- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
Degeczi #28598 üzenetére
Arra értettem, hogy amit leírtál, az ha nem is sok, de mind időbe telik. És lehet, hogy csak egy hangyányit számítanak, de lehet, hogy egyszer pont egy-két ilyen kis apróság fog sokat számítani. Én ebben hiszek, lehet, hogy csak az én hülyeségem ez, de ilyen vagyok és ez nem most fog megváltozni
Amit írtál a hsz-ed végén, azt kicsit továbbgondoltam és lehet, hogy az lesz, hogy pl egy ilyesmi kis riglit összeházasítok egy door sensor-ral. Így ha kimegyek, a riglit mindenképp ki kell nyissam és nyitva is marad, mindaddig, amíg kint vagyok (azaz van jelem, amit tudok figyelni, hogy lemehet-e a redőny). Ha bejövök, akkor a zárás két lépcsős lesz, a normál kilinccsel zárom az ajtót és rá kell fordítanom a riglit (és ekkor mehet le a redőny).
Ennek a hátulütője, hogy ha záráskor elfelejtem a riglit ráfordítani, akkor fent marad a redőny, illetve, hogy ha bukóra nyitom a teraszajtót (ilyet ritkán csinálok), akkor is nyitnom kell a riglit, akkor sem fog lemenni a redőny. Első gondolatra ez számomra vállalható -
Degeczi
nagyúr
válasz
CsodaPOK #28596 üzenetére
Nem igazán biztonsági tényező amúgysem: kézzel könnyen elhajlítod a lamellákat, hiszen a belső hőszigetelő habon csak egy vékony alulemez van, ill. a lefutó is két csavarral rögzített sín szokott lenni, fél kézzel kitéphető a műanyag vagy fa keretből.
Szerintem is ZB-s nyitógomb a célszerű, valóban vagy az élesítetlen riasztó, vagy az otthontartózkodás idején működőképesen.
Esetleg a vasalatra és a kereten lévő vmelyik ellendarabjára lehetne vezetéket kötni, mert valójában úgyis ez az érdekes (hogy csukott állapotban van-e fölhúzva a kilincs) és ezek közt csak ilyenkor van fémes kapcsolat, azaz vezetés - de én biztosan nem vacakolnék vele.
-
vampire17
addikt
válasz
LouiS22 #28595 üzenetére
Varj, felreertesz
A Homey egy ceg, nyilvan az nem egy ember.
En azt irtam, hogy egy costom appot (integraciot) tart karban egy ember (a tuya zigbee integraciot)
Amire en gondoltam a bridge-el kapcsolatban, h FW csere es jo lesz HA ala all-in-one dongle-nek.
(nem kell 4 fele sticket venni, 3x os aron)
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
LouiS22 #28587 üzenetére
Ez a teraszajtó egy földszinti lakás kis udvarára vezet ki. Ha az épület mellé megyek és ott elszöszmötölök, akkor simán be tudja úgy csukni a huzat, hogy ne halljam.
A vésznyitós megoldásra gondoltam én is, de mivel földszint, nem nagyon szeretnék külső gombot. (A redőnyre valamelyest biztonsági eszközként is tekintek.) Persze össze lehet rakni úgy gondolom, hogy ha a riasztó be van kapcsolva, akkor a gombra ne nyisson. De egyelőre a cél inkább a megelőzés lenne.Tegnap este találtam egyébként egy ilyen érzékelőt, de még nem győzött meg: [link]
Egyrészt elég borsos árakat láttam, illetve a nagyon kevés infó alapján, amit találtam, úgy tűnik, hogy kell hozzá a saját vezérlője, hogy működjön (ez megint pénz, plusz egy komponens és kitudja, hogy mennyire lesznek barátok a HA-val). -
LouiS22
veterán
válasz
vampire17 #28594 üzenetére
Ízlések és pofonok. Bár az all-in-one ellen szól még az is, hogy ha valamelyik modul elhalálozik, akkor megy az egész a kukába (nehezen hinném, hogy moduláris, chipet simán cserélek lenne a deszka). A kezdeményezés nem rossz, de már most egy kisebb összeget elkülönítek arra, hogy szoftveres oldalon (pontosabban annak hiánya miatt) fog nagyon gyorsan bukni/ szép csendben a digitális szeméttelepre kerülni.
Meg azért az eddig egy ember csinálta után némiképp ingatag lábakon áll a felhős megoldás (azt is egy ember fogja supportálni?).
-
sparks
senior tag
válasz
vampire17 #28577 üzenetére
Nekem volt egy ilyen lassulásos mókám nemrég. De nálam a Yeelight lámpák okozták: egyszerűen leestek a wifi hálóról és ettől teljesen belassult minden. Jó sokáig szenvedtem, mire rájöttem, hogy elment a wifi kapcsolatuk és ettől nyögvenyelősen megy csak a rendszer.
Éjszaka kimentem és volt, hogy 5-10 másodperc is kellett, hogy kapcsoljanak a lámpák.
Az oldotta meg, hogy a Yeelight lámpákat sorban reseteltem és újracsatlakoztattam (resetelés nélküli sima újracsatlakozásnál már 1-2 nap és megint gond volt).
Azóta lekopogom, de minden instant ismét.
Ilyen vonalon is gondolkozhatsz, hátha valami akasztja a rendszert. -
vampire17
addikt
válasz
LouiS22 #28587 üzenetére
Info:
"Ingyenes" lesz a homey: https://homey.app/en-us/blog/athom-reinvents-homey-as-a-free-service-and-introduces-homey-bridge/Az uj konstrukcio, hogy minden a cloud-ban fut. Bejott egy uj termek, ami a "Homey bridge" nevet kapta, van benne Zwave, Zigbee, 433mhz, infra... 69 dollarba fog kerulni, a vett adatokat felkuldi a cloudba. Ingyenes fiok max 5 eszkoz, amugy 2.99 Euro a havidij.
Amugy kb egy eve van meg a Homey (meg a standalone valtozat) kollegamnak, igazabol eddig a tapasztalata vele:
Pro
- Stabil, amit tamogat, azt faxaul teszi, egyszeru beallitani/automatizalast kesziteni hozza (persze ra kell allni az ember "agyanak" mert mas a logikaja mint pl a HA-nak)Contra
- Nincs mogotte kb semmi community..... Ugye a Homey lenyegeben ugy mukodott (eddig), hogy adtak a HW-t, az op. rendszert, jopar "integraciot" (ok appoknak hivjak) illetve egy teljeskoru SDK-t ami biztositja, hogy te is tudj akarmilyen appot kesziteni a Homey-ra. (ami aztan fel is kerulhet a sajat store-jukba). Na sajnos ez a resz az, ami hianyzik... Rengeteg a hianyzo/alig feljeszett/reszben elkeszitett app, mert egyszeruen nincs mogotte senki, aki fejlesztene oket (a gyarto meg nyilvan nem tudja lefedni az egesz IoT piac termekpalettajat)
Pl tok jo pelda a tuya-s zigbee eszkozok... Alapbol minden adott hogy barmit tamogasson (mint a Z2M) viszont, nyilvan meg kell irni minden egyes eszkoz sajat configjat... Ezt most egyetlen egy ember csinalja... a felhozatal sajnos egyhen hianyos...Amugy az elgondolas sztm nem rossz, bizom benne, hogy ilyen konstrukcioban talan nepszerubb lesz...
-
LouiS22
veterán
válasz
CsodaPOK #28586 üzenetére
Ilyen szenzor készen nem lesz, illetve a mérete miatt nem is tudnád hova tenni.
Viszont: a shellynek van nyitásérzékelője (ámbátor nem a legjobb találmány, elemzabáló), amiben van tilt szenzor. Ez talán segíthet a probléma megoldásában.
sőt, közben eszembe jutott, hogy a xiaomi zigbee-s vibration sensorjában is van tilt érték.
De amúgy szerintem túlparázod: ha huzat bevágja az ajtót, annak azért hallható hangja lesz
B verzió: a nyári időszakban (amikor a terasz egyébként is sűrűn van nyitva - szemben a téllel), kiraksz az ajtó mellé egy zigbee-s kis kapcsolót (elemes, pl. ikea), amivel tudsz "vésznyitni".
-
CsodaPOK
senior tag
Arra esetleg valakinek van tippje, hogy egy teraszajtó kilincsének pozícióját mivel lehetne figyelni (zárva, teljesen nyitva, bukó)?
Erre azért lenne szükség, hogy ha eljutok egyszer majd odáig, hogy a redőny leengedést automatizáljam (pl. ha sötétedik, automatikusan menjen le a redőny), akkor tudjak beletenni egy olyan védelmet, hogy ha kint vagyok a teraszon, akkor azt a redőnyt ne engedje le, ne zárjon ki a saját lakásom
Fontos, hogy nem azt szeretném figyelni, hogy nyitva van-e a teraszajtó (azaz a sima ajtónyitás érzékelő nem jó), mert a huzat becsaphatja. Magát a kilincsnek a helyzetét kellene tudnom lekérdezni, mert azt csak kézzel tudom zárni.Köszi szépen!
-
válasz
vampire17 #28581 üzenetére
Hát sajnos erre nem tudok egzakt választ, ezért is írtam, hogy ez a szerencsétlenebb eset, sokkal nehezebb debugolni. Próbáld meg mozgatni őket, újraregisztrálni, elemet megnézni, másik routerhez odavinni teszt jelleggel, csatornát váltani, stb. Persze első körben itt is csináld azt ami egyszerűbb, csináld meg az említett frissítést, z2m-et állítsd le, coordinatort húzd ki/dugd be, stb.. hátha...
-
vampire17
addikt
válasz
vampire17 #28581 üzenetére
meg egy kis adalek: A Xiaomi mozgaserzekelok szinten gyorsan jelentenek... Egyedul a nyitaserzekelokkel van baj...
amargo: https://github.com/zigbee2mqtt/hassio-zigbee2mqtt
Most mar ezt, de fel oraja meg egy Daniel Welch nevu tag sajat repojat.
(ha jol latom amugy, most is az o neve alatt megy, csak bekerult a zigbee2mqtt sajat github repoi koze)
-
vampire17
addikt
sajnos mar a z2m-be sem erkezik meg idoben....
Viszont a masik iranyba (pl egy zigbee switch on/off) a hatas azonnali. Csak a szenzorok jelentenek marha lassan...
"játék a zigbee hálózattal" <- ez alatt mit ertesz pontosan?
A masik problemara (alacsony verzio) megvan a megoldas, megvaltozott a hass.io addon github cime, nekem meg a regi volt folveve.
-
válasz
Kövesd végig, kezd a z2m logjában, ha ott azonnal látszik, akkor szerencséd van, mert utána már csak mqtt, HA, és hasonló debugok jöhetnek, amik egyszerűek (pl feliratkozol egy klienssel a kívánt topicba, stb..).
Ha már a z2m-hez sem érkezik meg időben, akkor viszont nincs szerencséd, mert a jöhet a játék a zigbee hálózattal.
z2m addon updatet passzolom, nálam standalone fut, az mindig frissíthető az eredeti z2m doksi szerint.
-
vampire17
addikt
válasz
Degeczi #28578 üzenetére
Abbol en kulon hasznalok, masik serveren: https://github.com/eclipse/mosquitto
2.0.12 at utolso verzio, az is van font.
A masik amit nem ertek, hogy miert nem frissul nalam a Z2M?
Azt mutatja, 1.18.1 ez tom felrakni, kozben itt: [link] mar 1.21.1 van...
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Talán a Mosquitto (annak naplójában esetleg van vmi gyanús üzenet?). Év elején az 5.1.1-el volt ilyen probléma, elméletben a 6.0 már megoldotta, de van, aki azt írja nála nem, így én is hagytam 5.1-en, azzal még nem volt gond.
-
vampire17
addikt
Sziasztok!
Par napja nagyon belassultak a Zigbee erzekeloim (nyitaserzekelok) maskor lenyegeben azonnal (1 mp) reagaltak, most 7-8 mp is kell...
Szerintetek mi lehet az oka? Eleg zavaro, mert pl lampakat is kapcsolnak (bejarati ajto/terasz) most kb a kiskapuig kierek, mire folkapcsol a lampa...
-
Fleto93
tag
Sziasztok!
Nemrég költöztünk és szükségem lenne néhány szenzorra.
A jelenlegi rendszerem Home Assistant egy szerveren, néhány Shelly dimmer2 lámpákhoz és Shelly 2.5-ök a redőnyökhoz.Arra gondoltam, hogy a nyitásérzékelőket és a hőmérőket zigbee-vel oldanám meg.
Amire szükségem lenne:
- 6-7 db hőmérő és páraérzékelő beltérbe
- 1-2 hőmérő kültérre (megoldható közvetlen csapadéktól védetten)
- 9-10 nyitásérzékelő+ egy coordinator aminek nem okoz gondot ennyi (vagy több) eszköz és szépen játszik együtt HA-val
+ a lakás 95nm és nem lesz tökéletesen optimális a coordinator elhelyezkedése, ezért gondolom szükségem lesz routerként működő eszközökre - ez lehet tőlem okos villanykörte (asztali vagy állólámpába be tudom tenni) vagy okoskapcsoló ami befér ugyanakkora helyre mint egy Shelly (nullvezető van mindenhol, de ennél a kategóriánál számomra nagyon fontos lenne a megbízhatóság).Tudnátok ajánlani kipróbált és beszerezhető eszközöket amik megfelelnek a kritériumaimnak?
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
vampire17 #28570 üzenetére
Köszi szépen a választ!
A lakásban minden konnektor, kapcsoló egy családból van, ezt szeretném tartani. Így az fix, hogy milyen kapcsolót helyeznék el. Távirányítót külön nem akarok (abból van már elég a lakásban
), arra ott lesz a telefon.
Elsősorban az érdekelne, hogy a két DualR3 tud-e úgy együttműködni, ahogy én szeretném. Ha nem, az sem feltétlen probléma, van B terv
-
vampire17
addikt
válasz
vampire17 #28570 üzenetére
Kis kiegeszites. Elso rele [link] nem megy Tasmota-val, csak sajat fw-jevel (nem esp-t hasznal mar)
A masik az elv megy.
Ettol fuggetlenul lehet az elsot is integralni HA ala, Tuya V2 Integracioval (egyelore felhosen, viszont igerik a local vezerlest is!)
Szerk: Vagy amig nincs kesz a tuya V2 local resze, mehet localtuya-val. [link] redonyoket az is kezel.
-
vampire17
addikt
válasz
CsodaPOK #28569 üzenetére
Ilyesmiben gondolkodnek inkabb, sztm egyszerubb.
Ezt hasznalhatod gyari FW-vel (Tuya, ami integralhato tuya V2 HA integracioval), vagy rakhatsz ra Tasmota-t is.
A masodik linken valaszthatsz falra szerelheto, vagy taviranyitos RF kapcsolot.
Szerk: Ez sem rossz: https://templates.blakadder.com/QS-WIFI-C01-RF.html
-
CsodaPOK
senior tag
Sziasztok!
Gondolkodok az analóg (kézi húzogatós) redőny "digitalizálásán" (elektromos redőny, plusz némi intelligencicás vezérlés). Kábelezés terén a lehetőségeim némileg korlátozottak. A redőnyök közelébe a fix áramot oda tudom húzni, de ahova a kapcsolókat elhelyezném, onnan nem tudok direktbe kábelt húzni a redőnyökhöz. Azaz a vezérlést vezetéknélküli módon kellene megoldjam.
Az automatizáció miatt a redőnyökhöz kerülne 1-1 Sonoff DualR3, amiknek az LOut1 és LOut2 kimenetére kötve a redőnymotort telefonról (később mondjuk HA-ból) tudnám le-felhuzigálni a redőnyöket.
Továbbá arra gondoltam, hogy a fali kapcsolók alá is raknék 1-1 Sonoff DualR3-at, a kapcsolók kimenetét az R3 S1 és S2 bemenetére kötve. Ezeknek csak annyi lenne a feladata, hogy érzékelje a kapcsoló jelét.
A kérdésem pedig, hogy tisztán a Sonoff szintjén össze lehet-e rakni olyan automatizáció, hogy ha megnyomom a kapcsolót (S1 bemenetén jelet kap a kapcsoló alatti Sonoff), akkor menjen lefele a redőny (LOut1 kimenetére adjon jelet a redőnynél lévő Sonoff)?
És mindezt úgy, hogy ha egyszer beállítom, akkor utána működjön internet nélkül is, csak LAN-on belül és ha a kapcsolót használom, akkor ne kelljen hozzá a telefont elővennem.
Köszi szépen a segítséget!
-
-
-
Degeczi
nagyúr
Nekem a nappaliban van kétajtós Samsungban ilyen Aquara ZB hőmérő, de amíg csak a spájzban volt kb. 5 méterre, giszkarton fal mögött a CC2652 koordinátor, arra is stabilan kilátott, nem szakadt le. Azóta bekerült a hűtő elé egy ZB-s konnektor, szép lassan (szó szerint, több napba is beletelt) magától átmászott rá.
-
fo_di
őstag
ti tudtok olyan lehetőleg zigbee, de akár tasmotásítható wifis hőmérőről, aminek a szenzorja kábelen fityeg? be szeretném rakni egy hűtőbe, és az aqara kocka hőmérőt mintha árnyékolná a hűtő (legrosszabb esetben megpróbálkozok ezzel: [link] , vagy esphome alapon összetákolok valamit, de a zigbee az elem miatt jobb lenne)
-
koala69
tag
tudom, ez nem hirdetesi forum, de hatha vki epp ilyet keres - nekem nagyon bevalt, esp-home-al hasznalok 4 ilyet kulonbozo helyeken, gond nelkul kb fel eve, miota eloszor megjelent. A szabad gpio-kra meg felfer egy PIR es i2c-n barmi, pl bme280-as. A panel sarkait levagva belefer szabvanyos dobozba.
a sajat tapja stabil, 7/24-ben nem tapasztaltam kulonosebb melegedest -
cpt rodgi
tag
--pokoli gyenge angolom a google segiti, hat kevesebb sikerrel..
csak megerösites gyanant kerdem:
jol ertem, hogy a google home az ugyanugy felhon keresztul tud a HA val osszekapcsolodni, mint amazon alexa?hacsbol lett integracio, be is loggoltam, es valahonan azonnal tudta az összes fehös dolgaimat tuya, irobot, smart tv, meg meg par. pedig en a googlen sose mondtam. nekem eddig csak apple home ment. (es evekkel ezelött alexa domoticz alatt . )
-
FeriPapa2
tag
válasz
huliganboy #28556 üzenetére
Nekem ez segített ami itt ajánlott a kolléga:#28286
-
tboy72
aktív tag
válasz
huliganboy #28554 üzenetére
húzd ki és dugd vissza 4-5-ször és akkor elvileg a Tasmota alaphelyzetbe áll és eléred wifi ap-ként. (Már ha nem halt meg)
-
huliganboy
addikt
Sziasztok!
Van egy SHP 6 eszközöm, amit egy ideje nem használtam, de be volt dugva a konnektorba. Most viszont használnám, de nem érem el sehogy, wifire nem csatlakozik és wifi AP-t sem ad vissza. Tasmota volt rajta. Valahogy tudom resetelni szétszedés nélkül?
A gombot rajta nyomtam már több müdon de semmi...Köszönöm aki segít!!!
-
Degeczi
nagyúr
válasz
bpmcwap #28551 üzenetére
Ha már integrálod, szerintem nincs jelentősége a termosztát saját időzítésének, hiszen pont az az egyik fő előny, h a fix menetrend nem kell a távollétek idejére mert az mehet jelenlétérzékelés alapján, az egyéb programozást (pl. éjjelre alacsonyabbat) pedig kényelmesebb script-be tenni, mint egy fali céleszköz felületén adminisztrálni.
-
bpmcwap
senior tag
Kerestem visszafele, de sajna nem találtam választ... Computherm Q7 termosztát helyett mi ajánlott HA-ba integrálás esetén, ami heti programozást is tud?
-
Degeczi
nagyúr
2021.9-ben (bár az már persze szeptember) már nem "measurement", hanem "total_increasing" kell legyen az ide behúzott entitások state_class-a, enélkül valóban nem jelzi.
Ha rámész az energia fül beállítására (/config/energy url) ott ki is írja ezt, ha még a korábbi van érvényben. -
vkp
aktív tag
Azt tudja valaki, hogy a HA miért nem írja ki az energy fülön a cost-hoz az összeget? Augusztus 27-ig kiírja, azóta nem. Volt valami változás?
-
simico
aktív tag
válasz
vampire17 #28485 üzenetére
Köszi! Az egy Node red flow? Egyelőre csak HA van nálam, még azt se ismertem ki teljesen. Nagy pofátlanság lenne elkérni a nálad működő megoldást?
Bár úgy látom, a szomszéd állomás pont megint besz.rt, pedig most vihar sem volt. Részben ezért is szeretnék saját állomást.
LouiS22: a szomszéd faluban tuti nincs semmilyen reptér, magánemberek által üzemeltetett időjárásállomások adják itt az adatokat.
A víz-, gáz- és villanyórát én is örülnék, ha nem kézzel kéne nekem bevinni a nyilvántartásomba, hanem automatikusan bekerülnének. De nálunk a házból kábel kivitele az órákhoz is nagy macera lenne, a szolgáltatókkal meg pláne nincs kedvem hadakozni.
Annak kevésbé örültem, hogy a bejáratott utility meter-jeim önhatalmúlag átnevezte a HA a frissítés után, én meg csak néztem a sok nullát, mint boci az új kaput.Én ősidők óta mindenről külön részletes nyilvántartást vezetek: rezsi, ingatlan fenntartásával kapcsolatos költségek, pénzügyek (összes kiadás és bevétel) fillérre pontosan, minden fogyasztás, autóról minden (minden egyes út, tankolás, kiadás, szerviz), stb. Így könnyű kiszúrni az anomáliákat*, objektíven megválaszolni a "megéri-e 400e-ért új hűtőt venni a jelenlegi nagy fogyasztású helyett, fog-e 10 év alatt annyival kevesebbet fogyasztani, hogy visszahozza az árát?" és a "mégis hova a fenébe tűnt el az a sok pénz?!?" kérdéseket
*: családi háznál egy felszín alatti csőtörésnél simán elfolyik láthatatlanul több tíz m3 víz mire észreveszik. Illetve ismerek esetet ahol a csőtörés többmilliós kárt okozott a nyaralóban, hiszen hónapokig nem járt ott senki. De hibás elektromos fogyasztót is sikerült már így kiszúrni a kilógó fogyasztás miatt.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
vampire17 #28538 üzenetére
ld. Kommy kérdését pár napja a világos problémafölvetéssel, jól olvasható kódrészlettel - így persze, h lehet rá célzott, hatékony választ adni. Pedig ő is "új" itt, de ez nem azon múlik: rossz közhely, de kérdezni is tudni kell.
Egy minden hibaleírás nélküli "szívok"-kal viszont nem lehet mit kezdeni. -
vkp
aktív tag
válasz
vampire17 #28543 üzenetére
Igen, csak ezekkel annyi a "probléma", hogy voice assistant úgy működik rajtuk, hogy csatlakozol hozzá egy telefonnal, és azon keresztül tudja az assistantot, ráadásul úgy, hogy meg kell nyomni a dobozon a gombot.
Lehet, hogy egy google home mini lesz a vége, egy hajós hangszóróval -
radio11
tag
JBL/Tronsmart/Xiaomi stb bluetooth hangszóró, egy csomó típus bírja a vizet/párát
Ha a hangszórókábelt máshonnan vezeted át akkor lehet vízhatlan (hajós) hangszóró is, olyan, mint egy autós hangsugárzó de fehér. Nekem sószobában van Somogyi gyártmányú [link] , elég tré a hangja. Szaunába már két éve van a pad alá betéve régi Samsung minihifi hangládája, eddig még nem makkant meg a melegtől/párátólElőtte bluetooth hangszórót hordtam oda is, azok mindent bírnak
-
vampire17
addikt
válasz
zsamiatt #28539 üzenetére
Ne ertsd felre, ez nem a fonti uriember ellen iranyul. Inkabb csak altalanossagban irtam.
vkp: veszel pl egy ilyet: [link]
Nem tudom hasznalsz-e google home -ot (pl minit) de abban tudsz kulso hangszoronak beallitani BT eszkozt is. Hozzarendeled a vizallo hangszorot es kesz.
-
vkp
aktív tag
Egyszer már kérdeztem, de nem nagyon érdekelt senkit
Szóval fürdőszobába kellene hangszóró, de félek, hogy google/ikea dobozok nem annyira bírnák a párát, ezért ötleteket várok, hogy mivel lehetne ezt megoldani. -
vampire17
addikt
Ok, Degeczinek teny van egy stilusa (foleg az ujakkal)
Aki gyakran jar ebbe a topicba, mar megszokta, sztm...
Ami valoban sokakat bosszant szerintem az ket dolog:
1. Nem megy ez a xar, mit csinaljak vele?!
2. Nem tudok megoldani valamit, megcsinalnatok helyettem?!Sárosy Gyula:
Meg kell erteni, hogy ez nem egy hivatalos support forum. Segitunk ha tudunk, de mas gondjat nem tudjuk teljes egeszben megoldani... (Eleg a sajat rendszert neha egyben tartani...
)
Plusz. Tenyleg, mar 1000x le lett irva, mindenki hasznalja a dokumentaciot! A HA nak irtozat jo doksija van (megkockaztatom, hogy ingyenes, open source projectben meg nem talalkoztam ilyen joval)
Pl egyszeruen kizartnak tartom hogy ezt es ezt kovetve ne sikerulne beallitani az MQTT-t...
Ertem, hogy szokatlan, hogy egy masik rendszerben minden maskepp mukodik, de ez elsosorban nem a rendszer hibaja. Hidd el, nekunk, akik mar regen HA-t hasznalnak, pont ez a mukodes a termeszetes es mas rendszerek a szokatlanok/bonyolultak. Bele kell tanulni es nem szabad feladni, ennyi.
-
szat8
tag
válasz
#68270080 #28533 üzenetére
Nem igazán értem.
Egyrészt HA mellé is tudsz rakni olyan MQTT-t tudomásom szerint, amilyet akarsz.
Másrészt pont Te dicsérted nemrég, mennyivel könnyebb HA alá integrálni egy klímát, szemben a Domoticz-cal.
Harmadrészt senki sem kéri, hogy használj HA-t, ha Neked jobban bevált a Domoticz, akkor használd bátran azt. Ez nem verseny vagy hittérítés.Sosem értem ezt az ellenségeskedést a fórumon. Pontatlan volt a kérdés, úgy nehéz érdemi választ adni. Kolléga ezt talán nem úgy fogalmazta meg, ahogy szeretnéd, de kár ezen megsértődni szerintem.
-
törölt tag
válasz
Degeczi #28532 üzenetére
Köszönöm, sokat segítettel, de közben megtaláltam a megoldást.
De biztosan tudod te is, úgyhogy nem írom le
Látod az ilyen dolgok voltak azok, ami miatt nem akartam elszakadni a Domoticztól
De még megvan a régi Domoticz SD-kártya, lehet visszateszem. Ott legalább azt az MQTT-t telepítem, amelyik tetszik. -
törölt tag
Szívok a HA MQTT-jével: Mosquitto 6.0.1
Tudtok rá trükköt, vagy használjak inkább külső MQTT-t? -
Saughassy
aktív tag
válasz
LouiS22 #28525 üzenetére
Én mániákus optimalizáló vagyok és úgy próbálom kiolvasni az igazságot az adatokból, mint cigányasszony kávézaccból a jövőt. :)
Aktív szellőzést csináltam a tetőre és a pincébe is, (lent a páratartalom miatt) és próbálom kitalálni, mikor mi az optimális a minél hűvösebb és páramentesebb házhoz.
-
Saughassy
aktív tag
válasz
LouiS22 #28505 üzenetére
En a gázt azért akarom, mert a padlófűtés optimalizálása a maniam. És a hatékonyságot nem tudom máshogy mérni. Aztán szigetelést upgradeltem több lépcsőben. Érdekelt hogy mennyire látszik meg.
A villanyon is látszik ha valamilyen eszköz dogrováson van. Mondjuk a hűtő, ha nyitva marad az ajtaja (ezért kapott hőmérőt is. :)Na meg a Szent Statisztika Böngészése is egy fétis, vállalom. :)
-
törölt tag
válasz
ratkaics #28515 üzenetére
Részletesen bajos lesz, de összeszedem, amire emlékszem:
Ez alapján kell csinálni: [link]A lényeg: a HomeAssistantba telepíted a Home Assistant Community Store-t, vagyis a HACS-t. Miután feltelepült, én vártam vagy 2-3 órát, mire bejöttek az ott fellelhető 3rd party cuccok.
Nos, miután megnyitod a HACS-t, és az integrációkra kattintasz, az újonnan megnyíló felületen a keresőbe írd be: midea
A találatok közül válaszd a "Midea Smart Aircon"-t, amit mac-zou készített. Kattints a mellette lévő integráció gombra és vár meg, míg települ.
Egyébként ezeket a klímákat támogatja (pontosabban nem is a klímát, hanem az SK102 vagy SK103 wifi donglen-n keresztül magukat a készülékeket): Midea Group (Hualing, Senville, Klimaire, AirCon, Century, Pridiom, Thermocore, Comfee, Toshiba, Carrier, Goodman, Friedrich, Samsung, Kenmore, Trane, Lennox, LG and much more).
Ezzel még nincs vége!Telepítsd ezt: Supervisor --> Bővítménybolt --> Samba Share és felül klikk a Konfigurációra:
Ilyesminek kell benne lennie - fontos, hogy a te hálózatod is benne legyen. Nekem 192.168.100.0/24. Tehát az user/password/belső hálón kívül semmit nem álíltottam. elmentettem:workgroup: WORKGROUP
username: valamilyenfelhasznalonev
password: valamilyenjelszo
allow_hosts:
- 192.168.100.0/24
- 10.0.0.0/8
- 172.16.0.0/12
- 192.168.0.0/16
- fe80::/10
veto_files:
- ._*
- .DS_Store
- Thumbs.db
- icon?
- .Trashes
compatibility_mode: false
Majd Supervisor --> Rendszer -- Gazdagép újraindítása
utána már pl. TotalCommanderrel is eléred ezt:
\\homeassistant\config\configuration.yamlEbbe szerkeszd bele ezt:
(host a klíma IP-címe, ID kinyerhető, csakúgy, mint a token és a k1 is - ez utóbbi kettő csak az SK103-as wifi dongle esetében kell).
climate:
- platform: midea_ac
host: 192.168.100.xxx
id: 12345678912345
# v3 need token and id
#token: soksokbetűésszám (128 db)
#k1: soksokbetűésszám (64db)
prompt_tone: false
temp_step: 0.5
keep_last_known_online_state: true
IP ID, K1, Token kinyerése:
Telepítsd a pip3-at a rendszeredre valahogy: [link]
Utána ennyi a dolgod:pip3 install msmart
midea-discover
A midea-dicover minden kérdéses paramétert felfed, és be tudod írni a konfigurációs fájlba. Ha beírtad, mentsd el, és indítsd újra a rendszert.
Kis idő után látnod kell a dolgokat pont úgy, ahogy először beillesztettem (csak a nevét írtam át):
Remélem nem voltam túl komplikált.
Azt azért hozzáfűzöm, hogy a másik Raspberryn kerestem meg a pip3-mal és a midea-discoverrel a paramétereket, mert a HomeAssistantra nem tudtam feltenni. -
amargo
addikt
[link] Pico ESP32-PICO-D4 module
-
LouiS22
veterán
-
magyarl
tag
Megosztom tapasztalatom és a lépéséket:
Xiaomi Mi Temperature and Humidity Monitor 2 (LYWSD03MMC)
Xiaomi Store-ból, polcról vásárolható, 2500 Ft.Kalibrált, laborhelyiség hőmérőjéhez hasonlítva:
Meggyőző a pontossága, nem gondoltam volna hogy ilyen jó lesz.Én egy Brix PC-n VM-ben futó HA OS-be integráltam, a Brix beépített bluetooth modulját használva.
Lépések:
1. VM-hez csatolni a beépített bt modult, ami USB eszközként jelenik meg.
2. A szenzorhoz letölteni a legfrissebb ATC_Thermometer.bin firmwaret. [link]
3. Okostelefonnal megnyitni az alábbi linket:
https://atc1441.github.io/TelinkFlasher.html
4. A telefonon a weboldalon keresztül csatlakozni a szenzorhoz, majd "Do Activation", végül a ATC_Thermometer.bin firmware feltöltése. Ezután lehet konfigurláni különböző paramétereket. Én pl kikapcsoltam azt a kis lüke emojit.
5. HACS-ból telepíteni a "Passive BLE monitor integration" kiegészítőt. [link]
6. HA restart
7. HA menüből "Add integration" -> Passive BLE Monitor
8. Konfigurláni a szenzor(oka)t [link] 3a. lépésHa a bluetooth hatótáv kevés lenne, lehet szétszórni a lakásban több filléres ESPhome eszközt is, amik a beépített BT modul segítségével tolhajták tovább wifi-n az infót.
-
Degeczi
nagyúr
Szerintem nem lóg ez ki, mert kezdettől fogva logikus lett volna, h a szenzoroknak lehessen ilyen opcionális attribútuma ami jelzi, milyen jellegű adatot tartalmaznak.
Más kérdés, h ráért volna először vmi szélesebb fejlesztői körben átbeszélni, átgondolni mintsem menet közben változtatni az elvárt jellemzőkön (most a 2021.9 is alaposan változott a 8-hoz képest) - de különösebb gond nincs vele, ez ilyen fejlesztés
-
válasz
Degeczi #28510 üzenetére
Azért ehhez nem kellett volna egy ennyire "kilógó" megoldást csinálni. De hát ők tudják... Nekem kicsit olyan érzésem van (lehet hogy ezt már írtam), mint amikor a Lego mélyponton volt, és olyan szetteket adtak ki, amiben volt egy bazi nagy egyedi darab elem, amire épült az egész. Holott ugyanazt a modellt meg lehetett volna csinálni a jelenlegi építőkockából is kis tervezéssel, új színekkel.
Arról meg oldalakat tudnék írni, hogy miért jó egy ház fogyasztását monitorozni, de egyrészt alig látok a rohadt allergia miatt, másrészt meg ezen ez a topic már úgyis túl van (nem is egyszer)
-
zsamiatt
őstag
válasz
LouiS22 #28503 üzenetére
de ugye ez azt feltételezi, hogy otthon vagy... HA elutazol két hét szabira akor se rossz ha tudsz róla, hogy folyik a víz pedig elzártál mindent vagy nem szabadna neki mert nincs otthon senki. Gáz mondjuk nyáron mérhető erre, de télen biztosan nem zárod el 2 hétre a fagyokban. Szóval azért meg van ezeknek az infoknak az előnye.
-
Degeczi
nagyúr
Szerintem az irány nagyon jó és hasznos, mert így egyszerű lesz elkülöníteni, h a normál szenzorok (mint pl. nyitásérzékelők, vagy szöveges, vagy számított szenzorok) csak rövid távú tárolást kapjanak 1-2 hétre, ami viszont mérést végző (ahol a state_class=measurement vagy total_increasing) ott lehet értelme hosszú távúnak is, és ehhez remélhetőleg nem kell majd egyenként fölsorolni ezeket.
-
válasz
LouiS22 #28505 üzenetére
Nem tudom, egyrészt annak nincs köze a gázhoz, másrészt itt jobbára olyanokat láttam, akik eddig is mérték már az elektromos fogyasztást/termelést, és most ránéztek az új funkcióra, aztán meg is köpködték (köpködtük), mert az egész egy nagy kérdőjel a HA fejlesztésének szempontjából (miért most, miért így, stb..).
-
LouiS22
veterán
Szerintem igen. De le is írtam, hogy miért bátorkodtam előhozakodni a kérdéssel. Mind a gázos para, mind a csőtörés teljesen valid érv. Hozzáteszem: az azért határmezsgye, hogy csőtőrés, de nyilván írhatsz olyan scriptet, hogy ha x időn belül y mennyiségnél nagyobb víz ment el, akkor legyen valami riasztás, trigger, mert gyanús.
Amiért a kérdés maga megszületett, az picit off, de tényleg az látom, hogy 1 hónapja teljes őrület van a HA energy tab megjelenése óta és boldog-boldogtalan mindent IS azonnal integrálni akar (nemcsak itthon, HA community topic is ezzel van tele)
Ott is szóba került párszor a de miért, és a jómunkásemberek nemigen adtak választ, csak az ment, hogy de neki kell, mert kell. Hát jó.
-
LouiS22
veterán
válasz
Degeczi #28502 üzenetére
Jogos, én mindig megfeledkezem arról, hogy nem családi házban lakom, és nálunk a bejárati ajtó mellett van a mini hőközpont és a vízóra. Vagyis meglehetősen gyorsan észlelném vizuálisan a tócsát, ha éppen törés lenne, de ugyanígy bent is hamar kiderülne, ha gáz - akarom mondani víz - van.
Meg persze annyi előnyöm van, hogy a mellékvízmérő az én tulajdonom (én vettem és ezt plombálta a vízművek megbízottja), így minden különösebb szívfájdalom nélkül pakoltam rá a saját mérőmet.
-
Degeczi
nagyúr
Igen, ezért találnám én is csak azt megnyugtatónak, ha a szolgáltatói vízóra lenne monitorozva, hiába lenne sokkal egyszerűbb a házban egy saját mérőt fölrakni vezetékezés és engedélyezés szempontjából is - de az semmit nem jelezne, ha a köztes szakaszon (vagy pláne a saját mérőnél...) történik hiba.
-
ojb
tag
válasz
LouiS22 #28490 üzenetére
Anno a szüleimnél sok éve kb 80e Ft-nyi víz szivárgott el egy kilyukadt cső miatt, ami természetesen az óra után volt. (akkoriban 80e Ft nagyon sok pénz volt...)
Amikor én kíváncsiságból megépítettem az első prototipusát a gázóra leolvasónak a tavaszi - nyári teszt időszak alatt gázfogyasztást mértem akkor is vele, amikor otthon sem voltam és a konvektorjaim már le voltak kapcsolva
Az egyik konvektor szivárgott és a parapeten engedte ki a gázt...
Na én ekkor határoztam el, hogy végigviszem az engedélyeztetési folyamatot, mert nekem megér annyit a biztonság.
Ugyan ezen --biztonsági -- okok miatt van ellenőrzés alatt a vízóra is.
Láttam már kidurrant flexi bekötő csöveket és kövezzenek meg érte a mosógép csapját sem szoktam nyitni - zárni
Új hozzászólás Aktív témák
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- Milyen processzort vegyek?
- World of Tanks - MMO
- BestBuy topik
- E-roller topik
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Linux haladóknak
- További aktív témák...
- Akció! Windows 10 pro OEM licenc kulcs 64/32 bit activation key licensz, liszensz,kulcs
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)