- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Kempingezés és sátrazás
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
koko52 #54199 üzenetére
Ezt kivédeni szerintem úgysem lehet. Amúgy az említett alaplap QVL listájában is szerepelt az a RAM, tehát ebből a szempontból is mennie kellett volna, aztán mégsem. Illetve hát ment, egy másik ugyanilyen KIT-tel, meg ez a KIT is ment egy másik ugyanilyen alaplap+processzor összeállításban (ugyanazzal a legfrissebb BIOS-szal). Mondjuk Ryzen-nél gondolom nem véletlenül adják ki elég sűrűn az újabb és újabb BIOS-okat, a szóban forgó alaplaphoz is jött ki azóta már 2 újabb verzió, lehetséges hogy most már az eredeti felállásban is menne a szett.
Szerk.: Abban a konkrét összeállításban nem ment amúgy a processzorba integrált memóriavezérlő által hivatalosan támogatott 2667 MHz-en sem, csak 2133 MHz-en volt hajlandó valami miatt működni. Másik ugyanilyen összeállításban meg elsőre bootolt 3000 MHz-en is.
-
törölt tag
válasz
koko52 #54192 üzenetére
Arányaiban nézve nincs is gond velük egyáltalán, de azért néha náluk is becsúszhat 1-1 hibás darab (én mindig úgy szoktam visszaküldeni, hogy jelzem is, hogy a KIT melyik moduljával van a gond). Persze előtte mindig letesztelem Intel processzoros gépben is, biztos ami biztos.
Nálam egyelőre csak 1-es Ryzen-ek jártak, azok is B450-es lappal párosítva, de nem szokott gond lenni. 1 vagy 2 alkalommal futottam csak olyanba bele, hogy csak 2133 MHz-en akart menni a 3000 MHz-es RAM, miközben egy másik ugyanilyen alaplap+BIOS+processzor összeállításban meg már ment magasabb órajeleken is. Ugyanebbe az első összeállításba, ahol csak 2133 MHz-en ment az a KIT, belerakva egy pont ugyanilyen KIT-et, az meg már ment magasabb órajeleken is. -
Okami68
csendes tag
Sziasztok!
Adott egy Asus Prime B350M-A alaplap, Ryzen 5 1500X proci, és egy Corsair Vengeance LPX 2x4GB DDR4-es 3000MHz-es memória (CMK8GX4M2B3000C15).
A PC-t munkára és játékra is használom, ebben a sorrendben.
A memóriát szeretném cserélni 2x8 GB-ra.
Ezt néztem ki: G.Skill Aegis 2x8GB DDR4 3000MHz F4-3000C16D 16GISB
Jó választás? Ajánlanátok? Vagy tudtok jobbat?
Bármilyen ötletet vagy tanácsot szívesen fogadok, és előre is köszönöm a segítséget! -
koko52
nagyúr
-
Werkly
őstag
A MEMtest ha végez nem áll le a gép? Úgy kérdezném ha elmegyek itthonról de futva hagyom a tesztet akkor megmaradnak az eredmények? Melyik verziót kéne leszedni? Kösz!
-
koko52
nagyúr
válasz
drzozo #54177 üzenetére
Esetleg még kipróbálhatod, nem-e az alaplap hibázik. Egyesével teszteld a ramokat. Ha az elsőben hibázik akkor tedd bele a másikat, ha az nem akkor tuti a ram a gond. Ha egyesével nem hibáznak akkor a lapnál van a hiba. (te vagy az első hibás Aegis-es, nehogy feleslegesen postázgass)
-
drzozo
senior tag
Na ez lett a MEMTEST vége:
Frissítettem a biost is, most már 2019 januári van.
Ahogy kiléptem a memtestből, elindult a windows, csináltam egy bios frissítést, újraindult, kékhalál. Próbálta helyreállítani magát, elsőre nem sikerült, másodjára átugrottam és betöltődött a win. Ekkor újraindítottam megint, ismét próbálta helyreállítani magát, sikeresen meg is tette, most azóta párszor direkt újraindítottam és nincs kék halál. Felteszek pár progit meg játékot, mert tegnap is ezt csinálta, hogy este semmi gond nem volt, reggel mikor kapcsoltam volna be, kék halál.
Viszont a fenti 4 error továbbra is aggaszt. Nem tűnik ramnak.
Mikrolaggot egyelőre nem veszek észre (átállítottam teljesítménycentrikusra), de van, hogy megakad a rendszer, amikor megnyitok 2-3 tök átlagos appot egyszerre.
-
joker1220
őstag
válasz
szucs.daniel #54175 üzenetére
Szia!
XMP profilból tudja a 3000MHZ, a gyártó oldalán is írják hogy az alap órajel az 2133MHZ. Kézzel is be lehet állítani neki, de azt nehezebb azért mint beállítani a "Profil 1" és nyomni egy save&exit -et
A BIOS -ban kellene lennie egy olyan beállításnak hogy XMP, ott tudod bekapcsolni. Általában két profil van, valószínű a Profil 1 lesz a 3000MHZ
Üdv
-
szucs.daniel
csendes újonc
Sziasztok!
Adott egy GIGABYTE GA-Z270-Gaming K3 alaplap, i7-7700k proci, Corsair VENGEANCE LPX 16GB (2x8GB) DDR4 3000MHz. A próbélma, hogy a RAM-ok 2133 MHZ-en mennek alapból. Ezt tudom BIOS-ba állítani 3000-re vagy egy BIOS frissítés szükséges ? A válaszokat előre is köszönöm!
Dani
-
Stylese
újonc
Üdv! A kérdés a következő. Memtesten nem talál hibát a gép. Aida64ben 2percen belül elhasal. Vagy lefagy vagy csak hibát ír ki. Sűrű fagyásaim vannak letöltés közben, telepítés közben, youtube közben. Asrock 970pro lap, fx8300 24giga 1600mhz ram rx480 8g vga fsp 750es táp. A ram2-2kit. Viszont a helyzet az hogy ha csak 1db ram van a gépben, akkor nem fagy le. Akkor ez valószínű lap probléma? Nem tudja kezelni a ramot ha több modul van benne? Ja még annyi hogy netem úgy van hogy telóról wifot osztok meg usbn keresztül. Na ez néha szétkapcsol és nem látja a telefont amig nem indútom újra a gépet. Ja és ha csak 1 kitet rakoo bele pl a 2x8giga hyperx furyt akkor is fagy.
-
drzozo
senior tag
Köszi a tippeket, este, ha hazaérek, telepíthetem újra a wint, aztán lecheckolom őket.
-
Pano
addikt
válasz
drzozo #54166 üzenetére
A mikrolaggot.
Nálunk is jelen volt a 2400G-s konfigon ez a pillanatnyi megállások, fagyások. Rohadt sokáig nyomoztam amikor tök véletlenül raktam teljesítménycentrikusra a profilt és minden jelenség megszűnt. Ha visszatettem, visszajött.
De könnyen lehet, hogy ez a kék halál is ehhez kapcsolódik, azért javasoltam, hogy kapcsold ki a gyors indítást. -
Pano
addikt
válasz
drzozo #54164 üzenetére
Az energiagazdálkodást állítsd át teljesítménycentrikusra.
Hihetetlen, de nálunk az oldotta meg ezt a jelenséget (valszeg valamilyen chipset bug. Az AMD chipset driver rak is be saját profilt).De könnyen lehet sajnos SSD is. Mindenesetre kapcsold ki a gyorsindítást, szintén az energiagazdálkodás > "főkapcsoló funkciójának.." alatt.
-
drzozo
senior tag
Sziasztok!
Adott az alábbi frissen összetett gép:
Gigabyte B450 Aorus M (AM4) B450 AORUS M (2018. 08. havi BIOS van rajta)
Ryzen 5 2600 BOX
G.Skill DDR4 3000 16GB Aegis CL16 - Fekete KIT (2x8GB) F4-3000C16D-16GISB
XFX Radeon RX 590 Fatboy 8GB GDDR5 RX-590P8DFD6
SSD Kingston A400 480GB [2.5"/SATA3] SA400S37/480G
FSP HEXA+ 500W PSU (PPA5004901)
Cooler Master MasterBox Q300L Window (MCB-Q300L-KANN-S00)Jogtiszta windows 10 friss telepítését követően semmi gond nincs a géppel egy pár óráig. Ezt követően előjönnek mikrolaggok, amikor nyitnék meg pl egy Chrome-ot, 10-15 secre megfagy a gép, majd megy tovább. Nem tudom sajnos máshogy leírni, mintha kifagyna egy pillanatra, majd feléled.
A legbosszantóbb pedig az, hogy miután kikapcsolom a gépet, majd pár óra után újra bekapcsolom, kék halál fogad, majd kéri, hogy telepítsem újra a rendszert, vagy állítsam helyre a gépet. 1. 2.
Esetleg valami tipp, hogy mi lehet a probléma? A fenti ram pontos típusa nincs benne az alaplap support listjében.
Ha rossz topic-ba írtam volna, kérlek irányítsatok át a helyes topic-ba.
-
válasz
koko52 #54161 üzenetére
Igaz, de a jobb CL érték miatt valóban megnövekedett a sávszélesség, vagyis HA a játék szereti/igényli ezt, akkor profitálhat belőle. Ha pont ott volt egy szűk keresztmetszet, javíthat rajta kicsit. Mondjuk ahogy néztem a berakott képemről, ezzel a beállítással már elértem az elméleti maximumom 94%-át olvasásból, 95%-át írásból, és 89%-át másolásból. Meg lehetne próbálni a CL9-et is 1.4V mellett, de minimális javulásért szekálnám a moduljaim, szóval annyit meg tényleg nem ér, ráadásul sok játéknak valóban mindegy is, hogy 30 vagy 32 GB/s-on vagyok. Nagy open world játékokban szokott kis javulás lenni, ott viszont szerintem ki is használja a megnövekedett sávszélt, talán még kevés is marad neki továbbra is.
-
zoltannagy
aktív tag
Sziasztok!
Nos, vennék pluszba még megint memóriakat.
4 GB Epida 1600 MHz, 2GB CSX 1600 MHz-es mellé vennék egy 4 GB-os Kingstone Furyt ami 1866 MHz - es, mehet így?
Valaki írta, hogy nem mindegyik alaplap szereti a Kingstone Fury memóriát, nem tudom ez mennyire igaz egy i5-ös gépbe tenném. -
válasz
koko52 #54158 üzenetére
Húzni én se tudom -ha valamikor Kaby Lake-es proci lesz benne (megint), mehet a 2400MHz, de ez a max., viszont egyszer azért ki fogom próbálni a CL10 vs CL12 vs CL15 harcot pár játékkal, 1-2 extra fps-t talán itt-ott kapni fogok.
Pano: A 2666MHz nem mehet a proci miatt, de ha lehet állítgatni egyebeket -lehet?-, én a helyedben tuti legalább a CL értékeken javítanék egy kicsit. ASUS mondjuk talán nem is engedi Neked abban a lapban, nem tudom.
-
Scorp2011 jól mondja. Ha manuálisan állítgathatsz, megpróbálhatsz kicsivel nagyobb feszültséget adni a moduloknak, meg játszani az időzítésekkel, hátha úgy már elindul, illetve BIOS-t frissíteni, ha nem a legújabbon vagy.
Nekem tegnap volt kedvem kicsit állítgatni a régi, B150-es lapom BIOS-ában, és végül CL10-en lettem röhögve 1.35V mellett:
1.4V mellett talán menne a CL9 is, de egyelőre nem kísértem a sorsot.
/Amúgy meg nagyon rendes az ASRock, hogy mind feszültségeket, mind időzítéseket állítgathatok B150-es lappal./
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Van egy Asus Prime B360 plus alaplap, mellé i3 8100 és kingston fury 2x8 2666MHz ram kit.
Az alaplap tudja a 2666 MHz-et, bekapcsolva a XMP profilt mégis csak 2400-on tudom vinni a ramot, 2666-ra rakva nem kapok képet.
Tudom,m hogy elvileg az i3 csak 2400-at támogat, de ebben az esetben nem az alaplap ram vezérlésének kéne tudnia lekezelni ezt? -
Csikiisti
csendes tag
Sziasztok!
Kérdésem a következő. Van egy HP Z400 workstation, 2x2Gb rammal, ezt szeretném bővíteni. A következő információt találtam arról, hogy milyen memória modulok jók bele.
http://h20331.www2.hp.com/Hpsub/downloads/HP-Z400-Workstation-memory-configuration-and-optimization.pdf
PC3-10600E 1333 Mhz ECC Unbuffered ramokkal kompatibilis csak, vagy a PC3-10600R 1333MHZ ECC ramokkal is működhet megfelelően? Sorry, de szerver témában nem vagyok túlzottan otthon...
Válaszokat előre is köszönöm!
-
Werkly
őstag
Egy RAM-nál is van egy biztonságos hőmérséklet határ? Tehát meddig jó hőfokügyileg a memória? Kösz!
-
Dreadloord
senior tag
Időközben megfejtettem a hibát, külön külön berakva a ramokat a dimm 2-be, az egyikkel nem indul a gép, szóval az egyik modul gyári hibás, érzékelte a dimm 4-ben, hogy bent van, de hibás, ezért nem látta a windows sem.
Ja és csak a jó modult berakva, megy az XMP is hibátlanul 2933-on.
-
Dreadloord
senior tag
válasz
Marci112233 #54148 üzenetére
Ma telepítettem fel (win 10), legális kulccsal, és rögtön feltettem minden frissítést.
-
Marci112233
addikt
válasz
Dreadloord #54147 üzenetére
Windows verziószáma? Akár az is lehet hiba, hogy régi verziót használsz.
-
Dreadloord
senior tag
válasz
joker1220 #54146 üzenetére
Kipróbáltam, kivettem a 2 ramot, megcseréltem, visszapattintottam, teljesen stabilak bent, és manuálisan sem ment az 1.35V 2933-al. Sőt még 2400 sem ment.
Csak az alap 2133-on megy a ram, azon viszont stabilan.
És a másik anomália sem oldódott meg, amiről a képernyőmentést betettem, hogy a windows 16 ból 8 gb-t ír használhatónak:S
-
joker1220
őstag
válasz
Dreadloord #54145 üzenetére
Nekem ugyanez volt most amikor havernál kipróbáltuk a ramokat. Ki kellett venni a modulokat és visszarakni mégegyszer. Valószínű hogy az egyik nincs teljesen jól a foglalatban ilyenkor. A gép látja, de nem tudja használni...
Egyébként a korábbi hsz emre visszatérve, kipróbáltuk a ramokat egy másik gépben és tökéletesen működnek. Gondolom akkor az alaplapom a hibás vagy az adott két foglalat, sajna nem tudom kipróbálni a másik kettőben mert az eggyikre rálóg a procihűtő...
-
koko52
nagyúr
válasz
Dreadloord #54142 üzenetére
b450 és R5 2600 kompatibilis az Aegis-el. Sok konfig volt már itt is amiben ment. Egyesével kéne tesztelni a ramokat nem-e hibásak. Egyébként 2933 amin mennie kell. Próbáld meg manuálisan is.
-
Marci112233
addikt
válasz
Dreadloord #54142 üzenetére
Egy BIOS frissítést megejtenék, hacsak jelenleg nem a legújabb van fent.
Most nem nézek utána, de a memória benne van az alaplap memória támogatási listájában? Ryzen prociknál nagyon figyelni kell mit teszel mellé. -
Dreadloord
senior tag
válasz
Dreadloord #54141 üzenetére
Más baj is van, 2166 MHZ-nál nem tudom fentebb állítani.
Hiába kapcsolom be BIOSBAN az XMP profilet, és állítom be a 2966 MHZ-t (profile 2), amikor elmentem és újraindul, kb. 5-6 alkalommal újraindul egymás után, majd betölt a windows, de visszaáll 2166-ra. Ha újraindítom, BIOSBAN is fent 2166-ot ír, de az XMP-t bekapcsoltnak mutatja és a profil 2-őt is kiszűrkítve mutatja 2966-on.
Mi lehet a gond?
-
Dreadloord
senior tag
Sziasztok, most telepítettem fel az új gépem, és az alábbi fura dologra lettem figyelmes:
- b450m mortar alaplap (ryzen 5 2600 proci) G.skill Aegis 2*8 gb 3000 ram, a manual alapján betettem 2-es és 4-es slotba, BIOS felismeri, cpu-z is dual channelnek mutatja a 16 gb-t, de windows furán írja ki:
Miért csak 8 GB-t ír, mint használható RAM?
Vagy dual channelnél ez normális?
-
joker1220
őstag
Sziasztok!
Lenne egy kis problémám.
Van egy Giga 990XA-UD3 alaplapom ami OC nélkül támogatja az 1866Mhz DDR3 -t ahogy az FX-8350 proci is. A lapban van 2*4 GB 1866 Mhz CL9 -es Kingston HyperX Beast ram kit. Ez XMP profillal tudja ezt az 1866Mhz CL9 -et 1.65V -on. Évek óta így ketyegett a gép teljesen hibátlanul. Aztán a múlt héten elkezdte azt játszani a gép hogy a játékok kifagynak és kidob a windowsba. Futattam Prime95 -öt és a Blend tesztben kb 5 perc után 1 vagy 2 mag hibával megáll.
Ha a ram beállításokat visszaveszem auto beállításra, akkor visszaáll 1333 Mhz CL9 be 1.5V -ra. Ha így futtatok Prime95 -öt akkor órákig is futtathatom, nincs hiba.
Futtattam memtest86 -ot, és Windows memória diagnosztikát is 1866Mhz, de nem talál hibát egyik sem.
Most még azt akarom kipróbálni hogy a ramokat átrakom egy másik gépbe ami majdnem teljesen ugyanilyen és ha ott is hibát dob 1866 Mhz akkor gondolom egyértelműen a ram döglött meg. Ha ott nem dob hibát akkor gondolom az alaplapommal lesz a gond.
Proci nem lehet, mert kipróbáltam már egy másik ugyanilyen procival is, és azzal is teljesen ugyanezt produkálja.
Mi a véleményetek, ram vagy alaplap probléma lehet?
Előre is köszi és üdv
-
Nálam két azonos típusú, de nem kitben vett modul megy dualban tunigoltan. Ettől függetlenül ha nem kitben lettek véve, semmire nincs gari. Mikor a második modulom kerestem, kicsit utána kellett kérdeznem, mert ha a modulom Rev.2 változatát veszem -azonos kóddal!-, már nem biztos, hogy mentek volna dualban, más chipet kapott ugyanis a Rev.2-es változat.
-
törölt tag
válasz
galervin93 #54137 üzenetére
2400 MHz-en is kell működnie a RAM-oknak, hiszen a processzorodban a memóriavezérlő csak ennyit tud: Link
Dual channel-hez pedig az A2+B2 foglalatokba kell rakni a RAM-okat, tehát a 2. és a 4. foglalatba a processzor felől számolva.
-
galervin93
addikt
Üdv!
Adott az alaplapomon található konfig. Vettem bele ilyen ramokat (meg új tápot de az off). Az egy dolog, hogy valamiért csak 2400 MHz-en mennek, ez annyira nem is zavar, de mindezt Single channel teszi, szóval nem megy a DC! Mi lehet a probléma? A régi Furykkal ment minden további nélkül. Kicseréltem már őket, mindkettő volt már az első illetve második slotban. Van valami tippetek? (Ha esetleg a freki problémára volna, azt is megköszönném. Ott addig jutottam, hogy 2400-at be tudtam állítani a BIOS-ban, de nagyobb érték, 2666 nincs.) -
Dragon3000
nagyúr
válasz
enginev3.0 #54129 üzenetére
Nem frissítettél biost, én úgy jártam, hogy a ramom max 2800-on ment visszaraktam alapra, ami nálam 2400 volt és bios frissítés utána bármit állítottam a ram 2400on ment mindig, pedig elsőre indult. Utána reseteltem a biost és újra felraktam ugyanazt és utána jó lett, most már megy 3466on is
-
koko52
nagyúr
válasz
enginev3.0 #54133 üzenetére
Hát ez igen érdekes. Ha nem bírná, akkor visszalépve az alapfrekin volna. Aidaval csinálj egy ram sebesség mérést és tedd fel a képet!
-
koko52
nagyúr
válasz
enginev3.0 #54131 üzenetére
El is mented f10-el? Ha 2x bootol a biosig akkor nem bírja valamelyik összetevő. Ha egyből indul alapon akkor valamit nem jól állítottál be biosban vagy nem mented a beállítást.
-
koko52
nagyúr
válasz
enginev3.0 #54129 üzenetére
Xmp profilt kapcsoltad be?
-
Sage83
aktív tag
Helló!
Egy msi b360 mortar +i5 8600 mellé milyen memo ajánlott? Pl
RUCIAL 2X8GB DDR4 2400MHZ BALLISTIX SPORT LT
Válaszokat előre is köszönöm!
-
koko52
nagyúr
válasz
rantotthusi #54121 üzenetére
CPU-z a legegyszerűbb.
-
dudi6
senior tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Egy Hp Zbook 15 G3 i7-s laptopba szeretnék összesen 32 Gb-t Ramot. Most 2 x 8 gb van benne (Samsung 8gb ddr4 2400mhz m471a1k43cb1-crc) ddr4-2133 Mhz-t tud elvileg, nem is értem, hogy került bele 2400-s. 4 szabad hely van. Hogy lenne érdemes 32-re bővíteni? Venni 2 x 8 Gb 2133-s ramot és betenni a samsung mellé (ilyet néztem: Hynix 2x8GB DDR4 2133MHZ PC4-17000) ? Ebben az esetben fog működni mind a 4? Vagy venni 4 egyformát? Vagy esetleg 2 x 16 Gb?
-
Hajimee
csendes tag
Sziasztok! Ti melyik memoriát vennétek ASUS ROG STRIX Z390-F GAMING alaplaphoz illetve az i7-8700 procihoz? 2x8 giga kéne
-
rantotthusi
tag
Sziasztok! Nekem egy olyan kérdésem lenne hogy win 10 64 bitem van 16 giga ram van a gépben és a rendszer névjegyénél látja is a 16 gigát sőt a biosban is a gép viszont vagy egy program amivel a hőmérsékletet szoktam figyelni ez a HWiNFO64 és itt már egy ideje nem a 16 gb ot mutatja hanem csak 12 őt meg néha variálja kicsit van hogy többet van amikor kevesebbet most akkor nem használja a gépem mind a 16 gb ot?? vagy nem érzékeli esetleg csak a programmal lehet gond? esetleg mivel teszteljem hogy kiderüljön mennyi memot ismer akkor fel a gép és ugye mennyi áll rendelkezésre ezáltal?!
-
koko52
nagyúr
válasz
zoltannagy #54116 üzenetére
Memtest oldalán le van írva. USB-ről bootolod, és hagyod min 2* végigfutni.
-
koko52
nagyúr
válasz
zoltannagy #54114 üzenetére
Azt írja hogy az előző indítás óta változott a ram méret. (mivel kivettél egyet)
Teszteld őket memtest86-al, usb-ről. -
zoltannagy
aktív tag
Sziasztok!
Előfordul olyan, hogy párszor lefagyott a gép vagy az egér vagy éppen mikor rádugtam egy külső meghajtót akkor leállt a gép.
SSD van benne minden újra van telepítve tehát tiszta a gép.
Ez lehet memória hiba? Új CSX 2 GB memóriát vettem bele és alapból van benne 4 GB (más fajta).Illetve, ha be vagy kiveszem a memóriát akkor az normális, hogy ezt írja ki a rendszer?
http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=692IMG_20190114_115517.jpg
-
Submarine
senior tag
válasz
Dictator^ #54111 üzenetére
Üdv!
Mind a kettő benne van a listában válassz "érzelmi alapon", főleg ha úgy is garis lesz:
Z390 Taichi Memory QVL
Valszeg senkinek nincs ilyen kombó errefelé, de mivel intel, nem kell ebből problémát csinálni. -
Dictator^
veterán
Üdv.
i7 9700k, Z390 Taichi mellé melyik ram javasolt, ha minimális OCzés lesz.
G.SKILL RipjawsV 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz F4-3200C16D-16GVKB
vagy
Kingston HyperX Predator 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz HX432C16PB3K2/16?
-
-
koko52
nagyúr
válasz
zoltannagy #54105 üzenetére
akkor pár millió alaplap veszélyben van! Baromság, semmi baja nem lesz.
Igazi egyenletes dualod csak egyforma méretben lehet. Tehát 2*2 és 2*4. A legjobb 2*8 lenne. -
zoltannagy
aktív tag
válasz
koko52 #54094 üzenetére
Köszi duál-ír ki
És ha venni akarom még bele RAM-ot, pl. Egy 2GB-osat, akkor is dual lesz majd?
Akkor lenne ugye egy 4gbos és 2 db 2gb-os memória.
Illetve az tenyleg igaz, ha 1600 MHz-es memóriák mellé egy 1333-ast veszek, akkor tonkremehet az alaplap?
Az extrém digitalba mondták -
koko52
nagyúr
válasz
1993rasta #54100 üzenetére
Első generációs Ryzen igen ram érzékeny volt. Ott a qvl listáról lehetett válogatni és a Corsair pont az egyik legrosszabb választás hozzá. Amit írtál alaplapnak az egy komplett gép, az alaplap tipusát nézd meg, illetve annak gyártói honlapján keress rá a qvl listás ramokra.
Amit tehetsz (ezekben a sorrendben):
- ha négy foglalatod van akkor tedd őket A1-B1 vagy A2-B2-be! (próba)
- cmos clear (próba)
- alaplap gyártó honlapjáról a legfrissebb BIOS update (próba)
- ryzen topik...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Kempingezés és sátrazás
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Stellar Blade
- Xbox tulajok OFF topicja
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- iPhone-t használók OFF topikja
- Gyúrósok ide!
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX X570-E Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD GTX 1050Ti 4GB DeepCool Tesseract Chieftec500W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged