Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Konzol játékok  »  Nintendo Wii U (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#6007) Dr.F.E.R.I. válasza RangerFox (#6002) üzenetére


Dr.F.E.R.I.
Topikgazda

Elnézést kérek előre is, de ritka pocsék napom volt ma és semmi sem hiányzott kevésbé, mint újra szardobálásba futnom itt a fórumon. Mivel te voltál legközelebb, mikor megnyitottam az oldalt, ezért engedelmeddel a te nyakadat szorongatom most meg (de szólj azért, ha nem kapsz levegőt). Egyébként meg jó is, hogy éppen te vagy az. Szeretnék valamit leszögezni, nem vagy rossz ember. A többiek sem azok. Amivel az agyamra mentek az utóbbi időben, az a csapnivaló kommunikációs készségetek és vitakultúrátok. Nagyon nem akarok magas lóról észt osztani, inkább rámutatok, mi bassza a csőröm mostanában.

Visszapörgettem ezt a legutóbbi négynapos shitstormot, és sikerült az eredetét leszűkítenem egyetlen mondatra (nem tudom, mond-e valamit):

Nem, a PC-nek a monitorra dugva a helye, nem a TV-re kötve

Ez talán bárki más számára egy ártatlan mondatnak tűnne csupán, de közben - hiszed vagy sem - egy vérprofi provokáció. Hogy őszinte legyek, annyira profi, hogy szerintem nem is szándékos. Amikor ilyen kategorikusan és meggyőződésesen kijelentesz valamit egy ma már eléggé opcionális dologról, akkor mindig gondold hozzá a következőt:

...mert én tudom, mert márpedig ennek így kell lennie.

Mivel ezzel egyszersmind ignorálod a többi véleményt (hisz' hogyis lehetne másnak igaza, mikor te megmondtad világosan, hogy így van), akkor persze hogy a teljes ifjúsági tagozat a torkodnak fog ugrani. Mert mindenki másként használja, mint ahogy a vécédeszkát is valaki felhajtja, valaki nem. Vitatható, többértelmű, megkérdőjelezhető stb dolgokat tényként leszögezni leginkább provokáció, amire semmi szükség itt a fórumon. Mégegyszer mondom, ez lehet nálad egy rosszul rögzült kommunikációs fogás is, de le kéne szokni róla. Ezt címzem egyébként a többi huszasunknak is (mirci, horkovy, mister_x, andris), mert nagy spílerek tudtok ti is lenni, ha flameről van szó.

De önmagában a provokáció kevés lenne több oldalnyi szemetet összehozni, ehhez értő közönségre is szükség van. A kabócákról olvastam egyszer olyat, hogy válaszadási reflex van náluk. Ha egyik rovar elkezd ciripelni, a másik fajtársának reagálnia kell rá, így rövid idő alatt egy egész kórust összehoznak (hogy hallgatnak el, azt ne kérdezd). Az a probléma, hogy sokatok felül üres provokációknak, vagy egyszerűen muszájból kell valamit mindenhez szólnotok, mert különben összemegy az arcotok. Nem fog sem az arcotok összemenni tőle, ha nem veszitek fel mindig az egymásnak dobott kesztyűt és a fórum sem lesz tele szeméttel. Többeket közületek egocentrikusabbnak látom a kelleténél, ami lényegében egyfajta magatartászavar, nektek kell a végén 'igazatoknak lenni', nektek 'meg kell védenetek magatokat', stb. Nem kell, nincs mitől. Egy egészséges vitába mindegyik fél egy kicsit beledob magából, de a végén azt a darabot mindenki visszakapja tapasztalat formájában. Ha tévedtél valamiben, okosabb lettél, a másik fél pedig örül, hogy segíthetett. Pont.

Itt nektek sokszor ez nem megy, ti arcvesztésnek ítélitek meg azt a szituációt, hogy nincs igazatok, a felvilágosítást pedig kioktatásnak. Ne legyetek már óvódások. Senki nem tud mindent, de normális kommunikációval ezt orvosolni lehet. Ugyanis ha nincs igazatok, akkor is csak védekeztek, de akkor már a védhetetlent véditek, ami frusztrációba fog csak torkollani. Frusztráltságotokban először csak a hülye vigyorgós szmájlikat fogjátok tolni egymásnak (#5950), aztán végső állomásként már a másik személye elleni támadás, a kurvaanyázás következik (#5973). Ne tegyétek. Ha már vagy olyan mafla, hogy kezelhetetlen helyzetbe hozod magad, a legbölcsebb hogy a partvonalon maradsz és átszellőzteted az agyad (meg a másik is). Egyébként ha valakivel személyeskedsz, mint horkovyval jelen esetben, akkor valószínűleg személyeskedésnek is fogja majd fel, most ennél az előzmény-hsz első mondatnál maradva. A legtisztább, ha személyében egyáltalán nem bántjuk egymást.

És végül, de nem utolsósorban egy harmadik dolog is van: mindenkinek a saját játékkatonája a legjobb. Ennyi. Mindenki dicsérheti a sajátját, de a másét nem illik fikázni. Ha valamivel nem értetek egyet, azt kultúrált formában is meg tudjuk vitatni. Természetesen azt is felesleges hánytorgatni, hogy valaki elfogult(abb) abba az irányba, amit jobban ismer, nonszensz valaki felé vádaskodni, hogy érzelmileg kötődik egy tárgyhoz, ami a saját tulajdona. Egyébként nálad talán a legerősebb ez az érzelmi kötődés, az ezerszer jobb Vita esetét már kitárgyaltuk a múltkor (aminek összefoglalót is írtál), a 'csak' százszor jobb xbox esete még várat magára, de majd azt is sorra kerítjük egyszer.

Ne legyünk mórickák, emberek. Ne hagyja itt a topikot senki sem, mert csak saját maga elöl fog menekülni és a flémkeltésre más topikban sem kíváncsiak jobban. Legyünk helyette inkább egy kicsit nyitottabbak egymásra, ha nézeteltérésbe keveredünk, azt bármikor )meg tudjuk beszélni. Ez utóbbit természetesen mindegyikünkhöz címzem, peace.

[ Szerkesztve ]

Két lehetőség közül mindig a harmadikat válaszd

Útvonal

Fórumok  »  Konzol játékok  »  Nintendo Wii U (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.