- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- weiss: Pant* rant
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Klaus Duran: 2025 dude
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: OAK Mozart Wavetable
- gerner1
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mexel
veterán
válasz
RECSKA #58553 üzenetére
Azért ennyire nem fekete-fehér. Vannak jobb és rosszabb ramok, tapasztalat. ( főleg régebbről, még ddr1-2 korszakból, de akár most is így lehet.
Van ami százalékos arányban jobban hibásodik, stb stb. Mindegy, marad ilyen is olyan is. Egy árban vannak és választanom kell, de itt van mind. -
PROTRON
addikt
válasz
RECSKA #58553 üzenetére
Alapvetően nekem is az volt a kérdésem a Ramaxellel hogy odáig oké, hogy nem gyárt csipeket, de kompatibilitás illetve megbízhatóság terén mit produkál az általuk memória modulként összerakott egység?
Tehát hogy kényese-e az alaplapok rájuk vagy sem?
Az én szempontomból már nem érdekes a kérdés mert vettem új Kingston HyperX Impact-et, mivel külföldről érkezett az alaplap így maradt a QVL lista, hogy biztosan szűkítsem az első bekapcsoláskor felléphető hibát. Így persze 3-4 ezerrel többe került a 2x4 ram mint ha-RÓL terveztem, de inkább biztosra mentem.
-
aztadom
csendes tag
válasz
RECSKA #58383 üzenetére
Igen, sérintetlenek, akármennyire is közel megyek semmi elváltozást nem látok. Igen, egy megbízható hardverapróstól van, nem először vásárolok már tőle és ő is letesztelte a procit nála hibátlanul ment, kérdés megnézte e dualban is. Radírral? Mármint tényleg radírozzam meg az érintkező részeket?
-
PROTRON
addikt
válasz
RECSKA #58305 üzenetére
A szerencséhez el kell tudnia passzolni a jelenlegi konfigot, de ha mindenkinek az az ajánlás hogy ne invesztáljon ilyen régi platformba akkor ki fogja megvenni?
Amúgy igazad van hogy ddr4-es ramot olcsóbb szerezni, tehát a matekhoz ez is hozzátatartozik.
Amúgy felhasználás függő hogy mennyire érzed meg a 2 ram generáció közti váltást, alapvetően ha eddig csak a ram kapacitásból fogytál ki akkor nem nagyon. A processzor váltás terén nagyobb különbséget érzékelhetsz ha full hd feletti tartalmakról van szó.
De azért kérdés hogy miket használsz ami miatt kifutsz a 8 gb-ból, még optimalizált rendszer esetén is. -
jeni
félisten
válasz
RECSKA #58296 üzenetére
és mi az első?
sejtem...
Samsung B-dievagyis inkább erre gondoltál inkább?
j-die, ami megjobbezek szerint ez a Corsair
Ami a AQUAcomp boltban szólóként vehető
CMW16GX4M1Z3600C18
Az gondolom egybe csomagolva azonos lehet a lentivel
CMW32GX4M2Z3600C18
Micron E-die cippel készült?
innen ollóztam -
-
Nestor16
senior tag
válasz
RECSKA #57889 üzenetére
Összeraktam, jól is működik, teszt lefutott, rendszer stabilnak tűnik.
Viszont eléggé más a 2 modul összehasonlítva.
12800 <-> 10600 - 800Mhz <-> 667Mhz - CL11 <->CL9
1.5V <-> 1.35VEz jól lehet így? Főleg a feszültségre gondolok.
Nem igazán találok erről infót konkrét infót a weboldalon. De valószínűleg csak rosszul keresek. -
Nyuszo01
tag
válasz
RECSKA #57847 üzenetére
Értem. Köszi akkor. Most egy i7 2700k van benne 4500on és a 1600 ramok igaz 1866 on de néztem 8-10fpst tudnék nyerni. Bár tudom itt már a proci a gyenge láncszem meg igazából az egész. De pl. Amikkel játszom ott és 50-60% a proci használat a GPU meg 99. Tudom akkor VGA kéne jobb nem ramok. Csak hátha még van egy kit jó árban azért kérdeztem .amúgy gtx 970 em van. Váltanak mindent de a 9100 az karcsú lenne. Mert akkor most megint vennék kemenyet aztán hatha azzal is kihuzom 8evig. Mármint alaplap proci memória gondolok. VGA még mindig hasznaltan veszek 1-1.5evgarival 2-3 évente.
-
-
DannyHD
csendes tag
válasz
RECSKA #57707 üzenetére
Valószínű hogy a foglalattal.van baj mert a proci hibátlanul működött egy ismerős gépében és mind a két rammal kipróbáltam az említett foglalatot es ugyanazt csinálta
Az egyes foglalatban mind 2 rammal elindul a gép amint mind a 2 foglalatot szeretném használni az említett jelenséget produkálja a gép
A kérdés az lenne ha nincs hiba akkor a proci korlátozhatja e a ramok hasznalatat bioson keresztül vagy eg hülyeség -
PROTRON
addikt
válasz
RECSKA #57674 üzenetére
Ejj ezeknek az összeesküvés elmélet hívőknek nem lehet elégszer elmondani, hogy a samsung csipekben lévő kínai kémprogramok miatt nem kell kikapcsoláskor kihúzni a modulokat...teljesen felesleges...a falban lévő vezetékek természetesen eltitkolt mértékű elektromágneses sugárzását kihasználva, már 10 éve is 5g-n küldték az adatokat amiket a beépített gondolat olvasó-irányítók gyűjtöttek a lakóktól.
-
-
PROTRON
addikt
válasz
RECSKA #57579 üzenetére
Na csak közeledek.
Tudom hogy suta kérdés, de mire érted hogy látszik a "dual vs quad eredményen"?
Azokon amiken változtak, vagy azokon amik nem? Mert amik változtak abból is számomra többféle képen lehet értelmezni.
Mert a memória írási nem változott, a többi adat igen, ugyanakkor a cache kezelésnél meg pont hogy az írási ugrott hatalmasat.
Amúgy próbálok keresni itt ph forumon az én X procimmal kapcsolatban, de még a ddr4 ram tuningolós topicot sem találom így meló után fáradtan...google se nagyon segített a címszavakra.
Megtennéd hogy belöksz a megfelelő irányba hogy merre keresgéljek?Köszi.
-
PROTRON
addikt
válasz
RECSKA #57571 üzenetére
Köszönöm a választ.
Azt sejtettem hogy eltérések lesznek a samsungos csiphez képest. Az olvasási meg másolási sebesség eltérést elkönyveltem, de azért ekkora írásira nem számítottam, ezért írtam be ide, mert nekik gyári xmp profillal is szép számok jöttek ki még hynixal is.Tehát ha nekiállok kitanulni ezt a szakmát, akkor van remény az írási sebesség javítására. Önmagában az olvasási-másolási teljesítmények miatt nem törtem volna magam, de ez az írási rész nagyon zavar. Továbbá a latency értékemet nem tudom még hova tenni.
Még 1 téma: INTEL-ARK oldalon azt írja hogy a processzor 77 GB/s memory sávszélességig tudja kezelni a skálázódást, akkor ha nekem quad channelben a lenti értéken fut az L3 cache írás és másolásnál, akkor azon már csak pélóreszelgetni tudok igaz? Tehát ha belemegyek a szöszölésbe és ezek az értékek nem nagyon változnak az se gáz. Jól értem?
Ami fura nekem hogy órajel emelésnél az L2 cache írási sebessége is leesik, miközben minden más rendben van vagy növekszik.
Mivel a bios frissítések csak az újabb processzorok számára tartalmaznak újításokat a leírások szerint, egyéb területeket nem emeltek ki, így egyelőre az originálon fut.(#57570) MZsoltee
A "szintetikus teszt" kifejezés alatt nem fejtettem ki hogy ez AIDA64 memory-cache benchmarkot IS(!) takar.
És hát az eléggé szépen kiírja hogy most dual vagy quad channelben fut, továbbá azzal kezdtem, hogy az alap dual channeles kiosztás esetén furcsállom az értékeket.
És természetesen annál azért tapasztaltabb vagyok hogy ne tudnék elolvasni egy user manualt.
De akkor csak feltöltöm a fotókat is:2x8 dual channel, alap beállításon:
2x8 dual channel 3200-on:
4x8 quad channel 3200-on:
-
zeusz55
senior tag
-
Freel
tag
válasz
RECSKA #57297 üzenetére
Köszönöm a választ. Nem akarok tuningolni semmiképpen. Mindenhol azt olvastam, hogy az intel procik alá teljesen felesleges akár egy 4000-es ram is, nem profitál a plusz sebességből túl sokat a rendszer. A Ryzen igen.
Akkor a kérdésem még az lenne hozzád, hogy szerinted érdemes a mostani 3000-es CL15-ös ram kitemet (ami nem megy csak 2666-on) lecserélni egy 2666Mhz-es CL13-as kitre? -
mert_csokis
senior tag
válasz
RECSKA #57237 üzenetére
Nálad a felbontás miatt nincs látható különbség. Az 1440p már VGA súlyozott felbontás, ahol inkább a kártya nyers ereje számít.
Ez látszik a videókon is, hogy 1080p felett már nem skálázódik a sebesség.
Pontosan a CPU profitál a megemelt memória órajelből. Ugye a Ryzen-nél mindig kiemelik, hogy igényli a gyors RAM-ot a rendszer.
Az Intel erre kevésbé háklis, de ott is érezhető a különbség.Mindenesetre elfogadom ezt, de meglepett az itthoni teszt. Nem erre számítottam.
Az, hogy semmit nem hoz közel 1000 MHz ugrás, ami ugye nem kevés, az azért hihetetlen. -
mert_csokis
senior tag
válasz
RECSKA #57232 üzenetére
Érdekes, itt nincs VGA limit. Gyönyörűen skálázódik 2666-ról 3200-ra.
link
Ugyancsak RTX 2060 mellett, mint nálam. Akkor ez egy csoda, ezek szerint.
Hagyjuk már ezt a VGA limitet. Pont ez a lényege, hogy dolgozzon a VGA, és a CPU ne korlátozza a teljesítményét.
Naná, hogy 99%-on pörög. Ez a dolga. Nincs bekapcsolt VSync, tehát mindent kiprésel magából. Persze, hogy 99%-on megy.
Tehetsz alá RTX 2080-at is, az is 99%-on fog dohogni egy i9-9900 mellett. -
grizlisandor
veterán
válasz
RECSKA #57188 üzenetére
XMP mód 2933 mhz 1.35V
SOC Voltage(VID) 1.1Ezen beállítások mellett is csinálta, hogy lefagy, újraindul, maxon pörgő ventikkel üresbe.
Innen indultunk.
Hova tovább szerintetek?Szerintem nem a RAM túlhajtással van lesz a baj, hanem a BIOS frissítésemmel 2.0-ra, gyártó szerint a procimhoz elég a 1.5 BIOS, szerintem megy rá a downgrade.
-
grizlisandor
veterán
válasz
RECSKA #57124 üzenetére
Szóval így jártam:
XMP mód 2800 mhz 1.35V elindult.
XMP mód 2933 mhz 1.35V elindult.
XMP mód 2933 mhz 1.1V kék halál.
XMP mód 2933 mhz 1.3V fut most.De gondolkoztam, hogy lehet a legfrissebb BIOS miatt is csinálhatja ezt a lefagyok és nem tudok újraindulni és csak pörögnek a ventik? Most 2.0 van, 1.6 jött az alaplap, de az ASROCK azt mondja, hogy az 1.6 BIOS-nál és felette *ASRock do NOT recommend updating this BIOS if Pinnacle, Raven or Summit Ridge CPU is being used on your system." Visszamegyek 1.5 BIOS-ra, aztán meglátjuk mi lesz, mit szóltok? Vagy előtt próbálkozzak még valami RAM beállítással?
-
grizlisandor
veterán
válasz
RECSKA #57133 üzenetére
Visszagondolva elhajítanám jó messzire az ASRock B450M PRO4-F-et, a 3 pin-es FAN, nem vezérelhető, CPU offsett 0.5 lépcsős & DRAM Voltage 0.05V lépcsős.
RP ajánlgatja az ASUS ROG STRIX B450-F GAMING alaplapot, mondjuk 15k drágább az enyémhez képest, de nincsenek ilyen problémák vele.Szerk.: Tudom, hogy ez egy budget lap, jobban utánanézthettem volna, R5 3600 kezelje a későbbiekben megfelelően volt a fő szempont.
-
looser
addikt
válasz
RECSKA #57108 üzenetére
Köszönöm
A 2x8-as kit az jó eséllyel fog működni dual channelben, ugye?szerk.: azt olvastam az Összefoglalóban, hogy az alacsonyabb órajel de ezzel együtt alacsonyabb késleltetés az hasonló hatású, mint a magasabb órajel és magasabb késleltetés, ez tök jó infó! Ezután kerestem ilyesmit, ami ebben a deszkában megy. Őszintén szólva még gépvásárlás előtt állok, de ez jó lapnak tűnik megfelelő áron.
-
Directors
senior tag
válasz
RECSKA #57101 üzenetére
Köszönöm az infót nektek!
[kép]Elindult a gép. Csináltam egy pár perces rendszerstabilitás tesztet is az AIDA-val. Ezt amúgy meddig érdemes futtatni ?
A másik kérdésem pedig az lenne hogy ha így használom a memóriát az valamire hátrányos lesz ? Nem megy hamarabb tönkre semmi ?
-
válasz
RECSKA #57076 üzenetére
Az nem zavar, hogy csak 2667MHz-en fog menni, csak simán menjen, ne legyen "háklis" a linkelt RAM (rühellném, ha mindenféle fagyogatás, meg "szellem a gépezetben" effektusok jönnének elő a RAM miatt...)
Szóval akkor bevállalható a linkelt RAM, mert ez az alapvető fontosságú kérdés?
Az adatlapomon lévő konfigot cserélem le, igazából abból az alapvető okból, hogy kell M.2 (NVME) SSD támogatás, ami a régi deszkán nincs.
Nem játszom a géppel, elsősorban melóra, fejlesztéshez használom, most hogy nyáron is bőven lesz szabadidőm, így legalább tovább tudom fejleszteni az SSDOK progimat, többek közt, hogy bekerüljön az NVME meghajtók támogatása. (Úgy meg elég "érdekes" fejleszteni, ha a deszkán nincs M.2 NVME port, meg nincs NVME SSD...)
-
morgonc83
tag
válasz
RECSKA #57060 üzenetére
Szia asrock z270. Es g4560 proci. Memtest 2x20kör jó volt. Elkeztem játszani majd 2 óra mulva összeomlott nem is akart újraindulni. Alap beállitással vègre sikerült. Ès a memest 20 körben 2 hibát talált ,ugyan azt a hibát 2 szer error at 68ebc2a Lefuattam a wondows mwmoria tesztet az nem talált hibát. Lehet a lap vagy a proci sèrült? Hogy tudnám kideriteni? Van rá valami program
-
-
De4d
őstag
válasz
RECSKA #56966 üzenetére
Holnap folytatom a beállítást, jelenleg úgy néz ki hogy 2600-on stabil, bár alig 2 órája állítottam arra, és játszani nem játszottam csak neteztem vele eddig. Mondjuk netezés közbe is kaptam a "kéket" Azért 3000-ret jó lenne elérni stabilan, jóval több fps-t hozna és a ramnak is simán bírnia kéne hisz 3200-as.
Új hozzászólás Aktív témák
- 2x32GB 6400 MHz DDR5 Corsair Venegeance XMP ready
- G.Skill Trident Z5 48GB Kit DDR5-8000 CL40 F5-8000J4048F24GX2-TZ5RK
- Samsung DDR5 SODIMM ram kit 16 GB (2X8GB) 5600 MT/s
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16GB) Kingston FURY Beast RGB 6000MHz DDR5 CL30 memória 27% 3 év garancia
- Kingston Fury Beast 32GB 6000MHz DDR5 CL30 RAM (KF560C30BBE-32)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Fedezd fel az NVIDIA világát! Kamatmentes rèszletre is!
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF-MT / i5 8-9-10 gen, Hp EliteDesk 800 G4 / Win11- Számla, garancia
- PlayStation Plus Premium 24 hónapos előfizetés , egyenesen a Sony-tól!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i3-6GEN I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest