Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Öregszem
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT.hu
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aAron_
őstag
Kérdés, hogy a 100 milliós ár mennyire tekinthető valósnak? Itt is fennállhat, hogy a kivitelező nem hajlandó levinni a piaci keresletnek megfelelő szintre, mert az ő bekerülési, stb. költsége ennél nagyobb, nem?
Talán a legutóbbi HAH-ban volt téma, hogy kínai ingatlanberuházók elkezdik/ték külföldi ingatlanjaik értékesítését, hogy pénzhez jussanak. Ezeken a piacokon is fennáll a kockázat, hogy a jelenlegi értékeltségi szintek nem reálisak a kevés tranzakciószám miatt. Nagyobb értékesítési hullám segíthet majd a helyes árazáshoz. (Lesz referenciapont.)
China’s Real Estate Crisis Is Starting to Ripple Across the World - Bloomberg
Egyébként itthoni kiadás épphogy elmúlt pár hónapban lett jobb üzlet szerintem, amennyiben PMÁP-ot tekinthetjük risk free-nek, 2033/I értékesítésének lezárása óta jelentősen csökkent a diszkontráta 1.5 éves időtávon. (Ezzel nem azt mondom, hogy most már megéri.)
Esetleg bármilyen DCF modellel szoktál értékelni? Egyáltalán mi a tőkeköltsége egy lakáskiadásnak? Szerintem sokkal több, mint amennyi általában a bérbeadók által elvárt. (Valamiért közel kockázatmentesnek tekintett, ahogy én látom.)
Erről mit gondolsz?
rA =
rf + béta * MRP + CRP + egyedi risk (diverzifikálatlan unsystematic risk) =
6% + 0.64 * 5% + 2.78% + ? ~=
12% + ?Ez alapján egy 100 milliós lakás elvárt hozama durván 1 millió ft / hó. Bétán, CRP-n, stb. persze lehet vitatkozni, de nagyságrendi eltérést nem gondolok ettől.
What is your ikigai?
-
Vesa
veterán
Ha másfél éve vetted 58-ért, és most 100-at ér, az nem éri meg? Vagy arra gondolsz, hogy most már nem éri meg 100-ért venni?
Én venni fogok idén kivételesen itthon is egy ingatlant, tisztán befektetési céllal, mert jónak érzem az alkupozíciót, főleg kp.-s vételnél, és úgy gondolom, hogy 2025-ben jelentős mennyiségű pénz fog helyet keresni magának az ingatlanpiacon (PMÁP-ból kiáramló pénzek egy része), így áremelkedés várható. A hazai ingatlanárak reálértéken nagyot estek, mert drágulás gyakorlatilag elenyésző vagy nincs, tehát ha tartja is valaki a 2 évvel ezelőtt megálmodott árat, akkor is 30%-kal ér már kevesebbet jelenleg reálértéken. Ebből még legalább 10-20% alkudható le jelenleg ha az eladónak kell a pénz. Ha marad az alacsony infláció, akkor a hitelezés ismét beindul, ami szintén felpörgető hatású tényező. Nekem mindezekre figyelemmel, ez most jó beszállónak tűnik. Különösen, ha meglévő állapotban kb. 3 évig kiadásra kerül, majd felújítást követően sokkal drágábban értékesíthető a remélhetőleg addigra fellendült piacon.
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest