- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
/lib
/usr/lib
/usr/local/lib
asszem ezeknek még erősen illene benne lenni. utána meg root-ként ldconfig.
nézegetem az ldconfig man-ját. elvileg alapból beveszi a /lib-et és a /usr/lib-et. ártani azért nem árt, ha benne van.
64-bites rendszernél nincsenek külön 32-bites libek? vagy az az alapértelmezett?
nézz meg pár libet, hogy milyen.
file /usr/lib/libglib*
itt 32, vagy 64-biteseket ír ki?
mod: include /etc/ld.so.conf.d/*.conf
sok ilyen file van az adott kt-ban? mik vannak bennük? -
ngabor2
nagyúr
fut mellette ''rendes'' x is? bár gyanítom, hogy nem. ha igen, akkor az /etc/rc2.d és rc3.d kt-ból szedd ki a gdm (vagy kdm, esetleg xdm) linket, és akkor nem kell :1, másrészt talán akkor összejön. elég régen foglalkoztam vnc-vel, de mintha nekem is ez oldotta volna meg (vagy csak lusta voltam az igazi megoldást megkeresni).
a másik kérdésedre: igazából nem fogja érdekelni a rendszert, biztos, hogy nem fog emiatt összeomlani, cseréltem én már alaplapot, és teljes konfigot is linux alatt (sőt, a64-ről át-ftp-ztem egy működő rendszert egy p3-ra, és 1-2 beállítás után ment rendesen, még kernelt se kellett cserélni...). -
dbius
veterán
válasz
ngabor2 #4594 üzenetére
letöltött opera 64 bites?
Jó kérdés, mivel opera oldalán nem nagyon találok infót arra, hogy 64 bites lenne-e, és ha igen hol...
''mi az, ami miatt 64-bites linuxot tettél fel? csak mert alapesetben a 32-bites verzió se lassabb, csak ahoz van minden, míg a 64-biteshez nincs...''
No, akkor azt hiszem nem jól döntöttem. Különösebb indoka nem volt a 64 bites változat telepítésének, inkább az, hogy ha már rendszer tudja, akkor a OS is tudja...
Lehet, akkor leszedem a 32 bites verziót, és azt pakolom fel, és a 64 bites verzió a jövő zenéje lesz.
Köszönöm a többi javaslatot isAsszem megyek tölteni
dbius -
ngabor2
nagyúr
Kubuntu 6.10-et, 64 bites verzióját.
a letöltött opera 64-bites? mi az, ami miatt 64-bites linuxot tettél fel? csak mert alapesetben a 32-bites verzió se lassabb, csak ahoz van minden, míg a 64-biteshez nincs...
a not found valszeg egy libre vonatkozik. az /etc/ld.so.conf-ban benne vannak a 32-bites libek? most ne kérdezd meg, hogy melyik kt-ban vannak, nekem 32-bites rendszer van fenn (a64-en).
a tévékártyás kérdésre nem tudok választ, sajnos eddig nekem úgy tűnik, hogy csak az analóg tuneres kártyákat és a bt878-as chipet tudja 100%-osan támogatni a linux
#4591: tudom, hogy workaround, és mint olyan nem az igazi... de nekem se megy, ezért én a dpkg-reconfigure xserver-xorg parancssal szoktam a felbontást változtatni. -
ace666
tag
Mégvalami eszembe jutott:
Ha kicserélem a konfigban a procit (850-es duronról 1600+ os AthlonXPre, minden más változatlan), akkor ahhoz mit szól a linux? Lehetséges, hogy meghasal? -
ace666
tag
Sziaszok!
Sajnos elég alap linux tapasztalatom van csak
Összepakoltam egy kisebb konfigot, letölőgépnek, meg hogy ossza a netkapcsolatot.
Ubuntu 6.06 fut rajta.
Ezt szeretném VNC-n keesztül elérni.
Ha úgy indul el a gép, hogy nincs rákötve monitor, akkor, ha XP-ből rácsatlakozom VNC-vel, csak 640x480-ban jön be a vnc ablaka.
A felbontást nem tudom nagyobbra állítani...
próbáltam guglizni, elvileg van egy olyan kapcsolója a vncservernek, hogy geometry, ahhol meg lehetne adni a felbontást...
beirtam az etc/vnc.conf-ba, hogy legyen pl 1024
na ez nem akar működni
ha ps auxot nyomok, ott nem fut vncserver, akkor sem, ha közben rá vagyok kapcsolódva vnc-vel
ha próbálom megadni pl ugy, hogy ''vncserver :1 -geometry 1024x768'', akor ő azt mondja, hogy ''You will require a password to access your desktops.'' persze előtte megvolt a vncpasswd...
egyszóval mit tehetnék, hogy 1024-es felbontásban jöjjön be a vnc ablak?
előre is köszi, és bocs, ha kusza lett egy kicsit -
dbius
veterán
Közben még valami eszembe jutott, ami problémaként jelentkezik nálam:
[link]
Telepítést követően a rendszerbeállítások - Monitor & Display nem müxik, nem tudom változtatni a felbontást
Amikor live-ként futtatom a kubuntut, akkor müxik. Így kénytelen voltam csalni, és live-ként beállítottam magamnak a kívánt felbontást, és ezt követően telepítettem fel. Így legalább a kívánt felbontás megvan, de akkor sem értem miért van ez..
Erre valami ötletetek van?dbius
-
dbius
veterán
Sziasztok!
Korábban felraktam a Kubuntu 6.10-et, 64 bites verzióját.
Szeretném telepíteni az operát (többek között), de ehhez a verzióhoz i386-os csomagot ajánl fel a letöltőközpont, ami ehhez nem jó. Letöltöttem a tar.gz formátumot, melyet kicsomagoltam a home könyvtár opera nevű alkönyvtárába:
Ezek után pedig próbáltam telepíteni, de nem indul
csaba@kubuntu:~/opera$ sudo ./install.sh
Files will be installed as follows:
-----------------------------------------------------------
Wrapper Script : /usr/bin
Binaries : /usr/lib/opera/9.10-20061214.6
Plugins : /usr/lib/opera/plugins
Shared files : /usr/share/opera
Documentation : /usr/share/doc/opera
Manual page : /usr/share/man
-----------------------------------------------------------
Is this correct [ y,n,c | yes,no,cancel ] ?
y
System wide configuration files:
/etc/opera6rc
/etc/opera6rc.fixed
would be ignored if installed with the prefix ''/usr''.
Do you want to install them in /etc [ y,n | yes,no ] ?
y
csaba@kubuntu:~/opera$ opera
exec: 222: /usr/lib/opera/9.10-20061214.6/opera: not found
csaba@kubuntu:~/opera$
Mit kell másként csinálni, hogy menjen is... (megnéztem a /usr/lib/opera/9.10-20061214.6/opera elérési utat, létezik, és van benne futtatható opera fájl...)
Skype-ot is próbáltam volna telepíteni, de ott még tar.gz verziót sem találok.... csak az i386-os csomagot...
Ill. ha már itt járok. Az egyetlen dolog még ami arra kényszerít, hogy wint használjak, az az, hogy a Leadtek pvr2000-es tunerkártyámnak nincs hangja... Minden tv adást szépen megtalálok a kdetv-vel, de hangja semminek nincs. Csatornaváltáskor hallom a váltás szokásos hangját, csakúgy mint win alatt, de magának a csatornának nincs hangja. a kmixerben már mindent állítottam, de hangot nem sikerült kicsiholni belőle.
Ezzel kapcsolatban szintén keresgéltem googlin, és azt találtam, hogy ez valamilyen blackbird kártya, és eléggé zűrös hangot csiholni belőle linux alatt, de nem lehetetlen, csak vmit meg kell bütykölni kézzel - szofvtveresen - - több disztrót is kipróbáltam, hangot egyik sem hozott ki belőle-
minden segítő szándékú válaszért! (ubuntu.hu és a wiki oldalait nézegettem, ill. googliztam is, de nem megy, vagyis nem vagyok linux szaki
)
-
TomiFiu
tag
Más.
Hogyan lehet átállítani az alapértelmezett Totem lejátszót VLC playerre vagy XMMPlayer-re? -
TomiFiu
tag
válasz
TomiFiu #4583 üzenetére
tomifiu@tomifiu-desktop:~/Desktop$ ./ati-driver-installer-8.32.5-x86.x86_64.run
Creating directory fglrx-install
Verifying archive integrity... All good.
Uncompressing ATI Proprietary Linux Driver-8.32.5........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
==================================================
ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager
==================================================
Detected configuration:
Architecture: i686 (32-bit)
X Server: Unknown X Window
cp: stat ''x710/usr/X11R6/bin/*'' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
find: install/usr/bin/fireglcontrolpanel: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
Removing temporary directory: fglrx-install
tomifiu@tomifiu-desktop:~/Desktop$
Ezt írta ki
[Szerkesztve] -
TomiFiu
tag
Előszőr is köszönöm a gyors választ!
Most ép az Ubuntu-ban vagyok és onnan írok!
A ati-driver-installer-8.32.5-x86.x86_64.run fájl az asztalon figyel.
A Terminal a tomifiu@tomifiu-desktop:~$ sorral fogad.
Innen, hogy jutok el a desktop-ba?
(megy az MSN-em a ubuntun.: minieger@hotmail.com)
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
válasz
TomiFiu #4579 üzenetére
Főleg azért nem tesz így, mert nincs futtatható joga!
Ellenben érdemes körbenézni, hogy hogyan is kell pontosan ATI meghajtót telepíteni, mert nem olyan egyszerű néha a dolog, mint Win alatt. Persze lehet, hogy azóta a kedves ATI is beszállt a megfelelő támogatást nyújtók körébe.
Mindenesetre leírom hogyan kell futtathatóvá tenni:
1. Nyiss egy terminált
2. Lépj be oda ahová letöltötted a ati-stb.run fájlt
3. chmod a+x ati-stb.run
4. ./ati-stb.run
Amúgy, ha emlékezetem nem csak, ez a leírás a hivatalos honlapon is megtalálható...
Sianis -
TomiFiu
tag
Sziasztok!
Én 2 napja töltöttem le az Ubuntu Linux 6.10-est és eddig nagyon tetszik!
Az is nagyon tetszik, hogy a telepítőt a Live módból lehet elindítani és hogy úgy lehet netezni... hogy a rendszert CD-ről tölti be...
Viszont az lenne a amatőr kérdésem, hogy linux alatt van e olyan mint win alatt, hogy egy fájlt letöltök és azt futtatom egy kattintással?
Pl. a .run kiterjesztésű fájlok nem ilyenek? Mindenesetre a Gedit-be nyitja meg pedig egy Ati driver-ről van szó.
Élőre is köszi a segítséget! -
Sianis
addikt
válasz
emitter #4577 üzenetére
1. Telepíteni kell pár dolgot:
apt-get install vorbis-tools lame id3tool ogg123
2. Töltsd le ezt a fájlt:
[link]
3. Tedd futtathatóvá:
chmod +x ogg2mp3.pl
4. Ezek után elvileg jó is vagy, nincs más dolgod, mint parancssorból futtatni a progit és beadni neki az ogg-okat. Én kipróbáltam id3-at is csodásan viszi.
5. Ha globálisan futtathatóvá akarod tenni, akkor:
mv ogg2mp3.pl ogg2mp3
chmod a+x ogg2mp3
sudo mv ogg2mp3 /usr/bin
ui: Bocs, hogy ilyen parancssoros dolgot adok, de meggyőződésem, hogy a cél szentesíti az eszközt.
Sianis -
emitter
őstag
Milyen progit tudnátok ajánlani ogg->mp3 konvetálásra? ID3 tagot is tudja másolni!
SoundConvertert és SoundKonvertert már próbáltam, de a tag-eket nem úgy kezeli, mint szeretném, és mintha nem szabványos mp3-fejlécet csinálna, mert xmms például 15 percesnek olvassa be a 3 perces számot, stb. -
ngabor2
nagyúr
nem érdemes. nekem is több évig olyan rendszerem volt, ami asszem 3 komplett gépcserét élt túl. esetleg a kernelt érdemes lecserélni az új gépnek megfelelőre, az meg egy apt-get. a többi apróbb beállítás meg úgyis menni fog.
ha a videokártya típusa is változik (ati, nvidia), akkor ott is kell egy kicsit varázsolni, de az se vészes. -
Fawkes
őstag
Konfigcsere lehetősége áll fent, a kérdés az lenne ha a vinyó marad csak a konfig cserélődik alatta akkor érdemes e újra tenni a rendszert, vagy nem származik ebből semmi hátrány?
-
Fawkes
őstag
válasz
ngabor2 #4573 üzenetére
hihetetlenül leromlott a hang minősége a via chip használata óta.
Több dolog is felmerült bennem:
1)OSS emulációt használ minden program, valami miatt alsa-t nem akarnak.Lehet esetleg ez az oka?
2)Ennyire gagyi a 16bites optikai kimeneten is.
Lehet majd visszateszem a creativot analogon megnézni az alatt, hogy megy a fordított driverrel. -
ngabor2
nagyúr
ha hotkeyhez akarod rendelni, akkor script se kell.
rexima vol +5 5%-ponttal növeli a hangerőt
rexima vol -5 5%-ponttal csökkenti a hangerőt.
hogy ezek után melyik hotkey-hez rendeled hozzá, az rajtad múlik.
mod: kipróbáltam, működik. valszeg van elegánsabb módja is, kde alatt eddig csak olyat találtam, hogy a menü egy eleméhez lehet gyorsbillentyűt rendelni. csináltam a multimédiához 2 pontot, hang +5 és hang -5 néven. a fenti 2 parancsot rendeltem hozzájuk, valamint a shift-fel és shift-le billentyűket. az indítás-visszajelzést kikapcsoltam, ne ugráljon ott az ikon. és működik is szépen, az xmms-t halkítja-hangosítja -
ngabor2
nagyúr
ajánlom figyelmedbe a rexima nevű csomagot. parancssoros hangerőszabályozás. ezek után már csak a hotkeyeket kell hozzá rendelni. azért ezt ajánlom, mert ennél nem csak abszolút értékeket lehet beadni, hanem offsetet is, tehát ha 5%-kal akarod növelni a hangerőt, akkor +5-öt írsz. universe repositoryban van.
-
Fawkes
őstag
válasz
ngabor2 #4564 üzenetére
kivettem úgy sem jó, alsamixerben pedig beállítottam ne legyen elnémítva van rajta hangerő stb...
Köszönöm az eddigi segítséget próbálkozom még hátha.
szerk közbe megtaláltam a gond forrását iec 958 a neve.Kicsit szóraskozni kell a beállításokkal.digital optikai kimeneten működik.Egy élmény volt:- ).Szóval mostmár csak egy probléma áll fent.
Hogy tudom beállítani a hotkeyeket, hogy állíthassam velük a hangerőt pl?Tudom a gnome kezeli a gyorsgombokat, de mivel köze sincs a gnome-hoz a hangnak jelenleg, így a kimenetet kéne valahogy állítgatni vele.
[Szerkesztve] -
Fawkes
őstag
válasz
ngabor2 #4562 üzenetére
2800+ sempron
Itt tartok: libncurses-devvel már ment és az utils-al lehet már configolni.Azaz alsaconf, alsamirxer, alsactl store parancsok működnek már.
Ami változott:van alsaconf, nincs gnome paneles hangerőszabályzás.A creative live 24 bit kártya működik a via nem akar megszólalni.
alsaconf-ról:Nincs alsaconf alapból az ubuntu-s alsa utils-ban.Ha megnézzük a libet a drivert és az utils source és az ubuntu csomag közötti eltérést méretben akkor egyértelművé válik a dolog.Nekem az a tippem, hogy kivettek belőle ezt azt.
szóval a creative működik ahogy eddig is de a via-t nem lehet szóra bírni. -
ngabor2
nagyúr
milyen proc van a gépben? ajánlatos a legtöbb esetben a generic kernelt feltenni, hacsak nincs közelebbi dolog. i386-ot csak végső esetben, eléggé csupasz az a kernel.
apt-get install libncurses5-dev, és akkor lesz curses. alsaconf-ot pedig én se találok a csomagok között... -
Fawkes
őstag
nincs alsaconf, nem tudom miért.
ezért megpróbáltam lefordítani a drivert, a lib meg a driver ment de az utils fordításánál ezt dobta:
checking for initscr in -lncurses... no
checking for initscr in -lcurses... no
configure: error: this packages requires a curses library
Nem értem mit akar. -
Fawkes
őstag
khm akarom mondani linux image csomagot.
Linux kernel image for version 2.6.17 on i386->ezt a csomagot telepítettem föl előbb és elment a glx nem indult az nv driver.i386-nak kell fent lenni ha 32bites inteles megoldást akarok nem?
Linux kernel image for version 2.6.17 on x86/x86_64->ez a csomag van fönt most. -
Fawkes
őstag
WARNING: Could not open '/lib/modules/2.6.17-10-generic/kernel/sound/core/snd.ko': No such file or directory
WARNING: Could not open '/lib/modules/2.6.17-10-generic/kernel/sound/core/seq/snd-seq-device.ko': No such file or directory
WARNING: Could not open '/lib/modules/2.6.17-10-generic/kernel/sound/core/snd-rawmidi.ko': No such file or directory
WARNING: Could not open '/lib/modules/2.6.17-10-generic/kernel/sound/drivers/mpu401/snd-mpu401-uart.ko': No such file or directory
WARNING: Could not open '/lib/modules/2.6.17-10-generic/kernel/sound/core/snd-page-alloc.ko': No such file or directory
WARNING: Could not open '/lib/modules/2.6.17-10-generic/kernel/sound/core/snd-timer.ko': No such file or directory
WARNING: Could not open '/lib/modules/2.6.17-10-generic/kernel/sound/core/snd-pcm.ko': No such file or directory
WARNING: Could not open '/lib/modules/2.6.17-10-generic/kernel/sound/pci/ac97/snd-ac97-bus.ko': No such file or directory
WARNING: Could not open '/lib/modules/2.6.17-10-generic/kernel/sound/pci/ac97/snd-ac97-codec.ko': No such file or directory
FATAL: Could not open '/lib/modules/2.6.17-10-generic/kernel/sound/pci/snd-via82xx.ko': No such file or directory -
-
Fawkes
őstag
Mivel nem találtam megoldást a hibaüzenetre amit a via hangcsip használatánál dob, megpróbálotam lefordítani alsa drivert hozzá forrásból.Itt elakad a telepítő, de nem tudom miért.
make -C
/lib/modules/2.6.17-10-generic/build SUBDIRS=/usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.9rc4a modules
make[1]: Entering directory `/usr/src/linux-headers-2.6.17-10-generic'
CC [M] /usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.9rc4a/acore/hpetimer.o
In file included from /usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.9rc4a/include/adriver.h:674,
from /usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.9rc4a/include/sound/driver.h:42,
from /usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.9rc4a/acore/hpetimer.c:22:
include/linux/pci.h:496: error: expected identifier or ‘(’ before numeric constant
make[3]: *** [/usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.9rc4a/acore/hpetimer.o] Error 1
make[2]: *** [/usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.9rc4a/acore] Error 2
make[1]: *** [_module_/usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.9rc4a] Error 2
make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-headers-2.6.17-10-generic'
make: *** [compile] Error 2
find /lib/modules/2.6.17-10-generic/kernel/sound -name 'snd*.*o' | xargs rm -f
make[1]: Entering directory `/usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.9rc4a/acore'
mkdir -p /lib/modules/2.6.17-10-generic/kernel/sound/acore
cp snd-hpet.ko snd-hwdep.ko snd-page-alloc.ko snd-pcm.ko snd-rawmidi.ko snd-timer.ko snd.ko /lib/modules/2.6.17-10-generic/kernel/sound/acore
cp: stat ''snd-hpet.ko'' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
cp: stat ''snd-hwdep.ko'' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
cp: stat ''snd-page-alloc.ko'' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
cp: stat ''snd-pcm.ko'' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
cp: stat ''snd-rawmidi.ko'' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
cp: stat ''snd-timer.ko'' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
cp: stat ''snd.ko'' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
make[1]: *** [modules_install] Error 1
make[1]: Leaving directory `/usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.9rc4a/acore'
make: *** [install-modules] Error 1
Valakinek van ötlete esetleg?
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
hátha itt tudja valaki a választ... szeretném 1.6ghz-en hajtani az 1.6ghz-es procit... de a speedstep nem engedi.
[link] -
Fawkes
őstag
Via alaplap integrált realtek hangrendszerrel, optikai kábellel csatlakoztatva az erősítőhöz.A hang tesztelésénél ilyen hibát dob:
audiotestsrc wave=sine freq=512 ! audioconvert ! audioresample ! gconfaudiosink profile=music: Az erőforrás nem nyitható meg írásra.
valakinek van ötlete esetleg? -
Magic
tag
Hali!
Próbálom az lm-sensor- telepiteni, de mikor indítanám a következőt kapom:
Unable to find i2c bus information;
For 2.6 kernels, make sure you have mounted sysfs and libsensors
was compiled with sysfs support!
For older kernels, make sure you have done 'modprobe i2c-proc'!
Tud erre valaki megoldást? (Edgy-Eft) -
Finwe
őstag
válasz
Forest_roby #4541 üzenetére
Nah, valahogyan sikerült megoldani, nagy meglepetésemre.
A fileban az ''auto''-t átírtam ''static''-ra majd szépen soronként beírtam a paramétereket.
Ez önmagában még nem működött de ilyenkor már megjelent pár új ablak a grafikus szerkesztő ablakban ahova szintén beírtam (csak) a kívánt ip címem és most pattog mint állat. (ezt azért, h legközelebb megtaláljam saját válaszom)
Gyorsan töltam is volna egy apt-get-es mc-t de E-n keresi és ott nincs (nem is mountolja, ezt még átírom auto-ra asszem) semmi, egyébként sincs a cd-n.
Megnéztem az etc/apt-ben a filokat de nem találtam meg, h mi a baj ráadásul synaptic-ban sem talál mc-tegyenlőre csak a rendszerfrissítést veszi be csak.
Finwe -
Jester01
veterán
dd if=/tmp/mymbr/hda.mbr of=/dev/hda bs=512 count=1
Vigyázat! Ez a fő partíciós táblát is visszaírja. Ha csak az mbr kell, akkor bs=446.
A teljes partíciós tábla visszaállításához pedig sfdisk /dev/hda </tmp/mymbr/sfdisk-hda.dump
De valóban a grub reinstall a biztonságos megoldás erre a problémára.
MOD: ja és ha a /tmp-be mentettél, akkor az jó eséllyel törlődött bootnál.
[Szerkesztve] -
Fawkes
őstag
válasz
Forest_roby #4543 üzenetére
# mkdir /tmp/mymbr
# sfdisk -d /dev/hda >/tmp/mymbr/sfdisk-hda.dump
# dd if=/dev/hda bs=512 count=1 of=/tmp/mymbr/hda.mbr
igen mentett.
De én ezt akarom visszatölteni, ez a kérdés:- ) -
Fawkes
őstag
a mentett mbr-t hogy tudom visszatölteni win install után?
-
Finwe
őstag
válasz
Forest_roby #4539 üzenetére
Igen, az interface file-t megatláltam már de ez van beleírva:
auto eth0
iface eth0 inet dhcp
és ez eth1, 2, ath0 és wlan0-ra.
Nekem az eth0-kell. A gond az, h nem tudom hogyan írjam át, hogy működjön az eth0-ra vonatkozó bejegyzést.
(a restartot már megtaláltam mikor keresgettem ittköszi)
Finwe -
Finwe
őstag
Hali!
Megint nem tudom beállítani a netet. Routerről fix ip-vel kapom, ezért nem állította be magának. Már réggebben is kérdeztem hasonlód de akkor valahogyan megoldottam (dhcp-s volt)
Szeretném tudni, hogy parancssorból milyen parancsokkal/fileszerkesztésekkel lehet beállítani a fix ip-címet, hasonlóan mint win-en!
Finwe -
hiúz
csendes tag
Lehet hogy az jó,de akkor miért ez a grafikus (nem működö) izé
az alapértelmezett?
Másnál működik a grafikus telepítő?
Vagy csak nálam nem jó?
(a cd-t leellenőriztem,az hibátlan)
Talán nem tetszik neki a sata(sil3112,külső chip) vezérlő?
Az uhu sem nagyon szereti:a grubot mindíg elfeljti telepíteni
az MBR-be
Megpróbálom ezt az alternatívot,ha több időm lessz. -
hiúz
csendes tag
Hát nekem nem jött be ez a trükk.
Megpróbáltam minden lehetséges kombinációt a partíciókkal,
de a hiba mindíg ugyan az:''nem jelöltem ki a root fájlrendszert''!
Pedig olyan kövér klikket nyomtam rá...
Úgy néz ki nem leszek ubuntu felhasználó,mivel ha ilyen
a telepítője akkor a többire nem is vagyok kiváncsi.
Már fel is raktam az UHU-t, kb 15perc alatt.
Azért köszi a segítséget. -
Sianis
addikt
Az a lényeg, hogy a Csatlakozási pontok előkészítésénél én csak a formázandó és a rendszerpartíciókat szokatam megadni ( / , /boot , swap, stb ). A többit kiszoktam tenni üresre, mind a csatlakozási pont résznél, mind pedig a partíciónál. Így nem bántja őket és nem lesz gond. Kb ennyi a trükk....
Sianis -
Sianis
addikt
A grafikus telepítő sajna nem a legegyértelműbb. Van az alternative telepítő, én mindíg azzal telepítek, minden egyértelmű, minden könnyebb. És persze nem olyan hosszas, mint a grafikus telepítés. Ha gondolod, ess neki...
Én tudom, hogy mi a bajod, csak nem tudom elmondani, hogy mi az.Bocsi, de tényleg így van, ha küldesz egy képernyőképet, akkor elmagyarázom, legalábbis megpróbálom....
Sianis -
hiúz
csendes tag
Hi!
Nem olvastam végig a topicot,bocs.
Nem vagyok telljessen kezdő a linuxban:
kb:1 évig használtam UHU-Linuxot
utánna sok disztribet kipróbátam:suse,ubuntu(5.10),debian,stb..
de megtaláltam az igazit:gentoo-t.Egésszen eddig gentoo-t
használtam(kb 1 évig),de letöröltem,mert egy másik op.-rendszernek(win)
kellett a hely.
Most mivel elég sokáig tart normálisan felrakni egy gentoo-t,és nekem gyorsan
linux kellene,letöltöttem az új ubuntu 6.10-et.
Innen:[link]
Gondoltam kipróbálom.De nem sikerül telepíteni sehogyan sem.
Elösször összekuszálta a partíciós táblát,(abit nf7-s,maxtor 160gb sata)
ezt sikerült kijavítani,és egy uhu1.2 installcd-vel cfdisk-el megcsináltam
a partíciókat.De az ubuntu telepítésekor hiába jelöltem ki a ''/'' partíciót
(/dev/sda5) azt írta hogy nem adtam meg a ''/'' fájlrendszert.
Gondoltam megformáztom őket.(/dev/sda5 / reiserfs 11gb;/dev/sda6 swap 1gb)
de így is ua. a hiba.Hiába jelölöm ki a /dev/sda5-öt root partíciónak
mégis azt írja hogy nem jelöltem ki,és nem megy tovább.
Talán az lehet a gondja hogy nem elsődleges hanem kiterjesztett partíció?
(a gentoo-t,és az uhu-t simán fel tudtam telepíteni ugyan ezekre a partíciókra!)
Vagy valami bug?
Ha vki tud segítsen!
Előre is köszi! -
Fawkes
őstag
Cedega témát körbejárva tudok némi eligazítást mondani annak aki esetleg használni akarja a programot.
Valaki esetleg tudja ,hogy az egér működési frekvenciáját hol tudom beállítani?Vagy legalább megnézni milyen frekin megy? -
Ramius
őstag
A boot sorrendet és a késleltetési időt hogyan tudom szerkeszteni?
-
-
Jester01
veterán
-
Noddy
senior tag
Nagyából mindegy, ha nagy teljesítményű a géped (1GHz feletti proci, 512MB ram, stb) akkor lehet KDE, ha gyengébb a gép akkor feltétlenűl gnome. Egyébként ez csak a grafikus felületet jelenti, a KDE csicsásabb a Gnome szolidabb. De mind a kettő jó.
A döntés rajtad áll.
Hogy igazán lásd a különbséget a kettő között érdemes screenshotokat nézegetni.
[Szerkesztve] -
Mateq
csendes tag
Sziasztok!
Teljesen kezdő vok linuxban, és segítséget szeretnék kérni abban, h ubuntut vagy kubuntut telepítsek.
röviden kde v gnome.
[Szerkesztve] -
Noddy
senior tag
./configure
make
make install
utána ezt kapom:
stream_smb.c:4:26: error: libsmbclient.h: No such file or directory
make[1]: *** [stream_smb.o] Error 1
make[1]: Leaving directory `/home/kazuma/MPlayer/MPlayer-1.0rc1/stream'
make: *** [stream/stream.a] Error 2
Mit kell tennem, hogy feltudjam telepíteni az mplayer-t?
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
ott kezdődik a baj, hogy cpufreq kt nincs...
* Starting power management daemon powersaved FATAL: Error inserting speedstep_centrino (/lib/modules/2.6.17-10-generic/kernel/arch/i386/kernel/cpu/cpufreq/speedstep-centrino.ko): No such device
tippelek arra, hogy generic helyett más image kellene... de melyik? i386?
mod: közben kipróbáltam, az i386 nagyon nem bejövős, az csak 1 procimagot lát, és a wlan se él alatta. még próbálkozok. -
Noddy
senior tag
Ubuntu 6.10 alá próbálok felerőszakolni mplayer-t, de nem sikerül sehogy sem, valaki meg tudja mondani hogy apt-get-el, hogy tudom feltenni mert az
$ apt-get install mplayer -- erre nem reagál
a saját fordítás esetén pedig mindig leáll hiba üzenettel, megnéztem a breezy kalauzt de az nem jó edgy-re, a mplayer oldalán lévő leírás se segített sajnos.
Előre is köszi. -
Eszleny
aktív tag
válasz
ngabor2 #4504 üzenetére
Szerintem alapból kellene csökkentse a sebességet. Kde alá van a kpowersave (vagy mi a neve), azzal lehet állítani olyan profilokat mint performance, powersave, userspace stb.
Nem az a probléma, hogy a kernel nem igazán támogatja a core duos procik energia gazdálkodását? -
ngabor2
nagyúr
alap notis kérdés: hol lehet beállítani, hogy a proci sebességét visszavegye a rendszer? azelőtt egy 2 GHz-es p4 esetén visszavette. most egy core duo esetén nem hajlandó...
-
ngabor2
nagyúr
válasz
emitter #4502 üzenetére
az álmoskönyv szerint semmi jóra nem vezet a disztribkeverés. kellett már emiatt nálam is újratelepíteni egyszer rendszert (egyszerűbb volt, mint gyomlálni... bár arra is volt példa).
amúgy én az us.archive.ubuntu.com-ról szoktam szedni, vagy egy német, esetleg svájci tükörről. (ja, látom, te meg a magyarról... az se rossz, csak lassú). ilyen hibával még nem találkoztam... -
emitter
őstag
válasz
ngabor2 #4501 üzenetére
ezért nem akarom letölteni az edgyt..
viszont kapok egy ilyen hibaüzit:
---
Fetched 6240kB in 4m32s (22.9kB/s)
Reading package lists... Error!
W: GPG error: http://repository.debuntu.org edgy Release: The following signatures couldn't be verified because the public key is not available: NO_PUBKEY 0E466170BCF1FC29
E: Dynamic MMap ran out of room
E: Error occurred while processing zope-validation (NewVersion1)
E: Problem with MergeList /var/lib/apt/lists/hu.archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_edgy_universe_binary-i386_Packages
E: The package lists or status file could not be parsed or opened.
---
(Bemásoltam a Sianis által küldött bejegyzéseket a sajátjaim alá.)
majd sudo apt-get update
...
Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Elektromos autók - motorok
- VGA hiba
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Kingdom Come: Deliverance I-II.
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Napelem
- iPhone topik
- Béta iOS-t használók topikja
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B550M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 SUPER 8GB ZALMAN I3 NEO Enermax 650W
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Plus Black Használt, karcmentes 256 GB tárhely 3 hónap garancia!
- HP 14 Elitebook 840 G10 FHD+ IPS i5-1335U 10mag 32GB RAM 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3016, 98% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest