- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 14 – Kések, késélezés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- MasterDeeJay: Comet lake (10gen) és DDR3 - mert ilyet is lehet!
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Asus Q170M-C coffeetime mod!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség! 2 Ahogy én csinálom.......
- Geri Bátyó: Régi VGA, HDMI és a felbontás
-
LOGOUT
OLED tanácsok, tippek, tudástár
Új hozzászólás Aktív témák
-
chopin42
addikt
válasz
chopin42
üzenetére
Nos, átolvastam az ÖSSZES hszt ebből a topikból, és a következőket szűrtem le (kérdéseimre válaszok):
-Aki 1/2/3. gen w-oled után használt qd-t, többé nem akart w-oledet.
-A4. gen tandem oledes cuccokkal van, aki megszívta, mert "grey banding/koszos szürke" volt náluk, nem múlt el, volt, aki visszavitte emiatt. Szóval lottó.
-QD "Panel dimming" nem nagyon fordult elő (#4172 kivétel hackeeeee) , többség kis fényerővel használja, néhányan nem is használnak hdr-t, vagy közepes fényerővel max.
-Eleinte samsung volt a befutó, aztán philips 360hz, előbbi az egyetlen matt qd. Aki matt qd samsungot használt, azt mondta, nagyon jó, világosban valóban nincs fekete, de nem baj, majd kipróbált egy anti reflection(glossy) oledet, és maradt annál, mert jobbnak látta/tetszett a többségnek.
Úgy tűnik (rengeteg teszt/egyéb kutatás alapján), hogy:
-vagy választok egy true black hdr 400 hdr gd-t glossyval és reménykedek, hogy nappal is tudok rajta dolgozni/játszani lilás világos fekete nélkül és főleg tükörképek nélkül
-vagy veszek matt samsungot, de nagyon panaszkodtak a matt+gd opkozta lilás világos feketékre
-vagy bepróbálok egy 4. genes matt giga tandemet, kevesebb színfényerővel, bizonyos eséllyel ótvar egyenetlen csíkos szürkével, de nappali fényben is sötétebb feketével és tükröződésmentes kijelzővel.
Előbbi árban és képminőségben is jobbnak tűnik/kevésbé kockázatos, utóbbi ha nem lenne a szürke csíkozás 1. opció lenne.
Alszok rá párat, márciusig még van néhány nap és igazából semmi kényszerem a cserére, csak megláttam, hogy 200k alatt is van oled
-
chopin42
addikt
válasz
chopin42
üzenetére
Van olyan QD oled wqhd 1440p monitor, ami aránylag friss, qd és tényleg matt? Csomó "anti reflection" monitor valójában glossy, ahogy utánanézek szépen sorban mindnek. Samsung új 500hz-ről tudok, de az nekem kicsit overkill. Giga MO27Q2 jó lenne, de tesztben azt is glossynak említik...
-
chopin42
addikt
válasz
chopin42
üzenetére
Üdv!
Nem lesz rövid, kérem, aki tapasztalt a kérdéseimmel kapcsolatos dolgokat, írjon, akár privátban! (A lehető legjobbra szeretném költeni a pénzem, és sokáig, sok mindenre használni).
Ezeket néztem ki első sorban:
QD 3.gen: Asus ROG Strix OLED XG27AQDMES ~215k
W 4.gen tandem: Giga MO27Q28G ~250k
Amit keresek: matt, mert ilyen a cuccom, és tuti tükröződne benne minden másképp: [kép] [kép] Ráadásul mögöttem fehér fal, és ugyan balra van egy sötétítés az ablak miatt, de mögöttem már nincs, így nyáron olykor még a matt ipsél is necces nappal. Az asztal alatt van egy led szalag, szóval az esti világítás megoldva úgy, hogy a monitort ne bántsa.
2 dolog miatt nagyon nehéz a döntés: egyik a panel dimming qd esetén, a másik a piszkos szürke/grey banding a tandemnél (eléggé jelentős az előfordulása, sokan panaszkodnak rá, lottó kb).
A kérdés tehát: aki tapasztalta már a grey bandingot w olednél, vagy panel dimminget qd esetén, meg tudott-e vele barátkozni, mennyire zavaró? Váltott-e a másikra emiatt?
Nem szeretnék postázgatva tesztelni, hogy kapok-e végre egy jót.
Ami a 4.gen tandem mellett szól nekem az az elvileg +60% élettartam, elléne a bizonytalan kis fényerősségnél jelentkező egyenetlen csíkos kép (vagy használom 2 és fél évig, majd eladom fél év garival, de nem bánnám, ha nem kéne).
Ami a qd mellett szól az a színek, betűk, ellene a kék fény, meg a fényerő állítgatás nagyobb fényességnél (nem tudom, mennyire zavarna).
Hdr nem nagyon izgat, a mostani monitorom egy 165hz ips, max 250 nit, kalibráltattam, bedugom, használom. Szóval a hdr 400 bőven elég lenne látatlanban, így egy érv a tandem mellett máris kiesik.
A felhaszálás pedig erősen munka orientált is, hobbi, de sok tesztet nézegetek/egyéb cuccot youtube-on, gépen fórumozok, exbelben vezetem a költségeim, thiefet moddolok az unreal editorban, photoshopban texturákat szerkesztek (tipikus szürke hátteres alkalmazás), ha pedig játszok, akkor thief, deus ex, cyberpunk tervben, hasonló világok stb, tipikus sötét, szürkés világok.
Zárásként: a kinézett monitorok szolgáltatásai nagyon tetszenek papíron.
Van-e esetleg alternatíva, ami élettartamra, képminőségre ugyanazt hozza mint ezek, nincs idegesítő bloatware, megfelelőek és fejlettek az "oled care" funkciók, de olcsóbb és matt? Egy normális állvány jó lenne, mert a mostani acer eléggé gatya, mióta megvettem nem vagyok érte oda.
Nagyon köszönöm, és elnézést a hosszért, számomra fontos döntést kell meghoznom vagy elhalasztanom
-
chopin42
addikt
válasz
chopin42
üzenetére
Gondolkodom erősen, mi legyen...
Van esetleg valami adabázis/kereső (mint pl a gsm arena féle phone finder), ahol kereshetek panelre (típus, generáció), képátlóra, matt/fényes, és kb minden monitor benne van (legújabbak, is)?
Akármit is veszek, az egy matt/tükröződésmentes monitor lesz, a legújabb generációs qd/w-oleddel. Vagy használom az ips-t, amíg az unreal editoros project megvan) -
chopin42
addikt
Üdv! Ide is beteszem, hátha itt több a tapasztalat. Nagyon köszönöm
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- FANTASZTIKUS áron eladó dobozos új Hp Laptop 17 /Ryzen 7-7730U/16 GB RAM /512 SSD/FHD/IPS/Garancia/
- Használt Palladium G-Lab angol games billentyűzet / 12 hó működési garancia
- HIBÁTLAN iPhone 17 Pro Max 256GB Deep Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Skynet258