- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Rap, Hip-hop 90'
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
fo_di
őstag
válasz
instantwater #2797 üzenetére
akkor paypalt hogy használod? mert ahhoz is kell megadni kártyaadatokat (vagy esetleg topuphoz nem kell?)
szerintem egy kérdést megérne a bankodnál, a visa electron elvileg alkalmas netes használatra (pl az előző generációs otp junior kártya is az volt és tökéletesen használható volt neten is)
ha pos terminálon lehúzzák, akkor elvileg neten is használhatónak kéne, hogy legyen (ugyanazokat a számokat kell ott is kézzel beírni) -
azbest
félisten
válasz
instantwater #2797 üzenetére
Sokszor plusz költség nélkül lehet netes fizetéshez külön kártyát és alszámlát kérni a bankoknál... csak körbe kell nézni a számlacsomag ajánlatokban.
-
-
fo_di
őstag
válasz
instantwater #2795 üzenetére
a kártyáddal sem fognak visszaélni, nyugodtan firkantsd be a számát a rendszerbe
vagy pesti személyes átvéttel az fdh.hu még olcsóbb is lehet (egyébként már nem)
-
-
fo_di
őstag
válasz
instantwater #2793 üzenetére
farnellnél 3 alatt van tudtommal
-
válasz
instantwater #2792 üzenetére
Az RS nél tényleg 11 HÉT a várakozási idő?????
-
Srácok, nem akarunk közösen rendelni?
Vagy hol lehet olcsón hozzájutni? -
tomas01
aktív tag
Sziasztok. Van már valakinek használható leírása arra, hogy raspberryn xbmcnél usb hangkártyán jöjjön ki a hang? Teljesen mindegy, hogy melyik rendszer mert akkor azt rakom fel.
-
válasz
Forraszto #2789 üzenetére
Nekem 700ma-s töltővel működött USB egér és billentyűzettel. Ha tele akarod aggatni usb-s cuccokkal akkor inkább saját tápellátású USB hub ajánlott (wifi, bluethoot esetén).
A szabvány USB ami a gépekbe van az 500ma max, ez felett írogatja a windows hogy teljesítményingadozás van. Habár mai alaplapok ennél többet is lekezelnek. (USB3 nál ez 900ma)
Eszközkezelőben írja is a gép portonként hogy melyik mennyire van terhelve. -
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata popcorn és raspberry párossal?
HD-k lejátszását ki tudja szolgálni a pi?Köszönöm!
-
Forraszto
tag
Köszi a választ. A vinyó 5400-es, eddig nem vettem észre hogy melegedne csak ha intenzíven van használva, pl. mikor 600Gb filmet mozgattam rajta, az volt vagy 3 óra, mire végzett, ott kicsit langyos volt.
De torrentnél csak csordogál az adat, ott nemigen fog felforrósodni. A másodiknak linkelt dokkoló akkor lehet jobb lenne, abban nincs "beburkolva", legalábbis a felső fele. Rákérdezek ott, köszi.
-
batagy
őstag
válasz
Forraszto #2778 üzenetére
Szia!
A vinyó el kell hogy menjen egy ilyen külső USB2-es rackbe helyezve, és USB-n csatlakoztatva a PI-hez.
Ami miatt én inkább aggódnék, az a vinyó hűtése, ha 24/7-ben megy. Mindenképp olyan rack-et vegyél, ami fémből van, nem borítja műanyag sem a külsejét, sem a belsejét. Hogy a hőt le tudja adni.
Nekem Delock 42451-em van, ez fém, de 24/7-ben nem szoktam használni. Szintén Samsung 2TB-os vinyó van benne, 5400 RPM-es. Most próbaképpen bekapcsoltam, tesztelem hogy mennyire melegszik. Szobahőmérséklet 27 fok, ennyivel indult, kb 20 perc után már 36 fok, de az még nagyon jó. Így hagyom még pár órát.
A Külső 3,5'' mobil rack-ek topikjában érdemes körülnézni ezügyben, én rápillantottam, és éppen az általad is linkelt Sharkoon Rapid Case-t ajánják többen is, szóval az egy jó választás!!
Viszont a Samsung vinyód 5400 vagy 7200 RPM-es? A 7200 RPM-es jobban melegszik.
-
wassermann
Topikgazda
-
v.attis
őstag
Lakóház biztonsági megfigyelésére használja valaki? Érdekelnének a részletek, akár privátban is, ne terheljük a topikot fölöslegesen...
-
Forraszto
tag
válasz
Forraszto #2779 üzenetére
Esetleg egy ilyen dokkoló jobb választás? Végül is nem lenne mozgatva, nem túl "indokolt" a rack.
-
Forraszto
tag
Üdvözlet, málnások
Megtetszett ez a kütyü, lehet beszereznék én is egyet, de lene pár dolog, amire sehogy nem találok választ. Próbáltam itt is keresni, de nem találtam rá konkrét választ. Arról lenne szó hogy:
Torrent kliensnek lenne használva, Arch linux, ssh-n, ez eddig rendben. Viszont a tárolás...Van mondjuk egy samsung 2TB-s SATA vinyó, az működhet-e ha mondjuk egy ilyen dokkolóba beleteszem, ezt rá az egyik usb-re, és kalap? Ha nem, miért, és mit lehet csinálni? Illetve, ha mégis, mehetnek ezek a dokkolók 24/7-be? Külső tápja van, elvileg nem a pi 100mA-ével kell birkozzon. Valakinek tapasztalat? Illetve használja valaki ilyesmire, és hogy oldja meg a tásolást? Tudom, NFS-en NAS-ról, de tételezzük fel hogy nincs ilyenem, és nem is akarok, erre a bigyóra szeretném az egészet rábízni.
Illetve hány torrentet szokott elbírni, 8-10 mehet még, vagy 3-4 a max egyszerre?
Köszi!
-
wmati
addikt
Van egy eladó málna
-
GyéBen
tag
"Element14/Premier Farnell have made the decision to move the bulk of their Raspberry Pi manufacture to South Wales. (...) The initial contract will see the Pencoed plant producing 30,000 Raspberry Pis a month (...)"
Nem egy hét alatt gyártanak le 30000 RPi-t, hanem egy hónap alatt, illetve ez csak a Farnellre vonatkozik.
-
-
fo_di
őstag
na kikerült kép az új board revisionről:
a felfogatópontokat figyeljétek az ethernet port mellett és a régi tp1 helyén(egyébként a gyártást áthelyezték a uk-be, valószínűleg ezért volt inkább a fennakadás a szállításban, viszont ezentúl a két disztribútor heti 30k darabot tud szállítani)
a model a pedig még a idén kijön a nettó 25 dolláros áron
-
válasz
Proci85 #2770 üzenetére
Ezért írtam, amit írtam. Az Rpi ideális eszköz, aki imád mókolni, barkácsolni. Nagyon erős a mögötte álló community, ami szintén jó dolog, mert folyamatosan jönnek hozzá a frissebb verziók mindenből.
Nem vitatom, hogy én ott szúrtam el, hogy az első beszámolók és videók alapján azt vártam tőle, hogy akár egy olcsó böngészős PC-re tökéletesen alkalmas lesz. Nem vitatom el, hogy ez nem az Rpi hibája, de olvasva a hazai és külföldi fórumokat, nagyon sokan hozzám hasonlóan vágtak bele a málnásba, és nem egészen azt kapták, amire számítottak.
-
Proci85
senior tag
Nem 1:1-ben neked szánom, csak te voltál az utolsó
Érezni kell mindennek a korlátjait és nem túl fényezni vagy ledegradálni, mert az áhított "nagy ő" mégsem olyan ahogyan megálmodtuk (tipikus tini hiba lányoknál).
Ez a cucc nem PC 1:1-ben történő kiváltására készült, mégha egyesek azt is szeretnének belőle farigcsálni. Fanatikusok és mazohisták mindig is lesznek, de ez akkor is cipőkanalas módszer
Ez a cucc amellett, hogy 1W körül fogyaszt, gond nélkül megállja a helyét ipari környezetben (elektromos zaj, por, szélsőséges hőmérséklet), szóval olyan igazi extrém környezetben is.
Mindamellett a gyártó eredeti célkitűzése szegény kölkök programozni tanulását elősegítő eszköz létrehozása volt.
Arra jó, nemdebár? Minden más saját felelősségre végezendő.Az meg, hogy nem megy minden elsőre, reszelni kell rajta...a legtöbb user még csak most kapja készhez, kevés cég lát benne potenciált,hogy bármit is fejlesszen rá. Majd beindul a buli
Szóval tudjátok hova helyezni a cuccost.Nem kell elszállni tőle, de attól több benne a lehetőség, mint azt egy egységsugrarú user gondolná. tény, hogy ezen lehetőségek 99%-ra neki tuti nincs szüksége, neki katt-katt kell
-
válasz
vargalex #2755 üzenetére
Mondjuk én vidéki vagyok, tehát nekem már a kiszállítás sem ingyenes, vagyis számomra már magasabb lenne az ár.
Az érvek-ellenérvek elhangzottak, nyilván a kérdés az, hogy kinek mi a fontos, akinek az RCA kell, a minimális méret és hőtermelés, a GPIO és jól boldogul a Linux-al, annak tökéletes az Rpi is.
Akinek több/gyorsabb USB és/vagy SATA kell, VGA kimenet, Win támogatás, egyszerű és könnyű használat, annak inkább válasszon egy Brazos vagy Atom rendszer.
Nem vitatom el az Rpi érdemeit, de a roppant olcsóság és a használhatóság terén én személy szerint úgy látom, hogy azért kihívásokkal küszködik a málna. Nagyszerű eszköz azoknak, akik imádnak buherálni, hiszen tényleg kismillió dologra lehet felhasználni, és az ilyen eszközökhöz képest szép méretű és termékeny community áll mögötte.
Másfelől viszont az átlag egyorrú felhasználó azt tapasztalja, hogy azért annyira nem olcsó, mert ehhez is kell külön táp, szükség lehet aktív USB hubra, kell SD kártya és SD kártyaolvasó, lehet, hogy spéci kábel kell (pl. HDMI -> DVI-D), miközben nem lehet (az olcsóbb monitorokra jellemző) VGA bemenetes eszközöket használni hozzá, ráadásul a teljesítménye gyenge, az USB és hálózati sebessége is szerény, továbbá a használatához bizony bele kell mélyedni a Linux rejtelmeibe.
-
vkp
aktív tag
PoE is nagyon jó lenne, nyilván ahhoz jobban át kellene tervezni a boardot.
A másik, hogy igazán elcseszett tervezés a kilógó sd kártya foglalat, nekem az egyiken eltört, mert hülye voltam és szarul fogtam meg amikor beépítettem. -
fo_di
őstag
nemsokára érkezik a model b rev 2.0
ami lényegesebb változtatás:
- alakítésok a gpio táján
- reset header (elvileg a mostani lapokon is rajta van, csak kivezetést is megcsinálták, a p6 két pinjét kell összekötni)
- az usb port polyfuse eltávolításra került, így visszatáplálásból is járatható a pi (de figyelni kell, hogy 2,5 ampernél ne folyjon több át)
- a hdmin át szivárgó 5 volt végleges megoldásra került
- a hibás feliratú ledek szitázását javították
- és a legfontosabb: 2 darab 2,5mm-es rögzítőpont!a raktárkészletek elfogyásával már az új revision fog érkezni, néhányan már kaptak a farnelltől
(lehet, hogy az rs is erre várt, azért emelte meg a lead time-ot?) -
fo_di
őstag
válasz
instantwater #2759 üzenetére
a másik az már mintha járt volna a topikban, de nem olcsóbb (13k), csak annyi, hogy magyar céggel szerződsz nem a farnellel vagy az rssel
-
válasz
instantwater #2758 üzenetére
+1 az FDH Kft. -nek. Nagyon korrektek voltak, mielőtt feladták a csomagot még kaptam tőlük egy "utolsó" telefont.
-
Közben találtam egy másikat is:
http://raspberry.finalart.hu/ -
vargalex
félisten
válasz
instantwater #2756 üzenetére
Hi!
A linkelt hozzászólásban megtalálod.
-
-
vargalex
félisten
Hi!
Ahogy korábban írtam, én Magyarországon 10394 Ft-ért szereztem be az Rpi-t.
Így ugye már majdnem 2-szeres árról beszélünk az AMD E-350 esetében. Plusz, ahogy más is írta: fogyasztás, aktív hűtés, stb. -
tamas1985
tag
A hardveres támogatás hiánya, azt takarja hogy ha ez megvalósul, akkor pl a nettezés sokkal gyorassbb lesz?
-
vkp
aktív tag
Én egy intel atomos lapot cseréltem le két ok miatt, az egyik a fogyasztás, a másik, hogy az atom az egy rezsó, nyári melegben volt amikor 39 fok volt a szekrényben ahol tartom.
PI-vel most nem megy 30 fok fölé.
Ami miatt még PI lett, az a GPIO. Mivel hávezérlésre (is) használom, ezért fontos volt, hogy legyen rajta valami kimenet, de főleg bemenet, mert a régi atomos lap printerportjára volt akasztva pár nyomógomb is.
Egy dologgal nem vagyok megelégedve, de azt megoldottam máshogy, egyik disztrib alatt se kezeli rendesen a profilic usb soros portokat. Bár látszólag működik, gyakorlatban eléggé köhög, ha több van rádugva, akkor élből elhal.Így most van rajta GPIO-n egy relépanel, usb-n egy DS2490 rajta 8 hőmérő, egy usb-s dimmer, meg egy e220-as modem.
Fut rajta apache/php/kysql, apcupsd, sms server, digitemp meg a házvezérlés programja, ami figyeli a bemeneteket.
Asszem nagyjából ennyi, elvagyok vele.
-
"az okostelefongyártók alig drágábban"
RasPi ~ 13E Ft
Belépőszintű Androidos kütyü ~ 30-40E FtOk, én is felhoztam az okostelefonokat korábban, de talán rossz oldalról közelítettem meg a dolgot.
Maga az Rpi ugye ~13e Ft, nos, pár ezer forinttal drágábban (egész pontosan 19e Ft-ért) már AMD E-350-es rendszert kapsz, igaz, ehhez még kell ram (ahogy az Rpi-hez SD kártya), és cserébe azért pár nagyságrenddel többet nyújt (SATA csatlakozók, dedikált USB portok, diszkrét gigabites LAN, HDMI plusz VGA video kimenet, és még egy PCI-Express csati is). Ráadásul heteket sem kell rá várni, és mentesülsz a különféle teljesítmény problémáktól, illetve a "vajon elviszi az 1080p-t?" típusú kérdésektől. A korábban Winonly emberkék pedig egy nagyságrenddel könnyebben elvannak vele, hiszen x86-os platform.
Megtartom az Rpi-t, mert egyszer ha sok időm lesz, és hirtelen elfog a Linux-láz, akkor teljesen jól lehet vele szórakozni, és nem lehet elvitatni a community erejét. Ugyanakkor miniPC-re vannak fényévekkel jobb megoldások, alig drágábban...
-
footy
addikt
A kodeklicenszeléssel most mi a helyzet?
-
GyéBen
tag
válasz
pakriksz #2732 üzenetére
1. De nem mindegyik az részben.
2. Attól, hogy hülyeségeket hajtogatsz, a kettő még nem ugyanaz. Az Android NEM egy Linux disztibúció, csak a KERNELÜK közös. Ezzel a linux mágus-ozással meg elárultad magad, hogy cseppet sem konyítasz az egészhez...
5. Szóval az összes DVD kiadó nem normális? A digitális kábeltévé szolgáltatók sem normálisak?"az okostelefongyártók alig drágábban"
RasPi ~ 13E Ft
Belépőszintű Androidos kütyü ~ 30-40E FtHát tényleg...
-
H2o-pok
senior tag
Ismeri ezt valaki:
[link]
Specifikációk alapján nem tünik rossznak. -
válasz
pakriksz #2742 üzenetére
Bármelyik telefonra amelyiken van USB?
Namost manapság amióta egységesítették európában (almáékat most hagyjuk) azóta mindegyiken microUSB töltő van.
Csak egy a baj vele, hogy csak az új Android 4.0 van szerelt telókban van megoldva mind szoftveresen, MIND HARDVERESEN, az USB HOST MÓD.
Tehát egy olyan telóra ami HARDVERESEN nem támogatja az USB HOST módot, hiába hekkelsz rá linuxot, nem fogja látni a pendrivet vagy amit rákötsz... -
pakriksz
őstag
"Mutass olyan okostelefont, amire külső hdd köthető." bármelyik, amin usb-van(kivéve a szifon) (mindegyiken van) azokon is 1 darab usb van mint a raspberryn (ezért nem sok a haszna a vinyónak, 480mbit/sec nagyon kevés, ráadásul a pi-n még ezen a sávszélen osztozik az ethernettel is, ugyan is az sem natív hanem az usb linkre van forrasztva). Tv-re is sok okostelefon köthető, bár nem a legolcsóbbak... középkategóriánál már alap a hdmi.
És itt a pi legnagyobb problémája. RCA nem jó semmire, max sd filmezésre. HDMI viszont csak az utóbbi néhány évben vásárolt drágább kijelzőkön van, nagyon hiányzik a d-sub. -
-
-
Rimuru
veterán
válasz
instantwater #2736 üzenetére
Az emberi kreativitás.
tomzi1: Logout cikk nem lesz belőle? kíváncsi lennék az eredményre.
-
Torrent-képes teafőző.
Na az lesz ám a jóvilág -
tomzi1
tag
válasz
pakriksz #2732 üzenetére
Most tulajdonképpen mi is a probléma? Az, hogy a pi drága egy okostelefonhoz képest?
Mint mondtam a két eszköz nem hasonlítható össze. Egy terméket az ember nem azért vesz, mert "kell valami ami linux alapú", hanem azért amire használható. Mutass olyan okostelefont, amire külső hdd köthető. Ha ez megvan, akkor ezek közül egy olyat, ami tv-re köthető. Nyilván a pi-vel meg nem lehet telefonálni stb. (bár biztosan lehet venni hozzá usb-s gsm modult)
Rendben, akkor nézzük másik oldalról. Ezeknek a cuccoknak az ára nagyrészt nem az anyagköltségből áll. Egy jó nagy részt a fejlesztés, másik nagy részt a gyártással járó költségek jelentik. A gyártási költségek úgy csökkenthetőek, ha egyszerre gyártasz rengeteget, mondjuk 1 millió darabot. A pi esetében nyilván nem ez a helyzet, mert nem tudták előre, hogy mekkora lesz a kereslet.
Egyébként részben igaz, hogy gyengécske a raspi. Ez akkor jön elő ha grafikus felületet használja az ember, webböngészés elég gázos. Viszont ez változhat idővel, annyi híja van, hogy hardveres gyorsítást kapjon.
Mondok egy példát amiben viszont verhetetlen a pi. Éppen egy automata teafőző berendezést tervezek, ami internetről vezérelhető. Ilyen feladatokra arduino-t használnak általában. Nem nagyon vagyok benne a témában, de most rákeresve egy ethernet-es arduino 65 dollár. Ennyiből a pi is kijön. Na de! Ez a teafőző egyben torrent kliens is lesz
és amíg várok a teámra nézhetem a kedvenc sorozatomat 1080p-ben
Szóval szerintem jó az ára.
-
pakriksz
őstag
1. de mindegyik az részben. Egyébként meg tök mindegy honnan származik...
2. de egyenlő, az android egy linux disztibúció. Nincs alapon destop linux telefonra ráerőltetve, mert csak mazochistáknak való az, hogy érintőképernyővel kezeljenek egy desktop os-t, nincs is rá igény(ezért nincs előre elkészített). De megteheted, ha linux mágus vagy...
4. Tudom hogy az processzor órajele nem minden, de egy elavult architektúra nyilván gyengébb mint egy újabb.
"Másrészt minek várt volna az Alapítvány 6 évet, ha már régebben is volt ilyen SoC, ilyen áron?"
Ezt a marhaságot honnan szedted? Hogy lett volna már ilyen áron? Éppen azért vártak hogy olcsóbb legyen. Még is jó drága lett a pi, nyilván mert drágábban szerzik be, mint mások.
5. mpeg2 egy rég elavult fos formátum, normális ember még évek óta nem használja, egyébként pedig hw támogatás nélkül cpu erőből viszi bármivc-1et szinte sehol sem használják, minek ha ott a h264?
a h264 támogatás meg annyira ritka az okostelefonokban, hogy ALAP. Mit gondolsz az a kis kamera ami rajtuk van mibe rögzíti a hd anyagot? Hát nem mpeg2-be...
6. Így van, egy 1200 mhz-s celeront rommá ver egy mai 800mhz-s proci. DE NEM FORDÍTVA.A lényeg nem az volt hogy mire milyen szoftver van az, hanem az hogy az okostelefongyártók alig drágábban, ugyanilyen képességű cpu-val, és jó pár extrával(kijelző, wifi, akksi, gps, stb), ki tudnak hozni cuccokat, márpedig ezek nem filléres cuccok.
A linkelt "teszt" eredete nuku, több info nuku, megerősítés nuku, meg simán lehet kamu, vagy hibás mérés, stb. Majd ha több különböző teszt azt mutatja hogy a hülye barom óriáscégek potyára fejlesztenek akkor majd elhiszem
Na meg 1 teszt nem teszt.
-
azbest
félisten
válasz
scofield657 #2729 üzenetére
mentsd el a végén a fájlt...
(#2730) Csarlee: egyébként igazad van, tényleg read only módban mountolja. De a nano jelzi is, ha nem tudja menteni. Szóval scofield657, nem árt ha elolvasod mit írnak ki a programok használat közben -
Csarlee
tag
válasz
scofield657 #2729 üzenetére
Egyszerubb ha kiveszed a karit es win alatt atirod notepad++-al vagy textpaddal es utana kiprobalod. Mukodes kozben rw modban kell mountolni, atirni majd reboot mert csak bootolaskor hasznalja...
-
-
GyéBen
tag
válasz
pakriksz #2722 üzenetére
1. Na már most, ha a gyártó nem távolkeleti, akkor a SoC sem az, ugye?
2. Az Android NEM egyenlő a Linux-szal, sőt, épp ez az a plusz, amiért jobb, mint a hasonló Androidos kütyük. Ja, és mondj egy belépő szintű Androidos okostelefont, amire rátákolták a Linuxot.
4. Hmmm, áll rendelkezésedre egy Androidot futtató Pi-ről származó benchmark? Szerintem már milliószor le lett írva, hogy a processzor órajele nem minden. Másrészt minek várt volna az Alapítvány 6 évet, ha már régebben is volt ilyen SoC, ilyen áron?
5. Igen, de van olyan kodek, amiért pluszba kell fizetni. És nem, az Android-os okostelefonok mindenről híresek, csak arról nem, hogy mpeg2-t és vc1-et is lejátszanának, illetve arról, hogy h264-et enkódolnának.
6. ("...az órajel nem minden...") -
wmati
addikt
Van egy eladó málnám PÜ
-
To use an image file, you will need to unzip it and write it to a suitable SD card using the UNIX tool dd. Windows users should use Win32DiskImager. Do not try to drag and drop or otherwise copy over the image without using dd or Win32DiskImager – it won’t work. If you’re still not clear on what to do, the community on the Raspberry Pi Wiki has written a guide for beginners on how to set up your SD card.
-
wmati
addikt
Hogy tudom kiírni a cd képet sd kártyára?
-
pakriksz
őstag
1. Ezt tudtam. És?
2. Van, képzeld androidnak hívják, de sima linuxot is rá lehet eröltetni, csak valahogy az érintőképernyővel kényelmetlen lesz az egeres rendszer használata
3. De rájöttem, még jó pár évvel ezelőtt (ezért vicc kínaizni).
4. óóó ha allwinner a10-es lenne benne de jó lenne(hiszen sokkal erősebb). Hanem inkább beleraktak egy évekkel ezelőtt kifutott ősrégi, harmatgyenge brodcom chipet.
5. teljesen mindegy, melyik codec ugyan az történt Azt hitték fizetni kell érte de nem, így berakták, nincs semmi extra támogatást, ezt telefonoknál alapból tudják.
6. hasonló: armv6 architektúra 600-900 mhz-s orajelű sávban. A példás telefon pl szintén broadcom chippel készült, nyilván nem ugyanazzal, hiszen egy telefonba nem árt ha a SOC-on van egy 3g, és wifi részleg isTavaly én is nagyon rákészültem a pi-re, de látva azt a szerencsétlenkedést a gyártással (megjelenés után sok hónappal lehet végre 1 hónapon belüli szállítással venni), és a végleges árat, így inkább halasztok, várok valami mást.
De majd a via apc ha végre nem lesz hiány belőle, ami bár drágább(de többet is nyújt), de legalább majdnem annyiért árulják amennyiért akarták (50 dollár+ 6 dollár szállítás), -
H2o-pok
senior tag
Már csak 1 db van, az UV sárga:
[link]Postával 3200ft.
-
Helló, csinált már valaki web/adatbázisszervert ebből? Teljesítménye lenne egy PHP/MySQL/FTP kombóhoz? Persze kizárólag otthoni használatra volna.
-
GyéBen
tag
válasz
pakriksz #2716 üzenetére
1. Egy kis olvasnivaló: http://en.wikipedia.org/wiki/Broadcom (a lényeg az, hogy szerintem a Broadcom távolról sem távolkeleti SoC-gyártó, csak Kínában gyárt(at)ja a termékeit)
2. Nem is tudtam, hogy az azonos SoC-cal készülő okostelefonokra van Linux. Jéééé!
3. Csak nem jöttél rá, hogy az Európában forgalmazott elektronikai termékek nagyrésze MADE IN CHINA vagy MADE IN TAIWAN stb.?
4. "csak az ár nem éppen úgy jött össze ahogy akarták" Erre inkább azt mondanám, hogy mivel tartani akartak egy bizonyos szintű hardveres színvonalat, nem tudtak versenyre kelni a kínaiakkal, és a cselesen hirdetett, hazugságokba csomagolt Allwinner A10-es csodájukkal.
5. Itt nem a h264 enkódoláson volt a lényeg, hanem az mpeg2 és a vc1 hardveres dekódoláson.
+1: erre is kérnék választ, köszönöm.
-
pakriksz
őstag
válasz
Benoe77 #2714 üzenetére
pont annyi támogatás van rá, mint amennyi az ezzel a SOC-al készül okostelefonokra van(egyébként távolkeleti soc-ról van szó, sőt az egész pi távolkeleti cucc az alapítvány csak összeválogatott pár dolgot és összerakatta, csak az ár nem éppen úgy jött össze ahogy akarták).
A video enkódolás, pedig nem új feature, hanem alap, csak azt hitték ezért fizetni kell, és most jöttek rá hogy nem. -
GyéBen
tag
A ZTE csoda termékéhez az alábbiakat szeretném hozzáfűzni:
1. Currently, item can be shipped only within the U.S. (csak USÁ-ba szállítanak).
2. Leírás alapján szolgáltatós a készülék.
3. Tartozik hozzá egy havonta 55 dollárba kerülő, valamilyen zenés szolgáltatásra szóló előfizetés.
4. Nem 50 dollár, hanem 70, de amúgyis 130 dollárról van leárazva.
5. A leírás egy szóval nem említi, hogy két magos lenne a processzor.
6. Ne keverjük ide a ZTE-s ipari hulladékokat, rendben? -
-
Javíts ki, ha tévednék, de per pillanat kvázi egy stabil op.rendszer van rá (Linux), abból van igazából két distro (Arch Linux és a Raspian), oszt ennyi. Vannak videók meg nem stabil verziók Androidból, FireFox OS-sből és hasonlóakból. Viszont ezek jó része elérhető máshol is, ill. ha nagyon akarsz, ARM-os telefonra is rakhatsz linuxot, legfeljebb mókolni kell vele több-kevesebbet (sőt, Ubuntu-ból akár újabb distro is elérhető az ARMv7 procikhoz).
Másfelől korábban linkelt valaki a Raspi egyik fejesével készült interjút, ahol konkrétan amiatt háborgott, hogy más alternatívák, mint a PandaBoard, száz dollár felett vannak, holot a lényeg egy 10 dolláros chip, és pont a Raspi előnye az olcsóság.
Ehhez képest egy új ZTE Score például 50 dollár az Amazonon, két magos ARMv6 procival, 512mbyte rammal, akkuval, töltővel, beépített Wifi-vel, stb.
Egyfelől nyilván két külön világ, hiszen két külön feladatra készültek, másfelől viszont nem, mert a motorház alatt egy ZTE Score azért többet tesz le az asztalra, mint egy Raspi, és lényegében mindkettő egy ARM-os miniszámítógép.
-
azbest
félisten
az edup (realtek) sem rossz, viszont a ralink chipsetes alapból működött nekem openelec-cel, annyi a trükk, hogy a lan-t le kell tiltani a felületen, mert egyszerre nem kezeli az openelec a kétféle hálózatot. Ebből is van külső antenna nélküli változat. Azóta persze lehet megigazították a realtek támogatását is benne.
-
fo_di
őstag
válasz
scofield657 #2710 üzenetére
config.txt-t te is tudsz csinálni, bármilyen mormális szövegszerkesztőben (pl notepad++, vagy bármi más, ami tud linux sortörést) megírod a wiki alapján
az rca kábelen csak szabvány pal felbontás jön ki, hdtv-re kevés lesz
ugyanazt a config.txt-t mindegyik disztróra odateheted, mind be fogja állítani a kijelzőt hozzá
laptopon az openelec web felületén tudod irányítani, androidról meg az xbmc remote programmal
az eszközök 99%, hogy jók lesznek linux alatt is, max utólag bele kell tenni a megfelelő modult a wifinek, viszont a hub tápjától ne várj sokat, mert könnyen lehet, hogy nem fogja tudni a ráírt 1 ampert sem (a kínaiak többsége sajnos visszatáplál, mert ugyanaz az alapja mindek, csak a doboza más, a márkásak talán nem)
tescoban 3k körül láttam tápos belkin hubot, az elvileg már minőségibb, a tápja is talán tud annyit, amennyi rá van írva
annyi, hogy ebayen feleannyiért találsz wifi adaptert, mint amennyiért a vaterán megrendelik neked ugyanonnan(nagyjából mindegyik olcsó adapter jó, vagy realtek, vagy ralink chippel vannak, mindkettőhöz van modul)
-
scofield657
csendes tag
Sziasztok!
hosszas várakozás után végre megjött a raspberry-m!
Pár kérdés (bár lehet hogy volt már róla itt korábban szó):
a tv-re rca-n keresztül kötöm de a képet szétnyújtja és a színek se annyira jók! config.txt -m nincswhezzy rendszer!
Duál boot van még openelecem aminek a menüjébe betudtam állítgatni a képet!
milyen alkalmazás segítségével tudom irányítani androidos telefon segítségével? esetleg laptopról irányítani valamivel?
http://szamitastechnika.vatera.hu/szamitogep_laptop_tablet_kellek/kabel_csatlakozo_adapter/adapter/mini_usb_wifi_150mbps_wireless_halozati_adapter_14_1631892989.html
http://szamitastechnika.vatera.hu/halozati_eszkoz/switch_hub/7_portos_aktiv_2_0_usb_hub_halozati_adapterrel_1633317941.html
ezt a két eszközt gondoltam megvenni hozzá, bár nem tudom hogy működni fog-e vele! Az elinux.org-on a támogatott eszközök listájában ugyan nem találtam meg, de hátha valaki ilyet vett hozzá, vagy esetleg tud valami infoval szolgálni! vagy ebay-es elfogadható áron melyik hubot és wifi adaptert érdemes megvenni hozzá?
mindegyik usb hubnál megkell csinálni hogy ne tápláljon vissza raspberrynek áramot?
-
wmati
addikt
Ez mitől van "Enteriy kdb (current=0xcb846c80, pid 1) due to Keyboard Entry
kdb -
GyéBen
tag
1. A Raspbian már képes kihasználni a Class 10-es memóriakártyákat.
2. Eddig nem sok embernek sikerült visszakapnia a pénzét az RS-től. -
fo_di
őstag
válasz
pakriksz #2699 üzenetére
attól az 35 dollár, de mindig is az volt a tényállás, hogy a nettó ár lesz annyi (az most is kb annyi), arra jön még az áfa meg a posta, így jön ki a végére a kb 35 font
az A verzió meg még nem készült el, majd talán jövő év elejére ígérik, egyelőre fontosabb, hogy a B verzióból folyamatos legyen az ellátmány
-
válasz
pakriksz #2699 üzenetére
@Pakriksz: Ez most komoly, hogy a 35$-os árból 35 fontos ár lett? Sajnos így nem hogy olcsó, hanem retekdrága a pi.
Amíg az alternatívái még drágábbak (pl. Gooseberry 40 font plusz adó), addig ez van. De drágának nem mondanám. Viszont a 25 és 35 dollár lehet, hogy amerikában igaz...
@Proci85: Nem, az A verzióra 25 dollárt mondtak, a B verzióra 35 dollárt. De pl. a Farnellnél nem is látni A verziót (sőt, ahogy nézem az RS-nél sincs).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Call of Duty: Black Ops 6
- Milyen videókártyát?
- Router gondok
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Belépő GAMER PC! i3-13100 / RX 6600 XT / 16GB DDR4 / 512GB NVMe / 600w!
- GAMER PC! Ryzen 5800X / RTX 3080 / B550 Aorus / 32GB DDR4 / 512GB NVMe / 750w! BeszámítOK
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 5 8400F/9600X + RX 6600/6700XT/6800/9060XT + Új 16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- Asztali PC , i7 11700KF , RTX 3070 Ti , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- Lenovo ThinkCentre M625Q TINY PC
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged