokáig nem használtam .Tapasztalt már valaki ilyet?
Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Üzemidőt áldoz a fényerő oltárán a Garmin Fenix 8 Pro
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Akciófigyelő: Megnyílt a Xiaomi hivatalos magyar webáruháza
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 128 GB Fehér 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ProBook 640 G8 - i7-1165G7 I 32GB I 512GB SSD I 14" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Eladó megkímélt állapotban levő Oppo Reno 5Z 8/128GB / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest