Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Primary92
senior tag
válasz enesbcs #6418 üzenetére
Nem olvastam végig a cikket, de akár jó is lehet: Redundáns Pi
-
Primary92
senior tag
Sziasztok!
Leendő házunkhoz keresek információt, kiindulópontot automatizálás témában.
Csillagpontos vezetékezés lesz.
Vezetékes megoldásban gondolkodom, de a KNX alapú rendszerek elég drágának tűnnek. Az alapfunkciókat mindenképpen valami sziklaszilárd megoldással szeretném használni (pl. PLC). Alapfunckiók nálam a fővilágítás, fűtés, árnyékolás, lámpakapcsolók. Ezek egyik végei az elosztó/vezérlő szekrényben találkoznak.Ti milyen vezetékes megoldásokat alkalmaztok? Mi vált be?
Tudtok javasolni olvasnivalót?
ui.: Szekrény belsők vezérléses részéről jól jönne kép
[ Szerkesztve ]
-
Primary92
senior tag
válasz Fuser és Tsa #38192 üzenetére
Arra jutottam, hogy nekem is valami hasonlóra lenne szükségem. Mondjuk nem feltétlen Logo-val.
A Home assistant szimpatikusnak tűnik. Ha sikerül összehozni egy PLC-val, akkor jó is lehet.Ha jól értem, akkor csak megfelelő bridge-k, gateway-ek kellenek, hogy random vezetéknélküli, vagy buszos eszközöket tudjak használni a Home assistant-tal?
-
Primary92
senior tag
Milyen villamosszekrényeket használtok?
Tudtok képet mutatni?Arra lennék kíváncsi, hogy milyen szekrényeket lehet kulturáltan integrálni egy családi házba, ha nincs erre külön helyiség. A sima lakossági elosztó szekrények nem alkalmasak erre szerintem.
Az ipari megoldások pedig jellemzően nem süllyeszthetőek. Talán az Eaton xBoard+ az egyetlen, ami elég rugalmas, maszkolható, és kellően mély. Az IP55-ös szabadonálló xBoard+ elég kényelmesen használható. -
Primary92
senior tag
válasz Fuser és Tsa #38314 üzenetére
Nem ismertem különösebben.
Mitsubishi FX5, FX3, és Q, R CPU-kat ismerem, programozom rendszeresen. Egyszerűbb az ismertet használni. Gondolom a Logo programozásába is bele lehet rázódni pár nap alatt. -
Primary92
senior tag
válasz Fuser és Tsa #38323 üzenetére
Képet kaphatok a szekrényeidről? Akár privátban.
Jól jönne, mert nem vagyok jártas okosotthon szekrények tervezésében. (Egy sima lakossági elosztó, vagy egy ipari vezérlő szekrény teljesen más téma szvsz). -
Primary92
senior tag
A Home Assistant-nak a gyakorlatban mennyire CPU igényes? (vagy más ilyencélú alkalmazások)
Gondolkozom, hogy lecserélem az ARM-os Synology-mat (nem tud sem virtualizálni, sem dockert), de kérdés az, hogy van-e értelme extra CPU magokra költeni.Arra juttottam a tervezgetések során, hogy a fűtést, és néhány alap funkciót egy PLC fog vinni, de a kényelmi dolgokat Synology-n futó HA-ra bíznám, és remoteIO-kat használnék. Használja így valaki?
-
Primary92
senior tag
A Home Assistant mennyi RAM és processzor teléjesítmény mellett megy kompromisszum mentesen?
-
Primary92
senior tag
válasz BlackJack21 #39282 üzenetére
Egyelőre nincs semmi okosíításom, csak a leendő házunkhoz próbálom kitalálni, hogy mire van szükség. A Synology-mat tervezem lecserélni egy újabbra, de nem tudom, hogy érdemes-e ezen futtatni, illetve emiatt vegyek-e egy erősebb processzorral, több rammal rendelkezőt.
Virtuális gépen futtatnám, nem dockerben.
[ Szerkesztve ]
-
Primary92
senior tag
Sziasztok!
Olyan RF (pl.: 433 Mhz) relét keresek, aminek nem egy kulcstartós távirányítója van, hanem valamilyen bemenete. (Elemmel táplálnám, és egy száraz kontakt állapotát kellene továbbítani)
Tudtok Ali-ról vagy valahonnan javasolni egyet?
Én ezt találtam: [link][ Szerkesztve ]
-
Primary92
senior tag
Ismertek olyan olcsó fűtőtestet, ami wifi képes, és meg lehet mondani neki valamilyen határok között, hogy mekkora teljesítménnyel üzemeljen? Azt a megoldást keresem, amihez nem kell megbontani a készüléket, maximum szoftvert kell rajta cserélni?
A legegyszerűbb FK 333-as SAL fűtőtestben 750+1250W-os fűtőszál van, de 4 különböző fűtési teljesítmény kapcsolgatásához meg kellene bontani a készüléket (0W, 750W, 1250W, 2000W).
Esetleg nagyobb áramra képes dimmer is szóba jöhet, wifi-vel vagy analóg bemenettel (pl.: 0-10V, 4-20mA).
-
Primary92
senior tag
Próbálok HA-ban egy PLC által MQTT-n JSON formátumban küldött mérőóra adatot beintegrálni.
Első szárny próbálgatás, de elakadtam.
AZ MQTT topic figyelésben tök jól látszódik, hogy
iot_s/use/Oraallasok/fmt/json topikban érkezett 14 üzenet 12:13-kor:
{ "betapVetelezettHatasos":"2144000" },{ "betapVisszataplaltHatasos":"2597100" },{ "napelem":"6700" }a configuration.yaml végére pedig ezt szúrtam be:
mqtt:
sensor:
- name: "VillanyoraAllas"
state_topic: "iot_s/use/Oraallasok/fmt/json"
value_template: "{{ value_json.betapVetelezettHatasos }}"
A fejlesztői eszközökben a konfiguráció ellenőrzése sikeres. Ennek ellére sehol semmi nem jelenik meg.
Mit csinálok rosszul?Valamennyire tudom a küldött adat formátumát is módosítani.
-
Primary92
senior tag
válasz ViZion #43380 üzenetére
Közben rájöttem, hogy újra kell indítgatni a HA-t.
Most ez szerepel a configban:
mqtt:
sensor:
- name: "VillanyoraAllas"
state_topic: "iot_s/use/Oraallasok/fmt/json"
device_class: energy
state_class: total_increasing
unique_id: "BetapHatasos"
unit_of_measurement: "Wh"
value_template: "{{ value_json.betapVetelezettHatasos }}"
Ez az eddigi eredmény. Gondolom valahogy nem jól olvasom ki az adatot. -
Primary92
senior tag
válasz Degeczi #43382 üzenetére
A behúzás az idemásolás során tűnt el.
Jelenleg érték helyett Unknown-t ír.Ez az érkező érték:
{ "betapVetelezettHatasos":"2144000" },{ "betapVisszataplaltHatasos":"2597100" },{ "napelem":"6700" }
Ez a template:
value_template: "{{ value_json.betapVetelezettHatasos }}"Van egyébként 4 db villanyórám, amikről 4 csoportban jön majd kb. 20 adat. Ezeket hogyan tudom óránként egyben kezelni? Lesznek fogyasztás értékek, telejesítmény, áram, feszültség, stb.
[ Szerkesztve ]
-
-
Primary92
senior tag
válasz Degeczi #43385 üzenetére
Az lenne a helyes megoldás, hogy a többihez is lemásolom a configot, csak átírom a state_topic-ot?
Most ezzel a módszerrel egyszerre csak egy értéket jelez ki. Meg lehet oldani, hogy egy szenzor alatt látszódjon az üzenet összes értéke (energia befele-kifele, teljesitmeny, aramok...)? -
Primary92
senior tag
Hogyan oldanátok meg azt, hogy egy MQTT-n elérhető PLC-n lévő számértéket (vagy bitet) úgy írni át, hogy a HA-ban a PLC-ben tárolt érték jelenjen meg mondjuk egy csúszkán, amit a csúszkán való elmozdulással felül tud írni?
Szerintem azt lenne cérlavezető, ha a PLC küldi az eredeti regiszter értékét, ha az megváltozott. A HA meg küld egy üzenetet az új értékkel, ha a felületén beavatkozás történt. A PLC-n meg tudom oldani, hogy az új érték beíródjon az eredeti regiszterbe.
Ugyanerre lenne szükségem csak bit-tel, de gondolom az már nagyon hasonló. -
Primary92
senior tag
Sziasztok!
Van egy MQTT Number, aminek a command_template összeállításánál elakadtam. Hogyan tudok a number értékére hivatkozni?
Ha nem írok meg semmit, akkor a kijelölt topicban megjelenik szimplán egy szám, de ezt sajnos a Kinco PLC-vel nem sikerült megetetni, meg elve több ilyen adat is lesz.mqtt:
number:
- name: "adat1"
state_topic: "PLC/adatok"
command_topic: "PLC/adatok_set"
value_template: "{{ value_json.adat1 }}"
command_template: '{{ number.adat1 }}' #kívánt forma: {[{"adat1":12}]}
min: 0
max: 100Ebben a formában fogad egyszerre több adatot egy csomagban:
{[{"adat1":12},{"adat2":65},{"adat3":78}]}
De nem muszáj minden adatot elküldeni, jó az, ha csomagonként csak az egyik megy el.PLC StructredText és Mikrokontrollerek C programozása után nehez áll rá a szemem erre.
-
Primary92
senior tag
Próbálok egy olyan szenzort létrehozni, ami egy másik szenzor számértéke (kódja) alapján szöveget ad vissza.
Az alábbi szenzor minden érték esetén az else ágba jut. Mit csinálok rosszul?mqtt:
sensor:
- name: "Autótöltő: Üzemmód"
state_topic: "napelemPLC/tolto"
unique_id: "tolto_uzemmod"
value_template: "{{ value_json.uzemmod }}"template:
- sensor:
- name: "tolto_allapot"
state: >-
{% if is_state('sensor.tolto_uzemmod','65') %}
Készenléti mód
{% elif is_state('sensor.tolto_uzemmod','66') %}
Autó felismerve
{% elif is_state('sensor.tolto_uzemmod','67') %}
Töltés
{% else %}
Nem definiált állapot
{% endif %}[ Szerkesztve ]
-
Primary92
senior tag
A Jinja dokumentáció alapján használható.
Szerintem ez nem ad megfelelő eredményt:is_state('sensor.tolto_uzemmod','65')
Jelenlegi értékként 65-öt ad eredményként a fenti szenzor entitás. A template viszont a "Nem definiált állapot"-ot adja eredményül, ami azt jelenti, hogy egyik feltétel sem lesz igaz sosem. -
Primary92
senior tag
Sziasztok!
HASSIO-val meg lehet oldani, hogy egy jel (Modbus RTU) hatására egy androidos telefon csörögjön? Csak azt az irányt találtam, ahol egy Push Notification-t csinálnak, de nekem olyan kell, ami csörög, mint amikor hívnak (hangosan, jól észrevehetően).
Kisegítenétek néhány megfelelő kulcsszóval? -
Primary92
senior tag
Sziasztok!
A Skydance néven futó dimmerekkel van tapasztalatotok?
[link] -
Primary92
senior tag
Nem teljesen smarthome, de a comuthermen kívül van olyan termosztát, amihez konnektor párosítható?
-
Primary92
senior tag
Sziasztok!
Ismer valaki olyan minőségi sorolható szerelvény családot (konnektor, kapcsoló, stb), aminek van 4 nyomógombot tartalmazó szerelvénye? Az is jó, ha 2 db billentő van, aminek középen van az alapállása (dupla redőnykapcsoló). Mindenképpen kontaktusos megoldást keresek, nem pedig buszosat. A Schneidernél és a Legrandnál találtam wireless vagy KNX-es megoldást, de egyik megoldással sem szeretnék élni.
Elég sok termékcsaládot megnéztem, de lehet, hogy elkerülte a figyelmem.
Ilyesmire gondolok: [kép] [kép] [kép] [kép] -
Primary92
senior tag
Igen, de egyéb kütyük nincsenek a dugaljon kívül. Jó lenne, ha olyan típus lenne, amihez évek múlva is találok bármit. De meggondolom.
Mondjuk az sem jobb, ha egynmás mellé rakok két duplanyomógombot valamelyik ismertebb sorozatból. Egyébként minden szerelvény új lesz a házban.#52610 fo_di
Elég lenne, ha 5 vezetékes lenne, meg nem várom el tőle a 250V mellett komolyabb áramok kapcsolását. Mindössze 24V mellett egy PLC bemenet kellene megküldenie. -
Primary92
senior tag
Ez nem olyan, szerintem ebben nins közép állása a gomboknak.
Ellenben ez olyan: https://webshop.elkoep.hu/termekek/logus90/nyomogombok/21164-negypolusu-nyomogomb-dc-12v-50maLehet, hogy marad a 2 szett dupla nyomógomb, valamelyik jól bevált sorozatból.
A Shelly-ből, vagy Efapel-ből, de még a szögletes dobozt igénylő Gewiss-ből sem vennék 100+ szerelvényt egy házba.Ha több szabadidőm lenne, akkor egy random gyártó vakfedelébe belevarázsolok egy ATMEL QTouch-os megoldást, az lenne a legszebb.
-
Primary92
senior tag
Van olyan olcsó kijelző (Shelly Wall Display-hez vay Sonoff NSPanel-hez hasonló), ami ismeri MODBUS RTU-t?
-
Primary92
senior tag
Sziasztok!
Redőnymotor - redőnyautomatizálásLesz egy nappalink 6 db redőnnyel (keleti oldalon 2 egyforma, délin 2 egyforma, nyugati oldalon 2 egyforma).
Ezeket szeretném majd automatizálni PLC-vel.
Az ablakos a Smart Home BiDi-s motort javasolta, de azt nem tudom összehozni a PLC-vel a forgalmazó szerint, maximum a rendelkezésre álló hagyományos vezetékes megoldással.
Tényleg nem lehet összehozni?Ha nem lehet összehozni, akkor inkább egy olcsóbb vezetékes típust választok az összesen 10 ablakra.
A vezetékesekkel mennyire lehet megoldani, hogy azonosan legyenek nyitva anélkül, hogy látnám a redőnyöket?
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest