Hirdetés
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 12 – Ecetek és zsiradékok
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsamiatt
őstag
csak, hogy pontos legyen. Most raktam össze a dsc cucchoz a beszerzést végre. Wemos D1-gyel sima nyákkal (nem az SMD-s megoldással) kb 3500 bruttó Ft. Ehez még majd hozzá jön a forrasztási sz**s szépsége ami meg felbecsülhetetlen. Ha az SMD-s dizájnosat akarja valaki megoldani akkor az kb még 5e Ft gyártási költség.
[link]
Minden másra ott a mastercard.... Hogy megérne 20e-30e ft-t egy kész megoldás? Simán. -
Galahed
senior tag
válasz
Bobby81
üzenetére
Konkrétan a választ nem tudom, nálam egy Synology NAS-on volt egy ideig a HA. (ez sajna nem olcsó.)
De inkább átköltöztem egy RPI4-re 4GB RAM-al, nálam semmivel sem lassúbb mint a NAS-on volt.
(A NAS-nálkevesebbet fogyaszt az RPI és végre pihenhet a NAS is, amikor nincs rá szükség, nem pörgeti állandóan a HDD-ket benne...) -
vampire17
addikt
Hozzaadtam most egy ilyen tuya okosrelet (gondolom azt hasznalsz, valami ilyesmit: [link] )
De nem latok a dev. modban olyan opciot, hogy kulon lehetne valasztani a kapcsolo bemenet (S1/2) es a rele mukodeset. marmedig ahhoz, amit te akarsz, ez kell. Erre (tudtommal) a Shelly 1 kepes.
Amit te szeretnel, pedig ez:
Ezt azzal az eszkozzel (tudtommal) nem lehet megcsinalni.
-
beers
addikt
-
noorbertt
őstag
-
beers
addikt
válasz
its_grandpa
üzenetére
Van csőtermosztát is!
Ez nem ilyen egyszerű, két körös a rendszer!
A kondenzációs kazán egy hőcserélőn keresztül melegíti a szekunder kört! Ebben van csőtermosztát ami hőfokra kapcsol!
Ez a késleltetés inkább kíváncsiság, hiszen a csőtermosztát is kapcsolhatja a szivattyút! -
its_grandpa
tag
>>ha a termosztát kikapcsolja a gázkazánt, akkor a keringetőt csak x perc múlva kapcsolja le!
Szerintem ilyet korrekt módon nem időre hanem hőmérsékletre szabályozunk.
Nálam évek óta egy 5$-os xh-w3001 indítja el, állítja meg a keringetőt.
Addig nem indul amíg a víz nincs 55 fok és leáll 35 foknál. Nagy hiba sokaknál, hogy a kazánnal egy időben elindul a keringető, emiatt a kazán csak sokára éri el az üzemi hőmérsékletét. -
Bobby81
tag
Milyen vasat érdemes Home Assistant alá pakolni ami nem túl drága és erősebb mint az RP4?
-
vampire17
addikt
-
beers
addikt
válasz
vampire17
üzenetére
Van egy Girier mini, ami vezérli a szekunder köri keringető szivattyút!
Erre szeretnék késleltetést beállítani, hogy ha a termosztát kikapcsolja a gázkazánt, akkor a keringetőt csak x perc múlva kapcsolja le! Bemegyek az okosfunkciók részbe, automatizálás, majd hozzáadás. Aztán lent Ha az eszköz állapota megváltozik!Kijelölöm a minit, majd switct és OFF !
Ekkor jön a feladat része, majd ott a késleltetés, itt beállítok X időt! Ezután kijön az összegzés, ahol látom a feltételt, a feladatot és be lehet állítani az időszakot! Lent rámegyek a mentésre, két opció jön elő: Adjon hozzá eszközt vagy jóváhagy! Az elsőre hiába nyomok rá, semmi nem történik, a másodikra visszajön a mentési felület......Kicsit katyvasz, sorry.....

-
kgymac
őstag
válasz
ratkaics
üzenetére
A % sql-ben olyan, mint a * a dos/unix parancssorban.
root@% : bármilyen ip címről be tud lépni
root@localhost : csak a mysql-t (mariadb-t) futtató gépről tudsz belépni
root@192.168.%: a 192.168.0.1 ... 192.168.255.255 címtartományból tudsz belépni.
root@192.168.88.2: csak az adott ip-ről tudsz belépni.
ssh-n a mysql parancs elindítása majd belépés után is minden sql parancs működik (a használt felhasználó jogosultságai szerint persze), de mindent pontosan kell gépelned. Ha megy az sql, akkor akár itt is megoldhatsz mindent, ha nem, talán jobb valami segítséget nyújtó felület. A phpmyadmin egy minimális tudású felület, az általam ajánlott heidiSQL a kezdőknek is és experteknek is elég jó cucc. Főleg lekérdezni jó kezdőknek, de a programozáshoz igazán jó, elég segítőkész. -
beers
addikt
Van olyan ember, aki androidon használ TUYA appot?
Lenne egy kérdésem!
Reggel óta nem jövök rá, hogy mit rontok el..... -
válasz
bpmcwap
üzenetére
Inkább rendelj eleve okosat, szerintem ennyi munkát nem ér. De amúgy Androidon ha bekapcsolod a BT-nél a snoop logot (Settings->Developer Options, Bluetooth HCI Snoop Log), akkor lementi file-ba a forgalmat, amit aztán tudsz Wireshark-al elemezni. Én így fejtettem vissza az IKEA-s állóasztalom vezérlését. IOS-on sajnos nem lehet ezt megoldani sehogy.
-
bpmcwap
senior tag
"buta" bluetooth LED szallagot probált már valaki integrálni HA alá? Azt értem, hogy "el kellene kapni" a BT parancsokat, hogy le lehessen programozni, de hogy lehet ezeket "lehalászni"? Mobil APP-al mikor irányítom, mivel "szkenneljem", hogy milyen jelet és parancsot küld? Vagy felesleges szenvedni vele, inkább rendelejek egy eleve okosat, ez meg jó lesz valami karácsonyfaizzónak vagy a kertbe, mert nem ér annyit?
-
Degeczi
nagyúr
válasz
tradeelek11
üzenetére
"régebbi tápnak a floppy csatlakozása"
Én régről maradt CD-ROM audiokábelről vágtam le, azon is ilyen lábtávolságú 4-es csati van. -
válasz
tradeelek11
üzenetére
Na, ez tök jó, köszi, sose jártam ennek utána. Éppen a minap gondolkodtam rajta, hogy lehet hogy érdemes lenne lecserélni a közel 20 éves központot, csinál ritkán furcsa dolgokat (ezt már a keybus interface előtt is csinálta), az újhoz majd jól fog jönni ez.
-
tradeelek11
aktív tag
Egy kicsit köszönet gyanánt is, a tegnapi segítségért(tegnap érdeklődtem DSC ügyben privibe)
A szoftver ingyen van: [link] [link]
A gyári programozó kábel: 11K [link]
Viszont a kábelre természetesen van "ocsóbb" megoldás: [link]
9 tűs RS232 "anya", min 3 eres kábel, és egy 4 tűs Mini-Molex (Berg dugó),
Az utóbbi káromkodásnak tűnik de pl. egy régebbi tápnak a floppy csatlakozása
Tisztelettel

-
amargo
addikt
Tegnap délután kezdődő kálváriámat osztom meg.
Elég furcsa hálózati problémáim akadtak, nem jött be pár oldal, kintről random elérhetetlen volt a hassio web server. A szerveren láttam, hogy van konstans 30-33%-os terhelés (egy viszonylat erős x86-on fut), de a router-t kezdtem nézni, semmi probléma nem volt vele. Végül AdGuard-ra vezettem vissza a kimaradásokat, miután a forgalmat eltereltem tőle, az internetes problémák megszűntek. Viszont a hassio terheltsége elég magas volt ettől függetlenül és a probléma, hogy minden szaggatott. Az AppDaemon-al a kapcsolat folyton megszakadt, ami triggerelte az app-ok lefutását én meg szedek össze innen-onnan adatokat és, ha pár másodpercenként mindig lekérdezem azért az nem jó.Rákerestem pySpy-al szépen ki lehetett deríteni: [link]
És kiderült, hogy a tegnap hozzáadott pár plusz min_max sensor fogta meg a rendszert:
Most nézem, hogy a másik 5-7 mellett itt mit ronthattam el..
-
válasz
zsamiatt
üzenetére
Inkább favágás. Pötyögöd be az egyes menüket a kezelőn, a kijelzőn mutat hozzá értékeket, az értékek pedig bizonyos beállításoknak felelnek meg, ezek táblázatokba szedve benne vannak a doksiban. Viszont abból van tonnányi magyar nyelven is. Kb. az a menet, hogy
kinyomtatod, egy tablettel vagy laptoppal odaülsz egy sámlira a kezelő elé, nézed a doksit, és pötyögöd a dolgokat
Inkább logikus gondolkodás + szövegértés kell hozzá, mintsem valamilyen mágikus szaktudás.Van hozzájuk amúgy szoftver + interfész, és akkor vizuálisabban látod az egészet pl. egy laptopon, nyilván úgy könnyebb felprogramozni, de asszem ezek fizetősek.
-
válasz
zsamiatt
üzenetére
Szerintem nem. Ezek kitalált, MABISZ (meg minden más) által elfogadott cuccok, 30++ éves múlttal, dokumentációval, supporttal. Távfelügyeleti szolgáltatás esetén se hiszem, hogy szerződnek veled ilyen DIY rendszerre. Nameg olcsóbb is: egy DSC központ 30eFt (zónabővítővel 50), számlával, bruttó, hazai garanciával, akár ma levéve a polcról.
A fent túlzottan is kitárgyalt DSC interface a HA-hoz 1500Ft hozzá.Minden egyéb (szenzorok, vezetékek, fali doboz, akku, sziréna + a munka) pedig mindegyikhez ugyanúgy kell.
-
válasz
Olympia76
üzenetére
Túlbeszéltük, és nem gondoltunk hülyének, bocsi ha ez jött ki belőle
A cc2531-et nem ilyen formában értettem (ott csak a flashelő eszköz hiánya miatt volt inkább piaci rés, de ugye azóta már az sem kell hozzá, szóval rossz példa volt)PCB amúgy nem kell, összeforraszthgatod a lábakat ahogy a rajzon van, és done. Szép nem lesz, de tökéletesen működik úgy is.
-
Vodike
tag
válasz
huliganboy
üzenetére
Ajj, raadasul valamiert regebben mar fel is raktam.
-
zsamiatt
őstag
mondjuk oda jó lehet ahol nincs még riasztó
-
Olympia76
tag
most már elég sokat kaptam Tőletek, hogy elég hülyének és loosernek érezzem magam, de remélem nem én vagyok az egyetlen, aki azért ezt bonyolultabbnak látja, mint a CC2531-re z2m firmware-t rakni...

Míg ez utóbbi nekem kb. 0 gondot okozott, ezt még a linkek alapján sem látom a világ legegyszerűbb dolgának, kezdve azzal, hogy honnan szerzek ilyen PCB-t. Valóban még az ASCII rajz a legjobban értelmezhető talán. Ott első ránézésre nem láttam, hogy többféle kütyü bekötését ábrázolja egy rajzon, illetve valószínűleg kéne már vennem egyszer valamelyikből egyet, hogy jobban megértsem miről szólnak a rajzok (mivel fényképek ugye nincsenek a hülyéknek...).
(egyébként a forrasztással nincs gondom, többször kellett már, szokott sikerülni
) -
vampire17
addikt
válasz
Janaboy
üzenetére
Ajanlom ezt az oldalt

https://www.shelly-support.eu/lexikon/
Ilyen Moricka abrak vannak:
pl sima csillar kapcsolas:
Sima redony:
-
válasz
Olympia76
üzenetére
Jaja, annyira egyszerű, hogy még ASCII artban is meg tudták rajzolni.
Kiegészítve a fentieket, van itt még önálló panel is, azzal a 6db alkatrésszel, ezen még az ESP sincs rajta, így bármire kötheted, ami éppen van a fiókban (Wemos, NodeMCU, Arduino, stb...):
https://github.com/taligentx/dscKeybusInterface/tree/master/extras/PCB%20Layouts/Simple
Itt meg kapcsolási rajzot találsz Wemoshoz, erre írtam, hogy sima lengő vezetékekkel is össze lehet forrasztgatni (szintén 6db alkatrész), PCB nélkül:
Kerestem most amúgy, általában leleményesebb emberek szoktak ezekből a nagyon populáris dolgokból készet csinálni, és ebayen árulni (lásd CC2531 stickek z2m firmware-el háromszoros áron), de ebből nincs. Gondolom ők is úgy voltak vele, hogy túl egyszerű, nincs benne üzlet.
Konnectednél már értem az árat, én 2db 6 zónás panelt néztem véletlenül (2x89 USD), nem az interfészt. De így is jó drága, ja.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Olympia76
üzenetére
Dehogynincs ott... (bár a kevés alkatrész miatt önmagában ez a szöveges leírás is elég, bárki összerakja így, aki pákát már fogott a kezében) próbapanelen tökugyanez, csak értelemszerűen rövid huzalokkal vagy akár levágott ellenálláslábakkal kötöd össze az alkatrészeket.
-
Olympia76
tag
$291.85 volt + kb. 26 000,- Ft volt a VÁM - valóban nem kevés...
OK, de hol van egy leírás képekkel együtt, hogy hova forrasztom a 4-5db alkatrészt és mit csinálok vele? Sajnos nekem pl. a vampire17 linkelt leírás (https://github.com/maragelis/ParadoxMqtt32) kevés ahhoz, hogy me tudjam csinálni. Vagy a DSC keybus-os project oldalon sincs ott, hogy hogyan rakod össze próbapanelen az 5 ellenállást és egyetlen tranzisztort, meg a 12V->5V átalakítót...
Értem én, hogy túlgondolom, de ez azért van, mert nincsek olyan szintű leírások, mint pl. a shelly-s, sonoff-os tasmota-sításához.
-
ojb
tag
válasz
Janaboy
üzenetére
"A shelly 2.5-en a sima 01 02 az a motorhoz kell?
vagy az a kimenő Nullák?"
Igen a motorhoz (lámpához).
Azok a kimenő Fázisok!!!"Tehát egy sima lámpa kapcsolásnál azokat nullára kell kötni?"
Nem!
Azokat a lámpa egyik csatlakozójára. (kapcsolt fázis kimenet!!!)
A lámpa másik csatlakozójára kell a nullát"Meg miért van dupla L?"
A Shelly 2.5 2x10A kapcsolására képes
Az alkalmazott sorkapocs (és általában a falban lévő vezeték) ~max16A tartós átfolyatására van tervezve. Tehát egyszerű biztonságtechnikai (felelősség áthárítási) megoldás a Shelly részéről a kettő párhuzamosan kapcsolt sorkapocs alkalmazása. -
válasz
Vodike
üzenetére
Ahogy írták, a Neo sorozat nem jó, a többiből kb. bármelyik. De érdemes olvasgatni a projekt oldalát, itt mindenre kapsz választ.
Egyébként magát a hw-t tényleg nem szabad túlaggódni, ha nem tudsz forrasztani, biztosan van valaki a szűk környezetedben aki igen. Az oldalon látható paneltől meg egyebektől meg ugyancsak nem kell félni, ezek csak azért vannak, mert ezt is megcsinálták, hogy szebb legyen a végeredmény. Ha akarod, akkor ennyi alkatrészt simán lengő vezetékekkel is összeköthetsz, keresel neki valami kis műanyag dobozot, úgyse fogja soha senki nézegetni hogy mennyire szép belül, én is próbapanelre csináltam

-
vampire17
addikt
válasz
Janaboy
üzenetére
1. a 01/02 az a rele kimenete, az megy a motorokhoz, igen
2. nincs kimeno nulla, nulla a motornal van. A motor ugy mukodik, hogy van ket fazis bemenete (ezt kotod a shelly 01/02 -re) ha az egyiken kap aramot, folfele megy, ha a masikon, lefele.
3. lasd egyes pont
4. sima lampa kapcsolasnal a 01/02 lenyegeben ket villanykapcsolo. a lampaknal van nulla, a shelly tol meg megy a fazis. (ha kapcsol a rele)
5. hogy ne egyen menjen a teljes aram. Ne legyen a nyak resz annyira megterhelve. -
Janaboy
veterán
A shelly 2.5-en a sima 01 02 az a motorhoz kell?
vagy az a kimenő Nullák?
vagy annak mi a célja?
Tehát egy sima lámpa kapcsolásnál azokat nullára kell kötni?
Meg miért van dupla L?
-
vampire17
addikt
válasz
Vodike
üzenetére
Passz, a mienknel ment... de sztm amin van soros port, azzal megy.
Ennel meg egy ilyen is jobb vetel.... [link]
Ki tudsz vele alakitani 4 vezetekes kort. (meg persze RF-et ha nem gond a 433mhz...) Sztm egy sima lakasban nem nagyon kell tobb.... Negyed annyiba kerul, van telefonos app, etc... HA integracio nem tom van-e mar hozza, de ahogy fejlodik a Tuya V2 biztos lesz idovel. (akar meg local is)
-
-
válasz
Olympia76
üzenetére
Már megvetted, szóval mindegy, de a DSC interfészhez 1db ESP kell, 4-5 db alkatrész kb., és fullos HA támogatásod van, nem kell érte tenned semmit, rátöltöd usb-n a szoftvert és működik. Gyakorlatilag ezzel HA képessé teszed magát a teljes rendszert, a központtal meg mindennel együtt. A Konnected esetében meg ennek úgy a felét kapod, sokkal bonyolultabban, több munkával, és ha jól számolom kb. 80 szoros áron.
Igen ám, csakhogy ezekhez a fajta összerakásokhoz már nem elég az advanced user szint. Mivel ehhez már nincsenek teljeskörű guide-ok és leírások (vagy mutassatok, de én nem találtam), érteni kell elektronikailag a riasztót, annak buszát, a Wemos Mini-t, illetve annak felprogramozását, majd még HA-hoz illesztését is, stb.
Túlgondolod, ezekhez egyáltalán nem kell érteni, amit kell tudni, az az, hogy pár darab forrasztást megcsinálj pár alkatrészen (nem a riasztón). Minden más pofonegyszerű, pl. a riasztóval is annyit kell csinálnod, hogy a sorkapocsra be kell kötnöd 2db vezetékéket, a Konnected esetében meg ugye rengeteget, szóval ebből a szempontból az sokkal több munkát és szakértelmet igényel. De amúgy 150 -200 ezerért csak találtál volna minderre valakit, kb 1 órás munka az egész...

Na jó, nem akarom elvenni a kedved, ha neked ezzel kényelmes, akkor ez van, biztos jól fog működni.
-
vampire17
addikt
válasz
Olympia76
üzenetére
Nem egy ordongosseg sztm, messze nem kell hozza advencednek lenni

Mi paradoxhoz csinaltunk ez alapjan:
https://github.com/maragelis/ParadoxMqtt32
Kellett egy
- ESP32 board
- Step down 3.3V
- Paradox soros kábel (asszem ilyet vettunk)RX2/TX2 re kellett a Paradox RX-TX-et rahuzni. A Step down nem kell, ha meg tudod taplalni az ESP-t egy telefontoltovel, USB-rol. Mi azert igy csinaltuk, mert igy legalabb "szunetmentes" meg egysegesebb.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Olympia76
üzenetére
Dehogynem, "DSC keybus interface"-re ráguglizol, minden részletesen ott van!
Még nyáktervek is, ha vki úgy szeretné összerakni, bár az szerintem fölösleges, sima próbapanel is elég, hiszen 5 ellenállás és egyetlen tranzisztor kell rá, meg egy 12V->5V átalakító.
Kód is készen van hozzá, pl. Arduino IDE alatt lefordítod a Wemos-ra, és már kapcsolódik is MQTT-n keresztül. Semmivel nem kevésbé "HA ready", mint amiért súlyos tízezreket fizetsz ki, ráadásul mivel az nem buszra csatlakozik, még csak nem is nyújtja ugyanazt. -
Saughassy
aktív tag
válasz
Vodike
üzenetére
Én most csináltam meg a Paradox illesztést HA alatt úgy, hogy a HA is új volt nekem. Max 2 hetet kell visszanézned. Pár kérdéssel megúszta a topic és azóta is tökéletesen működik IP modulon át. A Swant bukod persze, (bár lehet azon át is, csak akkor pont a lényege vész el) de ha szükséges, akkor amint leallitod az integrációt, visszakapod a Swant. Szóval ha már vannak paradox eszközeid, nyugodtan mehetsz ebbe az irányba is.
-
Olympia76
tag
válasz
Degeczi
üzenetére
Igen ám, csakhogy ezekhez a fajta összerakásokhoz már nem elég az advanced user szint. Mivel ehhez már nincsenek teljeskörű guide-ok és leírások (vagy mutassatok, de én nem találtam), érteni kell elektronikailag a riasztót, annak buszát, a Wemos Mini-t, illetve annak felprogramozását, majd még HA-hoz illesztését is, stb.
Ez már nem annyira az, ahova kis utánaolvasással felszívja magát az ember. Nyilván sok idővel és sok szarakodással valószínűleg meg tudnám oldani, de nekem ehhez nem volt kedvem/időm. Vagy kereshettem volna valakit aki meg tudja csinálni, de nagyjából nem hiszem, hogy lehet ilyen embert találni, aki nyújt is ilyen szolgáltatást.
Aztán lehet, hogy ezzel is megszívom, de egy kész és out of the box HA ready-nek tűnő cucc.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Olympia76
üzenetére
Fillérekből összerakhatsz házi illesztést is mindkettőhöz... (DSC esetén annyi, h ne a mostani "Neo" széria legyen, mert az már titkosított kommunikációt használ a buszon)
Nálam is egy DSC mozgás- és bejárati ajtó érzékelői vannak fölhasználva egy pár dolláros Wemos Minin keresztül, ami közvetlenül a buszra csatlakozik, nem kell az érintkezők újradrótozásával sem kínlódni (ami pláne akkor lenne nyűgös, ha egy bővítőmodul nem a riasztó dobozában van)
-
Olympia76
tag
Jól érted igen, minden megállapítás helytálló.

Én ahogy említettem, a Criterion Távfelügyelet miatt tartom meg a régit egyelőre.
Választani azért ezt választottam, mert plug&play, nem kell a HW-t építeni és saját Home Assistant integrációja van, elvileg és remélhetőleg nem kell majd szerencsétlenkedni, hack-elni HA-hoz. Aztán majd meglátjuk.
A DSC/ Paradox saját IP illesztőit pedig el akartam kerülni. Nem támogatja egyik sem, hogy saját felhőjükön kívül használják, hack-elni kell hozzá, csak régi firmware-el működik, amit már be sem lehet szerezni, stb.
-
Olympia76
tag
válasz
zsamiatt
üzenetére
Meglévőhöz fogom egyelőre a Criterion távfelügyelet miatt ami a meglévő riasztón keresztül GSM-en (GPRS)-en kommunikál és nem illeszthető ehhez.
A csatlakozás elvileg annyi, hogy az egyes zónák termináljairól jumper kábelekkel egyszerűen párhuzamosan át kell kötni a konnected.io termináljaira.
-
válasz
zsamiatt
üzenetére
Csak futólag néztem át, de én úgy látom, hogy bele kell kötögetni a meglevő érzékelőket párhuzamosan (ha akarod őket látni), így gyakorlatilag két riasztórendszered lesz, közös szenzorokkal (nem is értem itt a koncepciót, miért is ne szerelném le akkor a régit?). Illetve e mellett a régi központ PGM-jeire is be tud csatlakozni, így láthatod ha az riaszt, vagy be tudod riasztani az appból (illetve a PGM portok programozásának függvényében amit akarsz...). Wireless érzékelőket úgy nézem nem tud.
Először egyébként azt hittem, hogy beemelték a már futó projekteket (dsckeybus, paradox megfelelője, stb..), de nem, ezeknél egy fokkal butább, sima átvezetékezéssel operál csak.
Olympia76: Jól értem a fentieket? Illetve miért e mellett döntöttél, miért jobb ez az egész, mint egy jó minőségű rendszer (DSC, Paradox) és hozzá valamelyik fent említett megoldás? Ahogy nézem, ebből a pénzből egy felső kategóriás DSC rendszert össze lehet rakni, és még marad is bőven.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
simico
üzenetére
Mivel még régen építettem ki, főként wifis Blitzwolf SHP2-k vannak, azok jól bírják a nagyobb terhelést is, az egymás mellé sorolt fali konnektorokban pedig pont szépen el is férnek. Manapság aztán már inkább Zigbee-s plugot rakok föl, ha kell valahol.
Relé nélkülit nem hiszem, hogy találsz (de én sem értem, miért lenne ez gond, max. nem használod kapcsolásra)
Nagyobb terhelésre mondjuk a Shelly sem igazi, elég ratyi csatlakozókat használ (bár ez sima Shelly 1, de a saját PM-emen is ilyen csatlakozó van) -
kgymac
őstag
válasz
ratkaics
üzenetére
mysql alatt a felhasználónév korlátozható, része a host (az ip cím vagy tartomány) is. Nézz bele a mysql séma user táblájába, láthatod, hogy az egyes usereknek milyen címekról lehet belépni. A root általában local-host-os, ami a phpmyadminban teljesül, de kívülről nem. Létre kell hozni egy olyan user-t, aki távolról is képes bejelentkezni, majd ahhoz a jogokat beállítani. pl. A root@%-ról eleve lebeszélnélek, mert bárkit beenged, kívülről is. A root@192.168.0.% a 192.168.0.* alhálózatból engedi belépni a root usert, stb.
Én mondjuk a phpmyadmin helyett inkább a heidiSQL-t ajánlaná, bár a használata nem helyettesíti a mysql és sql ismereteket. -
Suineg
senior tag
válasz
üzenetére
Köszi, például ilyet? Mert akkor vennék ilyet kintre meg már van egy ilyen bentre
-
simico
aktív tag
válasz
zsamiatt
üzenetére
Tudom, hogy a plug is relé. Ha nem találok jobbat, akkor Shelly 1PM lesz, abból van már használatban néhány. Csak zavar, hogy lenne feleslegesen 5-6 db relé amit pont relének nem használnék. A faházban a szivattyúkhoz Shelly EM lesz, ott a villanyász dobozban van hely neki a Fi relék és kismegszakító mellett, és rá lehet rakni a fázis vezetékekre a fogóját. Tök jó lenne ebből olyan verzió ami szimplán csak a rajta átfolyó áramot méri.
-
Olympia76
tag
Majdnem 3 hónap volt mire ideért az USA-ból vámolási idővel együtt (botrányos ez is, meg az is, hogy az USPS tracking még mindig Egyiptomban mutatja... Egyáltalán miért kellett Egyiptomon keresztülmenni egy USA-EU relációnak...).
A vámolást is sikerült kb. 3 hétre nyújtania a Magyar Postának és a végén még csak kis sem hozták, nekem kellett bemenni a postára érte.
Ja és nem volt elég nekik a számla, hiánypótlásként a számla mellé még be kellett screenshot-olni nekik a számlát megelőző visszaigazolást is... minek?Mindeközben egy Aliexpress csomag szuper tracking-el két hét alatt megérkezett kínából 1/7 szállítási költséggel... Elképesztő!
Remélem jó lesz

-
zsamiatt
őstag
-
simico
aktív tag
válasz
Degeczi
üzenetére
Jól emlékszem, hogy magát a fogyasztást valamelyik konnektorba dugható plug-val (Blitzwolf?) méred? Vagy maga a konnektor mögött van fixen beszerelve valamilyen fogyasztásmérő / fogyasztásmérős relé?
A háztartási nagygépeink fogyasztását szeretném monitorozni, illetve "lejárt a X gép" riasztást is muszáj lesz beizzítani mert egyre többször nem vesszük észre, hogy végzett valamelyik gép. Nem szeretnék mindegyik géphez Blitzwolf vagy Shelly plugot rakni, a mosogatógépnél nem is férne el. De nem nagyon találtam olyan eszközt ami konnektor mögé szerelve csak a fogyasztást méri és elég megbízható - fogyasztásmérős reléből meg a relé rész nekem nem kell, de úgy látszik a végén csak ez lesz.
ratkaics: sajnos más ötletem Synology és MariaDB hiányában nincs. Esetleg Synology fórumon is érdeklődj, hátha valamit még engedélyezni kell, hogy kívülről is elérhető legyen a rajta futó adatbázis.
-
amargo
addikt
és koala69-nak köszi a segítséget, akkor ráforrasztom

A másik vége wago-val van kötve és az egész kötődobozban van természetesen.beers: Hogy érted? Nem kell oldhatónak lennie a kötésnek azaz ez nem feltétel (a másik vége úgy is oldható) és arra kell, hogy 230-ból 5v-ot csináljon biztonságosan

-
koala69
tag
válasz
amargo
üzenetére
Szia,
felgyujtani valoszinuleg nem fogd a hazat, de en inkabb forrasztanam a 230-as reszt, es zsugorcsovel szigetelnem, nekem igy mennek ezek mar evek ota problemamentesen. A dupont csatlakozok idovel oxidalodnak, nem tudom, ez jelent e majd gondot, de az biztos, hogy nem 230V-ra vannak kitalalva. -
Suineg
senior tag
válasz
tsilver
üzenetére
Köszi. Az aqara (ami ugye xiaomi) -hoz mindenképpen aqara zigbee hub kell? Vagy máshoz is integrálható pl. HA alá? Shelly Plus 1-et szeretnék egy ventillátor kapcsoló mögé tenni, s ehhez keresek értéket adó páratartalom/hőmérséklet szenzort, amikor is ha eléri a beállított értéket lekapcsol a ventillátor.
-
tlala
addikt
válasz
amargo
üzenetére
Alapvetően attól lehet melegedés ("gyújtod fel a házat"), ha a vezetékek és kocka lábai között nem tökéletes (laza) az érintkezés, és így átmeneti ellenállás keletkezik, ahol melegedés történik jelentős áram (fogyasztás) esetén.
Ez kizárható azzal, ha a vezetéket ráforrasztod a tápkocka lábaira. -
amargo
addikt
Sziasztok!
Vállalom, hogy nem vagyok egy elektronikai zseni, ezért kérdezek mielőtt felgyújtanám a házat. (mivel elfogyott már az összes 220-ba dugható USB-s töltőm ezért kényszer megoldáson vagyok) Van egy 220v to 5v converter-em, amit az alábbi módon 1mm2 sodort vezetékre raktam egy-egy dupon csatit, amit rátudok húzni a tüskékre. Ezt a két vezetéket ragasztópisztolyos trutyival is bevontam (az nincs a képen). A kérdésem nagy marhaságot csináltam és felejtsem el (ha igen, akkor miként kell ezt csinálni?) vagy így már nem gyujtom fel a házat (mindenhol figyeltem a szigetelésre). Kösz előre is a kritikát!
-
ojb
tag
válasz
Degeczi
üzenetére
Köszönöm.
Ezek szerint vagy nem terheltetem túl az LDO-t, vagy csak egyszerűen szerencsém volt eddig...
Bár az én nézeteim szerint elég érdekes a "hosszútávú" működési instabilitásokra hivatkozni a pillanatnyi boot csúcsáramokkal,
ha azt írták volna, hogy B-be kényszerített Wifi-vel + 7 GPIO max forrásáram terhelése mellett instabil az LDO miatt talán könnyebben elfogadom
.
Természetesen nem vitatom, hogy nincsenek vacak modulok, hiszen igen-igen határértékre vannak méretezve.
Új hozzászólás Aktív témák
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Tőzsde és gazdaság
- LEGO klub
- Mikrotik routerek
- DUNE médialejátszók topicja
- Suzuki topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- További aktív témák...
- Hario MINI MILL SLIM PLUS tekerőt keresek, mert elveszett
- Xiaomi Roborock S6 Pure robotporszívó hibátlan állapotban.
- Saeco Intelia Deluxe (HD8904) automata kávéfőző cappuccino fejjel
- Jura Impressa C50 automata kávéfőző
- Eladó új, hibátlan állapotú, EGYSZER SEM HASZNÁLT ASUSINSEARCH OF INCREDIBLE EXTERNAL SLIMDVD-RW SDR
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- iPhone 12 Mini 64GB 100% (GARANCIÁBAN CSERÉLT)
- Apple iPhone 15 128 GB Kék 12 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Lenovo P500 - 1650-2690 v3 akár 12 mag/24 szál, 16-32GB DDR4 RAM, 490W 80+gold táp, számla, 6 hó gar
- Eladó szép Nokia 7 Plus 64GB / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Nem bantas, csak aram ez, meg ne csapasd magad.... )