Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Aranypatkány #19449 üzenetére
viz is meglepoen fontos egyebkent
komlot adott esetben szallitani is kell es bizonyos eghajlatot jobban kedveli.
ahogy tudom par fozde egyebkent az elesztovel is aktivan kiserletezik.
[CsuCsu] nemeteknel azert van sok helyi stilus mint a kölsch, tetejeben ott volt a tisztasagi torveny, vö az Omnipollo meg az aromai.
egyebkent ott is valtozik valami, nemet kollega pl mar csak kraft lagert iszik mert a nagyuzemieknel a szurest muanyaggal vegzik, aztan eleg gyanus, hogy a muanyagreszecskek leszurese nem tokeletes. ahogy irta az osszes makrofozde erintett. szoval ez is lehet egy indok, hogy miert isznak a fiatalok kevesebb makro sort.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Aranypatkány
tag
Dán nagyüzemivel leginkább az a baj, hogy túl alkoholosak, és ez ki is érződik rajtuk. Elég sok saját sörük van amúgy főleg Fötex boltokban, de elég bántó ízűek.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Aranypatkány #19452 üzenetére
en mondjuk azon lepodtem meg, hogy az eszaki reszen (Skagen) bementem egy kisboltba es egy rakas helyi jo mikro soruk volt.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
[CsuCsu]
őstag
válasz proci985 #19451 üzenetére
Nemeteknel az ujvonalasokra gondoltam, hogy nincsenek szinte sehol. Viszont rengeteg csaladi es mikrofozde letezik jo hagyomanyos nemet sorokkel.
(Mondjuk meg mindig vicc, hogy a lagert is az USA vitte tokelyre a kiserletezesukkel. De a briteknel is foztek egy olyat, ami minden nemetet levert nalam.)
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz [CsuCsu] #19456 üzenetére
ja, van kb a Stone Berlin, meg meg par fozdet szoktam latni EtreGourmeten. egyebkent vicces, hogy nekem a nemet kollegaval beszelgetve tunt fel, hogy ami szerintem kb mainstream nemet sor az adott esetben mikrofozde cucca.
melyikek ezek a lagerek? nekem mondjuk a Mikkeller American Dreamje (a normal batch) volt a lager, ami az emlekeimben elt. sajnos mostanaban csak a glutenmentes varianst kapni itt, ami meg mindig jo, de nem tudja az alapsor kb tokeletes malatas harmoniajat.
Aranypatkány: Schneider Weissenek van meg egy ami szinten nagyon jo. kraft fozdek jellemzoen dupla aron meg tudjak kozeliteni a nagy nemeteket, de inkabb szornyuek.
az Amager es a Brewdog kiserletezett egyebkent a stilussal, de mindketto szornyu volt.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
[CsuCsu]
őstag
válasz proci985 #19458 üzenetére
Kb barmi pilsner / lager a Suarez Family-tol, en azokat kostoltam. Ott van meg a Hill Farmstead Memoria, de azt meg nem probaltam, allitolag a legjobb jelenleg. Ki kene mar menni Vermontba tenni egy kort...
-
proci985
MODERÁTOR
lehet, mostanaban nem nagyon lattam toluk erre sort.
& [Csucsu]: koszi! ar/ertek annyira nem erdekes, igazabol erdekessegkent kiprobalni kerdezgetem, meg nezni, hogy itt Europaban mi az amit egyaltalan be tudnek szerezni. meg alapvetoen erdekel, hogy mi az amit a stilusbol ki lehet hozni. Suarezrol hallottam, hogy jokat foznek, de olyat erre nem igazan lattam. mondjuk Hill Farmsteadet se gyakran.
rolatok tudom, hogy isztok eleg specialis cuccokat is
nekem ami meg jo volt az a Baladin My Antoniaja (kb feluton egy lager es egy season kozott) es a Founders DKMLje (zsenialisan jol meghordozott malt liquor), de utobbi kb annyira volt tradicionalis lager, mint mondjuk az Omnipollo Lorelei tradicionalis porter.
ahogy nezem a Memoria is hordozott.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
[CsuCsu]
őstag
válasz proci985 #19461 üzenetére
A Memoria-t nem neveznem hordozottnak, legalabbis a szokasos ertelemben veve. Ugy keszitik, ahogy minden lagersort kene. Az hogy fahordot hasznalnak, inkabb hagyomanyos - regebben az volt az altalanos, es hatassal van a sor izere is. A problema ezzel a sorrel, hogy draft only ha jol tudom. Kizarolag a fozdeben folyik.
Lagering is the process by which lager beer is aged for extended periods at cold temperatures. You should plan on lagering your beer for at least 6-8 weeks.
-
[CsuCsu]
őstag
válasz Jhonny06 #19468 üzenetére
Kozos ostol szarmaznak, de parhuzamos stilusok. Az elso portereknek sok koze nincsen a maihoz. Eredetileg egy cuvee volt, kesobb kadakban erleltek amitol savanyuak voltak. Ez a savanyu porter a stout ose, amit mar senki nem keszit par kiserletezo kedvu fozdetol eltekintve.
-
Aranypatkány
tag
válasz Jhonny06 #19468 üzenetére
Meglehetősen nehéz megkülönböztetni a stoutot meg a portert és ezek imperial verzióját maradjunk annyiban. Sokszor a nagy szakértők is bajban vannak vele. Egyik szerint a porter a szárazabb, a másik szerint a stout, egyik azt mondja a stout az édesebb, a másik a portert tartja édesebbnek, stb..
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Aranypatkány #19470 üzenetére
[link] jelenleg kb tenyleg nincs kulonbseg.
porternek elvileg vannak valfajai amik kevesbe hasonlitanak a stoutra, kerdes, hogy ilyet UKn kivul foz e barki is.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
OPiiPO
veterán
válasz OPiiPO #19472 üzenetére
Nem volt egy nagy eresztés, az árát (329Ft) pedig bőven nem érte meg. Gyenge illat ami inkább valami citromosra üdítőitalra emlékeztetett, ízvilágba érződött hogy ale jellegűnek szánták, de csak a szándékig jutottak el - részemről nem ajánlott.
[ Szerkesztve ]
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
Dhampir
félisten
válasz proci985 #19471 üzenetére
Hatalmas a "bébikanalas" FounderS "Breakfast Stout" címkéjének grafikája.
Founders Brewing Co. söroldal
A cég honlapjáról származó kép:
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Dhampir #19477 üzenetére
[link] beerrepublicnal van, ha meg nem kostoltad, nagyon ajanlott. nekem az egyik kedvenc (nem imperial) stoutom a KBS / CBS hordozott variansok pedig isteniek ha hagyja az ember legalabb egy fel evet(de inkabb masfelet) erni oket.
talan csakajoban is lattam.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
L4D1K
őstag
Sziasztok.
Márciusban megyünk pár napra Angliaba, Manchester - Nottingham - London útvonalon leszünk koncert miatt. Kiindulási pontokat szeretnék kérni sörözők (és sörök) terén is, egyrészt szállásfoglalás és utazás miatt, másrészt az ottani főzdékről nagyon kevés az ismeretem és habár szeretnék minden végig inni is! - kevés lesz az idő rá.
# ANTAL Tuning #
-
kökény
aktív tag
Felkerült pár új shop a beerizr-re: Ghost Whale, Hop Burns, norvég és svéd shopok, norvégnál pl vannak finomságos Baladin barley wine-ok, szóval szépen bővül a lista mi legnagyobb örömünkre Ide csak olyan kerül fel, ami szállít EU-n belül?
-
looser
addikt
válasz kökény #19481 üzenetére
Szuper ez az oldal! Azt hiszem, volt már linkelve, csak akkor sikerült valahogy átsiklani felette, nem mélyedtem el benne. Vannak bőven 4+ sörök 10€ alatt, ez szuper! Csak IS-re és IIPA-ra szűrtem, de így is elképesztő. Valamiért az volt a fejemben, hogy ezek ilyen 5-8-10e Ft körül vannak, a Hoppin Frog árait alapul véve, meg amilyen árakkal időnként itt dobálóztok :-)
Tudom, azok ritkaságok, kis tételben főzött holmik és a világon sokan vadásszák őket, ez nyilván felnyomja az árakat.Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
[CsuCsu]
őstag
válasz kökény #19481 üzenetére
Van par ami csak Skandinaviaba szallit, tobbek kozott az uj sved es norveg boltok. Nagy reszuk viszont szallit EU-n belul. Nekem a BeerDome es BeyondBeer boltok valtak be, hozzajuk rendszeresen erkezik jo cucc es szinte mindig eleg nagy a valasztek jo sorbol, amivel ki lehet tolteni egy dobozt.
@looser
1-2 elbaltazott importot leszamitva egy IPA legfeljebb £8 (az is TIPA). 2 honapja jott sok jo amerikai sor egyszerre, ott €20-30 volt 650ml uveg (BA IS/BW), ami szerintem normalis ar a tartalmat tekintve.[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz kökény #19481 üzenetére
a systembolaget csak sved, a vinmonopolet norveg. van meg par spec mint a glasbanken ami ugyan daniaban uzemel, de gyakorlatilag a sved piacra dolgozik, de a tobbseg elvileg szallit Magyarorszagra.
ha spec belga kell akkor jellemzoen a belgianboxedbeer, a beergium vagy a belgianhappiness lesz a legolcsobb / legjobb, legyen az Cantillon, 3 Fonteinen, BA quad vagy valami (fel)obskurus belga fozde sampler packja. ugy emlekszem nekem jott mindharom helyrol cucc es nagyon meg voltam elegedve. belgaktol ha a 20 kilos csomagot kitoltod akkor jellemzoen a postakoltseg se lesz veszes a teljes csomaghoz kepest.
(#19482) looser: en linkeltem szerintem, eseretileg systemizr neven futott es a sved alkoholmonopolium systembolagetje lett kiegeszitve par kulfoldi bolttal, aztan szepen lassan fejlodtek.
ha systemizr.se neven keresed, akkor a mai napig a sved systembolagetre keres defaultbol. systembolaget egyebkent amiatt jo, mert sved hivatalos szerv (pl mint az adohivatal), innentol van pl hivatalos API interface az oldalukra. konkretan lattam masodeves webfejlesztoket a sajat frontendukon nezegetni, hogy mit akarnak venni az estere.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
kökény
aktív tag
Köszi srácok, a Baladin lett volna érdekesebb számomra, de nem vészes, ha nem szállít ide, kóstolok majd olyat, amit még nem ittam, tényleg kiváló a szóban forgó oldal, annyira kényelmes, hogy rém egyszerűen lehet szűrni bármire, sorba rakom untappd szerint, nem kell külön keresgélnem a pontozóoldalakon, hogy ez vajon mennyi pontszámot kapott és mivel egyre több "IPÁS" shop is belekerül ez megkönnyíti a rendelést számomra.(Várom a jó időt, tegnap bontottam egy kék Chimayt és nagyon nem adta most ez a belga feeling)
Más: kóstoltam én ezt a Liefmans Goudenbandot, azt szeretném kérdezni, hogy a 3Fonteinen Lambic-Gueuze-jai is hasonló ízvilággal rendelkeznek, tehát nem a gyümissel teletoltak, hanem a simák?
-
[CsuCsu]
őstag
Manchester: Beermoth, Pilcrow, Cloudwater Unit 9, Track, The Marble Arch, kaja a Bundobust etteremben (kraft soros indiai).
Nottingham: Neon Raptor, Ye Olde Trip To Jerusalem (900 eves pub)
London: The Experiment (Verdant x Pressure Drop), BeerMerchants Tap, Mother Kelly's E2, Hackney Church Brew Co (az Experiment mellett van, isteni BBQ konyhaval).
Sorbol elore nem tudok mit ajanlani elore, idd azt ami eppen van abbol a stilusbol amit kedvelsz. Jo angol IPA-hoz a Cloudwater, Neon Raptor es Experiment helyekre menj.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz [CsuCsu] #19488 üzenetére
szerintem a golden blend egy fokkal jobb az armand es gastonnal, de egyebkent tenyleg azok a piacon levo legkiegyensulyozottabbak es a golden blend nehezebben beszerezheto / dragabb. az igaz, hogy a 3F leansegben tenyleg a sajat ligajaban jatszik.
De Camot mondjuk meg nem probaltam, de a tobbi fontosabb oude geuze kb megvolt.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
kökény
aktív tag
Tehát végülis ilyen száraz lecsengésűek azok is, mintha az ember száraz bort inna, ráadásul ez a Liefmans tényleg olyan volt, mintha egy nagyon gyenge minőségű vörösbort inna az ember, amiben a parafadugó darabkái zaklatják a nyelvét, nekem nagyon nem ízlett, én a száraz borokkal sem tudok mit kezdeni, ezért lettem inkább sörös.Nem baj újabb drága kategória, amiért egy fillért sem kell kidobnom, bár a gyümiseket azért megkóstolom, azoknak adok esélyt.
-
proci985
MODERÁTOR
-
#89309696
törölt tag
Valaki nézi a Walking Dead-et? Ez a sör papírról tényleg olyan jó, vagy esetleg valaki tudja a sorozatban milyen sört ittak?
[link] -
proci985
MODERÁTOR
válasz kökény #19493 üzenetére
pedig a Lindemans kriek az eleg savanyu.
egyebkent ha a gyumolcsos savanyu vonal jon be en a Rodenbach Alexanderrel is tennek egy probat, esetleg a Charactere Rougeval. 0,33as kiszerelesben nagyon jo aron megy es flamand red/brownkent zsenialisan jo.
tobbivel ovatosan, igazabol ilyen 1-2 uveg jobb fajtabol a stiluson belul eleg szokott lenni. mondjuk geuzehez nekem is ido kellett, mire tenyleg megtanultam ertekelni.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
[CsuCsu]
őstag
válasz proci985 #19490 üzenetére
A Golden Blend-et en nem sorolom az alap geuzek koze, amugy egyetertek. A Tilquin Geuze is finom meg. Framboos-bol azt hiszem most van eloszor 375ml, meg Hommage-bol is a nyaron volt, de egyik sem igazan elerheto. Az Oude Kriek ami van mindenhol.
@kokeny
A Liefmans eleg szaraz a 3F-hez kepest szerintem, a 3F sokkal jobban egyben van es kerekebb, foleg ha allt par evet. Nezd, a Lifemans geuze olyan 3.7 Untappd, a 3F A&G (batch-et nem nezve) 4.37. Gondolj arra, hogy IPA-ban milyen kulonbsegek vannak. Egyebkent ha bejott a Lindemans Kriek, a 3F Oude Kriek szerintem meg inkabb be fog jonni - testes, kerek gyumolcsos jelleg, mandulas izek a meggytol, nem is igazan savas.Arra figyelj viszont, hogy a geuze-t olyan 12C korul erdemes inni. Hutohomersekleten (pl 4C) valoban sokkal szarazabbnak erzodik, mert az alacsony hofok miatt nem jonnek ki az izek. Ivas elott tarold allva 2 napig, hogy az uledek az aljara szalljon, es ugy ontsd, hogy ne folyjon bele a poharba.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz [CsuCsu] #19496 üzenetére
igaz, mondjuk en arra szoktam nezni, az Armand & Gaston dragabb az alap geuzenel.
Tilquin nagyon jo, a Geuze Ancienne, a Quetsche (szilva) es a Mure (feketeszeder) is. pontszamban valamennyire elmarad a 3Ftol, de szvsz nincs akkora kulonbseg, egyszeruen mashogy jok.
Hommagebol nekem itthon erik egy 0.375os, de akkor kifogtam. ahogy neztem geuzebol a 0,375os belga webshopokbol gyakori.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Dhampir
félisten
válasz #89309696 #19494 üzenetére
Érdemes lehet átnyálazni a Google ide vonatkozó találatait:
Például ez az egyik:
Jimbo’s Beerbo’s Beer Recipe from Fear the Walking Dead
Ámbátor zombiapokalipszis idején, amikor megszűnik a termelés, akkor még az eleddig nem sörnek tartott főzetek is ízletes nedűvé válhatnak.
[ Szerkesztve ]
-
#89309696
törölt tag
válasz Dhampir #19498 üzenetére
Ez igaz.
Gondolkozom egyébként sörfőzésen, kis mennyiségben. Régen volt szőlőnk, bort tudok csinálni, tanultam is valamennyit belőle, felszerelés is megvan még belőle ami a sörkészítéshez is majdnem megfelelő.
Csak nem igazán tudom hogy kell főzni, mármint tudom alapjaiban, csak azt nem mennyi ideig, mennyi vízzel/malátával, mekkora hőfokon, mennyi élesztőt, az arányokról fingom sincs, azt sem tudom milyen komlóval, legyen-e hidegkomló. Bort azért ennél sokkal könnyebb, még ha belemegyek egy kicsit a precízebb reduktív vonalba is.Az biztos, hogy világos búzasört akarok ami nem keserű, inkább édeskés legyen, jó zavarosat, élesztőset. Egy NEbúza szerű, csak nem ipa. És bár nem tudom a New England élesztő (ami spéci) milyen pontosan, de nem hibridesen akarom ahogy a búzát általában, hanem végig melegen erjeszteni. A végén pedig zabpehely szűrőn átengedni amiben citrom és narancskarikák vannak (Monyo féle ötlet).
Lehet túl őrült.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vírusirtó topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Politika
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Windows 11
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eBay-es kütyük kis pénzért
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest