- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
Az Otthonfelújítási támogatásban a smart termofejek elszámolhatók? Maradt még némi anyagköltség, 'oszt akkor erre elverném...
Fűtéskorszerűsítés, fűtési rendszer kialakítása, fűtési rendszer elemeinek cseréje, kazáncsere, radiátorcsere, ehhez kapcsolódó megújuló energiaforrások alkalmazása. -
vampire17
addikt
Ha blokkolod a net eleresed, blokkold a DNS elerest is, maskulonben zombi modba lepnek. Lasd a dokumentacio megfelelo pontjat(NOTE 2):
-
vampire17
addikt
Tudnatok segiteni egy kicsit sracok?
Foleg ESPhome guruk illetve elektromos vezerlesben jartasabb kollegak (ojb rad gondolok
) segitsegere szamitok.
Van egy ilyen board:
https://www.youtube.com/watch?v=cd-yxtvIvpk
Az alabbi configgal:
Mint a videon is latszik, nem igazan ott vannak az ertekek ahol lenniuk kellene... Azt szeretnem ha 50%-nal lenne 5V 30%-nal 3V etc...
Gondolom valahogy konvertalni kene az erteket...
Van erre valakinek otlete?(Youtube kommentek kozott amugy valaki ugyanezt kerdezi, de a valaszt en nem tudtam ertelmezni... lehet a tort angolsag miatt
)
@Wojciech M in video , just wrote two valve for demo, actually you can output any voltage. from 1%--100%, just change the valve of function in code.
-
kzkz
őstag
Valaki használja a Localtuya-t úgy, hogy az eszközöket elzárja a nettől?
Integráltam egy aljzatot a localtuyaba, majd letiltottam a netet nála. Pár napig működik így, majd utána elérhetetlen az eszköz egészen addig, amíg újra ki nem engedem a netre "erőt gyűjteni". Utána megint működik localban egy darabig...
Ez normális működés? Én inkább csak temporary localtuyának nevezném így
-
ojb
tag
-
psion2101
tag
Sziasztok!Gondolkozok okos otthon telepitésben itthon.Az lenne a kérdésem,hogy milyen márkában gondolkozzak.Mefizethető dolgokban gondolkozok.Androidos vagyok,de benne van a pakliban később apple vásárlás.Egyenlőre okoskonektor,lámpák,ajtó riasztó,termosztát,légkondi és esetleg kamera kezelése lenne a tervek között.
-
válasz
Primary92 #38189 üzenetére
Szia,
nálam Siemens Logo! -k vannak.
Az összes világítás, redőnyök és elszívó ventillátor arról megy.
A programját 2 hét alatt összehoztam a nulláról. (értsd: nem is hallottam előtte ilyesmiről)
A Logo-k LAN-on összeköthetők, egymást vezérelhetik.
Nálam több épület van, kültér, stb., gond nélkül tudok egyikről a másikra "átvezérelni".
4 éve megy, 0 hibával.
A http://www.frickelzeugs.de/ oldalon egy német srác megoldotta a hozzáférést.
Az megy nálam egy pi-n, onnan node-red forgatja mqtt-be, HA-n belül.
Amikor összeborul a HA, vagy bármi gond van, a "mezei" működés még mindig hibátlan.
Olcsó nem volt, de nem bántam meg.
24V-os rendszer, a kapcsolókban csak 24V van.
Ha láttál már hölgy családtagokat vizes kézzel konyhában-fürdőben villanykapcsoló körül matatni, akkor megérted, hogy miért érzek egy kis megkönnyebbülést a törpefesz rendszer miatt. -
Clemi
veterán
válasz
zsamiatt #38138 üzenetére
A router es modem elvileg nem kene hogy van 100-150ftnal tobbet egyen
Nem tudom mennyi forintban, de most kezdtem el monitorozni a Digi optikai modemet és az én Asus routerem. Gyakorlatilag 10-11 w a folyamatos fogyasztása (most mennek a számítógépek és használjuk a mobilokat) a két eszköznek. Most mérem 2-3 napig, hogy kijöjjön az átlag. A 10W szerintem sokat jelent, főleg hogy éjszaka és mikor senki nincs itthon, akkor minek fogyasszon.
-
válasz
BlackJack21 #38179 üzenetére
ez az, hogy semmi rendkívülit.
műxik, kapcsolgat, hálón fenn van, mqtt csatlakozva.
mqtt.fx-en látom is a state-eket. -
Primary92
senior tag
Sziasztok!
Leendő házunkhoz keresek információt, kiindulópontot automatizálás témában.
Csillagpontos vezetékezés lesz.
Vezetékes megoldásban gondolkodom, de a KNX alapú rendszerek elég drágának tűnnek. Az alapfunkciókat mindenképpen valami sziklaszilárd megoldással szeretném használni (pl. PLC). Alapfunckiók nálam a fővilágítás, fűtés, árnyékolás, lámpakapcsolók. Ezek egyik végei az elosztó/vezérlő szekrényben találkoznak.Ti milyen vezetékes megoldásokat alkalmaztok? Mi vált be?
Tudtok javasolni olvasnivalót?
ui.: Szekrény belsők vezérléses részéről jól jönne kép
-
Robi BALBOA
őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy Computherm e300 összehangolásában a Router-el.
Régebben valami UPC-s router-em volt, azzal hibátlanul ment, de most új Vodafone-os csoda (Touchstone TG3442DE) van azóta nem bírom őket öaszehangolni.
Próbáltam már szétválasztott 2,4ghz-től kezdve, csatorna váltogatáson át mindent.
Bármi ötlet van azt szívesen veszem, esetleg van akinek ezzel a router-el megy ez az e300-as termosztát?Előre is köszönöm a segítségeteket.
-
DougButabi
tag
válasz
spider23 #38184 üzenetére
Köszönöm, hogy megnézted, így kiderült, hogy a telefon beállításában van a hiba, mivel a régi telefonomon működik minden hibátlanul.
Mondjuk ebben az a rossz hír, hogy a telefonon fogalmam sincs mit lehetne állítani, feltelepítettem az appot, és ment.
Esetleg valakinek megoldása, vagy valami más módszer alarm küldés telefonra?
-
Olympia76
tag
válasz
kispalsz #38183 üzenetére
Hja, ok, értem. Arra gondoltam, hogy ezeket a vezérlésben nem fogja figyelembe venni.
Ha viszont kirakja a web interface-re, akkor lehet, hogy MQTT-vel is ki tudod szedni belőle és megjeleníteni HA-ban, hogy ne kelljen az egyébként elég lassú web interface-t nézegetni....viszont én tuti inkább betennék pluszban egy Shelly 1-et erre a funkcióra az Olimex mellé (most is van ott egy Shelly-m az emeleti radiátoros zóna on/off kapcsolására, pedig van az Olimex-ben relé is, de körülményesen lehet csak kapcsolót írni köré HA-ban, így az egyszerűbb utat választottam a Shelly natív integrációval erre a célra).
-
spider23
senior tag
válasz
DougButabi #38180 üzenetére
Kipróbáltam amit itt írtál és nekem addig zenélt amíg fel nem oldottam a telefon zárat. Szóval szerintem nincs gond vele.
service: notify.mobile_app_galaxy_s22_ultra
data:
title: Wake Up!
message: The house is on fire and the cat's stuck in the dryer!
data:
ttl: 0
priority: high
channel: alarm_stream -
kispalsz
tag
válasz
Olympia76 #38182 üzenetére
Köszi az infókat.
Van egy hőcserélő a rendszerben annak a hatásfokát akarom figyelni vele, hogy ha kell tudjak állítani a szekunder szivattyú ( ami a hőcserélő után van) keringetési teljesítményén (manuálisan). Erre a hőcserélő be és kimeneteire kötném a hőmérő szenzorokat. A DTH22 pedig külső hygrométernek gondoltam.Van a BSB-LAN -nak egy webserver része, ott jelenítené meg a külső szenzorokat, az értelmezésem szerint:
https://1coderookie.github.io/BSB-LPB-LAN_EN/chap07.html
webserver -
Olympia76
tag
válasz
kispalsz #38176 üzenetére
Én innen rendeltem: https://www.exp-tech.de/
Nem használok egyéb szenzorokat, de mire szeretnéd használni ezeket? A BSB-LAN szoftveres oldalon szerintem nem fog tudni mit kezdeni az extra szenzorokkal, hiszen ez arra van, hogy a kazán menedzsmentjét tudd vele elvégezni. Gyakorlatilag egy kezelőként működik. Ezekkel akarsz még on/off zónát kapcsolni, vagy mire kell?
BSB LAN adaptert tudsz olyat rendelni ami konkrétan az Olimex laphoz van. Nincs vele más teendő, mint bedugni az Olimex UEXT foglalatába. Nem kellett forrasztani semmit.
-
ViZion
félisten
válasz
kispalsz #38176 üzenetére
5 DS18b20 az egy vezeték (GND és VCC ugye itt most nem számoljuk, de kell), ahogy a neve is mutatja (OneWire), DHT meg darabonként 1 csatlakozás, szal. még I2C kijelzőt is pattinthatsz rá. Amire figyelni kell, h vannak pin-ek, aminek spec feladata van, ill. van egy boot state, amit nem lehet boot alatt változtatni, mert resetel vagy program módba lép. De boot után ez is használható. Amit írtál, arra ESP32 sok is, Wemos 1D mini tudja szvsz.
Nálam 3 onewire, 1 kijelző, 1 relé kimenet, 2 gomb bemenet van rajta. És nincs leterhelve a drágám. -
DougButabi
tag
Sziasztok,
Olyan üzenetet szeretnék küldeni a telefonra, ami hangjelzést ad addig amíg nem okézom.
Egy sima push nem biztos, hogy elég, ha jelez a water leak vagy a füstjelző.
Eddig ezt használtam, HA appra küldte, de sajnos egy ideje nem működik.
Mi ehet a hiba?- service: notify.mobile_app_<your_device_id_here>
data:
title: "Wake up!"
message: "The house is on fire and the cat's stuck in the dryer!"
data:
ttl: 0
priority: high
channel: alarm_stream -
BlackJack21
tag
válasz
Fuser és Tsa #38166 üzenetére
A tasmota a konzolon mit írt ilyen esetben? Elég sok infó kinyerhető ilyen esetekben.
-
kispalsz
tag
válasz
Olympia76 #38157 üzenetére
Most még bonyolult, de remélem azért működni fog egyszer.
Ok, arduino felejtős. ESP32-EVB -re azt írja a honlapon a fejlesztő, hogyha további szenzorokat is akarok használni, akkor kevés az inputja. Nem értem miért, mert adatlap alapján ott van az ESP32 összes kivezetése. Én 4-5 DS18b20 hőmérő szenzort és 1 max 2 DHT22 szenzort kötnék még rá. Ezeket már nem tudom rákötni?
Te használsz az EVB lapon plussz szenzorokat?
Az olimex lapot közvetlenül onnan rendelted amit linkeltél? Nincs valami EU-s beszerzési forrás rá? Farnelnél nem találtam. Mosernél 6000 lenne csak a szállítási költség.
Azt olvastam, hogy a BSB-LAN adapter lehet kérni előre forrasztva, de az Olimex lappal hogy hoztad össze. Van ez az UEXT csatlakozás, ahhoz neked volt valami beleforrasztva a BSB lapon, kábel vagy anyás csatlakozó, vagy neked kellett forrasztani rá valamit?
Köszi.
-
válasz
radio11 #38173 üzenetére
Érdemes pontosan használni a kifejezéseket, sok félreértést lehet vele megelőzni:
A fix IP-cím az, amikor magán az eszközön van beállítva a cím, és ő azt követeli a szervertől. Amikor magán a DHCP-szerveren van beállítva az, hogy egy adott MAC addressű eszköznek milyen címet osszon, az a lefoglalt (rezervált) iP-cím.
A kettő viselkedése között bizonyos esetekben alapvető különbség léphet fel, és ezért félrevezető lehet a rossz szóhasználat.
MaCS
-
radio11
tag
Utóbbira és igen, előfordult. Bár igaz, hogy a hálózatom összetett, mert van egy AP is ami LAN-on megy fel a routerre és főleg azon a hálózaton levő cuccokkal vacakolt. Meg van egy repeater is és azon sem mindig az előírt IP címre próbálkozott csatlakozni a tasmota. Sokszor kinyomoztam, és a tasmota köszönte szépen de egy másik IP címen volt elérhető. Dinamikus IP vel úgy néz ki megszűntek ezek a problámák.
-
radio11
tag
fix ip-nél többször jártam úgy, hogy a labilis (időnként leszakadó) tasmota eszköz nem a kiosztott ip címre kapcsolódott vissza. Olyankor aztán kereshettem, hogy milyen ip címen van
-
-
-
radio11
tag
válasz
Fuser és Tsa #38166 üzenetére
Sokat szívtam vele, bár az elején nekem is ment rendesen. Végül csak azok az eszközök kaptak fix IP-t amikhez feltétlenül szükséges. Ezek a HA szerver (Asus Tinkerboard) és a két Xiaomi Gateway (csak fix IP-vel működnek rendesen HA alatt, hiszen a konfigurációban is meg kell adni az IP címüket - ezt azoknak jelzem, akik ilyen gateway-t kívánnak integrálni). A többi összes eszközt visszatettem dinamikus IP-re azóta nincsenek hálózati gondjaim a tasmotás eszközökkel, pedig van egypár.
-
zsamiatt
őstag
válasz
Fuser és Tsa #38163 üzenetére
próbáltad a routert vagy AP-t újraindítani?
-
-
radio11
tag
válasz
Fuser és Tsa #38163 üzenetére
sokat szívtam én is a wifis tasmota cuccokal, a hálózati beállításokkal variáltam sokat (egy darabig fix ip-vel próbáltam, de azt nem szerette igazán). Illetve egypár esetben a gyenge wifi volt a hiba oka.
-
radio11
tag
válasz
BullZeye #38159 üzenetére
Nálam Gateway-hez csatlakozik a BLE szenzor
Először felvettem őket a gateway alá a Mi home rendszerben. Utána integráltam a Xiaomi-t a HA alá (itt azért kell a leírásokat olvasni, mert 1-2 dolgot be kellett állítani). Ekkor már megjött a HA alá a gateway és ha jól emléxem a BLE szenzorok is begjöttek HA alá. A szenzorok párhuzamosan továbbra is láthatóak Mi home alatt is. -
stabil, jó a wifi.
a saját honlapját mindig elérem az eszköz(ök)nek.
de a HA elérhetetlennek mutatja.
a fizikailag mellette lévővel meg semmi baja.
fw ugyanaz, mqtt beállítás ugyanaz.
sőt, töröltem az eszközt és utána újra felismerte. mutatja az integrációban a tasmota eszközök között, de "nem elérhető".
nem értem. -
adam3
aktív tag
válasz
Fuser és Tsa #38161 üzenetére
Tasmota nálam stabil ahol erős a wifi, ahol gyenge ott dobálja. Restart? Firmware upgrade?
Shelly amúgy nekem még ott is képes eldobni magát óránként ahol a router mellett van. Már azon agyalok átrakok mindent zigbee alá, csak nem tudom meddig várjak lesz-e a Matter/Thread irányokból valami.
-
sziasztok,
1-2 hete tünedeznek el a tasmota eszközeim.
lokál hálón megvan, működik, de ha-ban elérhetetlen.
van, amelyik működik, van amelyik nem.találkozott más is ezzel?
-
KilgoreTrout
senior tag
Sziasztok,
Amargo E-on távleolvasó portál integrációját próbálom beállítani, de úgy tűnik elakadtam:
[kép]Megjelennek adatok, de tuti nem helyesek... Lehet, hogy a távleolvasó portál nem működik megfelelően és amiatt kapok fals adatokat? Mióta elkezdtem csinálni, a távleolvasó portálon tűnnek el az adatok a normális nézetből, a napi fogyasztást már csak 13.-ig látom, míg délelőtt még tegnapig megvoltak. Amúgy visszamenőleg is le tudja szedni az adatokat (jelenleg 3 nappal ezelőttiek a legkorábbi értékek)?
read_eon.yaml: https://codeshare.io/Wd90Vb
normalized_energy_usage.yaml: https://codeshare.io/YLK0qYA fő configration.yaml-ben ezt a sort adtam hozzá:
recorder:
db_url: mysql://homeassistant:homeassistant@core-mariadb/homeassistant?charset=utf8mb4
-
BullZeye
veterán
válasz
radio11 #38088 üzenetére
Variálok már pár napja amit tudok, de mit kellene pontosan?
Gatewaynek elméletileg köze sincs a BLE sensorhoz, hisz nem hozzá kapcsolódik.
Mivel nem Raspberry Pi-n fut hanem épített szerveren a Bluetooth-t be se lehet kapcsolni HA-ban, addig pedig a Xiaomi BLE nem észlel eszközöket. -
Olympia76
tag
válasz
kispalsz #38145 üzenetére
Elég nagy fába vágtad a fejszét, ez szerintem nagyjából a legbonyolultabb integrációk egyike.
Ne arduino-ban gondolkodj, kissé idejétmúlt már. BSB-LAN fejlesztői ajánlás alapján a következő lap az ajánlott (én is ezt használom):
https://www.olimex.com/Products/IoT/ESP32/ESP32-EVB/open-source-hardwareBSB-LAN adaptert e-mail-ben rendeltem a fejlesztőktől:
https://github.com/fredlcore/BSB-LAN
"Interface kits available!
PCB boards with parts are available upon request. If you are interested, please send Frederik an e-mail (German or English) to
bsb (ät) code-it.de
for further informations."Erre a két tételre van szükség hardveresen. Ja, egy micro usb-s táp még nem árt hozzá, de gondolom ez akad otthon.
Termosztát nélküli használatot nem teljesen tudom értelmezni. A szivattyú vezérlését én is a kazánra bíznám, de ezt a kazán telepítője gondolom megcsinálja, nem? Az alap termosztát bekötésével együtt.
-
fo_di
őstag
van bárkinek aqara t1-es reléje kapcsoló vagy konnektor mögött? könnyen befér az itthoni dobozokba? elvileg 42.9×40×21.4 mm méretű
próbálom kitalálni, hogy mit dugjak el a falba, hogy hatótávot növeljek az elemes szenzoroknak kilógó router nélkül, és vagy néhány konnektor mögé dugok be ilyet vagy valami hasonlót (mindig bekapcsolt állapotban), vagy valami redőnyvezérlőt keresek, de azt lehet, nem kéne a shellyk közé kavarni, hogy egységesen menjen mindegyik redőny -
olahdave
tag
Sziasztok,
Van jelenleg egy Computherm E400-RF thermosztát. Tudja valaki, hogy tudnám ezt Homekittel irányítani? Esetleg Google Home Assistanttal? -
Nerazim
őstag
Üdv!
Milyen okos otthon vezérlőt (gateway, hub) ajánlanátok kezdésnek amivel nincs sok szívás, kevés a kompromisszum és nagy többségben látja más márkák szenzorait, ill. okos eszközeit is és nem mellesleg jó az ár-érték aránya? -
Fifi
őstag
Sziasztok!
Kb. 2 éve teleszórtam a lakást Blitzwolf BW-SHP6 és BW-SHP2 okos aljazatokkal és mivel nincs igény annál többre, hogy lássuk a fogyasztásukat és ki/be tudjuk az eszközöket kapcsolni, alkalmanként időzíteni, ezért beértük a Tuya Smart alkalmazás használatával és küldjük az adatainkat Kínának. Akkor "bekonfiguráltam" és azóta csak használjuk.
Most vásároltam megint Blitzwolf BW-SHP6 Pro aljzatokat és az alkalmazásban hozzáadva látom, hogy valamikor kivették az eszközök ikonjának változtatásának lehetőségét. A régi beállított ikonok megmaradtak, de azoknál is már csak a gyári alapértelmezett ikon visszaállítása kivitelezhető, egyedi ikonra történő cserélése nem.
Gondoltam felteszek egy régebbi Tuya Smart verziót, ahol ez a funkció még él. A menü aktív is, de az ikoncsere nem történik meg, gondolom a mögöttes felhő szolgáltatásban már le van tiltva, hisz ők tárolják az ikon képét.
Lehet valami megoldás, hogy egyedi ikonokat rendeljek az eszközökhöz?
Esetleg másik alkalmazás a Tuya Smart helyett?Tudom itt mindenki HA-t, Domoticz használ, de nálunk az ágyúval verébre.
-
vkp
aktív tag
Tud valaki olyan fogyasztásmérőt, mint a Shelly EM-ek, hurokkal mér viszont lanos a csatolófelülele? Nem kell semmi felhős vacak, elég egy mqtt.
-
kispalsz
tag
válasz
Olympia76 #36814 üzenetére
No történt egy kis előrelépés kazán ügyben. Végül a Baxi Platium táborához csatlakoztam. Nincs még a falon semmi, csak egy kazán és van egy hőcserélőm ahhoz pedig egy külső keringető szivattyúm. ( van egy régi Computherm 7-es termosztátom , végszükség esetén ezt is be lehet kötni)
Szeretném ezt a BSB Lan busz előnyét kihasználni.
Ehhez ha jól olvatam kell egy arduino minimum mega, de inkább arduino duo. Te melyiket használod?
Arduino due-ra ezt találtam: https://www.hestore.hu/prod_10037865.htmlKell maga a bsb -lan adapter. Ezt honnan lehet megrendelni? Eddig nem találtam webshopot hozzá. Jó lenne olyan ahol már az arduino-t is meg tudom rendelni.
Kell hozzá egy arduino shild. Pl ez: https://www.hestore.hu/prod_10036777.html
Jók lesznek a fenti linkelt hardverek? Kell még egy tápegység az arduino vezérlőhöz.
Szükséges még bármi más?
A kazán el tudja indítani a a hőcserélőm utáni rendszerem szivattyúját , vagy kell valamit hackelni?
Ezen a BSB -Lan buszon tudom vezérelni a kazánt is mindenfajta termosztát nélkül? Pl tudom azt mondani, hogy most legyen fűtés kb 8 órán keresztül? (tehát nem csak fűtési paramétert állítok).
-
Gabail
csendes tag
válasz
vampire17 #38142 üzenetére
Lehet hogy tud, de mire gondolsz? PUT/POST ha jól értettem, konfig módosításhoz való. Nem távolról konfigurálni akarom a kaputelefont, felvenni/módosítani a beléptető kulcsokat, kódokat, arra jó az IVMS. Hanem a "megnyomták a csengőt" eseményről akarok értesítést HA-ba.
-
Gabail
csendes tag
Nagyszerű!!
Csak nehogy vödörből csöbörbe járj vele!
Még az jutott eszembe, SIP-en egy VoIP központhoz talán be lehet kötni a beléptetőt, és innen hátha ki lehet csalni valahogy egy eseményt ami megjelenne HA-ban. Csakugye a HA SIP összeköttetés is kb MI (azaz mission impossible). Elég lenne csak a csengetés tényéről értesülnöm, a kapu/ajtó nyitása már meg van oldva más módon, ez már működik HA-ból, és a kaputelefon kameraképe is megvan.
-
Gabail
csendes tag
Szintén egy Hikvision kaputelefonnal küzdök (DS-KV8113-WME1(B) modell). Elsőre pergolafabio Hikvision-SDK-Addon-ját próbáltam volna, bár a HA nálam nem HassOS-ban fut, ezért a Dockerfile alapján készítettem egy konténert, de már ott megakadt, hogy:
hikvision_1 | 10/21/2022, 11:43:58 Hikvision SDK Add-on started! Listening for events...
hikvision_1 | loop[2] find 2 mac and 3 ip
app_hikvision_1 exited with code 0arról nem is beszélve, ha működne is, gőzöm nincs hogyan illeszthetném HA-hoz. Mind1, szintén fabio HA fórumos postjában van említve a rest sensor-os local polling: másodpercenként lekérdezem a csengő állapotát. Ez meg folyamatosan "idle" státuszt ad, hiába nyomkodom a csengőt. (Irtó nagy fejlesztés lenne ám a Hikvision webes felületén egy API hívás lehetőséget biztosítani ugye.)
A következő a felhős hikconnect lenne, csak nem akartam felhős kapcsolatot. Meg lehet az se működik. Neked sikerült végül valamit találnod?
-
ViZion
félisten
válasz
peternac #38133 üzenetére
ds18b20 az elég jó, de hogy mihez lehet kapcsolni, amit HA-ba tudsz intergrálni az passz (építeni Wemos-al egyet és abból HA-ba küldeni az infót? De nem tudom, h MQTT vagy mit fogad a HA. ESPEasy Domoticz-ba tud küldeni az biztos.).
Munkatársamnak is kültérre kellene Xiaomi hub és app alá.
Itt Sonoff bármihez kapcsolódik, de van Shelly verzió is. -
peternac
tag
Sziasztok!
Kültéri wifis (esetleg Bluetooth-os) hőmérőt és páratartalommérőt keresek Home Assistanthoz. Semmi extra nem kell, csak a külső hőmérsékletet és a páratartalmat szeretném logolni. Ilyen Xiaomi van, de az istenért nem bírtam működésre bírni Hass-on, ill. ez inkább beltéri használatra van.
Ezt találtam hirtelen: Shelly H&T, de is inkább beltéri, ha jól nézem. Van más Shelly cuccom és azokkal meg vagyok elégedve. Esetleg valaki használ ilyet kültéren?
Lehet akár csináld magad cucc is, a lényeg, hogy bírja a kinti körülményeket és bele tudjam integrálni egy rpi3-on futó Home Assistantba.
Köszi! -
m3ss
veterán
-
Degeczi
nagyúr
válasz
icemad #38126 üzenetére
Pl. lakótelepen tökéletes, hiszen ott hideg időben folyamatosan kering a víz, így radiátor termosztáttal jól tudod szabályozni az érintett helyiség hőmérsékletét.
De saját gázkazánnal fűtve is így dolgozik sok gyári időjáráskövető megoldás, ott is jórészt folyamatos a víz keringetése, csak az előremenő hőfokán állítgat a rendszer.
Ami meg hagyományos szobatermosztáttal szabályzott, arra az áll, amit ViZion írt, normál esetben ott is dolgozik annyi ideig a fűtés, h a többi szobában lehet értelme fölrakni radiátor termosztátot. Ha meg vmiért nem a leghidegebb helyiségben van a fő termosztát, akkor segíthet az okosotthon, hiszen különösen on-off rendszert könnyedén tudsz indítani, befolyásolni ha fűtési igény lép föl valahol. De ehhez érdemes lehet lecserélni a fő szobatermosztátot integrálható típusra, ha nem olyan.
-
twine
veterán
válasz
icemad #38126 üzenetére
Szia!
Én nagyon kezdő vagyok ebben a témakörben, nemrég üzemeltem be a házban az emeleten 2db ilyen TRV-t, igy a saját "megoldásomat" tudom elmondani arra a kérdésedre,
"Valaki használ ilyet? Én úgy gondolnám, hogy ez csak akkor működik jól, ha van egy központi egység is a kazánnál, ami a kazánt is ki/be kapcsolja. Anélkül csak a radiátor szelepet nyitja/csukja, de az meg mit ér, ha nem kering a rendszerben a melegvíz?"
Nálunk az emeleten 1 gyerekszoba,1 háló, és egy fürdő van....
(Egyelőre) A fürdőt mérem a leghűvösebbnek.
A család pedig hétköznap dolgozik, valamint suliban van, ezért úgy gondoltam felesleges az emeletet 22fokon tartani(mi ebben érezzük jól magunkat).
Annyi "csavar" van a dologban, hogy az asszony "random" napokon dolgozik, szinte lehetetlen ezt leprogramozni a termosztáton...A három helyiség "technikáját" úgy állítottam be, hogy a fürdőben van az emeleti termosztát, 22 fokra állítva (itt van a legkisebb radiátor). és itt a legvalószínűbb hogy nap közben megfordul az asszony
Háló, és gyerekszoba nincs használva nap közben...ezért ott a két TRV a radiátorokon 20-21(kisérletezés alatt van a hőfok) fokra van állítva.Elektromos kazánom van, ami modulálja a fűtőbetéteket így a kis radiátort a fürdőben, a legkisebb fokozaton tartja szinten...(és még ezt is sokszor lekapcsolja hál'isten)
Szóval a "fürdő" kapcsolgatja a kazánomat, a szobák meg nagyon lassan hűlnek, mert a trv zárva van a kívánt minimum hőmérsékletig, ergo nem kell fűtenie a kazánomnak, csak akkor amikor elérik a helyiségek a minimum hőfokot, és nyitnak a TRV-k...
Kérdésedre itt jön a válasz..
Lehet, hogy ekkor, ebben a pillanatban még nem megy a kazán, mert a fürdő nem kéri, de előbb utóbb kérni fogja(hiszen ez a leghűvösebb helyiség) és akkor felfűti a két másik szobát is a kívánt minimumra, amik megint jó sokáig tartják majd a hőt...17:00 után(reggel 06:00-ig) pedig amikor elkezdjük aktívan használni az emeletet, a minimum hőmérséklet 22fokra állítva a TRV-ken is , mert úgy komfortos(nekünk)
Lehet, hogy rövidebben is le lehetett volna írni "szakmailag", de én csak így tudtam...bocsánat
-
ViZion
félisten
válasz
icemad #38126 üzenetére
Az okos termosztátot (és a hagyományos termoszelepet is) ált. oda rakják, ahol túlfűtene a rendszer, amikor a kazán üzemel. Mert a termosztátot (ami a kazánt vezérli) a leghidegebb pontra illene rakni. Szal. ha a kazán nem fűt, akkor valószínűleg a termoszelepes radiátoroknál is rendben van a hőmérséklet. Ha wifis, akkor nem kell hub, az applikációban tudsz mindent állítani.
-
icemad
nagyúr
Sziasztok. Egyre több helyen látok wifis (okos) radiátor termosztátot. Valaki használ ilyet? Én úgy gondolnám, hogy ez csak akkor működik jól, ha van egy központi egység is a kazánnál, ami a kazánt is ki/be kapcsolja. Anélkül csak a radiátor szelepet nyitja/csukja, de az meg mit ér, ha nem kering a rendszerben a melegvíz? Persze láttam komplett rendszert is, de az annyiba kerül, mintha lecserélném a komplett melegvizes radiátor rendszert elektromosra.
Jelenleg egy Honeywell t6 termosztátom van, ami eléggé jól programozható. Ezzel megtudnám esetleg úgy oldani, hogy hétköznap este 6 és 9 között beállítom 21 fokra, és ekkorra időzítem a radiátor szelepek működését is. Vagy ez így nem járható út?
Mindenféle ötletet szívesen fogadok. Köszönöm. -
-
Gabail
csendes tag
válasz
koala69 #38110 üzenetére
Nem tudom mit rontasz el, de esetleg nézd meg a statistics integrációt. Én erre inkább azt használnám.
-
Rosep
senior tag
Na hát lecseréltem a Sonoff DUALR3-at egy Shelly 2.5-re. Redőnykapcsolóként ég és föld a kettő kezelhetőségben, konfigurálásban, HA támogatottságban.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
zsamiatt #38112 üzenetére
Ez hogy lehet kérdés, ha ESPHome-ot használsz?
Ott az egész onnan indul ki, h egy xxx.yaml filera ráengeded a compilerét - és a Dilbert66 féle DSCKeybusinterface projekt (szigorúan a "new" branch, mert a master nagyon régi, elavult) leclone-ozott mappájában ott van ez a file, abban ezek a sorok, már csak át kell írnod a nálad érvényes pinekre. -
Clemi
veterán
Üdv mindenki!
Lehet hogy alapból hülye kérdés, de hátha tévedek és mégis működhet.
A kérdés lényege, hogy az Apple Home alkalmazással azt el tudom érni, hogy a lakásban lévő led lámpa abban a bekövetkező esetben, ha az első lakó hazaér bekapcsoljon és mikor az utolsó távozik (ha bekapcsolva maradna) akkor kikapcsolja. Ami biztos, már a cím közelében, akár 100-150m-es távolságról működik a kapcsolás.
Ugyanezt szeretném elérni, egy okos konnektor működtetésével, csak az a bibi, hogy arra a konnektorra lenne csatlakoztatva a lakás internet elérését biztosító szolgáltatói és az én routerem. Itt gondolom azt, hogy a routerek lekapcsolása még csak-csak működne a konnektor kikapcsolásával, na de vajon a kikapcsolt router miatt a bekapcsolás megtörténhetne? Az a gyanúm, hogy nem.... -
zsamiatt
őstag
Sziasztok, elakadtam ESPhomeban. Szeretném rátolni az olimex 32 poera a dsc esphomes változatát. A lant be tudtam állítani de valahogy át kellene állítani a PIN-ket. Az egyik fórum hozzászólásban van egy ilyen rész:
dscClockPin: "15" dscReadPin: "14" dscWritePin: "12"
De milyen "összefoglaló" alá tegyem?A pin számok nem ezek lennének csak nem tudom hova tegyem ezt a yaml-ba és hogyan.
Köszönöm, -
koala69
tag
Sziasztok,
segitseget szeretnek kerni --- szeretnem tudni, hogy a kazan epp fut-e... Van egy eloremeno homersekletem, es szeretnem megnezni, hogy a jelenlegi ertek es az elozo ertek kozotti homerseklet - mondjuk - 3C-nal nagyobb-e?
ezt a templetet hasznalnam, de allandoan false-t ad vissza, akkor is, amikor a kazan fut:
{{ (states('sensor.out_temp_radiator.current_state') | float(0) >
states('sensor.out_temp_radiator.last_state') | float(0) + 3) }}mit rontok el???
koszonom!! -
válasz
radio11 #38107 üzenetére
Köszi!
Ja, hogy a Home Assistant nem azonos a Google Home-mal...Lehet, hogy megpróbálkozok egy virtualbox-os megoldással. Ha már a Home Assistant oldalán írják.
Még egy blog is előjött, hogyan telepíthető Ubuntu 20.04 alá... aztán a leírás végén látszik, hogy csak Deb alá meg már... na majd elszórakozok ezekkel.
De egyel közelebb vagyok. (mondjuk a 100-as skálán már 2)
-
radio11
tag
válasz
cappa72 #38106 üzenetére
Azt mondanám, hogy szerezz egy Raspberry PI-t vagy valami kisméretű PC-t és tegyél fel rá egy Home Assistantot. Én is nagyon sokat tanultam belőle és az a szép, hogy grafikusan és szövegesen is lehet írni rá dolgokat (na jó a bonyolultabbakat már csak szövegesen). Ha ezen betanulsz utána már egyre jobban mennek a dolgok és sok sikerélmény érhet (jó 3 éve még én is azt hittem, hogy az MQTT az LMBTQ rokona
annyira láma voltam )
-
Azt hiszem erőteljes segítségre szorulok.
Mondjuk úgy, hogy az alapokat keresem.
Sokszor olvastam már, hogy lehet szkripteket írni/futtatni, hogy egy-egy okos eszköz mit, mikor és hogyan csináljon.
Olvastam olyat, hogy MQTT - de nem tudom hogyan.
Olvastam, hogy webhook, de szintén kínai.
Honnan tudnám elsajátítani legalább naív algoritmus gondolkodással ezeket?
Az alany egy Shelly pro 1 okosrelé. Tanulási célzattal vettem, mint annak idején az első androidos telefont. (Aztán az lett, hogy abba is kicsit belemelegedtem...)
Merre induljak el egyáltalán?
Előre is köszönöm.(annyit találtam, hogy
curl -X POST -d '{"id":1, "method":"Mqtt.GetStatus"}' http://${SHELLY}/rpc
erre jött a válasz, hogy{"id":1,"src":"shellypro1-30cf678aec58","result":{"connected":true}}
tehát valahogy valami kezdeti állapot oké, na innen már szürke folt előttem minden.linux terminál adott)
-
radio11
tag
válasz
pityaa23 #38097 üzenetére
Csapadékmérőre van több is, én ezt fogom majd megépíteni:
[link]
Talaj nedvesség méréshez googliba beütöd, hogy "soil moisture home assistant" és dob egypár információt, érdemes a home assistant community találatokat végignézni. Talán a legjobb a zigbee-s verziókat átnézni.
Azt hiszem más speciális öntözős szenzor nem kell, a többi (hőmérő, levegő páratartalom mérő, szelepvezérlő relék) triviális darab. -
amargo
addikt
Szerintem itt is az a helyzet, mint ennél a MOES 108ZR is. Kalibrációt az idővel lehet elérni, azaz meddig adjon feszt és persze merre.
A Shelly 2.5 ennél bőven sokkal többet tud.
Új hozzászólás Aktív témák
- Sony Xperia 5 IV - házon belüli siker
- iPhone topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Bittorrent topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 5590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W11 I Gari!
- NYÁRI BOMBA AKCIÓK! PSN, STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- ÚJ Microsoft Surface Laptop 7 13.8" 2K - 120Hz Érintő - Snapdragon X Elite - 16GB - 512GB-2 év gari
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!