Hirdetés
- Torda: Így lehet fillérekből prémium okosotthon rendszert építeni 2025-ben
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- juhi11: Karácsony esély, hogy észrevegyük: mások is valakik - még Isten is
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Aktív témák
-
Rotor82
aktív tag
válasz
hackeeeee
üzenetére
Melyik böngészővel fut a legjobban (akadás mentesen) fecebook-on a cityville?
Csak mert az asszony bosszankodik, hogy akadozik neki chrome-al és ff-al is. Megnéztem én is és valóban szaggat, főleg teljesképernyőben...
Win alatt nem szaggatott se chrome-al, se ff-al. Mi lehet a gond? -
ntomka
nagyúr
válasz
hackeeeee
üzenetére
Hát chrome alatt tényleg szenvedés. Engem is folyton idegesít a net bankkal. Mivel nálam engedélyezve van a 'play on click' a flagsben, úgy szoktam megoldani, hogy a beállításoknál a pluginek engedélyezésénél a netbankot törlöm az oldalak közül, ekkor újra rákérdez, hogy mehet-e, és úgy pár napig fut rendesen. Nem tuti, de legalább megoldható. Nagy valószínűséggel a sandbox zavar be neki.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Sziasztok!
Elvileg, legalábbis szerintem feltelepítettem a Java-t, de bármilyen Java tartalmú ablakot nyitnék meg, szürke ablak fogad.
Mi lehet a gond, én csináltam rosszul valamit?

Előre is köszönöm a segítséget.

-
pethYeti
addikt
Firefox 4 betat hogy tudom úgy feltelepíteni hogy magyar legyen?
-
válasz
Rotor82
üzenetére
A nyílt meghajtóval is van 3D gyorsítás, de persze érdemes lehet felrakni a zárt meghajtót. A rendszer alapból fel kellett, hogy ajánlja telepítésre az utóbbit. Ha akkor azt engedélyezted, akkor most előbb le kell tiltanod, vagyis deaktiválnod kell, mielőtt az AMD honlapjáról leszedettet telepítenéd. Ha megvan, akkor előbb tedd futtathatóvá a fájlt:
chmod +x ati-driver-installer-11-2-x86.x86_64.run
majd futtasd:
sudo ./ati-driver-installer-11-2-x86.x86_64.run -
Rotor82
aktív tag
radeon hd4250 netbookra honnan tudok drivert felrakni? Mert én az ATI hivatalos oldalán leszedtem amit adott (csak egyfajta volt rajta) de persze nem települt fel, mert .run a kiterjesztése.(ati-driver-installer-11-2-x86.x86_64.run).

Az egér görgetését nem lehet állítani? ubuntu-n belül nem találtam ilyet.
-
válasz
Rotor82
üzenetére
Alt+F2 -> gksu gedit /etc/default/grub
A GRUB_DEFAULT határozza meg az alapértelmezett menüpontot. Ez lehet szám, a menüpont konkrét neve, vagy "saved". Ez utóbbi annyit tesz, hogy a legutoljára kiválasztott fog legközelebb automatikusan indulni. Érdemes nevet beírni, az a biztos.
A GRUB_TIMEOUT értéke határozza meg, hogy hány másodperc múlva induljon el az alapértelmezett menüpont.
Ha átállítottad amit szerettél volna, akkor mentsd el a fájlt, majd terminálban futtasd a
sudo update-grub
parancsot. -
pethYeti
addikt
Evolution-be nem lehet azt beállítani hogy bezárásra kattintva a háttérben tovább fusson?
-
Hennet
aktív tag
Sziasztok!
Előállt egy olyan problémám, hogy a klaviatúrán egyes betűket nem hajlandó elsőre bevenni a gép, ha egyszerre nyomok két gombot, akkor működnek a betűk.
Ez vajon szoftver-, vagy hardver-hiba?
Ununtu 10.10-em van, esetleg valami ellenőrzőprogram van-e ilyen problémára?Köszi!

ui.: Asus k50j
laptopom van -
válasz
Rotor82
üzenetére
Én sajnos még nem hallottam erről a QGRUBeditorról, ha minden igaz, akkor nem található meg az Ubuntu alaptárolóiban. Ha valamilyen PPA-ban van és azt már fölvetted, akkor a Synaptic csomagkezelővel telepítheted, de ha csak egy egyszerű, letöltött Debian (.deb) csomagról van szó, akkor kattints rá kétszer és a Szoftverközpot segítségével telepítheted.
-
dcsabesz
tag
Király, hogy így vágjátok a dolgot.
Szerintem újratolom a rendszert és máshova csatolom azt a száz gigát. :-) -
Rotor82
aktív tag
Ezt a sudo QGRUBeditor-t hogy lehet felinstalálni/elindítani?
Még soha semmit nem telepítettem ubuntu alatt.
Azt olvastam valahol, hogy a synaptic csomagkezelővel lehet elindítani.
Abszolút kezdő vagyok.
-
Egyszerű. Először is átmásolnám a /usr tartalmát a /usr_-be (pl.). Utána -l kapcsolóval leválasztanám a partíciót, de && jellel mellé írnám, hogy közvetlen utána helyezze át az előzőleg átmásolt fájlokat a /usr-be. Ez az áthelyezés pillanatok alatt megvan, addig jó eséllyel nem lenne semmi gond. Persze nem próbáltam éppen ezt még, de elméletileg működne.
-
-
Persze, egy Live rendszert indítva könnyedén megoldható a dolog, ha nagyon kell, akkor anélkül is. Fstab-ból valóban törölni kell, hisz a későbbiekben nem lesz szükség a csatolásra, illetve ha a /home alá akarja csatoltatni, akkor csak át kell írni arra. Természetesen akkor a mostani /home tartalmát is át kell helyezni.
-
Atapi
senior tag
válasz
Kendek
üzenetére
gondolom a kérdés inkább az, hogy hogyan lehetne onnan a tömérdek helyet máshova rakni? ha a telepítésnél az lett megadva, hogy a /usr az a partíció, akkor gondolom oda kerültek a telepítésnél a /usr-be való dolgok, így csak úgy arrébb csatolni nem lehet. szóval milyen megoldás létezik a probléma áthidalására? live boot, és a mostani /usr partíció tartalmát a /usr alá bemásolni, majd fstab-ból kilőni, és a particiót máshová csatolni, pl home rámásol, /home alá becsatol? egyáltalán működne ez így? élő rendszeren valahogy megoldható ez?
-
dcsabesz
tag
Sziasztok!
Pont az lett volna a következő kérésem, hogy egy leírást átböngésznék a könyvtárszerkezetről.
Még annyit elmondanék, hogy azért erőltetem ezt a usr könyvtárba írást, mert elvileg három partíciót csináltam egy 1600-as vinyóból. 20 a rendszernek, 2 swap, a maradék a dokumentumoknak. És a usr könyvtárnak van 118 GB szabad területe. Így nyilván az a legnagyobb partíció. -
válasz
pethYeti
üzenetére
Mi a bajod a /media/data csatolási ponttal? Gondolom Nautilusban rákattintottál és automatikusan odacsatolta, ahogy kell. A /media alá csatolódik ilyenkor minden, ha van, akkor a címkéje szerint (ez gondolom data volt nálad).
Nem ajánlott fel zárt meghajtót telepítésre véletlen? Esetleg annak telepítésével megszűnhet a villódzási probléma. -
pethYeti
addikt
Felraktam az Ubuntut.
Két gondom van a d: partíciómat véletlen meda/data-ba csatoltam fel tehát elírtam én marha, ezt hogy tudom korrigálni?
Másik, folyamatosan villodzik a képernyő, fehér kis csíkok futkosnak időnként.
-
válasz
body007
üzenetére
Sajnos ezek a mai fiatalok nem szeretnek, csak kattintgatni. De nem is ezért ajánlottam csak a GUI-s megoldást, hanem azért is, mert nálam már többször előfordult, hogy a létrehozott partíció alapból csak olvasási jogot kapott. Így aztán hiába is állítottam át a nevemre, még mindig nem tudtam bele írni. Persze jöhetett volna egy kis chmod is, de most minek bonyolítsuk a dolgokat, érted. Ilyenkor még én is inkább Krusaderben állítgatom át.
-
Atapi
senior tag
válasz
dcsabesz
üzenetére
nem árt tisztázni, hogy milyen könyvtárhoz, és miért szeretnél hozzáférni. a /usr mappa nem a felhasználók saját fájljainak tárolási célját szolgálja. arra unix alatt a /home/felhasználó mappa való. ahhoz van is default írási jogod.
linux könyvtárszerkezet, párat olvass el. -
válasz
dcsabesz
üzenetére
Mivel nem azt és nem úgy csináltad ahogy mondtam. De nem is baj, mert a /usr könyvtár jogosultságait nem célszerű átírni.
(#33847) body007: Azt írta, hogy egy külön, formázott partícióra nem tud írni. Ez gyakran megesik, valahogy mégiscsak át kell állítani ilyenkor a jogosultságokat, ahhoz meg root jogosultságok kellenek.
-
válasz
Kendek
üzenetére
Szerintem nem kellene neki (kezdőként) olyat mutatni, h tud root nautilus-t nyitni

Gondolom olyan könyvtárba akart másolni/törölni ami a /-ben van, oda meg ne piszkáljon. Bár nem sok idő újrahúzni a rendszert...
Inkább valami ilyesmit kellene neki olvasgatnia: A Unix (Linux) file-szerkezete meg ezt is: Fájlrendszerek -
dcsabesz
tag
válasz
Kendek
üzenetére
Hali!
Köszönöm a segítséget. Az előbb a felhasználói fiókom átálítottam rendszerkazdai jogokra.
De amikor a tulajdonságait szeretném változtatni a mappának és a jogosultságok fülön vagyok, akkor az van az aljára írva, hogy nem én vagyok a tulajdonos és igaza is van, mert a root a tulajdonos a tuljadonságok fül szerint.
Mit kéne csinálnom?
Köszi
-
-
pethYeti
addikt
válasz
Kendek
üzenetére
Adatnak nem is kellene a hely arra ott van a többi meghajtó, csak programok.
Ha az a 10GB-s partíció most NTFS-be van akkor Ubuntu telepítésnél ugyan úgy fogja látni? Vagy jobb előre törölni és majd Ubi formázza?
Valamit amikor telepítem, a Swap lefoglalását automatikusra elég beállítani, tehát teszem azt ő a 10-ből lecsíp 2-t, vagy esetleg semmit?
-
pethYeti
addikt
Még valami, 10gb hely elég az ubuntunak ha csak programok lesznek mellette?
-
pethYeti
addikt
Üdv!
Fel akarom rakni ismét az Ubuntut (idáig VirtualBox), és ahogy nézem már GRUB 2 van. Lenne egy röpke kérdésem ezzel kapcsolatban. Ha csak annyit akarok rajta változtatni hogy a default OS a Win 7 legyen akkor adok írási jogot a grub.cfg-nek, ott a defaultot átírom, majd mentek és meg is vagyok?
-
válasz
dcsabesz
üzenetére
A könyvtár jogosultságait kellene megváltoztatni, hogy lehessen bele írni. Kezdőként talán az a legegyszerűbb, ha grafikusan csinálod, kattintgatással.
Alt+F2 -> gksu nautilus
Navigálj el a kérdéses könyvtárhoz, majd jobb egérgomb -> Tulajdonságok -> Jogosultságok, értelemszerűen állítsad át úgy, hogy tudjál bele írni. -
dcsabesz
tag
Sziasztok!
Kezdő vagyok ebben a témában és egy gyors segítséget szeretnék kérni.
Sikerült feltenni egy netbook-ra az Ubunut-ot.
A könyvtárszerkezet nagyon idegen. A dokumentumaim számára létrehozott partíciót is egy könyvtárként találom meg. Ráadásul tele van mindenféle könyvtárakkal és saját könyvtárat sem tudok létrehozni (access denide hibaüzenet). Kérnék egy kis segítséget, de konyhanyelven. Később jobban beleásom magam a témába, de most sajna szorít az idő!Dcsabesz
-
válasz
Kalandor
üzenetére
A Beállítások -> Energiagazdálkodásnál az Általános fülön jelöld be, hogy Mindig jelenítse meg az ikont. Utána a megjelenő ikonra kattintva bal egérgombbal válaszd a legfelsőt, például nálam azt írja ki, hogy a Noteszgép-akkumulátor feltöltve. A megjelenő ablakban elég részletes infót kapsz szerintem, remélem elég annyi.

-
Rotor82
aktív tag
Feltettem az ubuntut win7 mellé, megy is szépen, de bootoláskor a win7-et kiválasztva már nem inul el a win7... Mit tegyek?

Ezeket ajánlja fel:
1. Ubuntu, Linux 2.6.35-25-generic
2. Ubuntu, Linux 2.6.35-25-generic ic-pae (recovery mode)
3. Memory test (memtest86+)
4. Memory test (memtest86+, serial console 115200)
5. Windows 7 (loader) (on /devsda1)Ezt írja a win: 'the boot selection failed because a arequired device is inaccessible'
-
Ezt nem lehet szépen, egyszerűen, kezdőknek leírni (annál kicsit bonyolultabb). Ehhez kell egy Live Ubuntu (ugyanazon kiadás és architektúra mint a telepített rendszeré), majd terminálban kell ténykedni. Háromféle módszer áll rendelkezésre, a legbiztosabb a hármas számú. A linkelt oldalon szépen, szájbarágósan le van írva minden, csak követned kell.
-
zed01
őstag
Sziasztok!
A Windows 7-met a szokásos windows betegség miatt, vírusfertőzés miatt újra kellett telepítenem. Ez a telepítés a Microsoft szemét szokásához híven, törölte a grub-ot, így nem tudok bebootolni a meglévő Ubuntu 10.04-re. Mit tegyek hogy legyen működő grobom? Légyszíves úgy válaszoljatok hogy érthetően, úgy hogy egy kezdő is megértse.
-
Rotor82
aktív tag
"magyarubi-11.01-live-32bit.iso" -hoz van universal usb installer? Vagy hogy tudnám rárakni pendrive-ra?
Mivel az az usb installer, ami nekem van meg (ver.:1.8.3.4.), csak a 10.10-ig ismeri fel az ubuntut.
-
-
válasz
Rotor82
üzenetére
Egy csomagkezelő segítségével kell telepíteni a csomagot, pl. Synaptic (ez teljesen alap dolog, nem lehet problémád vele). A Persistent meg annyit tesz, hogy elmenti a fájlrendszer változásait leállításkor, hogy a következő indításkor az előzőleg megváltozott környezet töltsön vissza, vagyis a telepített csomag megmaradjon.
-
Rotor82
aktív tag
Sziasztok!
live ubuntu fut az egyik netbook-omon (asus 1215T) pendrive-ról.
A gépben "Broadcom 802.11n Network Adapter" wifi van, és az lenne a gondom, hogy nem ismeri fel az ubuntu...
Tehát nem tudok rajta netezni. Mit lehet ilyenkor tenni? 
-
Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3453
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3497
- 154 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i5-13450HX, RTX 4060
- Samsung Galaxy S22 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen , 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 9000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

, a közeljövőben vennék egy Brazos cuccot, de még mindig az NV a jobb a filmek hardveres gyorsítása és a flash gyorsítás miatt. Nem tudok dönteni a Brazos és az Ion között....

Tehát nem tudok rajta netezni. Mit lehet ilyenkor tenni?