- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sfknasty
aktív tag
-
-
Marcellinusq
újonc
Sziasztok,
Szeretném a segítségeteket kérni.
Adva van egy DDR 2-es memóriákat kezelő GA-MA790FX-DS5 (rev. 1.0) AMD-s alaplap.
Ebbe vettem 2 db Corsair DDR2 800MHz 2048Mb 4-4-4-12 időzítésű, 2.1 V-on működő memóriát.
Milyen 2X2 Gb-os modult rakhatok be melléjük és milyen feszültséggel fog tudni működni?
Ha most vennék egy Corsair TwinX 4GB DDR2 800MHz CL5 KIT, 800MHz, 2048MB, 5-5-5-18, 1.80V, ver6.2 memória párost, ami 1.8 V-on üzemel azt az alaplap le tudja kezelni? Tehát tud egy 2.1 V-on működő párost, és egy 1.8 V-on működő párost üzemeltetni? Ha igen, akkor milyen időzítéssel rakjam szerintetek őket a fenti adatok tükrében?
Mert kicsit attól félek, - mondjátok ha nem így van - hogy egységesen lehet az alaplapnál beállítani a memóriák áram ellátását, és akkor ha az 1.8 V-os páros is kapna 2.1 V-ot, az annyira nem esne nekik jól nem?Előre is köszönöm a tanácsokat véleményeket!
-
Shev acm7
tag
válasz
konci79 #57886 üzenetére
Simán lehet, hogy valamit alapból rosszul csinálok, de bármilyen Mhz-et és timing-ot próbáltam eddig, mentés után mindig ez volt a menetrend: 3 hosszú sípolás, szünet, 3 hosszú sípolás, szünet, 1 hosszú sípolás, majd BIOS-ba visszalépve újra 2133Mhz-et ír ki.
Többnyire egyébként a DRAM-Calculator-for-Ryzen-1.7.3-mal próbálkozom, azaz az ott kalkulált timing értékekre módosítok. Próbálkoztam azzal is, hogy betöltöttem az XMP 2.0-t, majd egyszerűen módosítottam a hozzá tartozó 3000-et 2933. Tény, hogy bár nagyon sokat foglalkoztam gépekkel, a ram-os mókolásban abszolút szűz vagyok -
Nestor16
senior tag
válasz
RECSKA #57889 üzenetére
Összeraktam, jól is működik, teszt lefutott, rendszer stabilnak tűnik.
Viszont eléggé más a 2 modul összehasonlítva.
12800 <-> 10600 - 800Mhz <-> 667Mhz - CL11 <->CL9
1.5V <-> 1.35VEz jól lehet így? Főleg a feszültségre gondolok.
Nem igazán találok erről infót konkrét infót a weboldalon. De valószínűleg csak rosszul keresek. -
konci79
őstag
-
Shev acm7
tag
válasz
koko52 #57884 üzenetére
Jól értem az a kérdés, hogy egyszerűen próbáljam meg 2933Mhz-re állítani? Az tény, hogy eddig csak a 3000-es beállítással próbálkoztam, mivel elvileg ezt tudja a ram > a timing beállításával kell valamit mókolni, vagy csak simán hagyok minden beállítást a frekvencián kívül default-on, esetleg XMP 2.0-n?
-
Shev acm7
tag
Sziasztok! Patriot Viper pv416g300c6k kittel vagyok gondban, ugyanis képtelen vagyok 3000Mhz-en működtetni az alábbi konfiggal:
ASRock A320m-hdv r4.0
Ryzen 2200g
Tudnátok ajánlani olyan beállítást, amivel összejöhet? Próbáltam pár timing-ot, de nem jártam sikerrel (2133Mhz-en megy). -
ates2
senior tag
koko52:
Nos,lecseréltem a gskill aegis RAM-ot egy Crucial Ballistix 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz kit-re,és láss csodát amit előzőleg írtam problémám megoldotta,nincsen egér szaggatás,mirco lagok stb.
Sőt még a grafika is tisztább és simább mint előtte.
Szóval aegis RAM-ok valahogy hibáznak vagy nem tudom,de sehogy nem tudom előhozni (memtest stb) csak játékba veszem észre.
Mondjuk elsőre is gondolhattam volna erre,mert mint írtam,mikor összeraktam ezt a gépet elég sok kék halál volt majd abba maradt. na mindegy.
De hála isten ez a kit megoldotta a problémát -
nuke7
veterán
válasz
koko52 #57864 üzenetére
el is indult egy kis igazitás után, de éreztem, hogy nem stabil a rendszer, memtest86 az első négy teszten dobott 400 hibát, úgyhogy kivettem - ha csak a hyper-x predator van benn, akkor végig megy 2x hiba nélkül, szóval szerintem az van, hogy nem támogatja a
ROG STRIX B350-F gaming + ryzen 3600 páros... ezt a ram kitet
(vagy esetleg nem birná a 4 ramot... nem hinném, hogy ez a problem..)Vagy létezik, hogy egy 2020 Juliusi ram hibás lenne gyárilag..?
-
koko52
nagyúr
-
Sleed
aktív tag
válasz
koko52 #57865 üzenetére
Fesz alatt a RAMok vagy a CPU feszültségét érted?
Egy i5-4570-em van, ennek a cseréjén is gondolkodtam már és szóba jöttek a Haswell Xeonok is (pl. E3-1270v3), ezekben lehet hogy - szerver proci lévén- jobb IMC van, mint mondjuk egy i7-4790-ben?
Meg lehet egyáltalán előre mondani, hogy XY proci biztosan tudná kezelni? Vagy csak az a tuti, ha eladom és veszek 2x8at?
Köszönöm -
ates2
senior tag
Lehet gskill cserés lenne.
Mit ajánlotok 9700k / msi meg ace z390 mellé ?
egy jó kis hyperx predator ? illetve milyen Mhz-eset -
KRoy19
őstag
Szasztok!
Olvastam vissza kicsit, de nem találtam hasonló kérdést, ha mégis volt akkor sorry.
Jönni fog a héten egy i7 10700 proci MSI Mortar B460M alaplap és egy Crucial Ballistix 16gb (2x8gb kit) 3200MHZ CL16-os memória.
Tudtommal eléggé jól tuningolhatóak ezek a memók (micron e-die), viszont ugye ebben az összeállításban csak max. 2933mhz-en fog tudni menni.
Az érdekelne, hogy szerintetek lehetséges lenne levinni CL13-ra ezen az órajelen, vagy ne is álmodozzak ilyemiről?Köszi a válaszokat előre is.
-
ates2
senior tag
Újra,létezhet,hogy a RAM úgy produkál hibát,hogy nincs kékhalál crash semmi se?
Vagy ha hibás a ram vagy hibázik akkor mindig van crash ? -
Sleed
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Asrock H97m Pro4 alaplapom, és eddig volt benne egy 2x4-es Corsair VENGEANCE Pro Black 8GB DDR3 1600MHz (CMY8GX3M2A1600C9) kitem. Ma vettem mellé egy pontosan ugyan ilyen kitet, de a rendszer csak akkor bootol ha a frekvenciát leveszem 1066 MHz-re.Alaplapcserén kívül van rá mód, hogy ennél magasabb frekvencián tudjam őket használni?
Ha esetleg mégis lapot kell emiatt cserélnem, akkor valahogy ki tudom deríteni hogy melyik lapok tudnák ezt kezelni? -
nuke7
veterán
-
nuke7
veterán
sziasztok, a gskill aegis-ről érdemes levenni a matricát, jobban szellőznek a chipek anélkül..?
-
sfknasty
aktív tag
válasz
Laraxior #57835 üzenetére
Én azért a Testmem5-ben sem bíznék meg annyira.Teszteltem vele a memóriámat,mert random kékhalállal kifagytam időközönként.Hibátlanul lefutott a teszt többszöri használat után is.Viszont a Memtest 86 több mint 3000 errort dobott.A 2x8 gigából 1 modul hibás volt,a másik jó.Az a gyanum,hogy a Testmem5 vagy csak 1 modulon fut le,vagy elég felületesen.Mindenesetre érdekes.
-
koko52
nagyúr
válasz
Dark KillerX #57852 üzenetére
Két lehetőség van. Emelj fesz 1.4v-ra vagy vedd vissza a HZ-et alapra és teszteld!
-
koko52
nagyúr
válasz
Dark KillerX #57850 üzenetére
Tápod milyen és mikori?
-
Dark KillerX
addikt
Sziasztok okozhat random fagyást, ha nem bírja a ram a 2933Mhz-es XMP profilt?
A fagyás esetén alvó állapotba kerül a gép,, csak Rrset segít. Korábban linkeltetek egy teszt progit és az alatt hibátlan maradt. Aida alatt szintén
-
Nyuszo01
tag
válasz
RECSKA #57847 üzenetére
Értem. Köszi akkor. Most egy i7 2700k van benne 4500on és a 1600 ramok igaz 1866 on de néztem 8-10fpst tudnék nyerni. Bár tudom itt már a proci a gyenge láncszem meg igazából az egész. De pl. Amikkel játszom ott és 50-60% a proci használat a GPU meg 99. Tudom akkor VGA kéne jobb nem ramok. Csak hátha még van egy kit jó árban azért kérdeztem .amúgy gtx 970 em van. Váltanak mindent de a 9100 az karcsú lenne. Mert akkor most megint vennék kemenyet aztán hatha azzal is kihuzom 8evig. Mármint alaplap proci memória gondolok. VGA még mindig hasznaltan veszek 1-1.5evgarival 2-3 évente.
-
-
Nyuszo01
tag
Sziasztok.
Van egy ASRock z68 extreme 3 gen3 alaplapom. Most 4*4 GB 1600mhz ramok vannak benne. A lapomban működne 2*8gb 2400mhz és kit? A 2*8tol nem félek , csak hogy 2400mhz mert a gyári oldalán 2133 ig írják oc ban. Vagy azért működne? Vagy ha nem megtudnám csinálni hogy 2133 on menjenek? -
GEPESZ66
veterán
válasz
Laraxior #57839 üzenetére
A saját,redetileg új céges gépemet vettem meg 5 év után,aminek már 2,5 éve.
Pár ezer Ft-ert tudtam megvenni.
Akkor vettem bele egy 256 GB-os SSD-t a HDD mellé.
Nem jatszok,így nekem még 2 évig biztosan elég lesz.
Ez lenne az;
Gigabyte GA-H67M-UD2H-B3 alaplap
Intel i3-2100 processzor -
ates2
senior tag
Memoria tud olyan hasonlo hibat okozni mintha fps drop lenne de megse?
Adott egy g.skill aegis 16gb (2x8gb) ddr4 3000mhz kit (xmp nelkul is)
Es baromira nem tudok ra jonni mi lehet a gond a geppel.
Szoval jatszok egy jatekkal kozben streamelni szoktam,a jelenseg olyan mintha fps drop lenne(de nincs fps drop),kozben az eger dpije is valtozna majd egyik percrol a masikra minden oke.
Cpu nincs terhelve,tehat meg az sincs,hogy minden mag 100%
Gpu szinten ilyen 30-%40on porog
Hőfokok: hdd 30-40,proci max 50,gpu 40, igy nincs otletem mi a gond.
Most porgetem a memtestet,de anno is mikor memtesteltem nem volt hiba.
Szoval letezhet ugy hibas a ram vagy ugy hibazik hogy nem tudom semmi testelo cuccal eloidezni ?Cpu/gpu tesztek is voltak semmi error,fagyas,kekhalal semmi nincs.
Gep: msi meg ace z390,evga,1080ti,i7-9700k
-
Laraxior
titán
válasz
GEPESZ66 #57834 üzenetére
TestMem5 0.12 hamarabb kiszórja a hibát
-
MPowerPH
félisten
válasz
Laraxior #57830 üzenetére
A tegnap esti alakitasok utan(meg ugy uber alles, ennyi agyoniskolazott nyomorekot meg nem lattam egy helyen) szerintem en lepek a Facebook modding csoportbol. A hsz. amit Neked cimzett az az agyhalott, az nagyot szolt. Egyszer nekem is irt ilyen szepet, ki is lett dobva 1 honapra.
-
MPowerPH
félisten
válasz
Laraxior #57830 üzenetére
Ragasztott volt, Corsair nem szarozott, valami enyves szarral kente le a chipeket, es az osszes olyan feluletet, ami erintkezett a bordaval. Mas problema van...
De holnapra megoldom.
Az a baj, 1 szabadnapom van a heten, es mellette ott a 12-14 ora munka, nem jutok a dolgok vegere. -
GEPESZ66
veterán
válasz
GEPESZ66 #57825 üzenetére
A régi RAM-ot párosítottam az újjal,s így raktam be őket a megfelelő foglalatokba,hogy DUAL-ban működjenek,s így már gond nélkül el is indult a gép.
A CPU-Z is azt írja,hogy 8GB,s DUAL a működés.
Holnap még futtatok Memtest-et is.
A neten olvasva találtam meg ezt a RAM -párosítási dolgot,ami másnál is működött.
Mi miatt van ez így,nem tudom,de ott sem adtak választ rá?! -
GEPESZ66
veterán
válasz
GEPESZ66 #57824 üzenetére
Esetleg ha a pirossal jelöltet Auto-ról átállítom Expert-re, akkor akkol alul az A és B Channel-nál már áttudom állítani 9-9-9-24 értékre mindkettőt.
Esetleg ez lehet a megoldás?
Ezt olvastam még:
Perfomance Enhance:
Ha jól értelmezem, a memóriát hangolja, én most Standard-en használom.
Régebbi beállításon turbo-n volt, a memóriaidőzítésekkel játszik, és gyorsítja a rendszert.
Standard-Turbo-Extreme a lehetséges választás.
Esetleg ez is befolyásolhatja, hogy a 4 db nem megy együtt? -
-
GEPESZ66
veterán
Megvettem akkor a régi 2*2 GB 1333MHZ CL10 KINGMAX RAM-ok mellé a 2*2 GB 1333MHZ CL9 KINGSTON RAM-okat (CPU-Z szerint).
Az újakat beraktam a régiek mellé, de el sem indult a gép.
A régieket kivettem, úgy már megy szépen az újakkal.
Azt néztem, hogy az újnál a Cash Letency érték 9, a régieknél 10 volt (utolsó oszlop).
Kell esetleg valamit állítani a BIOS-ban, hogy menjen a 4 db RAM-al együtt?
Vagy az újakat rakjam emiatt a régiek foglalatába, a régieket meg a másik kettőbe? -
MPowerPH
félisten
Most nezem, hogy ez a Carbonaut thermal pad electrically conductive.
Szep tuzijatek lesz...
-
MPowerPH
félisten
válasz
koko52 #57815 üzenetére
Ugy gondoltam, hogy a Crucial marad a Dominator GT bordaval, a gyari bordakat meg rarakom a Corsair modulokra(amikrol levagom a PCB huto betetet), es visszakuldom returnba, hogy valami nem jo.
Egyebkent a csere oka: 56,823g vs 18,197g, az a ket borda sulya. A kialakitasrol nem is beszelek, mennyivel jobb a Dominator bordaja. Jah, es a csunya RGB led -ek is el lesznek fedve, nem fog minden inditasnal villogni, mint egy idiota.
-
MPowerPH
félisten
Vettem a ramok oldalara ilyet. Ez 0.2 -es. Nem tudom a hatoldalra milyen vastag mehet, azt nem neztem meg.
-
Steve_Brown
senior tag
Na az van, hogy egy jó witcher III alatt kaptam egy BSOD-t. Arra gondolok, hogy a forró gépházban túlmelegedtek a ramok.
Érdemes csak őket hűteni... Vagy vennem kell hatékonyabb házventiket is előre? (config az adatlapon) Elől kettő Arctic F12 PWM, az AIO-n meg egy AKASA Piranha van.
-
MPowerPH
félisten
Egyebkent szepen elszamoltam magam... Minden van otthon, csak gap pad nincs.
-
nomad138
tag
Sziasztok!
Ne haragudjatok ha ezerszer fel volt már téve a kérdés. Cl14 mellé cl15-cl16? Köszönöm
-
MPowerPH
félisten
válasz
Steve_Brown #57806 üzenetére
Persze. Az egyiket... 15 euro... Nem a modulok kellettek, hanem a borda rajtuk. Ez meg DDR3... Ne izgulj, a Crucialokkal azert ovatosabb leszek.
Olcsobb es gyorsabb volt igy, mint rendelni egy custom bordat kinabol.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fujifilm X
- iPhone topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Generációs lemaradásban a Huawei chipek, de a cég kitalált valamit
- PlayStation 5
- Milyen légkondit a lakásba?
- Hobby elektronika
- Apple MacBook
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- FURY 32GB Beast RGB DDR5 6000MHz CL36 KIT Memória!
- Kingston Fury Renegade DDR5 6400mhz kit
- DDR3 DDR3L 4GB 8GB Notebook RAM Bazár (Samsung, SKHynix, Micron, Kingston)
- OLCSÓBB LETT!Kingston FURY Renegade Pro 128GB (4x32GB) DDR5 4800MHz KF548R36RBK4-128 vadi új memória
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- CarPlay / Android Auto adapter meglévő Android alapú fejegységhez
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged