- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
-
39600 - 39501
68438 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 41901 41900 - 41801 41800 - 41701 41700 - 41601 41600 - 41501 41500 - 41401 41400 - 41301 41300 - 41201 41200 - 41101 41100 - 41001 41000 - 40901 40900 - 40801 40800 - 40701 40700 - 40601 40600 - 40501 40500 - 40401 40400 - 40301 40300 - 40201 40200 - 40101 40100 - 40001 40000 - 39901 39900 - 39801 39800 - 39701 39700 - 39601 39600 - 39501 39500 - 39401 39400 - 39301 39300 - 39201 39200 - 39101 39100 - 39001 39000 - 38901 38900 - 38801 38800 - 38701 38700 - 38601 38600 - 38501 38500 - 38401 38400 - 38301 38300 - 38201 38200 - 38101 38100 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-03-19 13:04 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
gya/352
tag
Az orankenti 300-400 mb novekedes tul sok ahhoz hogy ez legyen az oka. De ha lehet megprobalhatod atallitanihogy a virtualis meghajto ne ssd hanem hdd legyen.
-
Mailmedve
csendes tag
Zigbee2MQTT / OpenWrt
Hello, telepítet már valaki sikerrel Zigbee2MQTT OpenWrt routerre?
Ha igen megosztaná az információkat?
Előre is köszönöm a segítséget. -
vampire17
addikt
Esetleg azt nezd meg meg, h nincs-e egy ottfelejtett snapshotod? En mar jartam ugy Proxmox alatt, h elfeledkeztem rola, es a novekvo differencia a live es a snapshot kozott felzabalta a tarhelyet...
-
lajosdani2
csendes tag
Közben kutattam a témában, és rátaláltam az FSTRIM nevű parancsra, ami elvileg megoldaná azt, hogy a KVM pool fájlrendszerében törli az allokált de valójában nem használt blokkokat.
Ha jól sejtem, akkor ez lehet az oka annak, hogy a HAOS Supervisor szerint csak 9 gb a rendszer, de mégis 17 gb a szerver szerint.
Akinek volt már tapasztalata hasonlóval, kérem ossza meg, hogyan használta ezt az fstrim parancsot automatizmus-szerűen KVM környezetben. -
zsamiatt
őstag
-
lajosdani2
csendes tag
Sziasztok,
Egy ideje már használom a HAOS-t KVM környezetben, OpenMediaVault alól, de még csak kezdőnek titulálnám magam.
A következő témában szeretném a segítségeteket kérni, hátha más is találkozott már hasonlóval. A KVM image file-ja, a "haos_ova-9.0.qcow2" egy 32 gb-os pool partíción van, és a fájl mérete folyamatosan növekszik. Ma már 17,4 GB, és azt vettem észre, hogy 3-4 óránként kb. 3-400 MB-tal növekszik. Így elég hamar tele fogja írni a pool partíciót, amit nem szeretnék.
Ez az egész dec 9-én kezdődött, előtte nem volt ilyen mértékű növekedés naponta.
A furcsaság az egészben, hogy nem tárolok HAOS-ban nagy fájlokat (sem sok kicsit), nem készítek nagy Backup-okat (jelenleg 4 db 20 MB körüli backup-om van, update-ek előtt automatán készültek).
A db fájl és az egész config mappa mérete nem éri el a 100 MB-ot sem.
Ezenkívül a HAOS Settings szerint sem foglal 17 GB-ot a rendszer. Szerinte 23 gb szabad a 32-ből, tehát a rendszer kb 9 gb lehet.
Már csak arra tudok gondolni, hogy nem a HAOS-en belül lehet a gond, hanem a KVM klienssel? Vagy az új HAOS Core frissítés lehet a ludas?
Ha van ötletetek, kérlek, ne tartsátok magatokban

Köszönöm előre is a segítséget! -
szuszinho
őstag
-
zsamiatt
őstag
-
LouiS22
veterán
-
kispalsz
tag
-
szuszinho
őstag
Okos relés aljzatba, ha túlfesz védelemmel rendelkező APC elosztót dugok, megmarad a védelme?
Obis, rádiós aljzatba dugva nem. -
koala69
tag
szia - a zigbee eseteben mindenkeppen a SONOFF ZIGBEE 3.0 USB DONGLE-E-t vedd! Nekem az E nelkuli verzioja van, tokeletesen bevalt, a masikkal is kiserleteztem, de 10-12 eszkoz korul mar eleg instabil volt, neha tobb masodperccel megnott a reakcioido, neha ujra kellett inditani stb - szoval a 3.0-as a nyero! Z2MQTT-vel hasznalom!
-
Steady74
addikt
-
tsilver
senior tag
-
szuszinho
őstag
Alexa integráció változott/javult? Anno habridge segítségével tudtam összehozni, de most bármit csinálok, nem találja meg Alexa az eszközeimet. (Domoticz + habridge)
-
LouiS22
veterán
-
tsilver
senior tag
-
LouiS22
veterán
-
amargo
addikt
-
kispalsz
tag
Jó lenne az openweathermap meg is van az api kulcsom már hozzá, csak én megrekedtem még egy régebbi domoticz verziónál (2020.2, ami viszonylag hiba nélkül működik), csak abban az OWM plugin nem szedi le az adatokat, " OpenWeatherMap: Error getting http data!" hibát dob. Gondolom a régi domoticzban még a régi apihoz való dolgok vannak, az új api -t meg nem kezeli.
Domoticzot egyenlőre nem akartam frissíteni, ( bár van proxmox virtuális gép mentésem), de tartok az új domoticzban lévő zwave vezérléstől. Úgy olvastam, mintha dobták volna az openzwave-t.Lehet írok rá valami saját plugint, ami már megy az új apival.
-
kisGAS
csendes tag
Sziasztok!
Pár napja találtam rá erre a topikra, és hát ámulok, miket meg tudtok csinálni HA-val.
Eddig büszke voltam magamra, hogy miket összehoztam magamtól (klíma vezérlés, relé programozott kapcsolgatás), most, hogy beleolvatam ide, új távlatok nyíltak meg...
Lenne is pár kérdésem:
-HA zigbee-sítéshez ezt: [link] vagy ezt: [link] érdemes beszerezni?
Vagy esetleg valami mást?
-IR buta klíma, RF redőnymotor távírányító kiváltására ilyen modul működhet HA alól? [link]Előre is Köszi!
-
LouiS22
veterán
-
LouiS22
veterán
-
tsilver
senior tag
HA alatt akkor lett helyes az idő kijelzés és az automatizálások pontos lefutásu, ha +5GMT-re állítom át, az időzónát (Budapest vagyok) Mi lehet az oka?
-
Rosep
senior tag
Miért kellett az állapot ikonokat sárgáról kékre változtatni az új verzióban? Alig lehet megkülönböztetni a normál állapottól.
-
radio11
tag
-
Steady74
addikt
Egyetértek veled, én 2vel küzdöttem napokat, kidobtam a végén. Xiaomi zigbee és Aqara zigbee-s nyitásérzékelőket tettem mindenhová, meg vagyok velük elégedve nagyon. Nem tudom, hogy a Xiaomi GW kezeli az aqara-t, Xiaomi zigbee-s érzékelőt már nem lehet venni (tudtom szerint).
-
vampire17
addikt
-
amargo
addikt
Sziasztok,
Milyen hub-ot érdemes venni, ami z-wave és zigbee-t is kezel? Egy barátom szeretné a redőnyöket (SmartHome) és lámpákat (ikea) kezelni otthon egy eszközzel.
Vera Plus-t nézte ki, de hátha van olcsóbb is..? Nincs HA-ja csak internet.
-
(ex)Cat
senior tag
Hőmérséklet/páratartalom szenzorokat szeretnék telepíteni. Egyelőre még semmi sincs, úgyhogy bármilyen irányba indulhatok, de fontos lenne az Apple Homekit integráció.
Először a Youpin Qingping szenzorokra gondoltam, mert ezek - legalábbis a H jelű - direkt Homekit kompatibilisek és nem kell hozzájuk semmi ha jól tudom. De aztán jött az ötlet, hogy talán logikusabb lenne egy Aqara HUB-ot venni és ehhez Aquara szenzorokat, mert - szintén ha jól tudom - utóbbiakat a Qingping-gel szemben kitehetem a teraszra is - eső védett helyre - mert bírja a mínuszokat is.
Szóval ennek kapcsán a kérdésem.

Először is, jól gondolom a fentieket? Aztán. Van-e jelentősége, hogy az Aquara hub-ot, szenzorokat honnan veszem? Teszem azt az egyiket itthon, a másikat kínából. Már attól eltekintve, hogy a kínai beszerzésű ugye külön adapterrel használható csak és ez mondjuk esetleg ronda lehet. De a lényeg, hogy ezek kompatibilisek egymással, vagy van vmi EU szabvány a működésükben, ami miatt esetleg nem ismernék fel egymást?Van jelentősége, hogy melyik Aquara hub-ot veszem?
Van-e vmi olyan valóban kültérre tehető időjárás szenzor, ami vagy az Aqara HUB-hoz, vagy direktben a Homekit-hez tud csatlakozni és hát nem túl drága? (Végül is nekem elég, ha a hőmérsékeltet látom, szóval ebből a szempontból, ha működik az aquara szenzor, de ha van jobb megoldás, azért érdekelne.)
Nem pont a hőmérséklethez kapcsolódóan. Jó lenne egy csengő/kamera is, ami a telefonra adná ki a képet. (szintén fontos ugye a Homekit kompatibilitás) nem akarok ajtót nyitogatni vele, de extra esetben jó lenne, ha vissza tudnék szólni, hogy mindjárt megyek. Szintén fontos, hogy utcafrontra kell tenni a külső egységet, szóval azért eső/hó/por/hideg/meleg állónak kellene lennie és nem árt, ha van vmi elég biztos rögzítési módszere, ne kapja le valaki csak úgy ha épp arra jár. - Nézegettem a Ring termékeket, ezek elvileg tudják a fentiket, de nem tudom van-e jobb/olcsóbb megoldás?
Nem akarok mindenhez külön HUB-okat telepíteni, szóval azért jó lenne amit lehet egy rendszeren belül megoldani.
+1 dolog. Hasznos lenne, ha a Homekit-en felül valami androidon futó home rendszerrel is kompatibilisek lennének ezek. Azt sem tudom, hogy megoldható-e, hogy egyszerre egy iPhone-ról, és egy akármilyen androidos mobilról is vezérelni lehessen az egészet, vagy a kettő kizárja egymást, ill. esetleg külön hub-ok, akármik kellenek hozzá?
Bocs a hosszú szövegért.
-
sambenez
addikt
-
vkp
aktív tag
-
vampire17
addikt
Nektek Xiaomi Gateway 3 integracio alatt latszik a BLE Door sensor?
Vagy milyen integracioval hasznaljatok? nekem semmi sem latja, sem a Pi BLE integracioja, sem a Xiaomi Gateway 3...
-
douggutaby
tag
Semmi csak én bénázok. Honnan lenne led vagy gomb működés mikor be se állítottam, hogy melyik modul...
-
Speederer
senior tag
Jó lett, köszönjük! Mehetne is a topik összefoglalóba.
De ha már összefoglaló... Ugyan nem mondhatjuk, hogy nincs a topiknak összefoglalója, de úgy érzem lenne még infó bőven amivel ki lehetne egészíteni. Gyanítom egy ideje nem lett frissítve, pedig biztos sokaknak hasznos lehetne, esetleg az ismétlődő kérdések is elkerülhetőek lennének. -
Olympia76
tag
Olyan problémával találkoztatok már, hogy ikeás eszköz z2m firmware frissítése végigmegy 100%-ra és aztán a régi firmware verzión marad? Már hetek óta szarakodok a nem tudom hányadik frissítési próbálkozással, de nem frissülnek be.
-
donmackó
addikt
-
douggutaby
tag
Sziasztok
Tasmota segítséget kérnék. Az alany Sonoff POW Origin.
Eddig Tasmotizert használtam, ez az első esp32-es eszközöm, amivel már esptool.py-t használom és valamit nem jól csinálok.Leszedtem a tasmota32.bin-t, majd read, erase, write:
esptool.py -p /dev/tty.SLAB_USBtoUART read_flash 0x00000 0x400000 image4M.binesptool.py -p /dev/tty.SLAB_USBtoUART erase_flashesptool.py -p /dev/tty.SLAB_USBtoUART write_flash -fs 4MB -fm dout 0x0 ../tasmota32.binés meg sem nyikkan, led sötét, gomb nem működik
esptool.py -p /dev/tty.SLAB_USBtoUART write_flash -fs 4MB -fm dout 0x0 image4M.bin
és működik az eredeti (nem léptem be rá, de led villog, gomb működik)Teszt mindig konnektorba dugva történt.
Mit rontok el?
-
rendesadam
tag
-
vampire17
addikt
Pl?
-
rendesadam
tag
"A szivattyú gondolom 1 fázis és 1500W-nál nem nagyobb"
Igen, 1 fázis, és az adatlapja szerint mindössze 7 Watt.Ezt a gomb dolgot így visszaolvasva nem túl egyértelműen írtam le:
A gombot úgy gondoltam, hogy távoli gomb. A szivattyú a kazánnál lenne, a gomb meg mondjuk a fürdőszobában, ez ráadásul a lakás két legtávolabbi pontja.Szóval ez így megoldható?
-
ViZion
félisten
Megoldható. A szivattyú gondolom 1 fázis és 1500W-nál nem nagyobb (bár elvileg a konnektor 16 A).
GoSund SP1, wifi Tuya/Smart life okoskonnektor. Applikációval ki-be kapcsolható, időzíthető (be- és kikapcsolás, de asszem van olyan is, h bekapcs után X perc és kikapcs), méri a fogyasztást, a tetején meg van egy gomb, amivel be-ki kapcsolható. Ha nincs net, akkor is tudja a dolgát. Van Apple verzió is, ha olyan a telefonod. -
LouiS22
veterán
-
donmackó
addikt
Én nem véletlenül döntöttem a tuya rendszer mellett. Így nem kell szervert üzemeltetni, meg hegeszteni mindenféle megoldásokat, ott van minden egy helyen. Az automatikus feladatok vagy jelenetek meg egyszerűen összerakhatók. Annyit hozzá tennék, hogy a tuya cuccok nagyon háklisak a stabil wifire. Ha nem elégséges a kapcsolat/térerő szeretnek offline állapotba kerülni.
-
rendesadam
tag
Sziasztok!
Egy szivattyú vezérléséhez keresek okos konnektort, elkezdtem böngészni a kínálatot, de nekem elég kevés az infó a választáshoz.
Amit szeretnék megoldani:
- a szivattyút elég lenne alkalmanként pár percig üzemeltetni (5-10 perc), ha lehet, nem szeretnék be-ki kapcsolgatást, csak egy programot elindítani, amiben meg tudom határozni mennyi ideig menjen
- szeretnék indítógombot, kettőt is, hogy ne kelljen mindig a telefonban turkálni, ha el szeretném indítani
- ha lehet időzíteni, az előny, de nincs ár feltétlenül szükségem.Egyelőre nincs semmilyen okosrendszer nálam, szóval ilyen megkötésem nincs.
Megvalósítható az elképzelésem? Milyen eszközöket nézzek hozzá?
Köszi -
koala69
tag
-
ViZion
félisten
-
janohi
csendes tag
Kazán vezérlés állapot lekérdezés OpenTherm protokolon Arduino MEGÁval
A github -on több arduino Library is találtam de csak ennek a példa progijai futottak le hiba nélkül: https://github.com/ihormelnyk/opentherm_library
Pontosan nekem csak a mester üzemmód kellett. Meg építettem az ott szereplő egy tranzisztoros néhány diódás illesztőt. Így arduino MEGA lett nekem a mester és a kazán a szolga. (UNICAL márka KONm r18 típus) Egyből működött is a progi és a példa programban írt funkciók szépen mentek, bár nekem ennél több kell.
Sajnos az arduino programozáshoz épp hogy értek ezért a könyvtárak működése már nekem magas. A OpenThermMaster_Demo.ino programból egy keveset ki tudtam hámozni de kérdések is jöttek:
48. sornál unsigned long response = ot.setBoilerStatus(enableCentralHeating, enableHotWater, enableCooling);
ezzel be és ki tudjuk kapcsolni a kazánt ill. HMV (nálam hűtés nincs hiszen egy gáz kazán)
de mit kapunk vissza?? (response)
és azt mért kell felhasználni a 51-53 sorkban ahhoz hogy le kérjük a valós működési állapotokat ?
Minden képen ki kell adni a parancsot (48.sor) hogy a lekérés aztán mennyen?
Ahogy néztem ez a szám az a 32 bites üzenet amikkel dolgozik az opentherm protokol és érdekes módon nem mindig a kazántól küldött üzenet volt benne (48. sor) hanem pl. ha kikapcsolást kértem (minden false) akkor 000 típusú azaz a mestertől a szolga felé menő 32 bites szám volt benne egyébként a legtöbb esetben a kazántól jött üzenet.
Ami nekem nem akart menni az a HMV víz beállítása nem vette figyelembe a 73. sorban ot.setDHWSetpoint(40); hanem maradt a kazánon lévő csavaró gombnál a funkció (De ezt gondolom az UNICAL al kell egyeztetnem, mert, lehet hogy ezen a kazánon ez nem állítható opentherm-en Bár furcsa mert amit hozzá akartak adni openthermes termosztátot (nem saját márka mert olyat nem gyártanak) abba volt ilyen állítási lehetőség is. Nem szeretnék egy drága termosztátot venni csak hogy lepróbáljam illetve hogy le hallgassam hogy valóban hogy csinálja)
De visszatérve a library működésére pl azt se tudom, mert a példába már nem volt benne, hogy hogyan lehetne pl. a kazánhoz kapcsolt külső hőmérséklet mérőt lekérdezni. és még rengeteg kérdésem van de megvárom hogy van-e esetleg valaki aki foglakozott ezzel a témával a valóságban.
A könyvtárból még ki lestem a példába nem szereplő
ot.getReturnTemperature(); visszatérő hőmérséklet lekédezés (működött)
ot.getModulation() a moduláció mértéke (működött)
ot.getPressure(); az aktuális nyomás (ez nekem nem ment gondolom megint a kazán nem tudja, lehet csak a hibánál jelezbe hogy ha túl magas vagy túl alacsony de mérés nincs
Bár a hiba dolgokat se tudom hogy kell lekérdezni, vagy pl. a leállás utáni keringetési időt hogy lehetne beállítani stb....
Aztán még érdekelne hogy mivel ez megszakításokkal megy nem lesz-e gond ha a Arduino mega más dolgokat is használ pl. I2C, (másik MEGA kapcsolathoz) wire1 hőmérő lekérés ds18b20.... -
vampire17
addikt
Itt egy kis videos izelito a tuyaiot2mqtt script mukodeserol. Az eszkoz egy virtualis Tuya riaszto rendszer, ahol egy Alarm jelzest szimulalok debug modban. A jobb oldalon a lokalisan telepitett Node-RED-em lathato, egy MQTT-out node-al (debug node-hoz csatlakoztatva)
https://www.veed.io/view/b7582480-5fd2-4ef8-9986-4ed82ae3d1b6
-
ViZion
félisten
Köszönjük!
Pár szokásos kérdést még kiemelnék:
dehanincsennnet? Ha nincs net, akkor valamit elállítgattam épp a routerben, vagy nincs áram (OK, ennek is lehetek én az oka
).
Kínaiak a adatokat nézik! OK, ami van, aból talán a Shelly ami kérte a GPS-t a telepítésnél, Tuya cuccoknál skippeltem. Biztonsági kamerám + mikrofonom nincs, nyilván ott megfontolandó a biztonság, de ha a szobahőre kíváncsiak, azt átküldöm nekik MQTT-n is akár, ezért kár kémkedni.
Nem akarok senkit megbántani, de amikor a népek nyaralni indulnak és a fészre nagy betűkkel kiírják, h viszlát Simagöröngyös, jövünk Görögország, akkor szerintem nem az IoT dolgok a legnagyobb para...
-
vampire17
addikt
Sziasztok!
Ez a post foleg az "ujaknak" szol, de talan masnak is hasznos lehet!
Foleg ezzel a projectel kapcsolatban, gondoltam par szot szolok a Tuya rendszerrol, mert a kommentek alapjan sok teves informacio kering itt rola.
Eloszor is kijelentenem, hogy ez nem egy Tuya nepszerusito poszt
csak par tenyt akartam leirni, hogy mindenki tisztabban lassa ezt a dolgot.- "A Tuya nem megbizhato, mert kinai szervereken megy, ami nem elerheto/megbizhatatlan"
- Ez igy nem teljesen igaz. A Tuyanak, mint a vilag egyik legnagyobb IoT providerenek, nyilvan nem csak Kinaban vannak szerverei. Sot "szerverkent" hivni sem teljesen pontos ezeket, jobb az adatozpont elnevezes. Jelenleg az alabbi adatkozpontok leteznek:
America
Europe
IndiaPeldaul az Europai szerver Frankfurtban van, sot egy IP Lookup-al gyorsan kideritheto, hogy ez bizony egy Amazon EC2 szolgaltatas!
Osszefoglalva, a Tuya szerverei alapvetoen annyira megbizhatoak, mint az oket futtato Amazon adatkozpont. Mivel a felhos rendszerek/jatekok/szolgaltatasok jelentos hanyadat ilyen Amazon/Google/Azure rendszerek futtatjak, kijelenthetjuk, hogy ezen a teren a Tuya semmivel sem kevesbe megbizthato, mint mondjuk egy Gmail levelezorendszer.
- A tuya (felhos) protokoll rosszul integralhato (pl HA-ba)
- Itt inkabb ugy fogalmaznek, hogy a jelenlegi felhos integraciok (pl a HA is) hagynak nemi kivanni valot maguk utan... Errol viszont nem feltetlen a HA fejlesztoi tehetnek. A Tuya ugye alapvetoen csak a "feluletet" biztositja a gyartoknak, hogy a sajat megoldasukat lefejlesszek egy adott eszkozbol/szoftverbol. Ez viszont azt okozza, hogy egy adott funkciot egy gyarto tobbfelekepp is implementalhat! Ezekre nagyon jo pelda mondjuk az RGB ledek. leglabb 6 fele variaciot lattam mar a Tuya eszkozokon, hogy hogyan, milyen modon allitjak elo a szineket... Nyilvan ez miatt Integraciot irni nagyon nehez, mert nincs egyseges metodus egy adott eszkoztipusra, hanem a kulonbozo implementacioknak sajat megvalositasuk lehet.
- A Tuya rosszul dokumentalt/nehezen visszafejtheto
- Ez a leghamisabb allitasom
A Tuyanak irtozatosan jo a fejlesztoi platformja ( https://iot.tuya.com/ ) Lenyegeben egy ingyenes (!!!) regisztracioval barki teljesen pontosan felderitheti, hogy az adott eszkoze milyen modon kommunikal, milyen parancsokkal iranyithato. Sot, a platform meg virtualis eszkozok letrehozasat is lehetove teszi, igy meg sem kell venni egy Tuya eszkozt, akkor is lehet Integralni az a sajat rendszerunkbe teszteles, proba celjabol (vasarlas elott)!- A Tuya csak felhos lehet
Szinten nem (teljesen) igaz. nyilvan alapvetoen egy Cloud megoldasrol beszelunk, de a Tuya gyarilag kepes a lokalis vezerlesre is. (A telefonos tuya app ha helyi halozatban van a celeszkozzel, akkor ezt hasznalja)
Ezt a vezerlesi modot mar tobb projectben is implementaltak HA ala. Pl:
https://github.com/rospogrigio/localtuya
https://github.com/make-all/tuya-localAmi viszont fontos! Ez a modszer un. "Pulling" elven mukodik. Ez mit jelent pontosan? az adatokat ilyen modon csak lekerni tudjuk (bizonyos idokozonkent, mondjuk 5 masodperc) nem jonnek azok azonnal, amint megtortennek. Nyilvan az adat "irasanal" (pl egy rele felkapcsolasa) ez nem szamit, de "olvasasnal" ez azt jelenti, hogy pillanatnyi ertekeket ilyen modon nem tudunk megszerezni. Mik lehetnek ezek? Pl: Csengo gombjanak lenyomasa, Riaszto riasztasa, Mozgaserzekelo jelzese, stb...
Termeszetesen ezek az ertekek a "gyari" appban jonnek azonnal. Mi ennek az oka? Nos az, hogy a Tuya (mint amugy a legtobb IoT rendszer) a hatterben bizony ugyanugy MQTT-t hasznal, mint mi otthon a HA-ban! Az eszkozokben definialva van egy MQTT server (valamelyik fentebb emlitett adatkozpontban fut) ahova az ilyen uzenetek kikuldesre kerulnek. Az telefonos app szinten fel van iratkozva a megfelelo topicokra es igy a jelzes az esemenyrol azonnali.
- Ok, de nekem megis lassan reagal a Tuya, sokszor meg sem kapom pl a riaszto ertesiteseit!
Ez az esetek tulnyomo tobbsegeben nem a rendszer hibaja... az MQTT, mint protokoll, teljesen megbizhato, hiszen lathatjuk, otthon is ezt hasznalja mindenki, ahogy az olyan nepszeru rendszereknek mint a zigbee2mqtt is ez az alapja. Sok esetben itt inkabb az adott keszulekek energiagazdalkodasi beallitasaival szokott gond lenni. Pl nem tud a hatterben futni az app, kilovi azt a felhasznalo stb...
- Mi akkor a legjobb mod, hogy a Tuya-t integraljam a sajat rendszerembe?
En a kombinalt megoldasokban hiszek. Iranyitasra, adatok leolvasasara (pl homerseklet) a lokalis vezerles az idealis. HA ala ehhez en a tuya-local nevu integraciot ajanlom. Nagyon szepen, a HA szintaxisa szerint meg lehet irni egyedileg a kulonbozo eszkozok konfiguraciojat. (a https://iot.tuya.com/ oldal oriasi segitseg ebben!!!)
De ahogy irtam, vannak olyan uzenetek, amiket nem lehet ilyen modon kezelni. Ebben az esetben vissza kell menni amennyire csak lehet a "kalyhahoz" a kommunikacioval! Hogy ez mit jelent?
Ahogy irtam, a tuya MQTT-t hasznal. A fejlesztoi modban van lehetosegunk ehhez az MQTT szerverhez csatlakozni, az un MQTT Over WebSockets modban. Ez lenyegeben (nagyon leegyszerusitve) szabvanyos http(s) kapcsolaton keresztuli MQTT adattovabbitast tesz lehetove.
Tobb gyari Tuya implementacio is van ehhez (pl Python vagy Java alapu). En a Python alapu pelda script alapjan keszitettem egy kis scriptet ami a kovetkezot teszi:
- MQTT Over WebSockets modban csatlakozik az adott regio Tuya MQTT serverehez.
- Az itt erkezo uzeneteket tovabbitja a lokalisan telepitett MQTT szerver egy adott topikjaba
- Control topic nincs, hiszen a lokalis vezerles erre teljesen megfelelo, folosleges megjaratni az uzeneteket a felhon ebben az esetben.Mivel itt lenyegeben ket MQTT server "beszelget" egymassal, az adatkommunikacio lenyegeben azonnali... Egy csengo gombjanak lenyomasa a lokalis MQTT topicban lenyegeben keses nelkul megjelenik.
Az uzenetek formazott JSON -ban jonnek, szoval Node-RED-el, vagy akar HA ban MQTT integracioval, template-ekkel tokeletesen integralhatoak! Az IoT portalon ott van az eszkozod osszes elerheto tulajdonsaga es ezen tulajdonsagok lehetseges osszes allapota is, igy lenyegeben az integralas pofonegyszeru.
- Mi van az adatbiztonsaggal ? ha nem mennek megsem az Amazon serverek vagy nincs net?
Igen , igen es igen..... Ez a harom pont bizony teljesen jogos kerdes... Ha ezek kozul barmelyiknel ugy erzi az ember, hogy neki ez kizaro ok, akkor bizony nem a Tuya a jo megoldas.. De azert azt is lassuk be, hogy ezek az olyan nepszeru egyeb eszkozoknel (Tado cuccok, google home, amazon echo megoldasok, vagy akar a Nabu Casa a HA eseteben) is fennalnak, amiket nagyon sokan, teljes megelegedettseggel hasznalnak. Szoval persze nyilvan merlegelni kell, mit bizunk ilyen rendszerre.
Remelem segitettem ezzel a kis osszefoglaloval, hogy tisztabban lassanak az emberek a Tuya rendszer kapcsan!
-
Gabail
csendes tag
Frigate kérdés: Hogyan állíthatom be, hogy egy kamera csak bizonyos object típusokat vegyen figyelembe, míg a többi, illetve másik kamera az összes többi vagy más object-eket?
Dokumentáció alapján ezzel próbálkozom megadni, hogy általában person, car, bicycle és motorcycle object-eket akarok figyelni, de "back" kamerán csak a person object-ekre vagyok kíváncsi, a többi nem érdekel. Ha jól értem, ezt csak a zone definíció alatt lehet megtenni, ahol a példában most csak egy zónát írtam, de egyébként felosztom az egész képet zónákra és annál a kameránál minden zónában csak a person object-et kérem.
Mindenesetre ez így nem működik.Mégis mindegyik kamera mind a 4 object-re reagál.
objects:
track:
- person
- bicycle
- car
- motorcycle
cameras:
back:
ffmpeg:
inputs:
- path: rtsp://viewer:{FRIGATE_RTSP_PASSWORD}@10.0.10.10:554/cam/realmonitor?channel=1&subtype=2
roles:
- detect
- rtmp
zones:
front_steps:
coordinates: 545,1077,747,939,788,805
objects:
- person -
tsilver
senior tag
-
Gabail
csendes tag
Esetleg megnézheted a thermal_comfort addont, saját kinti szenzor hőfok/páratartalomból számol hasznos dolgokat.
-
Degeczi
nagyúr
-
LógaGéza
veterán
Megnézem, köszi!
Keresgettem közben én is, yr.no-n is van ilyen érték, ami meg a met.no-ról veszi az adatokat. Beépített integrációja viszont ennek nincs (már), de HACS-n keresztül elvileg ezzel megoldható. Próbálni még nem próbáltam.
Így is van fenn 3 időjárás integráció, jó lenne csökkenteni a számát, nem növelni
-
szuszinho
őstag
-
LouiS22
veterán
AccuWeathert javasolnám. RealFeelnek hívják azt, amit keresel. Azt nem tudom (mert nem próbáltam), hogy hozzáférsz-e ehhez az adathoz, de egy próbát megérhet. 50 call engedélyezett naponta, de mivel neked csak reggel van szükséged erre az infóra, így ez nem probléma.
A másik opció, hogy megkeresed a neten azt a formulát, amiből ezt azt adatot számolják (nagyon ködös - bocs a szóviccért - emlékeim vannak, de hőmérséklet+relatív páratartalom és szélsebességből matekozzák ki. És valamit kihagytam szerintem
). -
tsilver
senior tag
hogyan lehet hogy írok egy automatizációt pl. 7.15-kor kapcsoljon be, majd lefuttatom és azt írja hogy 4 órával ezelőtt futott le, az időzóna be van állítva GMT1-re
-
netcore
tag
Sziasztok!
Szeretném a jelenlegi kazán(Vitodens100) on/off computherm termosztátot lecserélni valami opentherm rendszerűre, első körben nem kell semmi csillivilli lcd stb , amit szeretnék hogy pl telefonról lehessen vezérelni és integrálható legyen a HA-ba.
Esetleg valakinek van polcon kész modul?
Tudom sok kész gyári termosztát van de azok elég borsos áron kaphatóak..
Köszi előre is -
amargo
addikt
-
szuszinho
őstag
Feltettem egy Nodemcu-ra a Tasmota-t + BME280 szenzort raktam rá. Hogy tudom Domoticz-ban megjeleníteni az értékeket?
-
LógaGéza
veterán
-
LouiS22
veterán
-
Pubszon
veterán
-
LógaGéza
veterán
Aktuális hőmérséklettel nincs bajom, 3 Netatmo állomás van 1km-es körzeten belül, valamint Ferihegytől légvonalban ~15km-re vagyok. Nekem a napi előrejelzés, és a hőérzet lenne a fontosabb, de ilyet nem mond egyik se

Mondjuk a reptér is csak azon a környéken jó, többször előfordult már velem, hogy Vecsésen teljesen eláztam, itthon meg csepp eső nem volt...
-
Rosep
senior tag
-
pube111
senior tag
Hali!
Ismertek valami kész megoldást ujjlenyomatos relé kezelésére?
Raspberry-n szeretnék valami szoftvert, webes felületen lehessen beállítani (nem kell internet). Sok user kezelné, relé zárás időt kéne allítani, logolni a userek belépését, stb. -
LouiS22
veterán
-
Rosep
senior tag
-
LouiS22
veterán
-
ojb
tag
-
Olympia76
tag
-
kispalsz
tag
-
LouiS22
veterán
-
LouiS22
veterán
-
ViZion
félisten
Nekem reggelente az asszony ad előrejelzést, többnyire kicsit borúsat. Anyám a bokatörése óta nagy pontossággal jelzi a frontokat és a hó/fagy közeledtét...
-
ojb
tag
-
vampire17
addikt
Van egy "csunya" modszer, amivel lehet meg pontos idojarasi adatokhoz jutni.
A Wunderground oldalra tudsz regisztralni sajat PWS-t (personal weather station). Namost ami a jo, hogy ennek van egy REST API-ja, amit lenyegeben sima POST keresekkel tudsz eteni. Tehat tegyuk fel, van egy kulteren levo Wifi/Zigbee homerseklet/paratartalom merod. Beregelsz egy sajat PWS-t aminek POST requestekkel elkuldod ennek a homeronek az adatait....es itt jon a trukk
Ha sajat PWS -ed van, hozzafererest kapsz a PWS API-hoz, DE nem csak a tiedhez, hanem barkiehez! Magyaran ha van 3 hazzal arrebb egy olyan PWS ami a szeltol az esoig mindent mer, ahhoz is
Nyilvan ez picit nem fair, hogy te csak ket adatot adsz, de mukodik... (igazabol nem mondhatjak h csak "eloskodsz" mert azert valamit adsz...)
-
LouiS22
veterán
Ahogy pár napja is írtam, döntő többségük a legközelebbi nyilvános reptér adatait használja. Ha a közelben laksz, akkor mázlid van és "pontos" - ha nem, akkor "meg vagy lőve".
Szerintem itthon az időkép a legtutibb adatforrás, de nekik nincs publikus apijuk, scrape-pel viszont kinyerhető az adat (tegnap volt is róla szó).
A létező legpontosabb egyébként mindig a saját lesz, mert az tényleg a te környezetedből gyűjti az adatokat. Én egy Netatmóval oldottam meg a boldog békeidőkben, amikor még 239 volt az euro és minden létező akcióban, darabonként vásároltam meg a cuccokat (a szélerősséget leszámítva) összerakni és meglehetősen sokat küzdöttem azzal is, hogy megtaláljam azt a pontot, ahol a külső hőmérőt úgy tudom elhelyezni, hogy ne befolyásolja a napfény és valós értéket adjon télen-nyáron.
Ami még eszembe jutott és segíthet: nézd meg: a Netatmónak van egy weathermapja, amin a userek hozzáférhetővé teszik a saját állomásuk adatait. Ha találsz a közelben, akkor lehet, hogy kapcsolatba tudsz lépni a tulajjal, hogy adjon hozzáférést az adatsorhoz.
-
golya87
őstag
-
LógaGéza
veterán
Tapasztalatok alapján melyik a legpontosabb időjárás-előrejelző szolgáltatás? Met.no-t használok most, nagyjából jónak tűnik, de nincs "feels like" adat tőle, ami pedig hasznos lenne. Tomorrow.io-ban van, de az meg ma reggelre havat mondott, ami ugye meg nincs...
-
szuszinho
őstag
-
Rosep
senior tag
-
LouiS22
veterán
-
golya87
őstag
-
LouiS22
veterán
Ha valaki előrendelte a SkyConnectet a hazai hivatalos forgalmazónál, akkor az imént kapott info alapján jövő hét második felétől kerülnek majd szállítható státuszba. (Ha nem rendeltél elő, akkor megspórolom a kirándulást: elfogyott, jelenleg nem rendelhető).
-
golya87
őstag
-
Rosep
senior tag
-
Steady74
addikt
Ahogy írják mélyített doboz kell a kapcsolók mögé. A relék és a kapcsolók egymástól függetlenül is működnek: Ha fizikailag felkapcsolod a lámpát a kapcsolóval, majd lekapcsolod mondjuk app-ból, akkor a kapcsoló felső állásban van, de a lámpa le van kapcsolva. Shelly-nél pl meg tudod adni a relének, hogy vagy a következő kapcsoló állás legyen a következő kapcsolás (előző példánál maradva lefelé nyomod a kapcsolót akkor lesz felkapcsolva a lámpád), vagy nyomsz egy lefele majd felfele állást és úgy kapcsolódik fel. A nyomógombos megoldás ebből a szempontból jobb, nem zavar senkit meg a fali kapcsoló aktuális állása.
Ha festés előtt vagy, akkor amit tudsz vésess ki, illetve ha van alternatív kapcsoló-párod, akkor azokat össze kell vezetékelni, ha egy relével akarod megoldani az okosítást. -
Pizzafutar
aktív tag
Sziasztok,
Adott egy on/off kazán egy Computherm q7 termosztáttal. Ez utóbbit szeretném kicserélni egy smart változatra. Tulajdonképen egy Computherm E300 is megfelelne, de mivel már van itthon néhány Tuya Zigbee eszköz, célszerűnek tűnik ilyen termosztátot beszerezni.
A Moes oldalán kettőt találtam:
[ZHT-3000-GC-SS-MS ] és [ZHT-006-GC-WH-MS ] .
Használ valaki ilyet? Megbízhatók?
Mi a kettő közt a különbség? -
LouiS22
veterán
-
sambenez
addikt
-
vampire17
addikt
Belefer, de szukos... melyitett jobb...
En is nyomogombot raktam mindenhova, minden Schneider Asfora, ilyet vettem: https://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/10799
Kb mint egy csengo kapcsolo, logo nelkul
A legtobb kapcsolocsaladban van nyomogomb. -
LógaGéza
veterán
-
szuszinho
őstag
-
vampire17
addikt
-
szuszinho
őstag
Sziasztok,
Megelégeltem a megbízhatatlan mysensors és rflink gateway-eket. Amint fent lesz a klíma, festés is lesz, és előtte, ha kell, behúzom a nullát a kapcsolókhoz is. Mi most az ajánlott vonal kapcsolók, konnektorok okosítására/vezérlésére?
-
Olympia76
tag
-
LouiS22
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
-
39600 - 39501
68438 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 41901 41900 - 41801 41800 - 41701 41700 - 41601 41600 - 41501 41500 - 41401 41400 - 41301 41300 - 41201 41200 - 41101 41100 - 41001 41000 - 40901 40900 - 40801 40800 - 40701 40700 - 40601 40600 - 40501 40500 - 40401 40400 - 40301 40300 - 40201 40200 - 40101 40100 - 40001 40000 - 39901 39900 - 39801 39800 - 39701 39700 - 39601 39600 - 39501 39500 - 39401 39400 - 39301 39300 - 39201 39200 - 39101 39100 - 39001 39000 - 38901 38900 - 38801 38800 - 38701 38700 - 38601 38600 - 38501 38500 - 38401 38400 - 38301 38300 - 38201 38200 - 38101 38100 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
A lapcsalád Alapelvei itt is betartandók!
- Lenovo ThinkPad L14 Gen 4 - 14" - Ryzen 5 pro 7530U, 16-32GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Lenovo L13 G2 Core i5 1135G7 Intel Iris XE 8Gb Ram 256Gb NVMe SSD Boltból Garanciával Számlával
- ADATA XPG SPECTRIX S40G 4TB M.2 PCIe (AS40G-4TT-C) (ELKELT)
- Lenovo Thinkcentre M720s SFF,i3-8100,8GBDDR4,256GB NVMe SSD,WIN11
- iPhone 14 Pro Max 256GB 100% (1év Garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR - AKCIÓ
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

).