- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Argos: Szeretem az ecetfát
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vegyesek a tapasztalatok. 1-1 beállítás lementése percekig tart(most lemértem 2perc 59mp!!!) Nem az a baj, hogy ennyi ideig tart, hanem hogy ezalatt nem lehet használni a WEB-es felületet. Igencsak türelmesnek kell lenned, míg elvégzed az első pár beállítást.
Viszont amikor minden be van állítva, teszi a dolgát. Csak a nagyon lustáknak ajánlott. Pl. a leírásom alapján beállítva ugyanezeket tudja, igaz nem mindig lehet GUI-n csettintgetni, de megvannak a maga korlátai pl. az ftp szolgáltatás (számomra) furán működik. (Első körben kell lépned az /ftp mappába, és csak ezután tudsz írni olvasni, attól függően hogy mihez van jogod.
Az exFAT fájlrendszert valamiért nem kezeli, ezért az fstab-ot kézzel kell szerkeszteni, hogy adott user/csoport nevében, adott jogosultságokkal csatolja fel. Még ennek ellenére is pampog bizonyos beállításokkor a WEB-es felület, hogy nem képes módosítani a jogosultságot/tulajdonost.
Fut rajta Docker, azon belül a portainer, qbittorrent, és pihole. Natív szolgáltatásként be van kapcsolva az rsync, ftp, samba szerver, és fut a flash memory (csökkenti az SD kártyára történő írások számát ) meg a fail2ban. -
Márhogy a BME280 a pontatlan? Jó tudni... Viszont mivel itt figyel belőle egy pár a beépítendők között, nagy a kísértés, hogy fel is használjam.
A DHT22-t is nézegettem, de a légnyomásmérés miatt (és baráti tanácsra) választottam a BME280-ast. Egy kipróbálást mondjuk megérnek, aztán ha nem válnak be, legfeljebb lecserélem őket.Köszönettel: MaCS
Szerk: Kicsit keresgéltem, és találtam egy tesztet.
Kiemelés a végszóból:
Bosch Sensortec BME280
Within the data obtained here, the BME280 is the undisputed winner. It is the most accurate at the specified 25°C and it shows the least dependence on temperature. The hystersis curve traces a tight envelope and was highly repeatable on the two cycles performed. It is also the only model for which every device I own performs within specification. The difference is so stark that it leads me to believe the sensing element is in some way fundamentally different from the other devices, but I do not know what the sensing element actually is.
My two BME280s consistenly read a higher temperature than all the other devices, though I have no absolute reference to say what is correct. They are the only devices tested to show a measurable humidity dependence in their thermometer. Again I wonder if this suggests fundamentally different sensor technology from the other devices. In any case, they fulfill the manufacturer's specified 0.5°C tolerance.
AM2302 (DHT22)
In line with previous tests, I would judge the accuracy of my devices to be around 5%. The hysteresis envelope is quite tight though data are unfortunately not available at >90% for sensor F. Device E, cherry picked from my set of six, has a calibration at 25°C that is almost the equal of any device tested, but it shows a strong temperature dependence when away from thise ideal conditons. Over two years, three of the original six devices have failed.
Ez valahogy nem hangzik túl jól a DHT22-re vonatkozóan...
-
Köszönöm!
Teljesen jogos, amit írtál -- annyival súlyosbítva, hogy nálam akár hónapokig el kell ketyegnie magában a rendszernek. Ennek megfelelően viszont lesz is előtte UPS.
A műszaki eszem valóban azt mondatja velem, hogy az Arduino az erre pont passzoló, stabil, arányos megoldás.
Viszont (utalva az előző beírásomra) tényleg kizárt, hogy meg tudjam csinálni, de akár csak megértsem, ha más megcsinálja nekem.
A régi PI-m megvan, remélem, egy telet átvészel az gyorsan összedobott rendszerrel. (Eddig 15 éven át egyébként semmilyen felügyelet nem volt.)
Ha átlátom mondjuk a ThingBox működését, akkor a régi BASIC/Assembly-tapasztalataim alapján talán az Arduino programozásába is belejövök, bár éppen most írt valaki, hogy az aztán tényleg egy rémálom. (Az Assemblernél mondjuk nem lehet rosszabb...)
Köszönettel: MaCS
-
Nagyon hasznosakat írtál, részemről is köszönet mindezért.
amit nem igazán értek az az, hogy miért nem ajánlod a PI-t automatizálásvezérlésre.
Nekem elég komoly segítségem van e kérdésben, egy meglehetősen nehézsúlyú automatizálási szakembertől, aki ráadásul nagy Arduino-hívő, mégis arra biztatott, hogy PI-alapon gondolkodjak.A NODEMCU-k és a hozzájuk való szenzorok, nomeg a relék meg is vannak, egy PI B+ szintén -- de szerinted milyen hátrányokkal jár a PI az Arduinoval szemben? Egy tipikus hosszú távollétre szóló felügyeletről van szó, amikor a látnom kell a ház hőmérsékeletét, bizonyos érték alatt/fölött riaszáts kapni róla és szükség esetén módosítani az értékeken.
Köszönettel: MaCS
-
Zamma
őstag
Köszi az ötletet, én is gondolkoztam ezen de elvetettem, mert nem akartam a tv-t is bekapcsolva hagyni csupán a zenehallgatás miatt. Vagy standbyban is megy a raspberry->hdmi->tv->jack out->hangfal dolog?
Szerk: Most olvasom hogy erre már más is reagált. Akkor ez így nem jó ugye?
-
Headless
őstag
Azért arra is gondolj, hogy itt 4 magon emelsz órajelet, ellenben a pi1-eknél
háát próbáltam feljebb menni azonos feszültségen de az már nem ment 1150-en már volt hogy "kékhalál" lett a vége... Vicc az, hogy osmc-nél is kék a halál
De lehet, hogy fesz emeléssel lehetne feljebb menni, de 6 felett már force turbo kell, nem mintha garis lenne még (szerintem már nem az). De minek hajtsam annyira túl, amit akartam azt elértem vele, hogy vállalható szinten letudja játszani a 720p hevc anyagokat. javulást 1150-nel nem észleltem, és nem is stabil, így maradt ez. Temp limit feles, mert egy régi alaplapi borda van rajta nem nagyon megy 60 felé.
arm_freq=1100
core_freq=500
sdram_freq=500
over_voltage=6
temp_limit=75Elég részletes teszt...
Nyilván pi3 kenterbe veri már.
-
doberman
senior tag
Nekem Azbest github-os módszere segített (na meg az a jónéhány privi) gyakorlatilag egy Jessie fel az sd kártyára majd a fenti link szerint step by step... és a végén örül...
Az én szívásom abból állt, hogy először win alatt készítettem el a conf filéket, - sorvégi enter!- meg a MindigTV kártyám nem volt aktív, be kellett dugni egy tv-be pár percre, hogy elinduljon.... a kártyainfóba beírodott egy havi "élet", mondjuk az oscamban az update card pipa most, de kíváncsi vagyok, hogy valóban ír-e a kártyára....
Tényleg: le tudom kérdezni a kártya érvényességét valahogy a pi-n? -
azbest
félisten
Azért van ami sosem változik teljesen, az usb még mindig kényes némelyik csomagfajtára, amit a lassabb eszközök használnak. Azt hiszem, ha lesz pi zero-m, akkor az egyik dolog az lesz, hogy kipróbáljam azt is meg lehet -e borítani a kártyaolvasó rákötésével
Az A/A+ nekem nem volt praktikus, de a zero olcsó, így egy próbát megér.
-
RoundRobin
aktív tag
Egyetértek a topiktárs felvetésével, én sem használnék raspi-t.
Ez a feladat egy jobb kontrollerre van szabva. Én a helyedben ARM-ot választanék. A cortex M3-asok olcsón beszerezhetőek, 5 V toleráns IO-val bírnak, nagyon erősek, gyorsak és van arduino-szerű (simplified C, Cpp) programozási környezet is hozzájuk.
Minél kevesebb részből áll a rendszered, annál kisebb a meghibásodás, vagy a bizonytalan működés esélye is. -
Virág et.
senior tag
Minek Arduino és RPi? Nem lenne egyszerűbb mindent egy Pi2-re bízni?
OK, hogy egy rész már kész egy része a feladatnak, de szerintem felesleges bonyodalmakat okoz a régi és az új "összedrótozása". Szerintem gyorsabb eredményt hoz ha tiszta lappal újrakezded, mintha a meglevő, de eredetileg nem a mostani feladathoz készült rendszeredet toldozgatod.
-
tvamos
nagyúr
Felteszel egy kamerát a szalag fölé, a főnök meg megmondja a dolgozónak, hogy visszanézi a videót, ha rossz sorrendben hajtja be a csavarokat, kifizetteti vele a kárt.
(#14543) inf3rno válasza DeniL (#14537) üzenetére
Küzdöttem ilyen emberekkel. Nem lehet őket betanítani... direkt nem úgy csinálja... vagyis csinálja rendesen, amíg nézed, utána meg... -
inf3rno
nagyúr
Én inkább onnan közelíteném meg a problémát, hogy be kellene rendesen tanítani a munkásokat, ahelyett, hogy automatizált rendszert fejlesztesz csak arra, hogy ellenőrizd őket. Valószínűleg árban is jobban megérné, mert 6 csavar behajtási sorrendjének a betanítása nem egy nagy erőfeszítés. Akinek meg nem megy mindez, azt egyébként sem érdekli a dolog, és azon a villogó ledek sem fognak változtatni, úgyhogy ki kell rúgni. Ilyen egyszerű. De javítsatok ki, ha tévedek. (Annyival kiegészíteném, hogy a minimálbéren 7x16 órában foglalkoztatottakra ez nem igaz, de ők is jobban járnak, ha kirúgják őket egy ilyen állásból, és bárhol máshol 3 műszakoznak helyette.)
-
bambano
titán
így kell fordítva ülni a lóra
nem a matricát kell a csavarbehajtóra tenni, hanem az olvasót és nem olvasókat tenni a csavarok mellé, hanem a matricákat.
"RFID kilőve, mivel olyan közel vannak egymáshoz a csavarhelyek, hogy egymást zavarnák az rfid olvasók": az rfid az nfc valódi részhalmaza, tehát ha az rfid kilőve, akkor az nfc is.jó ötlet még tvamos kollégától a reed relé is. de elgondolkodnék azon, hogy nem rfid-vel foglalkoznék, hanem fényhidakat tennék a csavarok köré.
-
azbest
félisten
Láttam már olyan kulcsszéfet, ahol a kulcsokon lévő bilétákban rfid vagy hasonló tag van és a luk ahová bedugja egyúttal le is olvassa. Neten fenn a teljes használati útmutató. Nem hinném, hogy annyi féle board kellene hozzá. Inkább i2c vagy más 1wire interface-es olvasók.
-
lord.lakli
őstag
-
bear_
aktív tag
Az teljesen jó.
A sebesség egyébként másodlagos. A NAS is inkább csak a torrent miatt érdekel. Sata nem játszik a külső vinyó miatt.
Visszatérve az eredeti kérdésere: Ki tud egy PI2 szolgálni egy kodi/torrent/lightberry trót egyszerre?petya220: még semilyet, de valószínűleg WS2812b-t fogok, mindenhol azt ajánlják.
-
-
Ebben a teljesítménykategóriában NAS-ba RAID0-át tenni teljesen felesleges. Nem a HDD sávszélessége ugyanis a szűk keresztmetszet, így nulla előnyért cserébe csinálnál magadnak egy feleslegesen sérülékeny adattárolót.
Egyébként milyen az a tévé, ami van olyan jó médialejátszó, mint az XBMC? Pont nem vagyok egy kadencianáci, de az eddig általam látott legjobb tévés médialejátszónál is láthatóan szebben játssza le a PI/XBMC. (Az már más kérdés, hogy film közben ez látható marad-e, de ha már megvan a PI...)
Üdv: MaCS
-
ddudas
tag
Nekem az a véleményem, amit le is írtál, a PI nem a legjobb NAS-nak. Érdemes lenne keresni valami boardot sata-val, de kb ezen az áron már egy nagyon belépő szintű NAS-t is vehetnél, ha a vinyók megvannak, nem is értem miért nem ez a cél. Pl ezt: link
De ez csak egy javaslat, szerintem 10k HUF-t megér az, hogy megmentsd magad a szarakodástól és a végén legyen egy lassú NAS-od, még akkor is, ha az a kiindulás, hogy nem akarsz rá költeni...
SD kártyára meg nem ajánlanám a torrentezést.
-
azbest
félisten
Telefonoknál gyakori volt régebben, hogy a jack adott ki compozit videót is megfelelő kábelt használva.
Például ez [jack - anya rca], vagy a fordított rca végű [jack - apa rca]. Attól függ mire kell dugni.Ha csak a hang kell, akkor valószínűleg sima jacket elég bedugni.
Persze lehet kombinálni is, az anya végű mellé egy ilyen (rca apa - jack anya) és akkor a videó mellett normál jack kimenetre van alakítva.
-
tvamos
nagyúr
Gondolom, valami olyasmi lehet, hogy 3 jelvezetek van, meg egy kozos, mint a stereo headseteken. A fenykepezo gepemhez is olyan csatlakozo van. (Az meg raadasul 2.5mm-es is.)
(#8445) azbest válasza tvamos (#8444) üzenetére
Bocs, atgondoltam, es tulajdonkeppen informacios kijelzoket, mintaveteles tesztberendezeseket meghajtani, meg hasonlokat nem kell ennel komolyabb dolog. En rogton gepvezerleseket ertek az ipari felhasznalason, ahol a biztonsag meg a valos ideju beavatkozas kell. -
szalay_1
csendes tag
"Sziasztok. Nálatok az új kiadású xbmc disztrókkal minden rendben?"
Köszi a megjegyzést! azt hittem, hogy csak nálam vannak bajok.
Felraktam az új built-tot és teljes a káosz, kipróbáltam az összes
xbmc-14-2014XXXX és a Gotham-Beta-X et tele van hibával.
pl nem találom az LCD bekapcsolást a szokásos menü alatt, sehol nem találom.
Bővítették a menüt beállítások "haladó" "expert" stb.. azt egy csomó dolgot kihagytak.
Felraktam a régebbi xbmc-rbp...Frodo és minden helyre állt. -
lord.lakli
őstag
2-3 hete én is így szenvedek. Rendszeresen leválasztja ad-hoc módon a vinyót. Raspbmc, 13.x-es XBMC disztróval. Én is vissza vettem, mert raspbmc alapból elkezdte 850-re felhúzni, de csak rövid ideig volt siker. Többször van olyan, hogy csak hang indul el, majd reboot és utána meg megy.
-
Drótszamár
őstag
Szia!
Szerintem a routeredet öli meg. Lehet hogy túl sok neki az aktív tcp kapcsolat?
Ki tudod próbálni pl haverod routerével?Igazából én sem tudom mi a gond, de én is találkoztam már hasoló problémával. Wifin keresztül egy webkamera képét nézegettem a belső hálómon, és ez totál megölte a routert. A ping az egekbe ment, alig volt sávszél kifele, pedig a webkamera 640*480 volt, és 1 fps-sel frissített. Másodpercenként kb 30-50 kbyte adatot kellett áttolnia a belső hálón.
Webcam lelövése után egyből megjavult.
Nekem egy TP-Link WR541G / 542G v7 produkálta ezt.
-
wassermann
Topikgazda
Arra gondoltam, hogy az SD-kártya nem birná sokáig a torrent sok kicsi fájljának mozgatását.
A tápod szerintem tökéletes, ha stabil a Pi, nem módosítanék rajta, mert semmin nem változtat. Ha később tunningolni akarod, akkor berakhatod az eredeti tápágat is, de nem biztos, hogy sokat emel a TP1-TP2 feszültségen. Ki kell mérni növekszik-e a feszültség, ha két felől táplálod.
Az igazi út, amit te is írsz: a TV-re kötött Pi tehermentesítése és a többi funkció áthelyezése egy másik Pi-re.
-
balaaa88
aktív tag
Ezzel akárhány disztrót felrakhatsz különböző vagy akár egy pendrivera / hdd-re. Én kipróbáltam; működött, de én megvagyok csak a raspbiannal.
Ja igen: lépésről lépésre videó, ha a listán kívüli rendszert adnál hozzá (érdemes):
https://www.youtube.com/watch?v=GYamNsUXC8M -
wassermann
Topikgazda
Megnéztem mennyi memóriát eszik magától az XBMC, ha igazán gyötröm: 1080P-s filmet lejátszva (le is kell méreteznie a vacak TV-mre + beállítottam deinterlace + széles nagyítás). így a videó memória 146MB. De találtam egy angol tutorialt, ami azt írja, hogy már 96MB-al elmegy a FullHD is, de még rátesz 32MB-ot. biztonsági tartaléknak.
-
bencsikgab
tag
Mik futnak arról a Pi-ről?
Én torrentezek rajta, (a sáv koppolja az 5Mbites feltöltési sebességemet,lefele 2MB/s-sel jön a cucc) illetve egy Samba szerver is fut róla, az adatátviteli sebesség mégse esik 1MB/s alá sose.
Raspbian pendriveról fut, rá van dugva USB-n egy 1TB-s vinyó,amire egy rTorrent+ruTorrent kombóval töltök.
A Pi maga egy B változat,REV1-es (256MB RAM)És nekem még az 1MB/s is kevésnek tűnt..
htop -
wassermann
Topikgazda
Egyet lehet még tenned: kiheréled a Pi-t és csinálsz egy kvázi Model A-t dupla memóriával. Ehhez ki kell forrasztani a bug-os belső USB-hub-ot a Pi-ről és két átkötést be kell forrasztani. A Pi-n ezután csak az alsó USB-kimenet él, de állítólag gyorsabb. Valahol láttam róla tutorialt csak most nem találom.
-
wassermann
Topikgazda
A táp akkor látom így OK, igazán örülök. Viszont a többi sajnos ilyen: a Pi belső architektúrája nem PC-s, inkább egy mobil belsejéhez hasonlít. Emiatt sokkal jobban terheli a CPU-t minden.
Amit tehetsz: tovább emeled a tunning-ot: nem kell félni van benne belső hővédelem. Nálam így megy:force_turbo=1
over_voltage_sdram=3
over_voltage=6
arm_freq=1000
core_freq=500
sdram_freq=500A másik, hogy valamilyen kisebb felbontást választassz [lista itt]és visszaveszed a video memóriát, többet hagyva a rendszernek.
-
balaaa88
aktív tag
Az bőven jó!
A viccet félretéve. Én ~20 Mbit/s környékét értem el úgy, hogy eth0-ról másoltam közvetlenül rádugott pendrive-ra. Írtad, hogy a hubra van kötve a wifi is meg a vinyó is + a pi-re az usb. Ez 3 eszköz, ami használja a nem túl acélos chipet. Kábellel próbáltad már?
-
wassermann
Topikgazda
Nem kell megszakítani semmit: mivel egyetlen egy áramforrás van, saját magát nem táplálhatja vissza. Az aktív hub egyik bemenetébe dugod a tápvezetéket ( a kábel: normál usb > mikro usb), a másik vezetékkel normál módon csatlakozol a hub-hoz. Mivel az aktívhub az egyetlen energiaforrás ez olyan mintha a nyákon össze lenne kötve a tápbemenet +-a és az usb kimenet + ága. Nincs ebben semmi gáz!
-
wassermann
Topikgazda
Nem minden Pi hajlandó elindulni csak Usb-n taplalva.A hivatalos az, ha az aktív hub-ról két vezetéknek kell mennie a Pi-be, egy a tápba és egy az adatnak az USB-be. Ha messzire mennek a kettőt sodord össze hogy ne alkossanak induktív hurkot. Kis távolság esetén ez nem számít. Mivel ugyanaz a feszultségforrás hajtja mindkettőt nem lesz semmilyen galiba.
-
balaaa88
aktív tag
Szia! A kérdésedre a rövid válasz: nem lesz vele probléma. De. Meg tudod nézni, hogy a pí kap-e áramot az usb-hubtól, ha semmit nem kötsz a pí-re (tápot sem), csak az usb-hubot powereled és csak azt dugod a pí-re. Ekkor szinte tuti, hogy világítani fog a piros power led-ed, de a pí nem kapcsol be, mivel nem folyik át az usb-porton annyi áram. Ha ez a helyzet, az nem baj. Nekem is ez volt. Úgy oldottam meg, hogy a hub uplink kábeléről szigetelés leszed, piros kábel elvág. Ettől kezdve a hub-tól áram tuti nem fog folyni a pí felé, csak adat. De ha nem babrálod a hub-ból jövő usb-kábelt, elvileg akkor sem lehet baja a pí-nek. Én mindenesetre elvágnám a feszkót onnét.
-
harry
veterán
Azért azzal számolni kell, hogyha egy normális média (vagy igazából bármilyen) rendszert akarsz építeni, ahhoz nem lesz elég egy Pi, hanem további komponensek is kellenek, ráadásul ha értelmes / minőségi cucc kell, akkor bizony az is pénz. Lehet mondani, hogy egy Pi csak ~13k, de ahhoz is ha hozzácsapunk egy mem. kártyát, tápot, dobozt, máris 20-nál járunk, és ez továbbra is csak egy alap gép, perifériák meg extrák nélkül.
Szóval érdemes összeírni, hogy mire akarod használni, arra alkalmas-e, miket kell venni, stb., mert különben ez lesz. De ha nem Pi alapú lenne, akkor is ez lenne a helyzet. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Eladó a csótány PC! i5-12400, 16GB RAM, GTX 1660 Super, SSD + HDD
- Gamer PC- Rysen 5 3600, Asus Radeon 5700 XT(OC) 8gb VGA,16Gb Hyper x Fury RAM, Coolermaster K500.
- Szerver rack szekrény 42U gurulós zárható 200x100x60
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest