- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Gurulunk, WAZE?!
- MasterDeeJay: Legújabb beszerzésem: Sata to Sas adapter
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- MasterDeeJay: H110-es lapban 10.gen Comet Lake működhet?
- hdanesz: Elektromos autózás - Hyundai Ioniq 28 kWh - 2018
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alien83
senior tag
válasz
szabi__memo #1998 üzenetére
Igen, ezek amiket írtál kisebbek?
-
szabi__memo
nagyúr
válasz
tamas1985 #1994 üzenetére
Van jópár, most aztán nem keresem ki melyik és hol a legolcsóbb.
MK802-t amiről volt már itt szó láttam már 60ért, A10re épül a többsége, ez pl nem rossz http://gooseberry.atspace.co.uk/?page_id=13
40 GBP, 40 euro fele jópár megoldás van.
Elvileg 15dollárból ki lehet őket hozni.Alien83: ja. A többség kisebb
azbest: kb erre gondoltam. Van vagy egy tucat ilyen 40eur/gdbtől felfelé
Jó vicc lenne ha pont egy brit chip-ets cuccnál gondolná bárki is, hogy nem lehet olcsóbbnak lenni. Fele... simán. De mint irtam is az elején, a support ott nincs meg. Talán majd egyszer lesz akik többet nyújtanak, vagy nyitottabbak lesznek -
azbest
félisten
a pi áránál azért tetemes költség lehet a multimédiás licenszek ára is, amit nem biztos, hogy minden kínai gyártmány megfizet. Másrészt, ami kézzel foghatóbb, emlékeztek, hogy a brittek olyan alkatrészekkel tervezték meg a nyákot, amit a britt boldokban kapni. Lett is belőle csúszás, mert kínában más alkatrészeket használnak nagyüzemben és úgy kellett levadászni az első 10ezer darabhoz őket. Biztos nem lett olcsóbb ettől.
(#1996) Alien83
nem tudom erre gondolt-e, de ahogy látom csökkent az ára [link]
A 70 dolcsit látva drágábbnak tűnik, de a pi is bruttó 55 körül van, ehhez meg kábelek, wifi és táp is jár.. ja meg persze burkolata is van.. meg 4gb belső flash -
Alien83
senior tag
válasz
szabi__memo #1992 üzenetére
Most egy naiv kérdés jön.
méretben is ekkora az amit írsz?
Mert nem csak a teljesítményen van a hangsúly. -
vamzi
senior tag
válasz
Tekintettel arra, hogy ez az eszköz a megtakarítás jegyében készült, így kb minden egyes RPi vásárlót érdekel az a 2-3000Ft...
-
tamas1985
tag
válasz
Kérlek küldj egy linket róla, lehet arra is beruháznék
-
tamas1985
tag
válasz
Ha neked nem kell 2-3000 Ft küld el nekem én szívesen fogadom, nekem még a 100Ft is kell
-
fo_di
őstag
válasz
szabi__memo #1990 üzenetére
a kulcszó benne a többért
olcsóbban nem kapsz jobbat, az a10 postosan ezzel a 10-15 dollárral több -
tamas1985
tag
Olcsóbban nem fogsz kapni ilyent, ha bele gondolsz mondhatjuk azt hogy ez tudásban egy közepes telefon ha ebből leveszed a kijelzőt és egyéb extrákat akkor pont ennél az árnál tartasz,
töltőben AC-10E Nokia gondolkodok elvileg 1,2 A-es bár ez gondolom csak a gyári tudja nem hiszem hogy az ebay-slink tudja ezt szerintetek? -
szabi__memo
nagyúr
válasz
Komplikato #1987 üzenetére
A bcm nem kinai
-
Komplikato
veterán
válasz
szabi__memo #1985 üzenetére
Kínai chipeknek? Alig van már más. Még sem fognak 100 dollárért adni egy iPhone-t.
-
Komplikato
veterán
Én ideiglenesen a Blade tápját akartam használni az RPi-hez, de olyan érzésem támadt, hogy az a 750mA táp amikor felmelegszik (és mostanában ugye okkal teszi), akkor sokkal kevesebbet ad le, ezt onnan gondolom, hogy a töltési idő néha 2-3x több lesz ... létezik?
Nézegettem aktív HUB-ot és csodálkozva láttam, hogy kemény 2A-es a táp mellé, ami önmagában kevésnek tűnik, pláne ha annyira igaz mint más hasonló kínai termékeknél ... -
fo_di
őstag
válasz
szabi__memo #1983 üzenetére
az alapítvány jó pár törzsembere a broadcomnak dolgozik (jamesh, dom, gert)
olcsóbban többet már nem nagyon lehet kihozni, ez az ár is az alapítvány nonprofit jellege miatt ennyimost nézem, hogy eben is a broadcomnak dolgozik, mint chipfejlesztő...
-
szabi__memo
nagyúr
Hihetetlen, hogy ennyi idő alatt nem lett valami erős konkurense és így tud még erősödni. Pedig ez a cucc nem egy nagy szám, lazán lehet olcsóbbat és sokkal jobbat csinálni. Tényleg kihoznak belőle mindent amit lehet. Maximum. De nem nagyon van más chip gyártó aki hasonló supportot nyújtana mint a bcm. Hogy ők miért csinálják, nem tudom. Poénból? Arra tudok gondolni, hogy van pár lelkes dolgozójuk aki miatt így alakul. Más ötletem nincs. Valaki?
-
fo_di
őstag
[link]
raspi "model a" videón 1:50-nélesetleg működő android kernel lépésről lépésre
a fejlesztő még nem kapta meg a sajátját, azt írja, valószínűleg nem megy out of the box, de eddig talán majdnem ez a legtöbb -
tamas1985
tag
Köszi ez már egy jó tipp én egy másik samsung töltőt kaptam kölcsön azzal ment, ha esetleg valaki tud olyant ami ebayről bevált azt megköszönném ha belinkelné.
Egyébként még ami bevált legalább részben az xbmc-hez hogy a tv-n lévő usb portról adok neki áramot, és működik. -
fo_di
őstag
válasz
Alien83 #1978 üzenetére
te egyáltalán elolvastad a rendeléskor, hogy mit rendelsz? ott le van írva, hogy csak a raspberry jár, semmi kiegészítő (se táp, se billentyűzet, se sd kártya, se semmi)
tamas1985: keress egy sima microusb okostelefontöltőt. én galaxy s töltővel használom, az elvileg 700 milliamperes
-
tamas1985
tag
Sziasztok!
Nekem is megérkezett a farnelltől a héten.
Tudnátok ajánlani tápot hozzá olyant, ami 100%-os kipróbált, jó lenne ebay-es beszerzési lehetőséget találni, sajnos amit én rendelte az elvileg 700mAh de mégsem elég hozzá(gondolom csak papíron tudja ezt)
Billentyűzettel kapcsolatban lenne még olyan kérdésem, hogy valaki kitudná próbálni Gembird billentyűzettel, mert nekem kernel panic-al megáll betöltés közben?
Az engem is érdekelne hogy az RS-nél a már leadott rendeléshez hozzálehet e adni még, szerintem felhívom őket .
Mindenki segítségét előre köszönöm. -
kisspepe
tag
Sziasztok!
Megjött nekem is a Raspberry Pi. Rendeltem hozzá SD kártyát is OS-el együtt. Szeretnék a kártyáról backupot, hogy egyszerűen vissza lehessen állítani. Próbáltam Linux alatt dd-vel, de nem jött össze.
sudo dd if=/dev/sdb of=RaspberryBackup.dd
Ez a parancs csinált nekem egy 741 Mb-os fájlt, holott a 4 Gb-os SD kártyán két partíció van, és a nagyobb partíción 1,4 Gb használt. Ha jól tudom a dd nem tömörít, tehát akkor nem mentett le mindent.
Hogyan csináljak az SD kártyáról biztonsági másolatot, ha elrontanám a rendszert, gyorsan vissza tudjam állítani az eredetit?
Előző hozzászólásban láttam, hogy lehet kapni mostmár dobozt is az RS-nél. Aki már régebben megrendelhette, az hogyan rendelhet utólag? A meghívó kódom már nem él.
-
dom1n0
őstag
Sziasztok!
R-S online rendelésnél ezt írja haq rendelném (kóddal): Despatch expected in 12 week(s)
Valóban 3 hónap mire ideér ha ma megrendelem? Vagy ez csak hülyeség?
Köszi -
gabee jr
tag
Thenksz fo-di kolléga, megoldódott a dolog.
Nem remeg a kép, tökéletes a képarány, a frissítés, egyszóval minden.
Itt a config.exe, hátha valakinek segít, akinek hasonló problémája adódik:sdtv_mode=2
hdmi_safe=1
hdmi_drive=1
hdmi_group=2
hdmi_mode=82
disable_overscan=1
overscan_left=20
overscan_right=12
overscan_top=10
overscan_bottom=10Most kezdem el "belakni" a kis kütyüt. Okos dolog, kíváncsian várom mi sül még ki belőle, sok ötletet olvastam már, meglátjuk mi valósul meg belőle.
-
fo_di
őstag
válasz
gabee jr #1961 üzenetére
tedd be és asztali gépen szerkeszd meg, a fat32 partíciót windowson is látod (a lényeg, hogy normális szövegszerkesztővel csináld, pl notepad++)
ha hdmi kimeneten csinálod, akkor valami ilyesmit írnék bele:hdmi_safe=1 (elvileg javít a kompatibilitáson)
hdmi_drive= 2
hdmi_mode=16 (ha nem jó, akkor 4
disable_overscan=1 -
gabee jr
tag
Kész a config.txt az SD FAT32-re másolva, de semmi nem változott:
sdtv_mode=2
sdtv_aspect=3
hdmi_drive=2
hdmi_group=1
hdmi_mode=16
overscan_left=20
overscan_right=12
overscan_top=10
overscan_bottom=10Továbbra is villog, mint a stroboszkóp, ráadásul 3-5mp-ként, el sem tudom olvasni a terminal parancssorát. Lehet rosszul írtam be az értékeket, talán HDMI gropup 2 és így a HDMI mód sem jó. 1920x1080 60Hz-et használok.
-
gabee jr
tag
balco kolléga múltkori hibajelenségéhez hasonlóval találkoztam az ebay-ről frissen vásárolt raspberry pimnél. A moncsi, és HDMI kábel hibája kizárható, de a Pi sem villog a TV-ként használt 19" Samu moncsin ellenben a 27" Acer monitoromon (S273HL) élvezhetetlen.
Az SD kártyán az utolsó Debian squeeze. (debian6 - 19-04-2012)Van valakinek valami tippje?
-
Alien83
senior tag
Ja és Farnell-nél utánvéttel kell fizetni vagy előre?
-
fo_di
őstag
válasz
Alien83 #1947 üzenetére
doboz a raspberrynek, hogy tudd mibe tenni, ne csak egy csupasz lap legyen
komolyra fordítva, 4 dollárért kifejezetten versenyképes a cucc (ráadásul jól is néz ki), ilyesmi dobozokat neten 10+postáért árulnak alsó hangon (mondjuk az rsnek megéri már fröccsöntetni, és azzal nagyságrendekkel olcsóbb, mint a 3d nyomtatás)szerintem a farnellnél nincs ilyen, legalábbis nem jött róla hír, de keress rá a farnell oldalán, rendelhetsz bármit mellé szerintem. (és sajnos az rs tokot is csak a zárt shopban lehet megvenni, nem túl régóta)
-
fo_di
őstag
na új hírek, a hivatalos fórumon olvastam, ott pedig a farnelltől idézték:
We will be opening up to general Raspberry Pi orders on Thursday 5th July. Therefore we will cease to take registrations from Monday 2nd July. Any Registrations placed up until Monday 2nd July will be invited to order prior to general orders commencing. You will be able to place your order directly from Thursday 5th July on an ongoing basis, for deliveries in approximately 4 weeks.
azaz a hét végétől a farnelltől 4 hetes lead time-ra lehet rendelni annyit, amennyit akarsz
-
D@reeo
aktív tag
válasz
levi.hungary #1936 üzenetére
Nekem Samsung TV-vel nem megy. Csak egy kapcsolót kellett átállítani a beállításokban, igaz? Mert én hiába kapcsoltam be, nem megy (Raspbmc )
-
igenvagynem
csendes tag
nálam is működött a cec raspbmc-vel ,majd egyik pillanatról a másikra semmi reagálás, azóta meg sem moccan a távirányítróra
-
balco
aktív tag
válasz
levi.hungary #1936 üzenetére
Van új raspbmc? Az eddigiekkel nem ment nekem.
Milyen TV? -
scofield657
csendes tag
nem járható út úgy nézem az a kiegészítő! és esetleg valami jó leírás arra hogy egy olyan panelt hogy lehetne építeni ami usb-s és egy vagy két motort tud vezérelni! Azt akarom megcsinálni hogy veszek egy webkamerát hozzá és kicsit mozgatni valami villanymotorral! nem körbeforgatni
csak amennyit a kábel enged! programozás része menne, de semmi ötletem nincs hogy lehet usb-n utasítást adni egy motornak pl
-
fo_di
őstag
válasz
scofield657 #1933 üzenetére
ott
-
azbest
félisten
Idézet egy nyilvános irc chat-ről:
* jeez_ just managed to get Qt5 built for raspberry pi!
<jeez_> moving on to the beast now -> webkit -
fo_di
őstag
válasz
scofield657 #1930 üzenetére
egyszer majd mindenképpen
addig vannak a megoldások, amiket nem az alapítvány, hanem mások készítenek
a hivatalos fórumban elérhető néhánynak a linkje -
scofield657
csendes tag
ez a gertboard az amit én keresek! Lehet ilyet rendelni?
-
Szenty
tag
válasz
scofield657 #1926 üzenetére
Szerintem te a Gertboardot láthattad.
-
Jovanny2
őstag
válasz
scofield657 #1926 üzenetére
Szerintem innen meríthetsz ötleteket.
-
scofield657
csendes tag
Sziasztok!
Nemsokára (kb 9 hét
) lesz nekem is ilyen raspim! Valahol láttam hozzá egy szerkezetet amire valami villanymotort lehetett kötni és raspivel irányítani! Hol lehet olyat rendelni?
-
azbest
félisten
Aktív usb hub szükséges a merevlemezekhez, mivel a pi usb kimenete a szokásos 500mA helyett csak 100mA-es. Vagy ha van a kereten külön tápnak bemenet, akkor oda kell külső tápot kötni.
Másik ötlet:
honnan tudod hogy nem látja a pi, amikor nem kattog?
Ha létezik a /dev/sda eszköz, akkor ott a winyó, csak nicns mount-olva. -
balco
aktív tag
Viszont végre megvan az USB keretem egy régi 60 Gb notebookvinyóhoz, amit már régóta a Árpinak tartogattam.
A baj az az hogy nem bírom rávenni hogy olvassa is. Valószínűleg az Y-kábel miatt van.
Ha az Y mind2 végét bedugom Árpiba akkor semmi sem történik, bár a vinyó LEDje világít.
Ha csak az egyiket dugom be és a másikat egy külön telefontöltőre teszem akkor a vinyó kattog.
Ha szigszalaggal leragasztom a 2 szélső lábat az Árpiba menő USB-n akkor sem ismeri fel, de akkor nem kattog.
Ötlet? Hajlandó vagyok szétvágni a kábelt, beforrasztok bármit bárhova. Vajon mi kell Árpinak hogy felismerje hogy jó lenne adatot forgalmazni az USB-n? -
balco
aktív tag
válasz
levi.hungary #1919 üzenetére
És mivel? Rasbmc <> Openelec?
Nekem LG TV-m van.
-
tekevics
tag
szasztok!
valamelyőtöknek nincs véletlenül rendelési ígérvénye az rs-től?
elvileg tegnap kellett volna tudnom rendelni, de semmi nem történt! -
sztanozs
veterán
Én is úgy jártam, hogy a 700 mA-es táp nem elég
Egy Samsung SGS töltővel ment három napig úgy hogy egy külsö merevlemez van rá csatolva (saját táppal) és mellé hálózat. A negyedik nap eldobta a felvett partíciót és hálózati hibáktól hemzseg a system log
Érdekes módon az szintén oda beállított swap partíció gond nélkül működik. -
balco
aktív tag
Nem lenne jobb Árpiról csevegni?
Miért nem megy a HDMI-CEC sem Open-Elecben, sem Raspbmcn?
Valaki írta hogy mennie kellene, hát én még nem tudtam rávenni... -
GyéBen
tag
Még jó, hogy én türelmes ember vagyok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Lenovo M900 Mini PC - Core i5 6500T - 8Gb ram - 256GB SSD -több db - ÁFA-s számla is
- vadi új DELL 5090 Micro - Mini PC - Core i5 10500T- 16GB 256GB NVMe SSD -gyári WIFI - több db
- Komplett PC I7-12700KF RTX 4070 TI SUPER! FULL SETUP ASZTAL MINDEN!!
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest