- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
fo_di
őstag
én beállítottam minden telefonon (iphone és android is) a helyadatok küldését az appban, és utána otthontól x méterre való távolságra kapcsoltatom a villanyt az utcán. ez az esetek 80%-ában a zóna szélén már kapcsol, kb 4-5%-ban már csak akkor, ha a ház elé érek közvetlenül (a maradékban pedig valahol a két végpont között kapcsol), de általában működik jól biciklin, gyalog és autóval közeledve is
néha előfordult utána, hogy feleségem s20 fe-je éjszaka a töltőn vándorútra ment (egy pillanatra az otthontól való távolsága zónánál nagyobbra nőtt, majd visszatért), így díszkivilágítással aludtunk, úgyhogy beállítottam azt is egy statisztika szenzorral, hogy az elmúlt 5 percből mennyit vagyunk otthon, így most akkor kapcsol csak fel a lámpa, ha a trigger telefon az elmúlt 5 percből max 2-t volt itthon (mivel a vándorlás csak pillanatnyi volt, így az 5-ből 4 perc fölötti itthonmaradás volt, így sikerült kivédeni) -
daninet
veterán
-
Degeczi
nagyúr
Nem ennyire specifikus trigger célszerű, hanem a beállítások / személyek alatt hozzáadod a megfelelő userhez a telefonját egyrészt a wifi AP által szolgáltatott entitásként, másrészt ha futtatod rajta a Home Assistant appot (érdemes) akkor a telefon lokációja alapján is. Így ha ezek alapján otthon van, akkor a neki megfelelő person.valaki állapota "home" lesz. Akár már erre is lehet triggerelni, de világítás esetén szerintem jobb úgy, h egy, a lámpához közeli mozgásérzékelő a trigger, aminek feltétele (persze az esti időszakon túl) az, h van-e otthon vki (ismét csak nem személy-specifikusan), h esetleges fals érzékelés ne okozzon fölösleges felkapcsolást.
-
guess.who
senior tag
A gyakorlatban ez amúgy mennyi eszközt jelent nálad? Legalább nagyságrendileg.
Mondjuk az egyik repeaterem Xiaomi Mi WiFi Range Extender Pro, és ugyan elég jó a jele, a 16 eszközt kezeli is rendesen - de nagyon nem vagyok kibékülve vele, hogy kizárólag a hazatelefonáló applikáción keresztül lehet beállítani, és azt sem mindig. Ha így konfigolható a router is akkor inkább kihagyom, pedig az ára nem is olyan vészes. -
amargo
addikt
és koala69-nak köszi a segítséget, akkor ráforrasztom
A másik vége wago-val van kötve és az egész kötődobozban van természetesen.beers: Hogy érted? Nem kell oldhatónak lennie a kötésnek azaz ez nem feltétel (a másik vége úgy is oldható) és arra kell, hogy 230-ból 5v-ot csináljon biztonságosan
-
fo_di
őstag
ez a múlt héten jött ki, hogy a snapshotot backupra nevezik át, amíg minden addon át nem veszi, addig maradnak a warningok, de a működést nem befolyásolja
-
Degeczi
nagyúr
Így van, pár évvel ezelőtthöz képest óriási a választék Zigbee-s eszközökben minden területen: az érzékelőkön túl okoskonnektorok, fali villanykapcsolók, relék (akár redőnyvezérlő is), termosztátok, izzók, ledszalagok.
Ami még jó lenne, az a komplett lámpatest, azok még mindig főként wifisek, pedig praktikus lenne ott is a Zigbee. -
Rosep
senior tag
Sajnos nem akar még mindig működni a Legrand kapcsolóm ZHA-val.
Egyik fórumon valaki írta, hogy nem csak a ZHA configban, hanem a Zigbee router konfigjában is át kell állítani a csatornát.First you need to switch to channel 11. Not just in zha config, you need to change your zigbee router’s configuration. In my case with the Conbee 2, I used the phoscon app (deconz has a bug and doesn’t retain the change).
Na már most eleve nem routerként funkcionál a stick... de mindegy. Conbee-nél ez könnyű, mert van hozzá app. De CC sticknél, ezt mégis hogyan kéne? -
zsamiatt
őstag
VPN
Kell egy VPN szerver ami lehet nason, routeren, normál gépen. Mondjuk openvpn. Utána beengeded a szükséges portot. Beregisztrálsz egy ingyenes DNS nevet amit felveszel a routerbe. Felteszed a telefonra az openvpn klienst és tudsz csatlakozni az előbb felvett DNS névhez. -
Degeczi
nagyúr
Elképzelhető lenne, viszont a Zigbee2Mqtt valóban szinte mindent ismer, ránézésre ezt is. De ilyen közvetlen támogatás kell, enélkül nem menne.
-
szat8
tag
Nem tudom valóban nekem szólt-e a kérdés, de igen, úgy működnek.
Viszont vagy nyomókapcsolót érdemes használni, mint a csengőkapcsolók, vagy a kapcsoló állása nem mindig fogja jól mutatni az állapotát, ha épp máshonnan (pl HA) kapcsoltad át, ahogy pl egy alternatív kapcsolónál is így lenne.
Hát ez jó összetett mondat lett így estefelé. -
mezis
félisten
Köszönöm a tanácsokat.
Jól értem, hogy az okoskonnektorokat kezelő applikációk gyártótól erősen függenek (Nedis SmartLive, eWelink), vagyis a konnektorokkal való kommunikáció nem egységes ?
SmartLive, eWelink: működik csak WiFi routerrel, internetkapcsolat, szerver (felhő) nélkül is?
-
-
törölt tag
-
-
amargo
addikt
docker ps
journalctl
Ezeknek a kimenetét is másold be egyszíves.
A supervisor fut látszik a logok alapján, ha az elindult, akkor a többinek is ildomos lenne.Az mindenesetre érdekes, hogy kapsz egy [error] missing: apparmor.. az install közben.
dpkg -s apparmor | grep Version
-
amargo
addikt
Megnéztem és csak a komment más, szóval nem a script-el van a gond.. docker ps-nek azért valamit mondania kellene.
Ez mit mutat?
ls -l /etc/systemd/system/hassio*
systemctl status hassio-supervisor.service
journalctl mit mond?
Inkább az official verziót használd [link] :curl -Lo installer.sh https://raw.githubusercontent.com/home-assistant/supervised-installer/master/installer.sh
bash installer.sh
-
Degeczi
nagyúr
Igazából ettől még bármi lehet...
Hogy egyáltalán fut-e, azt nézhetnéd meg az /usr/share/hassio/homassistant alatt van-e home-assistant.log, és mostani-e a dátuma, és ha igen, mi áll benne (célszerű, ha fönn van a midnight-commander, kényelmesebb mint parancsokkal)
Ha csak régi, akkor kérdés, egyáltalán miilyen container fut, amit a docker ps parancs listáz ki. -
Degeczi
nagyúr
Ha a Docker frissült 20.x-re, amivel nem kompatibilis a Supervisor, akkor így tudod a korábbi verziót fölrakni, utána pedig az apt-mark hold opcióval tudod ezt kiküszöbölni a docker-ce-n blokkolva
-
DJGABI
addikt
a tudást nem vehetik el tőled szokták mondogatni. igazából kevesebb nem leszel tőle h konyítasz picit linugzhoz is, hajrá. Magához a HA-hoz igazából sok nem kell, csak egy parancsot kiadni.
Távoli eléréses VPN-t meg a file megosztást nem sikerült nekem belőnöm, de míg nem váltok én is az x86-os gépre addig nem is bohóckodok vele
-
fo_di
őstag
biosban beállítottad, hogy a telepítőről bootolj? vagy ezt már a telepítés után csinálja?
de ehhez lehet már jobb a Linux kezdőknek topik: https://prohardver.hu/tema/linux_abszolut_kezdoknek/hsz_1-50.html
esetleg még a Debian topik: https://prohardver.hu/tema/debian_gnu_linux/hsz_1-50.html -
-
ojb
tag
Ha valóban S905x2 , akkor megy rajta (az S905x3 -on nem fut!!!)
Viszont előtte egy teljes android újratelepítés szükséges, mert a CoreElec belepiszkál az eredeti boot-ba!!!
Próbára a telepítés nagyon egyszerű:
armbian-config parancs sorba, majd az alábbi három kattintás:
[kép] [kép] [kép]
Valahol olvastam, hogy S922 a "referencia" HA vas.
Az S905x2 a jelzett configurációban nem jelentősen gyengébb. -
Degeczi
nagyúr
Így van! Videókat én sem szeretem, többnyire időpocsékolás, míg egy leírásban átugrod a számodra érdektelen részeket, olyan tempóban haladsz ami neked jó, és a config sorokat is tudod másolni. Plusz némelyik videónál a szöveg érthetőségével is gondok vannak, pláne ha nem angol anyanyelvű készítette.
-
tototos
addikt
Nagyon sok jó leírás van neten, igaz nem magyarul hanem angolul. Én szoftveres témában otthon vagyok de eléggé távol áll tőlem a unix/linux világa. A debiant is [ennek] a leírásnak a segítségével raktam fel. Ott van az összes szükséges parancs és kvázi minden megy elsőre. Ha fent van a debian és utána a HA akkor havonta 1-szer kell meghívni a debian updatet és elvégzi a dolgát. Szerintem az esetek 90%-ban semmi gond nincs vele, ha meg lenne akkor lehet kérdezni több helyen.
Host gépnek én apróról vennék egy T520, T530, T620 típusokból. Ezek ára 5 ezertől 20 ezerig tart felszereltségtől függően. Nekem egy T520-as dolgozik debian+HA supervise alatt 4GB rammal és 16GB SSD-vel. Jelenleg 70%-os az SSD kihasználtsága. Pár ezer forintból bővíthető nagyobbra ha szükséges de jelenleg fent van az összes szükséges add on. -
Degeczi
nagyúr
Leírás kevés akad magyarul, pár állítólag jó videót ide rakott föl vki. Angolul viszont rengeteg anyag érhető el.
A kis HP teljesen korrekt. Pár hónapja cseréltem le egy itteni aprón vett négymagos T620-ra a korábbi Gigabyte Brix-et, h passzív legyen és érezhetően gyorsabb is - de nálam rengeteg dolog fut rajta. Egy alaprendszerhez sokáig elég lehet egy 4 GB-os T610 is, és a 64 GB-os SSD is bőven megfelel - ha van még valahol jó állapotú (kevés írási cikluson átesett) akkora egyáltalán.
-
aicon
senior tag
Ha a legujabb ubuntu servert teszed fel az alabol letrehozza a swapot, elketyeg 2Gb rammal is, ha nem zsufolod agyon és dockert hasznalsz nem pedig VM-t
Az OMV-t nem ismered?
Debianon fut, docker beintegralva.
Az emlitett konfig eleg neki akar egy 64 Gb ssd-vel.
Debian, ubuntu majdnem egykutya, parancsok, kezeles ugyanaz. -
Degeczi
nagyúr
Attól függ, mit-hogyan teszel rá.
Ha a legkényelmesebb módot, a supervised futtatást, először is Debian-t célszerű fölrakni, mert az támogatott. De ha az Ubuntut már ismered, ez nem nagy különbség, hiszen az is jórészt Debian alapú, a legtöbb dolog hasonlóan megy benne.
Utána pedig rajtad múlik, mire használod: ha jórészt csak a szokásos: alaprendszer, mqtt, mariadb akkor elég 4 GB is.
Ha viszont egyre több mindent alá pakolsz (pl. Unify controller, nodered, influxdb, grafana, appdaemon, visual studio vode, phpmyadmin, ...) akkor már könnyen túlléphet a 4 GB-on, érdemes inkább 8-ra bővíteni.Másrészt a kis HP-ban alapban (mivel vékony kliensnek használták) jellemzően 16 GB SSD lehet, ami szintén nagyon karcsú, épp csak az alapnak lenne elég, és az élettartama miatt is célszerű 128-ast rakni bele.
-
szat8
tag
Valami ilyesmire tippeltem volna én is, hogy egy komolyabb dry contact relé megoldja.
Viszont közben rájöttem, hogy a padlószenzornak nincs csatlakozási lehetőség a Tadonál, jól látom?
Biztos lehetne valamit barkácsolni HA alatt külön szenzorra, de kész megoldásnak jobban örülnék. Gondolom jobban tudja vele szabályozni a padlófűtést, azért van hozzá padlószenzor az erre kiélezett eszközöknél.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- bambano: Bambanő háza tája
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tőzsde és gazdaság
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- Milyen házat vegyek?
- További aktív témák...
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged