- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Lalikiraly: Astra kalandok @ Harmadik rész
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: AOMEI Backupper Professional Edition: Lifetime Subscription
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
Aktív témák
-
Frigo
őstag
Üdv
Hogy tudom letiltani Ubuntu alatt az Radeon kártya ATI HD Audió kodekjét ?Sajna jelenleg úgy érzékeli az oprendszer hogy 2 hangchippem van és emiatt nincs semmilyen hang .
-
RBJ
addikt
rendszer helyreállítás féle van linux on ?
-
RBJ
addikt
válasz
Chuck Norris #34596 üzenetére
nem is akartam a recovery patrciot felülírni mert akkor nuku utánna win 7.
Megmodnom ősszintén kicsit elegem lett most majdnem a linux ból.hogy állandóan harcolni kell vele a legkisebb dolog miatt is.
De nem adom fel. -
Chuck Norris
senior tag
Szia
Én egy hp 210 netbookra tettem starter helyet 10.04 nrx-et, kicsit kellett küzdeni vele mert még a touchpad se működött elsőre normálisan. Az starter ott bukott meg, hogy a nőknek az szokott lenni az első, hogy kicserélik a hátteret, na itt az is csak regisztry turkálással ment. Aztán megkaptam, hogy tehetek rá ubuntut annál ami rajta van még az is jobb lehet. Egy hónap múlva a lány önállóan telepítette már a 3G USB sticket
Ugyhogy szerintem hajrá. Ja, a recovery particiókat semmiképp se csapnám felül a helyedben. -
-
törölt tag
valamiért telepítéskor nem jó lemezre tette a grub-ot a telepítő. van két vinyó a gépben, egy sda és sdb. ezekből most az sdb-n van egy win7 az első partíción, egy natty a másodikon, és egy home a harmadikon, az sda csak adattárolásra van.
ahhoz, hogy az sdb-re tegyem át a grub-ot azt kellene csinálni, hogy egy live lemezről bootolok, aztán terminálba:sudo grub
root (sdb,2)
setup sdb
exitez így működni fog?
-
RBJ
addikt
átálítottam elvileg a bootlogot/splashscreent. de mégse megyen. egyet nem értek mikor rákérdez a auto, manual. stb mikor lehet választani a lehetőségeknék az mit takar. egyiknél sincs új boot logom. vagy a régi megyen vagy egyik se.[link]
ezt próbáltam megadni neki a leírtak szerint de sehol semmi.
szeretném még az asszony is megfertőzni ubival./rossz ki rosszra gondol/
netbookján win 7 starter van ami nem remekel rajta valami fényesen. az ubuntu netbook verzió nem jobban musikálna rajta? mik a tapasztalatok?az olyanokat mint ezt vagy probálgatásokat lehet látni ,hogy hova telepíti az ubi mert ki tudja ,hogy az ember mennyi mindennel teleszemeteli a gépét mire rájön mindenre.
mint a win nél program file s és törlés ha nem megyen uninstallal. -
RBJ
addikt
nem találok ipblock hoz muködő telepítési parancsot. valaki tud vagy más peerblock alternativát ami működik is?
-
RBJ
addikt
Felteszek egy hülye kérdést.
Hogy van az, hogy még mindig terminál. és parancssoros a telepítések, kezelések többsége.
Miért nem fejlesztenek grafikus telepítő és mokoló szoftvereket linux ra.
pedig elvileg felhasználó barátabb lenne. -
RBJ
addikt
hogyan unistall nvidia driver.
próbáltam több féleképpen de semmi. valami nem jó a driver al mert zárt és igen csak furin mutatja meg a karaktereket. ezér szeretném a saját maga által frissitett driver t feltenni. csak előbb le kellene vakarni a régit. -
RBJ
addikt
valakinek csinál olyat a böngésző ,hogy a fekete szín , betűk mintha kopottak lennének.
-
RBJ
addikt
Csókolom. véletlenül a felső panelból eltüntettem a hangerő, levél és internet kapcsolat ikont. hogyan tudom visszaállítani?
-
Boxi88
őstag
válasz
Laca 012 #34540 üzenetére
Nem próbáltam még soha, csak olvastam valahol, hogy bele akarják építeni ezt is a linux repertoárjába... ebből én arra következtette, hogy még nem tudja kezelni az érintőkijelzőt, de ezek szerint bután gondoltam, de örülök, hogy téves az infóm és köszönöm a válaszod!
-
Nowhereman
őstag
válasz
Kendek #34565 üzenetére
hát ez valahogy valami 80-as évekbeli popsláger lett...
különben kb. 2 A4 lapot tele tudnák írni az ubi kijavítandó idegesítő marhaságaival, amiből elvétve tudtam lehúzni egyet-egyet az új disztribek megjelenésekor. /a windows esetében egy karaktert írnék a hibabejelentés lapra - igen a minden kvantort/. A kezelőfelület a legkisebb gond - és valahogy mindig a felszín lett leginkább sikálva.
Különben meg hogyan akarná megakadályozni egy nyílt szoftver továbbélését? Max névhasználat - esetleg a Unity-t tudja zárt forrásúvá tenni/ez lenne a legkisebb kár/... -
Atapi
senior tag
válasz
#16820480 #34571 üzenetére
szerintem a gparted is megoldja két lépésben. először az 55GB-s partíció méretét csökkentened kell, hogy ráférjen a 40-es diszkre, utána már sima másolás elvileg. az első lépést egyébként kb az összes általam ismert program esetén el kell végezni, hogy működjön a dolog...
szerk: mondjuk én komplett partíció mozgatásra gondolok, nem csak adatmásolásra.
-
törölt tag
van valakinek tippje arra, hogy egy 55GB-os ntfs partícióról kb 30GB adatot hogyan tudnék átklónozni egy 40GB-os ntfs partícióra úgy, hogy utána az bootolható legyen majd (mint előtte volt).
clonezillát próbáltam, de elszáll egy hibával, és nem hajlandó megcsinálni sem automatikus, sem pedig kézi beállításokkal...
acronis-ból csak demó verziót láttam letölthetőnek, az képes megcsinálni egy ilyen műveletet, vagy csak úgy csinál, mintha, és utána tartja a markát? mert egyetlen partíció klónozásáért nem fogom megvenni, az biztos... -
-
Mark Shuttleworth nemrég bejelentette, hogy a közösséggel való feszült kapcsolata, a kiadásról-kiadásra bevezetett újítások igencsak negatív fogadtatása miatt, vége az Ubuntunak. Sokan keményen bírálják őt, mert önkényesen dönt minden változásról, közben pedig egyre bugosabbá válik a rendszer és egyre kevesebb hardverrel működik jól. Végül a Natty-ban bevezetni kívánt Unity-n való széleskörű felháborodás miatt megtelt a pohár nála, nem kívánja tovább folytatni a munkáját. Viszont bosszúból jogi úton fogja megakadályozni azt, hogy a rendszert a közösség tovább fejlessze, így a 11.04-es kiadás lesz az utolsó, amiben ugye nem véletlenül lehet még a régi, Gnome paneles felületet is választani. Itt a YouTube-os videó a bejelentéséről.
-
Lényegében elég értelmetlen parancs a sudo su, de hatásos. A su így önmagában egy külön root shellt indítana, de Ubuntun nincs megadva a rootnak jelszó, így mikor kéri, nem tudjuk azt begépelni. A sudo segítségével lehetőségünk van más felhasználó jogaival cselekedni úgy, hogy csak a saját jelszavunkat kell megadnunk. Így összerakva a kettőt, kijön egy olyasmi, hogy root jogokkal indítunk egy root shellt. Helyesebb formája az, ha a sudo -i vagy sudo -s parancsot használjuk. De mindháromnak annyi a lényege, vagyis annyi hasznát tudjuk venni, hogy nem kell több parancs kiadásakor mindegyik elé sudo-t írni, ennyi. Használatuk nem minden esetben szerencsés, de általában semmi probléma velük.
-
RBJ
addikt
köszi.
sikerült az nvidia drivert is feltolni. azt hogy hogyan azt nem tudom.
a sudo su mit csinál?
stop gdm az tudom, hogy a grafikus felületet kapcsolja ki.
valaki tudja, hogy alapból a firefox betűtipusa mi? mert elállítottam véletlenül. beállítások/tartalom/betük színek.Még egy apróság , a könyvjelzőknél a mappák ikonja nem látszik. nincs ott semmi. firefox 4 hibája lenne ? 3.16 nem volt ilyen bibi.
-
RBJ
addikt
hogyan lehet beállítani a firefox on a helyesírás ellenőrzőt magyarra ?
-
válasz
Kephamos #34555 üzenetére
Nem muszáj a Unity-t használnod, bejelentkezésnél válaszd nyugodtan az Ubuntu Classicot.
Egyébként csak megszokás kérdése, én már pár hete egyfolytában az Unity-t nyúzom és teljesen megszoktam, sőt, már jobban is tetszik annál, mint amit előtte használtam. Mindenesetre a kettős Gnome paneleknél sokkal jobb, az biztos. Persze nem mondom, az alkalmazásböngészőn lenne mit javítani, a legjobban azt rühellem, hogy telepíthető alkalmazásokat listáz ki, amire meg szükségem lenne, azt elrejti és extra kattintással meg görgetéssel találom csak meg. Szerintem az lett volna a legjobb, hogyha az Ubuntu logóra kattintva egy normál menü jönne elő, nem ez, amit én egyáltalán nem használok. -
-
RBJ
addikt
firefox 4 szeretném feltenni.
de ehelyett minefield lett belőle. ezt meg a ubuntu szoftver központ menűben nem találom egy uninstallra.
végül leszedtem direktbe a firefox a hivatalos oldaláról. így lejött egy bz2 file amit kicsomizva lesz egy firefox mappám. ebben hol a telepítő file ? vagy hogyan kő? -
Kephamos
addikt
Üdv!
Felfrissítettem a natty alpha 3-ra. Eléggé kesze kusza, mivel az új shell találkozik a régivel és onnan "húz át" beállításokat magának. Melyik könyvtárat töröljem, hogy tiszta lappal indulhassak?
-
RBJ
addikt
válasz
ntomka #34548 üzenetére
Hát win 7 alatt is elég volt a dolog nem használok húzós dolgokat rajta.
Szeretnék bejelentést tenni. Ettől a pillanatól szááműztem a win 7 t. nem látom értelmét.
egyelőre nagyon érdekesnek tűnik az ubi nekem.Most friss telepítést hajtottam végre a teljes lemezen.
Előre is szeretnék elnézést kérni a kellemetlenségekért de várhatjátok a kérdések és hülyeségek özönét tőlem.
Köszönöm türelmeteket. Már látom a kedvenc antivirus fórumot el kell hagyjam. -
ntomka
nagyúr
A 64 bites rendszer gyorsabb, több esetben akár sokkal, viszont valamivel több memóriát igényel. Szóval attól függ, hogy mennyi alkalmazást futtatsz egyszerre. Ha keveset, pl. csak böngésző, zeneljátszó, ilyesmi, akkor menjen a 64 bit, ha nekifekszel, akkor rövid távon talán jobban járnál a 32 bittel.
-
RBJ
addikt
64 bites a rendszerem de csak 3 Gram van benne. érdemes 64 bit est feltenni neki vagy elég a 32.
-
-
ntomka
nagyúr
-
Nowhereman
őstag
windowsos szoftverek alternatíváinak ajánlója
szerintem lassan szólni kéne ngábor2-nek hogy szorítsa be a témaindítóba - rendszeresen visszatérő kérdés...
-
Mahesa
tag
ext3-on töredezettség ritkán és csak kis mértékben lép fel, ha nincs nagyon tele (>90%) a partíció. ext4 tudja magát/fogja tudni magát defragmentálni. Ha egy ext3 nagyon töredezetté válna valami miatt, a metés>formattálás>visszaállítás biztos működik
10 éve van dolgom Linuxal, de töredezettséggel még nemigen volt gondom.
-
Laca 012
őstag
válasz
Boxi88 #34537 üzenetére
Miért ne kezelné?? Nekem is az van és már a 9.10 is kezelte. Most 10.04.2LTS szerver alatt fut tökéletesen...
Igaz saját beszerelés, de az elv ugyan az.
Ja! és nem tettem fel az eGalax drivert, hanem a gyári beépített driverrel megy...
Hosszú érintés=jobb klikk is működik.. -
-
Boxi88
őstag
Helló.
Ha jól tudom a linuxok eddig nem kezelték az érintőképernyőket... Igaz ez? A 11.04-es már tudni fogja?
-
RBJ
addikt
Linux nál nincs szükség rendszer karbantartásra, tísztitásra és defragolásra?
-
Ezért az a legbiztonságosabb, mikor csak az Ubuntu tárolóiból telepítesz csomagokat. Már egy PPA felvétele is kockázati tényező, de azért inkább lesz problémád egy akaratlan bug miatt, mint, hogy valaki direktben kártevőt csempészne a csomagokba. Mert persze, már egy egyszerű paranccsal is komoly károkat lehet okozni, de mint ahogy bennem se, úgy bizonyára a többi emberben sincs ilyen rossz szándék. Ha valami külsős cuccot akarsz használni, akkor előtte nézz utána neki, a hozzá kapcsolódó fórumokból úgyis kiderül, ha valami nem okés vele.
-
RBJ
addikt
Olyat kérdeznék, hogy mivel nyíltforráskódu a linux nem szokott olyan lenni, hogy valaki ír egy kártékony, vagy rosszindulatú alkalmazást és szabadon terjed a frissitésekben?
pl találtam egy oldalt ahol az utasítást szerint terminálba kiadott parancsal leszedi a theme t és telepítí azokat.
[link]
ilyet azért az ember win alatt nem csinálgat. Honnan lehet tudni az ilyen szabad szoftvereknél, hogy megbízható dologgal áll szemben az ember. -
RBJ
addikt
na ez már szebb valamivel mint az alap. témát tudok szerkeszteni csak nem találtam szépet.
a kubuntu tetszik csinos csak valahogy nem esik kézre .
jé most le akartam húzni a firefox ablakát és úgy peng mint a gitárhur. tetszik lassan úgy gondolom a win 7 tehet egy szíveséget. -
dbius
veterán
Témát ugyanúgy tudsz szerkeszteni, mint win alatt: Rendszer - Beállítások - Megjelenés (Téma fül) - testreszabás
Igaz, hogy pl. ez is egy szürke téma, de nagyon jól néz ki - szubjektív, de nekem bejön - : [link]
És természetesen ezt is át tudod szabni igényeknek megfelelően.
-
RBJ
addikt
Mindenkinek köszönöm a válaszokat.
peerblock ot használok és is csak elnéztem.
a téma nál nem is a win hez ragaszkodás miatt kérdezem csak ez az alap szürke nem igazán jön be. csak valami csinibre gondoltam. de majd megszokom.egyelőre úgy néz ki, hogy most a win 7 . ubi, kubi van a gépen.
az más tészta, hogy a kubi nem látszik boot nál a választási lehetőségnél. -
dbius
veterán
peerguardian, ami igazából szerintem már peerblock néven fut win alatt is, legalábbis én ezt használom - moblock vagy ipblock
utorrent - wine alatt simán futtathatod, de én pl. a deluge torrent klienst használom.
tűzfal - van alapból, de nem látod, hogy megy. telepíthetsz grafikus előtétet is hozzá, gufw néven. de teszteld le az alapbeállításokat a wigwam tűzfalteszt oldalán. Szerintem az alapbeállítás is teljesen megfelelő, én nem piszkáltam soha
antivírus - van linux alá is, de én eddig nem használtam soha. ha rákeresel googlen, biztos találsz párat. -
-
ZCoyote
őstag
-
RBJ
addikt
Pár dolog van csak ami hiányzik, hogy teljesen elfogadjam a linuxt.
peerguardian alternatíva linuxon
utorrent alternatíva
comodo tűzfal alternatíva
és antivirus alternatíva ami állítólag nem szükséges.
hobbim és bogarasságom a win 7 en a biztonság de úgy látom ezek nagy részét elhagyhatom.
tűzfal és peerguardian alternatíva érdekel.főleg.
esetleg még firefox on volt foxyproxy dolog az is érdekel.
az más kérdés majd , hogyan fogom ezeket telepíteni majd. -
dbius
veterán
PH TV megy valakinek Ubi alatt?
Fent van a novell-moonlight 2.4 plugin, de nem megy vele. Tárolóban ahogy nézem moonlight-plugin-mozilla néven van egy 2.3-mas plugin, de azt - még - nem próbáltam.
Szerk: most nézem, hogy novell-moonlightból már 3.99-es is van. most rakom fel, megnézem azzal is.
-
RBJ
addikt
Ahogy próbálgatom elég meggyöző a linux ubi.
Lassan fontolgatom, hogy elfelejtem a win 7 et. érezhetően sokkal gyorsabb a rendszer boot ideje, felállása és működése. sőt ahogy megnézem a rendszer terhelést is töredékét használja a win hez képest.
Egy gondom van az ubi val, hogy nagyon puritán a felhasználói felulet. van ubi ra valami szép aero vagy glass szerű téma ? mert nem találok semmit.
vagy ha gyönyörkodni akarok akkor kubi t használjak?
ott meg nem fekszik,hogy nekem szétszortnak tűnik a az egész elrendezés az ubihoz képest. -
Fooler89
őstag
Helloztok
Subnotimra felraktam az ubuntu 10.10 ismerkedni vele.
Sok kérdésemre a választ ki tudtam googlézni de erre nem találom.
Eddig nagyon tetszik de egyszer gondoltam neki állok leszedni a bisigi témák közül az aquadreamset. Tetszett, de a dokkot sehogy se tudtam beállítani, találtam olyan leírást ahol azt állították, hogy compiz kell hozzá. Feltettem, de most oda jutottam, hogy induláskor a felső sáv (bezárás, teljes méret, kicsinyítés) gombok nincsenek meg.
Annyit tudtam csinálni, hogy compiz fusionnal visszaállitottam metacityre majd ha nyomok egy reload windows managert akkor ujra van ez a felső sáv.Az lenne a kérdésem, hogy lehetne azt megoldani, hogy újraindulás után is megmaradjon ez a beállítás. Ha lehetséges a téma és a compiz teljes letörlésével de az alul leírt gyorsaság meg maradjon.
Megjegyzés: Sokat gyorsult tőle a megjelenítés. A görgetés és az ablakok váltakozása, gondolom ebben már van videokártyás gyorsítás mert amúgy egy atom n270-es nv ionos notiról beszélünk.
Szvsz ezek a compizos ugrálások meg nagyon gázok
-
Frigo
őstag
Most telepítettem újra a 10.10-es Kubuntu-t de radeon 6850 driver telepítése után nem hajlandó elindulni a KDE felület ,lehet ezzel kezdeni valami vagy felejtsem el ATI-val a KDE-t ?
-
válasz
Nowhereman #34513 üzenetére
hehe, ki mondta, h gnómot használok?
meg azért pár év alatt ennyire nekem is sikerült rájönnöm... -
-
MZsoltee
veterán
Windowsról telepítettem az ubuntut, és egy 10GB-os területet engedélyeztem számára a merevlemezen, gondolván, hogy úgysem kell nekem majd több, de ez változott. hogyan tudnám megnövelni a területet?
Üdv.
-
pethYeti
addikt
Üdv!
mkswappal hoztam létre 2gb swapot, látszik is fel is van csatolva de amikor hibernálni akarom hibákat ír többek között swap header not found.
Mit tudnék tenni?
-
RBJ
addikt
hát mégiscsak az a cd parancs működik a stop gdm után.
el is indul a telepítő és valami TK nouveau kernel re hivatkozik , hogy fut és nem kompatibilis az nvidia driverral.
ezek szerint marad lehet az online frissités amit felajánlott?
firefox 4 re hogyan lehet felfrissiteni a 3.6.16 ot ? -
rtom
senior tag
Valaki esetleg a kérdésre a post végén?
-
RBJ
addikt
Letöltöttem az nvidia driver run. file t. frissítené az ubi a drivert de az nincs olyan friss mint ez. hogyan tudok a terminálba cd parancsal a letöltésekbe menni és elindítani a drivert?
Storno. sikerult. még anno a dos időszakból felrémlet a dir.
igy előjött a mappa struktura innen cd letoltések. és sh ....
kezdem megszeretni a linux t. alig várom már mikor teljesen átállok rá. -
A DVD-n több csomag van, tartalmazza a teljes magyar lokalizációt, nem kell azt külön letölteni a netről. Lehet vele képből és alternatív módon is telepíteni, ez utóbbival jár, hogy a segítségével kiadásfrissítést is lehet kezdeményezni egy már telepített és e tekintetből támogatott rendszeren.
A kiadás óta keletkezett frissítéseket semelyik sem tartalmazza. Gondolom belátod, hogy ez eléggé lehetetlen dolog lenne.
Aktív témák
Hirdetés
- LEGO klub
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Háztartási gépek
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Dobta az OLED kijelzőt a Honor MagicPad 3
- BestBuy ruhás topik
- Nintendo Switch
- Windows 11
- További aktív témák...
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- PC Game Pass előfizetés
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B85M-D3H B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600 / RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone XS 64GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2912, 100% Akkumulátor
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest