- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
grizlisandor
veterán
válasz
RECSKA #57188 üzenetére
XMP mód 2933 mhz 1.35V
SOC Voltage(VID) 1.1Ezen beállítások mellett is csinálta, hogy lefagy, újraindul, maxon pörgő ventikkel üresbe.
Innen indultunk.
Hova tovább szerintetek?Szerintem nem a RAM túlhajtással van lesz a baj, hanem a BIOS frissítésemmel 2.0-ra, gyártó szerint a procimhoz elég a 1.5 BIOS, szerintem megy rá a downgrade.
-
JaniS
senior tag
válasz
szilardf #57196 üzenetére
Köszi a tippet. Megnéztem, egyforma modulok, gyári számukból is látszik, hogy valóban egy kit részei. Egyenként tesztelve az egyik azonnal hibázik, a másik teljesen stabil. Megy vissza gariba. Azonban:
Számtech boltosok, ha vagytok itt! Elképzelhető, hogy egy memória kit modult, ráadásul nem is a legolcsóbbat (Patriot Viper) kibontva, azaz az eredeti csomagolás nélkül árultok? Ha igen, ennek mi az oka? Vagy kaptam egy már visszavitt problémás modult. Ne értsetek félre, minden cégnél hibázhatnak és lehetnek nem korrekt alkalmazottak, nem sárdobálás a célom. Csak ha tényleg lehet ennek reális oka, azért azt jó lenne tudni. Eddig akárhányszor vettem RAM-ot és ez nem kevés volt, mindig orig csomagban kaptam.
-
JaniS
senior tag
Vettem kb. egy hónapja memóriát, egészen pontosan ezt: PATRIOT 32GB Viper 4 DDR4 3000MHz CL16 KIT PV432G300C6K. Rendkívül furcsának találtam már akkor, mikor a csomagot megküldte az egyik közismert számítástechnikai cég, hogy a 2 modul egy antisztatikus zacskóba volt csak becsomagolva, az eredeti gyári csomagolása nem volt sehol. A többi alkatrész viszont rendben volt és ettől a cégtől már nagyon sokszor vásároltam és nem volt velük soha gondom. Az összerakott gép az elmúlt egy hónap alatt ritkán ugyan, de véletlenszerűen újraindult (egész nap megy, megesett, hogy reggelre újraindult). Ráengedtem az AIDA64 stress tesztjét, hibázik. Emeltem a RAM feszültségét 1.35V-ról felfelé egészen 1.4V-ig, stabilabb lett, de továbbra is hibázik. Ti mit gondoltok erről? Egyszerűen sikerült kifognom egy ilyen példányt, vagy a gyári csomag hiányából gondoljak másra? Nem szándékozom a céget sározni, mert lehet ártatlanok benne. De megy vissza gariba.
-
válasz
kalapacsolok #57193 üzenetére
a1-b1?
Ha igen, akkor gyorsan rakd at a2-b2-be.
-
válasz
kalapacsolok #57191 üzenetére
ne a feladatkezeloben nezz ra...
Cpuz is irja, aida is, hwinfo is, minden olyan program, ami kiolvassa... Ne feladatkezelozzunk mar...
-
kalapacsolok
senior tag
válasz
kalapacsolok #57156 üzenetére
Sziasztok!
Az alábbi konfigot vettem, de a 3200-as ram csak 2133-an ketyeg (feladatkezelős fotó itt a korábbi hozzászólásomban, amire reagálok), pedig a BIOS-ban auto van beállítva. Átállítottam az OC Tweaker fülön, hogy load XPM settings, 3200, át is állította a frekvenciát a RAM-nál, de a feladatkezelőben azt látom, a RAM csak 2133-on fut továbbra is.
3.90-es a BIOS verzióm, az lehet a probléma? Eggyel frissebb verziónál írják: "1. Add auto rule for specific memory module."
https://www.asrock.com/mb/AMD/B450%20Pro4/#BIOS
Alaplap: Asrock b450 pro4
Proci: RYZEN 3600
RAM: 2x8gb 16GB 3200MHz DDR4 RAM Corsair Vengeance LPX Black CL16 (2x8GB) (CMK16GX4M2B3200C16)
Mi lehet a baj szerintetek? -
válasz
grizlisandor #57187 üzenetére
DRAM fesz nem. Azaz a memória modul feszültsége
SOC az a chipszetfesz... Nagyon figyelj, hogy ne auton legyen, mert szereti túllőni. Fix 1.1 -
szilardf
tag
válasz
koko52 #57178 üzenetére
Igen, volt cmos clear, táp csere is.
Sajnos másik 8-9 gen procim nincs, és alaplapom sem.
Az az érdekes, hogy akitől vettem, neki egy 8100-as i3-mal tök jól működött.
A kérésemre megfrissítette a bios-t a legfrissebbre, hogy menjen benne a 9400T. Alapból csak 8 gen-t támogat.
Frissítés után még működött nála 8100-al.
Az én 2133-as és 2400-as hyperx ram párjaim nincsenek benne az alaplap támogatási listájában. A régi z270-es asrock alaplapom listájában sem voltak benne, de azzal mindkettő működik. Ráadásu ugyanez az alaplap típus (z270m-itx/ac).
Próbáltam egy harmadik 2400-as rammal is, de azzal sem ment.
Igazából most már a ramot kizárnám, itt az alaplap, vagy a cpu lesz a probléma, vagy a kettő együttesen.
Mivel nem ad képet, nem tudom megnézni a bios verzióját, de az eladó mondta, hogy a legfrissebbet tette rá (4.30). Ezzel, és már előtte lévő változattal is a teljes 9 gen palettát támogatja.
Tettem bele videokártyát is, de nem számított.
Szereztem csipogót. A h370-es lap sehogy nem csipog. Sem üresen, sem procival, vagy rammal. Talán megárthatott neki a bios frissítés. De akkor miért megy 8 gen procival utána is? Vagy a bios frissítés nem sikerült, és ezért nem indul? Ilyet még nem láttam. A proci egy tiny pc-ből való, abban működött.
Kipróbáltam a régi lapommal is az üresben indítást, és procival ram nélkül is, mindig sípolt. Persze azt 6 gen procival. -
válasz
grizlisandor #57181 üzenetére
miert allitgatod a feszultseget? XMP altalaban 1.35el megy. Arra allitsd.
-
grizlisandor
veterán
válasz
RECSKA #57124 üzenetére
Szóval így jártam:
XMP mód 2800 mhz 1.35V elindult.
XMP mód 2933 mhz 1.35V elindult.
XMP mód 2933 mhz 1.1V kék halál.
XMP mód 2933 mhz 1.3V fut most.De gondolkoztam, hogy lehet a legfrissebb BIOS miatt is csinálhatja ezt a lefagyok és nem tudok újraindulni és csak pörögnek a ventik? Most 2.0 van, 1.6 jött az alaplap, de az ASROCK azt mondja, hogy az 1.6 BIOS-nál és felette *ASRock do NOT recommend updating this BIOS if Pinnacle, Raven or Summit Ridge CPU is being used on your system." Visszamegyek 1.5 BIOS-ra, aztán meglátjuk mi lesz, mit szóltok? Vagy előtt próbálkozzak még valami RAM beállítással?
-
thomasa
senior tag
Sziasztok!
Adott egy HP 800 G3 SFF brand gép, a proci és a lap támogatja a 2400-as RAM-ot, a gyári samsung ramok ezen is futnak. Beletettem helyettük gyorsításként egy corsair vengeance lpx kit-et, viszont csak 2133-on futtatja a ramokat. Biosban nincs XMP kapcsoló. Rá tudom bírni valahogy a 2400-ra?
Köszi. -
szilardf
tag
Sziasztok,
Van egy Asrock H370M-ITX/ac alaplapom, és vettem bele egy i5 9400T processzort.
Volt itthon Hyperx DDR4 2400-as és 2133-as ramom is. A proci 2666-os memóriát igényel az Intel szerint. Gondoltam lassabbal is elindul csak nagyobb időzítéssel, vagy csak azzal az adott lassabb sebességgel. Ehhez képest nagy sötétség mindkét memóriával. Hangszóróm sajnos nincs a házban, így nem tudom, hogyan sípolgatott a bios.
Létezik, hogy minimum 2666-os memória kell a procihoz, hogy elinduljon vele az alaplap?
A memóriák Z270-es Asrock alaplapokban működnek, persze 2133-on, illetve 2400-on.
Köszi! -
feka0118
tag
válasz
koko52 #57174 üzenetére
Szerintem se valid, csak aida és cpu z ben is dualchannelt ír.De semmilyen tesztet nem futattam. Azt sem tudom melyiket kellene, hogy a valóságot lássam. Végülis a végeredményt nézve viszont minden jó😀. Azért próbálkoztam mert Farcry5 nél egérmozdulatra kicsit darabos volt a mozgás, amit most nem tapasztalok. De az is lehet csak én képzelem oda. Köszi
-
feka0118
tag
válasz
Csokifalo #57159 üzenetére
Az időzítést nézted biosbsn. Nekem is predator ramjaim vannak, de 3000 és vagy (r5 2600 miatt) 2933 mon csak cl16 (csak a cash latency a többi gyárilag előíet érték)os időzítéssel maradt stabil, cl15 el oc-n nem. Én biosbsn bekapcsoltam hogy ha hibás órajelet állítok be akkor ő azt ellenörzi és hiba esetén lesípol és az utolsó stabil beállítosakat állítja vssza. De nekem így működik stabilan legalább 1 éve (bár most én bénázok kicsit a saját hülyeségem miatt) .
-
feka0118
tag
válasz
koko52 #57064 üzenetére
Szia. Közben megnéztem hogy 3 modullal is dualchanelben maradt és így biztos off az oc órajel. A dualt nem tudtam kikapcsolni sehol a lapon ezért megpróbáltam úgy hogy csak a 2.(8 gb) És 3.(4gb) Slotba raktam be a ramokat hátha így átvál singel be de nem. Viszont így be tudtam állítani xmp módban 2933 MHZ re cl16 1.36 Voltal. És működik. Régen mókoltam gépekkel de ilyet én anno nem tapasztaltam hogy eltérő memória mérett megy dualban max sebességgel és működik. Semmeilyen anomáliát nem tapasztaltam eddig. Szerinted ez egészsésges így vagy én túráztatom túl a témát?
-
Hegyirabló
veterán
Na sziasztok!
Elindítottam a RAM Esti Tesztelés 1. fázist.
Viszont én lehúztam a ventiket, CPU-t kivéve, ne legyen már helikopter teszt közben. Ettől nem fog elfüstölni a gép, ugye?
-
Danecay
addikt
válasz
Hegyirabló #57167 üzenetére
Ha jól látom akkor nincs hiba. Miután leteszteled a másik modult is és ha az is jó majd próbáld meg együtt tesztelni őket, nálam ott bukik meg a mutatvány.
-
koko52
nagyúr
válasz
Hegyirabló #57167 üzenetére
Teszteld végig! Ha hibátlan akkor jók a RAM-ok. 4/3-at látok
-
Csokifalo
senior tag
válasz
koko52 #57164 üzenetére
bios legfrissebb, a proci i5 8600K-s, és auto módban van, nincs alap mód, csak turbó
amúgy annak bírnia kellene amúgy is azért K-s nem?
néha van olyan hogy az RX580 kártya nem ad képet, olyankor az alaplapi vga kapcsol be
ez azóta van amióta megvettem a használt kártyát kb 3 hete
a táp is minőségi CHIEFTEC GPE-700S ECO 700W -
Csokifalo
senior tag
válasz
koko52 #57160 üzenetére
2 éve raktam össze ezt a konfigot de eddig alap órajelben mentek
most eladtam a konzoljaimat, és játszanék, átnéztem pár beállítást, és gondoltam
ha már 3000 mhz akkor ne alapon menjen, tehát mondhatni eddig nem használtam így
viszont ahogy írtam is, tegnap pl elindult 3000-n este kikapcsoltam, reggel már nem indult el csak ha az xmp-t offoltam...menet közben ha már bebootolt nem fagy ki, kizárólag win10 bootolás közben ahogy túlmegy a bioson -
Csokifalo
senior tag
Sziasztok
Adott egy i5 8600k proci, gigabyte z370 HD3P lap és egy HyperX 16GB Predator DDR4 3000MHz CL15 KIT HX430C15PB3K2/16 ram kit, 2-4 foglalatban ( de 1-3 foglalatban se jó )
Alapon minden ok, de ha XMP profilba 2666 ba állítom, vagy 3000-be akkor a win10 bótolás közben újraindul. Érdekes, mert van amikor nem. Tegnap pl játszottam is 3000 mhz-n de ma hidegen mikor indítottam megint nem bootol. Ha kikapcsolom az XMP-t akkor minden megy.
Érdekkes, mert cpu-z szerint is tudnia kell XMP a 3000 mhz-t
Ház hűtés fullos, jól szellőző
Merrefelé keresgéljem a hibát? Köszi -
válasz
kalapacsolok #57156 üzenetére
zentimings.... cpuz.... aida....
feladatkezelo.. 98 ota nem hasznalja kb senki...
-
Danecay
addikt
válasz
grizlisandor #57151 üzenetére
Nálam sem okozott problémát, sőt kizárólag így tudtam gyári frekvencián hajtani mert mint írtam, manuálban hiába állítottam be a frekvenciát, az időzítéseket és a feszültséget, tett rá magasról, ugyanúgy 2133MHz-el mentek a RAM-ok. Mint ahogy korábban javasolták megpróbáltam 3000MHz-re állítani a memóriát de én ilyen jelenséggel eddigi pályafutásom során még nem találkoztam. Tehát XMP-ről átváltottam manual-ra, maradt minden ugyanaz csak a frekvenciát átállítottam 3000MHz-re és CMOS reset lett a vége mert egész egyszerűen nem bírt bekapcsolni a gép. Vagy újraindítás után fekete maradt a monitor, vagy ha volt kép és boot képernyő ahol a BIOS-ba lehet belépni ott kifagyott az egész ha DEL gombot nyomtam, vagy ha nem nyomtam akkor ilyen hibaüzeneteket kaptam:
CMOS reset után amihez még csak jumpert sem adtak, legalábbis én nem találtam, visszatöltöttem a korábban használt és elmentett beállítást és első alkalommal még az is belefagyott a Windows boot-ba. Komolyan mondom, hogy nevetségesMost akkor mivel van gond? Garis az alaplapom is és a memóriáim is de ha bármelyiket visszaküldöm a nyakamat rá, hogy nem cserélik ki egyiket sem, mert pl. most is ez alól a konfig alól irkálok "vígan"
-
Danecay
addikt
válasz
kalapacsolok #57152 üzenetére
A feladatkezelő, hol írja, hogy milyen frekvencián megy RAM?
-
koko52
nagyúr
válasz
kalapacsolok #57152 üzenetére
CPU-z memory fülről rakj fel képet!
-
kalapacsolok
senior tag
Sziasztok!
Az alábbi konfigot vettem, de a 3200-as ram csak 2133-an ketyeg, pedig a BIOS-ban auto van beállítva. Átállítottam az OC Tweaker fülön, hogy load XPM settings, 3200, át is állította a frekvenciát a RAM-nál, de a feladatkezelőben azt látom, a RAM csak 2133-on fut továbbra is.
3.90-es a BIOS verzióm, az lehet a probléma? Eggyel frissebb verziónál írják: "1. Add auto rule for specific memory module."
https://www.asrock.com/mb/AMD/B450%20Pro4/#BIOS
Alaplap: Asrock b450 pro4
Proci: RYZEN 3600
RAM: 2x8gb 16GB 3200MHz DDR4 RAM Corsair Vengeance LPX Black CL16 (2x8GB) (CMK16GX4M2B3200C16)
Mi lehet a baj szerintetek? -
Danecay
addikt
válasz
grizlisandor #57149 üzenetére
RP azt is mondja, hogy ne használj D.O.C.P-t azaz nálunk XMP profilt
Igen jól olvasod, hogy nem a legutolsó BIOS van a lapon aminek egy oka van, az, hogy a gyártó nem ajánlja az én procimhoz pedig van 3 frissebb BIOS is mint ami a lapon van.
"*ASRock do NOT recommend updating this BIOS if Pinnacle, Raven or Summit Ridge CPU is being used on your system."
-
grizlisandor
veterán
válasz
Danecay #57147 üzenetére
Dram Calculator manuális beállításokkal nem volt jó. Most perpill XMP2.0-val talán jó, bár biztosat egy hét múlva merek kijelenteni.
Csak a windows10-est, de majd ma futtatok egy komolyabbat.Jól olvasom, hogy nem a legfrissebb Bios van fent az alaplapodon?
Akkor frissíteném, RP az egyik videójában mondja, hogy ajánlja a Bios frissítést a Ryzenekhez. -
Danecay
addikt
válasz
grizlisandor #57146 üzenetére
Na lefuttattam én is a Windows-os memória tesztet és nem talált hibát. Mondjuk a memteszt86-hoz képest elég karcsú ez a teszt, nekem 2 óra 34 perc volt egy 8GB-os modulé.
-
Danecay
addikt
válasz
grizlisandor #57146 üzenetére
Te manuálisan tudod konfigurálni a memória beállításokat, ill. azok szerint is működnek ezt követően? A memtest86-ot is lefuttattad már vagy csak a Windows-os memória tesztet? Én a Windows-osat még nem, nem is tudtam, hogy van
az ezt követően fogom. Egyszer már ma is belefagyott a képernyőkímélőbe
de lehet, hogy a Gear Down miatt, most szerintem az nincs beállítva.
-
grizlisandor
veterán
válasz
Danecay #57144 üzenetére
Nekem is hasonló problémám van(fentebb), Kernel-power 41 (63) hibával. Elvileg valami fesz probléma miatt instabil rendszer.
Én is a RAM-okra szűrtem a hibát, fentebb láthatod hol tartok. -
Danecay
addikt
válasz
Danecay #57140 üzenetére
Valamint van egy kevés egyforma ((70368744177664),(2)) típusú hibám amire rákeresve egyik okozója a hibás memória lehet. Persze e mellett lehet BIOS Bug is, de eddig nem volt? Nem frissítettem BIOS-t szóval ha eddig nem volt vele gond nem tudom mitől jöhetett elő. Írják, hogy okozhatja a Windows gyors rendszerindítás funkciója amit javasolnak kikapcsolni de ez nálam egyéb okok miatt eddig is ki volt kapcsolva szóval ez is kilőve. A tápegység is okozhatja a jelenséget, de azt is a gép többi fő összetevőivel cseréltem nemrég méghozzá egy elég jó minőségű Seasonic FOCUS Gold tápra, szóval nem tudom
-
FullHD mellett VGA limites csunyan kb az altalam probalt par jatek
Multis játékkal azért nem csinaltam meg a merest, mert :
- Sem idom nincs most ra
- S reprodukalni is eleg nehet ugyanolyan korulmenyeket...Ryzen5 3600 PBO, XMP 3200C16, RX5700XT :
Ryzen5 3600 PBO, 3733C14, RX5700XT :
Ennel sokkal nagyobb kulonbseg van pl PUBG alatt, vagy olyan jatek alatt, ahol a cpu-t jobban megdolgoztatja a cucc...
Itt a konkluzio az, hogy kolteni SINGLEPLAYER jatek miatt RAMSEBESSEGRE NEM ERDEMES!!! ( Bar ezt eddig is tudtuk...
)
Megjegyzes : 1440p@165Hz-es monitort hasznalok, nem kell mondanom, ott eltunik meg ez a kis elony is... De a tarkovban pl eg es fold a ketto beallitas. 3200-as rammal vagy 15FPS-el kevesebbem van. Eszmeletlenul eszi az a jatek a ramsebesseget, jobban, mint a BugG... -
grizlisandor
veterán
-
Danecay
addikt
Sziasztok!
Lenne egy kis problémám amit már a Nem indul és mi a baja a gépemnek topik-ban kifejtettem végül azért írok ide mert arra jutottam, hogy valamilyen memória (G.SKILL 16GB DDR4 3200MHz) jellegű probléma áll a háttérben. Nos hát a linkelt hozzászólás óta túl vagyok egy pár memtest-en is vegyes eredményekkel. A 2-es és a 4-es (A2-B2) slotokban használom a memóriákat és első nekifutásra az indítás pillanatában hibákat kezdett el dobálni a memtest majd pár másodperc múlva újraindult a gép. Hogy kiszűrjem melyik modullal van baj, kiszedtem a 4-s foglalatban lévő memóriát és csak a 2-esben lévővel futtattam le a tesztet ami hiba nélkül le is ment. Ezt követően ugyanebbe a foglalatba betettem a másik memóriát és ezzel is lefutott hibátlanul a memtest. Ebből kiindulva arra jutottam, hogy a 4-es B2-es slot-al lehet valami de azt ugye magában nem tudom tesztelni így első körben arra voltam kíváncsi, hogy az 1-3-as slotokban lefut e a teszt a 2 memóriával. Nem vártam végig, a felénél kb. leállítottam mert addig hiba nélkül futott, majd visszaraktam a memóriákat a 2-4 slotokba és bár már nem azonnal, volt, hogy feléig is lement a teszt de többszöri nekifutásra sem ment le végig a teszt. Ebből kiindulva kíváncsi voltam, hogy ha nem szakítom meg az 1-3 slotokba végig ment volna e. Ma ezzel kezdtem a tesztelést és sajnos így sem futott le, újraindult a gép, így ezek szerint mégsem a B2-es foglalattal van baj. Próbáltam direkt nem XMP profillal is futtatni a memóriákat mert hallottam olyat is, hogy nem mindig működik jól és okozhat problémát de úgy sem ment le a teszt viszont akárhogy is a sok tesztelés során arra jutottam, hogy legalább már nem fagy le egyből a gép. Újra bootoltam és ezúttal Windows alól ismét futtattam egy Aida64 stability test-et és szemben a korábbi azonnali kifagyással most én állítottam le 12 perc után. Viszont további érdekesség, hogy a 3200MHz-es memóriákat csak akkor tudom ilyen frekvencián működére bírni ha XMP profilt használok mert hiába állítom be manuálisan, nem veszi figyelembe. Na ez is miért lehet
Nos az alaplaphoz mellékelt dokumentációban az szerepel, hogy nem is támogat ilyen frekvenciájú memóriákat az alaplap (Asrock B450 Pro4), ki is fényképeztem:
Mindeközben ezek az adatok a hivatalos oldalon már frissültek:
A szöveges leírásban pedig ez szerepel:- AMD Ryzen series CPUs (Pinnacle Ridge) support DDR4 3200+(OC) / 2933(OC) / 2667 / 2400 / 2133 ECC & non-ECC, un-buffered memory*
Szerintetek mi lehet a gond, miért fagy, miért nem működik olyan frekvencián mint ahogy azt a BIOS-ban beállítom?
A válaszokat előre is köszönöm!
-
válasz
Istvan2020 #57138 üzenetére
mint minden AMD...
Csak a reg buffered ecc nem megy benne.
De az unbuffered ecc igen. -
Istvan2020
aktív tag
Sziasztok lenne egy olyan hülye kérdésem,ha a tulajdonságoknál ez van írva Supports ECC UDIMM memory modules (operate in non-ECC mode) akkor az a lap támogatja az ecc memoriát is?
-
válasz
grizlisandor #57134 üzenetére
a sima b450m pro4 fasza. En visszasirom a b450 pro4et ezutan az x570 pgx utan...
-
konci79
őstag
válasz
grizlisandor #57132 üzenetére
Kipróbáltam ezt a kalkulátort, de ha beirom a kapott értékeket, nekem se jó... Xmp-vel stabil.
Valamit nem jól kalkulál.Szerk:
Szerintem tedd alaphelyzetbe a biost, indítsd újra, utána állítsd be az xmp-t , semmi mást,se fesz, se időzítés, nem és úgy próbáld meg. -
koko52
nagyúr
válasz
grizlisandor #57134 üzenetére
Bestbuy lapok MSI Toma és Mortar Max verziói. Az is jó ötlet amit Recska mond, xmp és csak MHz vissza 2933-ra.
-
grizlisandor
veterán
válasz
RECSKA #57133 üzenetére
Visszagondolva elhajítanám jó messzire az ASRock B450M PRO4-F-et, a 3 pin-es FAN, nem vezérelhető, CPU offsett 0.5 lépcsős & DRAM Voltage 0.05V lépcsős.
RP ajánlgatja az ASUS ROG STRIX B450-F GAMING alaplapot, mondjuk 15k drágább az enyémhez képest, de nincsenek ilyen problémák vele.Szerk.: Tudom, hogy ez egy budget lap, jobban utánanézthettem volna, R5 3600 kezelje a későbbiekben megfelelően volt a fő szempont.
-
válasz
grizlisandor #57132 üzenetére
menni fog az. Csakhat a ramkezelese meg nem az igazi...
En ezert szoktam only zen2ket epiteni, mert annak mar kiismertem a ramvezerlojet. 3733ra eddig mindegyik altalam epitett tudott...
( kb 20db)
-
konci79
őstag
válasz
grizlisandor #57130 üzenetére
Ok, csak észrevétel volt. Érdekes hogy semmi se változik, hiába állítod.
-
konci79
őstag
válasz
grizlisandor #57128 üzenetére
Fentről a 3, ahol beálítod milyen memória.
Dram PCB revision, ott se mindegy mit választasz.
Asszem A0 a leggyakoribb. -
konci79
őstag
válasz
grizlisandor #57126 üzenetére
És a dram/ PCB is jól van beállítva?
Nézd meg a program leírását, hogy mi alapján kell beállítani. -
konci79
őstag
válasz
grizlisandor #57122 üzenetére
Egy apró észrevétel : kalkulátorban nem állítottad át hogy b450 az alaplap( ha az aláírásodban szereplő lapról van szó.)
-
válasz
fesznek mehet 1.4 a ramnak.
XMP-t hivd elo, es vedd le a ram orajelet 2800ra. ne allits semmi mast. Ha elindult, mehet a 2933
Soc fesz legyen 1.1V
CL14et mennek a c9bjz chipek, csak 1.45 kell neki.
Nalam c12vel is megy 3200on :) Bar 1.5V felett ker mar akkor.
Probald ezt atirni...
-trcdrd 18
- tras 35
- trc 56
- twr 12
- trfc 520 ( ne az alt, hanem a normal) -
koko52
nagyúr
válasz
2933 cl 16-16-16 a többi Auto. Próbáld ki
-
grizlisandor
veterán
válasz
koko52 #57121 üzenetére
Belőttem, de elég nehezen csak harmadjára sikerült neki boot-olni a beállításokkal, így kapott egy bios reset-et.
Vannak kisebb problémáim, amiket nem tudok értelmezni.Nekem a Bios-ban van:
Refresh Cycle Time (tRFC) 312
Refresh Cycle Time 2 (tRFC2) 192
Refresh Cycle Time 4 (tRFC4) 132Dram calculator-ban:
tRFC 469
tRFC (alt) 513 -
koko52
nagyúr
válasz
grizlisandor #57120 üzenetére
Jó lehet igen. Ha mégsem akkor reset.
-
grizlisandor
veterán
válasz
koko52 #57119 üzenetére
A progi azt mondja, hogy így kellene beállítani.
Egyedül a Memory Type-ban nem voltam biztos, itt láttam olyat, hogy:
"# SPD
Micron Technology
Ballistx Sport LT Gray
BLS16G4D30AESB.M16FE
D9VPP (MT40A1G8SA-075:E)
DIE: 8Gb E-die (Z11B / 19nm)
PCB: 0031h/B1 (8layers)"
Ez alapján kiválaszottam a "Memory Type: Micron E/H-die"-t.Szerinted ez így jó lesz? Mehetek beállítani a Bios-t ez alapján?
-
koko52
nagyúr
válasz
grizlisandor #57118 üzenetére
Akkor 2933.
-
grizlisandor
veterán
válasz
koko52 #57117 üzenetére
Hallottam már erről a Dram calcultar-ról RP-s videóban(youtubealert) pl a videóban: DRAM Voltage min 1.36 - rec 1.37 - max 1.39 ír, na most én ilyeneket nem tudok állítani, ebben a csoda alaplapban.
Van értelme ezek mellett is? Stabil működés lenne a cél, nem érdekem az OC.
Subtiming dologot jól értem, hogy valamennyivel rosszab fps-t okoz? forrás
-
koko52
nagyúr
válasz
grizlisandor #57116 üzenetére
Próbáltd ki mindkettőt. 1.4v még belefér. Dram calculator is segíthet, subtiming is okozhat problémát.
-
-
koko52
nagyúr
válasz
grizlisandor #57114 üzenetére
És ha Auton van? Volt mikor az jött be.
-
koko52
nagyúr
válasz
grizlisandor #57112 üzenetére
Zen+ 2933-ig tuti. Utána már nehézkesebb belőni. Esetleg 1.36v még mehet. Gear down mód legyen off.
-
grizlisandor
veterán
Sziasztok!
Konfigom lent az aláírásomban, bios és win 10 legfrissebb.
Van egy kis problémám, véletlenszerűen (netezés vagy játék közben) fogja magát a gép, és kikapcsol, de újra indulni nem tud, csak pörögnek maximális sebességgel a ventilátorok. Másnak is volt ilyen problémája, neki a tuning megszüntetésével helyrejött. CPU-n kapott undervolt címen -100 offset, visszatettem alapra nem változott a helyzet, VGA-n is kapott undervolt-ot, azt is visszatettem alapra, ugyanúgy csinálta tovább a véletlenszerű leállást. Most már csak a RAM maradt, azt DOCP automatára állította, kipróbáltam, ha manuálisan állítom be, az se oldja meg a problémáját.Csináltam képet a BIOS-ban, kérlek mit nem állítottam be rendesen? 1, 2, 3, 4. 1.35 V az piros, azt látom.
Vagy le kell vennem 3200 Mhz-ról, mint ahogy a srác megoldotta a problémát? Ha igen, mit és hogy állítsak be?Szerk.: Win10 beépített memória tesztje lefutott hiba nélkül, ha ez segít valamit.
-
Aby_2014
aktív tag
Üdv Mesterek!
Valaki használ ilyen ramokat? Tuning tapasztalatok érdekelnének, illetve, hogy merre induljak tuning ügyben. 1Usmus féle dram programmal kell számoltatnom valamit..
és tesztelgetni, hogy megy -e a rendszer...?
-
looser
addikt
válasz
RECSKA #57108 üzenetére
Köszönöm
A 2x8-as kit az jó eséllyel fog működni dual channelben, ugye?szerk.: azt olvastam az Összefoglalóban, hogy az alacsonyabb órajel de ezzel együtt alacsonyabb késleltetés az hasonló hatású, mint a magasabb órajel és magasabb késleltetés, ez tök jó infó! Ezután kerestem ilyesmit, ami ebben a deszkában megy. Őszintén szólva még gépvásárlás előtt állok, de ez jó lapnak tűnik megfelelő áron.
-
looser
addikt
Sziasztok!
Tuningmentes alap játékkonfighoz (Asus TUF B360, 9400F, 1660S) megfelelő lenne a Kingston HyperX Predator 16GB DDR4 2666MHz CL13-as ram?
Köszi & üdv
-
törölt tag
Sziasztok!
Van egy T430-as laptopom, ebbe a gépben szeretnék memóriát bővíteni. a mostani memória az Aida64-szerint 1,5V-al üzemel, viszont amit beleszeretnék tenni, az pedig 1,35V-al. Ennek ellenére hogy nem egyeznek a feszültségek, beletehető, -
Directors
senior tag
válasz
RECSKA #57101 üzenetére
Köszönöm az infót nektek!
[kép]Elindult a gép. Csináltam egy pár perces rendszerstabilitás tesztet is az AIDA-val. Ezt amúgy meddig érdemes futtatni ?
A másik kérdésem pedig az lenne hogy ha így használom a memóriát az valamire hátrányos lesz ? Nem megy hamarabb tönkre semmi ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- (új, bontatlan) Kingston 8GB 16GB DDR4 3200Mhz CL22
- Kingston Fury Beast 32GB 6000MHz DDR5 CL30 RAM (KF560C30BBE-32)
- OLCSÓBB LETT!Kingston FURY Renegade Pro 128GB (4x32GB) DDR5 4800MHz KF548R36RBK4-128 vadi új memória
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- HyperX 32GB (2x16GB) Predator DDR4 3200MHz CL16 KIT HX432C16PB3K2/32
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASRock FORMULA OC RX 6900XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Toshiba P300 SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged