- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- body007: Magyarország kifosztásának története
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
na én feladtam a sztorit.. megpróbálok mindent "elkótyavetyélni" és veszek egy nas-t ami tud már mindent. igaz a pihole, adguard is egyre kevésbé hasznos az utóbbi időben, egyre több reklámot bámulok újabban. fotózgatni meg nincs időm mostanában, tehát a mostani nasom még kitart egy darabig. ez pi nekem nagyon kompromisszumos. hátlis az eszközökre és még asztali netezős gépnek is kevéske. nekem kellene, hogy egy monitoron netezek, egy másikon pedig megy a youtube a háttérben, de nem egérmozi felbontásban
azért köszi a sok hasznos tanácsot -
cigam
titán
válasz
ferko0726 #44288 üzenetére
Ezt így magyarul? Tudnál készíteni egy fotót róla? Mert előtte sokmindennek kell történnie.
Ugye előtte kicsomagoltad zip fájlt?
Esetleg a régebbi 2.x kiadással is próbáltad? -
ferko0726
tag
válasz
Kicsirics77 #44294 üzenetére
Mindent úgy csináltam ahogy írtad de akkor is Érvénytelen formátum
-
ferko0726
tag
válasz
Kicsirics77 #44292 üzenetére
Köszönöm.
Nekem alapból Fat32-re van formázva a micro sd kártya.
Vagy pontosan milyen formázás (Fat32, NTFS... stb.) kell a raspberry - hez?
A rufus is formáz mielőtt ráírja a képfájlt, nem? -
ferko0726
tag
Windows 11 alatt először balena Etcher-rel Volumio Audiophile zenelejátszó op rendszert innen.
Utána a Raspberry Pi Imager-rel többfajta op.rendszert amit programon belül felkínál.
Minden esetben ezt írta ki: "Érvénytelen formátum"
De akor lehet előszőr meg kell formázni külön a micro SD kártyát, én olyat nem csináltam -
ferko0726
tag
Sziasztok!
Vettem egy Raspberry Pi 4 Model B 4GB kártyagépet.
Egy 16 gb-os micro SD kártyára felraktam a Volumio op rendszert.
Beleraktam a kártyát a Raspberry-be és mikor indítom azt írja ki a képernyő hogy "Érvénytelen formátum"
Kipróbáltam több kártyával, pendrive -val, több op rendszerrel és flash programmal de mindig ide jutok.
Mi lehet a probléma? -
W1
senior tag
Sziasztok!
Elsősorban itt érdeklődöm, hátha valaki már egyszer átfutotta ezt a kört.
0-24 használatos a Pi-m, elsősorban Plex stream és Torrentezés az alapvető feladata.
Jelenleg egy külső 2,5-es házban használatok egy 750GB-s WD Black HDD-t erre a célra, viszont a közeljövőben bővítenék, kezdem nagyon kinőni.
Tudtok esetleg ajánlani ilyen céllal valami jó HDD-t? Miben lenne érdemes gondolkodni? Gyárilag 2,5 kis mobil méret, vagy van értelme 3,5-es asztali merevlemezt rackbe rakni? Szempont a zajszintje is, így gondolom inkább 5400 rpm-ben kéne gondolkodni, csak adattárolásra használnám.Köszi előre is!
-
válasz
#68216320 #44275 üzenetére
Ha nullát mutat akkor nem megy a trim:
body@bodyserver:~$ lsblk --discard
NAME DISC-ALN DISC-GRAN DISC-MAX DISC-ZERO
loop0 0 4K 4G 0
loop1 0 4K 4G 0
sda 0 512B 2G 0
├─sda1 0 512B 2G 0
└─sda2 0 512B 2G 0
sdb 0 0B 0B 0
└─sdb1 0 0B 0B 0
sdc 0 0B 0B 0
└─sdc1 0 0B 0B 0
sde 0 0B 0B 0
└─sde1 0 0B 0B 0Nade miért nem? Az sdb/sdc usb-n lógó ssd-k
Nem jó a vezérlő?root@bodyserver:/home/body# lsusb
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 002: ID 174c:55aa ASMedia Technology Inc. Name: ASM1051E SATA 6Gb/s bridge, ASM1053E SATA 6Gb/s bridge, ASM1153 SATA 3Gb/s bridge, ASM1153E SATA 6Gb/s bridge
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 005: ID 152d:2338 JMicron Technology Corp. / JMicron USA Technology Corp. JM20337 Hi-Speed USB to SATA & PATA Combo Bridge
Bus 003 Device 004: ID 048d:1336 Integrated Technology Express, Inc. SD/MMC Cardreader
Bus 003 Device 003: ID 1a40:0101 Terminus Technology Inc. Hub
Bus 003 Device 002: ID 2109:0715 VIA Labs, Inc. VLI Product String
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub -
wassermann
Topikgazda
Mai ujjgyakorlat:
az egész ott kezdődött, hogy vettem egy picike USB 3.1-es iszonyú gyors pendrive-ot: SAMSUNG FIT PLUS (400MB/s). Nem a Pi 3-amhoz vettem, mert annak csak USB 2-je van! Viszont gondoltam, lemérem már USB 2-n egy PC-n, mit tud a PI-ben évek óta szolgáló (akkor csúcs) SANDISK-kártyához képest kis fájlok írása és olvasása közben (RND4K Q32T16):olvasás írás
SANDISK kártya, olvasóba téve 5,65 MB/s 2,16 MB/s
SAMSUNG FIT PLUS pendrive 6,98 MB/s 10,26 MB/sA mérés szerint a SANDISK kártya, még most is elég jó a kis fájlok kezelésében, simán ver sok USB2-es pendrive-ot. Viszont az érdekes az utolsó érték: a pendrive gyorsabban ír kicsi fájlokat, mint olvas :-)
-
Nézem. Hasonlitgatom az itthoni gépemmel. Az asztali gépen van néhány kB mozgás.
A raspberryn végig 0. Igaz nem is nagyon van használva. Pihole ami most fut rajta. Egy Samba szerver van még rajta de még hozzá sem nyúltam a konfiguráláshoz, mert még nem érkezett meg az usb sata adapter a hdd-hez.
Ha nem megy a trim akkor most mit hogyan tovább -
válasz
UberMutant #44274 üzenetére
találtam még egy ilyet:
systemctl list-timers --all
e szerint már 2 napja is ment. én nekem nem rémlik, hogy foglalkoztam volna a témával egészen máig. úgy tűnik a rendszer csinálja magától alapértelmezetten.
csakhát honnan tudtam volna én ezt? nem vagyok én rendszergazda -
-
törölt tag
válasz
vicces #44271 üzenetére
"srácok a dietpiban hogy tudom a trimet ellenőrizni, hogy működik?"
lsblk --discard
"And check the values of DISC-GRAN (discard granularity) and DISC-MAX (discard max bytes) columns. Non-zero values indicate TRIM support."
UberMutant:
ha a root könyvárat akarod trimmelni. kiírja, hogy mennyit trimmelt, ha működött. így ellenőrizheted , hogy minden támogatja-e.Ha úgy ellenörzöl egy ssd-t, hogy támogatja-e a trim-et (adapter+ssd), hogy elküldöd a parancsot, lehet gond belőle. Ezt nem javasolnám ellenörzés nélkül.
"Warning: Users need to be certain that their SSD supports TRIM before attempting to use it. Data loss can occur otherwise!" (by ArchWiki) -
UberMutant
őstag
válasz
vicces #44271 üzenetére
sudo fstrim -v /
/: 58,4 GiB (62654595072 bytes) trimmed <<ez a kimenetha a root könyvárat akarod trimmelni. kiírja, hogy mennyit trimmelt, ha működött. így ellenőrizheted , hogy minden támogatja-e.
a te példád a fstrim timer ami x indőnként lefuttatja a fstrim.service -t ami az fstabban lévő meghajtókon elintézi a trimet.
sudo systemctl status fstrim.service
ezzel tudod megnézni mikor futott korábban. és mi lett az eredménye.ilyesmi a kimenete:
jún 06 01:35:08 xxxx systemd[1]: Starting Discard unused blocks on filesystems from /etc/fstab...
jún 06 01:36:16 xxx fstrim[1514755]: /media/XXXXX: 445,8 MiB (467431424 bytes) trimmed on /dev/sdc1
jún 06 01:36:16 xxx fstrim[1514755]: /media/XXXX: 58,3 GiB (62577192960 bytes) trimmed on /dev/sdb1
jún 06 01:36:16 xxx fstrim[1514755]: /media/XXXX: 32,2 GiB (34626641920 bytes) trimmed on /dev/nvme0n1p1
jún 06 01:36:16 xxx fstrim[1514755]: /boot/efi: 505,7 MiB (530313216 bytes) trimmed on /dev/sda1
jún 06 01:36:16 xxx fstrim[1514755]: /: 69,5 GiB (74595827712 bytes) trimmed on /dev/sda2
jún 06 01:36:16 xxx systemd[1]: fstrim.service: Deactivated successfully.
jún 06 01:36:16 xxx systemd[1]: Finished Discard unused blocks on filesystems from /etc/fstab.
jún 06 01:36:16 xxx systemd[1]: fstrim.service: Consumed 3.340s CPU time.
-
Mentolka
senior tag
Leformáztam NTFS-re az SSD-t. Most olyan probléma adódik, hogy amikor a qbittorrent épp ír a lemezre, akkor ne akarjak mást tenni vele (pl.: ls -l), mert "eltűnik" az eszköz. Reboot után újra minden frankó.
A torrent kliens a qbittorrent user nevében használja a mount-ot, én az ssh sessionben osmc userrel próbálom megnézni.
Érdekes. -
srácok a dietpiban hogy tudom a trimet ellenőrizni, hogy működik?
ssd sata-usb átalakitón lóg. az adapter támogatja a trimet.
google talált nekem olyat, hogy:systemctl enable fstrim.timer
systemctl start fstrim.timer
ez így elég és igy marad, vagy ez még nem automatikus minden újraindítás után megmaradó funkció?? -
Mentolka
senior tag
Hátha nektek van ötletetek, hogy mi történik:
RPi4-ről van szó, amiben SD kártyáról fut a raspbian OS lite. Rá van dugva egy SSD (USB2SATA), ami ext4 formátumú. A jelenség: a /dev/sda1 eszköz egyszercsak eltűnik, és megjelenik /dev/sdb1-ként. Az fstab-ban UUID-vel van bejegyezve, és umount majd mount történik akkor látom a tartalmát.
Korábban ez a drive NTFS-re volt formázva, és - szerintem - nem volt ilyen probléma.Amúgy qbittorrent kliens menne rajta, samba-val szeretném elérni PC-ről, illetve DLNA-val továbbítani a jelet a TV felé, aminek a saját lejátszója vinné a videót. Amiért elkezdtem bütykölni: a remux UHD HDR filmek megálltak néha fél percre is (talán a nagy bitráta miatt?).
-
Kicsirics77
veterán
válasz
excalibur36 #44266 üzenetére
Ott van rajta milyen kontroller kell hozzá, githubon biztos van.
-
Köszönöm a tippet! Így már van miből épitkeznem
-
válasz
vicces #44247 üzenetére
- samba
- samba
- syncthing -
Akkor ilyen erővel a routerre is dughatnék egy winyot
-
gondoltam átklónozom az sd-kártyát egy ssd-re.
ilyen ssd házam van: [link]
viszont nem akar bebootolni róla raspberry. kell valamit állitanom a raspberryn még valamit? ugy néztem a videókat, hogy leklónozom az sd kártyát, bedugom az egyik usb-be és a raspi onnan indul legközelebb
jah a rendszer az dietpi. igazából pihole van rajta és semmi másinnen is jött az ötlet, hogy akkor már nas is lehetne.
-
tasiadam
veterán
Na, operálnám őket befele, de az egyik disk sosem tud felpörögni. 3 amperes táp van rajta, mégsem bírja pörgetni őket. Mi ilyenkor a megoldás? Külső tápos kábel?
-
cigam
titán
válasz
tasiadam #44254 üzenetére
Hol van ez a "backup copy plugin"? OMV?
A RAID1 esetén az írás sebessége csökken(het) mert azon az egyetlen USB csövön kell ugyanazt az adatot kitolni ide is meg oda is.
Ugyanakkor a RAID nem helyettesítheti a biztonsági mentést. Csak a rendelkezésre állást javítja, véd a HW meghibásodás ellen. Vagyis ettől függetlenül szükség van mentésre (több egymástól független helyre) -
tasiadam
veterán
Udv
Ha akarok mindenkepp valami safe copyt az adataimrol, akkor erdemes a backup copy plugint hasznalni amelyik nem masolja a system file-okat, vagy ha a raid1-et kapcsolom be, akkor a szuk keresztmetszet a parhuzamos iras miatt lesz?
-
cigam
titán
válasz
Crvsh3R #44251 üzenetére
- A mérnök is írhat butaságot. Egész sorozatok vannak az ismeretterjesztő csatornákon mérnöki baklövésekről.
- A linkelt topikban egyetlen "mérnöki" hozzászólás van: Azt akarja mondani, hogy meg kell javítanunk a hardverünket, hogy más cégek hardverhibáit kezeljük? Ez rossz iránynak tűnik.
- Nyugodtan sértődj be, mert itt mást mondok/javaslok, de Te kötöd az ebet a karóhoz.
Engedd meg hogy a fizikán belül az elektronikához az átlagnál jobban értsek, mivel elektroműszerész a szakmám, és értek is hozzá. Diploma nélkül is látom hol a probléma a passzív HUB-os felvetésben.A passzív HUB ötlete csak és kizárólag akkor működne, ha olyant (hibás?!)példányt találnál, amin szándékosan kispórolták a Vcc vezetéket, vagyis a táp fizikailag le lenne választva a csatlakozókról. Ami egyáltalán nem jellemző megoldás.
-
tasiadam
veterán
Na ne forrasszatok pi alaplapra, nem lesz jó
Levágtam minden kábelt, kireszeltem a maradékot, megy is a 3.0. De akinek kell a 3d nyomtatott ház, az viheti. pi3hoz jó, azt nehéz elrontani.
-
Crvsh3R
senior tag
Nem értem miért kell személyeskedő stílusba átmenni.
USB 3-as hub, mint ahogy azt a legelején írtam a külső háttértárak miatt szükséges az átviteli sebesség miatt, nem a jobb tápellátás miatt.
A mondandód második részéhez csak annyit fűznék, hogy a hivatalos Raspberry Pi fórumon több topic is foglalkozik a problémával, amihez Raspberry Pi Engineer is hozzászólt.
Én a részemről a témát lezártam, mert látom itt nem a segítségre megy ki az egész. -
cigam
titán
válasz
vicces #44247 üzenetére
Mehet rá az OMV is, de vannak korlátai, kis türelem is kell hozzá.
Amúgy meg elég lenne felkonfigurálni a Samba-t.
Kodi ismeri a Samba megosztást is, nem feltétlen kell hozzá NFS
A mobilszinkronizáció inkább a mobilon futó apptól függ.Crvsh3R
Mer ha USB3 akkor az mennyivel jobb tápellátás, szétosztás témakörben? Ok ezek már 4k-tól indulnak és ugyanolyan kidobott pénz ebből a szempontból.
Jaaa... Ha fórumokon meg a Youtubon is aszonták, akkor biztos úgy van... Eh... Azért ne nagyon terjeszd, mert a fizika működése szerencsére nem attól függ, hogy Vér Pistike Kukutyinból mit ír/mond. -
Crvsh3R
senior tag
A linkelt passzív hub nem USB 3-as, így az nem opció.
A passzív hubos megoldást nem ellenőriztem, de több fórumon is írták, illetve YouTube-on is említették megoldásnak. A másik megoldásnak írták a vezeték babrálását, illetve olyan kábel beszerzését, ami csak adatátvitelt támogat.Vagy veszel egy normális tápot
Nem tudom mi ez a táp fétish nálad, egyértelműen nem azzal van a gond.Amúgy úgy próbáltad, hogy a Pi-t is az USB HUB-ból táplálod úgy, hogy nem dugod be a Pi-be a saját tápcsatlakozóját?
Fentiből kiindulva ez nem tudom min változtatna, ha a hub USB porton való visszatáplálása a gond.Csak egy példa, érdemes elolvasni (inkognító módban megnyitható az egész cikk)
Köszönök minden segítséget. -
cigam
titán
válasz
Crvsh3R #44246 üzenetére
a Pi és a külső tápos hub közé rakni kell egy nem tápos hub-ot. Ez mondjuk működhet, de eléggé költséges megoldás.
Miért lenne költséges? Már 1000Huf alatt kapni passzív HUB-ot.
Már hogy működne egy ilyen megoldás? Szerinted a passzív HUB-ok honnan veszik a tápot? Fixen össze van kötve a bemeneti 5V-os ág az összes kimenetre.
Ez hogy választaná le a külső tápos HUB-ot rákötve?
Leválasztani úgy tudod, ha a Pi felőli oldalon elvágod(kikötöd) a táp vezetéket.Vagy veszel egy normális tápot
Amúgy úgy próbáltad, hogy a Pi-t is az USB HUB-ból táplálod úgy, hogy nem dugod be a Pi-be a saját tápcsatlakozóját?
-
gondoltam hogy rádugék egy 3 terrás winyót a raspimra. most dietpi van rajta.
az egész internete áttúrva mindenhol openmediavaultot javasolnak. lentebb meg irta egyikőtök, hogy azt inkább ne
ha nem akkor mit tegyek a dietpira még fel?
ami kellene:
- pc-ről file elérés oda-vissza irás olvasással
- kodinak médiafájlók tároló /nfs vagy tudom is én milyen protokollal
- mobiltelefon fényképek videók szinkronizálása és kimentése ha van új adat.
arra gondoltam még hogy a videókból kinézegetném hogy az omv milyen megosztásokat is tudna és valahogy beállitgatnám a sambát is rá. csak még sohasem csináltam ilyet
a mobilos felhős megosztásra meg semmi ütletem sincs. jelenleg a westerndigital csinálja ezt, de ki szeretném kukázni már ezt a nast. túl sok a kütyü és még bütykölni sem kell, mert teszi a dolgát és unalmas -
Crvsh3R
senior tag
Lemértem, 5V-ot ad mind a 2 hub esetén. Az új hub esetén csak akkor indul újra a Pi (és nem fagy ki) ha nincs külső táplálása a hub-nak. Külföldi fórumok tele vannak a külső tápos hub-ok visszatáplálási problémájával. Állítólag csak Pi 4-nél van jelen a probléma. Csak bizonyos külső táplálásos hub-ok esetén nem áll fenn a probléma. Egyik megoldásnak vicces módon azt írták, hogy a Pi és a külső tápos hub közé rakni kell egy nem tápos hub-ot. Ez mondjuk működhet, de eléggé költséges megoldás.
Mások hogyan oldják meg a több HDD/SSD usb-s csatlakoztatását?
-
tasiadam
veterán
közben szerváltam 2 darab CMR-es 1TB WD RED-et, és leteszteltem eddig kb mindennel is. SMB/FTP mind mind 30al másol külső kábellel. Most külső házzal próbálkozom, mert a gépemre 110-120-al másol konstans, és 30at írt a pi. Valszeg itt más lesz a problem és biztos nem hardveres.
-
Crvsh3R
senior tag
Kb. fél éve már használom a hub-hoz és a Chromecast with Google TV-hez is ajánlott darab, azzal is már egy éve ugyanilyet használok. 5V/3A-t ad le alapból és ennél többet úgy sem ad át a Pi-nak. Chip szabályozza, ergo ha nem érzékeli a gyorstöltés létjogosultságát, akkor mezei 15W-os töltőként működik.
Ráadásul nem noname, hanem egy Ugreen 20W-os darab. -
Crvsh3R
senior tag
válasz
Crvsh3R #44240 üzenetére
Közben olvasom, hogy bizonyos külső táplálású USB hub-ok visszatáplálnak USB-n keresztül a Pi-ba és ez miatt nem indul (a Pi nem tolerálja, más eszközökkel ellentétben). Gondolom akkor ez lehet a probléma az új hub-al. Tudtok más megoldást mondani (azon kívül, hogy használjak dedikált NAS-t vagy használjam tovább a működő hub-ot)?
-
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Adott egy Raspberry Pi 4 4GB Raspberry OS x64 legfrissebb verziójával amin egy Docker fut pár szolgáltatással és rá van kötve egy USB 3.0 HUB (külső táppal), amin lóg 2 db háttértár (fstab-ban mountolva). Ma gondoltam kicserélem a hub-ot egy "egyszerűbbre (ez is USB 3.0, de ezen nincs kártyaolvasó, ethernet+HDMI csati és nem USB-C - USB A átalakítós, mint az előző, de ez is külső táp bemenetes). Külső tápnak ugyanazt a PD töltőt használom, mint az előző hub-nál. Azóta kb. 5 indításból max. 1x indul a Pi, a többinél se kép, se hang, se semmi. Még akkor sem, ha közvetlenbe kötök rá monitort. Visszatettem az előző hub-ot és azzal meg ismét vígan megy. Hogyan tudnám kideríteni, hogy mi lehet a probléma? Esetleg ötlet?
Előre is köszönöm a segítséget!
-
tasiadam
veterán
Megjött a pi4-hez az 5v ventilátor, ami eléggé hangos. Kicseréltem a rotort 1mm-el nagyobbra, halkabb is lett, nem is erölködik az egész, hisz könnyebb, de még mindig sok. Jobb lenne 3.3V-on?
-
galbi1972
tag
Pi 4B 8Gb. SD kártyáról futott egy 64bit-es Raspbian kiválóan eddig. Most klónoztam egy 1Tb-os hdd-re a rendszert és onnan fut hibátlanul SD kártya nélkül USB-n Ezt szeretném is így megtartani de néha jó lenne új OP rendszerket tesztelni SD kártyáról. Ha csak lehúzom rólla a hdd- t beleteszem az új OP rendszerrel megírt SD kártyát, majd ha meguntam vissza az 1Tb-os hdd- amin a stabil Raspbianom van működhet, vagy kell mindig állítgatnom a configban a boot-ot?
-
Puro
aktív tag
válasz
tasiadam #44226 üzenetére
Hát a cikkben nasnak minden mást csak openmediavaultot ne
Szerintem ez százszor jobb rendszer erre, többet kell benne pötyögni, de ha az be van konfigolva akkor többet hozzá sem kell nyúlni. Azon nekem 90-100MB/s ír/olvas megy lanon keresztül usb3.0 hdd-re, xfs fájlrendszeren hozta a legjobb teljesítményt. RP4 2GB.
-
0519
senior tag
-
tasiadam
veterán
válasz
azbest #44224 üzenetére
https://www.instructables.com/PiNAS-the-Raspberry-Pi-NAS/
Itt van a képek között, hogy miért nem férne el, de igen, az lenne a legjobb. Viszont akkor már értelmét veszti ez a ház. Még menteni akkor lehet, ha kivágom a 3.0 takaróját, levágom a forrasztásokat és közvetlen dugok rá külső hdd-t.
8 és a 12. lépés -
detroitrw
addikt
Sziasztok!
Bluetooth-os audio-s nyavaját (jack-en jöjjön ki a hang) akarok csinálni egy rpi 3B+ -ból
Felraktam a BalenaOs-t, de nem tudja valamiért updatelni magátA log-ba mindig az jelenik meg, hogy "Failed to download image", és kezdi előröl a letöltést ...
Szerintetek mit lehet ezzel kezdeni?Esetleg más olyan OS-t tudtok mondani ami Bluetooth jelből kikeveri jack-re az audió jelet?
Előre is köszi a segítséget
-
azbest
félisten
válasz
tasiadam #44223 üzenetére
A lényeg, hogy ne szálazd le a kábelt, hanem egy rendes usb3 kábel két végét kösd be, csak a legszügségesebb hosszban lebontva a kábelt. Úgy még jobban is néz ki. A pi felől szvsz még csak forrasztani sem kéne, csak bedugni az egyik végét egy kábelnek.
Van olyan kábel, ami nem egyenes dugós, hanem right angle [link]
-
tasiadam
veterán
válasz
#68216320 #44222 üzenetére
Persze az egészet le kéne cserélni, vagy kukázni a projektet a francba. pi3 esetében persze ez a megoldás simán jó, mert áramigénye sem ekkora meg 2 kábel elviszi jóformán az adatot sata-ról. De erősen úgy tűnik, hogy pi4nél nem műxik a dolog, vagy erősen korlátozottan. Jelenleg én is azt látom, hogy külső 3.5-ös házban raid és 3.0-n bekötött hdd/ssd a pi-re, majd ott OMV, jobb opció, mint ez a forrasztás.
-
tasiadam
veterán
válasz
#68216320 #44218 üzenetére
Hát ki lett takarítva, ja, kicsik nagyon, de nem rossz abszolúte ami használva lett ahhoz képest, amilyen volt. Amúgy most FTP-n úgy néz ki, hogy 30al másol fel, de 100al tölt le. Elméleti sebességet letöltésnél tudja, feltöltésnél úgy tűnik hogy bezavar az SMR is és lehet a vesztés is.
-
-
törölt tag
-
Ezen a fenti képen is ott a kábelburkolat, alatta az árnyékolás.
-
tasiadam
veterán
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! GAMER PC: Új RYZEN 5 4500-5600X +RTX 3060/3070/3080 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ
- ELADÓ TELJES GAMER SETUP!
- i3-8100 + ASUS H310M alaplap + 8GB RAM egyben (félkonfig)
- Asztali PC , R5 5500 , RX 6700 XT , 32GB RAM , 512GB NVME , 1TB HDD
- Brutál GAMER (I7-9700K/RX 6800 Aorus/Z370-F CHIP)
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest