- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Hieronymus: A németországi vasúthálózat
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- sziku69: Szólánc.
- MasterDeeJay: Noname 1TB-os SATA SSD teszt
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Osynho
addikt
válasz
Osynho #14987 üzenetére
Közben kiderült, hogy az erősítő a ludas, amin átmegy a jel, viszont ezt sem értem igazán, mivel csak továbbadja képet, nem nyúl hozzá. Mégis az van, hogy tv-vel össze tudtam hozni, ha közbeiktatom az erősítőt, akkor nem 24hz. Másik kártyára feltettem a nem béta openelecet, de ez a kép fogadott. 2 kártyáv al is ugyanez van. Mi lehet a gond? Nem gondoltam volna, hogy ennyire szopat majd...
-
Gabis
őstag
Sziasztok!
Elég sokat szoktunk a párommal filmezni és kissé unom már a pendrive be-ki másol ide-oda megoldást.
Az elgondolásom a következő:
Pi + merevlemez + wifi + távirányító vagy vezeték nélküli egér
a Pi HDMI-vel a TV-be
a merevlemezre wifi-n másolnám a filmeketEz így kivitelezhető?
Előre is köszönöm. -
csgabor
csendes tag
hi,
Gondolom probálkoztok touch screen beszerzésén is pihoz.
Azt olvastam nagy erőkkel dolgoznak a témán. A legjobb amit találtam talán ez lesz:Nem lesz könnyű hozzájutni.
Van valami jó monitor pi-hoz, ami eddig bevált és jól megy valakinél? -
válasz
kavarc #14958 üzenetére
A Zyxel NSA325v2 NAS 30e Ft körül kapható, és jóval többet tud NAS-ként, mint ami a Raspberryből kihozható.
Ettől függetlenül akár OpenMediaVault is van PI-re, de ha már ebben a kategóriában gondolkodik az ember, akkor érdemesebb BananaPI-vonalon nézelődni -- SATA, ugyebár...
Nézz szét itt: SimpleNAS, esetleg itt: RPI-NASMaCS
-
Osynho
addikt
válasz
Celtis #14986 üzenetére
Minden variációt kipróbáltam 3x, 2 órája szopok vele. Amikor be van kapcsolva a képfrissítés beállítás (most épp a lejátszás szinkronizálása a megjelenítőhöz ki van kapcsolva), akkor a film elindításakor frekvenciát vált látszólag, de ugyanúgy marad 60hz-en, a csúszka meg kilóg a tv-ről. Mindegy, hogy mindig, vagy start/stop a mód. Ha kikapcsolom ezt a módot, úgy nem csinálja a váltást, megállás nélkül megy 60hz-en és jó helyen van a csúszka.
-
Osynho
addikt
Miért nem tudom rábírni a kadenciahelyes lejátszásra? Függőleges szinkronizálás: mindig, felbontás desktop (full hd, 50hz), vagy 1080p, 60hz, képfrissítési frekvencia mindig, vagy start/stop, lejátszás szinkronizálása a megjelenítőhöz bepipálva. Egyik esetében se aktiválódik, a 24p-s film 60hz-en fut. Ezen kívül azt csinálja, hogy a statusbar kilóg film közben. Be van kalibrálva a méret, a film nem lóg ki, csak a csúszka.
-
Saccco
nagyúr
Openelec és OSMC mellett érdemes ránézni az Xbian-ra is.
-
Celtis
veterán
válasz
redwhite78 #14978 üzenetére
5.95.5 Már olyan régi, hogy nem is értem miért béta.
-
D@reeo
aktív tag
OSMC
Moderáltam magam.
Mi a fenének áll meg a telepítés végén, nem kéne újrabootolnia ha végigfutott?
-
Mr Dini
addikt
válasz
gyurkikrisz #14974 üzenetére
Ssh és winscp.
-
crissprivat
senior tag
válasz
redwhite78 #14978 üzenetére
Jó ideje elvagyok az 5.0.8 -as verzióval. Nálam stabilan müködik minden. Nincs gondom vele.
-
redwhite78
aktív tag
openelecből az 5.0.8-as verziót, vagy a bétát javasolt (5.95.5) telepíteni a pi-re?
-
gyurkikrisz
őstag
válasz
wassermann #14975 üzenetére
most konkréta a boot partíció mentésére gondoltam, de akkor csinálok egy mentést rsync-el, és egyet win32diskimagerrel is, az egyik csak használható lesz
-
Froclee
őstag
válasz
win32diskimager olvasni is tud, nem csak írni.
egyébként ha a samba be van kapcsolva akkor a gépedről is eléred a tartalmát a pi-nek.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Ha konkrétan a Config.txt-re gondolsz:
A Pi-k több particiós rendszereket használnak. Az alap-paramétereket beállító config.txt a FAT-esen van, pont azért, hogy elmenteni vagy szerkeszteni Windows alól is lehessen. -
gyurkikrisz
őstag
Le tudom úgy menteni a pi-n a rendszert, hogy szükség szerint pl a /home mappából egy windowsos gépről is tudjak fájlokat kiszedni? a probléma az, hogy a jessie frissítéssel elromlott az apt-get, gondolom rossz a sources.list fájl, meg a dependencykkel is baja van, és úgyis érett már ez, így újraflashelem az egészet, egy tiszta image-t. Namost ami eszembe jut az előtte lementem, de nem tudjuk mink van, amíg el nem veszítjük alapon szeretnék megtartani egy mentést mindenről, hogy hátha eszembe jut valami, vagy egy config file-t meg tudjak nézni, kéne a régi rendszer. Hogyan tudom úgy elmenteni, hogy továbbra is tudjam "nézegetni"?
-
azbest
félisten
Nálam sem a pi felől volt probléma a hdmi kábellel. A projektor felől volt érzékeny a mozgatásra. Valószínűleg poros volt a csatlakozó, kicsit kiporoltam ecsettel és azóta nem jelentkezett. Másik kábellel sem csinálta, mert az stabilabban ül benne (csak az meg gyenge minőségű és amiatt előfordulnak átviteli hibák.. 1$ kínai ennyit tudott
).
-
Osynho
addikt
Üdv!
Megjött a Pi2. Feltettem az Openelecet, összekötöttem az erősítővel hdmi-vel. Minden ment gördülékenyen, egészen addig, amíg hozzá nem nyúltam a távirányító usb-s infra vevőjének a kábeléhez. Nem húztam, nem rángattam, csak épp megmozdítottam, mire nagy ciccenés volt a hangfalakon és elment a kép. Pár másodperc múlva visszajött és ment minden tovább. Aztán megint arrébb tettem a kábelt, szintén kb semmi komoly mozdítás nem történt, a Pi konkrétan meg se mozdult, ismét ciccenés és a kép elment végleg. Azóta sehogy se tudok képet és hangot varázsolni a rendszerre. A tv-re direktbe kötve tökéletes a Pi, illetve az erősítőre pc-t kötve, ugyanazon a bemeneten szintén tökéletes. Látott már ilyet valaki? -
Froclee
őstag
vicces, pont tegnap próbáltam ki. viszont nem youtube-bal hanem csak zenével, az ment. sőt, albumborítót is szépen megjeleníti.
link -> úgy látom legtöbbeknek az se, nem hogy videó"Airplay mirroring has never been implemented in Kodi. Doesn't matter what iOS version you have. "
plusz itt is megtalálod a known issue alatt " AirPlay mirroring is currently unsupported. "
-
Zebu
addikt
Airplay működik valakinek? Youtube felismeri az eszközt de csak a hangot teszi ki....
-
t.zolka
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segítség kéne. Szeretnék valami jobb analóg kimenetet a Pi2-re, szerintetek a HiFiBerry helyett, alternatívaként egy ilyen? Mennyire lehet ez hozzá képest "kínai"? -
F1rstK1nq
aktív tag
OSMC van a málnámon.
Olyan "hibába" ütköztem a KODI-ban, hogy amikor váltanék háttérképet és tallóznám be a képet samba-n keresztül, nem látja a képeket fájl szinten. Viszont ha a Pictures részben betallózom ezt a mappát ott mutatja a képeket. Ez bug vagy én nézek be valamit? (Több, mint valószínű ha ssh-n feltennék az sd kártyára képeket akkor jó lenne, de azt nem értem hogy így miért nem okés.) Láttam még a fórumon V.Stryker -nek volt hasonló problémája.Valaki tipp?
-
kavarc
aktív tag
válasz
Celtis #14956 üzenetére
Szia!
Nézegettem NAS-okat is. Közeépkategória 2 lemezzel kb 50-től indul.
Viszont eléggé megtetszett ez mütyür kütyü... szóval mennyire lenne ez a rendszer lassú?
Találtam jópár külföldi cikket főleg a PI2 elődeivel ebben a témában. Persze nem olvastam végig mind ezeket , de gondolom nem legóztak volna vele ennyit ha nem lenne megfelelő. Nyilván nálam is van az a szint, ami alá nem mennék... pl, ha torrent és másolás már nem működik, vagy torrent mellett szaggat egy sima avi dlna-n. -
Lehet kapni valami normális házat, ha kifejezetten media centerként akarom használni a raspberry-t?
-
Horvi
őstag
válasz
kavarc #14950 üzenetére
Hi,
Igen tudod használni ezekre a célokra amit meghatároztál. Azt hogy a 2 darab HDD-t az usbről meghajtja-e rendesen azt nem tudom. Elvileg egyet minden gond nélkül ha megfelelő a tápellátása.
Az install az kicsit máshogy megy mint egy windows
Tudsz kapcsolódni hozzá pl vnc-vel, és akkor grafikus felülettel is tudod használni távolról és akkor nem kell ssh-n bohóckodni.
A konzolos mókolást nemigen tudod kikerülni szóval arra készülj de nem kell tőle megijedni. Ezekre a dolgokra amikre szeretnéd használni rengeteg tutorial van a neten ami végigvezet lépésről lépésre.
De ha bármi kérdés felmerül akkor itt a fórumon is választ kapsz.Üdv,
Horvi -
kavarc
aktív tag
Sziasztok!
Teljesen zöldfülű vagyok málna témában. Néhány cikk és a fórum utolsó pár oldalának olvasása után vettem rá magam, hogy kérdezzek...
Szóval jelenleg az otthon lévő különféle rendszereket szeretném konszolidálni egy kütyüre, ezek pedig:
file server, dlna, torrent.
A kérdésem az lenne, hogy ez megoldható lenne-e Raspberry Pi 2-vel?
Jelenleg 2 db 2.5-ös külső HDD-m van, amit használnék a projekthez.
Ha kijelző nélkül használnám - az installációt kivéve -, akkor hogyan tudok kapcsolódni az eszközhöz? A linuxnál vagy a Win10-nél megoldható valamiféle grafikus távoli adminisztrációs felület, vagy kizárólag konzolon és rengeteget gépelve adminisztrálható?
Köszi előre is! -
Celtis
veterán
válasz
Skynet258 #14946 üzenetére
Mindegy, hogy a TV saját távja vagy sem. A lényeg, hogy a TV továbbküldi a PI-nek a vett távirányító jeleket a HDMI kábelen. Nem kell infra vevő a PI-be. Egy icic-picit azért állítgatni kellhet a TV-ben és a Kodiban is hozzá.
Ja és így a Pi-t eldughatod akár a fiókba vagy a TV háta mögé.
-
Skynet258
veterán
válasz
Celtis #14945 üzenetére
Hát passz, de a Win-es gépen sem kellett semmi, plug & play. Ez az egyébként. A tv távja nincs használatban az első perctől kezdve, és nem is venném elő, mert ez kezel mindent.
HDMI cecelegyet támogatja a tv, ha mást nem akkor azzal fogok szórakozni.
-
Celtis
veterán
válasz
Skynet258 #14944 üzenetére
Ha rendes egeret és billentyűzetet emulál, akkor csak bedugod és megy. Ha a windows-os gépen is volt hozzá valami trükk, akkor lehet, hogy az Openelec alatt is kell játszani.
Viszont ha a TV-d támogatja a HDMI-CEC-et, akkor nincs szükséged semmire, a TV távirányítója fogja kezelni a Kodi menüit.
-
Skynet258
veterán
válasz
Celtis #14941 üzenetére
Köszi mindenkinek!
Akkor már csak egy nyitott kérdés maradt hátra (de ez meg hamarosan úgyis kiderül): van egy HP IR vevőm, USB-s. Na ezt szépen kezeli a HTPC jelen pillanatban, és ez kellene is a jövőben, mert egy Logitech Harmony táv látja el az irányítást minden eszközön. Nem kell majd ehhez valami driver? Vagy az OSMC/Openelec/társai is egyből felismerik és kezelik majd?
-
arnd
senior tag
Csak egy hipotetikus kérdés: 4K-hoz mit szól a Pi2?
-
Skynet258
veterán
Sziasztok,
jelenleg egy mainstream AMD alapú HTPC-t használok, amin fut egy Win 10, és egy Kodi (utóbbi automata indulással be is jön pár másodperccel indulás után). Na most gondolkozom egy NAS + Rapsberry Pi 2 kombóban. Világ életemben Win user voltam, a Linux-hoz sosem volt szerencsém személyesen (nettó 20 perc talán eddigi életem során), így mennyire lesz kihívás a dolog?
Láttam valami OSMC rendszert, ez felmegy MicroSD-re, az be a Raspi-be, Kodi felületen megadom a filmek, sorozatok, egyebek helyét... és ennyi?
Igazbáól a jelenlegi rendszer szép és jó, minden működik, csak... mindig valami újat akarok kipróbálni.
Lényeg, hogy mennyire macerás a fenti setup? Köszi!
-
JohnnyX
őstag
Elkepzelheto hogy rendelnek 1db pi2-ot.
Megmondana valaki, hogy mi a kulonbseg a ketto kozott?
En csak arban latok kulonbseget... -
stopperos
senior tag
válasz
scream #14931 üzenetére
xrdp: magyar billentyűzet: a probléma az, hogy nincs legenerálva a magyar billentyűzet kiosztás:
sudo xrdp-genkeymap km-040e.ini és másold be a többi közé.
Viszont amit legenerál az annyira gáz, hogy nem minden billentyűd fog utána működni rendesen. Próbáltam átírogatni, de utána inkább hagytam a fenébe és angolul használom.
Esetleg valaki másnak sikerült normálisat összerakni? -
scream
veterán
Hali!
Valaki meg tudná mondani, hogy hogyan tudom az XRDP-s felületen a magyar billzet kiosztást aktiválni?
Illetve Raspbian-ra varázsolható valahogyan Chromium?
-
Celtis
veterán
válasz
azbest #14929 üzenetére
Köszi. A dmesg mutatta az utat. Szerencsére nem kell extra áram. Leírom a részleteket, hátha másnak is segít.
Ezt láttam a dmesg kimenetben.
[ 22.879338] r8188eu 1-1.2:1.0: Direct firmware load for rtlwifi/rtl8188eufw.bin failed with error -2
[ 22.879388] r8188eu 1-1.2:1.0: Firmware rtlwifi/rtl8188eufw.bin not availableA megoldás pedig ez a sor:
sudo wget https://github.com/lwfinger/rtl8188eu/raw/c83976d1dfb4793893158461430261562b3a5bf0/rtl8188eufw.bin -O /lib/firmware/rtlwifi/rtl8188eufw.bin -
Celtis
veterán
Vettem egy filléres Realtek RTL8188ETV chipes USB wifi dongle-t néhány gombért. PC-n működik. Ha rádugom a PI-re még az lsusb parancs sem listázza ki.
Raspbian az OS. Valami ötlet? -
arnd
senior tag
Openelec + LIRC kombót használ valaki?
Nincs valami simán Kodi alá telepíthető verziója? -
Saccco
nagyúr
válasz
Celtis #14924 üzenetére
Nálam most valami összekeveredett... Most tettem fel az Openelec-et és minden sorozat Lilo&Stitch neki. Nem tudom mi miatt van ez, viszont így kiharcolta, hogy az egyes PI-n már bevált (szerintem azon ez a leggyorsabb) xbian-t tegyem fel. Eredetileg OSMC-t akartam, de 8 óra alatt akart lejönni.
-
Celtis
veterán
válasz
redwhite78 #14922 üzenetére
Én Openelec-et használok, de elvileg az OSMC ugyanolyan jó. Esetleg próbáld ki mind a kettőt és válassz. Később úgyis annál maradsz.
-
crissprivat
senior tag
válasz
redwhite78 #14922 üzenetére
Én jelenleg openelec 5.0.8 as verzióját használom. Elégedett vagyok.
-
redwhite78
aktív tag
válasz
crissprivat #14919 üzenetére
Köszi. És Celtis-nek is.
Végül a nagyobb tápot vettem.
Ha médialejátszónak akarom befogni, akkor melyik OS a leginkább javasolt. Értem ezalatt, hogy melyik alatt lesz legfürgébb a Kodi? Rajtahagyjam az előtelepített Raspbiant, vagy érdemesebb rátolni mást? OSMC, Openelec? -
Celtis
veterán
válasz
redwhite78 #14918 üzenetére
Bőven elég, de hosszabb távon lehet, hogy szükség lesz az erősebb tápra, ha később mégis rákötsz valami extrát.
-
crissprivat
senior tag
válasz
redwhite78 #14918 üzenetére
Vedd az erősebbik táppal. Csak annyi kraftot fog kivenni belőle,amennyire szüksége van.
-
redwhite78
aktív tag
Üdv! Most rendelnék egy RPi2-t. Abban segítenétek, hogy elég hozzá egy 1,2A-es táp, ha nem dugok rá semmi egyebet, mint egér+bill?
Illetve ha erősebb 2,1A-es táppal veszem és azzal működtetem, akkor hosszabb távon befolyásol ez valamit? (fogyasztás, melegedés, élettartam). Köszi -
huliganboy
addikt
-
azbest
félisten
válasz
huliganboy #14912 üzenetére
A jessie-n nincsen kodi csomag. Nem talál olyat.
Nem osmc-t használsz?Ha te adtál hozzá valamilyen csomag forrást, akkor az nem jessie-hez való volt.
-
azbest
félisten
válasz
huliganboy #14909 üzenetére
nem szoktam noobs-ot használni, mert a konfig fájlok körül is kavar. Nekem egy kártyán csak egy oprendszer van.
-
huliganboy
addikt
válasz
azbest #14908 üzenetére
Üdv!
Jó kérdés mivel noobsal telepítettem, igazán nem is néztem melyiket rakja fel, aztán toltam neki ssh-n egy updatet.... Szóval lehet nem jessie volt a kiinduló alaprendszer. Noobs mit szed le vajon?
apt-get update természetesen futtatva volt.
Raktam be más repot is de onnan sem tudja telepíteni!
-
azbest
félisten
válasz
huliganboy #14907 üzenetére
tiszta jessie vagy updatelted a wheezy-t?
apt-get update is futtatva volt előtte?
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 9 5900X +RX 6600/6700XT/6800/9060XT +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA!
- Gamer PC - i5 12400f, RTX 3080 és 16gb DDR5 + GARANCIA
- Ryzen 7 5700X + RTX 3070 + 32GB RAM + NZXT hűtés/ház + Windows 11 Pro
- Ryzen 7 3700X GTX1070 16GB 3600Mhz 1TB 750W B
- GAMER PC RTX 3060 Ti 32GB RAM FULL HD / 1440p
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S22 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest