- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lalikiraly: Astra kalandok @ Harmadik rész
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hdanesz: 50. Debrecen Nagydíj - nemzetközi salakmotorverseny - életemben másodjára
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Aktív témák
-
rjg
őstag
Sziasztok! Gondolkozom egy renew HP 5102-es gép megvásárlásán. Netbookom még soha nem volt, ezért az érdekelne, hogy 2GB RAM-mal Ubuntu alatt elfutna-e használható sebességgel az N450 procival egy Virtualboxban az XP.
-
Atapi
senior tag
válasz
Sk8erPeter #33395 üzenetére
nálam úgy megy, hogy rendszer --> beállítások --> gyorsbillentyűk --> ablakkezelés --> "minden normál ablak elrejtése és fókusz átvitele az asztalra --> katt rá, majd megfelelő billentyű kombináció megad. azt azért ellenőrizd, hogy máshol ne legyen ugyanez a gyorsbillentyű, mert képes egy billentyűkombinációt több eseményhez is hozzárendelni...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
qwertly #33393 üzenetére
lspci parancsot írd be a terminálba, kimenetét meg küld be ide, akkor meglátjuk, hogy melyik b43-as wifi van a gépedben. Aztán könnyebb lesz megoldást találni.
Jelenleg akkor az eszközmeghajtók menüben ott van a zárt meghajtó, és aktiválva is van, de a wifi mégsem megy?
-
Sk8erPeter
nagyúr
Hali!
Milyen módon tudnám beállítani, hogy a Win+D (vagy Super+D) billkombóra a desktop felület jelenjen meg? Windóz alatt már egészen hozzászoktam, és egy jól elérhető kombó, csak itt még nem sikerült beállítani.
Köszi!
-
qwertly
addikt
Köszönöm a válaszokat de mégsem megy evvel a paranccsal mert azt írja ki,hogy aktiválva van de nem is világit a wifi aktivitást jelző led és természetesen nem működik a wifi.És arra emlékszem,hogy amikor még a 9.10 aktiváltam ezt az eszköz meghajtót akkor amikor töltötte le még elkellet fogadni valamilyen szerződést itt meg csak kiírja,hogy letöltötte de használjam.De nem megy pedig volt újra indítás is.
-
deter
aktív tag
Szeretném a wubi-t valódi (fizikai) partícióra tenni, találtam egy leírást illetve programot itt, és ez egyszerűnek tűnik, de nem igazán értem, hogy ez menyire fogja a windows boot loaderét befolyásolni? Kérdés inkább az, hogy mennyire kockázatmentes?
UI: A gond az, hogy maga a virtuális lemez össze-vissza darabokban van a valódi partíción és egy töredezettség-mentesítő sem tudja helyre pakolni...
üdv_
deter -
Atapi
senior tag
válasz
qwertly #33389 üzenetére
nem ugyanaz a gondod, ami Zewanak volt?
-
qwertly
addikt
Sziasztok!Most újra feldobtam a vista mellé a ubuntu 10.10 de ahogy látom még most sem tudták megoldani,hogy a broadcom43 wifi kártya rendesen működjön ezért használtam a 9,10 mert azon még szépen működött.Esetleg tudnátok javasolni egy oldalt ahol szépen akkurátosan le van írva,hogyan is tudnám mégis működésre bírni 10.10 alatt ezt a kártyát.
-
Újra szeretnék húzni egy rendszert de gyanítom, h titkosított a /home. Ezt, h deríthetem ki? Van .encryptfs és .Private könyvár is. Ha újrarakom (nem nyúlok a partíciókhoz csak a /-t formázom) van rá esély, h elérhetőek lesznek az adatok? Esetleg a titkosítást ki lehetne kapcsolni míg újra telepítem? (utána meg vissza?). Vagy inkább másoljam le az egész /home-t?
-
ErosenZold
senior tag
Boot sorrendet ubuntu alól hogyan tudnám módosítani?Mert ha sudo gedit /boot/grub/grub.cfg -ba belegyek, ott csak az Ubuntu, Ubuntu Recovery és a 2 memtest van. Windows 7 nincsÁlmos voltam nem láttam bocs
-
válasz
Sweet Lou 6 #33384 üzenetére
wget -O- http://deb.opera.com/archive.key | sudo apt-key add -
-
Sweet Lou 6
addikt
Üdv.!
Valaki használ Ubuntun Operát? Csak nálam nem tudja frissíteni az Opera .deb tárolóját? Először azt hittem átmeneti gond, de már több napja hibát jelez.
-
deter
aktív tag
Hogyan tudom GRUB boot listájából törölni egyes elemeket? Sajnos ma frissítettem, és drámain lelassult az egész rendszer. Már éppen azt akartam kérdezni, hogy hol van Ubuntu-ban a rendszer visszaállítás.
. Tehát a frissített kernel bejegyzést (2.6.32-28) szeretném törölni. Sakkozni sincs kedvem, hogy vajon mi akad össze mivel... Dual Bootos a gép, így a legkényelmesebb az volna, ha a grub választóképernyő egyáltalán nem jönne be... Így is sokat szenvedtem, mivel 10.10 Ubi már telepítésnél csontra fagyott (mind cd/dvd/pendrive és win alól is) de 10.4.-es verzió jól működik (működött).
SOS kellene a segítség! (Így előre elnézést kérek, amiért több linux-al kapcsolatos topikba beleszemetelek, ugyanazzal az üzenettel, és természetesen köszönöm az esetleges segítséget!
)
üdv_
deter -
ntomka
nagyúr
Felraktam és működik! El sem hiszem!
-
válasz
upszilon #33375 üzenetére
Igen, nekem is. Egyébként a Krusader még ilyen, hogy a bezárt állapotához képest legközelebb kicsivel lejjebb nyílik meg, de már megszoktam, igazítok rajta. Viszont Natty alatt ez utóbbi megszűnni látszik. Talán a Skype-on is segíteni fog az új kiadás, ezt még nem teszteltem.
-
upszilon
őstag
Sziasztok!
Kirakom a Skype-ot a jobb felső sarokba. Aztán ahányszor csak újraindítok, mindig egy-két centivel lejjebb és néha kicsivel balra kerül. Érdekes, hogy régebben ez mintha nem így volt. Ottmaradt ahová raktam. Most meg mászkál. Nektek is?
-
randras
veterán
Sziasztok!
Nagyjából 3 hete Windows 7 és Ubuntu 10.10 között evickélek, ugyanazt az Adatok NTFS patíciót használom mindkét helyen adattárolásra. Na most, van ezen a partícion egy plain text tíousú TXT fájl, amit tegnap este óta egyik rendszeren sem tudok olvasni. Látom, hogy fizikailag ott van, de nem tudom megnyitni, se másolni, se semmi. Ezt mi okoz(t)a? Tudtok segíteni, mert viszonylag fontos adatok vannak benne!!
András
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az egyik menübe kell belépni, az administration menün belül a language support menübe, ott rögtön rá fog jönni, hogy hiányos a nyelvi támogatás, és letölti a hiányzó csomagokat.
Mondjuk ez lehet akkor is megtörténik, ha nyomsz egy frissítést.
sudo apt-get update
sudo apt-get upgradeUbuntun egyébként telepítés után egyszer figyelmeztet, hogy a nyelvi támogatás hiányos, és oda kattintva letölti és telepíti a nyelvi csomagokat, ha jól emlékszem. Más disztrónál még ezt nem láttam, az Ubuntu alapú Mint, valamint az openSuse is teljes magyarsággal fogadott telepítés után.
-
Zewa
senior tag
-
Zewa
senior tag
Sziasztok!
Lenne egy kis problémám, hátha tudtok segíteni..
Adott egy Acer E728-454G50MN laptop. Felraktam rá a win 7 mellé a legujabb Ubuntut.
Ott a gáz hogy Ubuntu alatt nem látja a hardveresen a beépített vevőt.
Van raja egy ilyen Wifi on/off gomb ami bekapcsolt állapotában világít de linux alatt ezt nem tesziés hiába nyomom meg nem történik semmi. (win alatt hibátlan)
olvasgattama témában, probálkoztam is de nem igazán klappol.Tudna valaki adni egy kis helpet?
Előre is köszi!
üdv!
-
Siriusb
veterán
válasz
Speeedfire #33364 üzenetére
igen. mindenképpen livecd-ről vagy sysrescd-ről, aztán mehet neki a gparted, így nem kell cli.
Szerk: arra készülj fel, hogy sokáig fog tartani, ha a növelni kívánt partíció előtt helyezkedik el a felszabadított hely. Át kell mozgatnia mindent...
-
dash17291
tag
válasz
Speeedfire #33362 üzenetére
Ha LVM alapú struktúrát használsz akkor csak hozzá kell csapni a kötetcsoporthoz az új partíciót.
Nagyon jó dolog az LVM.
Amúgy meg lemented az adataidat, és fdisk.
-
Speeedfire
félisten
Üdv!
Cli alatt hogy lehet egy adott meghajtó méretét bővíteni? Felszabadítottam a win-ből 20 gigát ezt szeretném átimportálni linuxra.
-
Siriusb
veterán
válasz
ntomka #33343 üzenetére
Elnézést kérek, de a netbeans fórum kissé halottnak tűnik. Mivel szóba került, gondoltam kipróbálom én is ezt a netbeanst, melyet annyian dicsérnek. Egy nagyon - nagyon ciki problémánál elakadtam, nevezetesen css szerkesztésekor miként tudok egy color picker-t előcsalni egy már definiált tulajdonságnál, pl background-color? Ill. nem tudtam a színről előnézeti képet sem varázsolni. Pl. Komodónál a ctrl+egér színkód fölé ad egy előnézetet.
-
Sziasztok!
HTPC-t szeretnék ki/be kapcsolni távirányítóval. Sajnos a BIOS-ban nem lehet beállítani, hogy USB-ről lehessen indítani a gépet, ezért kikapcsolás helyett hibernálom. Amikor felébred a gép, akkor jelszót kér, és ez igen kellemetlen távirányítóval a kezemben. Mivel lehet beállítani, hogy ne kérjen jelszót?
-
Iginotus
addikt
Webminbe ki milyen forgalmi monitort használ? Nekem egyszerű kéne
-
M.W.H
aktív tag
heyho!
az hogy youtubeozás közbe összedől a flash plugin, az álltalános jelenség, vagy valami nem oké nálam? mozillán ritkábban csinálja mint chrome-on:/
floatr:
ntomka:
köszi megnézem mindegyiket -
Siriusb
veterán
Mindezek ellenére a LibreOffice 3.3-at érdemes kipróbálni, különösen annak, akinek nincs szüksége semmilyen csilivili funkcióra, csak egy sima szövegszerkesztőre, amivel betűket lehet egymás mögé írni.
Forrás: IndexMinek engedik az ilyet emberek közé?
-
ErosenZold
senior tag
válasz
ErosenZold #33347 üzenetére
megoldva
-
ErosenZold
senior tag
Üdv
Felraktam minimal cd vel a linuxot, és leszedtem vele a 10.04.1 et.
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get install ubuntu-desktop
sudo apt-get clean
sudo rebootHogyan tudnám működésre bírni a a grafikus felületet? Mert ugye alapból a parancssor indul
-
quby
őstag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy megoldható e, egy debian (lenny) és egy ubuntu között a debian-os userek átköltöztetése egyik rendszerröl a másikra. A jelenleg egy példányban futó deb server hamarosan "ketten lesz" és szükség lenne ugyanarra az autentikációra stb. Gondolom nem csak a passwd és groups fájlokat (+ghost) kell költöztetni. A végleges debian lesz mindkettő, most csak teszt jelleggel megy ubuntun.
-
randras
veterán
-
M.W.H
aktív tag
válasz
ntomka #33330 üzenetére
nekem vmi olyasmi elképzelésem van html és php szerkesztővel
hogy amikor elkezdem gépelni a <head> et fejezze be vagy próbálja kitalálni. windowson voltak olyanok amikkel pl linket meg ilyen elemeket lehetett beszúrni. netbeanst próbálgattam meg mono developot nem az igazik, persze biztos nagyon jók csak profiknak -
randras
veterán
válasz
Siriusb #33324 üzenetére
Sikerült végülis köszönöm!
Most újabb két problémám lenne:
1) az egyik, hogy feltelepítettem a szoftverközpontból a Wine-t, de egyszerűen nem működik. Sem a Wine beállításai, sem a programok megnyitása Wine-nal nem működik. Nem kapok semmilyen hibát, egyszerűen csak nem történik semmi, Hogy tudnék utánajárni, mi a baj?
-
-
Van itt egy gép amit 10.04-ről 10.10-re frissítenék, de azt írja, h sikertelen: A problémák nem javíthatók, sérült visszafogott csomagok vannak a rendszeren. kép
Synaptic-ban megnéztem nincs törött csomag. A visszafogott csomagokat merre találom? A /var/cache/apt/archives/lock file üres... -
M.W.H
aktív tag
hy
amikor az empathyba belépek egy fiókkal mért kér valami jelszót? és egyik jelszóm se jó nekiezt irja: Egy alkalmazás hozzá akar férni a(z) „Default” kulcstartóhoz, de az zárolva van
-
Siriusb
veterán
válasz
randras #33322 üzenetére
Szerintem az egyszerűség kedvéért használj grafikus felületet. Ubuntuban van valami olyan hogy ntfs-config. Azzal egyszerű és könnyű lesz.
Szerk: jobban jársz, ha csomagokat a synaptickal telepíted, szerintem nem igazán van rá szükség (max. kivételes esetben), hogy ezen kívül tevékenykedj. Persze terminálból az apt-get is működik. Ubuntu tipikusan az a disztro, ahol 99% hogy valaki már előállította a szükséges csomagot.
-
Atapi
senior tag
válasz
randras #33322 üzenetére
bár nem vagyok nagy fstab guru, de a 3. oszlop elvileg a fájlrendszer tipusa, ha ez auto, akkor a rendszerre bízod a felismerését. az ezután, a 4. oszlopba írt paraméterek az egyéb opciók. itt a noauto pont az automatikus csatolást tiltja, úgyhogy szerintem ezt írd át auto-ra.
a csatoláskor a "párszor kidobott hibát" megpróbálhatnád kicsit pontosabban is körülírni... -
randras
veterán
válasz
Siriusb #33313 üzenetére
Nah, hát valami mégsem az igazi!
Ezt a két sort szúrtam be az fstab-ba:
/dev/sda2 /media/Windows auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0
/dev/sda3 /media/Adatok auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0Indítás után nem mountolja őket automatikusan, sőt, utána manuális mountoláskor is párszor kidobott hibát, de most nézem, már bent vannak media-ban! -.-
Nem nagyon értek ehhez, gondolom kitűnik, eddig szépen megvoltam a grafikus felülettel, de most szeretnék elsődleges rendszerként átállni az Ubuntura, kicsit mögélátni a dolgoknak, de úgy gondolom, át kéne olvasnom valamit ?! az alapvető működéséről, mert néhány dolog tök sötét. (Pl. csomagok fordítása) Ha van valakinek valami ilyesmi dokumentuma, vagy ötlete, mit kéne, szívesen fogadnám. Köszi!
-
Obama Beach
csendes tag
Hali! Behalt az alaplapom s nem tudok semmilyen rendszert feltenni, ezért most Ubuntu 10.10-et futtatok lemezről. A kérdésem az, hogy ebben a formában tudok telepíteni ezt azt pl usb-s vinyóra, hogy mindent tudjak használni? Pl adobe flash player, java stb..
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
extremetech #33316 üzenetére
Jah értem. Valszeg valami bugba futottál bele, google szerint talán a monitor észleléssel volt probléma.
Mikor ott kéri a logint, a ctrl+alt+F7 -re nem megy tovább? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
extremetech #33314 üzenetére
Kis és nagybetűk számítanak, ha pl. nagybetűvel írtad be a neved mikor kérdezte a telepítéskor, akkor kis betűvel szerepel alatta a login név.
Ez így néz ki mondjuk:
Felhasználói neved: Andras
akkor a login neved andras
jelszavad meg amit megadtál, kis/nagy betűkkel.A sudo meg arra kell, (konyhanyelven, jobban én sem tudom megfogalmazni) hogy alap esetben csak felhasználója vagy a rendszernek, és semmi lényeges ne történhessen a tudtod nélkül.
Ez úgy néz ki, hogy nyitsz egy terminált, és mondjuk gyorsan fel szeretnél telepíteni egy kis programot, legyen ez mondjuk a vlc, akkor:
sudo apt-get install vlc -ezt beírod, akkor kéri a root jelszót, és mehet a telepítés.Visszatérve az indulásra, pontosan meg kell adnod a login adataidat. Amúgy telepítés alatt mikor megadtad az adataidat, be lehet jelölni, hogy magától jelentkezzen be.
-
extremetech
csendes tag
Üdv mindenkinek.
Feltelepítettem az Ubuntu 10.10et sikeresen végigment a telepítés meg minden csak egy bajom vn vele.
Amikor indul elfelé a rendszer kiírja fekete képernyőre,hogy login meg password meg ilyenek én meg is admon neki de hiába. Ki ír egy ilyen szöveget is: To run a command as administrator (user "root"), use "sudo
Sajnos még nagyon kezdő vagyok ezért kérnék egy kis szájbarágós segítséget. -
kovaax
őstag
Én így szoktam a zenei cd-imről biztonsági másolatot készíteni:
Wav-ból szünetek nélkül:
wodim -v -dao speed=8 -pad -audio *.wavCue fájl alapján:
cdrdao write --device /dev/hda a.cueSzerk.: Két rétegű dvd-t viszont egyáltalán nem sikerült még írnom linux alól, pedig az íróm tudja elméletileg.
-
randras
veterán
Üdv!
Jelenleg Windows 7 mellett kellene használnom az Ubuntum, és szükségem lenne a 2 NTFS partícióra. Megoldható, hogy automatikusan mountolja őket indításkor?
Az kiküszöbölhető hogy a két meghajtó/új merevlemezek ikonjai kikerüljenek az asztalra?
Köszönöm a válaszotokat!
-
J97
tag
Üdv!
Nem tudom ki, hogy van vele de ez a brasero lemezíró nekem nem vált be. Már sok frissített verzión keresztül próbálgatom. Adat lemezt még csak csak kiír, de audio CD esetén jön a hiba. Most audiot kellett írjak és mivel más nem volt kéznél ezért megpróbáltam a Braserot hátha kijavították a hibát. A hiba elég súlyos! Írás végén nem tudja lezárni a lemezt. Az íro közben olyan hangot hallat magából, mint amikor a lézerfej csapódik oda vissza a csúszkán. (Fej pozícionálási hiba?) Innentől semmi. Process listből próbáltam kilőni a braserot, ami nem volt hajalandó leállni elsőre, mikor végre leállt a program futása a meghajtó ugyanúgy csinálta tovább a fejlökdösést. Csak a gép erőszakos leállításával lehetett megszüntetni a problémát. Kinek mi a tapasztalata? Tud valaki ajánlani valami jó gnomeos író szoftvert? Ha nem még mindig marad a KDE -s K3B. Eddig nekem ez vált be a legjobban de jobban örülnék ha nem kellene feltelepíteni gnome alá a KDE járulékos dolgait a K3B miatt.
-
törölt tag
válasz
rootkiller #33304 üzenetére
Rendszer>Beállítások>Képernyővédő>"Képernyő zárolása, ha a képernyővédő aktív" elöl pipa ki, és örül.
-
rootkiller
őstag
Szevasztok! Az lenne a problémám, hogy a laptopomon van egy Ubuntu 10.10, ami azt csinálja, hogyha nem nyúlok a géphez valamennyi ideig, akkor eltűnik minden a monitorról, és ha hozzányúlok jelszót kér. Úgy szeretném beállítani, hogy ne sötétedjen el, és ne kérjen jelszót sose (csak ha zárolom a gépet), maximum a képernyő fényerejét vegye lejjebb, de nem találom az ide vonatkozó beállítási lehetőségeket. Kösziii...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egész nap dolgoztam, odáig jutottam, hogy a Kaffeine progi képes kezelni a tunert, és van kép is, csatornákat frankón megtalálja. Viszont mint sok embernél, nálam is elmegy a hang pár másodperc után, és nem találok rá megoldást. VLC és Mythbuntu kizárva, egyik sem tudott képet adni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem is vettem észre, bekerül a /dev-be.
/dev/dvb
és azon belül lesz nekem adapter0 és adapter1 könyvtár, azokon belül meg ilyen fájlok, hogy demux0, frontend0, net0, dvr0dvr0-t kivéve mindre azt mondja a tvtime (konfigot átállítva), hogy nem video4Linux device, a dvr0-ra, meg hogy a művelet nem támogatott...
Aktív témák
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- 145 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3099, 100% akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2998, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest