- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
- BMWFan: Akasztófa
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- Gergosz2: Emlékezzünk!
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petyás
tag
Sziasztok!
Tegnap lecseréltem (volna) a RAM-jaimat.
Eddig Kingston HX432C16PB3K2/8 volt.
Betettem a Corsair CMK16GX4M2B3000C15-öt (használt), de nem ment vele. (pedig QVL-ben benne van)
Próbáltam 1 modullal, egyik slot-ban, másik slot-ban, másik modullal ugyanígy.
Volt BIOS reset is.
Aztán rájöttem, hogy van az alaplapon (MSI B450M Gaming Plus) debug LED.
Minden esetben a CPU-ra jelez hibát. (Ryzen 5 2400G)
Visszatettem a régi RAM-okat és ment minden simán. (persze jelezte, hogy rendszerváltozás volt, lépjek be a BIOS-ba)
Van valami tippetek?
Köszönöm! -
koko52
nagyúr
válasz
Bernardo20 #54795 üzenetére
1.35v-ot adtál neki 2993-on?
-
koko52
nagyúr
válasz
Bernardo20 #54793 üzenetére
2666?
-
koko52
nagyúr
válasz
Bernardo20 #54791 üzenetére
Neked a 2933 mhz lesz a nyerő. Pont ilyen konfigom van (non x). Nálam 3200-on megy az Aegis persze manuálisan.
-
Bernardo20
őstag
Sziasztok, én is becsatlakoznék az előbbi eszmecserébe
Adott egy ryzen 2600X+ B450 Auros M + 2x8GB G.skill aegis 3000MHz CL16
ha a biosban a ram profilt átállítom, hogy menjen 3000Mhzen, akkor a windows már nem is tölt be, csak a reset segít. Ellenben defaulton teljesen jó. Proci alapon(auton). Ez mire utal? Elég zavaró, ha már van ilyen memória akkor miért nem tudja a gyári OC-t csak az alapot.
-
Cyberboy42
senior tag
válasz
Tamagocsi123 #54788 üzenetére
ez csak valami csatlakozási hiba lehetett
a cmos clear nem egy bonyolult dolog. Ez és az elem kivétele is teljsen ugyan az az effekt.... a lényeg hogy a lap "elfelejt" mindent ami a biosban be lett állítva.
-
koko52
nagyúr
válasz
Tamagocsi123 #54788 üzenetére
Hmmm...
-
Tamagocsi123
tag
Mosz csinaltam ismet egy cmos cleart 1 ram és mukodik, mindjárt csinalok 2 rammal is. Mukodik mind a kettővel köszönöm a segítséget.
-
koko52
nagyúr
válasz
Tamagocsi123 #54786 üzenetére
Attól mennie kell minimum 2133mhz-en. Csak az xmp nem garantált.
-
koko52
nagyúr
válasz
Tamagocsi123 #54784 üzenetére
Kompatibilis. Ki kéne máshol a ramokat, vagy a lapba másik ramot. Egyesével próbáltad?
-
Tamagocsi123
tag
Msi b450 mortal titanium
G.SKILL Trident Z -
koko52
nagyúr
válasz
Tamagocsi123 #54782 üzenetére
Vagy döglött. Lap és ram pontos típusa?
-
koko52
nagyúr
válasz
Tamagocsi123 #54780 üzenetére
Be ne kapcsold! Húzd is ki a konnektorból!
-
Tamagocsi123
tag
Az alaplapon nincs jumper, az lenne még a kérdés hogy ilyenkor amikor rovidre van zarva akkor be is kell inditani a gépet vagy nem? Egyébként ha az alap lappal nem lenne kompatibilis akkor is csinálhat ilyet? Vagy akkor sipol is?
Lap:msi b450 mortal titanium a ram g.skill trident Z. -
koko52
nagyúr
válasz
Tamagocsi123 #54778 üzenetére
Elem kivétel helyett cmos clear-t csinálj hátha.
-
Tamagocsi123
tag
Esetleg valaki találkozott már ilyennel?
-
Tamagocsi123
tag
válasz
koko52 #54762 üzenetére
Igen minden a helyén integralt vga van 2200g proc. Semmi nem lett piszkálva csak a regi ram lett kiszedve új berakva,gep bekapcsol csak jel nincs multor nekem is ugyan ezt csinálta ram cserénél de én kivettem az alaplap ellemet 10mp utanna vissza és utanna egybol volt jel. Azt mondtak hogy ezt meg kell csinálni bios reset. Viszont nala ez nem vált be!
-
klaca1978
tag
válasz
#24845312 #54775 üzenetére
Nem zárkózóm el, csak eddig nem foglalkoztam OC-vel, meg kell ismernem a körülményeket, lehetőségeket. Több utána járást igényel. Illetve olvastam, a procik (főleg ha nem K-s) nem szeretik ha túlhúzzák mellette a ramokat, ezért aggódtam, de ezek szerint nem kell félnem. Terheltem egy kicsit nem volt semmi komplikáció, hagyom így
Köszönöm mindenkinek a segítséget! -
törölt tag
válasz
klaca1978 #54774 üzenetére
Igen. Amúgy nyugodtan használhatod 3000 MHz-en, nem fog semmi sem tönkremenni ettől, ezt a RAM-ot eleve erre találták ki (gyártották le), alaplapod is tudja, a processzornak meg ilyen minimális órajelemelés meg se kottyan. Ha viszont teljes mértékben elzárkózol ettől, akkor pedig manuálisan tudod a BIOS-ban beállítani a 2666 MHz-es memória órajelet.
-
-
törölt tag
válasz
klaca1978 #54763 üzenetére
Ha nem állítasz be semmit, akkor 2133 MHz-en megy alapból, ez nálam is így van. Proci beállításait csak akkor módosítja, ha RAM OC-t alkalmazol, azaz 2666 MHz fölé akarsz menni, mint jelen esetben ha a 3000 MHz-es RAM-nál 3000 MHz-et állítasz be az XMP-vel. Ha van a RAM-odnál másik XMP profil is, ami 2666 MHz-es, akkor azt kapcsold be.
-
klaca1978
tag
Kicsit kutakodtam az XMP után. Tehát arra hivatott, hogy a memória órajelét alkalmazza ami eleve bele van égetve egy profil keretében, ahogyan ezt a Topikgazda is irta
valamint amennyire szükséges a sebességhez növeli a DRAM feszültségét. Ez eddig ok, de..ez azt jelenti, hogy ha az én ramomnak a "beégetett" profilja az egyben a max órajel ami 3000mhz? Mert megcsináltam a resetet, és bekapcsoltam az XMP-t, beállította 3000mhz-re most fut as OS, eddig ok. Viszont nem szeretném 3000-en járatni, féltem a proci memóriavezérlőjét. Ehhez kérnék véleményt segítséget, nem szeretném hazavágni az új procit. Köszönöm!
-
klaca1978
tag
válasz
koko52 #54761 üzenetére
Elvileg be sem kellene kapcsolni az XMP-t mert az i7 8700 2666Mhz ig kezel ramot, de valamiért csak 2133-on van auton. Ezt nem értem, egy bios frissítésre gondoltam, de az csak ha minden kötél szakad. CPU-t nem piszkáltam, csak érdekes, hogy ha az XMP profil be van kacsolva, a proci beállításait is módosította..ha jól láttam.
-
koko52
nagyúr
válasz
Tamagocsi123 #54760 üzenetére
VGA a helyén van? Minden bedugva, semmi nincs lecsúszva? Ramok bepattantak a helyükre?
-
Tamagocsi123
tag
Sziasztok. A barátom cserélt ramot a gepeben de nincs jel a felirat fogadta a tv n. Nekem ugyan ez volt a multkor viszont nálam megoldotta az alaplap elem kivétele. Nálla viszont nem, a gep elindul nem csippan es nincs kép. Mi lehet a gond még? Köszönöm
-
klaca1978
tag
válasz
koko52 #54758 üzenetére
Bekapcsoltam, de nem engedte 2666-ra állítani, beállt 2727-re. és a listában a standard MHz-k is mind megváltoztak. A gép is kétszer felpörög, majd csak ezután indul el. Most visszaállítottam autora. Ez az XMP most kicsit zavaros mit miért csinál, hogyan is kellene. Ennek utána kell járni alaposan.
-
klaca1978
tag
Sziasztok! Új konfigom van. 3000Mhz Corsair ram, z370 lap, i7 8700 es procival. (azért ez a ram és lap, mert idővel majd fejlesztek) .A proci 2666Mhz et tud kezelni, de biosban auton csak 2133-on ketyeg. 2666-ra szeretném állítani, feljebb no, nem szeretném a proci memória vezérlőjét idő előtt tacsra tenni. Elég ha XMP profilban 2666MHz re rakom?;vagy feszt is kell? illetve miért csak 2133-on van alapból? Nem volt még XMP-s lapom. Köszönöm!
-
Zoley74
csendes tag
Sziasztok.
Az alábbi ķépeknél normalis a ram teljesítménye.
Valaszokat köszönöm.http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=46020190423_123928.jpg
http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=70620190423_123903.jpg
-
Samus
addikt
Sziasztok, van egy kicsit régebbi rendszerem, amiben gondolkodom memóriabővítésen. Jelenleg 2x4GB van, Crucial BallistiX DDR3 1600@CL9 Kit, Dual Channel módban. A lap Asrock H97M-Pro4. Gondolom ha ide rakok egy akármilyen modult, akkor búcsút mondhatok a 128 bites módnak. Kérdéseim.
De mi van, ha egy újabb Kit kerül bele (2x4GB)?
Gondolom az új készletnek is azonos időzítést kell tudnia, mint a jelenleginek, különben az órajelhez hasonlóan a legnagyobb időzítéssel menne mind.A jelenlegi készletet még lehet kapni, de 10k plusz a felár bármi máshoz képest (egy Muskhin szettet néztem ki, az is 17k, többet nem szánnék rá, a 1150 miatt, meg a DDR3 miatt sem). Használttól félek...
-
davetoo
csendes tag
Sziasztok. Az alaplapom egy 990fx extreme 3 . Szeretnék beletenni, 4x4gb ddr3 1600 memóriát. De... Dual chanellbe szerettem volna, azonban az összes memória modul fekete az alaplapon. Milyen sorrendben kell őket rakni, hogy jól működjenek. És a lényeg. 2-2 fajta memóriáról van szó. Mindkettő 1600-as ám az egyik hyper blue a másik egy sima kingston. Köszi előre is :-)
-
Casti98
tag
Sziasztok! Corsair Vengeance LPX 16GB (2x 8GB) 3200MHz DDR4 ram ajanlott AMD Ryzen rendszerhez? 2400g APU es egy Asrock b450 pro4 a gep fo alkotoreszei.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Alabástrom #54740 üzenetére
Ha 2 modul esetén megvan, hogy vannak párban, akkor ez 4 modul esetén se változik.
-
Alabástrom
senior tag
-
Submarine
senior tag
válasz
Alabástrom #54736 üzenetére
Z68 Extreme Gen3 manual
Na, pont az ilyen leírásoktól kapok agyf4szt, de sztem neked is kimaradt: -
koko52
nagyúr
válasz
Alabástrom #54736 üzenetére
Ez lett volna a következő A1-B1 és A2-B2. Lényeg hogy megoldódott.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
koko52 #54735 üzenetére
Más fórumon olvastam, hogy többeknek elkoszolódott vagy sérült csatlakozó okozott ilyet, úgyhogy kipróbáltam, hogy mi van, ha csak a másik két (ezidáig üresen álló) slot-ba teszek memóriát, de úgy is működött, tehát nem koszos, nem hajlott.
Aztán betettem a két újat is mellé, és csodák csodájára működik.Lehet, hogy tényleg kosz volt, és a ki-be rakosgatás segített?
Vagy számíthat az, hogy más sorrendben tettem most be? (eddig úgy próbáltam, hogy egymás mellé tettem a párokat, most meg pepitában van benne...)
Remélem ezzel nem lesz több gondom...Köszi a segítséget!
-
koko52
nagyúr
válasz
Alabástrom #54734 üzenetére
Csak az újakat berakva?
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Alabástrom #54732 üzenetére
CMOS CLR nem segített... A jumpereket kb 10 percre zártam, de ugyanaz a hiba. DR debug-on 55-ös hibakód van, ami memóriainstallálási hiba.
Más ötlet? -
koko52
nagyúr
válasz
Alabástrom #54732 üzenetére
Egy csavarhúzóval zárd rövidre a két tüskét!
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Alabástrom #54731 üzenetére
OK, Gugli kidobott valami jumperes cmos clear dolgot. kipróbálom.
-
koko52
nagyúr
válasz
Alabástrom #54729 üzenetére
CMOS CLEAR
-
Alabástrom
senior tag
Sziasztok!
Nem értek a számítógépekhez... Van egy ASRock Z68 Extreme3 Gen3 alaplap, amiben van egy Kingston HyperX Genesis 8GB RAM páros (2x4GB). Most vettem mellé még egy ugyanilyen RAM párost, de ha beteszem a régi mellé, akkor nem indul a gép (4-et sípol, majd leáll). Ha kiveszem a régi RAM-okat, és csak az újakat teszem be, akkor működik.
Mindkét RAM-páron ugyanaz a tipusszám szerepel ( KHX1600C9D3X2K2/8GX), kinézetre viszont nem egyformák.
Mi lehet a gond? Rossz a memória? Vagy nem ugyanolyanok? Vagy eleve nem lehet ilyen párosítást csinálni?Köszi előre is!
Laci -
angyalpc2
aktív tag
i5 9400F mellé venni akarok DDR4 memóriát 2666Mhz-eset
Az a kérdésem, hogy van-e értelme CL15 v. CL16-os-at venni? Mondjuk az alap szabványos CL19 helyett.
Szintetikus tesztek szerint van..
Való életben? játék, 3D cad, Android studio/java?DDR4 JEDEC
Valamint szabvány szerint a legkisebb a CL17 DDR4-2666T
Akkor már a 16 is tuningnak számít?XMP-t nem akarok használni, tuning nem akarok.
-
rolkaDb
aktív tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a kiszemelt ram kit működne a jelenlegi konfigommal?
Asrock B150M PRO4
i3-6100
Kingston HyperX Fury Black 8GB DDR4 2133MHzA meglévő helyett menne ez a kit; G.skill
-
sfknasty
aktív tag
válasz
Cyberboy42 #54714 üzenetére
Feszültséget 1.42v-ra növeltem.De ha vissza görgetsz pár beszélgetést,ott megtalálod az előző stabil beállításomat időzítésekkel együtt.Most a subtimingra mentem rá,hogy a késleltetést csökkentsem.sajnos eddig sikertelenül.De ryzenbe egy hynix afr-től ez így is csoda.Ha sikerülne a késleltetést lecsökkentenem,akkor az már majdnem b-die szint lenne.
-
sfknasty
aktív tag
Sziasztok.2 napja töltöttem fel képet a g skill trident z 3200c16d gtzr(hynix afr) ramokkal kapcsolatban.Akkor sikerült ugye stabil 3600mhz-re belőni,ami ryzennél nagyon jó egy hynix afr-től.Akkor 67,7 ns késleltetéssel sikerült csak stabilra állítani.Jobban beleástam magam a subtimingsekbe és nagyon úgy nézki,hogy a 67.7 ns-t sikerült 62.5-re letornáznom.5.2 ns minusz!A memória tesztelése jelenleg is zajlik,ha probléma mentesen lefut,akkor feltöltöm a képeket,hátha valakinek segítségül szolgál.
-
Sumptuous
senior tag
válasz
Cyberboy42 #54711 üzenetére
Kevés ultrabookban (350k alatt) van normális dedikált gpu.. de köszi a tippet!
Végül ez lesz benne..
-
Cyberboy42
senior tag
válasz
Sumptuous #54706 üzenetére
az a proci 2400-as ramokat kezel maximum. nincs értelme gyorsabbat venni. a gyorsabb is annyit menne. viszont érdemes lenne jobb időzítésekkel akkor már. Azt meg nem igen szokták közölni a gyártók, ha mégis akkor egy cl15 már jó választás lehet.
ugyanakkor nagy különbséget ne várj a vga teljesítmény növekedésében. egy picit jobb lesz, de az alap problémát nem oldja meg... ami az integrált mivolta. -
Sumptuous
senior tag
Erre a két hsz.-re valaki valamit? Az a topik, ahová írtam szerintem halott..
-
Cyberboy42
senior tag
Sziasztok. Az érdekelne hogy huzamosabb ideig mennyi a maximális feszültség amit a DDR4-es ramoknak lehet adni nagyjából biztonságosan?
Bildzoid, pl. ebben a videóban minden probléma nálkül ne rest adni a ramoknak 1,9 voltot! utánna viszont visszatér a "normálisabb" 1,5 volt-ra és azon a feszültségen próbálja megtalálni a lehető legjobb beállításokat... Vajon ez a 1,5volt mennyire okés? Van itt valaki aki esetleg komolyabban tuningolt ramokat?
Új hozzászólás Aktív témák
- Vállalom Xiaomi Okoskamerák szoftveres javíttását
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- Wimius W2 okosprojektor / Számla + Garancia / 30 000 Ft
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest