- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- mefistofeles: A 15 centi nagyon rövid.........
- sziku69: Szólánc.
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- Adonimus: 1,5 hónapja dohányzás nélkül. E-cigi a megoldás!
- sh4d0w: Vigyázz a háttértáradra...
- Gurulunk, WAZE?!
- Lalikiraly: Astra kalandok @ Harmadik rész
Aktív témák
-
Csakénvagyok
őstag
Wine-re kell vírusirtó? Ha igen ki mit ajánl? Avira 9free jó lesz?
-
Iginotus
addikt
Két kérdés,
1 hogyan lehet ssh sorból lefuttatni az autó frisitéseket? Milyen paranccsal?
2#!/bin/sh
xrdb $HOME/.Xresources
xsetroot -solid grey
#x-terminal-emulator -geometry 80x24+10+10 -ls -title "$VNCDESKTOP Desktop" &
#x-window-manager &
/etc/X11/Xsessionez és
x#
#!/bin/sh
xrdb $HOME/.Xresources
xsetroot -solid black
gnome-session &és ez közt van különbség látom én, de miért lehet az, hogy az egyikkel megy a VNC a másikkal nem?
-
Airy
csendes tag
válasz
Major Major #16491 üzenetére
Szia! Driconf fent van, ahogy a glxgears is a Synapticból. Utóbbit, hogy kell elindítani? Előbbi megjelent az aplikációk között, de a Glxgearst nem találom sehol.
-
SLD
tag
válasz
Wasquez #16493 üzenetére
Üdv!
A linuxnak három partíciót szokás minimum adni, egyet a rendszernek (/ ), egyet a személyes fájloknak (/home) és egyet swap-nak (cserehely).
Ezen túl még előnyös normál userként a /boot-ot, server estén pedig /var-t is külön partícióra tenni az adatbiztonság érdekében, ám normál userként, első körben elég lesz a három partíciós felállás is./ -nek én 40-60 GB-ot szoktam adni, ám ez inkább egy, a windowsból maradt rossz szokás, a rendszer vígan elfut 10-15 GB-on (nálam pl. most 6GB az egész), tehát jelen (100 GB-os) esetben, 20 GB bőven elegendő.
swap -nak a RAM méretének kétszeresét javasolták még régen, de ha 1-2GB RAM-mal rendelkezel, akkor adhatod a RAM méretének felét, vagy azzal egyenlőt. 2GB fölött meg tulajdonképpen ki is lehet hagyni ezt a partíciót.
/home -nak így marad 78-80 GB ahol személyes fájlaidat tárolhatod.
Partíciók típusa pedig a swap kivételével ext3.
Windowsnál arra kell figyelni, hogy minden esetben a linux, a windows telepítése _után_ kerüljön fel (mivel fordított esetben a windows felülírná a tároló MBR-jét, így pedig búcsút inthetünk a multiboot rendszernek.)
Az xp-nek működőképesnek kéne maradnia!?
HA a végén az egy ?:
Nem feltétlen, de sok felhasználó a kezdeti időkben nem talál megfelelő "helyettes-programot" a linuxra (ez nem jelenti azt, hogy nem is léteznek), így néha-néha visszatérnek megszokott rendszerükre.HA a végén az egy !:
Nem probléma! Míg nem nyúlsz a Windows partíciójához addig nem eshet bántódása. De esetleg a biztonság kedvéért az egész elején futtass le egy töredezettségmentesítést, ugyan nem szabadna a partícióján kívül csinálnia bármit is, de láttunk már tőle merészebb dolgokat is... szóval sosem lehet tudni... -
McKane
senior tag
Sziasztok!
tanácsra lenne szükségem..
A lenovo 3000 N200-ban levő Ricoh típusú memória-kártya olvasót hogyan lehet beüzemelni Ubuntu 9.04 alatt? ugyanis, hiába dugom be a memóriakártyát az ubuntu rá sem hederít..köszi előre is!
-
Wasquez
senior tag
Sziasztok
Az volna a kérdésem, hogy adott egy hdd amin jelenleg van egy rendszer partició, 40 gb, meg egy 100gb partició, a 40gb-oson xp van, ide szeretnék egy ubut felrakni, a kérdésem az volna, hogy mekkora helyet adjak neki, meg pontosan milyen particiókat csináljon és mekkorákat?
Az xp-nek működőképesnek kéne maradnia!? -
gaben896
csendes tag
Sziasztok nem tudja valaki,hogy lehetne beállítani samsung Z810 modemet AKÁRMELYIK linux alatt? Eddig ubuntunál 9.04 asztalon megjelenik,mint cserélhető lemez.Az usbswitch-el próbálkoztam semmi változás,vagy csak a szolgáltatói paramétereket nem tudom beállítani.(pannon)
-
Airy
csendes tag
válasz
Major Major #16477 üzenetére
Szia! Első körben a thinkwikiről erre cseréltem a Device részt:
Section "Device"
Identifier "ATI"
Driver "radeon"
Option "AccelMethod" "XAA"
Option "AGPMode" "4"
Option "AGPFastWrite" "yes"
Option "EnablePageFlip" "on"
Option "RenderAccel" "on"
Option "DynamicClocks" "on"
Option "BIOSHotkeys" "on"
EndSection
Eddig, ha a Rendszer figyelő (?) alkalmazást elindítva a proci és memória kihasználtságot néztem, mindig folyamatosan 100%-ra ugrott a prociterhelés 1,4 GHzes proc sebesség mellett is, most 600 MHzre korlátozott CPUval csak kb. 40 %-os terhelést mutat. Ugyhogy jót tett.Este a Screen-es részt kicserélem a tiédre, aztán meglássuk.
A HiperZ-t miként kell bekapcsolni?
-
dbius
veterán
Közben kijött a vlc-ből 1.0.1-es verzió, ami letölthető ppa repón keresztül.
Ezt felraktam, valamivel tényleg jobb a helyzet, de néha ez is beszaggat. (compizt nem kapcsoltam ki lejátszás alatt)
-
PuMbA
titán
HD filmek VLC-vel tökéletesen mennek: sudo apt-get install vlc. 9.04-en nekem is szar a flash,de 8.04.3-on tökéletes.
sh4d0w: Nem minden release tökéletes,de az LTS-ek 1,5 év után már betonstabilak ( most éppen a 8.04.3). Támoagtása meg van 2011ig akkor pedig fellehet tenni majd a következő kiforott LTS-t ( 10.04.2 ). Én most a 9.10 Alpha 3-at nyúzom,de megy minden rendesen,kivéve az új emphaty-t ami csak távol és elérhető állapotot ismer és 1 nap egyszer kifagy a firefox.
-
válasz
ngabor2 #16481 üzenetére
Sajnos a bleeding edge szoftverek ilyenek... márpedig az Ubuntu erősen bleeding edge. Szerintem túlságosan rohannak előre, ráadásul néha olyan dolgokat csinálnak, hogy agyam eldobnám. Network körüli részeknél vagy 3-4 különböző helyen kell beállítani dolgokat, mire IP-t, DNS suffixeket és egyéb problémákat meg lehet oldani.
Aztán vannak olyan dolgai is az Ubuntunak, amit nem nagyon értek. Ott az Upstart, 2006 óta része a rendszernek, de az előnyei nincsenek kihasználva, egyszerűen csak emulálja az initet. Van PolicyKit, de csak helyenként, gyakran még visszaköszön a régi gksu. A CD-/DVD-író alrendszer is nyűgös helyenként, mert mennek a Debian kitaposta ösvényen. A PulseAudio implementálása még mindig nem tökéletes, pedig 8.04 óta a rendszer része. Francnak kell összeállítani egy disztribúciót is, meg "fejleszteni" is közben...
-
dbius
veterán
válasz
ngabor2 #16481 üzenetére
Én kezdek szemezgetni más disztrókkal is, mert nálam is vannak néha érdekességek.
Nálam a hd filmek lejátszásával van gond, amit nem tudok helyrerakni sajnos (főként 1080p esetében, azt szakadás nélkül nem tudom lejátszani, win alatt pedig simán 60%-os prociterheltség mellett)
Nálam már a 15-ös kernel van fent, azzal megy, de hangproblémáim, ill. 3d problémám jelenleg nincs. Flash nyűgjeim akadnak néha.
-
ngabor2
nagyúr
nektek nem problémás a Jaunty alatt a 2 legfrissebb kernel? a 2.6.28-13 és 14-re gondolok. nálam azstalinál az nvidia 3d-je ezzel még szakadozottabb, görgetésnél a hang is akad, ami -11-nél nem volt meg. notin ezzel a 2 kernellel a root fs-t meg se találta... szívtam vele egy fél napot, mire rájöttem, hogy a workaround a régebbi kernel használata.
személyes tapasztalatom, hogy ahogy jönnek ki az újabb verziók, egyre több idegesítő hiba van benne, néhánytöbbé-kevésbé hasznos feature-ért cserébe.
olyanokra gondolok, hogy pl. kikapcsolásnál bejön egy ablaok, hogy valóban ki akarom-e kapcsolni... persze, hogy ki akarom, azt elég macerás véletlenül megnyomni. noti esetén meg a power benyomására semmit nem csinál, és nem találtam meg a lehetőséget se, hogy beállítsam, hogy leállás.
-
jahatpersze
aktív tag
kiírtam az ubuntu linux 9.0.4-et egy eredeti verbatim cd-re a legkisebb sebességgel egy NEC ND-4571A íróval, és a Nero CD-DVD sebeség hibátlannak látja a lemezt, holott ha ugyanabban az olvasómeghajtóban ellenőrzöm a linnuxos lemeztesztel akkor ő egy fájlban egy hibát talál. És feltelepíteni se tudom sehogy a linuxot mert hibát ír ki. Na láttatok már ilyet? Erre varrjatok gombot! Útálom az optikai lemezeket. Mind tönkremennek
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kijavították már a betárcsázásra képtelen dsl kezelő részt?
Itt arra gondolok, hogy csak akkor van dsl-es net, ha boot után dugjuk be a lan kábelt. Problémám full leírása: [link]
-
Airy
csendes tag
válasz
Major Major #16477 üzenetére
Xorg már csak holnapra marad. A cat-os dolog ezt adja:
(II) Loading extension XFree86-DRI
(II) Loading extension DRI2
(II) RADEON(0): [dri] Found DRI library version 1.3.0 and kernel module version 1.29.0
(II) RADEON(0): [DRI] installation complete
(WW) RADEON(0): DRI init chaned memory map, adjusting ...
(II) AIGLX: Screen () is not DRI2 capable
(II) GLX: Initialized DRI GL provider for screen ()Laikusként jónak tünt..
Lassan már annyi böngésző lesz a gépemen, mint egy amatőr webfejlesztőnek, de kipróbálom holnap ezt is egy innovatívabb pillanatomban.
-
Major Major
senior tag
itt az én xorg.conf-om, az X23-ban levő M6 LY-hoz
Section "Device"
Identifier "ATI Technologies Inc Radeon Mobility M6 LY"
Boardname "ATI Radeon"
Busid "PCI:1:0:0"
Driver "radeon"
Option "AccelMethod" "XAA" # or XAA, EXA, XAA more stable
Option "GARTSize" "64"
Option "AGPFastWrite" "1"
Option "AGPMode" "4"
Option "EnablePageFlip" "1"
Option "ColorTiling" "1"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "ATI Technologies Inc Radeon Mobility M6 LY"
Defaultdepth 16
EndSection
Section "ServerFlags"
Option "DontZap" "False"
EndSectiona device részben lévő optionök közül az XAA-t kivéve a többi nem nagyon hoz gyorsulást, én csak benne hagytam mert valahonnan másoltam
a dontzap a végén pedig arra vonatkozik, hogy a ctrl+alt+backspace-szel le tudjam lőni az X-etHyperZ-t hogyan kapcsoltad be? (egyrészt még el sem mondtam hogyan kell, pedig én is csak véletlenül akadtam rá
) az azt jelenti, hogy megy a DRI a 24 bites alapbeállításon, amit nagyon furcsállnék
amit írtam, terminálban kiadottcat /var/log/Xorg.0.log |grep DRI
mit ad?
nálam a csomagkezelőből fölrakott flashplugin-nonfree megy, böngészésre a midorit használom. a linked bejött, el is indult a lejátszás, de megette a gépet teljesen (gondolom mert HD volt)
-
Airy
csendes tag
válasz
Major Major #16470 üzenetére
No, feltettem a restricted exrákat, ami nem hozott látható sikert. Felhegesztettem az Operát, ami egyáltalán nem muzsikált, olvastam, sok vele az orális élvezet, így hagytam, ezután jött az Ephypany, kb. azt hozta, mint a FF3.0 alig - alig ment, jött az Arora, ami mint a szélvész hasít, elképesztően gyors, viszont a flash video helyére biggyesztett kis kockára klikkelve nem történik semmi, nem húzza le magának ami kell, pedig írják a fícsörök között, hogy "2ClickToFlash plugin" - bár lehet ez nem az, mint aminek gondolom. Aztán megpróbálkoztam a Chromium-mal, de valahogy a leírás alapján nem akart összejönni a tároló beállítás, mindig hibát írt ki, így letettem a dologról.
Jött a xorg buhera, ami nem volt egyszerű, bár utólag visszatekintve egy ovis is simán megcsinálja..
Ez hozott némi gyorsulást, majd a hiperZvel próbálkozva immáron a youtube videok mennek!
Néha beszaggat a kép, de a hang folytonos. A weboldalak scrollozása is igen szépen megy. Viszont a vimeo videói helyett nagy fehérség ül. Valami hiánycikk még a gépemen. Mi lehet a práblem?
Amit viszont sehogy sem tudtam kipróbálni: miként tudom a színmélységet átállítani? Az Xfce felületen nem lelem sehol a megoldást. Az Xorg most így néz ki:
Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Option "AccelMethod" "XAA"EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSectionSection "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
EndSection
Hogy írjam át? Előre is köszi!
Kezdem összeszedni az összetevőket a HPhoz! -
Airy
csendes tag
Este kipróbálok mindent, amit mondtatok. Összességében örömmel látom ezt a nagy segítőkészséget! Köszi!
-
Airy
csendes tag
válasz
Major Major #16470 üzenetére
Aha, szóval lehet, hogy a videókari miatt ilyen gyenge a performansz? Asszem az enyémen csak 16 MB van. 32es verzió elég ritka volt, ahogy olvastam internacionális fórumokon.
Különféle xorg.conf buherálást már nagyon sok helyen láttam, csak azt nem tudom még, hogy miként lehet beleírni? Meg főleg, hogy hova dugták? Tök mindegy, hogy hova írom az adott fileba azt az Option sort? És a cat-os dolgot hova kell írni? Terminálba? -
Airy
csendes tag
Eddig csak Firefoxxal próbálkoztam, mert az nagyon szereteeem. 3.0, vagy 3.1 körüli van fenn, az amit alapból feltesz telepítésnél a 9.04es Ubi. Sajna nem tudom per pill a pontos verziószámot, mert nincs nálam a gép - dolgozom éppen. Keményen.
Az Adobe honlapjáról hegesztettem fel a pléjert.
Közben mit kellett volna néznem? Top-ot? Eszik, vagy isszák?Ha még nem egyértelmű, akkor jelezném, hogy teljesen új vagyok a linux világban, 10 évig XP, előtte meg 98, 95 - visszafelé.
-
Airy
csendes tag
válasz
Kicsirics77 #16466 üzenetére
Ha a restricted extrasra gondolsz, akkor még nincs fenn, de késődélután felteszem mindenképp!
-
Major Major
senior tag
pacsi a remek gépnek! rengeteg csodát lehet csinálni azzal masinával
első körben ezt kéne megpróbálni beírni a xorg.conf Device részébe, aztán restart
Option "AccelMethod" "XAA"
ez elvileg hoz némi gyorsulást (már ha 9.04-es xubunturól van szó)
további jelentős gyorsulás érhető el, ha lemondasz a 24 bites színről. 32 MB memória van a videókártyádon ha minden igaz, az pedig nem elég a DRI-hez 24 biten.(DRI=direct rendering) viszont 16 biten megy, és jóval gyorsabb lesz tőle a megjelenítés. (még a hyperZ-t is be lehet kapcsolni)
ennek ellenőrzésére:cat /var/log/Xorg.0.log |grep DRI
cserébe egy bug miatt vlc és mplayer alatt nem megy az xv, viszont gstreamerben tudom rá a workaroundot, úgyhogy totemmel lehet filmezni minden további nélkül
-
rtom
senior tag
Honnan szedted a flash drivert? flashplugin-nonfree csomag vagy az Adobe honlapjáról?
Jelzem, csakis az ízesített hp reményében próbálok segíteni, ilyet még nem próbáltam
Ezért kérem a többieket, akiket ez nem izgat, csak mérsékelten írogassanak
Szerk.: közben top-ot néztél?
-
Airy
csendes tag
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni flash ügyben, ami ahogy elnézem, örök téma marad az ubuntu fórumokban..
Szóval a gépem: IBM Thinkpad X31, Intel P M 1.4 GHz, 1.5 Gb RAM, Xubuntu, Firefox, 10-es Adobe Flash Player: a flashvideók mennek, de úgy szaggat, hogy kb, 2 s-onként ad egy képet a videóból, tehát gyakorlatilag élvezhetetlen. Mit lehet tenni az ügy érdekében? Vagy ezzel a konfiggal Linux alatt teljesen reménytelen a dolog? Ennek nagyon nem örülnék, mert igencsak megtetszett a linux, a gép hasít alatta egyébként. Nem szívesen váltanék vissza XPre. (Az asztali gépem AMDs procival 1.2 GHz-en, 512 RAM-mal WinfosXP alatt vidáman játssza a videókat.)
A becsületes problémamegoldót egy üveg mézes, fahéjjas, szegfűszeges, gyömbéres, citromos házi vegyespálinkával jutalmazom! Ha esetleg erre nincs igény, akkor sörre is nyitott vagyok! Úgyhogy hajrá! -
SLD
tag
válasz
Pubszon #16462 üzenetére
Elvileg (én csak tcp-vel próbáltam ilyenket):
iptables -A INPUT -p udp --destination-port PORT-NUBMER -j DROP
Ha OUTPUT-nál kell, akkor értelemszerűen az INPUT-ot cseréld át rá, PORT NUMBER szintén egyértelmű.
Ha fel akarod oldani akkor az -A kapcsolót cseréld -D kapcsolóra, a többi marad.
Természetesen root jogok kellenek hozzá. -
Pubszon
veterán
Vki meg tudja mondani hogy az UDP 20500 és a 20510-es portot hogy tudom blokkolni?
Sürgős lenne.
THX. -
Csakénvagyok
őstag
válasz
Csakénvagyok #15946 üzenetére
Hát már megint nem megy a Pidgin Yahoon. Evvel próbálkoztam, de mindhiába. Pedig ma reggel még ment. Valami tanács, ki hogy csinálja?
-
Siriusb
veterán
fstabhoz hozzáírtam egy sort:
UUID="xxxxxxxx" /media/backup ext3 realtime 0 2
/media/backup létrehozva.
mit kell tennem, hogy automatikusan felcsatolódjon indításkor? mert nem akarelőzmény: az a hdd ntfs-re volt formázva (félig tele fájlokkal). két partícióra osztottam, az ürest ext3-ra formáztam, átmásoltam az ntfs-ről a fájlokat. Majd az üres ntfs törölve lett, az ext3 partíció pedig megnövelve a teljes hdd kapacitásra. system rescue cd / gparted volt használva a művelethez.
Szerk: gmesg | tail:
siriusb@siriusb-desktop:~$ dmesg | tail[ 36.307229] groups: 1 0
[ 41.694077] eth0: no IPv6 routers present
[ 58.256906] process `skype.real' is using obsolete setsockopt SO_BSDCOMPAT
[ 113.169020] kjournald starting. Commit interval 5 seconds
[ 113.169370] EXT3 FS on sdb2, internal journal
[ 113.169377] EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode.
[ 366.639942] kjournald starting. Commit interval 5 seconds
[ 366.640261] EXT3 FS on sdb2, internal journal
[ 366.640267] EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode.
[ 604.528178] EXT3-fs: Unrecognized mount option "realtime" or missing value -
Pubszon
veterán
Rájöttem hogy üres mappát az rmdir mappanév paranccsal lehet törölni, de a nem üres mappát hogyan?
Azt írja hogy directory not empty, tehát nem üres.
Próbáltam az rm /mappanév/* . paranccsal, de úgy csak a benne lévő file-okat törli, mappákat pedig nem. -
zodo
nagyúr
válasz
body007 #16448 üzenetére
Hova és hogyan ?
Mert ha terminalba írom akkor nekem is így van, de rendszerindításkor inaktív marad ,hiába állítottam be a vezérlőpult / billentyűzetek / num lock állapota a rendszer bekapcsoláskor kapcsolót " bekapcsolt " -ra.
Viszont beírtam .profile fájl végére is és most visszfele mükődik: ha nem ég a led akkor van bekapcsolva ha kézzel bekapcsolom akkor ,pedig inaktívá teszem. -
zodo
nagyúr
válasz
body007 #16446 üzenetére
Tényleg.
Én is kb. így csináltam csak sudo apt-get install kde-core -al.
Numlockx -et én is feltettem, mert nem szeretem kézzel kapcsolgatni,de még nem sikerült bekapcsolnom. Kezdő topikban tengődöm, de most az istenek nem annyira segítőkészek vagy már megunták a hülyeségeimet. -
Szerintem Ö is lxde-t rakott rá
Ahogy Én szoktam:
1. Minimal CD boot, -> cli -> beállítgatom
2. sudo apt-get install gnome-core gdm - ezután már van egy "szép" grafikus felületem
3. Azért, h nézzen is ki valahogy: Nice Ubuntu themes for Jaunty and Intrepid Users
4. ubuntu tweak - ezzel állítgatom be a repókat meg telepítgetem a progikatpár parancs, beállítás amik hiányozhatnak:
Ezeket értelemszerűen apt-get vagy synaptic-alpysdm - auto mount
hardinfo
powertop - energia manager
top/htop - taskmanager
jockey-gtk - zárt meghajtó kezelő
update-manager
language-selector
gstreamer-properties - multimédia rendszer választó
numlockx - numlock be/ki
alacarte - menű szerk.
fast-user-switch-applet
gnome-power-manager
gnome-screensaverPC speaker off:
/etc/rc.local
modprobe -r pcspkrCtrl, Alt, Backspace on:
/etc/X11/xorg.conf
Section "ServerFlags"
Option "DontZap" "false"
EndSectionkb, ennyi
-
zodo
nagyúr
válasz
body007 #16424 üzenetére
Miért ? Már próbáltad ?
Én csak a Telepítés / sudo bash -ig jutottam onnan akármit is írtam valami sosem stimmelt. Végül felment az lxde ,de nekem nem jött be.
Azt sem értem,hogy arra a PII-es 433 mhz-es gépre Gnome-ot tesz és nem lassú.
Picit erősebb ( 733 mhz ) gépemen lassúnak véltem. Most Kde 3.5 van rajta , ez már faja.
Mert ,ha azt írná ,hogy a Puppy vagy a DSL hasít akkor azt elhinném.
Nála szerintem csak döcög a Gnome.
Mondjuk lehet,hogy ki kelenne próbálnom 7200 rpm vinyóval is a rendszert. -
Pubszon
veterán
Hali.
Ezt hogy tudom blokkolni?
UDP 20500: Default Call of Duty 2 CD-Key Validation -
Major Major
senior tag
válasz
Egorov #16439 üzenetére
a transmission NTFS partícióra dolgozik gondolom, az okoz ilyen terhelést
(#16441) rtom
szerintem mehet rá a 64-es rendszer
mivel HD szériás ATI, mehet rá a jaunty is, lesz gyári driver. a minőségéről persze nem tudok semmit
a kernel mode setting csak a nyílt driverekre fog vonatkozni ha jól tudom -
rtom
senior tag
Jelentkezett nálam egy ismi, hogy szeretne egy kicsit linuxozni, egy ilyen gépen. A következő kérdések merültek fel bennem:
- kell-e a 64-bites verzió a 4 Gb (upgrade volt) RAM miatt, vagy inkább 32bit + vmi okos kernel alá?
- az ATI kari-t melyik Ubi ill. driver verzióval próbáljam? Érdemes várni esetleg a 9.10-re (mintha vmi kernel szintű támogatás rémlene a Koalában)?
- +2 külső monitor extended desktop-ként történő kezeléseMivel a fenti speci kicsit kevés a boldogsághoz, később még egy lspci listát közzétennék...
-
Pubszon
veterán
Kösz a segítséget, így már megy a szerver, de csak ha LAN-ba megy akkor látom.
Azt hogy tudom megoldani hogy az én IP címem használja a vmware-es linux is, ne legyen külön belső IP címe?
Ha win-be indítom a szervert akkor tökéletesen látja mindenki.
Fix és publikus az IP-m.MOD: Akár hogy adom meg a dedikálás módját, mindig csak LAN-ba indítja.
pedig az 1 a lan és a 2 a net. -
Pubszon
veterán
válasz
sztikac #16434 üzenetére
Így csináltam pontosan, erre mikor újraindítottam mondom akkor belépek root-ként, és nem engedett be mert nincs ilyen felhasználó.
(#16435) Vladi: Tudom hogy a terminalba hogy lehet root jogot kapni a sudo bash paranccsal, de nem engedte felmásolni a játék file-jait míg nem buheráltam a users and groups-ban.
De a legdurvább az, hogy minden file a helyén, erre mikor írom be az indító paracsot(./cod2_lnxded +set dedicated 1 +set g_gametype dm + exec server.cfg +map_rotate +sv_punkbuster 1), azt irja ki, hogy ./cod2_lnxded: error while loading shared libraries: libstdc++.so.5: cannot open shared object file: No such file or directory.
Pedig minden file ott van ahol lennie kell. -
Vladi
nagyúr
válasz
Pubszon #16433 üzenetére
"em értem én mi ennek az értelme"
hááát öööö egy cod szerver bugon keresztül felnyomják a szervered és játék helyett majd spamet osztogat. Hát hiányzik ez neked?Ubuntun le van tiltva a root felhasználó. Ha szükséged van rá, akkor sudo előtagot használj a parancsokhoz.
Játék szerverhez érdemes egy külön usert létrehozni, és annak a nevében futtatni. Bármi gond van, csak csinálsz egy másik usert backupból felrakod újra és mehet minden tovább.
Egyébként egy konzolos dedikált szervert nem nehéz összehozni, de elengedhetetlen némi linuxos ismeret hozzá.
-
sztikac
őstag
válasz
Pubszon #16433 üzenetére
Na ez hosszú lesz érzem
tehát terminálba beírtad hogy: sudo passwd root
utána kérte a saját jelszavadat (password for xy)), miután beírtad, kérte az új jelszót a root részére (Enter new UNIX password), majd ezt meg kellett erősítened (Retype new UNIX password). Utána elvileg kiírt valami ilyesmit: password updated succesfully. Eddig így történt? Ha nem akkor hogy? -
Pubszon
veterán
válasz
sztikac #16432 üzenetére
hiába adtam meg jelszót, nem fogadja el a...
szervernél sztem a végénél, mert mivel nem volt jog lehet már közbe is jött vmi hiba.
az inditófile a helyén van, és még is azt irha hogy not found vagy vmi ilyesmi.már esküszöm elegem van belőle hogy ilyen egy szar hogy nem lehet azt csinálni amit akarok, mindig csak korlátozott jogokkal léphetek be... nem értem én mi ennek az értelme.
-
Pubszon
veterán
válasz
sztikac #16430 üzenetére
Call Of Duty 2 szervert szeretnék csinálni, de nem nagyon akar összejönni.
Ha így adok jelszót a root-nak, akkor a rendszer indításánál be tudok vele jelentkezni?
-
-
Pubszon
veterán
Hali.
Ezt a filet, hogy tudom lementeni a tmp könyvtárba?
Firefox nem hajlandó lementeni sehova. -
Csakénvagyok
őstag
válasz
Major Major #16421 üzenetére
Lite lent, majd telepítek.
Amúgy kösz mindenkinek
-
válasz
Csakénvagyok #16422 üzenetére
Nem nehéz az
Itt egy jó kis leírás Bagoj úr tollából -
Vladi
nagyúr
válasz
Csakénvagyok #16419 üzenetére
Az a leírás elég jó, ha végig tudod csinálni. Vagy álljatok össze zodo-val, már vagy egy hónapja dolgozik a kérdésen.
-
válasz
Csakénvagyok #16419 üzenetére
Ha nincs kedved építeni (pedig az a legbiztosabb), pl.: CrunchBang
-
Csakénvagyok
őstag
Egy gyönge (350MHz Celeron, 125 Mb RAM) konfigurációra próbálkozhatok egy Ubuntu Desktoppal? Van e készen egy ilyen gépre egy minimal edition valahol? Csak zenehalgatásra kellene
Olvastam Vladi írásai közt rábukkantam egy linkre , ahol leírja részletesen a telepítést, viszont egy izmosabb gépre. Esetleg egy véleményezést?
Köszönet
-
-=Sziszi=-
aktív tag
3870 radeon karival jó 9.7-es. Lehet a 9.6-os lenne a jó. Nekem mindkettő működik, pedig az én kártyám is nyűglődik a linux-al.(ATI driverek már csak ilyenek)
-
válasz
~Ph'vEscha #16416 üzenetére
Jah, és a 9.7es driver nem a legjobb (mondhatnám sz.r) 4850el. Még kisérletezgetek, de sztem megy vissza a 9.6
-
~Ph'vEscha
aktív tag
válasz
-=Sziszi=- #16414 üzenetére
Ez nem valószínű hogy segítene rajtam..
HD4850-es karim van .
body007 : Tudom
( compizt meg mindjárt megpróbálom kilőni )
-
válasz
~Ph'vEscha #16411 üzenetére
Nem a driver a 8.10 hanem az Ubi (Intrepid)
Amúgy ha kikapcsolod a compizt (compiz-fusion-icon), szaladni fog mint a szél -
-=Sziszi=-
aktív tag
válasz
~Ph'vEscha #16411 üzenetére
9.04-re rakd fel a 9.7-es gyári drivert.
Bár nem pont ez a problémád, de hátha segít.
[link] -
~Ph'vEscha
aktív tag
válasz
Kicsirics77 #16408 üzenetére
Nem lehetne valahogy összekombinálni a 8.10-es drivert a 9.04-es ubuntummal ?
-
ngabor2
nagyúr
-
Kicsirics77
veterán
válasz
~Ph'vEscha #16405 üzenetére
9.04 alá nem javasolt az ati zárt driver inkább 8.10 és ott próbáld meg ugyanezt nekem is ez a bajom a laposommal hogy csak 8.10-ig jó az ati driver
-
válasz
Nyílt driverrel?
Amúgy lehet azért mert Ati kártyád van, nV-t talán jobban szeretik.
Én már jártam így.
-
Noddy
senior tag
válasz
Valószínűleg ennyit...
Én biztos nem erőltetnék wines játékokat linux alatt. Inkább Urban Terror-ozál -
~Ph'vEscha
aktív tag
Feltettem 9.04-es 64 bites ubuntut .
Utána a vidikarihoz feltettem a zárt drivert .
Feltelepitettem ubuntuhoz a frissitéseket .
Ezután feltettem a legujabb Wine-t .Az a probléma , hogy ahogy elinditom , elkezdenek fekete függőleges csíkok bevillanni , és kb lelassul 2fps-re az egész rendszer , ez így marad kb 1 percig , utána bejön wine ablaka , és ha megint csinálok vele valamit akkor ugyanez..
Nah , egy idő után sikerült elinditani a Call of Duty 2-t , és kb ötöd , hatod annyi fps-el futott mint alapból windowson , pedig wine oldalán platinum besorolásu .
Én rontottam el valamit , vagy ez a max amire képes a wine ?
-
Iginotus
addikt
Vazze nem tudom hogyan, de elindítottam Puttyal user alatt és beléptem és fut a VNC, kicsit furcsán mert ezelőtt be tudtam lépni a képernyő beállításaiba most nem, és színek és a betűkészlet is igen vicces de működik egyenlőre.... Ja de nem tudok nagy betűket írni lol
És tényleg betűkészlet. Szóval azt hogyan tudom kijavítani, hogy mind samba a helyi megosztáson jól kezeli a betűtípusokat, addig az ftp nem kezeli az ékezeteket. (Azaz szerveren belül megy kívülről meg ákombákom) ezen lehet javítani?
-
válasz
Major Major #16402 üzenetére
"Jól értem, hogy volt egy korábbi virtuális géped, és most egy új anyarendszeren szeretnéd ugyanúgy használni, mint a régin?"
Igen, azt csináltam.
Amúgy nem kér címet a gép. Most hogy használtam a dhclient-et, megkapja a jó címet, elérhető a gép!
Köszi
Na de miért nem kér címet a gép automatikusan?
Ezelőtt is volt ilyen, asszem anélkül megoldottam, hogy új virtuális gépet csináltam volna.szerk: Amúgy NAT-on keresztül kéne lennie internetelérésnek routerrel, nem? Nekem sose volt, csinálni kellett külön bridge adapter.
Amúgy most így azzal megy.
-
Major Major
senior tag
válasz
lezso6 #16400 üzenetére
Jól értem, hogy volt egy korábbi virtuális géped, és most egy új anyarendszeren szeretnéd ugyanúgy használni, mint a régin? Ha csinálsz egy random új virtuálgépet, azon van net? (meg tudod nézni pl egy liveCD virtuális bebootolásával)
és hogy a kérdésedre válaszoljak: dhclient-tel lehet dhcp címet kérni, de egyebet nem tudok, még sosem használtam
Aktív témák
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- PS Plus előfizetések
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG STRIX Z490-G Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3239
- HIBÁTLAN iPhone 13 512GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3075
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3025
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest