- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Argos: Az vagy, amit megeszel
- sh4d0w: Tele a hócipőm
- bitblueduck: RTX 50-es széria PhysX támogatás nélkül. Tényleg akkora probléma?
- moongoose: Jelszóvédett IBM Thinkpad R50e működőképessé tétele.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- GoodSpeed: Megint 3 hónap Disney+ akciósan :)
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
Aktív témák
-
törölt tag
az utóbbi időben Ekiga alatt voipbuster szervert használva elég sokat késik a hang (1-2 másodperc simán). Skype alatt (skypeout) viszint semmi ilyesmi nincs. ez mitől lehet? a szerverrel van baj, a portokkal, vagy az audio codec lehet a lúdas?
-
Siriusb
veterán
válasz
ChuckyOsb #17398 üzenetére
az
sudo pppoeconf
lenne, amivel tudod konfigurálni a DSL kapcsolatot, de nincs rá szükséged, mert a network managert tudod használni, amint az előbb írtam.
Egyébként érdemes használni a súgót, mert ahogy megnyitod, ott virít rögvest, miként kell az internetre kapcsolódni. -
Siriusb
veterán
válasz
ChuckyOsb #17396 üzenetére
Ha némi információval is szolgálnál, pl van-e router, adsl, wireless stb.
Egyébként a tálcán megtalálod a network manager ikonját (network manager applet ha esetleg nincs ott és hozzá akarod adni), arra jobb egérgombbal kattintva az Edit connections-nél tudsz DSL stb kapcsolatot konfigurálni.
-
ChuckyOsb
aktív tag
Sziasztok!
Sajnos nem tudok ubuntu 9.04-ről csatlakozni a netre.
Segítsetek légyszíves! Kezdő vagyok, egyszer régen sikerült(de azt a régi választ amit itt kaptam már nem találom), de mivel nem tudtam a hangot sem beállítani ezért vissza tértem az Xp-re. Jelenleg is a kettő egymás mellett van.Köszönöm szépen. Bocs, hogy ide is írtam, de a kezdőkben nem válaszoltak még és most van erre időm.
-
Kephamos
addikt
válasz
#25954560 #17345 üzenetére
Most csak simán live cd-ről gparted leszed egy 10 gigás particiót a home particióról. Gondolom azt utána arra formázom, amire csak akarom. (Javítsatok ki, ha valamit rosszul gondolok)
Ezután beteszem az XP telepítőt és felrakom a most létrehozás alatt lévő particióra. (Sanos szükség van rá CAD miatt)
Az XP elszúrja a grubomat. Erről is tudok, azonban arról nem, hogy hogyan tudom visszaállítani, ha egyszer csak XP-t tudok bootolni. Feltételezem az a fertő nem látja az ext 3-at. -
TrollBalint
addikt
Ha van 3 vinyom (1 sata, ez a fő, ezen van a windows is) egy 160-as pata, meg egy 10-es pata. És beállítom bios-ba, hogy a 10-esről bootoljon, valamint oda telepítem a linuxot (gondolom akkor a grubot is oda teszi), és utána visszaállítom, hogy a sata-ról bootoljon, akkor nem fog a grub bejönni, hanem egyből a win indul el, ugye?
Azért kérdezem, mert a múltkori telepítésem nem sikerült (az egy 8-as ubuntu volt) és arra az esetre, ha most sem lenne tökéletes, még be tudnék bootolni win alól, meg netezni is. (érdekes módon, a 8-ason simán tudtam netet csinálni, a 9-esen már nem ment :S) -
Sweet Lou 6
addikt
Egy NV 8200-as IGP-t jobban ki tud használni az Ubuntu, mint egy AMD 780G-t, ugye? Netezős gép lesz nagyszülőnek, és e kettő közt vacilálok.
-
mob_zzz
aktív tag
válasz
#16820480 #17389 üzenetére
Nálam a főablak is és a beszélgetési ablakok is mindig teljes méretben indultak. Lehet, hogy ez akkor valami rendszerbeállítással függ össze.
A libnotify-t feltettem, bár előtte rátaláltam a Guifications-re. Hasonló az is, csak teljesen egyediesíthetők a buborékok.
Az avatarokkal kapcsolatban is én tévedtem, valóban ott vannak a képek, csak nagyon piciben. Egy kattól megnőnek. A saját képem ellenben nem látszik (ez mondjuk nem olyan nagy baj).
Köszi a segítséget mindkettőtöknek.
szerk.: Major Major: emesene-ből 1.0-t töltöttem. 1.5 sokkal jobb?
-
Major Major
senior tag
válasz
mob_zzz #17388 üzenetére
nem tudom neked melyik pidgin van fent, de nálam alapból látszik az ellenfél avatarja (mondjuk a sajátom nem)
notification pluginen keresztül érhető el, ha nics alapból felinstallálva, akkor keress rá a csomagkezelőben a pidgin szóra, lesz jópár csomagemesene-ből az 1.5-öt tetted fel?
-
törölt tag
válasz
mob_zzz #17388 üzenetére
teljes méretben? ezt nem teljesen értem, nekem az emesene teljesen jól működik ilyen szempontból. illetve az van, hogy minden kontaktodhoz meg kell jegyezze külön az ablak méretét (ahogy például a skype is ilyen), de aztán legközelebb már akkora lesz.
az értesítésekhez pidgin alatt aktiválni kell a "libnotify popups" nevű plugint (lehet, hogy külön kell telepíteni, ha nincs a tools/plugins alatt ilyened, de fent van a repóban). ezután az ubuntu alap ballon értesítéseit fogja használni. illetve van még egy rakás hasznos plugin, szerintem érdemes nézelődni.
az avatárokat nem tudom pontosan hogy érted, a fejlécben meg kell jelenjenek alapból, feltéve ha van beállított avatárja az iletőnek. amúgy nem tudom wlm alatt hogy van, évek óta nem használtam azt a cuccot (sőt, lehet, hogy soha nem használtam, nem emlékszem pontosan). -
mob_zzz
aktív tag
válasz
Major Major #17386 üzenetére
Emesene-t is feltettem, bíztató volt elsőre (jól néz ki), de tudásban gyenge az is.
Úgyhogy végülis marad a Pidgin, plusz ha webcam kell, akkor aMSN.
Pidginben be lehet állítani, hogy a beszélgetések ablakaiban látszódjanak az avatarok?
És azt, hogy a WLM-hez hasonlóan legyen valamelyik sarokban notification eseménykor?szerk.: sheratan: a Pidgin legalább nem teljes méretben indítja az összes ablakát, mint az aMSN vagy az emesene.
-
törölt tag
válasz
mob_zzz #17385 üzenetére
az ablakok pozíciójára van egy megkerülő megoldás (merthogy a pidgin sem jegyzi meg). fel kell tenni a compizconfig-settings-manager csomagot, majd a system/preferences menüből elindítva ezt rámész a "place windows" opcióra, és ott van a második fül, hogy "fixed windows position", ennél a felső részhez hozzáadsz egy újat, itt meg lehet adni milyen ablak és hova legyen pozícionálva. nem írom most le az összes variációt, nem olyan bonyolult, mint ahogy hangzik. lehet ablak funkció, cím, stb szerint megadni, illetve a "grab" gomb segítségével pontosan kijelölheted, pontosan melyik (típusú) ablakot akarod.
amúgy szerintem is szar az amsn, de mondjuk webcam szinte csak abban van. esetleg nézd meg, hátha pluginekkel lehet kicsit bővíteni a funkciókat benne.
-
Major Major
senior tag
válasz
mob_zzz #17385 üzenetére
próbáld ki az emesene-t, az új, 1.5-ös verzióban már van kísérleti webcam support
sajna az instant messenger helyzet eléggé gyalázatos még mindig linux fronton, már ami a fejlettebb funkciókat illeti.szerk: meg most futottam bele a mercury messenger nevű progiba, ez java alapú, de azért megér egy próbát szerintem
-
-
Studiossrác
aktív tag
válasz
Bikkrom #17383 üzenetére
Nekem is ugyanez volt a problémám. Újratettem a drivert..javult a helyzet, nem fagyott teljes képernyőre tevésnél viszont maradt a lassúság. Ezért váltottam Kubuntura, ott nálam nem jelentkezik ez a jelenség(bár tudtommal a KDE-nek vannak problémái, de én még szerencsére nem tapasztaltam meg őket)
-
Bikkrom
senior tag
válasz
body007 #17382 üzenetére
Nálam is ez a helyzet, 9.4 felett iszonyatos lassulásokat produkál, a videók rendszeresen fagynak pláne a hd 720p és afelett. Ha fullra teszem a videókat 10-ből 5* megfagy az egész. 9.4 úgy ahogy elfogadható de ez is lassul és fagyogat.
#17381-re valaki, Annó winfoson automouseclickert használtam de az itt nincs.
-
Ahogy frissítgettem a rendszert (9.04) és az ATI drivert nekem is egyre sz.rabb lett a video lejátszás, compiz is
Annyira jutottam, h régebbi driverrel kicsit jobb a helyzet (9.4) de mivel - az ég tudja mit, talán a compiznak valami összetevőjét - már frissítette, nem tökéletes nálam se. Annyit tehetsz, h lelövöd a compizt ha valahol nagyon akad (copiz fusion icon). Bár nálam megy a video lejátszás is csak mikor feldobom full screenre leáll a lejátszás, 2x space és már megy is
Jah, milyen video kimenet van beállítva rendszer szinten (gstreamer-properties) és a lejátszóban? Nekem X11/XShm/Xv a rendszerben és x11(lassú) az SMplayerben, így nagyából jó
-
Bikkrom
senior tag
Üdv Mindenkinek!
Tudnátok segíteni grafikus felületű automata egér kattintó progiban ubuntura? Tehát adott képernyő koordinátákon, adott késleltetéssel vagy időpont megadásával, az adott egérgombbal kattintson.
Előre is köszi!
-
tlac
nagyúr
válasz
Sweet Lou 6 #17378 üzenetére
igen, tudom, eddig nekem csak nvidia-im voltak
a 7600gst-ről váltottam erre, na az a kártya nagyon szépen ment mindenhol (linux, win, osx86)
linux alatt sem volt gond a compizzal, filmlejátszással, sokkal stabilabb volt a driver hozzá
el is gondolkoztam már párszor, hogy vennék egy kis nvidia kártyát is az ati mellé -
Atapi
senior tag
válasz
killer2 #17370 üzenetére
innen tudsz letölteni 64bites adobe flash plugint, a kicsomagolt fájlt csak be kell másolni a böngésző plugin könyvtárába. mondjuk néha ez is kiakad, és csak böngésző ujrainditás után hajlandó flash videokat lejátszani, de egyéb gondom nem volt vele (szoval amikor működik akkor szerintem jol).
-
törölt tag
válasz
Major Major #17366 üzenetére
közben kellett használjam a gépet, úgyhogy feltettem inkább gyorsan egy 9.04-et, az megvolt negyed óra alatt. majd inkább csak akkor frissítek vissza, ha már nem ennyire alpha
Vladi: a fájlrendszernek semmi baja nem volt a jelek szerint, az apt-get log-ig most nem jutottam, mert közben más dolgom lett.
amúgy az a baj mostanság, hogy a hibajelentő szolgáltatásban van a legtöbb hiba. az elmúlt napokban ha valami meghalt, akkor általában azzal a sajnálatos üzenettel fogadott az apport, hogy nincs elég információ a lejelentéshez, vagy simán legyilkolta jelentés küldése közben a böngészőt is (aminek a hibajelentése végtelen ciklusban ment, mert a FF folyton meghalt). pedig eddig szerettem a hibajelentgetést, de 9.10 alatt érdekes...
amúgy a löncspadon nem ez a nevem, de persze ettől még megtalálhattálegyébként köszönöm a tippeket mindkettőtöknek, legközelebb megpróbálok kicsit törelmesebben eljárni, ha lesz időm rá.
-
killer2
tag
Külön-külön szól rendesen az 5.1 meg a fejhallgató is, nekem csak az kéne, hogy egy gombbal lehessen kapcsolni. Amúgy a több lehetőség alatt az ilyeneket értettem: PulseAutio Mixer és Alsa Mixer.
Akkor még szarozok vele egy kicsit. Asszem az lesz, hogy összehozom valahogy, azt ha már tudom, hogy hogy kell és teljesen elszartam vele az ubuntut, újrahúzom aztán akkor már rendesen be tudom állítani. -
tlac
nagyúr
felraktam a 9.04-re a 9.9-es ati drivert, compiz ugyanúgy tök lassú vele, meg filmlejátszóknál problémás...
(hd4850-em van) -
Vladi
nagyúr
válasz
killer2 #17370 üzenetére
1. Most milyen flesh van? Úgy tudom van már linuxra 64 bites. De elvileg a 32-esnek is kellene mennie.
2. Nem driverek. Milyen lehetőségek? Több féle hangrendszert használhatsz. alsa a legelterjedtebb. Plusz ezen felül van a pulseaudio. Kicsit játszadozz a beállításokkal, hogy lehet beállítani. Azt nem tudom, hogy hogy lehet automatikusan az usb-re küldeni a hangot, ha bedugod. Előbb nézd meg, hogy egyáltalán szól -e rajta keresztül.
3. g15 ubuntura lehet van csomag is, akkor könnyű telepítened.
4. húúú sok van még... ?
5. Valahol gnómban már megleltem ennek a beállítóját, majd a többiek megmondják.
6. ua mint 5. -
killer2
tag
Üdv mindenkinek! Kezdek leszokni a PCn való játékról, és a Winem már elég szar állapotban volt, hát feltettem egy 64bites Ubuntu 9.04-et. Régebben már más gépen használtam ezt, de hát most ugye saját gépen van, bonyolultabb hardver, nagyobb igények, stb.
Szóval lenne néhány gondom.
1. 64 biten hogy és milyen flash lejátszót érdemes tenni firefox-ra? Most felraktam egyet parancssorból, de a hang folyton szarozik, egyszer van hangja, egyszer nincs a flash videóknak.
2. A gépre van csatlakoztatva egy Logitech G35 USB-s headset és egy 5.1es hangrendszer (ezt gyakran lehúzom róla, de ha visszadugom, rögtön kezelnie kéne). Na most az a baj, hogy eleve nem vágom a hangbeállításoknál, hogy miért van több lehetőség egy hardverre, gondolom más driverek. Na most nekem olyan kéne, hogy ha nincs fent az 5.1, akkor magától a fülest használja,h a mind2 fent van, akkor pedig kéne valami gomb, amivel rögtön lehetne állítani. Ez megoldható valahogy? Nem baj ha bonyolult, úgyis meg akarom tanulni rendesen használni a linuxot (most kb ott tartok, hogy terminalban kb tudom, hogy mi az a sudo meg a cdfisk, szóval a tudásom a semmi szintet is alig éri el).
3. Egy Logitech G15 billentyűzetem van. Ezen van LCD, meg egy rakat makró gomb. Ezeket hogy lehet működésbe hozni? A zene gombokat kezeli, a billentyűzeteknél kiválasztottam a G15öt (meglepően benne volt a listában, ezért szeretem én a linuxot, mindenre kész van). Ott írt valami g15daemon-t, hogy az jó ilyenekre, de nem bírom használni, azt se tudom hol van és mit tud.
4. Ez a gond hang is meg bill is. A billentyűzeten és a fejhallgatón is van egy hangerőszabályzó. Ez szépen mozgatja is a hangerő csúszkát (pár picit lassítani kéne, ha lehet valahol), csakhogy pont nem azt, amelyiket kéne. Ami csíkot húzogat, az semmi hatással nincs a hangerőre és nem tudom, hogy hogy lehetne megoldani, hogy a megfelelő csúszkát mozgassa, pláne, hogy nem is tudom melyik az. (és plusz ezt még majd összehangolni a hardverváltós gombbal)
5. Az egerem egy Logitech G9 (linux csupa windowsos gamer cuccokkal, fasza, mi? azt még csodálkozom, hogy itt szopok velük). Ez működik jól, bár az extra funkcióit nem tudja, de mindegy. Viszont van rajta egy rakat gomb. Ezeket hol lehetne beállítani? Pl firefoxban jól mennek az oldalsó oda-vissza gombjai, de nem tudom, hogy hol lehetne más funkciót adni nekik.
6. Van egy tablet is a gépen. Ezt jól kezeli, de nem tudom, hogy hol vannak a beállításai.Egyenlőre ennyi jutott eszembe. Remélem tudtok segíteni.
-
Siriusb
veterán
válasz
Major Major #17367 üzenetére
Kösz az utánajárást. Szomorú. Persze KDE sem különb. Kmail-ben nem lehet dátumra szűrni, s hosszas utánajárás után itt fejeztem be: [link] Utolsó kommentet érdemes elolvasni...
-
-
törölt tag
válasz
Major Major #17364 üzenetére
nincs elvileg baja a lemezeknek. livecd-ről simán bootol, de amúgy továbbra is képernyőkapcsolgatás
én arra gyanakodnék, hogy valami frissítés baszott el valamit, de nem tudok semmit csinálni vele, mert semmilyen módban nem tudok belépni a gépre. -
Siriusb
veterán
Ha elinditok egy alkalmazast - jelen esetben virtualboxot - egyik munkaterületen és közben átváltok egy másikra, miért nem marad ott az alkamlazás ahol indítva volt, miért bukkan fel az aktív munkaterületen? KDE 4-gyel nem volt ilyen problémám, csak a gnome/compizzal.
-
törölt tag
van egy rohadt nagy problémám.
az előbb akartam volna filmet nézni, de mindegyik lejátszó kifagyott tőle (mplayer, vlc, totem), aztán az apport hibajelentéstől meg a firefox is kifagyott, így el se küldte a hibát. de a lényeg, hogy most újraindítás után meg se nyikkan a rendszer, a login képernyő sem jön már be, amikor oda eljutna, akkor kikapcsolja a képernyőt, aztán be, aztán megint ki, és így a végtelenségig. régebbi kernellel is ezt csinálja (most 2.6.31-10 van fent, a legrégebbi még telepített az a .31-8), illetve hibajavító módban is ha azt mondom neki, hogy adjon egy root bash-t, akkor ugyanez a képernyőkapcsolgatós dolog jön elő.
(ubi 9.10, kernel 2.6.31-10) -
törölt tag
válasz
Major Major #17359 üzenetére
szerintem csak akkor ajánlja fel a hibernálást a rendszer, ha van elég swap terület a ram lementésére, nem?
-
Major Major
senior tag
válasz
mob_zzz #17358 üzenetére
laptop? mert az aksi ikonra kattintva is lehet választani. az ikon alapból csak akkor látszik, ha tölt/fogy az akksi, bedugott állapotban nem. de az energiakezelés vagy ilyesmi nevű menüpontban be lehet állítani, hogy mindig látszódjon. szerintem asztali gépen is előhozza az ikont
ha ez sem akar menni, akkor parancssorból próbálhatsz egy
sudo pm-hibernate-et -
mob_zzz
aktív tag
válasz
Major Major #17357 üzenetére
Hm azt még nem néztem, hogy hibernálásra mit csinál. Amúgy ezt is akartam kérdezni. Windowsnál ugye van hibernálás meg altatás. Előbbinél HDD-re menti a memória tartalmát tudtommal és így áramfelvétel nélkül tudja tartani a munkamenetet. Utóbbinál meg a RAM-ot tartja áram alatt és így őrzi meg az állapotot.
Itt meg "felfüggesztés" van, ami ha jól láttam a Wines altatásnak felel meg. Hibernálás nincsen a kikapcs-opciók közt, de gondolom be lehet állítani, hogy legyen. De hogyan?Az Ubuntu a 8.04-nek a Dell által módosított változata.
-
mob_zzz
aktív tag
válasz
#16820480 #17352 üzenetére
Nincs hardveres kapcsoló, csak fn+valami bill. kombináció. Ez a kombó egy "repülő mód" fejlécű ablakot dob ki, amiben a bluetooth-ot meg a wifi-t lehet ki- és be kapcsolni.
Csak az a baj, hogy kikapcsolás* után megint mindkettő aktív, bármit is állítok.
Szóval vagy arra kéne megoldás, hogy jegyezze meg a legutolsó állapotot és új indítás után is azt alkalmazza, vagy arra, hogy be lehessen állítani valami alapértelmezettet.Szerk.: *mármint a számítógép kikapcsolása (/újraindítása) után
-
törölt tag
válasz
Major Major #17353 üzenetére
ja, nem a kapcsolóval
csak hiába kapcsolgattam, nem csinált semmit ubuntu alatt
-
Vladi
nagyúr
válasz
Major Major #17353 üzenetére
Pontosabban az akkori grub nem támogatta.
De ha már 11, akkor inkább dvd vagy netinstall, az dolgozik ext3-ra is. -
Major Major
senior tag
válasz
Votyesz13 #17350 üzenetére
a jelenlegi "stabil" fedora, a 11 ha jól emlékszem, még nem támogatja az ext4-ről bootot. ha a rendszerpartíciónak is ext4-et akarsz, akkor kell külön csinálnod egy (célszerűen) ext2-es boot partíciót. ennek elég párszáz mega.
(#17352) sheratan
mert a 8.04 előtt gond volt a hardveres kapcsolóval? -
mob_zzz
aktív tag
-
Votyesz13
tag
Egy olyan kérdésem lenne hogy gépemen van fent Xp és raktam fel wubival ubuntut.Most van egy partíció fedórának azt hogyan tudom felrakni?mert amikor bootolni kezd és állítanám be a partíciót akkor megformázom ex4-be de nem fogadja el vmiért.
üdv bolvar
-
törölt tag
válasz
Csakénvagyok #17347 üzenetére
kicsit keves az info.
oprendszer pontosan (revizio, hanybites, stb)
wine verzioja
progi amit futtatni akarsz.
ezekutan meg mindig lehet siman wine bugazbest:
a masik irany az, ha nullarol te csinalod az egeszet. elonye: lehet sokkal kisebb es/vagy tehetsz bele csomo olyan dolgot, amire szukseged van. hatranya: lehet h nem lesz annyira univerzalis -
Votyesz13
tag
Sziasztok
nekem egy olyan problémám lenne hogy most vagyok elsős proginfós és gyakorlaton fedoraval előadáson meg ubuntuval foglalkozunk.De én szeretnék Xp-t is a gépemre.Szóval hogy kellene feltenni őket hogy mind a 3 rendszer klappoljon egymás mellett persze jó bootmenü is legyen
üdv bolvar
-
Csakénvagyok
őstag
válasz
Csakénvagyok #17331 üzenetére
Senki?
-
azbest
félisten
válasz
#25954560 #17342 üzenetére
köszi
hmm közben megtaláltam egy ilyen leírást az ubuntu weblapján... hát nem piskóta
bár azért annyira nem is vészes talán
8.10 megy, csak nem kezeli a hálókártyát valamiért, 9.10 alpha 5 megy, csak a 9.04 esetén van bibi... de ezt a fórumok alapján valami kernel környéki bug okozza, amit gondolom gyorsan javítottak is... csak a live cd nem változik
Ha minden igaz a telepített változatoknál nem okoz (már) problémát. Asszem nem kell már sokat aludni a végleges 9.10-ig... lehet kivárom
-
törölt tag
válasz
Kephamos #17344 üzenetére
ha jol gondolom, felbootoltad az ubuntut. amelyik particiorol fut, azt nem tudod atmeretezni.
ehhez mondjuk livecd-rol kell indulnod (azon is van gparted)
atmeretezni viszont ugy latom ext3-at csak ugy lehet, ha elobb konvertalod ext2-ve (pontosabban leszeded a journal-t) kb igy. vagy hasznalhatod a resize2fs-t is, az mar mindegy.
elsodleges particio alatt azt erti, hogy ha letrehozol az ures helyre megegy particiot a vindoznak, az is 'primary' legyen, ne 'extended'. osszesen 4 primary-d lehet (mert amikor ezt az egeszet kitalaltak, az ibm ugy gondolta h nem fog kelleni negy operencias rencernel tobb egy vinyon sosem- four primary partitions ought to be enough
)
es vegul a vindoz telepites elszurja majd a bootolasodat, keszulj ra h visszahegeszd a grub-ot.
-
Kephamos
addikt
válasz
Major Major #17338 üzenetére
A home particióval semmit sem tudok kezdeni, mert minden tök szürke. Még leválasztani sem hagyja.
Hogy érted azt, hogy elsődleges partició? -
törölt tag
válasz
azbest #17341 üzenetére
nem eleg.
eleg cakkos, de ha kicsomagolod a squashfs-t es bele chroot-olsz, akkor ott nyomhatsz egy aptitude upgrade-et, akkor lecserel mindent az eredeti 9.04-es livecd-hez kepest (jo sok csomag) aztan kell egy depmod es egy update-initramfs. ami ezek utan keletkezik neked a /boot ala initrd meg vmlinuz, azokat kell kimasolnod a casper-be (initrd.gz es vmlinuz neven asszem, szoval ahogy most is ott van). aztan aptitude clean es exit (jah, persze a chroot elott felmountolni a szukseges konyvtarakat meg bemasolni ezt-azt, chroot utan megint par mount, majd exit elott umount, del es exit utan is egy umount).
aztan mksquashfs es mkisofs. szoval nem keves melo
nem kizart h le lehet cserelni csak a kernelt, initrd-t es a modulokat, de nem tennem, mert a futo cuccok kozul esetleg valaki nem megy az ujabb .ko-kkal.mod: jah, es raadasul nem biztos h megoldja a problemadat
lehet h mas a trukk.
-
azbest
félisten
gondolom hallottatok már róla, hogy bizonyos gépek esetén
"modprobe: FATAL: Could not load /lib/modules/2.6.28-11-generic/modules.dep: No such file or directory"
üzenettel lehal induláskor a live cd... van rá mód, hogy az aktuális állapotra (2.6.28-15-generic) upgradeljem a live (pendrive) lemez tartalmát? Gondolom nem elég az initrd.gz és vmlinuz cseréje a casper könyvtárban -
törölt tag
igen, csak azert toroltem a fajlt, hatha akkor nem lesz problemaja felulirni, de volt, mert elobb a fuggosegeket tette fel, az meg megint letrehozta (gondolom).
most egyelore felmegoldaskent leszedtem az egesz lokalizaciot, ugyis csak a szovegbevitel meg a fontok miatt kell, azok meg kulon csomagban vannak, ezek csak a forditasok.mob_zzz: ha kell video, akkor csak az amsn vagy a kopete marad, tudtommal a tobbiek nem tamogatjak sajna (az uj pidgin mar tamogatja xmms alatt).
-
mob_zzz
aktív tag
Ubuntu-hoz melyik instant messenger-t ajánljátok?
MSN-hez kellene, Pidgin nem az igazi. Webcam-kép- meg hangátvitel sem lenne rossz... -
Kephamos
addikt
Sajnos fel kell raknom egy XP-t az Ubuntu mellé. Dual boot rendszert szeretnék.
Az első számú kérdésem, hogy mivel tudok lecsippenteni egy megfelelő méretű partíciót a notiban lévő vinyóról. A második számú az, hogy hogy oldhatom meg a Grub problémát. -
törölt tag
van egy olyan problémám, hogy az egyik lokalizációhoz tartozó csomagokkal gond van, és ne mtudnak települni. ez nem lenne gond, mert a leírás alapján nincs rájuk szükségem igazán, csak valami kiegészítő, vagy frissített fordítások vannak benne. ezért amikor utoljára ilyen hiba volt, akkor fogtam és leszedtem a törött csomagokat, és befagyasztottam a verziószámukat, hogy ne is próbálja nekem telepíteni többet.
viszont most megint valamiért fel akarja tenni (new install), és persze megint baja van velük. ezt a hibát dobja a csomagkezelő:E: /var/cache/apt/archives/language-pack-zh-hant-base_1%3a9.10+20090909_all.deb: trying to overwrite `/usr/share/locale-langpack/zh_TW/LC_MESSAGES/sed.mo', which is also in package language-pack-zh-base
E: /var/cache/apt/archives/language-pack-gnome-zh-hant-base_1%3a9.10+20090909_all.deb: trying to overwrite `/usr/share/locale-langpack/zh_TW/LC_MESSAGES/gnome-settings-daemon.mo', which is also in package language-pack-gnome-zh-basenamost fogtam, és próbaképpen töröltem a két kérdéses fájlt, hogy akkor mit lép, de akkor sem tudja felülírni, amit nem egészen értek... egyébként meg elvileg nincs is zh_TW lokalizációm a gépen, ha jól emlékszem.
illetve az apt-get -f install parancsra egy ilyet kapok vissza:
The following extra packages will be installed:
language-pack-gnome-zh-hant-base language-pack-zh-hant-base
Suggested packages:
language-support-zh-hant
The following NEW packages will be installed
language-pack-gnome-zh-hant-base language-pack-zh-hant-base
0 upgraded, 2 newly installed, 0 to remove and 4 not upgraded.
2 not fully installed or removed.
E: Could not get lock /var/cache/apt/archives/lock - open (11 Resource temporarily unavailable)
E: Unable to lock the download directory -
válasz
Major Major #17321 üzenetére
glx missing on display
-
Csakénvagyok
őstag
Wine-hoz kérnék segítséget. Elindítanék egy programot de azt írja ki hogy
err:seh:raise_exception Unhandled exception code c0000005 flags 0 addr 0xb7cf25eb
-
ZCoyote
őstag
válasz
Major Major #17329 üzenetére
Személy szerint nekem nagyon tetszett bár tényleg bug-os kicsit.
-
ZCoyote
őstag
A distrovacsin láttam meg egy Ubuntu alapú OS-t, a MoonOS-t. Enlightenment vagy LXDE ablakozóval megy, aki szereti a szép látványt annak bejöhet. Még nem a legstabilabb de biztos lesz még jobb is. MoonOS
-
Major Major
senior tag
válasz
Crytek #17324 üzenetére
jól értem, hogy egy otthoni hálózaton vagytok? linuxon az MSN-ben sajna még nincs közvetlen kapcsolat, a központi MS szerveren keresztül kezdi el küldeni, azért olyan lassú. de ha egy hálón vagytok, a normál windowsos fájlmegosztást használhatjátok, ubuntu teljes mértékben kezeli. az elérhető mappákat megtalálod a helyek/hálózat menüpontban
-
Studiossrác
aktív tag
válasz
grabber #17320 üzenetére
Tegyél fel egy KDE-t. Nekem is ugyanez volt a problémám(nemrég írtam róla). Feldobtam most 1 kde-t és megszűnt a dolog.
Zenék nem akadnak be(bár ez gnome alatt is sikerült a leírt zenelejátszómmal). Ablakok egyből megnyílnak, nem akad be a gép
Nah így már tetszik a dologSzerk: nem mellékesen véleményem szerint jóval szebb a kde(bár hallottam arról, hogy sok helyen gondok vannak vele)
1 problémám lenne: ha telepíteni akarok valami programot alá csomagokat ír ki....tudom, valóban csomagról van szó. Csak ugye gnome alatt sokkal jobb szerintem a csoportosítás(számomra messze érthetőbb)
Nem lehetne azt is megoldani, hogy itt is olyan egyértelmű legyen a lista mint gnome alatt?(tudom ez az én bénaságom, lehet megszokom majd, de elsőre nagyon furcsa az itteni megoldás)
Nem mellékesen jóval gyorsabb lett a gépem -
törölt tag
-
Crytek
nagyúr
Bátyámnak laptopra msnbe szoktam küldeni filmeket mivel megosztjuk a netet és úgy gyorsan áttérnek.
Anyukám kapott netbookot amin linux van. Azon is találtam msnhez hasonló progit de a filmek nem mennek át rajtaIrtózatos lassan kezdi el másolni majd sikertelen szöveggel elszáll.
Hogyan tudnék valahogy átküldeni fájlokat linuxra? Közöm nincs hozzá sajnos
-
Studiossrác
aktív tag
Valóban így van, nekem is beakadt a zene az alap lejátszóval. Teszem azt zenehellgatás közbe megnyitottam 1 firefoxot, vagy 1 gimpet....
Megoldást is jól mondtad: tegyen fel 1 másik zenelejátszót. Én az Aqualungot használom és tökéletesen bevált, nem akad be!
Viszont ha már a témánál járunk lenne 1 kérdésem: ha megnyitok pl 1 firefoxot, akkor elősször 1 nagyon nagy ablak nyílik meg(úgy képzeljétek el, hogy nem fér ki a kijelzője, csak úgy a fele) mindez elmosódva.(pl firefoxnál csak a fele képernyő fér ki)Itt küszöbölte ki a zenének a beakadását az új lejátszó! Nem csak a firefox csinálja ezt, annyira nem zavaró kb 2-3 sec-ig tart a dolog, utána lekicsinül a képernyő és éles lesz!
Gondolom ez VGA driver probléma(HD-s Ati-m van). Valaki nem tud erre megoldást? Annyira nem zavar, de azért meglennék nélküle is -
Major Major
senior tag
válasz
grabber #17320 üzenetére
az erőforrás zabáló programokat a powertop nevű intel progival tudod megnézni
KDE-t is érdemes megnézi, főleg a 4.3-at
ahol azt írja, hogy install kubuntu desktop, teheted inkább mondjuk a kde-core csomagot, az nem hoz magával annyi mindent
a belassulás pedig valami videó probléma lesz. gondolom effektek engedélyezve
glxinfo |grep direct és cat /var/log/Xorg.0.log |grep EE mit ad?
multiverse -
Jól hangzik,hogy ezt meg azt is löjjem ki stb,csak meg is tudjam csinálni
Most a legnagyobb bajom,hogy bármilyen ablak váltásnál,mintha redőnyt húznák le olyan lassan jelenik meg a háttér.Most raktam fel az nvidia drivert,de nem észleltem különbséget :S Igaz zártat,mert csak azt találtam
Csomagkezelőből melyik programokat érdemes felrakni,mert név alapján nem mond semmit és több féle is van.Multiverse stb azt se tudom mi. -
Vladi
nagyúr
válasz
grabber #17317 üzenetére
Ez inkább ízlés kérdése szokott lenni. Egyébként annyi asztali környezetet teszel fel, amennyi tetszik, csak bírd hdd-vel.
A login képen lehet váltani őket.A készenléti idő növelésére kezdetnek lődd ki a felesleges szolgáltatásokat, csicsákat. Aztán keress kevés erőforrást evő alkalmazásokat, esetleg ablakozókat. Majd jöhet kis hekk, felesleges eszközök kikapcsolása, modulok letiltása, takarékos üzemmódok finomhangolása.
(#17318) Fooler89:
Na látod ez már lehetséges irány. Dobj át pár zenét a /home-ba - már ha ez extN fájlrendszer - és teszteld.
-
Sziasztok!
Felraktam a win7 mellé az ubuntu 9.04-et,mert mindig kell egy ubuntu
Az lenne a kérdésem a Gnome vagy KDE a jobb(vagy jobb ha azt kérdezem,melyik milyen)Bár már felraktam az ubuntut és Gnome van most fent.VAgy nem is lehet ezt cserélni?
laptopra raktam fel és szeretném minél tovább húzni a készenléti idejét,ezt linux alatt az alap beállításokon kívül lehet még húzni?
A többi kérdésemre egyelőre keresem a választ -
Fooler89
őstag
Feltettem ezt az ubuntut. Viszont lenne egy nagy problémám. Hogyan tudom azt megoldani, hogyha valami gépigényes progit futattok akkor ne akadjon meg a zene?
Rhythmbox 0.12.0 version gnome ablakkezelő, a gép adatlapomon. -
Tea'lc
csendes tag
Azt valaki meg tudná nekem mondani, hogy terminalban miért nem tudok a sudo password sorba írni?
-
Tea'lc
csendes tag
válasz
Major Major #17309 üzenetére
Felraktam az Operát, azzal is ugyanez a helyzet. Semmi flash nincsen megnyitva, ugyanazt a hangot produkálja logout címlap alatt, mint FarmVille közben Facebookon. 8.04 alatt farmville közben volt ilyen hangja, egyébként végig hangtalanul ment a gép...
Szerk:
Opera alatt néha megáll a venti, de tíz sec múlva újraindul... Fene se érti -
Tea'lc
csendes tag
válasz
Major Major #17303 üzenetére
Frissítettem 9.04re, így most mennek a videók, viszont előkerült egy régi probléma, amitől egy hónapja besokalltam, és utánakérdezés nélkül visszaraktam a win7rct. Mégpedig az, hogy egy nyitott firefox, file browser és vlc ablaknál a proc használat stabilan 20-30%között van, a venti meg megy mint a rohadélet olyan hangja van, mint win-en sony vegas renderelésnél... Ja, és folyamatosan hideg-nagyon langyos levegőt nyomat. Ez miért van?
-
Siriusb
veterán
Az utóbbi időben jaunty behülyült, nem tudok nyomtatni, mert csak a bal felső negyedbe nyomtat, vagy úgy hogy lekicsinyíti az egész oldalt, vagy úgy mintha el lenne maszkolva. Minden beállítás jónak tűnik számomra. Ötlet?
-
Gerisz
addikt
válasz
Major Major #17303 üzenetére
Köszönöm neked is.
Megnézem ezt is és amit Obi-1 mutatott. Majd csak megfelel valamelyik. A winfos 98-tól tuti jobb lesz ami egy fél óra alatt tölt be -
Major Major
senior tag
válasz
Gerisz #17295 üzenetére
crunchbanget próbáld meg
(#17302) Tea'lc
ez nekem driver gondnak tűnik. mit használsz? -
Tea'lc
csendes tag
Erre valaki?
-
zodo
nagyúr
válasz
ZCoyote #17300 üzenetére
Semmi gond.
Közben feltettem az ubuntustudio-s cuccokat, MythTV jól megtréfált az automatikus indulásával, de túljártam az eszén, majd később konfigolom.
Viszont nem tudom megnyiitni semmilyen lejátszó progival a dvd-t.
Eredeti dvd, PAL , dvd 9 , dd stereo/ dd 5.1 / dts
Már a Vlc-t is telepítettem.Mivel, hogyan próbálkozzak?
Aktív témák
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Parkside szerszám kibeszélő
- Mikrotik routerek
- Kerékpársportok
- Nők, nőügyek (18+)
- Napelem
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mégis mi értelme az Xbox PC-nek, ha limitálja a hardverválasztékot?
- iPhone-t használók OFF topikja
- Milyen processzort vegyek?
- További aktív témák...
- Új Lenovo 14 Ideapad 5 FHD IPS i5-1235U 4.4Ghz 10mag 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 13 2020 M1 16GB 1TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- Creative Sound BlasterX H6 Gamer fejhallgató számlával és garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3167, 100% Akkumulátor
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest