- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Szevam: „Rendszerleállás” – egy AI képzeletbeli halál utáni élménye
- bambano: Bambanő háza tája
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
A bekapcsolaskori szivarvanyos kep az normalis ugye? -
stopperos
senior tag
válasz
bambano #14493 üzenetére
Csak hogy megerősítselek:
Én egy átalakított nokia ca 42 kábellel csatlakozom a pi-hoz, hogy az a gpio soros portjára rámenjen. Linux alatt pedig a minicom -ot futtatok, de windows alatt putty-al is lehet.Még mikor openwrt-s routereket használtam, onnan maradt vissza ez az életmentő kábel.
-
válasz
TommyGun #14494 üzenetére
Eddig is lehetett linux distiket felrakni, de valóban változás a Pi2-nél, hogy arra már az Ubuntu (pi2-re való változata) is felmegy.
Médialejátszásra nem tudom mennyire használható, támogatja-e a gpu videógyorsítását pl.Ha grafikus felületre is szükséged van inkább tedd fel a hivatalos Raspbiant, azon megy talán a KODI is, azzal lehet lejátszani tartalmakat (mással is, persze, de ez egy kimondott médialejátszó felület)
Ha grafikus felület nem fontos, hanem tényleg inkább a médialejátszás, akkor inkább OSMC-t javaslok, amiben szintén KODI a médialejátszó, alapból az is indul el. De alatta ott van egy közel teljes értékű Debian, amire az Ubuntu is épül.
-
arnd
senior tag
Nekem most az OpenELEC 5.95.5 jónak tűnik. A stabil változat samba elérése nekem vacakol, nem mindig érem el rajta a win-es megosztásaimat. Fél napja megy folyamatosan és eddig ez ok.
-
TommyGun
őstag
Elnézést ha nem olvastam el mindent, de ha jól informált vagyok akkor a Pi 2-re már lehet Linux disztiket rakni? PL egy ubuntu már rámegy ha nem tévedek? Nem vagyok egy lunuxos de ubuntuval már volt dolgom azt szeressem, hdmivel meg kivágnám a képet TVre, routerben van nas, mehet a médialejátszás, meg ubintuval mást is tudnék rajta kezdeni.
-
bambano
titán
válasz
s3toraph #14447 üzenetére
a pi-n az usb az usb hoszt, mint a pc-n, nem fog működni, ha szembekötöd a kettőt.
ráadásul a pi-n nem úgy van az usb, hogy van mögötte egy usb-rs232 átalakító, ftdi vagy ilyesmi, és akkor soros port, hanem usb hoszt.akkor tudnád usb-n keresztül használni, ha rádugnál a pi-re egy usb-soros konvertert, azt soros porton összekötnéd a pc-vel (esetleg pc-n is usb soros konverterrel) és akkor elvileg lenne kapcsolatod, csak bejelentkezési lehetőséged nem, mert a soros portra nem indít login promptot.
a pi-n van egyébként a gpio portok közé eldugva soros port, azon elvileg fut getty meg login, azon keresztül be tudnál menni. ha találnál a pc-dre olyan usb-rs232 illesztőt, ami nem a szabvány rs232-es jelszintekkel dolgozik, hanem ttl jelszintekkel, annak a soros részét rádugva a pi-ra, az usb részét meg a pc-be, úgy működne.
-
Celtis
veterán
Ja persze, hiszen beszéltük korábban. Ebben az esetben nincs sok ötletem. A szokásos dolgok
- SSH-n top parancs
- Kodi log megnézése
- Próbálj meg pl. egy Windows-os gépen futo Kodiban VDR klienst telepíteni és azzal csatlakozni a Pi-hez. Nálam is az volt a gond, hogy a Tvheadend kliens kifagyott, de háttérben a szerver vígan futott.Egyébként nekem pont 5.95.5-ön lett stabilabb a Tvheadend. Talán egyszer sem fagyott ki, Néha ugyan széthullik, de Stop gomb után újra kiválasztva a csatornát, többnyire jó lesz. Most már megüti a használhatóság határát. Érdekes, hogy csak RPi-n ilyen fos. A rendes HTPC-n nincsenek ilyen problémák a Tvheadend klienssel.
Viszont akkor nem fogok VDR-rel kísérletezni
-
layerke
aktív tag
Sziasztok,
Egy új problémával szembesültem a napokban és nem tudom hová tenni a dolgot. A pi2-n xbian van telepítve és filmlejátszás közben néha-néha teljesen elsötétül a kép, de hang megy tovább és fél-1 másodperc múlva van kép is tovább. Mi okozhatja ezt? Valamint még egy ez nem mai gond, de eddig nem zavart, hogy 1-2 frame drop van. Frissítési frekvencia a megjelenítőhöz van állítva (automatikus).
Köszi
-
azbest
félisten
válasz
catalano #14484 üzenetére
Ez teljesen jól működik. Ennyit tud. Nem desktop windows, hanem beágyazott és fejlesztőknek való. Ha windows 10-es pécén friss visual studioval írsz hello world programot, akkor a pi-re át tudod tölteni és futtatni
Ha visszakeresel a topicban, akkor linkeltem korábban videkat is erről (nem saját).
szerk: Ha tudod mozgatni az egeret és megnyitni azt a néhány opciót, akkor nincs vele gond.
-
Horvi
őstag
válasz
Flowtation #14481 üzenetére
Akkor lehet, hogy a gond a hálózattal van és nem magával a pi-vel.
-
Horvi
őstag
válasz
Flowtation #14478 üzenetére
Honnan játszod le a filmet? Nekem ilyet akkor csinált amikor SMB megosztásról wifin keresztül néztem egy 1080p-s filmet.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Tapasztalt már valaki olyat, hogy pi1 b+ lejátszás közben megáll? Pause van egy pár másodpercre, aztán megy tovább. Megfogtam, nem melegszik és minden filmnél csinálja. A pi lehet rossz vagy a távirányitó? Esetleg rossz az sd kártya? Egyébként új sd kártyám van, class4 helyett class10, de egyáltalán nem lett gyorsabb.szerk: kivettem az elemet a távból és úgy is csinálja...
-
Geripapa
aktív tag
-
neo81
senior tag
Sziasztok!
Raspberry Pi 2-esem van egy DVB-T tunerrel.
OpenELEC image van rajta.
Látszólag minden jó, de pár óra után mindig lefagy a rendszer, és csak akkor áll helyre, ha kihúzom a Pi-t és visszadugom, akkor megint megy pár órát.
Van valakinek valami ötlete?
Köszi! -
matthewhu
csendes tag
sziasztok!
arra mi lehet a megoldás, h ha hdmi-n csatlakoztatom a raspberry pi-t a monitorhoz, akkor ne váltson power saving mode-ba induláskor? konkrétan arra gondolok, h bejön induláskor a nyomjam a shiftet a recovery modehoz és amikor eltűnik akkor elmegy power savingbe, majd visszajön kis idő múlva mikor elkezdi bootolni a raspbiant. ez akkor zavaró ha másik gép is van dugva a monitorra pl. dvi-on és ilyenkor mindig átvált arra, még akkor is ha az a gép ki is van kapcsolva.
köszi előre is!
-
Celtis
veterán
-
tvamos
nagyúr
Letoltottem az uj raspbiant, de nem sikerul feloldani az opencv fuggosegwit, meg letilteni az opencv-t. Tudnatok segiteni? Elore is koszonom! / Tomi
-
chemand
aktív tag
válasz
Celtis #14458 üzenetére
Nagyon köszi!
Közben szinte ugyanezt csináltam, csak korábbi "stable" disk image-et töltöttem le.Most megpróbálom az általad linkeltet.
Nem tudom, hogy probléma lehet e a következőből:
Nem működik a régi SD kártyaolvasóm, legalábbis nem érzékelte a microSD-t. Ezért egy használaton kívüli mobilt használtam, azt kötöttem a PC-hez és rajta keresztül formáztam, és tettem fel az image-t.
-
Celtis
veterán
válasz
chemand #14455 üzenetére
Ha csak Openelec kell (médialejátszónak tökéletes választás), akkor talán egyszerűbb, ha magadnak telepíted.
Nagyon egyszerű.
1. Letöltöd a disk image-et. OE 6.0 legutolsó béta.
2. Kicsomagolod.
3. Kiírod a .img fájlt egy SD kártyára a win32diskimager segítségével.
4. Bedugod az SD kártyát a Pi-be és ráadod a tápot.Igaz, hogy ez béta verzió, de elég stabil. Már kár az 5-ös-ön berendezkedni.
-
arnd
senior tag
válasz
s3toraph #14452 üzenetére
A router DHCP beállításainál meg fogod találni, itt érdemes valami fix ip-t hozzá is rendelni.
De az ipscanner progik is megtalálják.
Én most éppen ubuntut raktam rá, multimédiára nem optimális, viszont szoftverileg jól ellátott. Mondjuk pont ssh nem volt rajta, de egy sudo apt-get install openssh után már igen. És ez kényelmes ám...Mondjuk eddig kodi/openec vonalon küzdöttem vele, de egyenlőre marad az oplay, és inkább befogom munkára a pi-t.
-
chemand
aktív tag
Sziasztok!
Mai nap én is beszereztem egy PI 2-t. A régebbi médialejátszómat fogja majd kiváltani. Nagyon tetszik az Openelec / Kodi nekem, ezért erre fogom felépíteni a rendszert. A Kodi-t egy NAS-ról támogatnám.
A cég ahonnan rendeltem a leírásban a következőket szerepeltette:Raspbian operációs rendszer előtelepített verziója
OpenELEC / KODI előtelepített média lejátszó Quad Core támogatással
Multi boot lehetőségBekapcsoltam, lefutott mindenféle, most a parancssorban áll és várja az utasítást.
Mit tegyek, hogyan tudom az OpenELEC / KODI-t működésre bírni úgy, hogy linuxos/unixos tudásom gyakorlatilag nulla.
Nagyon megköszönném a segítséget!
-
lord.lakli
őstag
válasz
s3toraph #14452 üzenetére
Ez egy "számítógép" és nem egy mikro kontroller. Így ne USB-n kösd rá, hanem UTP-n. Ha nem tudod wifi-n kideríteni IP-t, akkor kösd rá valami hdmi-s, vagy analog bemenetes TV-re és ott meg tudod nézni. Mondjuk a konfigok nagy része IP cím ismerete nélkül is elérhető valamilyen néven általában.
-
s3toraph
senior tag
Remek, köszi, már csak azt kellene tudnom, mi az ami nekem megfelelőbb lenne C-hez ill. java-hoz.
Ahogy olvasgatom a topicot, az alapján OSMC vagy raspbian kellene nekem. Vagy az ubuntu jobb választás lenne?Azt már leszűrtem hogy openelec inkább médialejátszó alá (kodi) való.
(#14451) gyurkikrisz:
Olyat nem lehet hogy virtuális soros porton keresztül, a pi-t az usb-jével a PC-re kötve (win 7 x64 SP1), putty-val becsatlakozni?
Ha routerre dugom, mit állítsak be a putty-n? IP cím alapján csatlakozzak? Honnan tudom meg, hogy milyen IP-t kapott a pi? A routerben nézzem meg, ha tud ilyet (tenda, nagyon alap wi-fi-s, nem tudom van-e olyan menüje ahol listázza melyik eszköz milyen IP-t kapott)? -
Horvi
őstag
válasz
s3toraph #14447 üzenetére
Hi,
Igen jól érted a dolgot
Hivatalos image-ket innen tudsz pl. letölteni.
Én még nem próbáltam monitor/tv nélkül bekonfigolni a dolgot de ha jól emlékszem akkor ezekben a disztrókban alapból engedélyezve van az ssh(de a leírásokban szerintem ez pontosan benne van) szóval simán felputtyolsz rá és onnan tulajdonképpen szabad kezet kapsz.
-
stopperos
senior tag
megjelent a hivatalos touch kijelző rpi-hez
-
s3toraph
senior tag
(#14308) Horvi + (#14309) arnd + (#14310) gyurkikrisz:
No itt vagyok újra, csak be voltam havazva melóval.
Értem, szóval vannak hozzá image-ek és ezzel rápakolhatom a penyóra olyan módon hogy azt bevegye a pi gyomra, ergó bootoljon és működjön megfelelően. Ha jól értem ez arra hasonlít mint amikor DVD-s/image win telepítőböl csinálok pendrive-os telepítőt win 7 usb dvd tool-al.
Image-eket honnan lehet leszedni hozzá? Stabilan működő érdekelne.
Szóval, ha jól értem, rárakok egy alap linuxot, és ebben van/vannak IDE/IDE-k? Vagy ezeket külön kell telepíteni? Milyet rakjak rá a microSD-re? Olyan kellene aminél lehet C-ben és java-ban is programozni.
Mivel a monitoromon nincs HDMI, és közben neteznék is információ szerzéshez, második monitorom meg nincs, így a PC-röl kapcsolódnék usb-vel a pi-re. Puttyval mondjuk. Ez esetben, hogy kell beállítani a putty-t? A pi-be ha beteszek egy feltelepített microSD-t és elindítom, akkor PC-röl be tudok csatlakozni putty-n, vagy előtte engedélyezni kell/be kell álltani valamit a pi-n futó rendszeren?
-
Na még egy Transmission-ös kérdés: látott már valaki olyat, hogy
a/ Nem menti el a webes beállításokat? A settings fájlt tudom írni, és a nevem alatt fut a process.
b/ Nem tudok torrenteket hozzáadni sem a webes felületen, sem guiból. Ha a watchdirbe teszem, akkor az jó. -
Froclee
őstag
válasz
lord.lakli #14442 üzenetére
Ja csak alsó kettő alapból disabled
szerk.: ja kis félreértés, én a csávót kérdeztem hogy neki hogy van beállítva
-
Froclee
őstag
válasz
lord.lakli #14440 üzenetére
SSH
nano /etc/transmission-daemon/settings.jsonés ezt kell nézni: download-dir
-
Geripapa
aktív tag
Valaki tudja esetleg hogy a kodiban mitől függ az hogy a tv menü megjelenik e vagy nem?
Most pl eltűnt, és nem tudom elővarázsolni. -
arnd
senior tag
válasz
schferenc77 #14436 üzenetére
Köszönöm,
-
schferenc77
aktív tag
Szia,
bocs, kicsit elírtam: max_usb_current=1, ezt kell a boot/config.txt-be beleírni. Ezzel biztos elég naftát ad az USB-re, természetesen a töltőd ha nem elég nagy, akkor kapod a szivárvány kockát a képernyőre (ezzel jelzi a pi, hogy kevés a töltése), és nem fog menni az usb eszköz.
Szóval usb mount-ra valaki?
-
arnd
senior tag
válasz
schferenc77 #14434 üzenetére
OFF
Ezt "max_current_usb=1" hol találom, milyen konfig fájlban van? -
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Van itt valaki, akinek sikerült USB-s CD olvasóval audio CD-t mountolni RPi-n már? USB CD-t látja a rendszer, ha bedugom, áram elég neki (max_current_usb=1), és mégsem tudom mmountolni. Squeezebox-on szeretnám a CDplayer plugint beállítani, de ahhoz első körben a cdromot kéne látni. Win alatt persze megy, mint az álom, de nekem Pi-n kéne
-
petya220
senior tag
Heeeeelp D: /dev/sda1-et mount-oltam a /média/usb-re, látszik az az egy mappa, ami az usb-n van, de ahogy leszeretnék tölteni egy filmet, azt írja, hogy nincs hely .-. Pedig üres az usb.... Ötletek?
-
azbest
félisten
válasz
Silent_Bob47 #14428 üzenetére
Hát, a raspi2 talán szerencsésebb választás lenne. Sokkal gyorsabb. Nasnál a fájlrendszer és hálózat kezelése kevésbé foghatja meg, mint a régi fajtát.
Azt is érdemes tudni, hogy ha nagyobb terhelésnek van kitéve, akkor előfordulhat stabilitási probléma az usb -re kötött eszközökkel (a hálózat is usb-n kapcsolódik).
Szóval, ha belefér pár perc kiesés néha (whatchdog bekapcsolható automatikus újraindításhoz), akkor egész sok mindenre használható.
-
petya220
senior tag
válasz
gyurkikrisz #14430 üzenetére
Telefonos böngészőből próbáltam, ott csak URL volt >< de találtam hozzá androidos progit, szóval megoldódott a problémám
-
Silent_Bob47
tag
Tervben van (Ahogy a meló meg egyéb ügyeim mellett lesz időm), hogy beszerzek egy Raspberry PI -t, azt hiszem ez egy B+ modell lesz. NAS, illetve print szervert szeretnék rajta üzemeltetni. A mini ITX, meg egyéb megoldások több okból se játszanak(Bár működne az is). Javarászt 2 véle rendszer támogatja leginkább, az egyik a Debianból kreált Raspbian, a másik a Fedorából készült Pidora. Desktopon CentOS -t használok, mielőtt vincsit cseréltem OpenSUSE volt a gépemen. A legtöbb tapasztalatom emiatt az RPM disztrókkal van. Ismerem a Debian -t is, tehát ez nem okozna gondot, de napi kapcsolatban RPM alapú disztróval vagyok. Abban érdekelne a támát gyakorlatban ismerők tanácsa, hogy melyikkel mit tapasztalt. Túl kimerítő infóhalmazt nem látok róla, talán azárt mert irreleváns a kérdésem.
Raspbian előnyök: Ha tartja a Debian kiadási ciklusát, akkor jó sokáig támogatott, nem kell hozzányúlni
Raspbian hátrányok: A konfig dolgai csaomagnevek eltérnak az általam használttól, de ez nem valódi gond, mert van a játszós vincsimen Debian, így ismerem + egy perc kinézni a doksiban, hogy hol van ez vagy az a konfigfájlPidora előnyei: Vele rokon disztrót használok napi szinten
Pidora hátrányok:
- A Fedorával fordultak elő kisebb gondok
- A rapid frissítási ütem se szerencsés, mert ha frissen akarom tartani(Nem annyira égető, de ajánlott), másfél évente vagy reinstall, vagy a fedup -pal system upgrade. -
-
golya87
őstag
válasz
crissprivat #14410 üzenetére
Twitter kommentek alapján igen, release infók között nincs feltűntetve, mint known bug. Szerintem ez így jót jelent. Nem tudom most letesztelni sajnos, mert nem vagyok eszköz közelben.
-
petya220
senior tag
Sziasztok
Torrent géppé (nem jut eszembe a "szakmai" neve) szeretném varázsolni a pi-t. Gépen 1,1 MB/sec-el jönnek le a dolgaim, akkor a pi-n mennyivel fog? Sokkal lassabb lesz? ._. -
Nerd
aktív tag
Tobbszor leirtam mar, keress ra a "toshiba" szora itt a topicban. A vinyon nyilvan ugy ajanlottam, hogy en is ezt hasznalom...
Ez van nekem:
- PI 2
- STONTRONICS - T5582DV - PSU, RASPBERRY PI, 5V, 2A, MICRO USB
- max_usb_current=1 beallitassalA toshiba vinyo a fenti konffal siman megy, sott egy tplink usb wifi-vel egyutt is hasznaltam egy heten keresztul gond nelkul...
A vinyo aljan a cimken ez all: DC+5V 1.0A
A vinyot meg a nexus 5-som is meghajtotta, tudtam vele filmet nezni OTG-n keresztul...
-
dugesz77
őstag
Spotimc-n kívül van valami más elérhető zenei streaming szolgáltatás amit rá lehet dobni kodira?
-
Geripapa
aktív tag
Az RTL klub már nektek sem megy?:
http://152.66.115.226:8090/bysid/203 -
Geripapa
aktív tag
Milyen meleg lehet a pi procia amit még károsodás nélkül elvisel?
-
Tudtok olyan külső merevlemezt (1 Tb) amit meghajt a Pi 2 táp nélkül?
-
Warter
addikt
válasz
Celtis #14412 üzenetére
A tartalom állítgatása is részemről ennek a része. A konfigurálást normál esetben kb egyszer végzi el az ember, a többi esetben csak a tartalom változik. Gondolom addonokat is napi szinten változtatgatsz, ha már ennyire fontos ez neked.
Mellesleg csak felvázoltan egy alternatív megoldást, kár belekötni a dologba.
-
Celtis
veterán
válasz
Warter #14411 üzenetére
Akkor olvass vissza egy picit, ha már hozzászólsz. Nem arról van szó, hogy távirányítani akarjuk a Kodit, hanem távolról elérni a Kodi felületet különféle konfigurációk elvégzéséhez. Mert adott esetben így kényelmesebb.
Én hoztam a saját példámat a padláson lévő Openelec szerveremről. Az addon frissítés is csak egy példa volt. -
-
crissprivat
senior tag
Milyen lett az openELEC 6 ötödik bétája. Tesztelte már valaki?
Megvan még benne az "egy kattintás kettöt ugrok" betegség? -
válasz
Geripapa #14391 üzenetére
Szia!
Sajnos openelec esetében nemnagyon létezik remote desktop, mivel ahogy a többiek is mondták eléggé le van egyszerűsítve. Még az apt is kimaradt...
Azt tudom, h Raspbianra van xrdp, de az sajnos oe-n nem megy.
Esetleg a gépes(PC-s) kodin beállíthatnád a dolgokat, majd backupból rá a málnára. Ilyet még nem csináltam, de úgy gondolom kivitelezhető. (De ha nem majd kijavítanak
)
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Fotók, videók mobillal
- Le Mans Ultimate
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Gamer PC - R5 2600, RX 580 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- i7 8700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 400G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest