Hirdetés
- aquark: Zsebszámológépek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Oldman2: A KOReader ebook olvasó program
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
LOGOUT
OLED tanácsok, tippek, tudástár
Új hozzászólás Aktív témák
-
Eagle16
addikt
válasz
hackeeeee
üzenetére
Én nézek rajta filmet is, hidd el hogy túlszaturált. Elsőre persze szép meg színes, de aztán megnéztem egy sorozat részben, hogy a native beállítással egy sötét jelenetben teljesen eltűnnek a részletek, minden egybefolyik és sötét, sRGB-ben meg tisztán látszik minden. Egy másik filmben meg mindenki úgy nézett ki mint Trump

Nekem legalábbis az sRGB tűnik normálisnak, meg mintha a szememet is kevésbé terhelné így. De nekem aztán mindegy ki hogy használja, csak aztán meg a HDR-ben lesz "mosott" a szín, mert hozzá szokik a szem a pontatlan színekhez...
Nekem az a meglepő hogy sok OLED monitor ezekkel a túltolt színekkel érkezik gyárilag, és akkor megy a csodálkozás hogy a régi monitor meg milyen fakó volt, gyakorlatilag meg én nem láttam színekben külünbséget a régi IPS-hez képest, miután vissza lett állítva sRGB színtérre az OLED. Ami nem olyan meglepő, mert az IPS is nagyon jó a szín visszaadásban.
Nálam 25-ön van a fényerő, és egy picit így is látszik, ha letereki a fényerőt, de engem nem zavar. De szerintem ki lehet ezt kapcsolni nem? OLED CARE --> Screen Saver --> OFF
-
FLx
addikt
Az IPS-bol ugye vannak flicker free modellek, ahol nincs egyaltalan PWM. Nekem is ilyenek voltak korabban. Az iPhone OLED kijelzon, a Macbook-nal egyertelmuen latom a villozdast ahogy a fenyero valtozik, de a legujabb Asus WOLED-nel pl. nem. Megnezem meg a QD-OLED-et mindjart.
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
iszoke
senior tag
Közben próbáltam kutakodni, hogy mi lehet nálam a probléma.
Telefon kamerájával közelről megnéztem, mi okozhatja a problémámat, és azt tapasztaltam, hogy szabad szemmel nem látható vízszintes csíkok mozognak időnként a képernyőn, hasonlóan, mint a régi katódsugárcsöves tévéknél amikor nem volt teljesen jól hangolva egy tévéadás. Főként egyszínű vagy egyszerű hátteres appoknál, pl Steam esetében észrevehető, de nem kizárólag. Valakinek van ötlete, hogy ezt mi okozhatja?
-
chopin42
addikt
Üdv!
Terjedelmes kérdés a másik topikból, a lényeget beírom ide is:
Eredetileg matt oledet kerestem aminek a képe szép egyenletes fehér és szürke esetén is, tud freesycnet, nem grey banding/dirty screen-es. De rengeteg teszt után a következőkre jutottam: amit elképzeltem, nem nagyon van. Az oled topik összes hozzászólását átnéztem az elejétől. *Hangszóró: casual netezéshez nem használok fejest
Emelkedő ársorrendben a következőket lőttem be, jelezve, miért tetszik:
MSI MAG 273QP QD 200k alatt true black 400, jó gyári kalibráció (tesztekben)
AOC Q27G4SDR QD 211k és 360hz, true black 400, de nem tudom, jó-e az osd/van-e olyan oled care, mint a gb/asusnál
Philips Evnia 27M2N8500/00 QD 215k 360hz, true black 400, ambi light, hangszóró* , osd/oled care nem tudom, milyen, de papíron jónak tűnik, sajna nem fekete/sötét
GIGABYTE MO27Q2 QD 220k csak 240hz de alapvetően tetszik a felhozatal (kvm, c-type alt, *kis hangszóró, jó osd/felszeretlség, jó oled care)
GIGABYTE MO27Q28G 4. gen w-oled, 245k 280hz mindent tud amit keresek: nagy fényben is fekete marad, jó matt borítás, true black hdr 500 jó sdr fényerővel, jó színtér lefedés, type c alt, kis hangszóró*, jó oled care, de lehet grey banding
ASUS ROG Strix XG27ACDMS QD 267k, szóval asusnál jónak tűnik az oled care, az osd, az igért szolgáltatások (...), a neo proximity hasznos lehet (mert sokat járkálok a macska miatt), 280hz, de asus felár
ASUS ROG Strix XG27ACDNG QD 272k, 360hz, minden előzőnél felsorolt előny és hátrány, kivéve a proxy, gyakorlatilag zéró felár a 360 vs 280
AOC AGON PRO AG276QKD2 QD 300k, 500hz, true black 500, legújabb qd panel ebben a méretben, hangszóró*, de az előző aoc hátrányai, meg nem is tudom, ennyit azélt nem költenék, mert 500hzen egy 9070xtvel SOSEM fogok tudni játszani pl a cyberpunkkal.
MSI MAG 272QP QD-OLED X50 QD, 320k, mindne igaz, ami az előzőre, az oledes cuccok talán jobban tetszenek, de ezt tudja a 273qp x24 is..
Hosszú, de kb mindent összefoglal az első kérdésem óta
Arra is gondoltam, hogy ha vennék egyet 200k körül, ahhoz vennék valami kalibráló cuccot 300k ig, mert azért fontos lenne, hogy a photoshop miatt színhelyes legyen. Olvastam az oled topikban, hogy 100 óra után, meg több milliós műszerrel lehet csak, nos nekem azért otthoni felhasználás miatt kellene, semmi profi munka, így nem költenék 100+ezret kalibárlásra, és azt is max áprilisban.
Ki mit ajánl? Ezek közül mi a bestbuy hobbi photoshopra, mindenféle játékra?
-
ggbuffon1897
őstag
Nem en mondtam h a feketéért veszi lényegében, hanem ahonnan a vita indult. Én sem értek ezzel egyet.
De kezlegyintessel sem illik az oled hatranyairol beszelni, marpedig vannak. Sot vegyes hasznalatra kifejezetten nem ajanlanam senkinek es nem, nem feltetlenul a beeges miatt.
Egyebkent epp ma neztem meg ujra egy samu g8at MMba (ergonomiailag az a bejovos de nem 300k-ert) hat eleg kiabrandito volt hogy igy jobban szemugyre vettem, mert a feher eleg lilas arnyalattal viritott, a betuk kontrasztja meg okádék.
A tvnel a benne levo kepjavitok miatt nem erzekelek ezekbol semmit vagy a woled miatt?
-
Csandi
addikt
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Meg a sebességéért, meg a szineiert. Amikkel mostanaban jatszom/jatszottam, Marathon, Arc Raiders, Destiny 2, Valorant, Overwatch, Apex. RT mindig OFF.
Single címekbe kb. 100 fps is már elég, arra meg ott a DLSS is, sőt ha van nativ 80-ad akkor FG is mehet és nem lesz gond. Ezekből Cyberpunkot meg Borderlands 4-et próbáltam.
Amúgy még Witchfire-el játszottam talán mióta megvan ez a monitor + gép.
VRR, szoftveres is, monitor beallitasos is, v-sync is mindig mind OFF.
HDR-t sem használok, abban a TV úgyis ezerszer jobb, de azon meg nem játszom, filmekhez nekem elég. -
Semin
őstag
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
h a feketeert fizetsz egy rahedli penzt..
Ez íg , ebben a formában nem feltétlenül igaz.Minden jelenleg elérhető monitor technológiának vannak előnyei, és hátrányai. Ha neked az OLED hátrányai megfelelnek, nem kapod meg a többit:
Nincs IPS Glow/fekete helyett szürke, nincs VA Ghosting/
Black Smearing nincs MiniLED blooming/halo effect stb stb.Innen nézve nagyon is jó móka az OLED

@MM:
Ha megnézed a PWM képet amit fent linkeltem, sajna nem garancia a magas fényerő sem. De legalább a mai modelleknél nem romlik sokat a villogás a fényerő csökkentésével.Ha nincs fényerő pedig kuka a HDR, ami nagyon-nagyon jól mutat ezeken a kijelzőkön.
-
ggbuffon1897
őstag
Halál fölös, olyan gép kell amivel van elég FPS és akkor nincs gond. OLED mellé gondolom nem 3 generációval ezelőtti középkateg gépet használnak az emberek, szóval non-issue.
Attol h teged nem erdekel attol meg issue. Foleg ha egy 4k kijelzon RTvel nem valami agyhalott kompetitivet akarsz jatszani..
De nem vitazok, ahogy irtam OLED parti vagyok, de azert a hatranyairol nem tudomast venni az meresz..mert lenyegeben tenyleg oda jutsz ahova az eredeti megallapitast tettek, h a feketeert fizetsz egy rahedli penzt..
-
Semin
őstag
Bizony hogy van:
What is OLED PWM?
Unlike older LCD screens that often used a constant DC (Direct Current) dimming to lower brightness, most OLED panels use PWM. Instead of actually making the light "dimmer," the screen flickers on and off very rapidly.
• 100% Brightness: The pixels stay on almost constantly.
• 50% Brightness: The pixels are "on" half the time and "off" half the time in ultra-fast cycles.
• Low Brightness: The "off" periods are longer than the "on" periods.Lehet ezt tekergetni, magyarázni.. ez PWM
Az, hogy több típusa van, nem volt a vita tárgya.
Ami 3-4kHz-es frekvencián dolgozik egyértelműen szemkímélőbb, mint ami 60Hz-en villog.Az Oled Anti Flicker (ha azt akarod hogy érjen is valamit) hatalmas deadzone-al dolgozik, így szerintem értelmét veszíti. Akkor már inkább amit Csandi mond VRR off.
(ez segíthet, mert a VRR tényleg kritikán aluli)
@Csandi:
Nálad a régi PWM valószínüleg tűrés alatt volt, az OLED felette. Szerencsére
-
-
iszoke
senior tag
Nekem IPS esetében nincs ilyen érzékenységem, az XG27UCS monitoromat nyugodtan tudom használni. Viszont ettől még ugyanúgy felmerül a kérdés, hogy mit lehet ezzel kezdeni. Elég kikapcsolni a VRR-t? WOLED ugyanúgy szenved ettől? Mert ha igen, akkor nincs értelme más monitorral próbálkoznom OLED-ből, bár volt korábban WOLED kijelzősöm 2k-s, és azzal nem volt bajom (igaz, akkor még win 10-en). Illetve QD panelest is használtam tavaly gond nélkül. Nem értem a dolgot.
@Csandi
Az OLED ára is kezd azért csökkenni, ma már 200-ért vagy alatta is kapható belépő szintű modell, bár értelemszerűen nem lesz ugyanaz a szint, mint mondjuk egy Asus ROG monitor. -
Csandi
addikt
Sima monitorból PWM-es engem zavar, OLED sosem zavart. Szóval igen.
ggbuffon1897: VRR halál fölös, olyan gép kell amivel van elég FPS és akkor nincs gond. OLED mellé gondolom nem 3 generációval ezelőtti középkateg gépet használnak az emberek, szóval non-issue. A “senkit” nem érdekel a már meglevő OLED tulajokra vonatkozott. Nyilván nem a minimálbéresek fognak OLED monitort venni.
Tálca elrejtés plafon 1 napig zavarhat bárkit utána úgyis megszokja. Vagy ne rejtse el, akkor se garantál, hogy beég, ha mégis akkor meg gari.
És ahogy FLx írta, úgyis cseréli az ember mert jön jobb..
-
FLx
addikt
Azert adjak el PWM mentesnek mert nincs PWM. A villagosnak mas oka van es mas tipusu is a villogas. Ezert nem ugyanannyira erzekenyek ra az emberek mint a PWM-re. Egyebkent a PWM se mindig rossz, mert pl. a Macbook mini-led kijelzoi olyan magas frekvencian villognak, hogy nagyon keves embert zavar.
-
FLx
addikt
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
3-5 evet siman kibirnak, utana meg tenyleg erdektelen, mert annyival jobb kijelzoket tudsz venni jo aron, hogy ugyis csereled. Az elmult 5 evben 3 monitort es 2 TV-t csereltem mar... Azzal viszont egyetertek, hogy a VRR eleg vicces dolog, mert tobbszor nem mukodik normalisan mint amennyiszer igen.
-
ggbuffon1897
őstag
Azert az eleg meno kijelentes kishazankban ahol ugyebar minden is szar, h 200+k -s kijelzok tartossaga senkit nem erdekel...
Kepminosegre egyetertek h nincs jobb az olednél, de kompromisszum itt is van szep szammal, valszeg erre gondolt a kollega.. mondjuk az nem epp egy kezlegyintes egy x szazezres cucctol (ami foleg jatekra van ajanlva) h kapcsold ki a vrr-t mint alapveto funkciot es akk nem fog villodzni. Es azert meg lehetne sorolni jopar olyan defektet amelyek az alap felhasznalast is erintik..
En oled párti vagyok, van egy bxem meg egy c2om, de monitorban egyre jobban megvagyok gyozodve rola h ennyi penzert en biztos nem kotok meg még olyan egyszeru kompromusszumot sem h rejtsem el a tálcát.
-
-
Semin
őstag
Engem elriasztana, hogy továbbra is jelentős a Dirty screen/vertical banding : [link] [link]
The 5% gray photos below were taken after a pixel refresh cycle.
Szóval már a tesztben szereplő példány is ilyen...Hát ...Persze :
Using a lower refresh rate also helps reduce banding.
Nyilván ezért vesz valaki 500hz-es monitort, hogy 60-on hasznája.
(bár a 60hz-es képek sem túl meggyőzőek)@iszoke:
Én skippelném ezen hibák miatt a Tandemet, mert úgy néz ki ezzel az LG - mint a panel gyártója- nem tud mit kezdeni. Talán majd az RGB. -
iszoke
senior tag
Ha már tandem WOLED monitorokról beszélünk, érdemes várni az új Asus modellekre amik elvileg pár hét/hónap múlva lesznek kaphatóak?
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42
üzenetére
Monitorban en is igy gondolom.
tvben visszamentem miniledre, igaz a 2 tv kozott van kb 7 ev
de amire kell arra tokeletes a miniled. -
4264adam
nagyúr
Még a tartósságot sem emelném ki hibáként hiszen a 3th 4th gen kihoztali aránya egész jó és csakis jobb lesz. Persze lehet beégetni de arra ott van a garancia időn belüli csere.
még a beégést sem nevezném okvetlenül termék használhatóság megszűnésének mert ugye maximum egy egy sáv adott a kijelzőn ahol nem az újkori állapot szerint képes megjelenítésre. Sok esetben nagyító alatt feltűnő, hogy az adott helyen nem képes egy adott színhelyes RGB megjelenítésre, de ettől még nem használhatatlan és más RGB értékeket tökéletesen megjelenít
-
Drizzt
nagyúr
Úgy látom az LG megint rápakolt egy lapáttal. Ha nem lenne 27GX790A-B monitorom, akkor tuti vennék egy ilyet.
-
Akárki, aki tőlem kérdezi, hogy jó-e az oled monitor: ha tehetem leültetem némi játékra vagy egy random jutúbra, tapasztalja meg.
Utána többen is visszajeleztek, hogy hát így eléggé észrevehető az otthoni képernyőhöz képest... még úgy is, hogy nem egymás mellett vannak a képernyők.
-
-
válasz
ReSeTer
üzenetére
Igen? Én biztosan nem mennék vissza se IPS, se VA, de főleg nem TN panelre. Overall innentől csakis OLED képernyő játszik nálam.
Kvázi instant G2G, és ebből következően magasan a legjobb fps gamingre, 240/360Hz mindenhol, nagyon jó színuniformitás az egész képernyőn, tökéletes fekete, 10 bit vagy legalább 8 bit + FRC mindenhol, ips-sel egyenlő vagy jobb viewing angle... soroljam még?

Egyedüli erőssége a feketéje, ja persze

-
ReSeTer
senior tag
Ahhoz képest, hogy milyen választ kaptam, olvasgatva a hsz-eket, tele van hibával az OLED technológia. Egyedüli erőssége a feketéje. Minden másban más technológia a jó.
-
válasz
maglet2003
üzenetére
Hát (szerintem) katarzis nem lesz, de valamivel jobb lesz a kép.
Lépd meg, nem vesztesz semmit, rosszabb 100% nem lesz.
Tényleg nagyon olcsók már az oled monitorok (még az egy évvel ezelőtti árakhoz képest is), enni nem kér, hajrá! -
maglet2003
friss újonc
Kifejezetten gaming miatt vettem volna meg, mert a nagyobb felbontásnak azonos méret mellett javítania kéne a játékokban max grafikán is jelen lévő aliasing-on, ami nekem nagyon sokszor annyira zavaró, hogy egyszerűen nem tudok a játékra figyelni tőle, ezért sokszor több hétvégére is félbe hagyok egy játékot. A baj biztos velem van, mert nem hiszem, hogy ez olyan sok embernek ennyire zavaró lenne. Azt vettem észre, hogyha DSR2,25-ös downscaling-et használok, akkor nekem ezzel a gondommal az sokat segít. Mivel így a gpu egyébként is 3840x2160 felbontásban futtatja a dolgokat, ezért szerintem már lehetne (feltételes módban) értelme lecserélni a monitort is egy olyanra aminak 4k a felbontása. A dillemám csak az, hogy a véleményeket amit találtam arról, hogy megéri-e 2160p natívra váltani 1440 2,25 supersampling-ről, az nem csak, hogy kevés a vélemények számát illetően, de a legtöbb vélemény egyenesen egymásnak a teljes ellentétje és a tábor akik szerint megéri lecserélni a monitort szinte ugyan akkora, mint az a tábor akik pedig azt állítják, hogy ez csak pénzkidobás, mert minimális a látható különbség egy supersampling-ozott 1440p és egy natív 2160p között.
-
Årpi
őstag
válasz
Fehercsoki
üzenetére
ZDR fényereje a mérések alapján gyengébb azért, mint amit pl. 200k környékén kapni, de ha meg tudsz vele barátkozni / nem kell több, akkor szerintem az sem egy rossz vétel annyiért, kérdés, hogy HDR tartalmaknál mennyire jön ki ez még. Nálam most volt a nagytesó, az AOC AGON Q27G4SDR, ami 200 körül megy, teljesen meg voltam vele elégedve, bár én nagyon szeretem a saját Philips Evnia 27M2N8500 monitoromat is, valószínűleg még vezérlői szinten is ugyan az a panel van mindkettőben, hiszen az anyagcég is azonos.
-
Fehercsoki
aktív tag
Melyik most a legolcsóbb OLED monitor ami nyugodtan vehető? Eddig egy LG 42C3-at használtam, de másik szobába került, így kell egy dedikált monitor. Alapvetően ez sem rendelkezett túl nagy fényerővel, minden is tükröződött róla, szóval általában lehúzott redőnnyel használtam, így nem szükséges nagyon nagy fényerő. Az AOC Q27G4ZDR 153k most, nyugodtan vehető, vagy érdemes ráfizetni még egy kicsit?
-
-
Hanok
senior tag
Nekem [GIGABYTE MO27U2] van ha esetleg a pénz számít. Én nagyon meg vagyok vele elégedve, gyönyörű a képe, és szép minimalista a design. 270-300 környékén szerintem nagyon jó vétel 27" 4k-ra.
-
FLx
addikt
válasz
maglet2003
üzenetére
Eg es fold a kulonbseg a PPI miatt. WOLED vs. QD-OLED egyeni preferencia inkabb.
-
válasz
maglet2003
üzenetére
Sokkal élesebb, pláne windows-ba vagy fotóknál, épp a minap néztem egymás mellett a kettőt...de játékoknál nem annyira észrevehető, ha csak játszol, akkor nem éri meg....arról nem is beszélve, hogy ahol eddig volt 100fps-ed az 5080-al, ott most lesz 40.
Vagy lejjebb csavarod a grafikát, de azt meg ki akarja egy 5-600 ezres gpu-val. -
maglet2003
friss újonc
Sziasztok!
Már egy ideje egy 27 colos 1440p LG W-OLED (27gr95qe-b) monitort használok, viszont az elmúlt napokban azon gondolkoztam, hogy lehet, hogy lecserélném egy 27 colos 2160p ASUS QD-OLED monitorra (pg27ucdm) most hogy lecseréltem a GPU-m egy 5080-ra. Szerintetek megéri 2k-ról 4k-ra váltani ha a két monitor mérete ugyanaz? Sokat olvasom, hogy nagyon sokan a PPI miatt igen is ajánlják ezt az ugrást, viszont én egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy egy 27 col-os 1440p képénél tényleges mennyivel tűnne jobbnak a szemnek egy 2160p képe. Illetve szerintetek megéri-e egy w-oled-ről qd-oled-re váltani feltéve, hogy amikor a monitort főleg használom akkora már lement a Nap? Egyesek szerint jobb színe van, viszont más vélemények alapján amiket olvastam ezek a színek ténylegesen nem "jobbak" hanem inkább túlszaturáltak. Gondolkoztam még egy MSI 322URX-en is, viszont arra jutottam, hogy attól függetlenül, hogy még sohasem ültem egy 32 col-os monitor előtt, szerintem nekem a 27 col bőségesen elég abból kiindulva, hogy úgy érzem a 27 col pont jól tölti ki a látóteremet. -
FLx
addikt
válasz
chopin42
üzenetére
Igen 3.gen WOLED. A szinek elenkebbek a QD-OLED-en, de nyilvan nem nagysagrendekkel jobb. Ha csak filmre, jatekra kellene, akkor QD-t vettem volna megint, mert alapvetoen szeretem a QD-t, de nekem most fontosabb volt a text clarity, illetve, hogy nappal ne legyen lilas a fekete. A tukrozodes engem nem zavar egyaltalan, a laptop kijelzoim is mind glossy-k 15 eve. Jobban zavarna a matt tukrozodesmentes bevonat. Nem tudom neked mi szamit rossznak a uniformity-t illetoen, nekem ez boven okes.
-
FLx
addikt
válasz
chopin42
üzenetére
Nekem van itthon tobb OLED TV es monitor is, mindenfele panelekkel. Most vettem egy WOLED paneles XG32UCWMG-t es nem bantam meg. Hasznaltam elotte QD-OLED-et is es a TV-m most is az, de a szovegek olvashatosaga szerintem a WOLED-en jobb a kicsit szokvanyosabb pixel layout miatt. Ezert nem veszek mar matt kijelzot sem, az is jelentosen rontja az elesseget.
-
válasz
Dreadloord
üzenetére
Ez egy feltételezés.
-
iszoke
senior tag
válasz
Dreadloord
üzenetére
És a 150-200 még az alsó határ OLED monitornál, csúcskategóriás modellekért háromszor annyit is elkérhetnek még. Mondjuk ez igaz az LCD típusokra is, illetve ahogy fejlődik, az OLED is olcsóbbá válik. Két éve még sokkal durvább összegeket kértek egyért.
-
Dreadloord
senior tag
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
chopin42
addikt
válasz
chopin42
üzenetére
Nos, átolvastam az ÖSSZES hszt ebből a topikból, és a következőket szűrtem le (kérdéseimre válaszok):
-Aki 1/2/3. gen w-oled után használt qd-t, többé nem akart w-oledet.
-A4. gen tandem oledes cuccokkal van, aki megszívta, mert "grey banding/koszos szürke" volt náluk, nem múlt el, volt, aki visszavitte emiatt. Szóval lottó.
-QD "Panel dimming" nem nagyon fordult elő (#4172 kivétel hackeeeee) , többség kis fényerővel használja, néhányan nem is használnak hdr-t, vagy közepes fényerővel max.
-Eleinte samsung volt a befutó, aztán philips 360hz, előbbi az egyetlen matt qd. Aki matt qd samsungot használt, azt mondta, nagyon jó, világosban valóban nincs fekete, de nem baj, majd kipróbált egy anti reflection(glossy) oledet, és maradt annál, mert jobbnak látta/tetszett a többségnek.
Úgy tűnik (rengeteg teszt/egyéb kutatás alapján), hogy:
-vagy választok egy true black hdr 400 hdr gd-t glossyval és reménykedek, hogy nappal is tudok rajta dolgozni/játszani lilás világos fekete nélkül és főleg tükörképek nélkül
-vagy veszek matt samsungot, de nagyon panaszkodtak a matt+gd opkozta lilás világos feketékre
-vagy bepróbálok egy 4. genes matt giga tandemet, kevesebb színfényerővel, bizonyos eséllyel ótvar egyenetlen csíkos szürkével, de nappali fényben is sötétebb feketével és tükröződésmentes kijelzővel.
Előbbi árban és képminőségben is jobbnak tűnik/kevésbé kockázatos, utóbbi ha nem lenne a szürke csíkozás 1. opció lenne.
Alszok rá párat, márciusig még van néhány nap és igazából semmi kényszerem a cserére, csak megláttam, hogy 200k alatt is van oled
-
hackeeeee
Jómunkásember
Illetve, nekem ehhez szintén tv szinten van viszonyítási alapom, az 55" CX oledet cirka 5 évig használtuk, vegyes használatban, SDR/HDR/Vision, volt rajta konzol is párszor, és én nem vettem észre, hogy csökkent volna a fényerő..
@Csandi: Persze ezért is mondtam, h ez csak lábjegyzet, és csak h a technológia már elvileg megvan.
Illetve van 3/5 év gar manapság..
-
válasz
ReSeTer
üzenetére
10 év az IT szegmensben? ugyanmár. A legöregebb komponens a gépemben a táp volt (5 éves) de most cseréltem le. Nem is emlékszem mikor használtam monitort 3 évnél tovább. Ha végítéletig akarsz használni egy monitort akkor vegyél eizo crt-t. (csak ez kb olyan lenne mint az iphone-ok és samsungok korában venni egy nyomógombos butafont)
-
hackeeeee
Jómunkásember
Elvileg ott lesz a Micro RGB, amiből már van tv, és elvileg az versenybe száll az oleddel, elvileg majd talán jobb is lehet majd nála, vagyis ilyen pletykák mennek, de nem láttam még microRGB tv-t. Illetve azt sem tudom, hogy abból lesz-e egyáltalán monitor. De ez mondhatni off ilyen szempontból, szal sry. A miniled pedig mondhatni VA, azért nehéz összehasonlítani az oleddel.
-
Csandi
addikt
válasz
ReSeTer
üzenetére
MiniLED OLED-hez képest még mindig bloomos, nekem nem tetszik.
Egyik OLED tulajt sem érdekli szerintem, hogy 10 év múlva milyen állapotban lesz, gari idő lejárta előtt cseréli a többség..
Beégésre ott a gari am, én nem foglalkozom vele, tálca elrejtve azt annyi. Nem izgulunk rajta.
Meg az OLED pixel responsa is a leggyorsabb, ha ez szempont valakinél (nálam pl. igen)
Egyébként meg ez a fényerő kérdés, TV-nél meg HDR tartalomnál még megértem, de a 27 colos monitort 40cm-ről nézem, HDR-t nem is használok rajta, felén van kb. a fényerő. Eleve lesötétített szobában a legjobb a képe, akkor meg hova a nagy fényerő

-
ReSeTer
senior tag
Helló!
Azon gondolkoztam, hogy miért OLED-et akar mindenki?
Mennyire igaz az, hogy 10 éven belül 50% fényerőt is veszthet egy kijelző? Beégés még mindig téma az újabb modellek esetén is.Miért nem MiniLED full Array dimming zone-nal?
Reddit-en látom, hogy hasonlítgatják fényképeken a kontraszt arányt NORMÁL IPS-el, de legtöbbjük full fényerőn van fényképezve...senki se használja úgy a kijelzőt. Visszatekerve normál értékekre meg elhanyagolható különbség van, amit tartalomfogyasztás közben nem valószínű, hogy mindenki észrevesz, de helyette nem kell izgulni azon, hogy HDR tartalmaknál vajon beég-e a LED, vagy 2 év múlva már csak 80%-os fényereje lesz.Vélemény?
-
chopin42
addikt
válasz
chopin42
üzenetére
Van olyan QD oled wqhd 1440p monitor, ami aránylag friss, qd és tényleg matt? Csomó "anti reflection" monitor valójában glossy, ahogy utánanézek szépen sorban mindnek. Samsung új 500hz-ről tudok, de az nekem kicsit overkill. Giga MO27Q2 jó lenne, de tesztben azt is glossynak említik...
-
Csandi
addikt
Ja de azt csak full hd-ban tudja. Akkor már inkább 500hz-es 1440p QD, vagy 540hz-es 1440p WOLED. Versenyezni már nem versenyzek csak high rank. De elég a 240hz is, azzal is megvan a legmagasabb rank akármi FPS-ben meg a top 0.1% aimlabban
4K meg szép, 27 colon a PPI-vel meg pláne.Hát az 5090 topikban elég sokan vagyunk

-
Csandi
addikt
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Azt nem tudom, de PG27UCDM volt a kérdés, nekem is az van, annál drágább 16:9 QD-OLED monitort meg nem igazán találni

(és akkor most valaki belinkel valami studio grading monitort amit nem ismerek és 10 millió forint
)
Új hozzászólás Aktív témák
- Sorozatok
- Forradalomi előrelépésként jellemzi az NVIDIA a DLSS 5-öt
- OpenWRT topic
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen egeret válasszak?
- aquark: Zsebszámológépek
- LEGO klub
- Philips LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- AlzaPower LML-120 Monitor Light Bar 5W, 51cm, fekete
- 27% - ASUS ROG Swift PG27AQDM OLED Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 0.03ms /
- 27% - Dell S2721NX IPS Monitor! 1920x1080 / 75Hz / 4ms / FreeSync
- 27% - MSI MAG 321UPX OLED Gaming Monitor! 3840x2160 / 240Hz / 0.03ms / FreeSync
- 27% ASUS VY249HF White IPS Monitor! 1920x1080 / 100Hz / 1ms / FreeSync
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3971, 94% Akkumulátor
- Csere-Beszámítás! Apple Macbook Pro 2013 vége! 512GB SSD, I7, 16GB DDR3, Intel Iris Pro! Olvass!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Minden szoftver mellé teljesen audit és NIS2 biztos, jogilag hiteles licencigazolást adunk át!
- Prémium iPhone 15 Pro Max 256 GB tárhellyel, 100%-os akkumulátorral (5 ciklus) és 6 hónap garival
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

igen ezt így akkor megúsztam.
https://tftcentral.co.uk/news/asus-unveil-the-rog-swift-pg27ucwm-with-a-27-4k-tandem-woled-panel-and-rgb-stripe-pixel-layout
milliós VGA-val is.
Skynet258