Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Klaus Duran: HP wifi nyomtatás+ win11.
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
darvex12
csendes tag
Sziasztok kompatibilitás kérdésem lenne!
Lenne egy asus ROG STRIX B450-F GAMING alaplapom meg egy amd ryzen 2600 procim jó lesz ehez egy Team Group T-FORCE DELTA TUF Gaming RGB 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz egy ilyen ram? -
zmilaner
tag
Sziasztok!
Csak egynoobgyors kérdés: BIOSban kiválasztottam az XMP profil 1et (2x8GB G.Skill Ripjaws V 3200Mhz - Gigabyte AB350M Gaming 3 alaplap) 3200Mhzen ketyeg a memória. Van még bármi teendőm vagy csak örüljek, hogy minden szép, minden jó?
-
kaszaking
tag
Sziasztok.
Vettem egy gigabyte brix barebone pc-t. Ez azt írja hogy 1.35 volt memória kell bele. Itthon csak 1.5 voltos volt. Létezik hogy azért nem indul el a gép mert nem bírja a 1.5 voltos memóriát? Leírás szerint 1.35 volt kell matricán 1.35 volt van írva de a foglalatra meg 1.5 voltot írnak -
Dzsuri89
őstag
válasz
Bajgunar
üzenetére
Jelenleg egy MSI B450 Gaming Plus van, aztán most új házat veszek, ami oldalt üveges és szeretnék RGB-ni, amit a mostani lapom nem tud, csak szimplán LED-szalagot. A lap dizájnja jobban bejön az ASUS-nak, mint az MSI-nek, illetve a hátulján található csatik is szimpibbek. Konkértan ilyen lófas* indok miatt.
-
Dzsuri89
őstag
Sziasztok!
Remélem tudok segíteni, mert az alaplapos topik annyira nem pörög, de lehet valójában inkább ideillik a kérdésem.Szemezek egy ASUS ROG STRIX B450-F GAMING alaplappal, viszont a RAM-jaim nincsnenek benne a támogatott listájában.
Nekem ez van jelenleg: HX426C16FB2K2/16Az alaplap leírásában szerepel ugyan ez a modul csak 4x16 GB-os verzióban.
HX426C16FB2K4/64Fog működni az enyém vagy inkább engedjem el?
Köszönöm!
-
GIORGIONE76
őstag
Ahogy én észrevettem, a timing-oknál nagyon optimista, a subtimingokat, az ellenállásértékeket jól eltalálja, de például a feszt is alulméretezi,
úgyhogy ahhoz mérten kell szerintem, magasabb timingokat, több feszt (+0.02-0.03V) és még a trfc-re is sokkal többet ír, mint amit meg lehetne adni..
-
b1sti
senior tag
Sikerült húzni a Ballistix-ot. A kérdésem az lenne, hogy amit a DRAM kalkulál, az minden esetben hihető? Az alábbi beállítások 3600 SAFE kalkulálás utáni eredmények. Viszont 3600 FAST kalkulálás CL14-et kalkulál. Vagy pl 3733 FAST CL16.
Melyikkel lenne a "legjobb"? Vagy ez csak úgy derül ki, ha mindet tesztelem és az eredmények majd megmondják? Nem olvastam eddig olyat, hogy 3600 CL14-be ment volna.
Előre is köszi.
-
Mizol29
senior tag
Azért mert te biosba olyan értéket állítottál be ami miatt nem indul a gép nem a bios hibája. És amit te írsz az bios frissítés neked meg bios reset kell. "BIOS Crashed" Persze akkor jó amikor teljesen normálisan használod a biost, nem állítgastz benne semmit, de még is rosszul működik akkor érdemes biost frissíteni, de a te esetedben nem ez történt. Csak azért nem szoktak biost frissíteni az emberek mert a biosba elállítottak valamit amire nem reagál a gép és valószínüleg nem tetszik neki, de ha te bios frissítéssel akarod megoldani a bios resetet áldásom rá
Amúgy meg én is írtam korábban, hogy mit csinálj
-
válasz
GIORGIONE76
üzenetére
szerintem nem.
kingston hyperx predator 2x8 3333c16on vettem le a bordat, es azokon az volt. 2bol 2on.
persze nem biztos, mindegyiken az volt, de ami nalam jart, azok b-dieok voltak.
-
-
b1sti
senior tag
apollo12 oké.
Mizol29 nézd a linket, 6. másodperc "BIOS Crashed". Akkor tuti nem szolgál jó célt?

fudi2002 nem haragszom meg rád! Igazából nem vagyok meglepődve! Ha vissza olvasol, akkor láthatod, hogy szájbarágósan kértem segítséget! Nem úgy kaptam, így próbáltam azt, ami infot kaptam. Ahelyett, hogy jössz és egy használhatatlan és semmirevaló hsz-t írsz, inkább vetted volna a fáradtságot és leírtad volna 10 másodperccel hosszabban 5 pontban, hogy mit csináljak pontosan. De benned él az igazi magyar mentalitás! És ne haragudj meg rám kérlek.
szerk.: attól, mert vkinek nem ez a foglalkozása, továbbá nem bújja nap, mint nap a fórumot és vagy nem kocka, attól még nem feltétlenül nincs képben. De ezt is leírtam, hogy egymillió éve csináltam hasonlót. Kár, hogy ez is elkerülte a figyelmed. -
b1sti
senior tag
Vissza a régi RAM, de már úgysem akar működni
mármint képet adni. -
zeix
senior tag
Sziasztok.
Most vettem teljesen új gépet.
Olyan gondom lenne, hogy a vásárolt G.Skill - Aegis DIMM Kit 16GB, DDR4-2800, CL17-17-17-37 (F4-2800C17D-16GIS) csak 2100 mhz-en megy. Hogyan tudom beállítani a megfelelő frekire.
Nekem ez az uefi bios is tök új.
Lap: giga z390 gaming x. Azt hiszem, hogy 1.2v a ram fesz beállítva. -
b1sti
senior tag
Sziasztok!
Két segítséget szeretnék kérni
1. Vettem asszony gépébe egy G.skill Aegis 3000 2x8GB. De sajna úgy megy, ahogy kellene. BIOS szerint 2138,28 MHz - 1,224 V. BIOS-on keresztül elég ha utána állítom?
2. Illetve vettem a saját gépemben a best buy tuning Ballistix ramot, 2x16GB 3200MHz. Szeretném húzni. Viszont egymillió éve csináltam ilyet. Szeretnék kérni "szájbarágós" segítséget a beállításhoz. Egy R5 3600-am van. Teljes konfig az adatlapomon. Lehet érdemes lenne a procim is húzni?!
Előre is nagyon köszönöm!!! -
Hunnish
újonc
Sziasztok! Szeretném a segítségeteket kérni, hogy mi lehet a gond. Vettem 2x8 GB G.Skill 3200 Mhz CL14 típusú ramot és a BIOS frissítés után is azt írja, hogy az egyik 3200 Mhz, a másik 2933. Köszi!
https://kepkuldes.com/image/hcULGf
https://kepkuldes.com/image/hcUUnd -
Tibusz00
tag
válasz
RECSKA
üzenetére
Hát a ráragasztott matricát nem feszegettem le.
A Ryzen topicban már másnál is detektált ilyet a progi.
A tuning potenciálról még nem tudok nyilatkozni.
RAM manuálisan lett beállítva 3000MHz-re, a fesz 1,35V-ra, mert az XMP profil csak a sebességet állította be, a feszt nem. -
Turbokecske
csendes tag
Egy hete vettem ilyen ramokat [link] HyperX Predator 3200 2x8G kit, HX432C16PB3K2/16 , az XMP profilt bekapcsolva az alaplap (Gigabyte B450) tökéletesen stabil 1.380000V-ot ad nekik, profil szerint 1.35 kéne.
Kérdésem: mi a rosszabb, ha hagyom a profil szerint, és 1.38-at kap, VAGY ha leviszem 1.33-ra bios-ban, és kap 1.345-1.365V között, mely utóbbi esetben 1.35 alá esik
-
válasz
Tamagocsi123
üzenetére
inkabb c16ot keress... de amugy mennie kell.
-
válasz
Tamagocsi123
üzenetére
2933mhzen szerintem nem lesz gond.
-
válasz
Tamagocsi123
üzenetére
itt procifuggo a dolog. milyen proci van a deszkaban?
-
válasz
kiszpista900
üzenetére
mar regota a2-b2 az elsodleges.
. -
-
Sziasztok!
Corsair CMK16GX4M2B3200C16 ver 4.32 -nek mennie kéne Ryzen 5 1600-al, ugye?
-
apollo12
veterán
g.skill ramomból lenne 2db , sajnos lapom miatt nem tudom 3200mhz fölé menni, időzítést hogy tudnám le tesztelni hogy stabil, meg honnan tudhatnám meg mire érdemes be állítani ?
-
válasz
kiszpista900
üzenetére
a foglalatra azert nezz ra. eleg egy lab...
-
válasz
kiszpista900
üzenetére
a ramvezerlo a prociban van. ezert irtam.
D
-
Ablakos
addikt
Különböző időzítéssel lehet egy lapba rakni modulokat? Jelenleg 2x16 GB (19-es CAS) dual chanellben megy két modul. 16-os időzítéssel 2X16GB modult tennék bele. Jó lehet ez? Kipróbálni nem tudom.
-
válasz
kiszpista900
üzenetére
nincsenek elgorbulve a labak a foglalaltban?
masik procival probaltad? vagy a procit masik deszkaban?nalam jart tobb halott 6700k is, de nem egybol arra gondolnek...
-
Starchm
őstag
DDR3 oc-nál a 1.65v normál sticknél normális, viszont ddr3L-nél is?
Ha jól tudom akkor az L alapból 1.35v-n tesztelt, de szintén el van oc mellett 1.65v-el is ugye? -
_DiEGO_
őstag
Akkor csak azt kell megnézni, hogy az alaplap támogatja-e az 1,5Vos memóriamodulokat? vagy csak az újabb 1,35V- fesszel üzemelőket . Ha nem megy a 8GB-os benne ami 1,5V-ot kér, akkor kapásból azt mondom, hogy ott a bibi ! Kevés neki az 1,35V
Azért a bővítés meg a CSERE nem ugyanaz. Persze cserével is lehet bővíteni
-
_DiEGO_
őstag
válasz
Lucho7
üzenetére
Lényeg, hogy a lassabb ram legyen bent egyedül - aztán ezzel már bejutsz BIOS-ba.
Ott frekit beállítod manuálisan 1333MHz-re és a RAM időzítéseket is ! Ha e másik a lassabb akkor adj neki magasabb értéket CL11 vagy amennyi a másiké.A gyorsabb tud menni lassabban, de ha a lassabbat késnyszeríted jóval gyorsabb haladásra, az kékhalál lesz, vagy el sem indul.
Egyforma feszen műxik mindkettő ? 1,5V netán 1,65V
-
koko52
nagyúr
válasz
Lucho7
üzenetére
Ezt olvastam ASUS oldalán:
DDR3L 1333 MHz SDRAM, 4 / GB alaplapra szerelt memória, 1 db DIMM bővítőhely max. 8 GB SDRAM-ig bővítéshez,
Gondolom 2 slot van, egyik üres. Én úgy értelmezem egyikben gyári 4gb van másikba is max 4 gb mehet, mert összesen 8gb-ot kezel. De értelmezhető úgy is max 8gb ramokat kezel. Kétesélyes. -
Lucho7
tag
Sziasztok adott egy asus x552mj laptop melyben memóriát szeretnék bővíteni. Van egy [link] ilyenem hozzá 8gb ddr3 1600. De amikor kicserélem erre csak fekete a kijelző, semmi. Van rá valami ötletetek mi a gond? Dr3 samsung van benne 1600 os.
-
Gibo
senior tag
válasz
guerilla90
üzenetére
emeld meg a feszt a RAM-oknak és akkor valószínüleg az 1600 MHz meglesz simán.
Nekem 970A-D3P lapban van 2x Geil Evo Veloce 1866MHz-es Kit (4x4GB), gyári feszen 2 egységnél tudja az 1866MHz-et, 4-nél 1600-at 1,5V-on. Ha adok neki 1,64-et, akkor tudják egyszerre négyen is az 1866-ot, viszont vmivel magasabb késleltetéssel, így inkább maradtam 1600-on . -
Bajgunar
senior tag
válasz
guerilla90
üzenetére
Vannak nálam nagyobb guruk is. Majd megmondják. De hasonló cipőben járok én is. Fx-8350, kingston 1600-as. 4*4. Egyik páros régebbi verzió. Ezekre csak 4 xmp profilt ír rá aida. Újabbra 6-ot. Ha gyáriba hagyom mind, akkor csak 1333-on megy. Manuálisan kell beállítanom 9-9-9-27-re, 1.5V. Akkor megy 1600-on mind. Érdekes.
De nekem ez oldotta meg a hasonló problémát. -
guerilla90
csendes tag
Sziasztok!
Valaki tudna segíteni abban, hogy mi lehet az oka a következő dolognak?
Volt a gépemben 2x4 gb 1866-os ram, ami ment is ezen a sebességen. Vettem most hozzá még egy 2x4-es 1866-os kitet, így viszont nem indul el a gép, csak ha visszaveszem a sebességet 1333-ra. A kitek majdnem teljesen ugyanazok, csak a verziószámuk tér el. (Corsair Vengeance CMZ8GX3M2A11866C9 ver. 3.24 és ver.3.19)
Lehet a verzióeltérés az oka ennek, vagy az alaplap/processzor nem bírná esetleg?
(Gigabyte xa990-ud3 alaplap és FX 8350 proci)
Melyik variácó jelent nagyob teljesítményt? A 8GB 1866MHz-en vagy a 16GB 1333 MHz-en?
Előre is köszi a segítséget, sajnos nem vagyok túl jártas a témában. -
Zsootii
csendes tag
válasz
Domaximus
üzenetére
Szia, nekem is ugyan ezek az okok miatt volt kékhalál annyi hogy Corsair
CMW16GX4M2C3200C16 tipusú rammal, xmp-vel 3200mhz-el, gondoltam lejjebb veszem 3000mhz-re és azóta nincs kékhalál. Nem vagyok szaki ilyen téren, de nekem ez segített.
Konfigom:
Asrock AB350 Pro4
AMD R5 2600
és a fent említett ram.
Érdekességként pár napja még ment 3200mhz-el tegnaptól meg kékhalálozott
-
GodGamer5
addikt
Sziasztok!
A jelenlegi ryzen 2700-as gépemben egy G.SKILL Aegis 16GB (2x8GB) DDR4 3000Mhz ram van és nem tudom eldönteni, hogy az időzítését toljam lejjebb, vagy az órajelét növeljem inkább?
Ezen kívül pedig nem tudja valaki, hogy hány fokos a ram alap járaton és mivel nincs rajta borda, mekkora feszültséget adhatok neki, hogy ne vágja szét és a melegedése se legyen vészes? Jelenleg 1.26V-on megy, 3200mhz-en 18.18.18.78 időzítéssel.
Új hozzászólás Aktív témák
- G.SKILL DDR4 8GB 2400MHZ
- DDR3 so-dimm 8GB notebook RAM modulok - több db
- UPDATE 01.03. Új, bontatlan / felbontott / Kingston, Corsair, G. Skill, Crucial / DDR5 ramok / gari!
- RAM memória Crucial Pro OC Gaming 16GB DDR5 6400MHz CL32 Black - bontatlan, új
- Thermaltake TOUGHRAM RC DDR4 4400MHz 16GB (8GB x2)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 512GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4089
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3172
- Eladó Asus GT730 SL 2GB videokártya
- Gamer/streamer mikrofon, állvány és USB HUB kitűnő árakon!
- Honor Magic V5 Black 16/512 GB Újszerű, kipróbált Garancia 2028. 12. 02-ig
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

mármint képet adni.
Bocsánat a hülye kérdésért!
Akkor berakod és már megy is talán