- Gurulunk, WAZE?!
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
UsagiYojimbo
tag
Ezt találtam itt:
Since these io expander chips use i2c to communiate, you can power them from 5V while still connecting the i2c data lines to a 3.3V device like the pi. That's because the Pi has two i2c resistors that pull up SDA/SCL to 3.3V. Just make sure not to connect any resistors to SDA/SCL to 5V and you can power the chip from 5V (and have 5V input/output on the MCP chip). Its also fine of course to power the MCP chip from 3.3V but the 5V line on the Pi has more current capability so you might find its better to go that way.
Ez valahogy szimpatikusabb, mint mindent a +3.3V -ról hajtani...
-
UsagiYojimbo
tag
Ezt nem igazán értem. Hogy lehet egy mátrixot úgy bekötni, amit mondtál?
Tehát van 3×5 gomb, azaz 3 sor és 5 oszlop vezeték. Ezt kéne a 23017 egyik 8bitjére kötni.
Itt mikor szólna az interrupt? Az nem csak akkor jelez, ha valami változott a gombok körül?Szerk:
Arra gondoltam, hogy felhúzzuk az összes sort, és várjuk a megszakítást, ha van megszakítás, akkor végigmegyünk a sorokon, és megnézzük, mi van lenyomva, majd újra felhúzzuk mindhárom sort, és várunk a megszakításra. Így működhet... -
azbest
félisten
Igen a kamerát néztem, hogy az pont 3 voltos egyébként is
Igazából még csak ötletelés, de láttam barométert, fénymérőt, talán iránytűt is ... szóval mivel hardveresen kb készen van a set-top-box, némi finomításon kívül (valamint az xbmc bugjait leszámítva), így újabb kihívásokat keresek még mielőtt a holdújév / kígyó éve miatt egy hónapra bedugul a kínai webshop
Közben a hivatalos fórumot böngészve elvileg képes a pi komolyabb sebességekre is, 1MHz biztosan megy azt mondják, a slave-k sebességén múlik inkább.
-
azbest
félisten
Láttam az adafruit-osat, csak az a bibi vele, hogy az általuk árult rtc-nél az ellenállások lehagyásával gyakorlatilag 3V lesz belőle, de ebayen jó áron más kialakításúakat kapni, amit nem biztos, hogy ugyanígy lehet használni, nameg ha több i2c eszközt kötnék rá, akkor sem megoldás.
A szintillesztő kapcsán ezen gondolkodtam:
- ha jól sejtem 5V->3V megy csak a táp átalakítás
- i/o részen kétirányú az illesztésMi lenne ha az i2c és föld-et bekötném a 3.3 oldalára az illesztőnek (de a 3.3V tápot nem kötném sehová). Az 5V oldalon pedig bekötném a pi 5V és föld ágát, valamint az i/o-t. És ide az 5V oldalra jönnek az eszközök (rtc, kamera, lcd...). Gyakorlatilag csak az i/o lenne illesztve. Ha jól tudom az i2c eszközök szépen felfűzhetőek egymás után, az eszközöknek egyedi címe van a buszon.
Jó a gondolatmenetem?
-
tomzi1
tag
Kicsit sok lett a vezérelni
A lényeg, hogy ezek a Darlington IC-k arra valóak, hogy kis bemeneti feszültséggel/árammal nagyobb feszültség/áramerősség igényű dolgokat lehessen irányítani. A sorrend így legyen: pi->i2c->darlington, fordítva azért nem jó, mert nem bírná az i2c sebességét a darlington, erre való az amit linkeltél, de esetünkben nincs rá szükség. Közben megtaláltam az rtc-t is az adafruiton: [link] ehhez sem kell 5V. Ennek az az oka, hogy a logikai 1 feszültségszintje alacsonyabb, mint 3,3V (pl. 2,5V). Persze ha leesne a feszültség ez alá, akkor már nem működne jól a kommunikáció. -
ivjoe
tag
Véletlenül nem, de hiba esetén lehetséges, ezért fogalmaztam olyan óvatosan. ("Lehet biztonságosabb")
Ha a pi megfő, a nyomtató nem kap többé áramot, pedig akár végezhetne is. Csak annyit szerettem volna, hogy jelenlegi véleményem szerint szebb, elegánsabb, biztosabb megoldás viszont valószínűleg drágább és picit bonyolultabb is. -
graffin
csendes tag
De igy jobban belegondolva, pont ez a baj:
az itt már többször belinkelt optocsatolós relénél ha jól értem, addig zár a relé, amig van input.
azaz addig van áram alatt a nyomtató, amig az adott GIPO high.persze ennél sem látom egyelőre, miért rossz, hisz akkor ennek az optócsatolós relét önmagában nem lehetne semmire használni.
-
graffin
csendes tag
Sikerült beszerezni a málnát.
Nem biztos, hogy jó ötlet volt a legnagyobb hóban felsétálni a Gellérthegyre, kiköptem a tüdőm, mire felértem.
Két kérdésem van:
1. ha felteszek egy openelec-et, akkor az alá fel tudok még tenni 1-2 dolgot, ugye? Pl. valami nyomtató szervert, webcam szervert Láma a kérdés, de gondolom ugyanúgy elérhető valami parancssor, ilyesmi.2. Ez már trükkösebb: meg tudom vajon azt csinálni, hogy ha felteszek egy nyomtató szervert, akkor legyen valami trigger, amit tudok figyelni és egy GIPO-n keresztül egy relét vezértelni? Az elképzelés valami olyasmi, hogy ha bekerül valami a print queue-ba, akkor kiadok az egyik GIPO-n egy high-t, mondjuk 2 percig. Persze okosan, szóval minden nyomtatáskor újraindulna a timer. És igy nem kellene bekapcsolni a nyomtatót, nyomtatás előtt bekapcsolna, kinyomtatnám az oldalt, majd magától lekapcsolna.
Ennél mondjuk eggyel gagyibb, de legalább megoldható: csinálok valami alap weblapot, amin lesz 1 gomb, amivel be lehet kapcsolni a nyomtatót.
De a legjobb az lenne, ha lenne olyan nyomtató szerver program, ami egy kicsit jobban konfigurálható és akár arra is képes, hogy valami scriptet meghivjon nyomtatáskor, ilyesmi.
Egyelőre csak a Cup-ot nézegettem, nem tudom, ki használ e mást.Köszönöm, üdv
g -
tamas1985
tag
A feladás módján én azt értettem amit te megfizetsz, a kínai is elküldi neked futárszolgálattal ha megfizeted, ami feltűnt az az hogy ha van reg. száma akkor stabilabban tartják a 3-4 hetes határidőt. Azért a Magyar posta is hozzátud tenni nekem múltkor volt egy olyan hogy lezárult vámeljárás után még 4 munkanapot ücsörögtek a csomagon.
-
azbest
félisten
ezek voltak azok: rj45 dugók [link] és lcd kijelző [link]. nov 13-14 napokon jelölték postázottra és 23-ikán jelentkezett a postás.
btw a kijelzővel időnként megkergül az adafruit-os python kód. Valami időzítéses probléma lehet. A sokkal egyszerűbb változatot alapul véve egy kis demót csináltam: video és a kód
btw: köszi, tőled tudtam meg
-
-
tg44
csendes tag
Többször gondoltam rá hogy ezt egybe le kéne írni, de nem akarok egy egycikkes blogot indítani csak emiatt
Broadcastolás:
Kell valami amiről jön a hang, ezt a legegyszerűb ha összefogjuk egy streambe, ugyanis a következő program csak mikrofonbemenetről vagy inampról vagy nyers forrásról tud lejátszani. Én erre ezt használtam, van többféle, hasonló képességekkel, ennek egyszerű a felülete, pár kattintással működésre lehet bírni. Érdemes átállítani hogy ő legyen az elsődleges kimenet, mert különben nehézkes rátolni a hangot.
Kell valami ami pedig feladja ki csomagokban, és virtuális rádiót csinál. Ilyen pl ez. Na ezen kell configolni hogy a megfelelő sourceból vegye a hangot, meg parancssorból kell elindítani a configfileal paraméterezve.Amennyiben mind a 2 progid fut a saját ip-d begépelve egy böngészőbe el lehet érni a generált playlistfilet amit egyből be is lehet lökni az mpd-nek, és csodák csodájára működik.
Valójában ez a módszer egy internetrádiót készít, és kikerüli azt a megkötést, hogy a rádió vagy a gépen levő forrásból vagy mikrofonból szól, internetrádiót meg mindenki tud már lejátszani kb. Nyilván ez felvet pár dolgot, pl egy router alatt legyetek, jelenleg kirak minden hangot, amit nem akarsz azt némítani kell (nem értem mért nem tudták azt beleírni a winbe hogy az alkalmazásokat lehessen dobálni a hangeszközök közt).
-
azbest
félisten
aham, tényleg másik fajta, csak kompatibilisek ha igaz
Közben kipróbáltam a legfrisebb openelec buildet: OpenELEC-RPi.arm-devel-20121112015808-r12457.tar.bz2 [link]
Elég pöpecül megy a 256 megás pi-n. A youtube és a másik gépről játszott tvheadend stream egész jó. Csak a képarány beállítás nem volt mindig tökéletes és kézzel rá kellett segítenem - de a monitoromat nem szereti natívan, szóval lehet azért. Tuninggal high módban meg még pörgősebb a rendszer.
-
pakriksz
őstag
"Mutass olyan okostelefont, amire külső hdd köthető." bármelyik, amin usb-van(kivéve a szifon) (mindegyiken van) azokon is 1 darab usb van mint a raspberryn (ezért nem sok a haszna a vinyónak, 480mbit/sec nagyon kevés, ráadásul a pi-n még ezen a sávszélen osztozik az ethernettel is, ugyan is az sem natív hanem az usb linkre van forrasztva). Tv-re is sok okostelefon köthető, bár nem a legolcsóbbak... középkategóriánál már alap a hdmi.
És itt a pi legnagyobb problémája. RCA nem jó semmire, max sd filmezésre. HDMI viszont csak az utóbbi néhány évben vásárolt drágább kijelzőkön van, nagyon hiányzik a d-sub. -
Javíts ki, ha tévednék, de per pillanat kvázi egy stabil op.rendszer van rá (Linux), abból van igazából két distro (Arch Linux és a Raspian), oszt ennyi. Vannak videók meg nem stabil verziók Androidból, FireFox OS-sből és hasonlóakból. Viszont ezek jó része elérhető máshol is, ill. ha nagyon akarsz, ARM-os telefonra is rakhatsz linuxot, legfeljebb mókolni kell vele több-kevesebbet (sőt, Ubuntu-ból akár újabb distro is elérhető az ARMv7 procikhoz).
Másfelől korábban linkelt valaki a Raspi egyik fejesével készült interjút, ahol konkrétan amiatt háborgott, hogy más alternatívák, mint a PandaBoard, száz dollár felett vannak, holot a lényeg egy 10 dolláros chip, és pont a Raspi előnye az olcsóság.
Ehhez képest egy új ZTE Score például 50 dollár az Amazonon, két magos ARMv6 procival, 512mbyte rammal, akkuval, töltővel, beépített Wifi-vel, stb.
Egyfelől nyilván két külön világ, hiszen két külön feladatra készültek, másfelől viszont nem, mert a motorház alatt egy ZTE Score azért többet tesz le az asztalra, mint egy Raspi, és lényegében mindkettő egy ARM-os miniszámítógép.
-
izisz
senior tag
kell csinálni egy swap partíciót a hdd-re, erre megy majd a swapon parancs.
ezt a prtíciót felveszed fstab-ba.
a raspis default swap file-t meg a dphys-swapfile parancs/konfigja környékén kell keresned/kiírtani, ha akarod.
(pontos leírást nem tudok adni, raspi fórumon találtam pár napja, de nem vagyok IQ bajnok, hogy megjegyezzem milyen parancsokat adtam ki)
ámbátor megjegyzem, nem gondolom, hogy a torrenten sokat segítene ez, én csak azért csináltam, hogy ha haználja is a swap területet, azt ne az sd-ről tegye -
maláj
addikt
-
vzoltan
aktív tag
ARCH Linuxon raspberryn tudsz filmet nezni, zenet hallgatni es airplayen streamelni?
ezek kozul melyik?Koszi
PistiSan
nekem ezert van ott mellette egy Novatron NTR90(nas ftp samba torrent,
minden az eg vilagon, hdmi composit optikai, es meg tvrol rogzit is, valamint
dvbt-rol ismeg ne kerdezd h akkor minek nekem raspberry
)
de az meg nem tud airplay-t es desktop kornyezetet.
-
Drótszamár
őstag
Köszi, közben hazaértem, és a hagyományos módon átállítottam, de reinstallnál jól jön majd az infó.
----------------------------
Fent van a debian, felkerült a wviewweather program, rendben olvassa USB-n a meteorológiai állomásom adatait, de a webkamerát nem sikerült beizzítani.
Feltettem az mjpeg_streamer programot, de nem tud képet szedni a webkameráról
Fórumok szerint nincs UVC modul a kernelben.
(arch linuxban lenne, de ott meg a wviewweather telepítése nem 2 sor).
Hogyan tudok UVC modult a kernelbe varázsolni? Ha jól gondolom újra kell forgatni az egészet. Gondolom ez már nem annyira egyszerű.
Van erről esetleg valami szájbarágósabb leírás?Vagy inkább debian topicban kérdezősködjek?
-
PistiSan
addikt
Az kemény! Nekem pár hónapja volt, hogy egy ilyen postán küldött külföldről érkező küldeményt begyömöszöltek, el is tört szépen! Panaszt is tettem, kivizsgálták, megállapították hogy a kézbesítő hibázott, kártérítést nem adtak! Szóval óvatosan, az anyagi része is kellemetlen, de ha bele törnék a pi-t a ládába.... akkor este a hírekben benne lenne! Csak viccelek
.
Azóta viszont akármi jön a postás megkeres akár a munkahelyemen is, helyben dolgozom így nem nagy fáradság.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- DELL T40 EMC Szerver
- Eladó a csótány PC! i5-12400, 16GB RAM, GTX 1660 Super, SSD + HDD
- MSI Infinite X - Brand Gamer PC - RTX 3070 - i7-11700KF - 512GB / 16GB - Intel Z590 ~ 2 év gar
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- NEC MultiSync V421 monitor (42") 1920 x1080px
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB ZALMAN S2 TG EVGA 650W
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged