Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Asszociációs játék. :)
- Mi történik egy netes csalás után?
- Öregszem
- Csalók a Facebookon. De ennyi???
- Diáklaptop - Dell Latitude 3140 - Királyunk ajándéka
-
LOGOUT.hu
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ad@m
tag
-
Ad@m
tag
A tervem az volt hogy a tv ne váltson át az rpi hdmijére.
ezt csinaltam:
sudo nano /boot/config.txt
és hozzdáadtam a végére ezt a sort:hdmi_ignore_cec_init=1
de továbbra is bekapcsolja a tv-t és átvált hdmire ha a pi ujraindul.
A másik problémám a kodival lenne: követtem a https://logout.hu/cikk/raspbian/kodi.html leírását.
ps aux-al látom hogy fut:pi 515 0.0 0.0 1976 412 ? Ss 20:01 0:00 /bin/sh /usr/bin/kodi-standalone
pi 537 0.0 0.0 1976 420 ? S 20:01 0:00 /bin/sh /usr/bin/kodi --standalone
root 597 0.0 0.1 8436 3744 ? S 20:01 0:00 sudo openvt -sw -- su -c /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/kodi/kodi.bin --standalone pi
root 608 0.0 0.0 2172 448 ? S 20:01 0:00 openvt -sw -- su -c /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/kodi/kodi.bin --standalone pi
root 616 0.1 0.1 7736 3600 tty2 Ss+ 20:01 0:00 su -c /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/kodi/kodi.bin --standalone pi
pi 963 35.6 4.0 968304 140664 ? SLsl 20:01 0:57 /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/kodi/kodi.bin --standalonede a kijelzőn nem jelenik meg, mi lehet a gond?
I am more than a fish, I am more than a man, Death will rise, from the tide! I am murloc!
-
Ad@m
tag
-
Ad@m
tag
válasz Marcsello31 #43112 üzenetére
Szia,
biztos a pi-re probalsz loginolni?
Routeredben beállítottad a port forwardolasat a pi-nek?
jo a usernev ? nekem szokott olyan lenni hogy terminalbol elfelejtem eleirni a pi-t az ip cím elé és akkor ha linux alól próbálod akkor az a usert próbálja használni akié a terminál.I am more than a fish, I am more than a man, Death will rise, from the tide! I am murloc!
-
Ad@m
tag
Mi van a /etc/ssh/sshd_config fileodban ? nincs véletlen letiltva a PasswordAuthentication ?
Peagant nem fut véletlen a háttérben betoltott ssh kulcsokkal ? az is tud olyat csinalni hogy alapbol doblja be oket és mar ugy kerult eled a password ablak hogy nem sikerult az azonositas.
I am more than a fish, I am more than a man, Death will rise, from the tide! I am murloc!
-
Ad@m
tag
Sziasztok, pi4 re milyen rendszer lenne a jobb raspberry 32 vagy 64bit vagy osmc?
És miert?A felhasználás:
- kodi
- syslog server
- docker
- git server
- nehany script
- nextcloudI am more than a fish, I am more than a man, Death will rise, from the tide! I am murloc!
-
Ad@m
tag
Sokszor a 4gb-os is hiánycikk, de érdemes figyelgetni / feiliratkozni a termékre sokszor naponta változik a készlet.
Amugy mire akarod kihasználni a 8 GB-ot?
Nálam általában a proci szokott lenni a szűk keresztmetszet nem a ram (rpi4 4gbos verzio)I am more than a fish, I am more than a man, Death will rise, from the tide! I am murloc!
-
Ad@m
tag
válasz reflxx #43535 üzenetére
Szerintem ezt egy rpi4 elbirja felteve hogy nem rekordsebesseggel akarsz letolteni sokat egyszerre,
Ha egyszere sokat akarsz tolteni es fontos a sebesseg esetleg dockerezni akarsz komolyabban akkor inkabb egy inteles synologyval jobban jatsz. Pl egy 220+ de az arban tobbszorose a pi-nek
-
Ad@m
tag
Ha más is belefutna ebbe a hiba strem + kodi esetén:
Nemrég feldobta a kodi hogy widevine cdm-bol van frissebb és frissitsem, ezt megtettem igy a kodi ereje kevés lett a streameleshez (rpi4). A cpu porgott maximumon, és a lejátszás sokszor akadt.
A megoldás vissza kell tenni a korábbi libwidevinecdm.so -t
Nálam ez nem volt backupolva uh felinstallaltam a libwidevinecdm0 -et.
sudo apt install libwidevinecdm0
és atmasoltam a a kodi konyvtarbacp /opt/WidevineCdm/_platform_specific/linux_arm/libwidevinecdm.so /home/pi/.kodi/cdm/
azóta a kodi ismét megelégszik kevesebb cpuval és nem is akad a lejatszás
-
Ad@m
tag
válasz hunaqua #43574 üzenetére
Amit fentebb irtam, ha felteszed a libwidevinecdm0-t az eg ykorabbit telepiti aztan atmasolod a
/opt/WidevineCdm/_platform_specific/linux_arm/libwidevinecdm.so-t a kodi/cdm konyvtaradbaközben még azt vettem észre hogy ha a pi változtata a frekvenciat az is okozhat ilyet, uh en azt kikapcsoltam igy mindig max mhz-en porog (hozzadtam a /boot/config.txt-be a force_turbo=1-et)
-
Ad@m
tag
FYI: ha valaki kodival hbogot hasznal akkor marcius 8 utan a korabbi plugin (arvvoid/plugin.video.hbogoeu)nem fog menni:
Helyette hbomaxos plugin kell.
-
Ad@m
tag
-
Ad@m
tag
Nekem egy Pi4 van 4Gb rammal, komoly probalkozasok utan sem sikerult 2GB fole vinnem a ram hasznalatat, a cpu hamarabb elfogy, talan csak akkor tudom elkepzelni hogy szukseged lehet a 8gbos verziora ha valami adatbazisigenyes dolgot csinalsz, de arra nem a legjobb egy pi amugy sem (ha mar csak 8gb ba fer bele az adatbazisod)
-
Ad@m
tag
válasz jameshun02 #43828 üzenetére
Probaltad a masik hdmi portot? Az egyiknel csak kep megy ki nekem is
-
Ad@m
tag
válasz norbszt #44314 üzenetére
Szia,
ha van elotte egy routered a pi elott, akkor kivulrol nem elerheto el alapbol semmi, ameddig valami modszerrel nem teszed elerhetove.
pl vpn kapcsolaton keresztul vagy port forwardinggal.I am more than a fish, I am more than a man, Death will rise, from the tide! I am murloc!
-
Ad@m
tag
válasz p5quser #44777 üzenetére
Szia, én elősször azt nézném meg nem e véletlen NAT alá kerültél aztán a routerben ellenőrizném a portok nyitvalevőségét. Egy tcpdumpot nézhetnél hogy eléri e a pi-t / a konténert a kérések. Ha itt minden jó akkor piszkálnám csak a konténert.
-
Ad@m
tag
Szia,
nekem 4 gb os verzióm van nem sikerult elernem a korlátait a ramnak, de a CPU-t hamarabb ki lehet nőni.
Siman docker konténereket nem biztos hogy sikerül költöztetned mert nem minden van (vagy nem ugyanaz az image) ARM-ra mint X86-ra.A pi melett szól az alacsonyabb fogyasztás, de cpuban elmarad egy nehany eves x86tól jóval. Bár lehet most megköveznek De ha nem szamít a fogyasztás én inkább egy használt minipct vagy üzleti notit javasolnak ilyen célra.
-
Ad@m
tag
válasz Sidorovich #45014 üzenetére
A desktop lehet sok lesz, bar vannak akik hasznaljak de szerintem nem eleg gordulekeny.
nekem headless modban van 4GBos pi4 és van rajta alul felul egy armor boritas ventilator nelkul
Az alabbi servicek mennek:
dockerben: heimdall, portainer, watchdog, vaultwarden, nextcloud
nativan: syslog, gitea, mysql, nginx és wordpress meg nehany sajat serviceA cpu load 10% alatti atlagosan, ha nagyobb eleres van akkor fel tud menni egesz hamar 80-90%ra is
atlagos homerseklete 41-43CRamból eddig nem sikerult 1GB fole mennem
jah raspbiant hasznalokszerk.: a videokonvertalas, videolejatszas megizzasztja elegge ezt a kis vasat
+ figyelni kell hogy nem minden container elerheto ami x86-ra (sokszor van alternativa de nem mindenbol official)[ Szerkesztve ]
-
Ad@m
tag
válasz Sidorovich #45017 üzenetére
Desktop linux ismerkedeshez inkabb vm-et javasolnek a windowsos gepeden esetleg dual bootban.
Ha pi-t szeretnel akkor nezd ki elosszor hogy mennyi ramra van szukséged és utanna altalaban 1-2 heten belul ugyis lesz keszleten valamelyik boltban A jó tápra erdemes figyelni mert fura hibakat tud csinalni terhelesnél.
A pi-nek szerintem a nagy elonye a fogyasztas elfogadhato teljesitmeny mellett, de skszor azert kell valami kompromisszumot kotni.I am more than a fish, I am more than a man, Death will rise, from the tide! I am murloc!
-
Ad@m
tag
Ha csak a pythonnal valo ismerkedésa cél én nem vennék erre külön eszközt,(arra bármilyen meglevő gép is jó, max scripteket desktop dolgokat csinalsz) ha perifériákat is akarsz vezérelni, esetleg kis otthoni projekteket pl, idojarasallomas, nedvességmérős öntöző, stb akkor arra elég egy pico is a W-vel még a wifire is konnyen rá tudod rakni és 4k alatt hozza lehet jutni.
-
Ad@m
tag
válasz hunaqua #45137 üzenetére
Szerintem ez attol fugg mennyire van terhelve, nekem 60fok volt armor case-el a maximum amikor ment a kodi és a widevine suboptimalis lett egy frissites hatasara és maxon porgette a procit folyamatosan. Ez volt az extrem terheles amit kapott, az atlagos headless uzem: nekem 40-45fok kozott mozog tobb web alapu servicevel.
-
Ad@m
tag
-
Ad@m
tag
válasz adabra #46980 üzenetére
Szia,
ilyenbe en is belefutottam mar,
nekem az volt a gond, hogy a halozatom tobb alhalozatbol is all és a docker valogatott olyan helyrol is.
a megoldas nalam:
forceolom a dockert ip tartomanyra.sudo nano /etc/docker/daemon.json
majd ezt kell beletenni a fileba:
{
"default-address-pools":
[
{"base":"172.17.0.0/16","size":24}
]
}es vegul a restartolni a docker service-t
sudo service docker restart
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest