Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- talmida: My Art II.
- Andras-G: #Kószagondolat - eMag tapasztalatok 2026-ban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bambano: Bambanő háza tája
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
LOGOUT
OLED tanácsok, tippek, tudástár
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grampy
aktív tag
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Aki OLED-et vesz, annak tisztában kell lenni a hátrányaival, mert azért van, főleg ennyi pénzért, de azért több az előnye, és még mindig a legjobb kijelző technológia az irodai felhasználás kivételével. Mindent fel lehet nagyítani, sokan már úgy tekintenek rá, mint múzeumi tárgyra, amit babusgatni kell. Én is vigyázok a cuccaimra nagyon, de az utóbbi időben lejjebb adtam pld a beégési parámból, arra van a gari. Aki meg QD-t vesz, legyen tisztába vele, hogy igen jobban karcolódik, mint egy WOLED, de cserébe kap pld nagyobb színfényerőt, egyenletesebb szürkét. Ahogy írod, felesleges mikro karcokat keresgélni, normál használat mellett nem látni, főleg, hogy az OLED sötét szobába van tervezve.
-
Grampy
aktív tag
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Ez csak a QD-OLED-re vonatkozik. Az LG fényes paneljei sokkal ellenállóbbak. Én is csak száraz mikroszálassal törlöm le a port a C5-ről, de az nem "sérül".
-
-
Grampy
aktív tag
válasz
MPowerPH
üzenetére
Grat hozzá!
Tapasztalsz bármilyen kevésbé komfortos érzést a szemeden, esetleg fejfájást használat közben?BaLee: majd vegyél hozzá valami szuper puha mikroszálas kendőt (pld ScrubDaddy )+ desztvizet, ez a legjobb kombó QD-OLED tisztítására, mivel érzékeny a karcokra a panel felülete
-
Grampy
aktív tag
Mattból csak a Samsung Odyssey G6 van mint alternatíva, ha QD-OLED-et szeretnél, de 1440p-n OLED-nél a nem megszokott(nem RGB) pixel struktúra miatt nem lesz olyan éles a szöveg, mint IPS-en, így a matt még jobban ront a helyzeten. Az anti relfection bevonat ami általában QD-OLED-eken van ilyen félfényes, de azért látni fogod magad benne, ha úgy éri fény a kijelzőt. A fényerő nem lehet 1000 cd/m2, max a HDR peak. Általában 250-380 cd/m2 körül van OLED-nél, modell függő. Tandem WOLED már tud 350-380 körül.
4264adam: Az MSI MAG 322UP QD-OLED E16 ugyanazt a 165Hz-es panelt használja elvileg, és az ő honlapjukon 3rd-t ír. -
-
Grampy
aktív tag
WOLED közül színtérlefedettségben csak a Tandem van közel egy szinten a QD-vel, de nincs még belőle 4K. Próbálgasd, és állítsd a szemednek megfelelőre. Valószínű nem ugyanazt a hatást fogod elérni, de valamennyit javulni fog. Mindegyiknek van előnye hátránya. Inkább kicsit a színtér legyen visszafogottabb (amin tudsz javítani szoftveresen), mint kellemetlenséget érezz miközben nézed.
-
Grampy
aktív tag
Ahogy nézem, három fajta színtér beállítás közül lehet választani. DCI-P3 és Wide Gamut-ra tedd, sRGB fakó lesz. Ha előbbi kettőn van, akkor adj egy kis szaturációt ahogy írtam. Nekem az LG 42C5-ön(WOLED) a DCI-P3 teljesen megfelelő, én személy szerint a nagyon túlszaturáltat nem kedvelem. Viszont az sRGB már nekem is fakó.
-
Grampy
aktív tag
Milyen modell? Illetve milyen VGA-d van? Ha Nvidia, próbálj az NV Control Panel-ben a digital vibrance-re adni, ez növeli a szaturációt. AMD-nél azt hiszem display color menüpont. Illetve a monitor képprofiljai között keresd a natív, DCI-P3, Adobe színtereket, ha lehetőséged van rá.
-
Grampy
aktív tag
Pusztán játékra lehet a 1440p OLED a legoptimálisabb, ahhoz vas sem kell olyan erős. Amennyiben elég a 27”. De ez is egyén függő, sokak mint te is ezek szerint, már ezen területen is igénylik a 4k-t. Nagyobb kijelző igénynél(32”+) már adja magát ez a felbontás. Nincs is 32” 1440p OLED fronton, szvsz annál borzalmas lenne a text clarity még játékban is.
-
Grampy
aktív tag
-
Grampy
aktív tag
Magas PPI-s 4K OLED sem jó a szemednek Windows-on?
deathcrow42: ja sry, az adatlapodon lévő ASUS-t néztem
MPowerPH: ennyiért nagyon jó, mellé lőni nem nagyon fogsz, én jókat olvastam róla, ASUS apróról is drágább, és koxx is írta, hogy majdnem dupla ennyiért vette anno, de ő tudna tapasztalatból mesélni milyen a monitor
S.Zoliy, Eagle16: Köszi!
-
Grampy
aktív tag
Az tuti.
Említetted, hogy van többféle OLED kijelződ otthon. Tapasztalod esetleg a mindenhol sokat emlegetett fejfájást és szemnek nem komfortos érzetet QD-nél? Én már bújtam a redditet, de nem a magas fényerő, HDR, sötétben nézés okozza. Elvileg több a kék fény kibocsájtása, de olyan modelleknél is panaszkodnak, ami Eye Certified-es.Többiek akik QD-OLED tulajok, ti mit tapasztaltok?
-
Grampy
aktív tag
AORUS FO32U2 - 250k
[link] -
-
Grampy
aktív tag
-
-
Grampy
aktív tag
Két kijelzőt használok, egy LG Nano-IPS monitort böngészéshez, olvasáshoz, és egy LG 42C5-t játékhoz, filmhez. Múltkor elővettem egy régi kedvencemet, az AC Odysseyt. Ezt még az IPS monitoron toltam végig. Hát bánom, hogy nem előbb volt meg az OLED
-
Grampy
aktív tag
-
Grampy
aktív tag
Ez hasonló, mint ami az LG OLED TV-kkel szokott lenni egy idő után (mondjuk 1,5 hónap az még nagyon kevés ehhez a jelenséghez) Panelrothadásnak hívják OLED TV topikban, és általában széleken jelentkezik. Nincsenek lezárva légmentesre gyárilag és egy idő után el kezd ott oxidálódni a szerves anyag. Mindenképpen gari.
-
Grampy
aktív tag
Úgy tudom, hogy az automatikus 4 órás (a rövid távú kompenzációs ciklus), azaz a pixelfrissítés, csak újra kalibrálja a tft réteget, ami segít megszabadulni az ideiglenes képmegőrzéstől.
A hosszabb panel frissítés, amely több ezer óra használat után történik automatikusan(de manuálisan is el lehet indítani), csökkenti az élettartamot, mert a kevésbé használt pixeleket "hozzákoptatja" a többihez, így az összes pixel élettartama csökken a homogénebb kép érdekében. De ha nem jól tudom, akkor javítson ki valaki. -
Grampy
aktív tag
Köszi a beszámolót!
Banding fog változni remélhetőleg ahogy egyre több pixel refresh lefut, manuálisan ne futtasd sokszor, mert ez jobban igénybe veszi a pixeleket, mint a 4 üzemóra utáni automatikus.
- ha bekapcsolod a Win11 alatt a HDR-t, amíg ki nem kapcsolod aktív marad
- lehetőleg böngészni SDR-ben alacsonyabb fényerőn, ami még kényelmes a szemednek
Itt van egy TFT Central-os ajánlott beállítás, ha ez esetleg segít. [link] -
Grampy
aktív tag
Csandi megelőzött.
Vhiktor, az OLED TV topik gazdája, és az ország egyik legprofibb kalibrátora tudna erről mesélni. OLED-eket, főleg QD-OLED-eket több milliós referencia műszerrel szabad csak, mert az ilyen gyors olcsó kalibrálásokkal a kép még rosszabb lehet, mint amit a gyárban beállítanak. -
Grampy
aktív tag
Oázisnál két új AOC a láthatáron, egész jó áron.
-
Grampy
aktív tag
Ez is nagyon jó áron van most.
Philips Evnia 27M2N6501L -165k [link] -
Grampy
aktív tag
Nem olyan rossz kártya az 4K-ra, csak ésszel kell a beállításokkal. Régebbi AAA címeket gond nélkül viszi szépen natívban, újabbakban meg ott a DLSS, Frame Gen. Persze a memória kérdés, memória éhesebb címeknél már betelhet. Én pld 5060 Ti 16GB-vel hajtok egy 42C5 TV-t játékra, játékokban általában 1440p-n használom, egész tűrhető a minőség. Majd cserés lesz nálam is, de addig jó. Írtad te is cseréled majd, szerintem akkor már érdemesebb 4K felé menni. De vannak olyanok, akiknek a 1440p is megfelel text clarity szempontból, MacType progival javítható. Szerintem, ha van lehetőséged nézd meg élőben előtte.
-
Grampy
aktív tag
Ha bírja a géped, akkor egyértelműen 32” 4K. Maga az OLED technológia többet dobna, de a nagyobb méret + magasabb PPI is jelentős ugrás lenne. Ha gyakori szöveg olvasás is lenne a monitoron, akkor 4K alá ne menj. 1440p OLED-en nem lesz olyan éles a szöveg, mint 1440p LCD-n a más fajta szubpixel elrendezés miatt.
-
Grampy
aktív tag
válasz
lavorka
üzenetére
Mindhárom jó.
LG WOLED panel, másik kettő QD-OLED.
LG és Samsung matt bevonattal rendelkezik, a Dell az fényes. (kontrasztosabbak, élőbbek a színek, de jobban tükröződik, és óvatosan kell tisztítani, mert könnyen mikro karcossá tehető)WOLED előnyei, hogy nappal is fekete marad a fekete szint.
QD-OLED-nél fény hatására kililul a képernyő, így nappal kevésbé tudja tartani a fekete szintet. Este mindkettő ugyanolyan jó. QD előnye még a homogénebb panel, és a nagyobb színtérfogat.Nekem is 27GP850-esem van. Készülj, hogy a 1440p-n a szövegélesség egyáltalán nem lesz olyan, mint IPS-en. Én láttam havernál G6-ot, nekem nem tetszett az IPS-hez képest, de mivel én sokat olvasok monitoron, így megtartottam, és másod kijelzőnek vettem egy 42"-es OLED TV-t. Egyébként MacType progival valamelyest javítható. Természetesen, ha csak játékra és media fogyasztásra kell, akkor ez nálad nem annyira releváns.
-
Grampy
aktív tag
Összhatásra értettem (méret, glossy, mélyfekete bármilyen napszakban, HDR), mivel írtam, film és gaming megy rajta, minden másra 27" 1440p nano IPS-t használok.
Nálam a 27" 1440p oled nem volt opció text clarity miatt. 32" 4k meg aranyáron megy. Ezt a TV-t meg nagyon jó kedvezménnyel vásároltam. (150e ft) -
Grampy
aktív tag
válasz
gyuribácsi88
üzenetére
Én is ezt vettem másod kijelzőnek gamingre, filmre. Megfelelő távolságból nagyon pazar.
-
Grampy
aktív tag
Ez a G5 csak DP 1.2, óvatosan, ha valakinek esetleg kellene a HDR.
-
Grampy
aktív tag
Köszi Nektek!
Kipróbálom, ha érzékeny leszek rá, akkor megy vissza. -
Grampy
aktív tag
QD-OLED monitor tulajok, akik IPS-ről váltottatok és sokat ültök előtte. Tapasztaltok bármilyen szem és fejfájást az IPS-hez képest? Akár csak egy sima web böngészés, átlag felhasználás közben.
-
Grampy
aktív tag
válasz
4264adam
üzenetére
Nappal-este vegyesen. Ha fényeset veszek, akkor szerintem megtartanám böngészésre, és minden egyéb másra a matt IPS-emet.
Philipsnél nem nagyon jön be ez a full ezüst dizájn.
Az MSI MAG 271QPX E2 amivel szemezgetek. Igaz “csak” 240Hz, de SP gamingre elég lenne.
Viszont a Samsung 200e Ft lenne Telekomnál hűség hosszabbítással, és akkor ez matt révén kiváltaná a gamingen kívüli felhasználást is. Még agyalok, hogy ér-e nekem annyit a fényes kijelző, hogy másod monitornak tartsak egyet. -
Grampy
aktív tag
Hauptmann: Az kellemetlen, nálam macska nincs, ez a veszély nem fenyeget.
emiki6: Pfuh engem nagyon tud zavarni, ha poros a kijelző. Bár úgy bánok a dolgaimmal, mint a hímes tojással, csak nem lenne gond. Emiatt gondolkodtam el most a matt QD-OLED-en (Samsung Odyssey G6), bár a fényesnek jobb a képe mindenhol azt olvasom. Illetve volt nekem is LG C1 TV-m, valahogy élethűbb volt azon a fényes üvegen keresztül a kép. -
Grampy
aktív tag
Köszi! Akkor nagyon óvatosan nem lehet gond vele. Hozzászoktam, hogy a matt IPS monitoromat minden nap törlöm a portól, ezért kérdeztem. Nekem is van finom mikroszálas kendőm. Szárazon szoktam, de a matt sokkal igénytelenebb ebből a szempontból. Viszont volt LG C1 TV-m, az fényes, és ott sem volt gond a szárazon törléssel. Mikrokarc nem volt rajta. Viszont a QD OLED monitorokra sokan panaszkodnak, hogy nagyon kényes.
-
Grampy
aktív tag
Sziasztok!
Mik a tapasztalataitok a fényes QD-OLED képernyőkkel karcolódás téren? Elég sok reddit bejegyzés van erről. Valóban egy sima puha mikroszálas kendő is "megsértheti" a felületet? -
Grampy
aktív tag
Sziasztok!
Az Acer Predator X27UX1biiphx ([link]) vajon Gen2 vagy 3-as QD OLED panelt használ? -
Grampy
aktív tag
válasz
Frorika1972
üzenetére
A manuális pixelfrissítőt csak panel egyenletlenség során érdemes alkalmazni, egyébként az elektronika számolja az üzemórákat, így 4 összegyűjtött üzemóra után automatikus pixel frissítést csinál, de csak ha standby mode-ban van, ez pár perc szokott lenni. Ha a monitor használatban van, nem kezdi el, max figyelmeztet, hogy itt az ideje lefuttatni. Írtad, hogy egész nap megy a monitor, így néha majd kapcsold ki, hogy lefusson az automata pixelfrissítő.
-
Grampy
aktív tag
Sry
-
Grampy
aktív tag
144Hz-es csak, de az 4K ugye, oda hardver is kell. Volt anno 65C1-em, szerettem nagyon, ez is biztos ütne. Majd meglátom, de a Samsung G6-ra is kíváncsi vagyok. Köszi a személyes monitor beszámolókat, az AOC tapasztalataidból is okosabb lettem!
Shkiz0: Köszi a gari infót!
-
Grampy
aktív tag
Igen én nekem is ez motoszkál a fejemben. Bukni nem buknék rajta eladásnál. Annyi, hogy még filózom, hogy a G6 vagy 42C4 legyen (ez 190k lenne). Mert akarok dupla monitoros rendszert, sarokasztallal, ugyanis sokat böngészek, szoktam fotókat szerkeszteni, zenét szerkeszteni, és ezek mind olyan programokban történnek, ahol sok a statikus tartalom. Ezekre meghagynám az IPS paneles 27GP850-et, játékra, filmre meg menne OLED.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- PlayStation 5
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Yettel topik
- Futás, futópályák
- Melyik tápegységet vegyem?
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Asztalos klub
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- További aktív témák...
- iPhone 15 Plus 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4271
- 0perces DDR5 4800 vadiúj Ramaxel 2x12GB memória 1 év garancia
- LG 65C5 - 55" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen8 CPU
- Kingston FURY Impact 32GB DDR5 4800MHz KF548S38IB-32
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
QHD-nál jellemző az alacsonyabb PPI miatt. Itt már kijön a nem szokványos sub-pixel elrendezés. Leginkább color fringing a karakterek körül.
LG garanciának jó híre van.
Sry