Hirdetés
- Klaus Duran: HP wifi nyomtatás+ win11.
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- koxx: A bajnokok egere? Lamzu Maya Champions Edition 8K gamer egér
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Aktív témák
-
floatr
veterán
válasz
barack21
üzenetére
Ubuntu: classic dekstop-pal leginkább
Kubuntu: itt az kvidia kari eléggé szűk keresztmetszet (szvsz az ubuntus kde tákolmány, de sokan be vannak tőle ájulva)
Xubuntu, lubuntu: ha nem zavar ha néha kicsit win98-feeling, akkor leginkább ez.A játékokkal nem bátorítalak, natívak persze mennek, a winesek meg max wine alatt ha sikerül belőni, akkor jó. CD/DVD írásra van azért pár alkalmazás (brasero/k3b) de ha nagyon finnyás vagy, akkor van nero linux pénzért
-
floatr
veterán
válasz
Nowhereman
üzenetére
Ennek fényében akkor fordítsd már le emészthető formára azt, hogy "túláramot ad a kernel"
-
floatr
veterán
Akkor gondolom nem okozna akkora erőfeszítést, ha egy olyan linket osztanál meg ezzel a fafejű társasággal -- akik még az alapvető Maxwell tvekkel sincsenek tisztában, nemhogy szoftverfejlesztés/üzemeltetés témával -- ami kerek-perec megmondja, hogy az új kernel túláramot ad, ezért fagy mindenkinek. Ha meg nincsen ilyened, akkor hátrálj már ki légyszíves a fantasy-d mögül, köszi...
-
floatr
veterán
válasz
Nowhereman
üzenetére
Tényleg jó lenne már ezt befejezni. Ha nagyon hasonlatra van szükségetek, akkor képzeljetek el egy nagy házat tele szobákkal meg csillárokkal, lámpákkal. A PM bug annyit jelentene itt, hogy nem kapcsolja le a lámpát azokon a helyeken, ahol nincsen senki, és ott is fullon megy minden világítás, ahol csak egy könyvet olvasna valaki. Naná, hogy nagyobb a teljesítményfelvétel, és egy hőérzékeny rendszerben a TDP elérheti a kritikus szintet, amikor meggurnyad valami -- jó esetben a hővédelem megszakít. De ne má basszus ezzel a túlárammal...
Ha konkrétum kell, akkor itt van egy dell noti egy frissebb ati kártyával. Az ópenszósz driver fullon hajtja, és a hűtése elég kevés ahhoz, hogy a rendszert kellően tudja védeni. Így nekem 1-2 óra után leáll a noti, ha nem telepítem a zárt drivert. Ez viszont nem a kernel PM bugjainak egyike, hanem a driver fassága.
-
floatr
veterán
De ettől fagy, éééted-e?
Nem is tudom h most sírjak vagy nevessek. Kettejüknek, akik genetikailag úgy álltak be h antianyagot termelnek az ubuntutól, és a unity-től anafilaktikus sokkot kapnak, minden gépen minden variációban fagy valami, de a logba már csak azért sem néznek bele, mert a zújságba megírták, hogy túláramot ad le a kernel. És itt természetesen azok a hülyék, akik segíteni szeretnének. Mondjuk ez valahol így is van...
-
floatr
veterán
Hidd el, hogy itt már mindenki unja ezt a "túláramot ad" dolgot. Ha nem akarod h segítsenek, nem muszáj megfogadni egy tanácsot, de akkor ne várd el azt, hogy komolyan vegyen bárki is. Ha meg nem tetszik a (z op)rendszer, akkor minek vagy itt? Már párszor úgyis elbúcsúztál végleg... csak kelted itt a feszültséget (túláramot)
-
floatr
veterán
válasz
MacCaine
üzenetére
Ergo megkapnád ingyen, de akik feltelepítik, és szorgosan hibajegyeket küldözgetnek, azok is ingyért dolgoznak neked
niceMegjegyzem h én eddig nem botlottam bele egyetlen olyan hibába, ami miatt ne tudnám használni. Egyedül tán a remmina pakolgatja rossz pozícióba az ablakainak tartalmát, amíg át nem méretezem. Ellenben minden sokkal passzentosabban megy
-
floatr
veterán
válasz
Nowhereman
üzenetére
Azt nem mondta még neked senki, hogy az upgrade ritkán jó? Az alapján nagy következtetéseket ne tegyél, mert nekem eddig minden egyes próbálkozásnál összeesett a rendszer. Telepítsd tisztán, egy kis trükkel (home partíció) csökkentheted a ráfordított idődet is.
-
floatr
veterán
válasz
Fooler89
üzenetére
Jaja
Mivel egy izmosabb gépen van, így a lejátszás gyorsítására nem tudok sokat mondani, nem akadt meg egyetlen alkalommal sem, és a cpu load indikátora sem ugrik akkorát, hogy érdekeljen a dolog. A compiz megy, bár a vsync-et le kell kapcsolni. Az ablakkezeléssel van egy olyan probléma, hogy ha egy desktopon annak a széléhez igazodik egy ablak, akkor elhagyva azt a desktopot nem lehet visszaugrani oda az alkamazás ikonjára kattintva egyből, mivel az ablaka abban a pillanatban odébb ugrik 20-30 pixelt, és átlóg egy másik desktopra. Utóbbi miatt ctrl-alt-nyilak kombinációval váltok desktopot.Annyi még, hogy az opengl-es alkalmazások szemre kissé lassabbak, ha unity3d fut alattuk, de ez vszeg nem a driver problémája.
Még valami: a teljesítmény/hődisszipáció/ventillátor témában a catalyst jobb választás szvsz. Mivel notiban van, a nyílt driver eléggé aláfűtött a bal kezemnek, ami egy idő után zavaró.
-
floatr
veterán
Valaki esetleg próbálta a 12.4-es catalyst drivert az új LTS-el? Múkodik-e?
-
floatr
veterán
Hö megdöglött a site-juk
biztos a sok elégedetlen júzer meghaxorolta, miután elkapcsolt unity-ről ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
floatr
veterán
Tőlem bevághatod a durcit, de attól még nem lesz jobb az írásképe -- tudom, mert én is használtam sokat. Egész egyszerűen a megírt lemez fizikailag lesz kevésbé használható olyan eszközöknél, amik egy kicsit is háklisabbak a pit-átmenetek formájára. Más a fizikai eredmény az alcohol és a nero esetében is. Sajnos a binugzos backend sem elég jó, de az imgburn-höz képest a k3b írásminősége lényegesen jobb.
A nélkülözhetetlen feature-öket meg megtarthatod magadnak. Tele van az ilyenekkel a padlás, amikor a binugz és szoftverei egy-két ilyen "nélkülözhetetlen" funkció miatt nem elég jók. Ezért használ mindenki win-t és ps-t
-
-
floatr
veterán
válasz
Nowhereman
üzenetére
Hát először is ami a második szekcióban foglaltakra vonatkozik: a 32 bites rendszer összességében lényegesen lassabb, mint a 64 bites, még PAE kernellel is. Ne kérdezd h mi az oka, de ez van, mérték. Hogy fogyasztás tekintetében van-e különbség, az valóban megérne egy pár mérést, bár onnantól kezdve sem annyira érdekel, mivel teljesítmény/fogyasztás viszonylatban, még így is lehet jobb.
Ami a 11.10-est illeti, sokkal jobban össze van rakva, mint a 11.04-es, ehhez képest merem ajánlani. Ami az alapjait illeti, ugyanazt fogod megtalálni bármelyik variánsban, így a kubuntu-ban és a lubuntuban is. A kubuntu szvsz egy rakás hulladék, amióta a kde4-et a világra hozták, a lubuntu meg egy erősen kompromisszumos rendszer. Ráadásul örökölték azt a hozadékot, ami a kernelverzióval jött még a fedora és a suse aktuális verzióiba is -- kisebb eltérésekkel hasonló problémák várják tárt karokkal a felfedezni vágyó kiscserkészeket.Ami a zárt drivert illeti, a gyári fejlesztők ritka lusta egy népség. Olyan hibákat képtelenek sokszor javítani, ami a nyílt driverben még annak tesztelésekor eltűnik. Ha nem lenne szempont a fogyasztás, már rég senki nem használná, mert szégyen, amilyen minőségű.
Ha a disztribúció nem jön be, akkor -- már elnézést de -- mi keresnivalód van itt. Térítésre senkinek nincsen szüksége.
(#47690) viw Jeez, sikerült visszatoszkodni alulra, amit nagy nehezen átdizájnoltak, hogy nem egye a szélesvásznú csíkképernyőt?

-
floatr
veterán
-
floatr
veterán
válasz
Zoleee89
üzenetére
Hasonló gép
A zárt driver jobban alkalmazkodik a gpu hőleadásához, és optimálisabban is használja azt. Emiatt azt célszerű használni, viszont vannak kisebb gondjai a compiz-zel. Első körben is érdemes a legfrissebb drivert felpakolni ezen leírás alapján, illetve ha 11.04-ed van akkor eszerint.A lényeg annyi, hogy letöltöd a drivert egy félreeső könyvtárba
wget http://www2.ati.com/drivers/linux/amd-driver-installer-12-2-x86.x86_64.run
11.04 esetében csomagokat készítesz belőle
sh ./amd-driver-installer-12-2-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/natty
majd telepíted
sudo dpkg -i fglrx*.debEzután kell egy Compiz Config Settings Manager (sudo apt-get install compizconfig-settings-manager), amit ha elindítasz (win gomb + ccsm), akkor az OpenGL szekció alatt ki kell kapcsolni a Sync to VBlank kapcsolót. Enélkül jelenleg a gyári driver a legjobb kártyákkal is akadozva hajtja a gépet.
Ettől függetlenül ajánlott a 11.10 használata -- hacsak nincsen valami speciális kötődés a natty-hez -- mivel elég sokat faragtak a felületen is a natty óta.
-
floatr
veterán
válasz
leslieke
üzenetére
Ettől az lesz jobb, hogy kapsz egy olyan adroidos telefont, ami egyben bubi desktop és bubi tv is egyben. Nem kell lemondanod az android előnyeiről csupán amiatt, hogy egy más jellegű desktop környezetet kapj, ha igényed van rá. Ráadásul ehhez hozzájön még az ubuntu ökoszisztémája is: 2 in 1 szép magyar szóval.
-
floatr
veterán
válasz
üzenetére
Komolyabb partner nélkül halott a dolog. Csak önerőből nem jutnak semmire sem, ahogy eddig is csak a politikai döntések kedveztek nekik. Az elképzelések jók, és szvsz a samunak nem lenne nagy baja belőle, ha betársulna; elvégre a wp7 biznicbe is beugrottak minden észérv ellenére. Annyira meg nem gáz, amit csinálnak, hogy ne lehessen piacra dobni, elvégre mindenük megvan hozzá, ami kellhet.
-
floatr
veterán
válasz
üzenetére
Hát az talán még keményebb dió lenne a sok járulékos kötelmekkel. Egy samu pl ideális lenne, mert a googorola már nem túl valószínű potenciális partner. Összedobnának egy fasza kis dokkolórendszeres sgs3-at ubuntoiddal egy kicsit brandelt alaptémára, és akkor talán végre a rendszerfrissítésekkel sem kéne aggódni

-
floatr
veterán
válasz
Sweet Lou 6
üzenetére
Most már csak egy kellően nagy gyártót kellene hozzá meggyőzni, hogy erre összpontosítson. :/ Ez a keményebb dió ezek szerint
-
floatr
veterán
A múltkor már beszéltünk róla, hogy két összetevős a dolog. Egy alapleírást itt találsz.
Ha PPA-nélkül akarod megoldani, azt is lehet, én is úgy csináltam. Letöltöd, kicsomagolod a /usr/lib/jvm alá egy könyvtárba (sudo), letöltöd a scriptet, ami beállítja h a rendszer azt használja, és megvan az alap. Aztán a leírás alapján megcsinálod a böngi plugin linkelést, mivel itt manuálisan telepítesz, azátn beballagsz a böngi beállításaiba, és megnézed, hogy működik-e a plugin. Chrome alatt pl a régebbi 1.6-os plugin le van tiltva biztonsági okokból, nemtom h FF v opera alatt mit mókoltak.
-
floatr
veterán
válasz
dcsabesz
üzenetére
Az az én kommentem

(#45320) rybank nagyjából végignéztem a jelenleg futó változatokat, igaz h disztribúciónként. Az van, hogy amikor pendrive-ról feláll a rendszer, már akkor lehet látni, hogy jönnek a felesleges acpi üzenetek; a lucidnál ritkábban, az oneiricnél gusztustalan gyakran, a precise esetében megint lassan, és a f16-ot kipróbálva szintén komótosabban. Bepróbálkoztam az upowerd fejlesztőkkel, de szerintük is kernelprobléma.
-
floatr
veterán
válasz
dcsabesz
üzenetére
Jahhaaaajj, azt már én is megnéztem

Ez így ebben a formában nagy marhaság mert a gépnek nem jut elég ideje feldolgozni az acpi eseményeket, és nem az események forrását csitítja el, hanem azt, ami reagálna rá, és szépen lassan megdöglik az egész rendszer. Csak egyet próbálj ki, nyomd meg a kikapcs gombot, és akkor meglátod h mire gondolok, van h percek telnek el, mire "észreveszi" h mi történt.Az igazi megoldás az lenne, ha a hibás drivert javítanák.
-
floatr
veterán
válasz
dcsabesz
üzenetére
Na szóval egy kissé kimaradtam, mivel csak napközben vagyok errefelé. Az, hogy idétlenül fossa magából a logot, nálam azt jelentette, hogy valamilyen driver-hiba miatt azt érzékelte, hogy másodpercenként 20-30 alkalommal kicserélem az akksit a netbookban. Emiatt a kernel ontotta magából a státuszok eseményeit, és ezeket láttad az udevadm monitor kimenetén. Ez a kis alkalmazás egyébként annyit csinál, hogy az udev alrendszeren átfolyó eseményeket monitorozza, és írja ki az aktuális cselekményt. Amikor ez a kimenet egy vadul futó listát ad, akkor ott állati nagy gáz van.
A netbook-kal kapcsolatban amúgy nekem is az volt a megoldás, hogy downgrade 10.04-re, ott ritkábban jönnek az események, 2-3 másodpercenként, vagy akku ki - táp be, nincsen őrület, illetve a 12.04-es daily esetében szintén ritkábban jönnek ezek az események.
Egyébként ha már idáig eljutottál, megtehetnéd azt a szívességet, hogy vagy kommentelsz ide egy rövid leírás keretében, vagy csak kattintasz az affects me linkre. Kicsit nagyobb prioritást kap a dolog, ha többen jelentkeznek, és hamarabb javíthatják, bár ez mondom inkább kernel probléma.
-
floatr
veterán
válasz
Nowhereman
üzenetére
Nekem úgy tűnik, hogy kernel-udev-driver hármas függvénye a dolog, a ráépült egyéb sallang (disztró) csak hátráltató tényező.
Az egészben az a szép, hogy amikor meg HAL volt, akkor az nyomorította az embert, bár kétségtelen, hogy az csak a tünet volt.
-
floatr
veterán
válasz
Nowhereman
üzenetére
Kernelről beszélünk egyelőre, ami több stabil verzión keresztül hordozza az esetleges hibákat visszatérően. Én megkockáztatom, hogy sok esetben az itt lakozó hibák és a driverek megfelelő konstellációja miatt hiszik problémának pl a unity-t.
De szakadjunk most ettől el egy kicsit. Inkább arra bátorítanék mindenkit, aki nem csupán kattintós júzer, hogy ezt a két parancsot mindenképpen próbálja meg, és ha valami itt nem smakkol, akkor esetleg ő is tehet egy reportot, vagy megkeresheti a vonatkozó bugokat a guglival, és jelezheti, hogy érintett. Aztán ha itt mégsem talált semmit, akkor lehet anyázni akár a unity-t is.
(#45246) sh4d0w
udevam monitor
esetleg? Az épp aközben tolja, amikor agyfa..t kap a rendszer
-
floatr
veterán
válasz
sh4d0w
üzenetére
[link]
Esetleg?
Nem mellesleg ez is elég szánalmasan kezelt marhaság. Az a legnagyobb baj az egészben, hogy a legtöbb felhasználónak fogalma sincsen, hogy esetleg egy ilyen retek miatt eszi a rendszert valami, és nem érkeznek megerősítések, hogy minél nagyobb legyen a minta és a kritikus tömeg a minél gyorsabb, és minőségibb javításhoz. -
floatr
veterán
válasz
Nowhereman
üzenetére
Mármint a júnitire gondolsz? Ajánlom figyelmedbe neked is az udevadm-os kommentemet. A lucid/maverick kernele esetében az akksi irányából viszonylag komótosan jöttek események, míg az újabb kerneleknél valami brutális görcsöt okoz, és gyakorlatilag folyamatosan pörög a rendszer az események megemésztésével. FYI ez van a legújabb fedorával is. Nem tudom, hogy mit művelnek az acpi-illesztő fejlesztésével foglalkozó emberek, de olyanokat olvasok a levlistákon, hogy beszarás; az eddigi talán legdurvább az volt, hogy a szerencsétlen flótás lehúzza töltőről a netbookot, és azonnal suspendbe vágja magát.
-
floatr
veterán
válasz
dcsabesz
üzenetére
A kedvemért beütnéd egy konzolba azt, hogy
udevadm monitor
Ennek a kimenete általában mély hallgatásban kéne hogy végződjön.
Amiatt kérdezem, mert a kernelben régóta van pár acpi-jellegű hiba, és nálam egy netbookon fossa magából az eseményeket, különösen a legutóbbi kernellel, míg egy dell laposon semmi gond nincsen vele. Ezzel esetleg magyarázható lenne a nagy terhelés
A 12.04 daily talán javít valamit a dolgon.Esetleg szintén konzolba
Ez legalább megmondja, hogy mi eszi a gépet
-
floatr
veterán
Épp az autodesk szoftvereknél volt korábban az egyik állati nagy probléma, hogy olyan toolbarok voltak, amik már hátráltatták az embert. Mindamellett ez a megoldás nem exkluzív, hanem használható a jelenlegi tervezési módszerekkel kombinálva: lehet menüd, toolbar-od, akár még ribbonod is, de ezek mellett használhatod a szöveges keresőt.
-
floatr
veterán
Gondolom akik nem vették fel a tempót a unity-vel, azok most megint felmarkolnak egy adag xanaxot. Amikor megláttam a koncepciót, nekem is egyből az ugrott be, hogy ez mennyire hatékonyabb tud lenni egy összetett alkalmazásnál, mint bármilyen elbarmolt menü/ribbon. Hacsak egy ótókedd menüre/toolbar-ra gondolok, de már az office esetében is, hogy mennyit keresek néha a ribbonon is pár eldugott funkciót, miközben a funkció nevét bárki meg tudhatja jegyezni, akkor már lényegesen előrébb lépett az a marhanagy tudomány.
Egy dolgot kell lassan alaposan bevésni a megszokások közé, hogy az egyik kéz az egérrel matat, a másik meg spec billentyű + pár karakteres gépeléssel lesz hatékony. Akik meg gyönyörködni szeretnének az alkalmazások és funkciók strukturált menüjében, majd használnak lxde-t.

-
floatr
veterán
válasz
Taktoj
üzenetére
Én még ezt az oldalt szoktam ajánlgatni. Nekem anno hiánypótló volt, bár nem egy szájbarágós oldal.
(#44390) Nowhereman Van aki testre szabni akarja a felületet, van aki csak használni a gépét. A random fagyások hátterében meg valami egyéb okot nem árt keresni, mert effélét ritkán látni még unity használata esetén is. A natty első hónapjában voltak kisebb-nagyobb problémák, de bővítményektől erősen függ a dolog -- egy hiba a bővítményben rántotta magával a unity-t compizt, bár ilyen problémám nekem a gnome2-vel is voltak. A persze való igaz, hogy az ott használt elemekben a hosszú évek alatt elég sok hibát eltüntettek.
-
floatr
veterán
Egy kis agymunka után bárki rájöhet arra, hogy egy ilyen kérdőívet nem is tudna olyan ember kitölteni, aki nincsen tisztában a választási lehetőségeivel, merhát ugye mis is az h "unity" egyáltalán.
(#44365) zed01 egyet félreértesz, nem szólok le senkit -- az agyatlan fikázókat leszámítva. A többit meg ha nagyon a lelkedre vetted, akkor biztos oka van, de hadd ismételjem meg a dolgot, hogy érzésektől függetlenül az xfce/lxde pálya esélyesebb a gnome2 vonal után. Sőt az xfce olyan lépéseket tett előre, hogy lassan értelmetlenné válik mellette bármiféle gnome2 maradvány, ráadásul teljesítményben meg állva hagyja. Nem tudom bosszúság nélkül emlegetni az eclipse görgetési képességeit a két környezet alatt -- egy nem gyenge gépen képregény volt az, ami xfce alatt tökéletesen pörgött.
-
floatr
veterán
Ezen az alapon a Ford T-model is kiforrott, aztán mégsem azért kaparnak az emberek általában. Biztos meg vannak vezetve

Nemrég volt egy-két felmérés, hogy ki milyen környezetet használ bubival, és a nagy fanyalgások ellenére meglepően sokan voksoltak a unity mellett. Tod, ők azok, akik nem hintik az igét minden fórumon, és nem jajveszékelnek, hogy mivé lett a világ. Ha egy kicsit odafigyelnének a problémázók, és pozitívabb visszacsatolásokat adnának a Canonicalnak, meg lennénk lepődve, hogy milyen könnyedén építenek be újabb ötleteket. Bár mondjuk ezeknél az embereknél általában nem a jobbítási szándék a jellemző, hanem az h visszakapják a régi megszokott-megkopott fagolyót rugdosni, miközben azt figyelmen kívül hagyják, hogy a gnome2 nem csupán a Canonical számára döglött meg, hanem pár % nosztalgiázót kivéve mindenki dobta, ami kevés lesz a forkok fenntartására egy amúgy is csekélynek mondott piacon.
Sokkal többen fognak xfce/lxde alapú rendszereket használni, mint akik ezt a forkolósdit valamennyire is komolyan veszik.
-
floatr
veterán
válasz
üzenetére
Hát ez egy 7600gt nvidia egy asztali gépben. Amúgy is sokkal lassabb a drivernek köszönhetően, de jobban járt volna ez a gép még tán egy unity-vel is. Lassan kezdem megszokni, hogy a kde egy teljes tévút. Akkor már inkább xfce esetleg egy kis dokkal... No mindegy, csak kibukott belőlem.
-
-
floatr
veterán
válasz
Neil Watts
üzenetére
Én már belekóstoltam a zinteltől kezdve nvidián át egész az ati-ig bezárólag, de ha annyit mondok h a következő gépemben is ati lesz. Ennek igen prózai oka van, binugz alatt is ez tűnik a három közül a leghasználhatóbbnak. A zintel önmagában komolytalan. Az nvidia driverei akkora teljesítménykülönbséget produkálnak a binugz hátrányára, hogy én szégyellem magam, amikor a család fintorog. Ehhez képest az ATI-nál csak kisebb szokható hibák vannak, és amiket sorolnak a guglinál, azok is inkább a rutin hiányának tudhatóak be. Márpedig rutin a winnyózos driverekhez is kell.
-
floatr
veterán
válasz
kiskaktusz
üzenetére
Nagyjából ilyen [link]
-
floatr
veterán
Operát már elég rég nem használok, de eszerint az oldal szerint pár lépésből be lehet üzemelni.
Az sem lehetetlen h megtalálta a megfelelő plugint, csak opera alatt is le kell tudni tiltani az icedtea-t.
És igen 6-ost telepítettem, de jdk7-el is kvázi ugyanaz
-
floatr
veterán
válasz
Dead Zone
üzenetére
A bubi alapesetben a desktop felhasználóknak az ufw nevezetű tűzfalat ajánlja. Ez egy cmdline-os interfésze annak a rétegnek, ami az iptables-re épül rá, és kissé emberközelibb módon teszi lehetővé a szabályok kezelését. Ha csak egy "kifelé minden, befelé semmi" szabály kell, akkor parancssorból: sudo ufw enable.
Erről bővebben ánglisul itt olvashatsz [link], illetve magyriul errefelé, bár ez utóbbi kicsit régebbi. Ehhez a parancssori készséghez készült egy gtk alapú interfész is gufw néven, ami már jobban emlékeztethet a winnyózos falak ablakaira. Be lehet állítani neki gyakorlatilag mindent, ami egy average joe-nak kellhet.
A virusírtót meg nem aszondom h felejtsd el, de FYI a desktop gépen én is most cseréltem a kormosodó XP-t le egy kubuntura, mivel gyanítom h a családnak sikerült egy olyan malware-t találni, amire nem volt felkészülve az avast sem. Ennyire meg véd az is, hogy binugzot használsz, míg malware-ek gyakorlatilag csak winnyózhoz készülnek. Persze találhatsz mutatóba valamilyen binugzosat is, ha igen szorgalmasan keresed, de valamiért nem akarnak terjedni ezek.
(#41705) RBJ én sem vettem észre h lassabb lenne. Szerintem elég jól megcsinálták a KDE4 verziókat a csomagkezelőből és a szoftverközpontból is. Ha valami lassú, akkor ott rendszerszintű probléma lehet a háttérben.
-
floatr
veterán
válasz
Kendek
üzenetére
Egy kicsit maszatoltam PM témában, és eléggé úgy tűnik, hogy egy rapszodikusan visszatérő problémába futottam bele, ami a mainstreamben is jelen van. Az upowerd megeszi a CPU-t, és teszi ezt egészen addig, amíg a processzt ki nem lövöm. Ha kilövöm, akkor viszont nem lesz energiagazdálkodás, ami egy netbookon elég necces.
Több javaslatot is olvasgattam, package downgrade, cpulimit, os downgrade... öehh, őrület. Gyanítom akkor, hogy bármilyen variánst telepítenék, akkor is ott szopnék vele.
-
-
floatr
veterán
Van egy viszonylag zavaró problémán XFCE-alatt, és bárhogy túrom a forrásokat, nem akadtam megoldásra. A netbookra kényszerűségből LXDE helyett ezt telepítettem, és a power manager meg van őrülve. Amikor az ikonja látható az értesítési területen -- be van állítva, hogy látszódjon -- akkor folyamatosan eseményeket generál, és a szokásos buborékban állandóan jönnek az üzenetek. Amikor töltőn van, akkor arról, amikor akkuról megy, akkor arról. Olyan mintha folyamatosan újraindulna, vagy nemtom.
Van valakinek ezzel kapcsolatban ötlete? (most nincsen kéznél a gép)
-
floatr
veterán
válasz
Babetta-X
üzenetére
Ha van win7-ed, akkor nem feltétlenül ajánlom, hogy a kedvéért kidobd

Egyébként sok mindentől függ, hogy gyorsabb lesz-e. Először is függ a grafikus környezettől:
- LXDE villámgyors de kissé fapad
- XFCE szintén gyorsabb darab, de itt is akadhat kivetnivalód a képességeivel kapcsolatban
- KDE4 full csicsa, és még gyors is, bár drivere válogatja, hogy mit sikerül kihozni belőle
- Unity vegyes vélemények, vegyes tapasztalatok -- nálam egy újabb ATI-s gépen nem okoz problémákat, és bár korszerű külsőt kapott, többek közt gnome3 miatt vannak hiányosságai
- Gnome Shell -- na erről majd nyilatkozik más, nekem nem tetszett, így nem piszkáltam -- elég háklis a driverekreAz NV drivereiről érdemes pár dolgot tudni. Első körben az, hogy a nyitott driver nem egy nagy bajnok, de eldöcög. A zárt driver is rosszabb eredményeket produkál mint win alatt, de lényegesen előrébb van vele az ember.
A szoftvereket gcc-vel forgatják, ami eddigi tapasztalataim szerint 10-30%-os sebességhátrányt okozott úgy a linuxos berkekben általában. Hogy most ezzel mit sikerült kezdeniük, már nem tudom követni.
Az ntfs-el kapcsolatban: a bubit célszerű ext4-es partícióra tenni. Látni fogja az ntfs-t, de az aktuális ntfs-3g teljesítménye messze elmarad a windowsétól, és az ext4-es partíciókat is látványosan gyorsabban tudja kezelni.
FYI idehaza az uccsó gépről is kivágtam a wint, pár kisebb-nagyobb malőrje miatt, és kubuntut raktam a helyére. 7600GT-s kari van benne, az egyetlen ami a családnak szembeszökő különbség, az a flash teljesítménye (rosszabb), de az XP-hez képest fellélegzés, megnyugvás. A legtöbb alapszoftver a kornak megfelelően jóval cizelláltabb, mint amit az XP alatt használgattam.
(#41502) Babetta-X akkor meg gyaluld le a francba, ne kelljen szívni az ntfs-el.
-
floatr
veterán
válasz
Nowhereman
üzenetére
Nem a hozzáértés volt a probléma, hanem a hozzáállás. BTW a titkárnő nem telepít semmit.
-
floatr
veterán
válasz
pinnacle
üzenetére
Igaz, magamból indultam ki. Én rászántam 1-2 hetet, hogy megszokja a unity-t, így kifejezetten előrelépés a 11.10. Bár itt már gtk3-as alapú a rendszer, és sok beállítási lehetőséget elvettek ezzel, de ez a Gnome Shell-re is igaz. Nekem jó a unity, aag-nek nem. Nem tudom h neked milyen preferenciáid vannak, de erre csak azt tudom mondani, hogy az alaptelepítésen kívül lehet használni több desktopot is: gtk3 alapú fallback, unity2d, gnome shell, xfce4, kde4, lxde. A natty ehhez képest: gtk2 alapú fallback, minimalista unity2d, xfce4, kde4, lxde
Nem mondom h way-to-go, de hacsak nincsen erős ellenérzésed az unity-vel szemben, akkor érdemes szoktatni magad a gondolathoz, hogy ez marad a default, és megpróbálod megismerni. Én így voltam a linuxal is, egy kerek hónapig birkóztam a megszokásaimmal, kde3-ról kezdtem, majd bepróbáltam a kde4-et, aztán rászoktam a gnome2-re, az xfce-et is használom néha, aztán átszoktam a unity-re, és tudom használni ezt is.
-
floatr
veterán
válasz
qamu74
üzenetére
Hmm, ez mitől nem tudja normálisan meghívni a függőségek telepítését... (lehet h a magyar lokalizációval van baja
)Nojo, akkor még pár sor az iméntiek elé
sudo apt-get install build-essential cdbs fakeroot dh-make debhelper debconf libstdc++6 dkms libqtgui4 wget execstack libelfg0 dh-modaliases
Ha esetleg 64 bites a rendszered, akkor még ez is kell:
sudo apt-get install ia32-libs
Így nem akar majd függőséget telepíteni magától. Aztán megint a korábbi két sor, ami ezek szerint már majdnem ment.
sudo sh ./ati-driver-installer-11-11-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/oneiric
sudo dpkg -i fglrx*.debSorry, ha nem akarja az igazságot, de ezen kívül még egy kdesudo dolphin ból duplakattal elindított driver is települhet, bár ezt azért nem mondom biztosra, mert ezt is régen csináltam
-
floatr
veterán
válasz
qamu74
üzenetére
Nem varázslat, ~ ugyanaz az egész mint bimbóz alatt a cmdline
Letöltöd a Letöltések mappába, aztán CTRL-ALT-T nyit egy terminált (lehet h KDE4 alatt más a hotkey, de akkor menüből nyitsz egyet). Beírod h cd Letöltések && ls aztán ha nem listázza ki a driver csomagját, akkor kezdheted keresni. Ha megvan akkor
sudo sh ./ati-driver-installer-11-11-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/oneiric
sudo dpkg -i fglrx*.debPersze ha 11.10-es bubid van, nem régebbi. És ha rákérdez a jelszavadra, megadod, meg ha esetleg telepíteni akar valami függőséget, akkor azt is engeded. Ennyi. Már régóta csinálom így, és nagyon rég volt ezzel a procedúrával gond.
Ööö, arra nem is merek gondolni, hogy nem ez a driver csomagjának a neve, mert akkor azért nem találja...

-
floatr
veterán
Ha tömörített pakkod van, akkor nagy eséllyel abban csak a forrás van meg. Ahhoz telepítési útmutatót általában szoktak pár mondatban adni, ahol letöltöd.
Szerk.: erre már csak tippelek, mert valószínűleg a qt4-es változat fog neked kelleni. Elég rég telepítettem már forrásból...
-
floatr
veterán
válasz
Kendek
üzenetére
Arról nem is beszélve, hogy ha az atitól letöltött csomagra futtatási engedélyt ad a nautilusban, akkor duplaklikk, és már ablakban csicsereg az egész. Csak a partvonalról könnyű bekiabálni...
(#40835) qamu74 lehet h valamit félreértek, de ha abban a könyvtárban vagy és az ls parancs ki is listázza neked, akkor kicsit fázok attól a gondolattól, hogy még így sem megy
(#40836) ng0ofy jájj, mit farigcsáltál már megfelelő driver helyett?
Én amiatt vettem csak egy ati-s lapost, hogy ezzel ne kelljen szopnom.
Aktív témák
- Google Pixel topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- VGA kibeszélő offtopik
- SONY LCD és LED TV-k
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- Autós topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Projektor topic
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- iPhone 16 Pro 256GB 98% (1év Garancia)
- HP EliteOne 800 G5 All-in-One i5-8500 32GB 1000GB 23.8" Érintőkijelző!! 1 év garancia
- Apple iPhone 12 Pro 512GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Das Keyboard Prime 13 /Cherry MX Brown/EN/Fehér háttér világítás/
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Gyorsabb is, nem szarakodik az ékezetekkel, mi kell még...

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

![[link] [link]](http://cdn.omgubuntu.co.uk/wp-content/uploads/2012/01/pangolin_matrix_v1-3e-1024x640-500x312.jpg)

)