- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Gurulunk, WAZE?!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gabis
őstag
-
válasz
Blackdeath12 #15495 üzenetére
Debian
-
gyurkikrisz
őstag
válasz
Blackdeath12 #15495 üzenetére
Raspbian
-
kk831228
addikt
Nekem meg olyan kérdésem lenne melyik a jobb rendszer pi2-re xbian vagy openelec??
-
Blackdeath12
csendes tag
az melyik rendszer amit G4ula84 használ?
Noob kérdés tudom de nah -
petya220
senior tag
Üdv
Valaki csinált már "okos házat" a Rapsberry-vel?
ha igen, akkor elmondaná a tapasztalatait? és hogy mivel csinálta? (gondolok én itt valami wifis konnektorra, megilyenek)
-
vargalex
félisten
Szia!
Én ugyan nem az RPi-hez (azt csak CEC-en vezérlem), de egy Logitech K400r-et használok (természetesen magyar kiosztásút). Kicsi, de viszonylag kényelmes. Újonnan 10k környékén beszerezhető (én anno használtam vettem, ha jól emlékszem 5K-ért).
-
-
t.zolka
aktív tag
Igen, én ezt a Hama-t használom. Hogy mennyit bír fogalmam sincs, már egy jó ideje megvan, de még nem jelzett, hogy merülne benne az elem.
Ceruza aksival még nem próbáltam, de szerintem azzal hamar jelezne, mert az alapban is csak 1,2V.
Néztem a Rapoo-t is, de nem igazán tetszett. Nem igazán lehet kézben tartani, mert nincs hol fogni, mindenhol gombok vannak. Az touchpad része sem tetszett, hiányoltam a hagyományos egér "görgőt" és a jobb/bal gombokat. A Rapoo inkább asztali billentyűzet, én csak feszengtem vele a fotelban. -
sztanozs
veterán
Pl.: http://itcafe.hu/tema/raspberry_pi/hsz_13448-13448.html
PS. még mindig nem volt kedvem a gombok egy részét beállítani...
-
válasz
wassermann #15486 üzenetére
Köszi, de valami apróságot keresek. Viszont a távirányítós billentyűzetek valamiért nem szimpik.(Ha másért nem, hát az áruk miatt)
-
-
Gyula84
veterán
Üdv
Ma elkezdett a deluge meghülyülni és 5 percenként leáll restartot nyomtam, de nem segített
mi lehet a gond? láttam egy megoldást valami scriptet, ha nem megy akkor elindítja, de ez akkor sem normális, hogy most nincs kedve menni rendesen
-
t.zolka
aktív tag
-
Rapoo 2700-at nézegetem, de elég drágának találom. Van valakinek hosszabb távú tapasztalata? Van belőle magyar kiosztás? Esetleg más alternatíva (10k alatt)?
-
Zebu
addikt
válasz
Celtis #15475 üzenetére
Köszi a választ.
Én is mértem egyébként fogyasztásmérővel és 1-2W-ot írt pillanatnyinak, de mellette ha mértékegységet váltottam. akkor 10VA-t is. Ez kicsit megzavart ezért kérdeztem inkább.
Nem értem miből számolta a 10VA-t egyébként...
Ez bőven kevesebb mint egyes eszközök készenléti felvétele. Most rádugtam a T-home USB-re ott nincsenek alacsony feszültség jelzések egyelőre. Az meg mivel úgyis mindig ON vagy standby így gondolom jó lesz neki.
-
-
Zebu
addikt
Synology NAS USB portjai vajh elegendő naftát adnának a PI2-nek? Egyébként mennyit fogyaszt ha 0/24-ben be van kapcsolva?
-
azbest
félisten
válasz
FireKeeper #15471 üzenetére
Nem. A raspi-n futó windows nem desktop oprendszer. Fejlesztéshez való játékszer.
Ami valószínűleg nem működne: nyomtató megosztás, távoli asztal rá (mivel nincs asztal), torrent kliens.Linux alapon már elképzelhető nyomtató, torrent kliens kompromisszumokkal, távolról elérés (de nem windows rdp, a torrenthez egyébként sem kell távoli asztal).
Ha windowst szeretnél, akkor egy inteles minipécével próbálkozz.
-
FireKeeper
nagyúr
sziasztok!
csinálnék otthonra egy ultramini-szervert ehhez a raspi 2 lett kinézve. windowst pakolnék rá, és értelemszerűen 24/7-ben futna. rá lenne dugva egy USB-s meghajtó, ez teljes egészében megosztva lenne, egy nyomtató ugyanúgy megosztva, illetve szeretnék rá távoli elérést (teamviewerrel, vagy akár az alap windowsos távoli asztallal), meg persze egy elmaradhatatlan torrent klienst linux disztrók seedeléséhez. két kérdésem lenne:
elég izmos lenne ehhez a raspi2?
16gigás kártya elég bele?üdv
-
azbest
félisten
válasz
erikke17 #15468 üzenetére
mpeg2 codec akkor kell, ha mpeg2 filmeket nézel, vagy nálatok a helyi dvb-t mpeg2 formátumban ad. A magyar dvb-t h264/mpeg4 formátumban megy, ami alapból támogatott a pi-ken.
annyi kavar lehet, hogy a tvheadend backend az úgy emlékszem unofficial repóból telepíthető, amit előbb engedélyezni kell az openelec felületén, erről biztos volt már szó a topicban.
-
-
válasz
erikke17 #15463 üzenetére
Igen, egy tuner és egy antenna elég. Bár az egyes pi-n szerintem kodekre is szükség lehet, ezt majd úgyis meg fogod látni.
Szoftveresen a tvheadendet kell telepíteni, majd oe-n az élő tv-t engedélyezni. Aztán a webes felületen beállítod a csatornákat stb és a tvheadend klienssel már nézheted is a csatornákat.
@ALI_G
Elég tápot kap? Aktív hub van?
-
erikke17
őstag
Üdv.
Van egy Raspberry pi1 B+ rajta legújabb stable openelec. DVB-T-t szeretnék rá faragni, mindigtv lenne a cél.
Mivel SK-ban lakom és itt nálunk Digin nincs m4sport, külön meg azért DVB-T tunert nem veszek most.Mire lenne szükségem hozzá? Csak egy USB-s DVB-T tunerra? Na meg egy beltéri DVB-T antennára. Gondolom még szoftveresen kell mókolni.
Ez így életképes?
Előre is köszi
-
-
polberto
tag
válasz
azbest #15456 üzenetére
Otthoni hálózatban vannak egy router van köztük.
A MAC címet nem lehet valahová beírni hogy müködjön az ébresztés?
Mint pl: a számítógéppel tudom éreszteni a NAS-t. (A routerbe port forwarding a NAS ip címe)
Az a baj hogy a Pi és a NAS nagyon messze van egymástól és nem szeretném mindig bekapcsolni a sz.gépet az ébresztéshez. -
Zebu
addikt
Valami azért nem kerek. Eddig az 5.2 openelec simán indult úgy, hogy USB kábelt bekötöttem az erősítőbe. Erősítő bekapcs, Raspi indult. Na ez most nem megy. Ki kell húznom a kábelt és bedugni ahhoz, hogy menjen.
Igaz korábban NOOBS volt fent, boot menüvel és abból indult az openelec 5.2. Lehet azért volt jó? Nem értem....
-
-
dugesz77
őstag
Abban tudna nekem valaki segíteni,hogy egy újratelepített win10 alól miért nem látszódik a NSA 310S nas tartalma? Egy tplink wr1043nd osztja a netet. A hálózatban van még egy rpi2 az tökéletesen látja a nas-t. Windows alól nem tudom viszont elérni. Windows felől hálózat felderítés megvolt onnan sem látszik sem a nas sem a pi2. Hálózat menü alatt csak az asztali gép látszódik. Újratelepítés előtt is ugyan így volt a rendszer minden probléma nélkül ment minden.
-
azbest
félisten
válasz
polberto #15454 üzenetére
Nekem az NSA320-szal semmi ilyen beállítás nem kell. Samba (windowsos) megosztáson át, ha valami kapcsolódik, akkor felébrednek a lemezek. Ha a kodis pi nem ugyanabban a hálózatban van, mint a nas, akkor természetes, hogy nem tudja mac címmel hivatkozni. Pl ha egy router van köztük. De szerintem nem is kell ilyen kapcsoló.
-
Azta tényleg!
Már frissítettem is. Nekem az 5.0.8-ról való update simán ment. Leszedtem az openelec oldaláról az update fájlt, beraktam sambán az update mappába (/storage/.update/) majd toltam neki egy rebootot, felrakta kb 2 perc alatt és egy reboot után már az isengard (fogadjunk, h elírtam
) logó fogadott.
Még nem néztem vele filmet, de minden kiegészítő megy, csak pl a youtube elfelejtette a logint...
De a pörgetés nagyon gyors lett!
-
polberto
tag
Sziasztok!
Kodi-nál a rendszer-beállítások-energiakezelésnél ha bejelölöm "A hozzáféréskor próbálja felébreszteni a távoli kiszolgálót" opciót akkor kiírja hogy :MAC cím észlelés meghíúsult NSA310.
Hogy tudnám beállítani hogy ébressze a NAS-omat?
Köszönöm szépen. -
Gyula84
veterán
válasz
RoundRobin #15426 üzenetére
legyen elfogadom
-
contaxg
veterán
A hatos openelecből eltűnt az opensubtitles lehetősége..hogy lehet ezt telepíteni?
-
Celtis
veterán
válasz
chemand #15445 üzenetére
Attól is függ, honnan indulsz. Ha bármelyik 5.95.x (=OE6.0 béta) akkor csak simán frissítés és kész.
Ha korábbiról, akkor is próbálkozhatsz frissítéssel, aztán ami kompatibilis az megmarad, ami meg nem, azt újra kell telepítened így is úgy is.Ha elég régi a rendszered, akkor megfontolandó, hogy exportálod a médiatárat, aztán csinálsz egy teljesen friss telepítést és a végén beimportálod újra a médiatárat. Ez a hivatalos ajánlás is.
-
chemand
aktív tag
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni, frissíteni szeretném az Openelec-et a legújabbra. Hogyan kellene csinálnom, hogy a telepített kiegészítők, programok, skin-ek, stb. megmaradjanak?
Még kezdő vagyok a témában, bocs ha már volt ilyen kérdés. -
mimey
tag
válasz
azbest #15386 üzenetére
Szia!
Neked az említett hangkártya hangja nem recseg kegyetlen módon?
USB kábel megy PI2-ből a hangkártyába, onnan optikai kábel az erősítőmbe (Pioneer VSX-420).
Egyszerűen úgy pattog/recseg a hang, - de már a menüben is -, hogy az egész élvezhetetlen.Több USB kábellel és több optikai kábellel is próbáltam, más eszközzel optikai kábellel próbálva nem produkál ilyet az erősítő.
(PI2-n OSMC)Üdv: mimey
-
melan
senior tag
válasz
Celtis #15439 üzenetére
Mivel eddig működött, minden jól be van állítva... úgy értettem, hogy a beállítások nem változtak (írták korábban, hogy valakinek alapra állt vissza vagy ilyesmi)
de akkor most már értem, miért nem működik - a port.hu scrapert használom én is.
köszönöm, megyek a kodis topikba!
-
melan
senior tag
Sziasztok! MIóta megvan, megelégedéssel használom a pi2-t openelec-el médialejátszóként. Most viszont azt vettem észre, hogy nem frissíti valamiért az adatbázist.
Ha új filmet másolok fel a NAS-ra, akkor az nfo-ba be szoktam tenni a port.hu linket az első sorba, és így lefuttatva a médiakeresést, letölti magának szépen a metaadatokat. Most viszont nem. Ha manuálisan adom meg a címet/választom ki listából, akkor sem jeleníti meg a tartalmat, se a borítót se semmit. Megnéztem, a beállítások megvannak, ahogy voltak.Mi lehet a probléma?
-
sunnysys
tag
válasz
vargalex #15435 üzenetére
Köszi! A portforward végül is nem kellett, mivel a wifi routert csak 10 percre üzemeltem be, a RPi most közvetlenül a modemre van csatlakoztatva.
A Transmission most működik. Az rTorrent valami hibát ír ki (No connection to rTorrent. Check if it is really running. Check $scgi_port and $scgi_host settings in config.php and scgi_port in rTorrent configuration file.), de végülis nem gond, legalább az egyik megy. -
s_e_n_k_i
tag
válasz
tvamos #15427 üzenetére
A Farnell-ről. Ha a cikkszamot beírod az fdh.hu-n, akkor egyszerűen lehet rendelni (mint a linken látszik, van több szín is).
Legoval tökéletesen kompatibilis, 3 lego kocka magasságú, és az alsó lemezen is ki van alakítva a Lego kompatibilis felszín (vagy ezt itt alszínnek hívjuk???), így akár teljesen be lehet építeni valami Legos építménybe. -
Spuri2000
senior tag
Wifi HD streamingről van valakinek tapasztalata? Milyen wifi adapter kell amivel menni fog?
-
-
sunnysys
tag
válasz
sunnysys #15394 üzenetére
megnéztem a Kodi/System/Openelec-e belül a hálózati beállításokat, és találtam egy IP címet, ami teljesen más, mint amit eddig el akartam érni rTorrent, vagy Transmission web interface-ről. lehet, hogy ezt az IP címet kellene megadnom, ha kívülről el akarom érni? Előzmény.
-
csubuka
addikt
válasz
azbest #15365 üzenetére
Szia!
Az orange pi tapjat hogy oldottad meg, ahhoz sajnos nem jo a microusb ha jol olvasom.
Illetve azt meg tudnad nezni esetleg, hogy milyen sebessegu a microsd olvasoja maxon? Van erre barmilyen adat?
Csak elkezdett erdekelni a kutyu es lattam, hogy uttorokent bevallaltad :-)
Koszi
-
Gyula84
veterán
válasz
RoundRobin #15399 üzenetére
hát a ledes villanó nem is vakú
-
RoundRobin
aktív tag
válasz
wassermann #15417 üzenetére
Jó cég, rendesek nagyon, csak kicsit hülye helyen vannak.
-
Zebu
addikt
-
-
polberto
tag
Sziasztok!
[link]Egy ilyen konvertellel ki lehet nyerni az 5.1-et a jack aljzatból?
-
wassermann
Topikgazda
válasz
RoundRobin #15415 üzenetére
Nem könnyű megtalálni, de én is náluk vettem. Arra emlékszem: ők adták a legjobb áron (kb. két éve volt)
-
futizoli
tag
válasz
RoundRobin #15415 üzenetére
..nyitva volt a nagykapu, gondoltam nem kapu kódozom, besurranok, de fülön csípett az őr.., hova,hova?
Nekem is necces volt, hogy odaérek négyre... -
Zebu
addikt
15.2-es Isengard mikorra várható RasPIre? Egyelőre ha jól látom a 14.2 a legújabb amit futtatni tud. Tud erről valaki valamit?
-
vampire17
addikt
Na megjott nekem is a Pi2
Hat mit ne mondjak, bonyolultabbra szamitotam
Vettem hozza ket hutobordat is ,folragasztottam csipesszel ahogy kell
RasPlex-et raktam ra, a telepitese a Windows Installerel az SD-re 3 gombnyomas volt, aztan mar bootolt is a kicsike
A TV-m (Samsung) gond nelkul felismerte, A HDMI-CEC is azonnal mukodott, teljesen jol kezeli a Samu taviranyitoja! (Utolag mar kar volt megrendelni az airmouse-t de mind1...)
A kep is egybol beallt, full HD, 60fps. Nem kellett allitani a pozicion meg semmi.
Az 1080p-s filmeket akadasmentesen viszi, nem szamit neki, milyen formatum az x264 (ugye ez volt az egyik cel) Az mkv-s belso feliratokat is problema nelkul kezeli, direct-play-el is (ez volt a masik vasarlasi ok, a Samsung tv nem tudja kezelni a belso feliratokat)
Igy most szepen osszeallt a rendszer, van egy kis fogyasztasu 2 magos Shuttle pc-m (Esprimo mini PC) ez futtatja Lubuntu alapon a Plex szervert (Direct Play-re boven eleg, nem kell amugy sem transcode, csak otthon filmezek) Erre fol van mountolva FUSE Python scriptel az Amazon Cloud Drive (korlatlan tarhely!) a lejatszo meg ugye a kis Pi2.
Ez igy most eleg durva kombo nekem. Az egeszet ki lehet hozni 50k bol (szerverel egyutt) meg ugye a Amazon Cloud eves dijja, de az sem egy nagy osszeg (60 dollar)
Ugyhogy nagyon jo vetel volt, remelem kesobb sem jon elo semmi nyugje
-
futizoli
tag
Mennyi bosszúságtól megkímélhettem volna magam, ha ezzel az adapterrel indítok...
Tökéletes, nincsen szivárvány, a hdd-nek sincs szüksége külső tápra vagy akár y kábeles dupla usb csatlakozásra.
Leírom még egyszer az én rendszerem, ha valaki táp problémába fut, esetleg lássa mi az ami biztosan működik plusz kiegészítők, hub, y kábel, stb. nélkül...Tehát: Raspberry pi2, Samsung M3 portable 1GB, Hifiberry Dac+, Stontronics T5582DV 5V 2A adapter, a config.txt kiegészítve a max_usb_current=1 sorral.
Openelec 6.0, sandisk ultra 8GB class10, bár ezeknek nem hiszem, hogy van jelentősége.
Elkezdem újra belakni a rendszert, és ha már pi ház kép is felkerült, én is rakok fel még ma egy általam készített "tartóról" egy fotót. Remélem senki nem veszi 'arcoskodásnak, talán ötlet adónak jó lesz.
Mindenkinek köszönöm a segítségét!
-
azbest
félisten
válasz
-
futizoli
tag
válasz
Igen, csak xenon vakutól... Elhoztam a stontronics tápot az fhd-től, mindjárt próba.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Le Mans Ultimate
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Eredeti játékok OFF topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- További aktív témák...
- iMac27 5K, 2019, 3,7GHz, 1TB SSD, 32GB RAM, 8GB video - HIBÁTLAN - erősebbik kivitel
- DELL T40 EMC Szerver
- ASUS PRIME B760M-K D4 + Intel I5 12400F + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- CarPlay / Android Auto adapter meglévő Android alapú fejegységhez
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol extra kontrollerrel dokkolóval
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256GB SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! CSAK KIPRÓBÁLT! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged