- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
válasz
golya87 #14697 üzenetére
Az Adafruiton írják, hogy 160 LED, 10A. Akkor én 50-re azért szamolnék 3A-t. (Bár máshol mintha max 60mA-t látnék... Az meg 3000mA-re jön ki.
) A Pi2-nek is adnék azért 2A-t...
-
golya87
őstag
Ez a normál hengeres, mint a notebook töltők. Ehhez forrasztottam egy Y kábelt. Ennek az egyik vége a hengeres anya, a másik pedig a ledsorra van forrasztva, a harmadik pedig egy micro usb csati.
Valamit nagyon rosszul csinálhatok, mert a két adat lábát a ledsornak ha összeforrasztom, akkor nem megy, ha csak krokodil csipesszel összekötöm, akkor megy. Mondjuk ennél a résznél már kifogytam a vezetékből úgyhogy vegyesen használom az eredeti alu és a saját réz utp kábelt. -
-
Geripapa
aktív tag
válasz
s_e_n_k_i #14685 üzenetére
"DVB-C tuner dolog. Megvettem, kipróbáltam, bentről is láttam az otthoni TV adást"
Ezt hogy kell megvalositani? A cél az lenne hogy magyarországon fognám a mindigtv-t és azt ausztriában nénénk.
Itt van már egy pi2 openelec+kodi val. Gondolom otthonra is kellene egy de milyen oprendszer és milyen beálitások kellenek? Lehet az adások között is váltogatni? Vagy hogy müködik ez egyáltalán, tehát az elmélet is érdekelne...
Elöre is köszi a segitséget.
-
golya87
őstag
Hello
Adott a Pi2 és 50db WS2801-es led. Ezt egy 5V 5A-esnek mondott tápról táplálom. Induláskor 5,2-5,1V-ot mutat a mérő, de a leddel együtt filmlejátszáskor le tud esni 4,7-re is.
Gyenge a táp gondolom.
Lehet ezzel valamit kezdeni? Pufferkondi, akármi...Köszönöm a segítséget!
-
sztanozs
veterán
Jó volna, ha a video board külön is kapható lenne, nem csak screen-nel együtt (vagy ha megosztanák a DSI specifikációját a PI board-on, és az API-t amivel működésre lehet bírni)...
-
totya79
tag
Nem tudja véletlen valaki,hogy a pi hűtőbordáját rá lehet e varázsolni a pi2 b-re?
Van értelme egyáltalán hütésnek? -
tjanos89
újonc
Sziasztok!
Nemrég beszereztem egy Raspberry Pi -t és most az alap Raspbian van rajta. Kamera megfigyelésre használnám ezért beraktam auto indításba egy ilyet:
cvlc --http-reconnect -I dummy 'stream cím'
Az iroda minden más gépén gond nélkül müködik de a Pi - n pár másodperc után megfagy a kép.
Van ötletetek, hogy miért lehet ez?
Elöre is köszönöm.
-
s_e_n_k_i
tag
válasz
Gyula84 #14684 üzenetére
Nemrég kaptam a kollegától:
"Szia!
Tegnap átvettem a Microstack base board-ot. Hazaérve rá is kötöttem GPS-t pi-re. Kisebb sys.txt módosítás után (meg kellett adni a gps forrást), amint kimentem loggia-ba, be is mérte, hogy hol vagyok :-) "Szóval ez is működik, de nem hiszem, hogy tovább folytatódna a dolog:
- Jelenleg azért eléggé lassú. Hasonló procin WinCE alatt sokkal gyorsabb a Primo, szóval optimalizálni kellene, de erre senkinek nincs ideje
- Azért még eléggé bug-os is, néha-néha lefagy.
- A hangrendszert nem is nézte, valószínűleg azt is reszelni kelleneŐ is csak technikai kihívásnak vette a dolgot, sikerül-e elindítani, és használni. Sikerült, szerintem ő se foglalkozik tovább ezzel komolyabban.
Meg értelme se nagyon van. Ennyi pénzből már lehet venni egy Android-os tabletet (vagy éppen 2 DIN-es Android-os autós kütyüt) amit azért többre lehet használni egy autóban, jobban be lehet építeni, és arra nekünk meg van házon belül kiforrott navigációnk.
Ja, és hogy elejét vegyem, természetesen ezt a SW-t senkinek, semmi pénzért nem adjuk oda. Sokkal többre becsüljük a jelenlegi munkahelyünket, hogy ilyennel kockáztassuk.
Ez csak egy érdekesség volt, azért is írtam meg, hogy lássátok, hogy a kedvenc Pi-nk mire lehet alkalmas, semmi többet nem akartam/akartunk a dologtól (kb ugyanaz mint a DVB-C tuner dolog. Megvettem, kipróbáltam, bentről is láttam az otthoni TV adást, aztán kihúztam az USBs tunert a kütyüből, ami azóta is a fiókban van valahol. Működött, tetszett, de igazából használni nem akarom).
-
lehella
senior tag
válasz
szepsuti #14676 üzenetére
Tényleg kulturált és igényes megoldás ez, csak ha jó a matek több mint a duplája a költség az ebayes verzióhoz képest. Jelenleg úgy fest, hogy ~9000 ftból kijön a szalag és az áramellátása. Kell hozzá egy USB kábel a ledszalag és az adapter közé, meg 3 madzag a píre, ~10000 <> ~24000.
-
Sk8erPeter
nagyúr
"Majd jött a heuréka, a kábelt nem cseréltem vissza. Gyors csere, és egyből beröffent, mindkét táppal. Szóval a Hongkongi táp jó, csak amit mellékeltek hozzá kábel..."
Na, ezt jó, hogy megírtad.Ma próbáltam egy állítólag 20 ezer mAh-s powerbank (egyébként noname kínai, de eddig jónak tűnik) segítségével táppal ellátni a Raspberry Pi 2-t, működött is, csak a jobb felső sarokban megjelent a szivárvány négyzet, a piros LED villogásával együtt, magyarul elégtelen tápellátás volt a probléma. Na, ekkor kicseréltem a powerbankhez mellékelt kábelt (látva a hsz.-edet pici keresés után) egy Samsung-töltő gyári, jó minőségű kábelére, és eltűnt a szivárvány a sarokból.
Csak néha jelenik meg pár pillanatra, amikor valami erőforrás-igényesebb folyamat történik, ettől függetlenül működik tovább, és aztán eltűnik. Milyen esetekben számíthat ez vajon, milyen problémák jelentkezhetnek ebből, van tipped/tippetek? (Most konkrét projekt nincs, ami miatt kötelező lenne hosszú távon a hordozható tápellátás, csak érdekel, hátha mégis kell több időre is.)
-
Alexios
veterán
válasz
reallalesz #14677 üzenetére
Persze, hogy képes, mindegyik kodi alapú disztró(osmc, xbian, openelec,stb) képes dlna-ról lejátszani
-
reallalesz
csendes tag
Sziasztok!
Kérdésem lenne!
Van aki ráapplikálta már az RPI2-re az OSMC-t? Ha igen, akkor képes lenne ez a kombó egy Zyxel NSA320sből a fájlokat olvasni?(DLNA)Ha igen, akkor minden problémámra megtalálnám a megoldást! Ha nem, akkor megint szenvedek egy darabig...
Előre is köszönöm!
-
szepsuti
aktív tag
válasz
lehella #14665 üzenetére
Kicsit borsosabb áron, de létezik gyári kész megoldás az ambilightra. Lightpack
Nem tudom volt-e már itt tárgyalva a fórumon, de én a lightpack miatt jutottam el ide hozzátok, egy kiforrott viszont nem barkács alternatívát kerestem az ambilight megoldására. Így az Rpi-al két legyet ütök egy csapásra, médialejátszó és vezérlő szerepet fog betölteni nálam. Az eredmény pedig egy esztétikus, szinte gyári megoldás, és rendkívül sokoldalú.
Ha magamnak nekiállnék biztos, hogy nagyságrendileg nem lenne nagy különbség a költségekben, így én ezt választom.
Tegnap még 79$ volt csak, ma már felvitték 89$-ra.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
PeterPH #14670 üzenetére
Jó neked, Veszprémtől nem messze lakom, és havi 10k-t fizetek csomagban tv-vel. 30/3 Mbps-ért. (igen Mbps nem MBps) Nevetéges. Minden normálisabb városban tv-vel csomagban 5000Ft körül van egy 100/100-as net. Külön meg max 2500. Köszönjük UPC! (Invitel még rosszabb volt, csak hogy fair legyek.)
-
Celtis
veterán
válasz
huliganboy #14673 üzenetére
Ez csak hardver kérdése. Nincs elvi korlát.
Több kliens kiszolgálásához értelemszerűen több tunerre lesz szükség a szerver oldalon, különben csak az azonos transzponderen/multiplexen található csatornák nézhetők a többi kliensen. -
PeterPH
senior tag
válasz
chemand #14669 üzenetére
Egy HD adás továbbítása nagyságrendileg 10MBit/s, SD adás esetén 2-5Mbit/s. Ez sok helyen már nem nevezhető durva sávszélességigénynek (pl nekem otthon 100MBit/s feltöltési sebességem van, melóhelyen meg 120MBit/s letöltési sebességem), de mobilnet mellett azért valóban nem árthat a transzkódolás (re-enkódolás helyett így fogalmaznék).
A tvheadend képes transzkódolásra , de hogy a Pi erőforásai elégségesek-e ehhez azt nem tudnám megtippelni. -
s_e_n_k_i
tag
válasz
chemand #14660 üzenetére
Szia! Minden gond nélkül megy, én Openelec alá tettem a tvheadend server-t, majd munkahelyről néztem egy android telefonon futó tvheadend kliensről.
Ami nálam egyedüli gond volt az az, hogy nem tudtam összehozni, hogy re-encode-olja a műsort, így nagyon durva sávszélességgel mentek a HD csatornák. -
s_e_n_k_i
tag
válasz
schferenc77 #14657 üzenetére
Raspberry-re ne akarjál Android-ot, mivel nem igazán működik. Vannak próbálkozások, de használhatatlanul lassú. Én még nem hallottam elfogadható Androidról Raspberry-n.
A Raspberry hivatalos display-e meg nem hiszem, hogy bármi mással működne, az szerintem csak RPi-vel megy. -
chemand
aktív tag
Csak elméleti kérdés.
Megoldható e a a következő:
Egy Rp2-ben lévő dvb-c tunerhez koaxon érkező jeleket egy telepített tvheadend Server lekezel és egy másik (fizikailag távol lévő) Rp2-n futó tvheadend kliens program megjelenít. -
bacus
őstag
-
schferenc77
aktív tag
válasz
schferenc77 #14638 üzenetére
Valaki erre az Android-os kérdésre plz :-)
@Benoe77: köszönöm a linket, én is nézegettem már ezt az IKEA-sat, de nem találtam a pontos infókat. Vettem egy hasonló 2 portosat az OBI-ban, de az egy telefont nem bír feltölteni 6-8 óra alatt olyan lassú...
Azt tudja valaki, hogy egy sima digitális multiméterrel meg tudom-e mérni, hogy hány amperrel tölt ez a két portos csoda?
-
lehella
senior tag
Még nem vettem meg, de ezt szándékozom majd, ha összeáll az áramellátása is
Benoe77: ez a 3 portos IKEA töltő jó lehet a 2.4A-val portonként, de nem találom a leírást amit bemásoltál ide. Szimpatikus az árfekvése
tvamos: Nem kell 3A, csak elegendő tartalékot szeretnék hagyni a későbbiekre nézve. -
lehella
senior tag
Sziasztok! Tudtok javasolni olyan usb hubot a Pi-hez, aminek az usb portjain legalább elérhető 2-3A egyenként, vagy legalább egy portján? Innen húznám le az áramot a WS2811-hez és akkor nem kellene több konnektort használom a Pihez
-
totya79
tag
Időközben magtaláltam a választ.
-
azbest
félisten
válasz
PumpkinSeed #14644 üzenetére
A régi pi-k armv6 architektúrájúak, a pi2 pedig már armv7. A 7es ért 6osul, de a 6os nem érti a 7es kódot.
-
válasz
PumpkinSeed #14644 üzenetére
Tudtommal nem.
Ha esetleg a pire lett volna, akkor talán, de visszafelé nem. Nincs rá otimalizálva.
-
PumpkinSeed
addikt
A Windows 10 IoT-t csak rPI 2-re lehet tenni? Csak mert van egy rPI 1 B-m és valahogy feltenném arra is.
-
s_e_n_k_i
tag
válasz
petya220 #14639 üzenetére
USBs GPS-el mar ment, de most a srác egy Microstack GPS vevőt akar beizzítani.
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Mi a legegyszerűbb módja, hogy egy RPi-re vagy klónjára Android-ot heggesszek, és 5-7"-os touch screenen jelenjen meg a kép, és lehessen tapizni?
Orange Pi-re van gyári 4.4-es Android, de kérdés, hogy azon megy-e a hivatalos RPi display? Vagy mire kell figyelni, ha veszek 5"-os akármilyen touch lcd-t az aliexpress-ről? Mennyire OS függő, hogy működik-e a touch vezérlés is? Azt hisezm az RPibolt.hu-ban mondta az eladó, hogy van olyan touch screen-jük, ami HID eszközként látszik az rpi-n, tehát nagy eséllyel minden os-en fog működni (és nem kell modulokkal és kernel fordítással vesződni). -
attila666
tag
Sziasztok!
Tudtok ajánlani egy biztosan működő USB/SATA convertert Raspberry Pi 2-re 2.5" merevlemezhez?
Előre is köszönöm!
-
s_e_n_k_i
tag
válasz
huliganboy #14631 üzenetére
Nem a kijelző a lényeg (az a hivatalos Raspberry Pi Display, már volt róla szó, itt van bővebb infó).
Hanem ami a Pi-n fut, az az érdekes :-) . -
Lee-der
tag
válasz
redwhite78 #14607 üzenetére
Én megmondom őszintén nem vettem külön távirányítót hozzá.
A TV távirányítóját használom (nálam sajnos csak az alap funkciók működnek play, pause, tekerés), ha meg valami másra is szükség lenne, akkor előrántom a telómat és a Kodi Remote app-ot használom.
Éppen van hozzá dugva egy wireless bill+egér, de nem igazán használom
Nekem a TV + teló kombó tökésetesen bevállt. -
petya220
senior tag
válasz
takacsbotond #14605 üzenetére
Például programozni
meg Médiacentert is lehet belőle csinálni
-
chemand
aktív tag
Sziasztok!
Szeretném az ingyenesen sugárzott MindigTV csatornákat nézni Openelec (Kodi) felületen. Az usb dvb-t stick-et bedugtam az RP2-be. A Tvheadend szerver fut, a PC-n beállítottam és látom az ingyenes csatornákat is. A Tvheadend cliens telepítve és elindítva az RP2-ön. Azonban ha belépnék az Élő TV menübe az azt írja, hogy nincs PVR ügyfél elindítva.
Itt akadtam el.
Hogyan tovább?Köszi a segítséget!
-
azbest
félisten
válasz
dkpisti #14617 üzenetére
Desktop gépnek egyik sem jó linuxszal, mert X grafikus felületen csomó dolgot nem gyorsít hardveresen a felület rajzolásakor, ez mindegyik arm-os boardra igaz. Az orange pi akkor jobb, ha androidozni szeretnél, mert linux alatt sokkal rosszabb a támogatottsága. Linux alatt az is probléma lehet, hogy az orange pi (allwinner) boardokhoz 3.4-es kernelre van támogatás. Bár a 4.2-be kerültek be hozzá dolgok, de még nem láttam vele kész imaget. A videojátszást sem támogatja driverek hijján az opi linuxon. Nekem épp érkezőben van egy orange pi pc, ami ha sikerült 4.2-es kernellel összehoznom, akkor jó backend lesz (tunerek és hálózat). De média centernek inkább a pi openeleccel vagy a osmc-vel.
-
dkpisti
tag
válasz
gyurkikrisz #14616 üzenetére
Ahogy néztem több rendszer van rá mással esetleg probáltad,lenne még ugye orange pi de sokat nem hallottam róla.
-
dkpisti
tag
Sziasztok nézem a pi-t nagyon kapna egy 500-as 5400rpm-es vinyot,vezetéknélküli egeret billentyűvel,a vinyohoz van kábel láttam,netezni filmet nézni ha jól sejtem bőven elég lenne.Életképes ötlet ?
-
crissprivat
senior tag
A mostani tv-k mind CEC kompatibilisek. A HDMI kábelen sok függ,nem mindegyikkel müködik ez a funkció.
Nekem egy kis LG tv-vel gyült meg a bajom. Már feladtam,amikor utolsó reményként HDMI kábelt cseréltem. És láss csodát,gyönyörüen együttmüködött végül egy rpi1-el.
Szóval érdemes erre is figyelni. -
GoZoL
senior tag
válasz
redwhite78 #14611 üzenetére
Nekem is ugyanaz a tv-m van és működött CEC-en.
-
redwhite78
aktív tag
válasz
wassermann #14608 üzenetére
Ez jó hír, mert eszerint a TV-m (Samsung LE40C650) tudja a CEC-t. Ezek szerint a távirányító is jó lesz. Valamit kell hangolni rajta, vagy összedugom és a távirányító teljes körűen vezérli majd a Kodit? Ahogy olvastam ajánlott még a Yatse is.
-
totya79
tag
Olyan kérdésem volna,hogy kodi fut a pi-in,és szeretnék hozzá kapcsolodni samban.vagy ssh-n.Mind2 szolgáltatást bekapcsoltam a kodiban,de nem tudom mit kéne tenni windowsban.Trnsmission settingshez szeretnék hozzá férni.
-
gyurkikrisz
őstag
válasz
Ha a TV-d tjdja a HDMI CEC-et, akkor nem kell hozzá külön, a TV távirányítójával is tudod irányítani. Ha nem, akkor RPiboltnál/MálnaPC-nél lehet kapni egyszerűbb távirányítókat, de ahhoz kell egy IR vevő is.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Ha TV-re lesz dugva, és az tudja a CEC-et akkor nem is kell távirányító, mert a TV a HDMI-n keresztül továbbadja a távirányítójáról érkező parancsokat a PI-nek.
A telepítéshez ajánlott legalább egy USB-billentyű... később persze lehúzhatod
-
redwhite78
aktív tag
-
bambano
titán
válasz
takacsbotond #14605 üzenetére
ezeken soha nem futott és nem is fog futni teljes w10.
-
petya220
senior tag
válasz
takacsbotond #14603 üzenetére
Ts3 szervert nem igen tudsz rajta futtatni az arm proci miatt, ha jól emlékszem. De simán elvinné
Böngészést nem próbáltam :/
-
takacsbotond
őstag
Sziasztok!
Melyik Rasberry mini pc-t érdemes megvenni?
Egy TS3 szerver futtátásához elég a teljesítményük?
Mennyire lassúak?
Böngészni lehet rajtuk élvezhető sebességgel? -
az 5.0.8-as openelec buildben nektek működik a frissítések keresése?
mármint az openelec update-re gondolok.
nekem olyan mintha nem keresne, csak kilép. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Gaming notebook topik
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Plazma TV topic
- Háztartási gépek
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Trollok komolyan
- Yettel topik
- További aktív témák...
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- Gamer Gép- Gigabyte Z790, Intel i7 14700, 32GB DDR5, RTX 4070 Ti Super, 1 TB M.2 SSD, 1300W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- CarPlay / Android Auto adapter meglévő Android alapú fejegységhez
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged